Joop

Het gedwongen huwelijk van PvdA en GroenLinks kan nog wel wat liefde en lust gebruiken

  •    •  
09-03-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
2726 keer bekeken
  •  
IMG_9697

“Wat zijn mijn mooiste jeugdherinneringen? Schaatsen op de slootjes. Met mijn opa bijzondere insecten zoeken in de tuin. Denk je eens in. Dat zijn herinneringen die mijn toekomstige kinderen wellicht nooit zullen hebben.” Jessica den Outer, een door de VN erkende juridisch expert op het gebied van rechten voor de natuur, was door PvdA en GroenLinks gevraagd hun gezamenlijke campagnebijeenkomst in Rotterdam af te trappen. Ze bleek niet alleen natuurexpert maar ook natuurtalent.

De bescherming van het klimaat overstijgt de politiek, legde ze uit. Ook in dit land staat er veel op het spel. Zo staan we aan de vooravond van een watercrisis. Deze week werd bekend dat de Nederlandse sloten, rivieren en plassen tot de meest vervuilde wateren van Europa behoren. Dat is niet alleen slecht voor de leefomgeving, de Europese Unie dreigt ook met zware boetes als Nederland niet voor 2027 voldoet aan de internationale verplichtingen. Een nieuwe crisis, die lijkt op de stikstofcrisis, ligt in het verschiet.

Dat besef dringt moeilijk door omdat Nederlanders er ten onrechte van uit gaan dat de natuur hier goed beschermd wordt, stelde ze. “Neem de Waddenzee, ons mooiste natuurgebied. Uitgeroepen tot werelderfgoed, met een enorme rijkdom aan planten en dieren. De zeebodem is aan het verzakken door de gasboringen, de industriële scheepvaart in het gebied bedreigt het leven in het water en de krijgsmacht gebruikt het natuurgebied als militair oefenterrein. Op papier is het gebied goed beschermd, in de praktijk niet.”

Het verhaal van Den Outer, zelf niet verbonden aan een van de partijen, had een urgentie waar de politiek wel wat meer van kan gebruiken. Haar metafoor van de jeugdherinneringen was ook in andere opzichten treffend. Hier zaten in de Maassilo, een afgedankte agro-industriële ruimte waar tegenwoordig wilde feesten plaatsvinden, de leden van twee partijen, vol van geschiedenis, die zich gezamenlijk proberen een weg naar de toekomst te banen. De opkomst was niet slecht, ik schat zo’n tweehonderd mensen, maar die aanblik verandert als je bedenkt dat het om twee partijen gaat. Op een steenworp afstand was ik ooit bij een PvdA bijeenkomst met Wouter Bos over de bankencrisis die drukker bezocht werd. De meetings van GroenLinks een paar jaar geleden trokken ook meer mensen.

De noodzaak van de samenwerking was daardoor ook meteen duidelijk, los van elkaar redden ze het niet meer. Het is een gedwongen huwelijk. Maar gaat het ook lukken? Is er wel voldoende enthousiasme en strijdlust? Het publiek in deze zaal was qua diversiteit wel typisch Rotterdams, jong en oud in alle kleuren. Ik vermoed dat er geen andere partij is die dat voor elkaar krijgt.

Het thema van de avond was klimaat en Jesse Klaver stak met verve van wal. Er is geen onderwerp waar hij beter in thuis is dan dit en hij met veel passie over kan spreken. Hij vertelde dat in Nederland het kortetermijndenken altijd wint en dat het daarbij om geld en winst gaat. Kijk maar naar Groningen, dat voor de toekomst verwoest is omdat er snel geld verdiend kon worden. Hij hekelde de subsidies die nog steeds naar de verkeerde industrieën blijven vloeien.

Waarom trekt deze leider geen veel grotere volle zalen? Klaver wordt misschien wel te veel gehinderd door zijn eigen talent,  Hij bespeelt de zaal, is op een besmettelijke manier ontspannen, gevat, maakt grapjes om het toch wat gespannen, afwachtende publiek te kietelen. En dat doet hij allemaal zo goed dat ik me begon af te vragen of hij getraind was of het niet allemaal bedacht was. Dat is weer een nadeel van de uitgekiende mediacultuur, alles wat echt oogt, is meteen verdacht.

Attje Kuiken, duidelijk minder ervaren als partijleider, voegde zich bij hem. Ze vertelde over de macht die de partijen in de Eerste Kamer moeten verwerven om eisen te kunnen stellen aan de coalitie. Het moet linksom, niet rechtsom, hield ze het publiek voor, een verwijzing naar de titel van het debat dat zondagavond te zien is op NPO1 tussen de VVD en deze linkse wolk.

