Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het gelijk van de kroegbazen

  •  
03-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50493158843_812dfc92c2_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Als de regering om welke reden dan ook een bedrijfstak dicht gooit, komt dat neer op een eenzijdig opzeggen van het sociaal contract tussen de overheid en de betrokken burgers
Steeds meer afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland sluiten zich aan bij het voorstel  per 17 januari 2021 eenzijdig de deuren van cafés en restaurants te openen. Anders gaan de ondernemers in deze sector massaal failliet. Het landelijk bestuur van de organisatie wijst deze daad van ongehoorzaamheid af. Wel vraagt het de regering 600 miljoen euro extra steun.
De boze  horeca-ondernemers geven het kabinet niet voor niets meer dan een maand om op hun insubordinatie te reageren. Liever gaan ze helemaal niet open. Ze willen extra financiën om het hoofd boven water te houden tot de pandemie definitief is overwonnen. Tot nog toe krijgen ze die niet.
De kroegbazen hebben groot gelijk. Ze zijn ondanks de bestaande steunprogramma’s aan het eind van hun financiële Latijn. Dit wordt niet veroorzaakt door hun eigen falen maar vanwege het feit dat de regering ze verboden heeft te ondernemen in het kader van het algemeen belang. Zulke dingen mag je niet tot het ondernemersrisico rekenen, zoals de drooggelegde Frits Wester van RTL4 woensdagavond in het programma van Beau min of meer deed. Dat is een heel verkeerde manier van redeneren.
Evenmin gaat het aan om te zeuren en te zeiklijsteren over bedrijven die anders ook failliet zouden gaan en nu met coronasteun kunstmatig in leven worden gehouden. Dit scheiden van bokken en schapen hoort in de huidige noodsituatie geen prioriteit te hebben. We zien wel weer eens verder als in plaats van onze samenleving het virus op apegapen ligt. Ook is het absurd marktwerking aan te roepen als de markt net is gesloten.
De corona-epidemie is van buiten komend onheil en een nationale ramp die de hele maatschappij ontregelt. Er zijn grote inspanningen nodig om het besmettingsgetij te keren. Het vergt offers van elke Nederlander. Het is daarom zaak de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dat de horeca in dit noodlottige jaar lange periodes gesloten blijft, is waarschijnlijk een zaak van nationaal belang. Mag de samenleving dan van de ondernemers in kwestie verwachten dat zij een totaal bankroet en de ondergang van hun bedrijf over hebben voor het algemeen welzijn? Terwijl de meeste mensen hun bestaansbasis niet (zo fundamenteel) aangetast zien? Het antwoord op deze vraag is simpel: dat is oneerlijk en ethisch niet aanvaardbaar. Dat is een te zwaar offer. Dit geldt mutatis mutandis ook voor andere sectoren die door de regering op slot gezet zijn of vanwege de coronamaatregelen geen opdrachten meer krijgen.
Als de regering een bedrijfstak verbiedt te functioneren komt dat neer op een eenzijdig opzeggen van het sociaal contract tussen de betrokken burgers en de overheid. Die medaille heeft wél twee kanten. Als je door de staat te gronde worden gericht, is er geen enkele reden meer wetten en voorschriften te eerbiedigen. Op het fuck you van het Binnenhof komt als antwoord een massaal fuck you too met de bijbehorende middelvingers. En terecht.
Tenzij de regering de balans in evenwicht brengt en er op toeziet dat de getroffen ondernemers voor de ondergang worden behoed. Dat kost een ongekende hoeveelheid geld, inderdaad, maar we verkeren ook in ongekende omstandigheden.
De horeca-ondernemers zijn waarschijnlijk het meest gediend met overbruggingsgeld. De voorstellen van Rob Jetten om sommige zaken onder zeer specifieke en ingewikkelde voorwaarden een beetje open te stellen zijn goed bedoeld maar zetten waarschijnlijk, als het om het voorkomen van talloze faillisementen gaat, onvoldoende zoden aan de dijk.
Het is hoe dan ook cynisch MKB-ers en ZZP-ers te laten verzuipen omdat ze, in tegenstelling tot de KLM, niet too big to fail zijn. Elk beroep op de volksgezondheid en het algemeen belang faalt bij zoveel onrechtvaardigheid, zoveel desinteresse in het lot van afzonderlijke burgers en hun gezinnen. Logisch dat ze dan dreigen de gehoorzaamheid op te zeggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

NoahAmber
NoahAmber4 dec. 2020 - 13:26

@Fidelio Ekiz 3 december 2020 at 17:48 Zolang zoals het nog steeds zo is op scholen jongeren zonder afstand en verplichte beschermingsmaatregelen als mondkapjes in lokalen samengedromd zitten Sinds 01- december zijn mondkapjes verplicht. Ook op scholen

