Joop

Het gevaar dat we niet willen zien

  •  
28-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
all
We denken dat het alleen de wappies zijn die in verzinsels geloven maar het fabuleren is veel besmettelijker
“Ik baal van alle mensen die zeggen dat het goed gaat,” zei een vriendin plots tijdens het diner. Ik keek haar aan en vroeg me af of ik m’n verbazing moest proberen te verbergen. Ze kneep haar ogen een beetje toe, zoals mensen doen als ze je de waarheid willen zeggen. “Steeds maar weer dat ‘ja, corona is erg maar met mij gaat het goed hoor’. Het is gewoon niet waar.” Ze prikte met haar vork, op veilige afstand, mijn richting uit. “Het gaat helemaal niet goed. Met de wereld niet. Met niemand niet. We houden onszelf voor de gek.”
Eerst zag ik het als een milde uitbarsting van frustratie maar de woorden bleven hangen en de daaropvolgende dagen won haar inzicht in mijn gedachten steeds meer aan kracht. Zoals een zaadje je verrast een hele plant in zich te dragen, zo groeide haar gelijk uit tot een overtuiging. We houden onszelf voor de gek. Niet alleen over hoe het met ons gaat maar ook over wat ons te wachten staat.
We denken dat het alleen de wappies zijn die in verzinsels geloven maar het fabuleren is veel besmettelijker. Mensen die vakantiereizen boeken of daarover fantaseren. Modeketens die met weer een nieuwe look komen om nergens te dragen, mensen zoals ik die de kleding in hun winkelmandje doen als een soort bezwering. De persconferenties die al een jaar gaan over als “het straks weer normaal wordt”. Terwijl we geen idee hebben wat straks is. Of normaal. We denken dat het uiteindelijk wel weer beter wordt omdat we dat gewend zijn. Of omdat we gewoonweg niet anders kunnen denken. Als een drenkeling zich op een verlaten zee vastklampt aan een reddingsboei denkt hij aan een schip dat uiteindelijk op zal doemen. Anders is er geen reden de boei vast te houden.
De zakken van Hoekstra zijn diep, meldden de media met bravoure. Geen zorgen. Koersen we in ontkenning af op een afgrond die we niet willen zien? Iedereen kent immers de verhalen van mensen die het water aan de lippen staat. Een vriend die tot vorig jaar goed boerde met ict-projecten zag zichzelf ineens gedwongen klusjesman te worden, een zzp’er die altijd goed in de opdrachten zat verkoopt nu zelfgebakken brood in z’n vriendenkring. Vraag om je heen, de nood is meestal niet meer dan twee vriendschappelijke elleboogstoten verwijderd.
De rest feest door. Mensen houden zoveel geld over, zei een wijnhandelaar me. Ineens willen ze allemaal dure wijnen. Sinds maart is de omzet iedere dag zo groot als anders alleen met Kerst. Ik kocht tot mijn eigen verbazing prompt een fles alcoholvrije wijn van een tientje. Ongetwijfeld om mezelf te bewijzen dat het ook met mij goed gaat, al kan ik niet ontkennen dat ik er licht nerveus van werd. Tien euro voor limonade, was ik gek geworden?
De huizenprijzen blijven stijgen. De economie groeit gestaag door. Gaat het goed omdat we denken dat het niet mis kan gaan? Of duwen we de rampspoed van anderen uit onze gedachten omdat we in het ik-tijdperk ervan overtuigd zijn geraakt dat alles alleen om onszelf draait? Succes hebben we alleen aan onszelf te danken, dus dat zal dan ook gelden voor de ellende die anderen treft. Dat is wreed maar aantrekkelijk. Als het hun eigen schuld is, is het meteen niet meer ons probleem.