Eerder die dag hadden de partijen hun been verder gestrekt met een nieuwe eis. Ze gaan via de Eerste Kamer het kabinet dwingen zich aan de eigen klimaatdoelen te houden. Want net als bij natuurbescherming ziet het er op papier allemaal mooi uit maar laat de uitvoering te wensen over. “Daarom gaan wij de klimaatplannen van het kabinet niet steunen als we er de klimaatdoelen niet eens mee halen: wij doen niet mee aan greenwashing.”

Het klonk zeker strijdbaar maar ik merkte dat bij mezelf toch de twijfel toesloeg. Moet je nou op de oppositie gaan stemmen om ervoor te zorgen dat de coalitie haar eigen beloften nakomt? Stem op ons, voor het beleid van de tegenpartij. Is dat nog uit te leggen aan kiezers? Of voldoende om ze naar de stembus te krijgen?

De twee lijsttrekkers van de partijen voor de provincie Zuid-Holland traden naar voren en presenteerden zo enthousiast mogelijk hun samenwerkingsplan dat bestaat uit zes punten. De landelijke leiders toonden het als voorbeeld van de toekomst, de provincie gaat voorop. Het moment verdween even snel als het gekomen was. Van provinciaal beleid gaan de harten niet sneller kloppen.

Het was een zogeheten town hall meeting dus het publiek mocht vragen stellen. Een jonge vrouw vertelde dat ze zaterdag met Extinction Rebellion naar Den Haag gaat maar zich zorgen maakt omdat de boeren ook komen en tegenovergestelde eisen hebben. “Zien jullie een manier om die twee groepen bij elkaar te brengen?” 

Klaver antwoordde dat hij vaak boeren spreekt en onder de indruk is van hun kennis van de natuur en inzet daarvoor. “Boeren zijn niet onze tegenstanders. Ze zijn slachtoffers van een economisch systeem. Er is geen boer die droomt van megastallen met honderden koeien. Ze worden daartoe aangezet door de industrie, de banken, de supermarkten. Sinds Rutte aantrad zijn er 20.000 boeren verdwenen, omdat ze niet meer zo wilden werken.”

Kuiken liet merken dat ze bevreesd is voor rellen komende zaterdag. En riep op die te voorkomen.

En zo ging het door. Van zonnepanelen tot de armoede in de buurt. De partijleiders maakten duidelijk dat de klimaatcrisis de armsten het hardste treft, overal ter wereld, en dat het onderwerp misschien wel elitair lijkt maar dat het echt een prioriteit is op het gebied van solidariteit. Het leek niet echt te overtuigen, bleek ook uit de vragen. De zorgen op Rotterdam-Zuid, het armste deel van het land, over het dagelijks overleven zijn zo groot dat er amper plek is voor dromen van de toekomst. Korte termijndenken wordt niet alleen ingegeven door winst maar ook door geldgebrek. Daar loopt op het eerste gezicht een van de scheidslijnen tussen GroenLinks en PvdA.

Tot slot kwam er een vraag over waarom de SP niet betrokken was bij de linkse wolk, want voorheen was die samenwerking er wel. Klaver vertelde dat ze de partij zijn kwijtgeraakt omdat hij hun beleid niet altijd meer kon begrijpen. “Maar begrijp me goed, ze zijn nog steeds onze linkse bondgenoot. We zullen hen ook niet aanvallen. Mijn leven is makkelijker geworden toen ik ben gaan accepteren dat Nederland een centrumrechts land is. De verschillen tussen links zijn daarom niet zo belangrijk. Het gaat er om de macht van rechts te breken. We willen daar niet langer mee wachten. Deze samenwerking is een trein. Anderen kunnen aan boord springen maar we gaan ondertussen gewoon door.”

De meeting eindigde 14 minuten eerder dan in het programma stond aangekondigd. Dat heb ik nog nooit meegemaakt bij een politieke bijeenkomst. Na afloop kon er nagepraat worden. Een man beende weg onder het uitroepen van “wat een elitaire avond!” De paar mensen die ik sprak klonken gematigd enthousiast, ze waren niet teleurgesteld maar ook niet begeesterd. Eigenlijk hetzelfde als een paar weken terug bij Lilian Marijnissen.

Wachtend op het perron van metrostation Maashaven vroeg ik me af waar dat gebrek aan enthousiasme toch vandaan komt. Ik bedacht dat de klimaatcrisis misschien te groot is. Dat burgers die wel willen bestrijden maar tegelijkertijd menen dat het niet gaat lukken, dat de tegenmacht te sterk is.  Dat het door niemand uitgesproken wordt maar als een onzichtbare deken de stemming verstikt. De linkse macht die stukloopt op een gevoel van overmacht.