Bouwman2
Bouwman24 dec. 2020 - 10:11

Ondernemen is risico nemen, dat is bekend. Dat risico kan niet afgewenteld worden op de Overheid, want die exploiteert kroegen .noch bordelen. Wie als ondernemer zich een buil valt en niet via werk een inkomen kan genereren, valt terug op de Bijstandswet of op reserves. (Er is veel vermogen aan spaargeldl) Het is duidelijk dat Van der Horst liever ziet dat een ondernemer in loondienst zou zijn bij de Overheid, maar dan volgt een voorhem teleurstellende mededeling: de Overheid is niet de verantwoordelijke. Er gaan zaken onherroepelijk sluiten. Uiteraard is dat naar voor de betroffen ondernemers, en is het nobel dat Van er Horst het voor hen speciaal opneemt in het kader van zijn algehele empathie voor alles en iedereen die door het leven wordt geteisterd. Het is evenwel niet anders, leven is onvermijdelijk incasseren en kan buitengemeen onrechtvaardig zijn. Ik wijs in dit verband even naar hen die getroffen worden door de natuur overal elders. Dat de restaurants aanspraak mogen maken op steun is te verklaren: mensen moeten eten, dat is een zogenaamde vitale sectoir. En KLM is dat ook, als vervoer stagneert staatheel het raderwerk stil. Dit in tegenstelling tot de natte horeca. Het drinken van bier en dergelijke is niet van vitaal belang. Zolang er drinkwater beschikbaar blijft heeft men geen nood. Dat is een nutsvoorziening als het beschikbaar stellen van electriciteit. Dat zijn wél taken voor de Overheid. Net als het herverdelen van geld dat via de belastingen beschikbaar komt. In der Beschänkung zeigt sich der Meister. Resumerend: Van der Horst is een beetje vatgelopen in zichzelf. als middelpunt. Maar voor een ondernemer is juist statisch een min punt, elke ondernemer weet dat ie flexibel dient te zijn..

frankie48
frankie484 dec. 2020 - 9:53

Ik dacht dat wij aan gedeelde smart zouden gaan doen! Maar alle loonoffers aan gewone werknemers in alle andere bedrijfstaken die door de corona getroffen zijn, die blijven na de vaccinatie gewoon van kracht, en de horeca die de vraag na de vaccinatie niet aan kan, die mogen wel weer hun zakken gaan lopen vullen! Voor die bedrijfstak is het niet voldoende dat de Nederlandse overheid voor 95% garant staat bij het verstrekken van kredieten door banken, want krediet aanvragen voor bedrijven waar geen barkruk of stoel onbezet is maar op papier niet levensvatbaar blijken te zijn, daar zou ik als bank ook geen krediet aan gaan lopen verstrekken.

Karingin
Karingin3 dec. 2020 - 23:29

Gezakt: Wat lul je nou man, Griekenland is helemaal kapot gemaakt. Bovendien verdienen wij bakken met geld aan de export aan Zuid Europa, maar echt heul veul. Dus draai de EU-kraan maar dicht joh, moet jij eens opletten wat er gebeurt. En wie ga je dan de schuld geven als onze economie een paar procenten krimpt? O wacht, natuurlijk, moslims, nou stuur je die ook weg, heb je vast ook nog wel een paar procentjes voor over, of nie? En maar klagen dat je dom-rechts genoemd wordt

The Apple
The Apple3 dec. 2020 - 20:24

Het zal wel onverwacht komen van een marxist die voortduren vraagtekens stelt bij de rol van ondernemers in de samenleving, maar Han heeft 100% gelijk, zolang het gaat om kleine zelfstandige ondernemingen met weinig personeel en -vaak- hoge vaste lasten, binnen ons huidige economische stelsel. En de reacties van Daan Ouwens zijn ongenuanceerd en schandalig van karakter.

7 Reacties
The Apple
The Apple3 dec. 2020 - 20:28

++ "Als je door de staat te gronde worden gericht, is er geen enkele reden meer wetten en voorschriften te eerbiedigen."

DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2020 - 9:46

@ The Apple Jij schrijft: En de reacties van Daan Ouwens zijn ongenuanceerd en schandalig van karakter. Dit soort infantiele tactieken zijn pas ver onder de maat. En: Het zal wel onverwacht komen van een marxist die voortduren vraagtekens stelt bij de rol van ondernemers in de samenleving, Er zijn wel meer mensen in de war. Niet onlogisch dat er mensen zijn die denken dat ze marxist zijn. Er zijn ook mensen die denken dat je Napoleon zijn. En: zolang het gaat om kleine zelfstandige ondernemingen met weinig personeel en -vaak- hoge vaste lasten, binnen ons huidige economische stelsel. Een groot deel van de horeca bedrijven heeft meerdere locaties. Er zijn er met meer 500 man personeel. Omdat je niet in Nederland woont sta je nogal ver af van de werkelijkheid. En ben je niet bekend met de situatie hier. Ik leg het nog even uit. Ik pleit voor een gelijke behandeling van ZZP-ers en ondernemers. Dus op dezelfde manier voorzieningen treffen als voor werknemers. En niet eindeloos subsidie verstrekken.

frankie48
frankie484 dec. 2020 - 12:54

Beste, Feitelijk probeert de overheid juist met deze maatregelen te gaan voorkomen dat wij ons met ze alle in het verderf gaan lopen storten, doordat wij met ons gedrag voor overbelasting in de zorg en een te grote ziekte uitval in heel veel andere bedrijfstakken kunnen gaan zorgen als wij deze maatregelen niet zouden nemen. En dan kun je wel op een hele populistische manier gaan lopen roepen dat de Horeca- en evenementenbranche te gronde wordt gericht, maar bij een echt andere keuze waarbij meer economische schade en menselijk leed veroorzaakt gaat worden, daar ga je de handen van het volk ook niet voor op elkaar krijgen. En ze worden echt wel op meer dan een redelijke manier gecompenseerd en worden er door onze overheid ook nog andere krediet overbruggingsgarantie afgegeven. Want het was toch een schandalige uitspraak van de partijleider Rob Jetten van D66 gisteren aan tafel bij op1, 'er is geen groter leed dan dat van een ondernemer die zijn zaak van de overheid moet sluiten'. Terwijl er genoeg mensen in hun beroep zijn geweest die andere mensen op een erbarmelijke hebben moeten zien lijden en overlijden, en er zelfs mensen zijn geweest die niet bij de begrafenis van hun overleden familieleden of vrienden aanwezig mochten zijn.

