Joop

Het geval Verdaas: een soap-hype in een glas water

  •  
11-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Even serieus: wie kan – buiten Hans Spekman – Verdaas nou werkelijk iets kwalijk nemen?
Nu de rook opgetrokken is rond Co Verdaas blijkt er eigenlijk weinig aan de hand te zijn. Geen sprake van bijvoorbeeld twee auto’s van de zaak plus taxivergoeding plus OV-vergoeding. Wat heeft hij dan wel gedaan? Hij heeft niet-bestaande reiskosten gedeclareerd omdat de feitelijke reiskosten hoger waren en omdat hij feitelijk buiten de provincie woonde. Het bedrag waar het om gaat is …….. 800 Euro.
Erg zeg, ik ben geschokt en verbijsterd. Maakt niet uit dat Zwolle aan de grens tussen de provincie Overijssel en Gelderland ligt. Maakt niet uit dat provincies c.q. provinciegrenzen niemand een biet kunnen schelen. 
De onzinnige regel dat een gedeputeerde in de eigen provincie woont staat hier eigenlijk centraal. Die regel heeft hij overtreden. Kan het provincialer? Zijn administratieve leugen is het soort overtreding dat vele Nederlanders met hem maken. Eigenlijk geen probleem, maar strikt genomen gelogen. Een hand over het hart zou op zijn plaats zijn.
Helaas is dit, mede gezien de hoog oplopende emoties, onmogelijk. Verdaas had in hertogdom van Gelre moeten gaan wonen en trouw moeten zweren aan haar heilige grond. Nu ligt zijn hoofd op het hakblok. Gelukkig mag hij, aldus Hans Spekman, wel lid blijven van de PvdA. Joepie. 
Even serieus: wie kan – buiten Hans Spekman – Verdaas nou werkelijk iets kwalijk nemen? En diegenen die hem iets kwalijk nemen, hebben die zelf werkelijk niks op hun kerfstok? Niet zwart gewerkt? Niet jarenlang een zwarte hulp in de huishouding gehad? Niet jarenlang een aftrekpost opgevoerd die niet geheel terecht was? Altijd keurig 100 gereden op de nieuwe A2? 
We worden een samenleving van toezicht. De regels stipuleren precies wat wel en niet mag – en de ruimte om te leven wordt steeds kleiner. Niemand wordt iets gegund, iedereen wordt gewantrouwd. Iedereen staat onder toezicht van het mierenneuk-soort, inclusief de toezichthouders. De regels zijn nooit sluitend en vaak slecht van kwaliteit, dus gek genoeg veroorzaakt het woud van regels juist willekeur.
En aan de top staan de opper-toezichthouders zoals Loek Hermans. In hun handen rust het lot van de natie. Ik ben geschokt en verbijsterd.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JacquesDanzig
JacquesDanzig11 dec. 2012 - 15:42

Het is inderdaad een mager verhaal. Helaas is ook een "onzinnige" regel in dit verband nog altijd wel een regel, waar men zich aan te houden heeft. En dat is dhr. Verdaas blijkbaar niet gelukt. We moeten het verhaal zeker niet groter maken dan het is, maar volgens mij ook zeker niet kleiner en daarbij doen de magische 800 Euro (of bijvoorbeeld 8000 of slechts 8 Euro) ook maar verdacht weinig ter zake.

Mitosis
Mitosis11 dec. 2012 - 15:42

ik ben geschokt en verbijsterd dat het klaarblijkelijk koek en ei is dat een ambtenaar willens en wetens de regels overtreed. moet ik als "gewone burger" eens doen, ik word door de overheid nog net niet aan de hoogste boom opgeknoopt.

karelkoning
karelkoning11 dec. 2012 - 15:42

Walgelijke goedpraterij... "Hij heeft niet-bestaande reiskosten gedeclareerd", schrijft bioloog Nico van der Wel, dus heeft hij het over bewust gepleegd bedrog met als doel er persoonlijk financieel beter van te worden. Diefstal is een beter woord daarvoor en het doet er niks toe of ook ik of U wel eens wat gestolen zou(den) hebben, de bioloog gebruikt dat n.b. als argument, want dat is totaal niet relevant in deze situatie. Bioloog Nico van der Wel wenst dieven als volksvertegenwoordiger.... Het moet niet gekker worden...!!

lubec004
lubec00411 dec. 2012 - 15:42

Graaiertjes, aller landen: verenigt U! U heeft de goedkeuring van Nico van der Wel, bepaald geen krullenjongen maar tekstschrijver en bioloog.

hameer
hameer11 dec. 2012 - 15:42

Het is een onzinnige regel en stamt nog uit de tijd dat echtgenotes braaf manlief volgden als die voor zijn werk moest verhuizen. Maar moderne vrouwen (en mannen) hebben hun eigen werk en leven dat ze niet zomaar opgeven. Maar.......het zijn wel de geldende regels en als gedeputeerde moet je je daar aan houden. Net zoals de onderdanen zich aan de regels moeten houden. Dus of de baan weigeren of in alle openheid proberen een oplossing te vinden. Ook al is Verdaas er geen cent wijzer van geworden: hij heeft wel gesjoemeld met declaraties en gelogen over zijn woonadres. Dat valt niet goed te praten.

hameer
hameer11 dec. 2012 - 15:42

Het is een onzinnige regel en stamt nog uit de tijd dat echtgenotes braaf manlief volgden als die voor zijn werk moest verhuizen. Maar moderne vrouwen (en mannen) hebben hun eigen werk en leven dat ze niet zomaar opgeven. Maar.......het zijn wel de geldende regels en als gedeputeerde moet je je daar aan houden. Net zoals de onderdanen zich aan de regels moeten houden. Dus of de baan weigeren of in alle openheid proberen een oplossing te vinden. Ook al is Verdaas er geen cent wijzer van geworden: hij heeft wel gesjoemeld met declaraties en gelogen over zijn woonadres. Dat valt niet goed te praten.