Daarom heb je Extinction Rebellion nodig. Sinds zij actievoeren staat het klimaat weer op ieders netvlies. Zij jagen het debat aan, zij beïnvloeden de publieke opinie. Zij maken duidelijk dat er geen keuze meer is en dat er drastisch ingegrepen moet worden. Ze zijn ongekend moedig en bereid offers te brengen. Ze begeesteren ook en groeien razendsnel. Het lijkt de enige manier om kiezers ervan te doordringen want partijen zelf zijn de afgelopen jaren, decennia niet in staat gebleken dat bewustzijn los te maken. Ze kunnen er nu wel gebruik van maken. Zo werken politieke omwentelingen.

Dat is geen luchtfietserij, de tegenpartij weet dat maar al te goed. Zonder de radicale acties van FDF was BBB nooit zo groot geworden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Ivan61
Ivan619 mrt. 2023 - 19:28

Ik ben een DSP stemmer en gun deze 2 partijen veel succes. Wat de klimaatplannen betreft er is een geweldige plan die mij en niet alleen mij zeer aanspreekt en dat is van PvdD. Gewoon schouders eronder en uitvoeren. Dat iets moet gebeuren met het klimaat weet iedereen maar dat is op dit moment niet de grootste probleem voor mij. Mijn top 5: Armoede Woningbouw Opvang van asielzoekers en vestiging van nieuwkomers. Oplossing van aardbevingschade. Uitbuiting van arbeidesmigranten. https://nos.nl/teletekst#107 Onze politieke kopstukken hebben veel last van eigen gelijk en zij lossen niks op.

1 Reactie
Thuru
Thuru10 mrt. 2023 - 15:47

DSP? Zegt me niets, of bedoel je SP, dus zonder D?

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 mrt. 2023 - 16:01

Het is een verstandshuwelijk en in zo'n huwelijk komen de liefde en de lust pas als beide echtelieden het huwelijk geconsummeerd hebben. Dus wacht af en ga niet af op wat de armste buurt van Nederland er van vindt. Het 'elitair' zegt genoeg. Het is een excuus om op Wilders of van der Plas te gaan stemmen. Hoewel GL en PVDA er zijn voor de zwakkeren, in woord en daad want denk aan de verhoging van het minimumloon, de AOW en de bijstand, het prijsplafond, de genegenheid is inderdaad niet wederzijds. Liever wentelt de doelgroep van links zich in een zelf opgelegd fatalisme en echoot het de claims van rechts. In mijn meest sombere dagen denk ik wel dat de arbeider altijd al ging voor het eigen belang. Was al die praat over solidariteit er alleen om er zelf als groep beter van te worden. Toen de sociaal democraten hen naar de middenklasse had opgeduwd toonden zij hun werkelijke kleuren en kozen ze voor Wilders en co.. Op dat kleine groepje SP stemmers na, die overigens wel massaal de rechtse retoriek overnamen dat nodig was om links als blok uit een te drijven. Daardoor heeft ook de SP het nakijken omdat het Wilders met die claims gelukt is zich op te werpen als beschermheer de kleine man. Helaas denk ik niet dat SP stemmers wisten waarvoor ze zich lieten gebruiken. Hun anti GL en Pvda retoriek heeft er voor gezorgd dat de PVV de tweede partij van Nederland werd en links in splinters uit elkaar spatte.

3 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 mrt. 2023 - 20:44

GL en PvdA zijn de grote gedogers en dus er niet voor de minima. Het woord ‘voedselbank’komt bij de PvdA en GL nauwelijks inverkiezingsprograma’s voor. Wie denkt dat een relatie door een huwelijk veel verandert, gaat teleurgesteld worden. “Helaas denk ik niet dat SP stemmers wisten waarvoor ze zich lieten gebruiken. Hun anti GL en Pvda retoriek heeft er voor gezorgd dat de PVV de tweede partij van Nederland werd en links in splinters uit elkaar spatte”. Horen jullie dat, SP stemmers? Dankzij jullie is Wilders zo groot. Onzin natuurlijk. Begin jaren 80 was de SP veel kritischer over migratie. Maar de SP is juist op dat gebied meer naar GL en PvdA toegetrokken. De VVD kreeg toen (onder Bolkestein) het monopoly daarop en later Wilders. Wilders was juist kleiner gebleven als SP hem dat monopoly had ontzegd.

