Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het gemak van politieke leugens

  •  
08-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
We onthouden beter wat we verzinnen dan wat we ontkennen
Omdat het vertellen van onwaarheden een belangrijke strategie is voor mensen, gaat er veel energie in zitten. Onderzoekers hebben gekeken naar de twee manieren van liegen waar mensen gebruik van maken.
Ze vergeleken verhalen die compleet verzonnen waren met verhalen waarbij iets gewoon ontkend werd. Hoe goed weet de leugenaar later nog wat hij heeft verteld? De  eerste manier blijft beter hangen, blijkt. Daarom onthouden we wat we ooit bedacht hebben om een oncomfortabele waarheid een beetje prettiger aanzien te verschaffen uiteindelijk beter dan wat er werkelijk gebeurd is.
Of het nu iets is om ons voor te schamen of omdat we een betere indruk willen maken, de leugen wordt geïntegreerd in ons levensverhaal. Dat kost echt veel werk voor de hersenen en daarom raakt het in de hersenen ‘ingebrand’.
Als je echter iets gevraagd wordt en je hebt geen zin de waarheid te vertellen en ontkent het gewoon, dan heeft de machinerie van de verbeelding in je hersenen niets hoeven doen en geen nieuwe waarheid hoeven bouwen. Zo´n ontkenning onthoud je niet zo goed. Dat proces van het onthouden van wat je bedacht hebt als nieuwe waarheid begint al na 48 uur.
Ineens begrijp ik wat er in de politiek gebeurt. Dat is en groot festival van verzonnen verklaringen om de schijn op te houden. Discussies in het parlement en in nieuwsprogramma’s lokken telkens nieuwe uitweidingen en details van de bedachte waarheid uit. Zo kunnen we bijvoorbeeld onszelf wijs maken dat we een humaan asielzoekersbeleid hebben, dat de mensen die hier al jaren met hun gezin op een oordeel wachten eigenlijk misdadigers zijn. Sommige politici geloven daar echt in, terwijl het in werkelijkheid heel anders is.
Politici doen er daarom niet goed aan om alleen maar iets kort te ontkennen. Op het laatst weten ze namelijk niet goed meer wat ze allemaal ontkend hebben. Dan raken ze in de war en dan zijn hun dagen geteld.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Rennen tegen de somberheid
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Sodapop1
Sodapop18 sep. 2013 - 11:54

Manipulerend liegen is een zielige vorm van infantiliteit als grote mensen daar aan vast houden, en ook nog denken dat ze er wijzer van worden. Misschien helpt een aai over hun bolletje.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 sep. 2013 - 11:54

Nog erger, ik heb nog nooit in mijn leven een religieuze politicus roept: politiek is handelen in standpunten en leugens, terwijl iedereen weet het. CDA-ers, CU-ers, SGP-er, Morsi in Egypte, Merkel, Rutte( Liberale gelovige), Bush, Want als de gelovige politicus de politiek met leugens gaan vergelijken is het tegenstrijdig met de 10 Gebonden ?! In de Arabische wereld bijvoorbeeld vangen de gelovige politici elk dag de dingen uit de lucht als feiten, alles voor een mooie gouden carrière, hier in Nederland weet ik het nog niet of zij liegen of niet, de gelovige politici!! Maar een ding is zeker: ze zitten wel bewust en onbewust tussen ''leugenaars''.

jjjoseph
jjjoseph8 sep. 2013 - 11:54

Eerlijk erkennen, het hedendaagse Nederlandse kabinet is welicht het slechtste van Europa, ja indien men de dictatoriale regeringen buiten beschouwing laat, welicht de slechtste van de wereld. Ofwel soliciteren zowel Rutte als Samson naar 'n duur betaalde functie in Europa, ofwel zijn ze hun kiezers flink aan het belazeren. Rutte dient als zogenaamde liberaal op te komen voor al die zelfstandigen, maar wat gebeurd er, het gros van die zelfstandigen komt in flinke moeilijkheden, hoe lang houden de meesten het nog vol? Samson lijkt dan ook niet eens waard zich socialist te kunnen noemen, alle voorzieningen op de korrel. Ze laten het overgrote deel van de bevolking flink in moeilijkheden komen. Socialist of liberaal gezind, de overgrote meerderheid van de mensen moeten leven met en door elkaar, dat schijnen die twee aan hun laars te lappen, erger nog ze steunen enkel maar het grote kapitaal. Laatst is dat weer tot uiting gekomen in hun vernieuwde visie over de pensioenfondsen. Kortom ik bestempel beiden als veraders van hun eigen aanhang. Hoeveel miljoenen euro's zullen ze nog naar buitenlandse semie of totaal dictatoriale landen sturen, terwijl veel Nederlandse mensen gebruik moeten maken van voedselbanken, terwijl veel Nederlandse ondernemers zich ieder dag de vraag moeten stellen hoe kan ik nog verder en dit met alle negatieve spychologische bijverschijnsellen vandien. Niet alleen armoe op geldekijk vlak bestaat, maar evenzeer armoe op spychologisch vlak. Maar niet alleen deze verschijnsellen van armoe lijkt beide heren niet te deren, ook de armoe teweeg gebracht door ziekte, gebrek of ouderdom komen flik dieper in de put, en dat terwijl de buurlanden van Nederland alle hens aan dek zetten om die problemen zo goed mogelijk op te lossen. We hebben weliswaar vele kritiek gehad op vele Nederlandse politicie, ieder volgens zijn eigen politieke geaardheid of instelling, mensen als Lubbers, Van Agt, Biesheuvel, Den Uyl, en noem maar op waren nog niet zo gemeen, ze hebben het in wezen nog allemaal heel en heel goed gedaan, ik krijg dan ook afgezien van mijn eigen politieke visie steeds meer respekt voor die mensen. Krisies of niet, Nederland is in wezen nog 'n rijk land, het fenomeen krisies slaat dus nergens op om hun standpunt te verdedigen, de taak van de politiek is in wezen te zorgen voor de bevolking, dat hebben zowel Rutte als Samson blijkbaar totaal vergeten.

JoopSchouten
JoopSchouten8 sep. 2013 - 11:54

'Politiek is en groot festival van verzonnen verklaringen om de schijn op te houden.' Precies Ivan ! Mooie omschrijving. Deze tekst zou op de muren van Het Binnenhof gekalkt moeten worden. Bedankt. : ))))

1 Reactie
lembeck
lembeck8 sep. 2013 - 11:54

Helemaal mee eens. Een hele goede voor op een lang en groot spandoek. Sodapop: aai over de bol (AOB) is al heel lang niet meer voldoende... Er moet nu een berg geld bij, als ze macht willen (?) inleveren.