De Griekse film All the pretty little horses die deze maand in première ging, voor zover je dat online nog zo kunt noemen, gaat over het fenomeen hoe mensen zichzelf voor de gek kunnen blijven houden. Ze hebben er in Griekenland ruim ervaring mee. Nog voor de coronacrisis werd dat land getroffen door een ongekend harde financiële crisis, het gevolg van uiteenlopende omstandigheden, van ongebreideld optimisme, van corrupte politici, van geldbeluste banken en van een Europese Unie die een voorbeeld wilde stellen. Het land werd aan de rand van de afgrond gebracht, heet dat dan in correspondententaal. In het door faillissementen gehavende Athene zag ik wat dat betekende. Een keurige oude vrouw die mijn moeder had kunnen zijn verkocht op straat losse pakjes papieren zakdoekjes. Om te overleven. In Nederland werd onder leiding van Jeroen Dijsselbloem in koor geroepen dat de Grieken het aan zichzelf te danken hadden. Wat die oude straatverkoopster in haar leven verkeerd gedaan had om dit lot te treffen, was me niet geheel duidelijk.
All the pretty little horses toont een stel hoogopgeleide dertigers met een klein kindje die een fantoombestaan leiden. Hij is een accountant zonder werk, zij een anesthesist maar nu parttime bejaardenverzorgster. Ze zijn vanuit de stad naar het platteland gevlucht en proberen daar met make believe en veel lef of wanhoop – de grens daartussen is altijd vaag – hun oude leven in stand te houden. Ze slagen erin een florissant bestaan te simuleren dat niet van hen is, in afwachting van het moment dat straks weer alles normaal wordt. Als kijker zie je dat het alleen maar mis kan gaan. Of toch niet? De Griekse crisis was natuurlijk van een andere aard maar heeft voor het leven verontrustend veel overeenkomsten met de periode waar we nu allemaal in verkeren.
All the pretty little horses, vernoemd naar het slaapliedje waarin een kind wordt beloofd dat bij de volgende dageraad er allemaal cadeaus zullen wachten, is een thriller maar niet zoals je gewend bent. Bij de thrillers uit Hollywood is het de moordenaar die steeds dichter nadert, hier is het de crisis die de slachtoffers op de hielen zit om hen te verstikken. Dat merk je al bij de openingsscene. De vrouw rent over een bospad. Ze draagt een strakke, modieuze sportschool outfit terwijl ze door het ruige landschap spurt. Het beeld klopt niet. Ze hoort dit in een dure, glimmende sportschool te doen. Of wacht, misschien is ze op de vlucht. Maar voor wie?
Die spanning blijft de hele film aanhouden. Het is een raar soort en bijna ondraaglijke spanning over het onzekere dat zeker komen gaat. Een gevoel dat we nu nu ook zouden kunnen hebben over de coronacrisis en de gevolgen daarvan maar dat niet toelaten. Overtuigd als we zijn van het happy end.
Na een goeie thriller heb je voor het slapen gaan de neiging om de buitendeur even stevig op slot te draaien. Je weet immers maar nooit. Na All the pretty little horses besluit je misschien wel om je levensstijl te veranderen. Al is het maar voor even. Hoewel ook dat weer afhankelijk is van wat je in het verhaal wilt zien. Na het bekijken las ik via imdb een paar Nederlandse recensies die de film vonden tegenvallen omdat er wel spanning wordt opgebouwd maar er geen dreiging is. De auteurs wijdden geen woord aan de Griekse crisis. Wellicht was die hen ontgaan. Dan kun je het gevaar ook niet zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Bert de Vries
Bert de Vries30 mrt. 2021 - 9:45

