Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het gaat om gelijkwaardigheid

  •  
10-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
49992924446_dc6e7a68cd_c

© cc-foto: Karen Eliot

Het gaat niet om gekwetstheid, om huilie huilie. Het gaat om discriminatie langs lijnen van afkomst, huidskleur, religie. In dat licht dient de strijd tegen zwarte piet te worden gezien
Socioloog Herman Vuijsje stelt in een recent opiniestuk in de NRC de vraag waarom Nederlanders bereid zijn de ene gekwetste minderheid tegemoet te komen en de andere niet. Hij vergelijkt hierbij zwarte piet als karikatuur met de karikatuur van Mohammed in een spotprent. Het ene ‘mag niet’, het andere moet juist wel kunnen. Het is onduidelijk wat Vuijsje zelf precies vindt. Hij maakt zijn punt niet af. Vindt hij dat spotprenten ook uitgebannen moeten worden, of juist dat zwarte piet moet blijven bestaan?
In de ogenschijnlijke neutrale vraag van Vuijsje zit een heel specifieke interpretatie van de wens zwarte piet uit onze samenleving te bannen, namelijk dat het zou gaan om de gekwetstheid van een minderheid. Huilie huilie om het in Geenstijl-termen te vatten. Vuijsje noemt niet dat er nog altijd grote verschillen bestaan op de arbeidsmarkt, in schooladviezen, bij de toegang tot uitgaansgelegenheden, in de kans om door de politie staande gehouden te worden tussen mensen zoals ik, zoals de heer Vuijsje met onze min of meer roze huid en mensen met een andere huidskleur of achternaam. Waarom wordt dit door hem buiten beschouwing gelaten? Als je die gehele context negeert dan kom je inderdaad misschien uit op een strijd tegen gekwetstheid in plaats van een strijd voor gelijkwaardigheid. Maar dat lukt dus alleen als je je al dan niet bewust blind houdt.
Het gaat om een strijd voor menselijke (gelijk)waardigheid. En daarin valt inderdaad voor moslims in Nederland ook nog veel te winnen. Als het daarom gaat, dan is de vergelijking met antisemitisme wellicht een adequatere dan met zwarte piet. Waarom worden politieke partijen die anti-islamisme als belangrijk onderdeel van hun partijprogramma hebben de grootste in Nederland en valt iedereen over het antisemitisme binnen een dergelijke partij? Daar zit een veel evidentere scheefheid. Bij antisemitisme gaan onmiddellijk alarmbellen af, we weten allemaal van de gruwelijke geschiedenis van institutionalisering van jodenhaat. Arnon Grunberg stelde in zijn 4-mei-lezing terecht dat jodenhaat en moslimhaat fundamenteel op hetzelfde neerkomen, dezelfde logica volgen, dezelfde consequenties hebben.
Het gaat ook hier niet om gekwetstheid, om huilie huilie. Het gaat om discriminatie langs lijnen van afkomst, huidskleur, religie. In dat licht dient de strijd tegen zwarte piet te worden gezien. In dat licht zou je ook een eventuele strijd tegen spotprenten waarin moslims belachelijk worden gemaakt, kunnen zien. Al is het van een andere orde dan een jaarlijks terugkerend nationaal kinderfeest, waarvan de aard of dan in elk geval de symboliek als racistisch te beschouwen is.
In een open samenleving is het onontkoombaar dat mensen gekwetst worden – niemand kan zich beroepen op het recht om niet gekwetst te worden. Maar idealiter leidt dit tot nadenken, reflectie, vragen stellen, excuses wellicht. Daar waar mensen daarentegen boos reageren met ‘vrijheid van meningsuiting!’ lijkt er veeleer sprake van een ongelijkheid die het liefst in stand wordt gehouden. Dat zie je ook aan de argumenten die terloops of nadrukkelijk gebruikt worden als het gaat om het behoud van zwarte piet of om islamkritiek: als het je niet bevalt ga je terug naar je eigen land, jullie mogen allang blij zijn dat jullie hier mogen wonen, minder Marokkanen enz.
Tegen die (gewenste) ongelijkheid, tegen die discriminatie wordt ten strijde getrokken, onder andere door KOZP. Dat gaat dus niet over gekwetstheid, maar over gelijkwaardigheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (82)

MichelD
MichelD12 dec. 2020 - 9:18

De auteur doet hier een uiterste krachtsinspanning om te proberen KOZP in verband te brengen met een strijd voor gelijkwaardigheid. Echter dit verband is er niet. Er zullen altijd wel idioten zijn die "ga terug naar je eigen land" roepen. Dat zijn de echte racisten. De overgrote meerderheid van de voorstanders van ZP moet van dat soort lui helemaal niets hebben en dat wordt gemakshalve maar even "vergeten".

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2020 - 12:13

Nu zijn al alle mensen die ooit van zwarte piet hielden en misschien nog houden ineens al rechts-radicalen. Toe maar! Om van een persoonlijke aanval en een aanval op de integriteit van anderen maar niet te spreken. Het begrijpen van tekst gaat ook te ver blijkbaar. Het moet niet gekker worden.

DaanOuwens
DaanOuwens11 dec. 2020 - 7:03

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft: Dat staat los ervan dat vrijwel alle Sinterklaasvierders hechten aan wat zij als niet anders dan een fantasiefiguur ervaren en die zij op geen enkele manier ooit racistisch in verband hebben gebracht met zwarte mensen met een Afrikaanse achtergrond laat staan met tot slaaf gemaakten. Nee dat staat niet los daarvan. Begin 1970 was Zwarte Piet gewoon de zwarte knecht van sinterklaas. Was Sjimmie van Sjors en Sjimmie gewoon een domme zwarte en waren de zwarten in Kuifje ook gewoon dom en lui. Dat zwarte piet in de loop der jaren veranderde doet er weinig toe. En die verandering houdt verband met de verkleurde samenleving, de emancipatie van gekleurde burgers en het besef dat dit soort symbolen niet passen in een multiculturele samenleving. En over dat laatste wordt heel verschillend gedacht. Want er zijn nog steeds autochtonen die vinden dat alle zwarten dom en lui zijn. Maar de meerderheid vindt gelukkig inmiddels dat afscheid genomen moet worden van de racistische vorm van zwarte piet. Maar nu net doen alsof het geen racistisch symbool was is nogal schijnheilig. Iedere Nederlander van 50 jaar en ouder heeft de veranderingen van zwarte piet zelf meegemaakt.

OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 23:42

Hmm, typefouten (door oogprobleem) laat ik nu maar.

OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 23:29

@ Fidelio Ekiz: [Ik zie het ook schuiven maar eerder ondanks KOZP dan dankzij. Het is eerder dankzij KOZP dat het heel moeizaam gaat.] Quatsch, nqtuurlijk. De volharding van de actvivisten van KOZP e.a. heeft geleid tot een aanzienlijke verschuiving in de publieke opinie, die tientallen procenten beloopt. En Sonic zegt terecht: "Het meest licht geraakte volk en snowflakes is trouwens het Pro Zwarte Piet kamp." De fanatieke verdedigers van Zwarte Piet zijn inderdaad "gestoorde rechts radicale gekkies".

OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 22:31

[Het gaat om een strijd voor menselijke (gelijk)waardigheid. En daarin valt inderdaad voor moslims in Nederland ook nog veel te winnen. Als het daarom gaat, dan is de vergelijking met antisemitisme wellicht een adequatere dan met zwarte piet......Arnon Grunberg stelde in zijn 4-mei-lezing terecht dat jodenhaat en moslimhaat fundamenteel op hetzelfde neerkomen,.....Het gaat om discriminatie langs lijnen van afkomst, huidskleur, religie. In dat licht dient de strijd tegen zwarte piet te worden gezien.] Natuurlijk. Maar deze evidentie wordt door velen bewust genegeerd. [Daar waar mensen daarentegen boos reageren met ‘vrijheid van meningsuiting!’ lijkt er veeleer sprake van een ongelijkheid die het liefst in stand wordt gehouden. Dat zie je ook aan de argumenten die terloops of nadrukkelijk gebruikt worden als het gaat om het behoud van zwarte piet of om islamkritiek.....] De auteur slaat de spijker geheel op de kop. En daarom gaan velen weer op hun achterste benen staan. Consequent zijn is eg moeilijk als je daarmee je eigen vastgeroeste dogma's, vooroordelen en inconseqentie moet opgeven.....

4 Reacties
OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 23:34

Laatste zin: eg moeilijk = erg moeilijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2020 - 13:19

"Dat zie je ook aan de argumenten die terloops of nadrukkelijk gebruikt worden als het gaat om het behoud van zwarte piet of om islamkritiek: als het je niet bevalt ga je terug naar je eigen land, jullie mogen allang blij zijn dat jullie hier mogen wonen, minder Marokkanen enz." Als je mensen die hielden van Het sinterklaasfeest, daar geheel anders tegen aankijken en/of keken geheel bewust gelijk stelt aan rechtsradicalen terwijl zij het juist zagen als 'het' feest van inclusiviteit, het was nl. voor en van alle kinderen, niet een uitgezonderd, alle kinderen waren gelijk, en je hebt dit nodig als argument dan heb je een kei van een vooroordeel en discrimineer je als geen ander. Ze zijn natuurlijk ook allemaal wit die mensen en allemaal bij uitstek racisten en rechtsextremisten. Ik heb nooit tegen een zwarte piet aangekeken als zijnde dom ( en al zeker niet omdat hij zwart is) lui etc.. Ik heb niet eens gedacht in huidskleuren. Ik vond aan die hele Sint niets aan. Ze zijn niet anders dan zogenaamde hulpsinterklazen. Knecht is voor mij nooit iets anders geweest als iemand in dienst van een oude man die zelf het werk niet kon doen, was het niet vanwege zijn leeftijd dan was het wel omdat hij dat niet in zijn eentje kon doen. Knechjt was vroeger een heel normaal woord voor iemand ei werkte voor een ander die het in z'n eentje niet afkon en/of iemand die het vak moest leren, zoals de boerenknecht, de timmermansknecht etc.. Ik verzet me niet tegen verandering als het bij anderen (voor mij verkeerde) associaties oproept. Ik verzet me wel tegen dit soort gemakkelijke argumentatie en beschuldigingen, associaties, in het kader van vrije meningsuiting, die pretendeert voor gelijkwaardigheid te zijn. Hier spreekt niets uit van gelijkwaardigheid. En als dit soort mensen psychiater zijn dan vrees ik het ergste voor hun clienten. Hier is geen sprake van gelijkwaardigheid. Dit is pure discriminatie en racisme op zich, het toedichten van bepaalde eigenschappen aan mensen met een bepaalde huidskleur. Daarin zal ik geen enkele concessie doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2020 - 13:23

Ik verzet me niet tegen verandering als het bij anderen moet zijn; Ik verzet me niet tegen verandering als het bij anderen bepaalde..

Viso
Viso11 dec. 2020 - 16:50

"Het gaat om discriminatie langs lijnen van afkomst, huidskleur, religie. In dat licht dient de strijd tegen zwarte piet te worden gezien" "Natuurlijk. Maar deze evidentie wordt door velen bewust genegeerd" In dat licht ZP op die manier bekijken maakt dat die evidentie bewust wordt genegeerd. Reden is dat mensen zich niet laten dwingen of een label laten opplakken als ze geen enkele verkeerde intentie hebben. Vastgeroeste dogma's opgeven is idd heel erg moelijk. Dan zou men zo maar eens alle begripsvorming mbt 'racisme' moeten loslaten en in plaats daarvan moeten oordelen op basis van de intentie van de ander.

