Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het gemiste jaaroverzicht

  •  
05-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
fonsburgeraanhetstrand
Column: Toen ik in het nieuwe jaar in Ouddorp langs het Noorzeestrand liep, zag ik de eerste tekenen van de stijgende zeespiegel.
Wat hadden we voor jaaroverzicht gehad als er geen virus was geweest? Als corona, dat nu ongeveer 85% van al het dagelijks nieuws vult, in een stad in China was blijven hangen?
Hoewel de meeste mensen behoorlijk coronanieuws-moe zijn was het jaaroverzicht zonder corona niet veel vrolijker geweest. Het was namelijk ook een rampjaar door het klimaat. Ik zal het kort samenvatten, want er zijn weinig mensen die nog meer ellende willen horen. Het begon met bosbranden in Australië en de Amazone, waardoor grote en droge gebieden op onze planeet in as werden gelegd. In april hoorden we dat het Great Barrier Reef door de opwarming van de zee, de verzuring van het water en de extreme weersomstandigheden, aan het verbleken is. De nekslag voor de visstand, en daarmee de hele voedselketen. In juli stroomde meer dan een-derde van Bangladesh onder water. In augustus ging een groot deel van Californië in rook op dankzij enorme bosbranden. We hadden een recordaantal tyfoons, orkanen en andere extreme weersuitspattingen. Het warmste jaar ooit, waarin het record aan temperatuurverschil van meer dan honderd graden werd gemeten. Met als sluitstuk dat de coronamaatregelen nauwelijks invloed hebben gehad op de klimaatverandering, volgens onderzoekers in de Guardian.
Een van onze kinderen verklaarde de stress van de millennials. “Jullie hebben een grote zooi van de wereld gemaakt. De aarde naar de knoppen geholpen. Grote ongelijkheid tussen mensen veroorzaakt. En wij mogen het oplossen.”
Nou klagen kinderen natuurlijk altijd. En vooralsnog zitten mijn kinderen er allemaal best goed bij in vergelijking met – pakweg – 99% van de andere 7 miljard mensen op deze aardkloot.
Maar in de kern hebben ze gelijk.
We kunnen ons enorm druk maken over het feit dat er inmiddels in een jaar tijd minimaal 2,5 miljoen mensen te vroeg zijn doodgegaan door het virus. Maar wereldwijd sterft een honderdvoud daarvan te vroeg door honger, armoede, klimaatverandering en gebrekkige medische voorzieningen. Heel veel mensen zouden gered kunnen worden als er ook zo’n “deltaplan” zou komen als voor Covid19. Bovendien, als we niet snel ingrijpen dan zal over een jaar of tien de planeet pas echt terugslaan en op een wijze waarbij corona niet meer dan een voorbijgaand griepje lijkt.
Soms hoop je dat je overdrijft. Maar toen ik in het nieuwe jaar in Ouddorp langs het Noorzeestrand liep, zag ik de eerste tekenen van de stijgende zeespiegel. Het duin was tot op zeker twaalf meter hoogte half weggeslagen. Oké, Trump is weg en Rutte gaat de verkiezingen in met klimaat als belangrijkste partijpunt. Dat stemt positief maar of de verstokte oude garde het voor elkaar gaat krijgen is twijfelachtig.
Mijn hoop is inderdaad gevestigd op onze kinderen. Als wij ouders – de boomers – misschien in 2030 door de Covid20 t/m 29 zijn gedecimeerd, krijgen ze de ruimte om het echt op te lossen. Als wij eenmaal het veld ruimen gloort er hoop.
Een minuut voor twaalf: een gelukkig 2021.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Karingin
Karingin5 jan. 2021 - 19:33

Hé, wisseling van de vertaalwacht! Je bent echt stekeblind als je je verlaat op "techniek en vernuft". Los van de onzekerheid daarvan, en eventuele onvoorziene vervelende neveneffecten, zou je ook gewoon moeten wíllen ophouden met je eigen nest bevuilen. Allemachtig, we worden met de ene na de andere "natuurlijke" crisis geconfronteerd, maar Lego denkt dat de mens Moeder Natuur er heus wel onder krijgt hoor. Zegt ook wat over moreel trouwens, als je zonder scrupules degene die jou het leven heeft geschonken ten koste van alles blijft exploiteren. Maar goed, je wint 't toch niet. Ik hoop dat jij geen kinderen hebt

Fredje3
Fredje35 jan. 2021 - 16:41

Tja, [Een van onze kinderen verklaarde de stress van de millennials. “Jullie hebben een grote zooi van de wereld gemaakt. De aarde naar de knoppen geholpen. Grote ongelijkheid tussen mensen veroorzaakt. En wij mogen het oplossen.”] Dit vond men in de jaren 60 ook al en de generaties daarna ook. Het verklaart dus eigenlijk niet de stress van de millennials, want de boomers, gen x en noem maar op hadden hetzelfde idee. Echter blijft men achter politici aanlopen die dit wel prima vinden zo en zolang mensen die systemen blijven ondersteunen veranderd er niets.