The Apple
The Apple4 dec. 2020 - 17:38

Ik schreef dus dat ik doelde op "kleine zelfstandige ondernemingen met weinig personeel en -vaak- hoge vaste lasten" en Daan Ouwens meent daaruit op te kunnen maken dat ik er niet van op de hoogte ben dat die beperking noodzakelijk is. Hopeloos geval.

DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2020 - 21:25

@ The Apple Jij schrijft: en Daan Ouwens meent daaruit op te kunnen maken dat ik er niet van op de hoogte ben dat die beperking noodzakelijk is. Die beperking zit niet in de regeling. Horeca ondernemingen zijn veelal grote bedrijven. . Jij bent een hopeloos geval en staat veel te ver van de situatie in Nederland om zinnige uitspraken tot doen. Slechts dit soort domheid die het gevolg is van niet geïnformeerd zijn.

Simplex2
Simplex25 dec. 2020 - 13:33

Je wilt het gewoon niet snappen Daan... Horecaondernemingen zijn veelal geen grote ondernemingen. De meeste horecaondernemingen in Nederland zijn eenmanszaken met een klein personeelsbestand. Het CBS zegt hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/81589NED?dl=433F0 van de circa 65000 ondernemingen in de horeca is bijna 30000 een onderneming met 1 werkzaam persoon. De ondernemingen met meer dan 10 werknemers maken maar 8% van het totaal uit. Jouw beeld van de horeca klopt niet, jouw beeld van ondernemers überhaupt klopt niet. Je valt gewoon enorm door de mand, maar je kunt het door de plaat die je voor de kop hebt niet zien. Steek je licht eens op bij het CBS, dan kun je zien hoeveel mensen er daadwerkelijk in een bepaalde bedrijfstak werkzaam zijn, voordat je vanaf de kansel roept dat we allemaal zakkenvullers zijn en dat alleen grote ondernemingen baat hebben bij de steunregels. Nee...het zijn vaak kleine ondernemers die hun hele hebben en houden in hun zaak gestoken hebben.

The Apple
The Apple5 dec. 2020 - 22:15

Daan heeft maar 2 "inhoudelijke argumenten": a) Dat ik niet in Nederland woon (klopt) en b) dat ik lid van de SP zou zijn (klopt niet). Simplex - Bedankt voor de aanvulling.

Poeha
Poeha3 dec. 2020 - 19:51

“ Als je door de staat te gronde worden gericht, is er geen enkele reden meer wetten en voorschriften te eerbiedigen.” De auteur heeft zelf al de oplossing voor de horeca bedacht in een eerder stukje: “ Bedrijven mogen open als zij kunnen bewijzen dat ze coronaproof zijn. Er komt één deskundige instantie met één loket en filialen in het hele land waar ze zulk bewijs kunnen leveren. Coronaproof betekent dat het in het kader van het bedrijf of de bedrijfsvoering even veilig is als waar anderhalve meter afstand wordt aangehouden. En voor de bezoekers geldt “ Blijf binnen. Wil je toch naar volle parken of stranden? Doe het. Ga je zien wat er gebeurt. Kom je met corona thuis. Ben je gelijk niet meer alleen.” https://joop.bnnvara.nl/opinies/vind-je-het-gek-als-de-burgers-het-niet-meer-weten-en-dan-maar-naar-het-park-gaan

Rode druppel
Rode druppel3 dec. 2020 - 17:01

Ze krijgen extra steun van het kabinet, hun chantage is succesvol. Toch zit ik me af te vragen hoe het zit met het bekende huishoudboekje van de VVD. Eerst bijna alles kapot bezuinigen ( inclusief zorg ) voor het huishoudboekje. En vervolgens mede omdat de zorg het niet meer aankan de samenleving gedeeltelijk stil gaat leggen. Kapitalen aan bedrijfssteun uitbetaald om maar te zwijgen over de werklozen die het teweeg brengt. Ik moet zeggen, het huishoudboekje van de VVD kost achteraf kapitalen. Chapeau VVD.

NoahAmber
NoahAmber3 dec. 2020 - 16:37

Het gelijk van de kroegbazen Horeca bestaat natuurlijk niet alleen maar uit kroegbazen. Lijkt mij zelf wel helder dat samenklontering van mensen in een kroeg eerder een probleem is dan in een 5 sterren restaurant. En zeker op het eind van de openingstijden waar iedereen zo lam is als een balletje. In het 5 sterren restaurant lijkt mij het handhaven van de regels en het nemen van voorzieningen ook duidelijk simpeler. Han moet dus niet alle horeca op één hoop gooien. Er moet verstandig worden gekeken naar welke horeca er eventueel met afdoende maatregelen zou kunnen worden geopend.