Sonic2
Sonic210 dec. 2020 - 21:24

Inderdaad. Dat omschrijft u prima. Dat is namelijk het aller ergste. Dat er mensen( die er vind ik best aanleiding voor gegeven hebben) uitgemaakt worden voor racisten. En u omschrijft precies goed waarom we op deze manier nooit racisme bestrijden. Omdat uw soort vooral het van enorm belang acht niet als een racist benoemd te worden of als een racist betrapt te worden. Dus dan schiet het ook niet op. En dat gebrabbel over dat kinderfeest. Ook het voorkamp van Zwarte Piet wilt over de rug van kinderen een politieke en ideologische strijd voeren. Als u toch zo begaan er mee bent, stop u dan ook met politiek te bedrijven over de ruggen van kinderen. Dat hele kinderfeest argument is bullshit. Gebruikt als chantage middel door de Piet verdedigers. Normaal gesproken zijn ze niet te beroerd om lijken bij aanslagen te misbruiken voor hun drammerige "gelijk" over de islam. Maar een andere mening hebben over de kleur van Zwarte Piet mag dan weer totaal niet. Het zijn vooral de Pro Zwarte Pieten die ook nogal fanatiek zijn en agressief. Ik had al ergens de link gestuurd waarbij Pro Zwarte Pieten zich misdroegen. Mijn neefje had laatst roetveegpiet in de klas. Niemand die er ook maar enige aanstoot aan neemt. Het maakt de kinderen helemaal geen zak uit of hij nu geel, blauw, roet veeg is. Het zijn volwassen die er een politiek speeltje van maken. Als u dan toch een kinderfeest wilt. Vraag eerst aan kinderen onder de 8 wat ze willen. In plaats van onvoorstelbaar drammerig( net als al die andere rechts radicale drammers) u gelijk te moeten halen Overigens vind ik het prima dat hier mensen voor Zwarte Piet zijn. Dat komt omdat ik voor vrijheid van meningsuiting ben. Dus u doet maar. Maar geef KOZP ook eens de ruimte om hun mening te geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2020 - 21:23

Als je je niet meer gekwetst voelt als je voor racist wordt uitgemaakt omdat je van het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet houdt, pas dan ben je echt een racist. Ik weet niet maar ik vergis me de laatste tijd dan ook iedere keer en zeg i.p.v. Kick out Zwarte Piet onbewust maar consequent; Kop op Zwarte Piet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2020 - 20:40

Het ergste wat je kunt tegenkomen is een psychiater met vooroordelen.

Hansie3
Hansie310 dec. 2020 - 19:42

Wat mij nog het meest heeft verbaasd tijdens mijn vele motorreizen over de hele wereld is het onvoorstelbare racisme in gekleurde landen. Zo raakte ik in 1992 eens tijdens een nachtelijke wandeling verdwaald in New Delhi en werd ik 'gered' door de zoon van de Soedanese ambassadeur. We hadden in de Taxi alle tijd om te praten en hij vertelde mij toen dat het voor hem (hij was afkomstig van een stam met een extreem donkere huidskleur, bijna gitzwart) onmogelijk was om met zijn Indiase vriendin te trouwen. Hij vertelde mij ook over het onderlinge racisme van de verschillende bevolkingsgroepen in India met allemaal verschillende donker- en licht-tinten aan huidskleuren. Ik was oprecht verbaasd over dit absurde racisme omdat wij hier in Europa daar nooit iets over horen of lezen. Later in Nepal en Thailand kwam ik ditzelfde racisme ook weer tegen. Tja..........

2 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 21:25

Dat komt door Europeanen. Die hebben zichzelf overal geïntroduceerd als de meest ontwikkelde mens. Wie het meest op ze leek kon het best met ze handelen. Tot op de dag van vandaag. Europeanen hebben deze onzin weer van Saksisch/Germaanse stammen die zichzelf met hun lichte huid Godenkinderen vonden. Jarenlang verafschuwd door de Romeinen, totdat de Franken ze inlijfde. Toen namen ze hun gewoontes mee. Net zoals indianenvolkeren elkaar gingen leren hoe ze mensen moesten offeren.

Libertain
Libertain11 dec. 2020 - 7:34

@Hansie, ken je zeker het beroemde uitspraak - "Het is maar waar jij naar kijkt!"- op zoek naar je zelfgenoegzame eigen beeld. Moet je hier ook niet de vreselijke toestanden aanhalen tijdens de Spaanse conquista van Zuid-Amerika? Of tijdens de inquisitie? Indien jij liever in Indie zou willen wonen, stopt je niemand.

Sonic2
Sonic210 dec. 2020 - 18:36

@ Griezel Enfin. Wat u zegt is wat je hoort te zeggen in het Post Fortuyn tijdperk. Het is vrijheid van meningsuiting. En het staat u vrij geen begrip te hebben voor mensen die zogenaamd gekwetst zijn. Maar dat is de theorie. De praktijk zie je hier elke dag en op meerdere sites en Twitter. Een totaal ontspoord debat. Waarbij veel mensen regelmatig schofferen en kwetsen en zinloze provocatie verwarren met vrijheid van meningsuiting. Het meest licht geraakte volk en snowflakes is trouwens het Pro Zwarte Piet kamp. De nationalisten. Of kijk naar die Oranje krankzinnige in Amerika. Die kunnen helemaal nergens tegen. Dus als je het zo bedoelt dan heb je gelijk. Hekel inderdaad aan al dat licht geraakte nationalisten volk. Wat wil KOZP? Geen Zwarte Piet. Pegida wil wel Zwarte Piet. Ik zie er het probleem niet zo van in.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 dec. 2020 - 18:20

Wat wel bijzonder is (ik doe er ook aan mee, zie hieronder) is dat vele reacties ZP betreffen. Ernstiger vind ik het verschil in reactie als het antisemitisme betreft en als het moslim stigmatiseren betreft. De heer de Ridder heeft het hier ook over.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2020 - 16:10

Klopt sonic Ik heb geen greintje begrip voor mensen die zich gekwetst voelen . Het is net zo absurd als je gekwetst voelen door de kleur van de lucht .