We moeten de categorie 'wappies' niet verengen tot de groep mensen die dwaze kreten slaken, hysterisch spreken en zich provocerend gedragen. Dwaze beweringen en grote leugens worden vaak gedebiteerd. Op grond van deze kenmerken is Mark Rutte de grootste wappie van Nederland. Hij liegt met regelmaat tussen neus en lippen door. En altijd als dienaar van het Nederlandse volk. En als de leugen aan het licht komt, doet hij de zaak af met een eenvoudig excuus. Het is alleszeggend dat deze wappie door tallozen wordt gevolgd.

frankie48
frankie4829 mrt. 2021 - 6:58

Het is als de zomertijd en het veranderende klimaat, zij blijven de klok een uur vooruitzetten, terwijl wij simpele zielen dondersgoed begrijpen dat je die klok eigenlijk een uur terug had moet gaan zetten!

Paul250371
Paul25037129 mrt. 2021 - 1:55

De film zegt me niets maar rake samenvatting. Het leed van 90% van de Grieken ten bate van de 10% en hun Westerse investeerders.

Grietje Genot
Grietje Genot29 mrt. 2021 - 0:14

Zo is het. Alle optimisten zijn ergens diep in hun grauwe innerlijk giechelende nazi's; - dat ziet iedereen die ogen heeft om te zien, zodra-ie uit de vagina is gefloept. Voor velen - voor de sloebers die in de tuin van de splitsende paden leven - maakt het geen sikkepitje uit, die pandemie: langzaam glijden ze schouderophalend uit het leven in een diep stoffig graf. Zij zijn tevreden. Voor de overigen, voor degenen die in een gefabuleerde schijnwereld leefden, .... ach, laat ze gaan. (Die indolenten druiloren zien nu nog steeds de naakte, kale waarheid niet, die dromen nog steeds van 't eeuwige, de roem, de eigen voortreffelijkheid, de mens als God, en dat soort schimmen, dus laat die lekker sudderen.).

OlavM
OlavM29 mrt. 2021 - 0:00

Indringende overpeinzing, die mooi is verwoord. Om verder over na te denken.

Woeki Hypo
Woeki Hypo28 mrt. 2021 - 21:16

Het gevaar dat we niet willen zien Fabuleren of hypocrisie. “We denken dat het alleen de wappies zijn die in verzinsels geloven maar het fabuleren is veel besmettelijker” Ik behoor hier niet tot “we”. Hoogopgeleide elites kunnen uitstekend verzinsels bedenken, ook in een wetenschappelijke of wiskundige vorm. Dan kan men zich afvragen of zij er zelf in geloven of dat dit geloven voor anderen bedoeld is. Gelooft de schrijver de (retorische) verzinsels, welke hij en anderen over wappies vertellen? Zie het citaat. M.a.w.: fabuleert de schrijver zelf? Hypocrisie. Geloven de globale hoogopgeleide elites de verzinsels, welke zij over wappies vertellen? Of doen zij alsof. Zijn zij toneelspelers? Is hun (top) universiteit een (top) toneelschool? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

3 Reacties
X4
X429 mrt. 2021 - 20:57

Prima analyse.

Martin007
Martin00731 mrt. 2021 - 9:43

Woeki Hypo is een Wappie. Gematigd liberaal is net zo iets als een klein beetje zwanger. Je bent liberaal of je bent het niet. Liberalen vinden dat de complete maatschappij moet worden geregeld door het bedrijfsleven. Leg eens uit Woeki, hoe wil je dat op een gematigde manier doen? Onmogelijk hé?

Norsemen
Norsemen31 mrt. 2021 - 10:04

"Liberalen vinden dat de complete maatschappij moet worden geregeld door het bedrijfsleven" Leg eens uit Martin, hoe kom je aan deze onzin?