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 mrt. 2023 - 13:14

Vrije Nick, ik heb het niet over migratie maar over PvdA en GroenLinks bashen. Door die partijen als elitair neer te zetten heeft de SP aanhang zich enorm in de vingers gesneden. Dat was precies wat Wilders en met hem de rechtse partijen wilden: linkse partijen die kans op de macht maakten tot besmet gebied verklaren. Dat begon al met de kogel van links en de koerswijziging van Wilders om het zwevende volk opnieuw onderdak te bieden. Ik las de afgelopen week naar aanleiding het het nieuwste SCP rapport twee commentaren uit verschillende hoek. Zowel de Volkskrant als Elsevier noemden de uitkomsten van het rapport bitter voor de PvdA die Rutte 2 destijds tot het meest nivellerende kabinet sinds het kabinet Den Uyl noemden. En ook bij de presentatie van Rutte 3 werd door meer media die kwalificatie aan het vvd/PvdA kabinet gegeven. Dus ergens moet er iets behoorlijk mis zijn gegaan in de perceptie van Nederland. Het doet me aan de anti woke beweging denken. Zoveel leugens en misinformatie rondpompen dat mensen het gaan geloven. Zoveel aandacht richten op niet belangrijke zaken dat mensen denken dat er werkelijk iets aan de hand is. Zo heeft rechts links weer in het hok gekregen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 mrt. 2023 - 15:00

Correctie: 'de PvdA ... die Rutte 2 destijds tot het meest nivellerende kabinet sinds het kabinet Den Uyl maakte'.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen9 mrt. 2023 - 15:39

"Tot slot kwam er een vraag over waarom de SP niet betrokken was bij de linkse wolk, want voorheen was die samenwerking er wel. Klaver vertelde dat ze de partij zijn kwijtgeraakt omdat hij hun beleid niet altijd meer kon begrijpen." Ja, vroeger probeerden ze nog wel samen op te trekken, zoals met dat beroemde kopje koffie. Daar is weinig meer van over. Ik heb ook het gevoel dat het GL/PvdA electoraat de SP niet meer zien zitten. Bert Wagendorp zei er een paar jaar terug dit over: "Een partij overigens zonder SP, want 1. die bestaat uit gestold wantrouwen, 2. de NLP-stemmers moeten [...] de SP niet en 3. bij de SP maken ze zieke filmpjes." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/pvda-en-groenlinks-moeten-rap-fuseren-de-macht-ligt-voor-het-grijpen~b74cc646/ Met NLP doelt hij op de beoogde fusiepartij in dit citaat. Toegegeven, dat filmpje was ook geen goede zet, maar wat zou Wagendorp bedoelen met 'gestold wantrouwen'? Te volks, te Eurosceptisch, te zeer gekant tegen de elite te zeer voor referenda? Ik denk dat GL en PvdA nog liever met D66 samenwerken dan met de SP. Ik kan me ook nog herinneren dat Kaag zei dat ze niet met 'radicale socialisten' wilde samenwerken.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde9 mrt. 2023 - 18:44

Kees, Gestold wantrouwen is iemand die iedere dag je onderbroek napluist op onbekend schaamhaar. En dat blijft doen, ook al zal er nooit iets gevonden worden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen9 mrt. 2023 - 21:50

Martin, mooi voorbeeld. Hoe dan ook, de tijden van het kopje koffie zijn voorbij lijkt het.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 mrt. 2023 - 15:08

Ironisch geeft dit stukje precies antwoord waarom die liefde er nauwelijks is. Deze samenwerking is er voor de GL achterban: rijke blanke mensen die klimaat op één zetten. Ik lees alleen hier maar over klimaat. Zaken zoals armoede en voedselbank: niet het noemen waard. De PvdA schudde de rode veren af, daarmee de arbeider als achterban en werd een splintertje. De overname van GL is de, nu noodzakelijke, afstraffing die dat proces af gaat maken. Men kan doen alsof dit een doorbraak is maar het blijft een noodsprong. Tien jaar geleden was de PvdA alleen al groter dan de huidige twee splinters.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans39 mrt. 2023 - 13:04

"Klaver antwoordde dat hij vaak boeren spreekt en onder de indruk is van hun kennis van de natuur en inzet daarvoor. “Boeren zijn niet onze tegenstanders. Ze zijn slachtoffers van een economisch systeem. Er is geen boer die droomt van megastallen met honderden koeien. Ze worden daartoe aangezet door de industrie, de banken, de supermarkten. Sinds Rutte aantrad zijn er 20.000 boeren verdwenen, omdat ze niet meer zo wilden werken.” De ongeinfomeerdheid en het populisme van Klaver/GL spreekt uit dit versleten riedeltje: Boeren zijn ok maar het grootkapitaal (nota bene grotendeels in hun eigendom) uiteraard niet. Als je op 15 maart je stem uit wil brengen op de sociaal-democratie en je draagt de landbouw een warm hart toe heb je het moeilijk want je krijgt dit erbij.