JanVG2
JanVG211 dec. 2012 - 15:42

Allereerst, de regel dat gedeputeerden in hun provincie moeten wonen. Het is dus te veel gevraagd van een politicus om te eisen om een teken van verbondenheid met zijn provincie of plaats te tonen - zoals de politici ZELF in regels hebben vastgelegd. Waarom zouden Burgemeesters in de gemeente te wonen waar ze hun ambt vervullen? Laten we wel wezen .. verhuizen naar ten zuiden van de IJssel .. dat is duidelijk te veel gevraagd. (NB moeder de vrouw met de auto de brug over laten rijden ... dat KUN je niet eisen van CO!!! Wie weet rijdt ze wel het water in!!! Een huis in Hattem of waar dan ook om de hoek van Zwolle ... belachelijk idee!!) ... en vervolgens is men verbaast dat burgers hun bestuurders als afstandelijke apparatchiks zien .. want ze zien ze niet op straat als privepersoon, alleen in `dienst' als lintjesknippers.... Er is dus een regel, maar gedeputeerden en ander leidinggevend volk mogen daar natuurlijk creatief mee om gaan. 1 % van een huis van een vriend en verder gewoon doen alsof je neus bloedt. Als een bijstandstrekker zoiets doet is ie een fraudeur en breekt de pleuris uit .. maar een gedeputeerde mag natuurlijk wel jokken .. mag je ze niet op aanspreken. Belachelijk .. straks denken mensen nog dat alle mensen gelijk zijn. Wat denkt het gepeupel wel ... Voorbeeldfunctie zegt u ...?? nee, alleen als het ons uitkomt... En natuurlijk is de provincie er niet minder van geworden dat hij Nijmegen-Arnhem declareerde in plaats van Zwolle - Arnhem .. of toch wel. Want als de auto met chauffeur naar Nijmegen was gereden, had hij minder diensturen gemaakt dan naar Zwolle ... om maar even flauw te doen. Als Verdaas een vent was geweest had hij gedacht, ik kan niet vanuit Zwolle declareren, dus ik declareer maar niet. Maar dat zou hem geld gekost hebben. Wel 800 EURO!! .. en met dat salaris (+het salaris van zijn vrouw) ... Dat is niet graaien, maar op de kleintjes letten!! Dus beste Nico, leg het allemaal nog even uit aan de bijstandstrekkers.. over jokken van je verblijfplaats en dat dat allemaal mag - voor sommigen -, van bonnetjes tonen die niet echt zijn, van gedeputeerden die natuurlijk aan andere regels gehouden mogen worden als gewoon volk. In de woorden van Genesis, do as we preach, don't do as we do ... Spekman heeft het als `progressieveling' misschien wel als enige begrepen.

Rene10001
Rene1000111 dec. 2012 - 15:42

Echt een dom stuk. Er zijn regels en die gelden voor ons allemaal. Als je gedupteerde bent van de provincie Gelderland hoor je in gelderland te wonen, dat betekent ook affiniteit hebben met de provincie en haar inwoners. Van Arnhem naar Zwolle reizen en dan in Nijmegen wakker worden om vervolgens Nijmegen Arnhem te declareren lukt zelfs Hans Klok niet . Dat je vervolgens zo dom bent om nog te gaan declareren zegt veel, vooral over het feit dat er geen plaats is voor schaamte. Het is daarom ook terecht dat hij hierop wordt afgerekend en definitief mijn geliefde Hertogdom Gelre mag verlaten, welke hij overigens door list en bedrog ten onrechte betreden had.

Rene10001
Rene1000111 dec. 2012 - 15:42

Nog even rekensommetje ter goede orde: Hij heeft 735x gebruik gemaakt van de dienstauto om naar Zwolle te komen. Dat is 735 x 75 km = 55125 kilometer Ter vergelijking : Arnhem Nijmegen is 18 kilometer 735 x 18 = 13230 kilometer. Laten we het stellen op 0.30 per km. Verschil 55125 - 13230 = 41895 kilometer x 0.30 = 12568,50 + de declaratie van ruim 800 = 13368.50 Daarbij komen nog alle kosten: benzine; personeel etc. En die kunnen we met gerust hart stellen op pakweg 35 euro per uur. 735 x 1 uur rijden naar Zwolle is 25725,00 Totaal dus bijna 40000 euro. Daarnaast dus nog liegen over verblijfplaats/woonadres. U kunt alles wel goedpraten maar rekenen was niet uw sterkste vak. Er zijn mensen die voor 10 euro vervolgd worden. Weg met dit soort graaiers, al is het een partijgenoot van me. De politiek moet echt eens gaan voor transparantie. Oja, die mevrouw van de PVV verdient eens alle hulde. Zij heeft al eerder volledig terecht aan de bel getrokken hierover. De fraude is wel de