Libertain
Libertain10 dec. 2020 - 16:03

Werd de vraag gesteld: ("Waarom wordt gedacht dat je discriminatie kan laten verdwijnen?") Om precies hetzelfde reden dat er gedacht wordt dat bijvoorbeeld slavernij kan laten verdwijnen, feodalisme kan laten verdwijnen en andere achterlijke kenmerken. Dit proces heet doorgaans evolutie van de maatschappij. Gidslanden hebben het reeds meegemaakt, nu volgt het rest die nog treuzelt en probeert met discriminerende gewoontes uit de XVIII steeds te blijven functioneren.

2 Reacties
Ivan61
Ivan6110 dec. 2020 - 16:47

Slavernij is niet verdwenen. Kijk alleen naar toestanden in slachthuizen en kwekerijen hier in Nederland. Of toestanden in Qatar. Jammer genoeg maar slavernij bestaat nog. Feodalisme is overgegaan in kapitalisme dat is maatschappelijke ontwikkeling geweest.

Aart van de aap
Aart van de aap10 dec. 2020 - 18:51

Feodalisme is overgegaan in kapitalisme dat is maatschappelijke ontwikkeling geweest. precies

Sonic2
Sonic210 dec. 2020 - 15:27

https://nos.nl/artikel/2358949-draagvlak-voor-zwarte-piet-neemt-verder-af.html Je ziet de boel schuiven. Misschien niet bij ultra rechts, want die zijn daar veel te star, koppig, vooringenomen voor. Ook ik ben steeds meer aan het schuiven. KOZP is inderdaad een splinter beweging, maar je ziet de boel schuiven Ik merk bij de pro Zwarte Pieten nul empathie. 0,0 het vermogen om zich in het leed van andere te verplaatsen. 100% de neiging hun eigenlijk gelijk en hun eigen vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Ze steken geen poot uit om KOZP te steunen voor hun vrijheid van meningsuiting. Zwarte Piet blaast zich op net zoals FvD en PVV zich opblazen. Omdat Zwarte Piet nu gekaapt is door een heleboel gestoorde rechts radicale gekkies. En je ziet wat er daarna gebeurt.

Visionair NL
Visionair NL10 dec. 2020 - 15:24

"Het gaat om gelijkwaardigheid" Elementair aan gelijkwaardigheid is respect hebben voor elkaar en naar elkaar luisteren. Bij KOZP en hun medestanders ontbreekt deze bereidheid totaal. Facebook-ban. Twitter ban. YouTube ban. Het gaat dan niet aan, om deze "gelijkwaardigheid", lees: je onverbiddelijke gelijk, voor jezelf op te eisen, terwijl je deze anderen niet gunt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 dec. 2020 - 14:49

Als je een eind wil maken aan discriminatie (" op de de arbeidsmarkt, in schooladviezen, bij de toegang tot uitgaansgelegenheden, in de kans om door de politie staande gehouden te worden" ) dan is het toch wel raar dat je daar je acties niet op richt? Lijkt me dat je dan veel meer medestanders krijgt dan bij het jarenlang uitventen van je gekwetstheid over de traditionele Sinterklaasfeest.

Gerygrr
Gerygrr10 dec. 2020 - 14:06

Citaat: Het gaat om discriminatie langs lijnen van afkomst, huidskleur, religie. Een juiste constatering. In ons land hebben degenen die de discriminatie naar afkomst meemaakten, zich kunnen “opwerken”. Zij hadden hetzelfde uiterlijk en geloof als het grootste deel van de bevolking. Bovendien was er economische groei en waren nieuwe groepen hoger opgeleiden nodig. De arbeiderskinderen kregen kansen en degenen die het beste presteerden werden met open armen ontvangen in nieuwe banen. Er was zo’n grote behoefte aan nieuwe arbeiders, dat immigratie uit verre oorden met graagte is aangegrepen om nieuwe goedkope arbeid aan te trekken. De nieuwkomers wilden graag hun kinderen ook laten “opklimmen” en aan de onderkant van de samenleving is het nu dringen om vooruit te komen. De economische groei stagneert inmiddels. Lukt het niet op school of bij sollicitaties, dan is de conclusie snel gemaakt...... Er is zeker racisme, dat neemt ook toe. Meestal zal de oorzaak in bezuinigingen gezocht moeten worden. Men gaat zich meer afzetten tegen elkaar........ “Waarom zij wel en ik niet?” Willen we minder ongelijkheid dan moeten we terug naar socialer beleid. Meer overheid dus om alle mensen dezelfde eerlijke kansen te geven!

Paul250371
Paul25037110 dec. 2020 - 13:38

Goede column. Eens.