4 Reacties
Zandb
Zandb9 mrt. 2023 - 15:13

Frans U beweert dus dat de feiten die Klaver aandraagt niet kloppen en dat hij te weinig relevante feiten voor zijn stelling aanvoert. Echter. Waaruit moet dan blijken dat die feiten niet kloppen? Veel verder dan "Ik beweer dat het niet klopt" komt u niet. En welke informatie Klaver dan wel had moeten vermelden, geen idee. Kortom: U komt niet verder dan "Luister niet naar Klaver, luister naar mij!"

Frans Akkermans3
Frans Akkermans39 mrt. 2023 - 22:32

@Zandbergen 1)De meeste agrarische bedrijven zijn producenten van grondstoffen en leveren niet zelf aan bedrijven of consumenten. Maar aan coöperatieve ondernemingen die hun producten verwerken en verhandelen en zijn te beschouwen als verlengstuk van hun eigen bedrijf. Ook aan de inputkant zijn het coöperatieven die een groot deel van de toelevering in handen hebben. Dat woord 'slachtoffers' slaat nergens op. 2)De motor van de schaalvergroting is niet dat soort bedrijven maar de gestage ontwikkeling van toegepaste wetenschap waardoor de productiviteit stijgt. De afvloeiing uit de landbouw die daar het gevolg van is heeft niets met dit kabinetsbeleid te maken en is al zeker honderdvijftig jaar aan de gang in de geïndustrialiseerde wereld. 3)Links weet dit alles natuurlijk ook wel maar gebruikt dat niet. Vandaar populisme.

Middenman
Middenman10 mrt. 2023 - 9:54

@Frans Akkermans 3 - De coöperaties zijn al lang geen verlengstuk meer van de boeren; die hebben echt totaal geen invloed meer op ondernemingen als de Rabobank, Cosun en FrieslandCampina. Daarnaast zijn er veel commerciële bedrijven die de boeren gebruiken als productiemiddel: De Heus, A-Ware en Van Drie bijvoorbeeld. Al die bedrijven willen maar één ding; hogere productie en meer winst. Zij zijn wel degelijk de motor achter de schaalvergroting. In de wetenschap gaan er al heel lang andere geluiden op én waarschuwingen over de ramp die zich in de bodem voltrekt, het gevaar van ziektes, stikstof, etc. Misschien moet u de recente ontwikkelingen in die sector wat nauwkeuriger bestuderen. Zelfs Mansholt kwam in de laatste jaren van zijn leven tot de conclusie dat het totaal anders moest.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 mrt. 2023 - 18:02

@Middenman Het onderscheid coöperatief particulier is dat de laatste winst uitkeren aan aandeelhouders en de eersten bij de leden laten terechtkomen. De grote spelers zijn bijna allemaal coöperatief behalve in de kalvermesterij, een betrekkelijk jonge sector. Ik weet niet hoe de verhouding precies is maar hier heeft u een indicatie: https://eduweb.eeni.tbm.tudelft.nl/TB141E/imgs/ELI-agrofood-selectie.pdf

JohnnyValues
JohnnyValues9 mrt. 2023 - 12:50

De klimaatcrisis is niet "te groot", je benoemt de oorzaak nota bene zelf in het stuk wat het gebrek aan enthousiasme verklaard. De allerarmsten zijn de grootste slachtoffers van de klimaatcrisis, maar de allerarmsten missen de slagkracht om te verduurzamen. Een subsidie voor zonnepanelen is mooi, maar als je in een huurhuis woont waardeloos. Zit je in een koophuis en heb je moeite om je boodschappen te betalen, dan leg je ook niet 3000 euro (van welk spaargeld?) neer voor panelen in de hoop dat je nog 300 euro terugkrijgt. Het feit dat PvdA kiest om samen te gaan werken met Groenlinks ipv de SP laat zien dat zij nul komma nul inzicht heeft waarom hun oude achterban is vertrokken. Leg de nadruk op het weer leefbaar maken van NL voor de onderlaag, dan gaat die onderlaag vanzelf mee in de bestrijding van de klimaatcrisis.

2 Reacties
chwiedijk
chwiedijk9 mrt. 2023 - 13:46

verklaart

LaBou
LaBou 9 mrt. 2023 - 17:18

Chwiedijk: taalnazi!

Middenman
Middenman9 mrt. 2023 - 12:24

Zelf ben ik erg enthousiast over de voorgenomen fusie. Maar ik realiseer me dat ze alleen met mensen zoals ik niet groot gaan worden. Ik ben blank, middenklasse, heb een fijn huis, kan de kosten goed betalen, eigenlijk geen financiële zorgen, mijn kinderen doen het goed, ik heb zonnepanelen en een elektrische auto, ik ben begaan met de natuur en het milieu, vegetarisch, etc. Mij hoeven ze niet te overtuigen. Maar als de combinatie PvdA/GL niet het gedachtengoed van de oude PvdA meeneemt, dan zullen veel mensen die een wat ander profiel hebben dan ik, die wel financiële zorgen hebben, die wel vraagtekens zetten bij immigratie, die in een huurhuis wonen, etc., etc. niet op deze partij gaan stemmen en zal de fusie geen succes worden. Dan gaat het niet om Kuiken of Klaver, dan zullen ze binnen een jaar allebei weg moeten en is er één nieuw gezicht voor de nieuwe partij nodig.