Thuiszitter
Thuiszitter3 dec. 2020 - 15:14

Inderdaad , begrijp sowieso niet dat de restaurants dicht moesten . En is de horeca wel zo’n grote bron van besmetting ? Het is niet te rijmen met bv de scholen, de pretparken e.d. de sportscholen , de drukke winkels .

1 Reactie
voorburg2
voorburg24 dec. 2020 - 14:37

De corona-cijfers lijken aan te tonen dat 50-60% van de besmettingen in de horeca plaatsvindt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 dec. 2020 - 15:06

Ik heb een idee. Een van de grootste kostenposten is het pand zelf. Deze zijn meestal in het bezit van Prinsen Bernhards, danwel grote brouwers die dus zelf financieel behoorlijke buffers hebben . En het is oneerlijk dat alleen de huurders van zo'n pand voor de ellende moeten opdraaien. Stop dus de huur totdat de crisis over is. Verhuurders die wel in nood komen zouden dan wel gecompenseerd kunnen worden. Bedenk ook daarbij dat leegstaande panden voor de verhuurders ook geen geld op levert. Verder zou er een tijdelijke accijnsstop moeten worden ingevoerd voor de horeca die straks weer open mag opdat ze hun verliezen deels kunnen goedmaken.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2020 - 12:29

@ Griezel in post-gezellig Nederland Jij schrijft: k heb een idee. Een van de grootste kostenposten is het pand zelf. De grootste kostenpost is personeel. Maar dit zijn wel de betere ideeën. Kwijtschelden van de vaste lasten. Ook allerlei gemeentelijke heffingen. Dat maakt de exploitatie veel aantrekkelijker. En zorg ook dat herstart kosten veel lager zijn. Dan kan een ondernemer zijn bedrijf sluiten en personeel ontslaan als dat moet. Maar ook weer activiteiten herstarten. Dat geldt trouwens voor alle sectoren. Een dergelijke beleid voorkomt fraude zoals dit. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/payrollbedrijven-harken-door-maas-in-regeling-onterechte-coronasteun-binnen

KM2
KM23 dec. 2020 - 14:45

Is de Heer van der Horst dan ook nog steeds van mening dat, als men in de horeca besmet geraakt met corona, men dan zelf voor de kosten op moet draaien of, zoals mij destijds voorgedragen is, en dan geen recht meer heeft op een ziekenhuisopname>? In het begin van de corona-crisis is mij destijds verweten dat ons bedrijf door ging met ons werk (bouwen en onderhouden van zonneparken en aanleg energie-infra) onnodig risico met zich bracht. Na 20 jaar in de horeca te hebben doorgebracht zie ik namelijk een groot verschil in de energie-sector (noodzaak) en de horeca (luxe). Ik vraag mij oprecht af hoe het kan dat bovenstaand artikel tot stand is gekomen en hoe het kan dat de schrijver of van mening is verandert of dat ik het gehele artikel verkeerd begrijp.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2020 - 15:43

Ik denk dat je het verkeerd begrijpt. Als ze jouw tent van overheidswege hadden gesloten dan had ik het ook voor jou opgenomen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2020 - 15:45

Ook heb ik nooit geschreven dat je zelf voor de kosten moet opdraaien als je corona in de kroeg oploopt. Je stijl en je woordkeus vind ik opvallend en als er geen coronamaatregelen waren, zou ik misschien denken dat.....

KM2
KM23 dec. 2020 - 17:58

Ik ben altijd in loondienst, nog nooit een zaak gehad, maar goed ook misschien. Misschien dat ik het inderdaad verkeerd begrijp, mijn excuses voor de rare reactie dan (zie mijn 3e alinea, reactie op je 2e reactie) De exacte bewoordingen kan ik me niet exact herinneren Han, de reacties waren i.i.g. niet positief. Onze Roemenen zitten al wel thuis, zonder uitkering of zitten ergens in de vleessector, daarmee heb ik de grootste moeite. En wat precies zou je dan denken aan de hand van mijn stijl en woordkeus, ik kan namelijk geen gedachten lezen en ga niet voor een ander invullen en ben benieuwd wat die indruk is, kan ik misschien nog iets van opsteken (en dan geen sigaar).

adriek
adriek3 dec. 2020 - 14:23

Altijt is ook met een t. https://nos.nl/artikel/2341433-wat-betaalt-nederland-aan-het-europese-coronaherstelfonds-en-wat-levert-het-op.html Het is wel degelijk een wonder dat een schreeuwlelijk als Wilders zonder partijprogramma zoveel stemmers trekt. De man heeft behalve aggressieve oneliners op Twitter posten nog nauwelijks iets gepresteerd in zijn leven, weet slechts te vertellen wat anderen fout doen zonder concrete oplossingen te bieden en heeft een partij met één lid om te voorkomen dat de mensen die hij zegt te vertegenwoordigen invloed kunnen uitoefenen. Het is een mirakel dat hij meer dan twee stemmen krijgt.