Wappie Kappie
Wappie Kappie10 dec. 2020 - 13:29

Discriminatie was vroeger dat als je bijvoorbeeld zwart of jood was, dat dan bepaalde restaurants, scholen, publieke wc's of wat dan ook niet voor jou was. Men vond je minderwaardig. Je mocht behandeld worden zoals je dieren behandelde (of erger). Inmiddels gaat onze definitie van discriminatie al veel verder. Niet alleen de daad, maar ook de gedachte is discriminatie. Een zekere onbalans is discriminatie. Een neiging tot is discriminatie. Een statistische afwijking is discriminatie. Kritiek is discriminatie. Een historisch verleden is zelfs genoeg voor het predicaat discriminatie. Een mens heeft behoefte aan gelijkgestemden. Mensen met dezelfde opinie en levenswijze. Niemand vind het raar indien een bedrijf een gekleurde vertegenwoordiger stuurt naar een gekleurde buurt. Dat verkoopt nou eenmaal beter. Mensen identificeren zich met zo'n persoon meer. Hetzelfde geldt voor de wijkagent. Dan loopt het contact nou eenmaal beter. Die vertrouwen ze makkelijker. Onlangs ging een tijdelijke internationale klus aan mij voorbij. Het was in een land waar ze het niet zo op hadden op blanken. Uiteindelijk ging de klus naar een collega van een cultureel vergelijkbare afkomst, die ik het overigens van harte gunde, al keek ik uit naar de internationale ervaring en het avontuur. Ja, ik had meer ervaring en betere papieren, maar dat is niet zoveel waard indien ze niet zoveel met je op hebben. Ben ik verbolgen over de bovenstaande dingen? Nee, ik begrijp het helemaal. Allemaal hebben ze redenen waarom de dingen gegroeid zijn zoals ze nu zijn. Soms op basis van goede en soms op basis van slechte redenen. Ik voel me in die zin ook niet gediscrimineerd. Opgegroeid zijnde in een multiculturele buurt snap ik ook waarom Turken een hekel hebben aan Koerden (en andersom). Ik snap waarom de Antillianen en Surinamers hun eigen sociale kringen hebben. Hetzelfde geldt voor Molukkers en Marokkanen. Ik snap ook dat die verschillende bevolkingsgroepen elkaar liever mijden. Ik snap ook waarom de landen rondom Israël meningen hebben die wel behoorlijk richting antisemitisme gaan. Maar... Ik snap ook waarom blanken in dergelijke buurten PVV stemmen. Ik heb zelf ook een negatief beeld gekregen van veel bevolkingsgroepen. Ik weet dat ik dat niet mag hebben, maar het is zo gegroeid. Als kind moest ik door een straat fietsen waar vrijwel alleen Turken woonden. In de ochtend was dat niet zo'n probleem. Dan was er nog geen kip op straat. Maar op de terugweg kon het zijn dat de hyena's alweer klaar stonden om me op te vangen. Meerdere jongeren, 5 jaar ouder en een halve meter groter. Even je vechtsportoefeningen doen op dat kleine ventje. En denk maar niet dat de ouders van die jongens ingrepen. Je was immers maar een Nederlander. Hetzelfde gold voor het Marokkaanse deel. Je kon daar maar beter niet komen als kind. Nee, dan had ik liever de Molukkers, Surinamers en Antillianen. Die hadden ook geen hoge pet op van blanken, maar kleine jongetjes in elkaar slaan was gewoon zielig. Je kon in die buurten dus prima spelen met je vriendjes. Alleen was het daar zo rommelig! Winkelkarretjes, door de meeuwen opengescheurde vuilniszakken in de niet onderhouden voortuin, fiets- en autowrakken rondom de huisjes; Je keek je ogen uit. Alles wat je ouders niet netjes vonden kon je daar aantreffen. Het blanke deel was overigens niet veel beter. We hadden een gluurder als buurman. De andere buurman had een drankprobleem en moest regelmatig alleen 'op vakantie'. De achterbuurvrouw was een lokaal bekende kleptomane en werd vrijwel dagelijks thuis gebracht door de politie. Mijn vriendje uit de straat zat regelmatig onder de blauwe plekken omdat zijn papa zo verdrietig was. Het was een bonte verzameling kneusjes aan de rand van de samenleving. Maar we waren het allemaal wel met één ding eens: die Turken waren pas erg! ;) Van mij mag het discriminatiegevoeligheidsniveau dus wel een tandje omlaag. Ja, het kan wel beter. Maar net als binnen religie leidt een flinke portie orthodoxie ook tot een flinke portie hypocrisie. Ik denk dat we inmiddels wel in die zone zitten met het huidige debat.

3 Reacties
Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 14:35

Wappie Dat ligt er maar vanuit welk gezichtspunt je vertrekt: "Niet alleen de daad, maar ook de gedachte is discriminatie." Voor de wet is dat beslist niet zo. Dat de mens niet is, zoals die moet zijn is nog geen reden om maar genoegen te nemen met discriminatie. Hypocriet is hij die niet aan zichzelf dezelfde eisen stelt die hij aan anderen stelt, die zichzelf meer rechten toekent dan een ander en die met de foute daden van zijn medemens zijn eigen daden goedpraat. We hebben dan ook niet voor niets wetten vastgelegd en het recht met de rechters ingesteld, zodat er zo onpartijdig mogelijk geoordeeld kan worden. In het huidige debat moeten we meningen van wat we als discriminatie ervaren niet verwarren met de wettelijke regels en de interpretatie ervan. Ik kan zp nog zo discriminerend vinden, dat wil nog niet zeggen, dat wet er ook zo over denkt.

Wappie Kappie
Wappie Kappie10 dec. 2020 - 15:16

@Zandb, Natuurlijk heb ik het over het maatschappelijke debat en niet over de wet. Als ik een vertegenwoordiger van een slachtoffergroep op TV zie, dan moet ik onwillekeurig terug denken aan de buurt waar ik opgroeide. Dan denk ik: Je zegt het nu wel zo op TV, maar hoe denk jij zelf achter de voordeur over andere bevolkingsgroepen en hoe beïnvloed dat je gedrag naar anderen toe? En publiek laten we ons van onze beste kant zien. Maar hoe vaak doen we zelf een 'Baudetje' tijdens een etentje? Misschien niet over Joden en moslims, maar over christenen? Misschien wel niet over zwarten, maar over witten? Misschien niet over vrouwen maar over mannen? Of over een willekeurig volk waar we denken geschiedenismatig nog het één en ander van te goed van hebben? We doen het zo snel en zo makkelijk en vaak denken we dat het in ons geval wel kan.