2 Reacties
Alexanderr2
Alexanderr29 mrt. 2023 - 17:01

Sorry jij hebt een fijn huis, zonnepanelen, elektrische auto, kan de kosten goed betalen... jij vindt dat je tot de middenklasse behoort? Ik ben hoogopgeleid (tot gepromoveerd aan toe in de medische wetenschappen), verdien gemiddeld tot net erboven maar heb geen spaargeld, kom elke maand letterlijk net rond (= duik elke maand vlak voor ik salaris krijg de min in even). Maar dat geld gaat allemaal op aan mijn kinderen, energie, boodschappen etc, ik loop vaak genoeg met broeken rond met gaten erin... en toch beschouw ik mezelf als middenklasse. Ik ben tevreden met mn leven. Maar als mensen zoals jij gaan verkondingen middenklasse te zijn dan weet ik niet meer wat ik wel ben. Die elektrische auto kan ik alleen van dromen. Volgens mij ben jij ver verwijderd van de realiteit.

Middenman
Middenman9 mrt. 2023 - 23:42

@Alexanderr2 - voor termen als gemiddeld inkomen en middenklasse bestaan geen officiële definities. Het SCP zegt dat 60% van de Nederlanders een middeninkomen heeft. De OESO en veel economen gaan voor Nederland uit van iedereen die 75% tot 200% van 34.000 verdient. Dat betekent een besteedbaar inkomen ongeveer tussen de 25.000 en 68.000 per jaar; dat is de middenklasse. Daar vallen wij ruim binnen. Mijn partner en ik wonen in een eenvoudig rijtjeshuis ergens buiten de randstad waarvan de hypotheek met lage rente inmiddels een stuk onder de marktwaarde zit, onze kinderen zijn de deur uit en zelfstandig, wij leven redelijk sober. De middenklasse is niet homogeen, dat geef ik direct toe, maar hoezo is mijn situatie ver van de realiteit? In de doorsnee jaren 70 wijk waarin ik woon zie je heel veel mensen in een vergelijkbare situatie. Mensen met allerlei soorten opleidingen en beroepen.

Effie2
Effie29 mrt. 2023 - 12:21

Misschien moeten we het begrip liefde eerst weer herontdekken en de plaats geven die het toekomt, alvorens we verregaande besluiten nemen die bepalend zijn voor hoe onze toekomst er uit zal gaan zien. ...Het wat voor wereld willen we doorgeven aan ons nageslacht? Als eigenbelang en winstmaximalisatie de standaard blijven zal dat onvermijdelijk de kloof tussen arm en rijk nog verder vergroten, tot nóg meer verontreiniging van ons leefmilieu, tot nóg langere wachtlijsten, tot nieuwe crisissen, tot nog meer stilstand, en tot nóg meer kosten verslindende burn-outs leiden. Liefde is in mijn beleving de bron van ons leven, en tevens de fundering onder ons bestaan. Om het gure neoliberale tij te keren, zullen alle zich sociaal- democratisch noemende partijen eindelijk eens prioriteiten moeten stellen, en vervolgens eendrachtig moeten samenwerken om een gezond en eerlijk alternatief voor de rampzalige koers van populistisch- egoïstisch opererend Nederland af te dwingen. Haast is geboden. Want op 15 maart zal het duidelijk worden welke kant het de komende jaren met ons land opgaat.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 mrt. 2023 - 12:15

Die fusie is een zegen voor o.a. D66, anders worden die helemaal gedecimeerd. En de klimaatcrisis is niet te groot, iedereen kan zien wat er gebeurd. Wel ziet men in dat de geldverslindende oplossingen niet genoeg werken. Nl is nog niet eens een druppel op de gloeiende wereldkaart. De mensen beseffen dat beter dan de bestuurders die vooral politiek bedrijven. Het is pure armoe op links met de keuzes doe je daar hebt. Wie begeesterd ER dan? Dezelfde mensen als die in dat absurde plan van Timmermans geloven. Zal best wel wat bereikt zijn als je 1-2000 miljard spendeert. Maar tevens een 2-1 achterstand op de rest vd wereld. Hoe nobel ook, je graaft je eigen graf