The Apple
The Apple28 mrt. 2021 - 15:54

Poeha: "Het mooie van deze tijd is is mensen zien dat ze niet veel nodig hebben om blij te zijn. Vroeger ging ik van pretpark naar zwembad naar kinderfeestje naar festival. Nu zit ik elk weekend met mijn kinderen in het speeltuintje van de gemeente met een thermosfles koffie. Mijn kinderen vinden het heerlijk. Avonds een lekker flesje wijn." Het rare is dat ik daar onlangs nog over zat na te denken, toen het ging over een "krimpende economie": het verschil russen Brazilianen en Nederlanders. Onze Braziliaanse gasten komen hier -met een auto- naar toe en doen precies dat. Nederlanders huren een auto en zijn de hele tijd onderweg, op zoek naar "iets te doen". Want dat is het probleem in dit kleine dorp: er is hier niets te doen, -heerlijk.... De volwassenen zitten in een kring te kletsen en te zingen bij een gitaar of iets anders waar muziek uit komt en de kinderen spelen in het zwembad of op het strand en s'avonds is er wel ergens een barretje of een kleine restaurant, waar je voor 5 euro kunt eten, of je voor 20 euro met zijn tweeën te buiten kunt gaan aan kreeft of zeebaars, terwijl kleine aapjes bij je uit de hand komen eten. Ouderwetse romantiek? Nee hoor,dat is onze dagelijkse werkelijkheid en het is super-goedkoop: onze dagprijs is 15 euro voor twee personen. Ik heb wel eens zitten nadenken over een andere slagzin: "Ontdek hoe comfortabel eenvoud kan zijn." Want alles is bij ons gericht op minimalistisch gemak. En onze gasten stellen dat zeer op prijs, want we hebben zo'n beetje de hoogste waarderingscijfers van de regio. Ja, de regio, want je kunt natuurlijk ook kiezen voor wat anders: 10 km verderop is Pipa! Daar is altijd wel wat te doen, zit je hutjemutje onder parasolletjes op het strand, proberen ambulante verkopers je een hangmat aan te smeren en zijn er ook luxe hotels waar je 300 euro per dag betaalt. Nu zou je natuurlijk kunnen denken dat bij ons alleen maar de arme mensen komen, maar dat is niet zo: het gros bestaat uit artsen, advocaten, ambtenaren en kleine ondernemers, die ervoor kiezen. Pipa is vooral gericht op buitenlanders. Daar moet ik wel vaker aan denken als het hier gaat over de noodzaak van een groeiende economie en welstand en die laatdunkende rechtse commentaren over wat het resultaat van "minder" zou zijn. Het gaat jullie helemaal niet zo goed met al je "welstand". Jullie zijn iets kwijtgeraakt. En het ergste is nog wel dat degenen die niet kunnen of willen meedoen daartussen verloren rondlopen, want, anders dan hier, is daar in Nederland voor hen geen plaats meer.

7 Reacties
EenMening
EenMening28 mrt. 2021 - 21:41

@The Apple Het klopt wat je zegt. We zijn veel kwijtgeraakt. Nederland telt ongeveer 8 miljoen woningen, maar door de verregaande individualisering is dat niet voldoende om 17,5 miljoen mensen onderdak te verschaffen. Je hebt in Nederland ook nog gemeenschappen waar mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Waar mensen niet, zoals in de grote steden, een jaar dood in hun huis liggen of op straat moeten slapen. Maar de meesten van onze zouden daar niet meer kunnen aarden, want er is in deze, vaak conservatieve gemeenschappen, ook veel sociale controle.

EenMening
EenMening28 mrt. 2021 - 21:51

meesten van onze = meesten van ons

Paul250371
Paul25037129 mrt. 2021 - 1:53

Waar is dat paradijs en is er iig op acceptabele afstand 1 kroeg te vinden waar je lekker kan ouwehoeren?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2021 - 7:55

Ouwehoeren kun je overal!

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2021 - 9:04

en het vliegtuig naar Brazilie nemen ligt momenteel wat ingewikkelder

The Apple
The Apple29 mrt. 2021 - 14:57

Het probleem is dat de meeste opnames worden gemaakt in de vakantietijd of gedurende die enkele drukke long-weekends, vaak met het schreeuwerige commentaar van een reisbureau erbij, zodat het net lijkt alsof er wel veel aan de hand is. Dit komt aardig in de buurt - https://www.youtube.com/watch?v=6dhyF3slE6Q

The Apple
The Apple29 mrt. 2021 - 15:14

Paul250371 - In het hoogseizoen -januari- bij topdrukte, ziet het er zo uit - https://www.youtube.com/watch?v=Vn13eLmrkBg