Simplex2
Simplex23 dec. 2020 - 14:09

4 reacties tot nu toe, waarvan 2 alleen maar oog hebben voor de positie van werknemers...wij WTF! Ik ben zelfstandig ondernemer, werkzaam in de evenementensector. Geen personeel (gelukkig), wel bedrijfspand, vrachtwagen etc. Er wordt gepraat door sommige mensen alsof we het verdienen om kapot te gaan...want wij...de ondernemers zijn allemaal even slecht en alleen maar bezig met bedenken hoe we een ander een poot uit kunnen draaien. Dat klinkt als een salonsocialist, die vanuit een veilige positie kan bepalen dat iemand die al zijn opgebouwde bezittingen dreigt te verliezen door een oorzaak waar hij zich niet tegen kan verzekeren maar beter zijn best had moeten doen en beter voor zijn mensen moeten zijn. Vanaf 15 maart zijn de cijfers schrikbarend, op dit moment 78% omzetverlies ten opzichte van het voorgaande jaar. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken wat dat doet met iemands inkomen en iemands spaarrekeningen. En ja, Daan Ouwens...een ondernemer zonder BV gaat persoonlijk failliet, ook als de oorzaak volledig buiten hemzelf ligt. Verdienen wij dat? Zo ja...waarom? Alleen omdat we ooit de durf hadden om een eigen bedrijf te starten in een nu toevallig ongelukkige branche? Er gaan op dit moment nog maar weinig bedrijven failliet door de TOZO en TVL die de regering verstrekt, die zorgen er nog voor, dat er nog enigzins rekeningen betaald kunnen worden. Velen hebben over allerlei zaken al betalingsafspraken gemaakt met schuldeisers, maar die schuldeisers willen natuurlijk ook geen anderhalf jaar wachten op geld. Het is zo'n enorme teleurstelling...je spant je aan alle kanten in om aan de regels te voldoen, leeft al vanaf 15 maart op een beperkt budget, brengt behoorlijke persoonlijke offers en de mensen met oogkleppen op hebben alleen maar oog voor bedrijven die potentieel slecht om gaan met hun personeel...er is echter ook nog een hele grote groep zonder personeel die al vanaf 15 maart in de wachtkamer zitten. Een wachtkamer met wanden vol onbegrip, zonder empathie, maar waarbij wel verwacht wordt dat wij het zuur nemen van deze pandemie. We doen het samen...yeah right...samen is in dit geval: de evenementensector en de horeca neemt de schade en de rest van Nederland gaat gewoon door met hun "belangrijke" dagjestripjes en vakanties. Ik zou willen dat ik het geld had om een dagjestrip te ondernemen of op vakantie te gaan! Ik heb begrip voor de horecaondernemers en mijn collega's. Op een gegeven moment is het genoeg. Laat een ander maar op de blaren zitten. Wij hebben al genoeg blaren.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 15:09

@ Simplex Jij schrijft: Ik ben zelfstandig ondernemer, werkzaam in de evenementensector. gedraag jezelf dan ook als zelfstandig ondernemer. Zorg dat je je kosten drukt, verkoop de rommel, beperk je kosten en zorg dat je weer opnieuw kan beginnen als de corona crisis voorbij is. Ik hoor al jarenlang van rechts ondernemend Nederland van te veel mensen hun hand ophouden bij de overheid. Handel naar je eigen opvattingen en los je eigen problemen op. En er is een solidariteitsvangnet waar je altijd gebruik van kan maken. En dat vangnet is er uiteraard ook voor jou. Solidariteit is er voor iedereen 1000 euro netto per maand. Hier is het linkje: https://www.rotterdam.nl/loket/bijstandsuitkering/

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 dec. 2020 - 16:22

@daan [Ik hoor al jarenlang van rechts ondernemend Nederland van te veel mensen hun hand ophouden bij de overheid. ] Dus omdat deze meneer een zelfstandig ondernemer is ie in jouw optiek een rechtse eekhoornsnack ? En die moeten van jou collectief maar een uitkering aanvragen omdat Rutte ze laat stikken? Er onfraaie reactie van u naar mijn mening :(

Simplex2
Simplex23 dec. 2020 - 16:27

@ Daan... Verkoop de rommel. Juist...aan wie? Dat spul is in de huidige omstandigheden NIKS waard en er is geen vraag naar. Jouw voorstelling van de wereld is veel te eenvoudig. Zo te horen is bij jou iedere ondernemer per definitie rechts en vermogend. Een enorm gepolariseerd beeld van de werkelijkheid. Om nog maar niet eens te spreken van het feit dat iemand met hart en ziel zijn onderneming kan drijven; geboren uit idealisme en de wil om een verschil te maken. Ik ben noch rechts, kom uit een rood pvda nest, noch vermogend. Het is jammer dat je zo gepolariseerd denkt, dat maakt een normale discussie namelijk onmogelijk. Jij bent óf niet in staat om te zien wat dit met mensen doet, of het interesseert je gewoon niet.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 17:15