JanVG2
JanVG29 mrt. 2023 - 12:14

"We zullen hen [=SP] ook niet aanvallen. " ... daarom sluiten we hen uit bij debatten voor de provinciale provincies en creëren samen met de VVD de (schijn-) tegenstelliing van PvdA/GL tegen VVD ... alsof er geen andere keuzes zijn. Dit links/rechts debat is niet bedoeld om kiezers van de VVD te overtuigen PvdA/GL te stemmen, maar om andere linkse kiezers te overtuigen om niet op een andere linkse partij te stemmen om het VVD-"gevaar" te voorkomen. Dat wil dus zeggen een bewuste aanval op de SP en andere partijen om kiezers van hen te roven. NB: de VVD heeft hetzelfde plan, kiezers jatten van andere centrum/rechste partijen ... PvdA/GL en VVD zijn 4 handen op één buik. Beide hebben er baat bij om een "grote" vijand te creëren om er zelf beter van te worden.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV9 mrt. 2023 - 12:41

Je moet niet zo projecteren.

JanVG2
JanVG29 mrt. 2023 - 22:31

de verkiezingen van 2012. VVD en PvdA zagen er niet super florisant uit, TOTDAT ze het een sttrijd tussen links en rechts maakte, dwz Rutte tegen Samsom ... gek genoeg wonnen ze beiden stevig en hun buren (inclusief GL) leden onverwachte verliezen ... Links en Rechts: onoverkomelijke verschillen ... totdat ze vervolgens een kabinet formeerden ...

Gerygrr
Gerygrr9 mrt. 2023 - 12:03

De volgend jaar 1 miljoen Nederlanders, die gaan zakken onder de armoedegrens moet je op de eerste plaats gaan zetten. Er is geen links-rechts tegenstelling, waar links meestemt voor wat de rechtse regering wil. Echt links is de SP.

Kit2
Kit29 mrt. 2023 - 11:48

Ik denk niet dat de samenwerking een electoraal succes wordt: dit wordt GL-plus, een opheffing van de ideeen van de PvdA, doordat kiezers die er anders over dachten de partij verlaten hebben. Waar nog toekomst zit voor links? Een potentiele ministerpresident is Rob Jetten, misschien niet verschrikkelijk links (ik heb niks met d'66 trouwens), maar iemand met hersens en beter dan de namaak-linkse bezigheidstherapie van de vlaggetjeszwaaiers van GL. Ook in het CDA gaan zinnige ideeen leven, zoals bij Karien van Gennip en Hugo de Jonge. Echt links? Nee, maar fake-links waar we het hier mee moeten doen is een sterfhuis, met deze foute opheffing van de PvdA en het al even gestaag stervend SP, dat dodelijk vermoeid als een naar vocht snakkende marathonloper naar zijn zoveelste verkiezingsnederlaag sukkelt.

2 Reacties
Polarisario
Polarisario9 mrt. 2023 - 13:42

@Kit: Ik vind Jetten een hele aardige knul en absoluut een aanwinst in Den Haag, maar totaal ongeschikt als leider van zijn partij gebleken en dus ook ongeschikt als MP. Hoewel hij een absolute verbetering zou zijn ten opzichte van de paljas die ons land nu bestuurt.

Willem D2
Willem D29 mrt. 2023 - 15:52

Rob Jetten is een aardige vent maar geen al te helder licht: Geen idee hoe je met kernenergie een huis kan verwarmen. (Warmtepomp..) Stikstof is een stofje dat over de aarde gaat en alles verstikt (het is kunstmest het groeit juist te hard) Waarom bakken we het brood niet op 130C

haarklover
haarklover9 mrt. 2023 - 11:37

Ik herinner mij dat PvdA en GroenLinks hun samenwerking aankondigden, en dat daarna de PvdA in de Eerste Kamer voor het "handelsverdrag" CETA stemde. Kortom, de PvdA ging al in de eerst week vreemd.

Polarisario
Polarisario9 mrt. 2023 - 10:59

De SP is afgehaakt bij de samenwerking omdat ze nog WEL een sociaal Nederland voorstaan. Het is bijzonder wrang dat het tegenwoordig als “fout” wordt gezien als je voor het (sociaal economische) welzijn van je land opkomt. Dat Klaver dit niet begrijpt is best nog wel logisch. Groen Links heeft altijd al andere prioriteiten gehad en daar is verder ook niets mis mee. De PvdA zou beter moeten weten en de oude ideologische veren weer omarmen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-29 mrt. 2023 - 11:14