Zandb
Zandb11 dec. 2020 - 8:54

Wappie Interessante vraag: "Dan denk ik: Je zegt het nu wel zo op TV, maar hoe denk jij zelf achter de voordeur over andere bevolkingsgroepen en hoe beïnvloed dat je gedrag naar anderen toe?" Maar welke gevolgen denkt u dan aan die vraag te mogen verbinden? Neem bv de gelijkenissen van Jezus. Mooie verhalen maar hoe gedroeg Jezus zich achter zijn voordeur? Publiek liet hij z'n beste kant zien maar ......... Trouwens, u hebt het over "je zegt nu wel.....", maar hoe zit het dan met u. Zeker wanneer u al een soort van verontschuldiging inbouwt, door er vanuit te gaan dat de mens niet deugt, zelfs wanneer hij zijn best doet om te deugen.. (Hetgeen absoluut waar is.) Dat is nu eenmaal het gevolg van mens zijn, dat we de keuze hebben om het 'goed' te doen terwijl alles in ons schreeuwt om maar gewoon het instinct te volgen. Zoals ik zei: Dat de mens niet is, zoals die moet zijn, is geen reden om klakkeloos genoegen te nemen met de feiten zoals ze zich (ogenschijnlijk positief of negatief) voordoen.

Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 12:48

Tja als ik dan zie hoe een rapper als Ronnie Flex behandeld wordt door lui als Carlo Boshard, Marieke Elsinga en Jeroen van Kerkhoven door elk commentaar van hem af te drogen en er opzettelijk luie geluiden bij maken en hem elke keer in de rede te vallen en constant opmerkingen maken die naar hem verwijzen zodat die monddood aan het programma i can see your voice meedoet.Dan vind ik dat voor twee personen waarvan je denkt dat ze links zijn echt schandelijk. Dat soort figuren zoeken racisme altijd op op de meligste momenten en zoeken ze alleen de white bias op en sluiten ze hem systematisch buiten alle lol. Rechtse mensen zeggen het dan vaak nog in je gezicht. Volgens de kranten was die een aflevering weg door Corona. Wat natuurlijk onzin is. Gelukkig pakt die zichzelf goed terug. Maar wat een schijnvertoning van superioriteit is dat zeg.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 dec. 2020 - 12:34

Als ZP racisme is, dan heb je gelijk. Ik denk dat ZP ondertussen racisme is, vanwege de "claim" van bruinhemden. Ik houd vol dat ZP in aanzet en vanuit de oorsprong niet racistisch was. (Lees er Han, de geschiedkundige onderbouwing en stukken op Sargasso maar op na.) Ondertussen willen velen met mij van het gezeik af; doe maar roetveeg of zelfs geen piet. Draagt dit bij, de keuze om van het gezeik af te zijn, aan het oplossen van racisme? Helemaal niks.

6 Reacties
Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 14:39

Uilenspiegel Je kan wel degelijk onbedoeld mensen discrimineren.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 dec. 2020 - 18:17

@ Zandb Je kunt wel degelijk onbedoeld mensen van racisme beschuldigen.

Zandb
Zandb11 dec. 2020 - 8:57

Tijl Ook dat kan. Zeker. Maar doe je dat, wanneer je vindt dat de verbeelding van zp een karikatuur van onze gekleurde medemens is? Wanneer ik vind, dat iets van je werk meenemen naar huis, stelen is, beschuldig ik u dan (bedoeld of onbedoeld) van stelen, wanneer u net iets van uw werk hebt meegenomen? En zo ja, wat is daar dan verkeerd aan?

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 dec. 2020 - 9:38

@ zandb "Ook dat kan. Zeker. Maar doe je dat, wanneer je vindt dat de verbeelding van zp een karikatuur van onze gekleurde medemens is?" Mijn antwoord blijft neen (geen discriminatie of racisme), als je naar de historische ontwikkeling van ZP kijkt en naar de intenties van de meerderheid van de mensen kijkt die houden van dit feest. Mijn antwoord ja, zeker wel racisme als je kijkt naar de bruinhemden die ZP claimen als cultuureel erfgoed en ook als je naar een bepaalde periode in de historische ontwikkeling kijkt. Dus nu: laten we van het gezeik maar af zijn. En nogmaals dat gaat niet helenp.

Zandb
Zandb12 dec. 2020 - 12:00

Grijsje Dat kan ik niet volgen: Als volgens u, mensen nu GEVRAAGD wordt, de definitie van het slachtoffer te volgen, wie bepaalt dan of je die definitie volgt. En of dat wringt? Tijl Waneer u vindt, dat het gezeik is, wanneer mensen de verbeelding van zp racistisch vinden, dan zeiken mensen die de verbeelding van zp racistisch vinden. En dat mag u vinden, toch? Wanneer iemand vindt dat de verbeelding van zp racistisch is, dan zit in zijn ogen iemand die de verbeelding van zp niet racistisch vindt, verkeerd. Laten we het heel erg maken: Dan vindt hij zo iemand een racist. Maar dat mag hij dan, i.t.t. tot u, niet vinden?

Gerygrr
Gerygrr12 dec. 2020 - 15:51

Zandb Door KOZP wordt de definitie wat racistisch is bepaald. “Zwarte Piet is racistisch. Vervolgens mag er niet over gediscussieerd worden. Dat maakt je een racist. Dat klopt niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2020 - 12:24

Goed verhaal. Mee eens ook behalve natuurlijk de laatste regel Als je racisme wil bestrijden moet je juist niet onschuldige tradities aanvallen . Dan bereik je het omgekeerde.

4 Reacties
Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 14:42

Griezel Maar wie mag dan bepalen of een traditie 'onschuldig' is? En als een traditie nu discriminerend is, dan moet je die toch aanvallen? En dan zal een verstandig mens toch niet denken: "Nou ga ik eens even lekker discrimineren". En als zo iemand dat wel doet, dan verdient ie toch een flinke schop onder z'n kont?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2020 - 15:42

Ja maar Zwarte Piet was niet discriminerend Niemand vierde sinterklaas met die intentie. Wat er bereikt wordt is slechts woede en onbegrip . Je doet de zaak tegen racisme dus erg veel schade .