1 Reactie
The Apple
The Apple5 jan. 2021 - 20:03

Fredje:"Dit vond men in de jaren 60 ook al en de generaties daarna ook." In die tijd was de weteld één groot hippie-paradijs en we waren allemaal hippies. We slikten toen nog LSD voor het ontbijt en kwamen dan blowend de dag verder door met "Love sweet Love." Men kan zich tegenwoordig gewoon helemaal niet meer voorstellen dat we toen allemaal zonder uitzondering "langharig werkschuw tuig" waren op geitenwollen sokken, dat alleen maar bezig was de wereld te verbeteren. Maar ja, Shell hè, -daar doe je niks tegen...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 jan. 2021 - 16:09

`Wordt rechts, wordt net zo rechts als ik, of nog rechtser. Anders wordt het nooit wat.' is het credo van de Ekiz, die zich hier inmiddels heeft laten kennen als extreme ziofiel en ultieme aanbidder van de Eretz Israël idee.

The Apple
The Apple5 jan. 2021 - 13:51

Fidelio Ekiz: "Beste Fons. Dit is niet alleen een voor jouzelf goed bedoeld advies" Wordt rechts, wordt net zo rechts als ik, of nog rechtser. Anders wordt het nooit wat. En sluit elk stukje af met: Geen reden om je zorgen te maken, want het menselijk vernuft en de techniek staan voor niets.

Westen2
Westen25 jan. 2021 - 12:15

Zo had je in 1953 ook een enorme zeespiegelstijging. Het resultaat van een bijzonder vervelende combinatie van weersomstandigheden. Men deed er alles aan om de ramp te bestrijden, en om te voorkomen dat dit nogmaals zou kunnen gebeuren. Alles! Behalve voorbarige conclusies trekken.

6 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen5 jan. 2021 - 15:35

Door de eeuwen heen is de mensheid er altijd weer in geslaagd om haar problemen met behulp van techniek op te lossen. Daarom zijn we er nog en zelfs met meer dan ooit. En ook nu slagen wetenschap en big pharma erin om binnen een jaar meerdere vaccins tegen corona te ontwikkelen.

vdbemt
vdbemt5 jan. 2021 - 17:18

Natuurlijk. Geen voorbarige conclusies trekken. Gewoon de wetenschap negeren. En pas handelen, daar is dit kabinet ook goed in, als het te laat is.

Karingin
Karingin5 jan. 2021 - 19:39

Dat ik me nog verbaas over zoveel kortzichtigheid... De wetenschap is toch vrij duidelijk over de huidige trend, de uitkomsten zijn een stuk zekerder dan die van een nog onbekende uitvinding. Waarbij je niet moet vergeten dat de mens best wel vaak hele handige of interessante zaken heeft ontdekt of uitgevonden, die uiteindelijk toch niet zo heel handig bleken te zijn...als je denkt dat we nu wel voldoende weten om zoiets te voorkomen; think again

Westen2
Westen25 jan. 2021 - 21:34

Beste vdbemt, spreek alstublieft voor uzelf, dus leg me geen woorden in de mond. Ik volg de wetenschap en heb er groot respect voor. Wij, in onze tijd, hebben vooral te maken met enorm veel data, met een grote hoeveelheid informatie maar 100% wetenschap is het nog niet. 90% Van de wetenschappers wereldwijd is van mening dat het klimaat opwarmt. Ik denk dat ze wel een punt hebben. Maar over de gevolgen bestaat nog een hoop onduidelijkheid. Vervolgens is het publiek geïnformeerd en tegelijk onwetend. Dus de paniek breekt los en men ziet overal bewijzen. Ik ben niet zo van de paniek. De soep wordt nooit zo heet gegeten als wanneer zij wordt opgediend. (Behalve dan op Twitter).