Tom Lucassen
Tom Lucassen28 mrt. 2021 - 12:02

Dank voor dit mooie stukje tekst en de filmtip uiteraard. Ik ga em kijken.

sjaak5
sjaak528 mrt. 2021 - 11:41

"We denken dat het alleen de wappies zijn die in verzinsels geloven maar het fabuleren is veel besmettelijker." Het is toch het één of het ander? Of de wappies geloven in verzinsels (de economie gaat kapot, we moeten weer verder met ons leven), of de wappie-roepers ( nu niet versoepelen! Blijf thuis dan komt alles goed!) En nu niet met mafkezen aan komen zetten die in alien-achtige complotten geloven.

7 Reacties
LBNB
LBNB28 mrt. 2021 - 15:58

Waarom moeten het steeds wappies genoemd worden? Wij noemen de pro lockdowners toch ook geen lockdownies.

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 mrt. 2021 - 21:41

Je fabuleert als je aannames doet en die vervolgens verkoopt als feiten. Als je gelooft in je eigen verzinsels, als je informatie die niet strookt met je overtuiging negeert en tegelijkertijd eist dat jij gehoord moet worden en jouw inzicht het enig juiste is, dan is 'je goedwijs kapot', dan ben je 'van de wap'. Omdat de term 'cognitief dissonant persoon' niet zo lekker bekt, is de term 'Wappie' in zwang geraakt. Wappieisme is overigens niet hetzelfde als kritische kanttekeningen plaatsen bij het corona beleid, met de bedoeling om beter te begrijpen waarom dat beleid is zoals het is, maar zonder er meteen van uit te gaan dat jij zojuist het ei van Columbus hebt bedacht en dat de vijftig experts van het OMT allemaal zitten te slapen, of dat het allemaal een grote oplichterij is. Een wappie is iemand die niet begrijpt dat buitengewone stellingen buitengewoon sterk bewijs vereisen. Wappies zijn kinderachtige geesten, die voor vol aangezien willen worden, zonder de bijbehorende intellectuele prestaties te willen of kunnen leveren.

EenMening
EenMening28 mrt. 2021 - 21:42

"lockdownies" mooi gevonden.

Peter Stans
Peter Stans28 mrt. 2021 - 22:18

@LBNB nee, wij worden schapen genoemd.... En dan maar een schaap.

Woeki Hypo
Woeki Hypo29 mrt. 2021 - 12:59

@sjaak, 28 maart 2021 at 13:41, "Het is toch het één of het ander?" Beiden kan ook. Ze kunnen beiden (partieel) zin en onzin verkopen. De term "wappie" is geen bijdrage aan een discussie, maar een retorische term, welke hier negatief gebruikt wordt, om een deelnemer aan de discussie te vernederen en daarmee weg te zetten. Vergelijkbaar met het negatief retorische gebruik van termen als complot denker en populist. Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo29 mrt. 2021 - 14:16

@Le Chat Botté, 28 maart 2021 at 23:41, Jij probeert de term wappie een objectieve of wetenschappelijke definitie te geven. De wetenschap, de wiskunde en de filosofie hebben de term wappie echter niet nodig. De term wappie wordt in de praktijk subjectief, selectief en opportunistisch gebruikt. De term wappie volgens jouw definitie is een wapen, dat uiteindelijk de gebruiker van dat wapen zelf zal treffen. Woeki Hypo.

Martin007
Martin00731 mrt. 2021 - 9:52

Woeki Hypo, "Wappie" is een mening over een ander. Ik ben van mening dat mensen die in 2021 nog geloven dat er boven de wolken een oude man in een witte jurk op een gouden troon zit, wappies zijn. En mensen die vrijheid van religie aangrijpen om de coronaregels te omzeilen, die niet snappen dat vrijheid van religie betekent dat je in wat voor God dan ook mag geloven, maar dat je het NU EVEN niet met zijn allen opeengepakt kunt doen, moeten vooral door de huisarts worden doorgestuurd naar de spiegeliater of de spychochioloog.