@ Griezel in post-gezellig Nederland Jij schrijft: Dus omdat deze meneer een zelfstandig ondernemer is ie in jouw optiek een rechtse eekhoornsnack ? Niet omdat hij ondernemer is, is het rechts. Dat beweer ik ook niet. Ik beweer dat ondernemers op dezelfde manier behandeld moeten worden als werknemers. Ik vind het niet belangrijk of hij rechts of links is. Ik geef aan hoe rechts naar ondernemers kijkt en naar werknemers. @ Simplex Jij schrijft: Dat spul is in de huidige omstandigheden NIKS waard en er is geen vraag naar. Het perfecte moment om in gesprek te gaan met je financiers dus. En je schrijft: Jij bent óf niet in staat om te zien wat dit met mensen doet, of het interesseert je gewoon niet. Het doet met ondernemers niets anders dan een werknemer die na jaren werk op straat staat. Incasseren en weer opnieuw beginnen. Een andere soort werk zoeken. Of een ander type bedrijf. Ik vind het merkwaardig dat ik dit moet opschrijven. Voor vele tienduizenden werknemers die werkloos worden is dat de realiteit. En omdat het ondernemers of ZZP-ers betreft is er volgens sommigen sprake van een onredelijke situatie. Dat is maf. Overigens komt er een soort reddingsplan van het kabinet met een vergoeding voor de vaste lasten. Jij gaat geld krijgen en geholpen worden. Tegelijk werd er deze week een moeder uit Oost-Europa met kinderen op straat gezet omdat haar werkgever haar niet meer nodig had en het huurcontract beëindigde. Voor die mensen heeft het kabinet geen oplossing. Dat vind ik nou onrechtvaardig. Ik zie dingen graag in balans, die blijkt nogal zoek.

LBNB
LBNB3 dec. 2020 - 17:38

@simplex [Daar zijn mensen die afgaEn ja, Daan Ouwens…een ondernemer zonder BV gaat persoonlijk failliet, ook als de oorzaak volledig buiten hemzelf ligt. Verdienen wij dat? Zo ja…waarom? Alleen omdat we ooit de durf hadden om een eigen bedrijf te starten in een nu toevallig ongelukkige branche?] Nee dat verdienen jullie niet. Als het nou een gevaarlijk virus was was het echt overmacht natuurlijk, maar dat is het uiteraard niet. Die mensen die afhankelijk zijn vanuit de overheid praten altijd makkelijk, baanzekerheid en niet hard werken. Klappen voor ondernemers gebeurd niet, wel voor zorgmedewerkers die een keer wat moeten overwerken. Of de zielige Kuipers en Gommers die voor 3 ton per jaar zitten te dreigen met extra maatregelen bij de talkshows. Royeren die mensen.

webmaatje
webmaatje3 dec. 2020 - 18:22

Simplex, Tot mijn verbazing zie ik een proefopstelling met meetinstrumenten in de Cruyffarena om publiek weer mogelijk te maken. Echter in Duitsland zijn die proeven met publiek al lang in augustus gehouden. Zo gaf de zanger Bendzko 3 concerten in de Arena te Leipzig in allerlei publieksopstellingen,hygiëneconcepten, in en uitgang anders, in samenwerking met de uni Halle die allerlei apparatuur gebruikte zoals afstandsmeters. De onderzoeksresultaten zijn pas door de uni Halle gepubliceerd. je zou je branche een grote dienst bewijzen als je samen met collega's dat rapport naar het kabinet stuurt. Misschien helpt het om snel weer iets te kunnen organiseren. Bron o.a. Corona-Studie mit Tim Bendzko: Ergebnisse der Uni Halle zeigen, wie Konzerte und andere Veranstaltungen sicher stattfinden können. https://www.businessinsider.de/wissenschaft/gesundheit/corona-studie-der-uni-halle-zeigt-wie-konzerte-sicher-stattfinden-koennen-b/ Ook een concert met groot orkest en koor voor publiek is bron van onderzoek geweest. Bij openluchtconcerten in Duitsland blijkt de ouderwetse rieten strandstoel een veilig zitalternatief. Jr hebt een- en tweezitters Vandaag is de kaartverkoop voor het jaarlijkse klassike muziekfestival in Schleswig-Ho;dtein begonnen. Het vindt in de open lucht plaats en de broers Jussen geven er een pianoavond. De organisator zegt dat hij bewust een risiko neemt, maar anders gebeurt er niks. Ik heb een tv- topkok bij Markus Lanz (ZDF) zien huilen toen hij de minister van economie, Peter altmeier, zijn zorgen over de toekomst van zijn bedrijf en dat van vele anderen uitlegde. Zo erg vond hij het voor zijn medewerkers dat ze tot niets doen gedoemd zijn door een beroepsverbod.van overheidswege. Mij hoef je daarom niets uit te leggen als je met hart en ziel iets opbouwt en zo buiten je schuld iet wegkwijnen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 18:49

@ LBNB Jij schrijft: Daan Ouwens…een ondernemer zonder BV gaat persoonlijk failliet, Dus? En ook zijn daar allerlei oplossingen voor. Kwestie van ondernemerschap. En je schrijft: Die mensen die afhankelijk zijn vanuit de overheid praten altijd makkelijk, baanzekerheid en niet hard werken. Geen idee waar je het over hebt. Kan onmogelijk over mij gaan. Lijkt mij bovendien weinig relevant. En je schrijft: Klappen voor ondernemers gebeurd niet, wel voor zorgmedewerkers die een keer wat moeten overwerken. Waarom moet er geklapt worden voor ondernemers? De VVD doet overigens niet anders. En ga eens kijken bij VNO-NCW. Hans de Boer klapte dag in dag uit voor ondernemers. En had een hekel aan werknemers en werklozen. Zijn opvolgster heeft nog niets laten zien maar zal wel uit hetzelfde hout gesneden zijn.