LaBou
LaBou 6 jan. 2021 - 7:49

Als je een (toevallige) samenloop van omstandigheden zoals die in 1953 plaatsvonden gaat vergelijken met steeds hoger wordende waterstanden t.g.v. een opwarming van het klimaat om dan óók nog te stellen dat mensen zich niet druk moeten maken want er wordt vast nog wel een list bedacht, ja dan is de tweede reactie van westen niet echt serieus te nemen.

Fons Burger
Fons Burger8 jan. 2021 - 13:05

Blijf maar hopen dat u gelijk heeft en iedereen die het onderwerp klimaatverandering heeft bestudeerd.

RaymondenJoop
RaymondenJoop5 jan. 2021 - 11:50

Die weggeslagen duinen zijn er al sinds jaar en dag, niet erg motiverend voor klimaat sceptici om anders te gaan leven. Mbt tot 'In juli stroomde meer dan een-derde van Bangladesh onder water. ' reden te meer om te stoppen met bijv. een 1000 miljard plan in de EU of krankzinnige gesubsidieerde windmolenparken tbv datacenters in de NL en je geld zinnig te besteden ter bescherming vd mensen daar in Bangladesh of hier tbv subsidie verduurzaming oude huizen.

Brent Dysta
Brent Dysta5 jan. 2021 - 11:39

Oké, Trump is weg en Rutte gaat de verkiezingen in met klimaat als belangrijkste partijpunt. Dat stemt positief maar of de verstokte oude garde het voor elkaar gaat krijgen is twijfelachtig. Als je als VVD tientallen jaren en als Rutte 3 kabinetten het milieu en klimaat hebt lopen vernietigen en je zet voor de verkiezingen klimaat in als actiepunt, dan weet ik het antwoord op de vraag of ze het voor elkaar krijgen al: dacht het niet. VVD en Rutte zijn van vroeger. Een nieuwe jonge generatie moet het heft in handen nemen. Rutte is voor de toekomst de grote grijze mammoet in de kamer. Er zijn zat uitstekende alternatieven maar we kunnen of willen ze niet zien.... We zijn vooral angstig en behoudend.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt5 jan. 2021 - 17:22

"Rutte gaat de verkiezingen in met klimaat als belangrijkste partijpunt. " Je moet wel erg onnozel zijn je hierdoor optimistisch te laten maken. Hoe de VVD met klimaatbeloften omgaat, heeft de PAS-regeling laten zien: je mag van alles doen als je belooft in de toekomst klimaatmaatregelen te treffen. Er werd dus van alles gedaan behalve de belofte van die klimaatmaatregelen. Daar was de rechter voor nodig om ze aan deze afspraak te houden.

adriek
adriek5 jan. 2021 - 11:33

"... En wij mogen het oplossen." Nou graag, als ze de oplossing voor alle wereldproblemen weten zal ik ze niet tegenhouden. (Wij wisten die oplossing ook in de sixties/seventies, en je ziet wat er van gekomen is...)

2 Reacties
The Apple
The Apple5 jan. 2021 - 13:43

Eirda: "Wij wisten die oplossing ook in de sixties/seventies," War was die oplossing dan Eirda?

The Apple
The Apple5 jan. 2021 - 15:13

En wie zijn "wij"? Waren "wij" in de meerderheid toen? - https://www.youtube.com/watch?v=HvpC8H8yJBg

JasDon
JasDon5 jan. 2021 - 11:08

"Soms hoop je dat je overdrijft. Maar toen ik in het nieuwe jaar in Ouddorp langs het Noorzeestrand liep, zag ik de eerste tekenen van de stijgende zeespiegel. Het duin was tot op zeker twaalf meter hoogte half weggeslagen." Hoogstens kon je meten dat het water enkele millimeters hoger stond tijdens eb en vloed. Wat je zag was vooral het resultaat van de najaar/winterstormen, die wel of niet (niet gechecked) heftiger waren als gevolg van klimaatverandering.

3 Reacties
adriek
adriek5 jan. 2021 - 11:33

Niet iedereen is waterbouwkundige.

ton14024
ton140245 jan. 2021 - 12:55

´´Hoogstens kon je meten dat het water enkele millimeters hoger stond tijdens eb en vloed.´´ Nou nee, dat kun je niet. Maar er schijnt een satelliet in de maak te zijn die dat mogelijk maakt.

Fons Burger
Fons Burger6 jan. 2021 - 11:06

Najaarstormen die steeds heftiger worden ja.