Rode druppel
Rode druppel28 mrt. 2021 - 9:59

Goed stuk. Samenleven is iets anders dan samen een gemeenschap vormen. We willen het vaak niet zien. De ellende van anderen, de armoede, de geestesgesteldheid van anderen, de ramp die zich aankondigt. Als men zoals ik de onderkant en de armoede zelf hebt meegemaakt, zie je het denk ik in een eerder stadium. Maar als je het maar ziet, dat is het voornaamste, daarop kun je een samenleving gaan bouwen.

Poeha
Poeha28 mrt. 2021 - 9:55

Het mooie van deze tijd is is mensen zien dat ze niet veel nodig hebben om blij te zijn. Vroeger ging ik van pretpark naar zwembad naar kinderfeestje naar festival. Nu zit ik elk weekend met mijn kinderen in het speeltuintje van de gemeente met een thermosfles koffie. Mijn kinderen vinden het heerlijk. Avonds een lekker flesje wijn. Veel minder kosten, veel minder nieuwe kleren, veel minder km met de auto. Volgende week 20 graden. The summer of love.

14 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend28 mrt. 2021 - 10:20

Exact Poeha, Wij optimisten vergissen ons minstens net zo vaak als pessimisten. Alleen voelen wij optimisten ons veel gelukkiger.

cdebaan
cdebaan28 mrt. 2021 - 10:28

Perfecte illustratie van waar dit artikel over gaat. ‘Met mij gaat het goed: dus wat is het probleem?’ Misschien een gebrek aan begrip voor wie nu, bv als zzp-er, in financieel zwaar weer zit door de Corona-crisis? Of voor mensen die alleen wonen en hun sociale netwerken missen door de maatregelen? NB dit geldt beide niet voor mij. Maar een beetje meer gemeenschapszin kan geen kwaad lijkt me.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2021 - 11:15

Veel mensen zitten al maanden moederziel alleen thuis. Naar de fles grijpen is dan ook niet aan te raden.

sjaak5
sjaak528 mrt. 2021 - 11:26

Ach, het is wel goed zo. En als we de wijn niet meer kunnen betalen en de gemeente-speeltuin wordt gesloten vanwege de onderhoudskosten dan kunnen de kinderen altijd nog zandkorrels gaan tellen en eten. Keep smiling.,Zalig de armen van geest.

EenMening
EenMening28 mrt. 2021 - 12:03

@Poeha Klopt. De laatste keer dat we op vakantie zijn geweest in het buitenland was in februari 2020. In plaats daarvan doorkruisen we Nederland te voet en ontdekken we hoe ontzetten gevarieerd en mooi ons land is.

sjaak5
sjaak528 mrt. 2021 - 12:10

@Heer Vorragend Gelukkig is er ook nog zoiets als realisme.

sjaak5
sjaak528 mrt. 2021 - 13:12

@EenMening Doe maar niet meer. Er lopen te veel mensen in de natuur. En pas op dat je de wolf niet laat schrikken.

Karingin
Karingin28 mrt. 2021 - 17:03

Er is nix mis met optimisme. Er is wel iets mis met het categorisch ontkennen van misstanden, waar Poehannie een sport van gemaakt lijkt te hebben. Als je maar hoog genoeg op de ranglijstjes staat hoef je dus geen flikker meer uit te voeren. Dan zit je te ontkennen dat er ernstige problemen zijn; de armoede loopt rap op en ondertussen worden allerlei voorzieningen, inclusief de mogelijkheid om je recht te halen, onder je voeten weggemaaid. Leuk die coronasteun, tot de Belastingdienst met zijn stasi-tactieken de poen weer terug komt halen - alleen bij de burgertjes natuurlijk, die peanuts zijn makkelijker te verschalken dan de het gepeperde grootbedrijf. Het optimisme zou erin moeten zitten dat die problemen op te lossen zijn, niet in het zwelgen in je eigen luxepositie. En dan anderen van nep-compassie betichten, dat is wel lef hebben meneer Vol=Vol. Dat is geen optimisme maar cynisme! Ik geef bij de super altijd 5 of 10 euro aan de dakloze van dienst, 20 met feestdagen. En jij?