Gerygrr
Gerygrr10 dec. 2020 - 16:36

@Griezel, klopt @Zandb, wie bepaalt of iets discriminerend is? In tegenstelling tot vroeger, worden mensen nu gevraagd de definities van de slachtoffers te volgen. De gediscrimineerde arbeiders, asocialen, tokkies, of welke benamingen gebruikt werden, hebben dat voorrecht nooit gekregen. Dat wringt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2020 - 12:40

Sonic Die willen helemaal niet alleen af van de kleur van Zwarte Piet, noch van het uiterlijk. Die willen af van heel het feest van iedere Piet van welke kleur dan ook. Grijs wat heel veel wit is met een tipje zwart erdoorheen is ook niet goed, zelfs niet als ze ook nog geheel anders uitgedost zijn. Eigenlijk behoef ik me bij jou niet te verantwoorden maar juist als je van jongsaf gestreden hebt tegen racisme, achterstelling, discriminatie etc. en dan voor racist uitgemaakt te worden en juist in het besef van de kwaadaardigheid van racisme en het belang daartegen te strijden maakt het kwetsend. Je mening geven is zo lekker gemakkelijk maar wat heb jij ertegen ondernomen, waarvoor heb jij je ingespannen omtrent racisme, wat heb jij er daadwerkelijk aan gedaan in je leven? Rechtsradicalen vinden het geen probleem om voor racist uitgemaakt te worden, vinden het waarschijnlijk een geuzennaam. Maar jij kent het verschil niet en beschuldigt mensen zonder dat je ze kent, zonder iets te weten van hun leven en wat ze daarin daadwerkelijk gedaan hebben, heel gemakkelijk van rechts-radicalisme. Waarmee je een veel te grote broek aantrekt en iets zegt wat je in de verste verte niet kunt waarmaken. Dat mensen zich vervolgens daartegen gaan afzetten is niet meer dan normaal en terecht. Jouw begrip hiervan en hiervoor en jouw aan smaad grenzende schrijfsels hierover zijn niet ver verwijderd van hetgeen je zegt niet voor te staan.

Ivan61
Ivan6110 dec. 2020 - 12:10

Waarom wordt gedacht dat je discriminatie kan laten verdwijnen? Elke mens discrimineert bewust of onbewust. Als je niet bewust dat je dat doet dan moet je met jezelf aan de slag. KOZP is en zal nooit geweten van Nederland worden omdat zij polariseren. Er zijn werkelijke problemen in Nederland zoals oplopende armoede, dakloosheid, en grote onzekerheid voor onze jongeren. Sinds paar jaar zie ik een groep steeds groter worden en dat zijn de werkende arme. Dat vind ik persoonlijk veel grotere probleem. Ik werd vaak afgewezen voor een werkplek op de basis van mijn achternaam en op een gegeven moment heb ik dat omgedraaid voor mijzelf. Als zo een werkgever zo eenvoudig is dan wil ik voor hem niet werken.

12 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 14:24

Ik vind dat wel heel instinctief verwoord. Tuurlijk neigen mensen naar generalisatie maar omdat je een boterham eet maakt je dat nog geen kannibaal. Je kan ook gezonde generalisaties maken.

Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 14:57

Weer zo'n onnozele vraag: "Waarom wordt gedacht dat je discriminatie kan laten verdwijnen?" Dat wordt namelijk helemaal niet zo algemeen gedacht, net zo min als er veel mensen zijn die denken, dat we de misdaad kan laten verdwijnen. Wat wel gedacht wordt, is dat we manieren 'moeten' verzinnen, hoe we mensen zo 'gek' krijgen om geen misdaden (waaronder discriminatie) te plegen. En wat we dan doen, als ze dat dan toch doen. Daarover nadenken en waarnemen en verklaren en voorstellen doen, dat heeft niets te maken met "polariseren". Inderdaad moet iedereen met zichzelf aan de slag (ook als het om zp gaat), want ieder mens pleegt (bewust of niet) misdaden. Maar hoe zal je dat aan de orde kunnen stellen, als u tegelijkertijd beweert, dat dat aan de orde stellen een kwestie van polariseren is? Die werkende armen kunnen wel het slachtoffer zijn van discriminatie. Weet u veel! Kijk maar naar u zelf; als u inderdaad vaak afgewezen bent, alleen op uw naam, dan is dat pure discriminatie. Maar los van het bovenstaande: Kunt u zich niet indenken, dat de verbeelding van zp het gevolg is van hoe de mens (discriminerend?) denkt en niets anders? En dat het dan uiterst kwalijk is, dat die verbeelding geen halt wordt toegeroepen? En een dergelijke vorm van polariseren meer dan nodig is?

Ivan61
Ivan6110 dec. 2020 - 16:32

@ Deugkeizer, Er is niks mis met generalisatie. Waar dat om gaat is of je daar bewust van bent of niet. Vooroordeel en onwetendheid gaan samen.

Sonic2
Sonic210 dec. 2020 - 18:45

Laten we dan ook maar stoppen met armoede en ongelijkheid bestrijden. Dat gaat ook nooit weg. Of racisme. Laten we het geld maar meteen aan grote bedrijven en banken geven. Discriminatie krijg je niet weg inderdaad. Of moeilijk. Maar heel hard daarvoor werken is een goed ding. En dat " argument" over polariseren. PVV en FvD polariseren. De SP polariseert. U polariseert. En nu KOZP dat doet( als ze dat al doen) is het een groot probleem? Het ergste wat KOZP wilt is af van de kleur van het hulpje van Sinterklaas. Dat is een kinderfeest. Maar kennelijk dondert vanaf daar de hele Nederlandse en Westerse beschaving in elkaar. Volgens KOZP ligt het allemaal aan de blanke medemens. Dat is althans het narratief van een aantal. Volgens rechts nationalisten ligt het allemaal aan moslims en de islam. Of links en de EU. Volgens de SP is veel de schuld van graaiers bij banken en grote bedrijven. En het kapitalisme. Al die dingen die KOZP verweten worden, kan je talloze andere stromingen ook verwijten. Een heleboel hier zijn er gewoon op uit om KOZP de mond te snoeren. Al dan niet met geweld. https://www.parool.nl/nieuws/een-verdachte-geweld-kozp-blijft-vastzitten~b73eca9c/ Op eens of andere manier wordt dit soort "polarisatie" nooit echt heel duidelijk benoemd en veroordeeld. En zeker niet door nationalistisch Nederland. En is tegen Zwarte Piet zijn een daad van landverraad. Of een soort misdrijf.