frankie48
frankie484 dec. 2020 - 10:07

Beste Simplex, Aan wie, nou aan horecaondernemers die weten hoe ze nu daar hun zwarte geld voor moeten gaan inzetten. Maar daar zullen wij als alles weer bij het oude is, het nog weleens over hebben. https://www.groene.nl/artikel/ze-zijn-hier-zo-lekker-aan-het-witwassen

Fredje3
Fredje35 dec. 2020 - 13:40

@Symplex, lol. Je begeeft je hier in de hol van de leeuw. Veel mensen hebben een hekel aan ondernemers omdat het graaiers en luilakken zijn. Het zijn ook meestal niet de slimste. Mensen die niet begrijpen dat je als ondernemer (ook ZZPer) vaak veel meer vaste lasten hebt dan particulieren en dat als je geld hebt gespaard dat dit niet teveel mag zijn omdat anders de maff... euh de belastingdienst op je stoep staan terwijl wat de belastingdienst veel noemt, vaak nog geen jaar omzet is waardoor je nu wel degelijk buiten je schuld om in de problemen kan gaan raken als de overheid plotseling de spelregels veranderd. Daar hoef je hier niet mee aan te komen. Dat komt er niet in.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 12:46

Ik denk dat Van der Horst een uitnodiging van jenevercafé 't Spul krijgt om een sponsorcontract af te sluiten na dit artikel. Hier wordt een horeca ondernemer wel blij van. Ik heb er nogal wat aarzeling bij. In dat sociaal contract tussen burgers en overheid staat nog wel wat meer. Onder andere de afspraak dat het burgers niet toegestaan is elkaar om zeep te helpen. En indirect dreigen de horeca ondernemers daar wel mee. Bovendien is het kenmerk van ondernemen dat je gebruik maakt van nieuwe kansen en mogelijkheden. Ik vind het wat te gemakkelijk wat deze ondernemers roepen. Er zijn ook horeca ondernemers die allerlei nieuwe dingen proberen. Het liberale beleid van het kabinet bevalt mij matig. Er worden tienduizenden werknemers door werkgevers op straat gezet. Mensen die jarenlang voor een bedrijf gewerkt hebben. En als ze dat als ZZP-er deden kunnen ze direct de bijstand in en hun huis te koop zetten. Dat sociaal contract is mooi maar er moet wel voor iedereen hetzelfde instaan. Ik had het veel verstandig gevonden als het kabinet ondernemers de mogelijkheid had geboden hun personeel te ontslaan en zelf het bedrijf te sluiten op een financieel evenwichtige manier. Dan komt namelijk ook een deel van de corona kosten terecht bij de investeerders. Voor de horeca zijn dat grote vastgoedeigenaren en brouwerijen. Niks mis mee om daar een deel van de rekening neer te leggen. De waarde van een horeca onderneming zit in de vakkennis van de uitbater en zijn medewerkers. Als zijn bedrijf failliet is er niets aan de hand zolang hij niet persoonlijk failliet gaat. Dan kan de ondernemer net zoals zijn personeel bij de overheid aankloppen voor een uitkering, desnoods bijstand. En na de crises weer zonder probleem een nieuw bedrijf starten. Er is voor ondernemers een rode subsidieloper uitgelegd die veel beter is dan de regelingen voor het personeel. Volgens mij is dat niet wat we afgesproken hebben in het sociaal contract.

11 Reacties
Roel2
Roel23 dec. 2020 - 14:33

Schei toch uit. Ondernemers hebben hun buffers volledig aangesproken uit solidariteit naar de samenleving en hun personeel, de compensatie vanuit de overheid is lang niet genoeg om de vaste lasten te dekken. Ik ken er wel een paar, die er momenteel helemaal niets aan over houden. 30 jaar keihard gewerkt om alle schulden weg te poetsen nadat ze een oor is aangenaaid, en toen de boel dicht moesten gooien. Uitbater van het pand heeft al een koper gevonden, dus die doet ook geen water bij de wijn. De schatrijke horecaondernemers zijn er echt niet zoveel. Inmiddels is wel duidelijk dat dit niet samen wordt opgelost. Zaken zijn na zeer veel investeringen weer dicht gegaan, zonder destijds heel hard te klagen: twee weken werd vier weken is nu dus al medio januari. Ze worden aan het lijntje gehouden, en dat lijntje knapt binnenkort.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 15:03

@ Roel Jij schrijft: Schei toch uit. Ondernemers hebben hun buffers volledig aangesproken uit solidariteit naar de samenleving en hun personeel, En? Dan verkopen ze toch de boot? Of hun huis? Waarom moeten ondernemers anders behandeld worden als werknemers? Zij plukken de meeste vruchten van het bedrijfsresultaat dus mogen ze ook de hardste klappen opvangen. En je schrijft: Inmiddels is wel duidelijk dat dit niet samen wordt opgelost. Ik hoop van niet. Ik vind dat de rekening voor het ondernemerschap niet bij de samenleving gelegd moet worden.

tinekea2
tinekea23 dec. 2020 - 15:33

wat een ijskoude en keiharde houding ten opzichte van vele hardwerkende mensen die alles dreigen te verliezen.