"De SP is afgehaakt bij de samenwerking omdat ze nog WEL een sociaal Nederland voorstaan. Het is bijzonder wrang dat het tegenwoordig als “fout” wordt gezien als je voor het (sociaal economische) welzijn van je land opkomt. " De SP verklaart een subset van het land als punt waar alle solidariteit naar toe moet vloeien. Net als alle partijen op rechts. En nee, de door de SP gedefinieerde subset is niet die het het zwaarste, slechtste of minste heeft. Maar net als die andere partijen maakt het de SP niet uit hoe het die groepen vergaat. Ja. Dat zie ik als fout.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig9 mrt. 2023 - 10:36

Samen sterk! Ik hoop dat GroenLinks en de PvdA ook samen een bloc zouden vormen bij de volgende Tweede Kamer verkiezingen en samen de grootste bloc zou worden in de Tweede Kamer. Jesse Klaver uiteindelijk als de volgende MP van Nederland, dat zou heel erg fijn zijn wat mij betreft. The Dutch dream!!!!!!! P.S. Anders zouden de talloze populisten in de Nederlandse politiek dit nog altijd ontzettend mooi en heel erg bijzonder land zeer waarschijnlijk helemaal kapot gaan maken met hun continu nonsens, b.v. de wat mij betreft ontzettend enge en 100% opportunistische mevrouw van BBB. Bla bla bla. Dag in dag uit. Bij bijna elke talkshow. Wat zijn nou uw oplossingen, beste mevrouw? Have a nice day.

5 Reacties
Ejoth
Ejoth9 mrt. 2023 - 11:46

Not my dutch dream en als ik goed reken maar de dream van 6%. U zegt de blablabla van BBB. Hoe noemt U het opportunisme van GL dan. Geef eens een tegenbegroting die ergens op slaat. Dan ben ik ook om.

BrotherV
BrotherV9 mrt. 2023 - 12:46

https://www.parool.nl/kunst-media/wat-caroline-van-der-plas-zegt-klinkt-mooi-maar-blijkt-vaak-lulkoek-te-zijn~bd9df4e3/ en https://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-cynische-leugens-van-caroline-van-der-plas.html

Mr Ed
Mr Ed9 mrt. 2023 - 15:38

Er moet nog aardig wat gebeuren wil de combo PVDA/GL de grootste partij worden, maar zelfs als dat gebeurt is Klaver nog geen premier. Hij zal eerst een rits rechtse partijen moeten overtuigen in zijn kabinet plaats te nemen en zijn linkse agenda uit te voeren.

Willem D2
Willem D29 mrt. 2023 - 15:41

@BrotherV Het wordt al wat beter een gerespecteerde linkse bron en een vage (extreem) links bron. BBB is wel een obsessie voor U dat die link onder bijna ieder artikel hier op Joop geplaatst moet worden. Hier ook een interessant https://www.ad.nl/politiek/de-trukendoos-van-d66-er-tjeerd-de-groot-ontleed-over-misstanden-aan-elkaar-rijgen-en-fabeltjes-vertellen~a061ce41/

Willem D2
Willem D29 mrt. 2023 - 15:56

U mag blijven dromen, maar ben heel benieuwd wat 15 maart de uitslag wordt. Volgens de laatste peilingen zit links op ongeveer 40 a 45% Dan kan je als GL/PvdA wel de grootste worden, maar denk dat Rutte dan liever over rechts gaat om mp te blijven.

BasTrom
BasTrom9 mrt. 2023 - 10:23

Als in plaats van XR de linkse partijen de gewone burgers weer de straat op kan krijgen zet heel wat meer zoden aan de dijk en maakt meer indruk. Net als nu 'de boeren' als ietwat te extreme groep niet iedereen mee krijgt, zo krijgt 'XR' als extreme groep ook niet iedereen mee. Ze herkennen wel punten in de beide kampen als uitersten, maar kiezen vervolgens voor het midden, wat dat ook moge zijn. Dus bedenk waar je de gewone burger, Jan met de pet en Mien met de mandolien mee op straat krijgt, koppel dat qua marketing aan groen links/PVDA en je hebt de verkiezingswinst in handen.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 mrt. 2023 - 10:18

Kuiken is volstrekt niet opgewassen tegen gladjanus Klaver. Dat wordt uiteindelijk scheiding waarbij Kuiken op straat komt te staan en Klaver er lachend met de inboedel vandoor gaat.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop9 mrt. 2023 - 12:16

Dat zou zo maar 's waar kunnen zijn

Polarisario
Polarisario9 mrt. 2023 - 13:52

@Joop: Kuiken is geen stemmentrekker en zal dus niet lang op deze plek blijven zitten. Ik zie momenteel in de fractie helemaal niemand met die kwaliteiten. Kwaliteit is er nog steeds volop in de partij, maar niet in de huidige kamerfractie. Klaver heeft overigens ook zijn langste tijd wel gehad denk ik. De meeste fusies mislukken. Deze fusie verwacht ik dat ook van. In beide partijen zie je oppositie ontstaan.