Tom Lucassen
Tom Lucassen28 mrt. 2021 - 17:18

Perfect gezegd, al zie ik veel mensen om me heen die dat absoluut niet kunnen. Zij moeten 2 auto's, 4x op vakantie e.d. Ik kan heerlijk genieten met een thermoskan koffie op een bankje in het park en naar mensen kijken/luisteren en tegelijk genieten van het zonnetje.

Peter Stans
Peter Stans28 mrt. 2021 - 22:21

@cdebaan, alsof je niet ondanks zware tijden toch het positieve kan inzien. Ik heb ook (ten tijde van die Griekse crisis) armoede gekend, en besloten dat ik er ook niks mee ging opschieten om iedereen "de schuld te geven" En ben blijven doorgaan, ook omdat ik een kind had dat gewoon gevoed moest worden en een beetje onbezorgde jeugd als het even kon. Dus blijven doorsolliciteren, tegen de klippen op. En op een gegeven moment, net dat ene moment geluk gehad dat ik, als destijds "oude veertiger" bij iemand wel in de smaak weer viel en aan het werk kon. Dit zou WEL gewoon een korte economische crisis kunnen zijn, immers de wijnflessen gaan inderdaad gewoon over de toonbank. Dat was 10 jaar geleden wel anders.

Paul250371
Paul25037129 mrt. 2021 - 2:07

Struikelend van derde vakantiehuisje naar het bos, wandelen en lekker fietsen, nee geen bakfiets, een hybride, in deze tijden, heerlijk, alles is nu heerlijk wat basaal en eenvoud is. Ik moet oppassen want straks denken ze nog dast ik Klaver gestemd heb hahahaha Het financiële spook is nog niet gekomen en zal wellicht nooit komen. En bij die andere moeten gewoon niet bij de pakken neerzitten, gewoon weer doorpakken, de schouders eronder, met je vrouw samen sterk, gewoon niet zeuren en een baan zoeken, het gebeurt mij niet maar als het mij gebeurt laat ik me niet klein krijgen. ikke niet. ik zie dit als mijn summer of love en daar werk ik hard genoeg voor.

Paul250371
Paul25037129 mrt. 2021 - 2:22

G. de Vol de vol Ik sta er in zoals Karingin en was net van plan om stekend, althans dat was de bedoeling, commentaar op enkele van je zinsnede te geven. Ik had bijvoorbeeld je naam veranderd zeker na je onderbouwing gelezen te hebben. Ik heb 3 keer gescrold wie Jaap was, flipte ik ook van en vond ik denigrerend. Zo had ik nog wel wat opmerkingen. Mijn motivatie verdween als sneeuw......zon. "Wellicht reageer ik zo omdat ikzelf uit een donkere periode in mijn leven kom. Wanneer je echt in put zit en daar weer uitkomt, is te veel negativiteit dodelijk. Wellicht had ik het meer op mezelf moeten betrekken." Daar hou ik van. Mooi. Kwetsbaar je woorden genuanceerd. Chapeau.

sjaak5
sjaak529 mrt. 2021 - 7:13

@G. te vol te vol "Wanneer je echt in put zit en daar weer uitkomt, is te veel negativiteit dodelijk". Je bent er nog niet echt uit. Denk maar zo, soms is het glas half leeg, soms... half vol. Sterkte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2021 - 8:13

Ik kan genieten van een kerkhof, daar even langs de graven lopen en op een bankje in het zonnetje zitten. Als je daar al iets zegt, zegt niemand iets terug! Enkel de vogeltjes en de konijntjes laten zich zien. Heerlijk die stilte!