Simplex2
Simplex23 dec. 2020 - 16:33

Kun je me even vertellen waar mijn boot ligt? En de koopwoning die ik schijn te bezitten? Ik hoop echt, dat je nooit een crisis meemaakt waarin aan de poten van je bestaan gezaagd wordt en waarin alles wat je bezit ten onder dreigt te gaan. Zo hooghartig, vanaf de kansel roeptoeteren dat een ondernemer ALTIJD zelf verantwoordelijk is...ook als alles buiten zijn eigen schuld om kapot gaat, notabene door een overheidsmaatregel. Je mededogen en meelevendheid is treffend. Ik heb medelijden met de mensen om je heen, die je moeten tolereren in hun nabijheid.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 16:49

@ tinekea Jij schrijft: wat een ijskoude en keiharde houding ten opzichte van vele hardwerkende mensen die alles dreigen te verliezen. Merkwaardige uitspraak. Deze mensen krijgen wat mij betreft exact hetzelfde als alle andere Nederlanders. Of worden die volgens jou ook allemaal ijskoud en hard behandeld?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 dec. 2020 - 18:22

Ja ik begin het te begrijpen Als een koe in het water valt dan zeg jij "koe, loop niet zo te loeien er liggen daar drie schapen in het water"

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 dec. 2020 - 18:53

'En? Dan verkopen ze toch de boot? Of hun huis? Waarom moeten ondernemers anders behandeld worden als werknemers?' Lekker simpel! Die werknemers kunnen doorgaans aanspraak maken op een WW uitkering, zelfstandigen niet.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2020 - 20:14

@ Joe Speedboot Jij schrijft: Lekker simpel! Nee niet simpel. De WW is maar voor een beperkte groep een vangnet. Voor de meest laagbetaalde en de veel verdieners werkt de WW-niet. Voor veelverdieners is de WW gemaximaliseerd voor mensen met een minimumloon komt de WW uitkering neer op een bedrag onder het bijstand niveau. Het is dus niet simpel. Lees mijn tekst wat beter want je verwijt mij zaken die ik niet heb opgeschreven.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 dec. 2020 - 7:35

'voor mensen met een minimumloon komt de WW uitkering neer op een bedrag onder het bijstand niveau.' Eén belangrijk verschil: bij een ww aanvraag wordt niet naar bezittingen gekeken. Wil een ondernemer überhaupt voor bijstand in aanmerking komen dan zal hij/zij eerst zijn bezit moeten 'opeten'. 'Het is dus niet simpel' Het is duidelijk de visie van iemand die waarschijnlijk geen geldzorgen kent.

DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2020 - 9:49

@ Joe Speedboot Jij schrijft: Eén belangrijk verschil: bij een ww aanvraag wordt niet naar bezittingen gekeken. Wil een ondernemer überhaupt voor bijstand in aanmerking komen dan zal hij/zij eerst zijn bezit moeten ‘opeten’. Klopt. Dat geldt ook voor werknemers met een eigen huis. Of voor mensen met een laag inkomen. Die moeten vaak hun auto verkopen. Maar verder heb je blijkbaar nog steeds mijn tekst niet gelezen. Want je verwijt mij iets dat ik niet heb opgeschreven.

frankie48
frankie484 dec. 2020 - 10:11

Beste Roel, En laten dat nou juist precies de ondernemers zijn die het minst aantal mensen in dienst hebben met vast dienstverband.

Visionair NL
Visionair NL3 dec. 2020 - 12:30

Klopt geheel. Het is niet te verdedigen dat grote bouwmarkten vol kunnen lopen met bezoekers, terwijl de ventilatie vele malen beter is op terrassen buiten en buiten het virus snel wordt gedeactiveerd door UV-C straling als de zon schijnt. Het is werkelijk verbijsterend dat dit soort stuitende incompetentie wordt getolereerd op topposities. Geen wonder dat er in bijvoorbeeld China meewarig gekeken wordt naar het westen. We hebben een bestuurlijke innovatie nodig met ingebouwde meritocratie, zonder dat het ontaardt in een eenpartijdictatuur.

1 Reactie
adriek
adriek3 dec. 2020 - 14:25

We hebben al een meritocratie: degenen die goed kunnen kletsen en mooie rapportjes kunnen schrijven zitten op invloedrijke posities en verdienen goed geld, degenen die echt iets kunnen moeten werken voor in het gunstigste geval een modaal loon.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2020 - 12:26

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LBNB
LBNB3 dec. 2020 - 14:31

@ploert Dit is geen overmacht, maar niet op feiten gebaseerd beleid. Het is een beetje andere landen nadoen. Alle ambtenaren vinden het allemaal wel prima en krijgen thuiswerkvergoeding, voor hen is prima geregeld. Ook zijn zij terwijl ze niet naar het werk gaan niet bereid hun reisvergoeding in te leveren. Voor hen is het makkelijk lullen met dat 'samen tegen corona', wat er natuurlijk helemaal niet is. Zonder goede data en feitenkennis worden er maar wat zaken gesloten en mensen psychisch vernield tijdens deze 'pandemie'.

Karingin
Karingin3 dec. 2020 - 23:16

Ik heb 't al eens eerder gezegd; wat ben je toch een afgunstig mannetje, yak. Maaruhm, geld is wel degelijk gratis en de "arbeider" (wie is dat?) hoeft er echt niet voor te betalen. De ECB geldpers draait op volle toeren, maak je maar geen zorgen - voorlopig gaat dat nog goed. Het inflatiemonster blijkt minder happig op al die euro's dan werd aangenomen