Ivan61
Ivan6110 dec. 2020 - 19:34

Zandb en Sonic, Waar reageren jullie eigenlijk op? Ik zoek naar logica en inhoud. Zonder succes en dat ligt niet aan mij. Een tip: feiten en ervaringen van echte mensen waar nemen en accepteren.

Sonic2
Sonic210 dec. 2020 - 21:36

@Sarajlija Mijn vrijheid van meningsuiting he. Dit is echt een bagger betoog. 1 grote bak met onzin. En niet omdat ik een hekel aan je heb, maar omdat het echt een ontzettend bagger betoog is. En omdat je je bij reacties laat leiden door je persoonlijke weerzin tegen mensen. - Wie denkt hier dat discriminatie gaat verdwijnen? Mensen doen er hun best voor. Dat is heel wat anders. Hopen en streven is iets anders als denken. Bovendien mogen mensen positief denken. - Mensen maken elke dag onderscheid. Je trouwt niet met iedere vrouw immers. Je gaat niet op elk aanbod van werkgevers in. Dus je maakt onderscheid. Dat is nogal een verschil of je dat onderscheid of dat je die gelijkwaardigheid maakt bij kleur, ras, geloof. En ga zo maar door. Appels en peren. - Daarna komt een conclusie op een niet heel sterke voorzet. Laat maar gaan dus. - Wie zegt hier in vredesnaam dat KOZP het geweten van Nederland is? Of dat ze daar ook voor wedijveren. - Daarna een heel betoog over armoede, dakloosheid onzekerheid voor jongeren. Het is elke keer een foutieve weergave dat het OF/ OF moet. Natuurlijk zijn er economische problemen. Er zijn problemen in de zorg. Met integratie. Met woningen. Maar mogen we het dan niet hebben over gelijkwaardigheid? Mogen we het niet over Zwarte Piet hebben? Kan dus En/EN - Dan de werkende arme. Vanuit mijn eigen werkzame ervaringen kan ik zeggen dat het probleem met verwarde mensen in Nederland gigantisch is. Dat er mensen serieus in de schulden zitten. Of de werkende arme nu het grootste probleem is in Nederland. Het is een probleem. - Die laatste alinea is tragisch. Maar voor de rest mag iedereen daar zijn eigen emotie over hebben. Ik kan geheel begrijpen dat u reageert zoals u reageert. Maar dat mensen zoiets moeilijk van hun af kunnen zetten, kan ik ook begrijpen. In Nederland mag je je gekwetst voelen. Dat is ook onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. En in Nederland mag je je heel erg druk maken over de kleur van Zwarte Piet. Ik zie het probleem niet zo.

Ivan61
Ivan6110 dec. 2020 - 23:02

@ Sonic, Zoals altijd moet ik tegelijk lachen en huilen als ik jouw reactie lees. Jij hebt hekel aan mij dus. Leuk om te weten. Special voor jou ga ik mijzelf herhalen. Zwarte Piet mocht allang weg van mij uit een simpele reden. De kinderen met donkere huidskleur mogen zich niet onveilig voelen door een sprookjes figuur en zogenaamde traditie. Nederland is de enige christelijke land die Krampus ingeruild heeft voor Zwarte Piet. Als dat echte traditie is dan halen zij Krampus terug. Makkelijk toch. Zolang sociale ongelijkheid blijft groeien en dat zie ik niet zo snel afnemen zal de discriminatie in alle vormen toenemen. Jij bestrijdt dat hier op Joop en ik doe dat dagelijks op verschillende manieren. Met echte mensen en echte verhalen, Tot slot een vraag: Is je kind ooit gepest en vernederd vanwege achternaam en komaf? Als jouw antwoord Ja is kunnen wij sparren maar ik vermoed dat jouw antwoord Nee is. Duik weer toetsenbord in beste Sonic met jouw gezwam over links en rechts.

OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 23:10

@ Sonic: [Het ergste wat KOZP wilt is af van de kleur van het hulpje van Sinterklaas. Dat is een kinderfeest. Maar kennelijk dondert vanaf daar de hele Nederlandse en Westerse beschaving in elkaar.] De achtergrond hiervan is, dat het o zo pijnlijk is, als het geïdealiseerde zelfbeeld van tolerantie en niet-racistisch zijn ter discussie wordt gesteld. Daar ligt de supergevoeligheid van de lange witte tenen.

Zandb
Zandb11 dec. 2020 - 9:06

Sarajlijla Het zal allemaal. Maar de vraag: "Waarom wordt altijd gedacht dat je discriminatie kan laten verdwijnen", is een domme, zeer beledigende vraag omdat er niemand is, die inderdaad denkt dat je discriminatie KAN laten verdwijnen. Althans, ik ken niemand. Daarmee zeg ik niets van u als mens, want ik weet - zie uw reacties - dat u dat helemaal niet bedoelt te zeggen. Maar u zegt het wel. En als ik zoiets niet zou mogen constateren - en gelijk heb ik echt, dat moet u toch ook wel zien - dan zou u inderdaad geen knip voor de neus waard zijn.

Ivan61
Ivan6111 dec. 2020 - 10:27

@ Zandb, Waar reageer jij eigenlijk op? Als jij mijn vraag dom vindt dan zeg dat veel meer over jouw eigen beperkte wereldbeeld. Hokjes denken is vrij simpel en zo speel je altijd op safe. Veel plezier daarmee.

Sonic2
Sonic211 dec. 2020 - 16:29

@Sarajlija Je hebt een arrogantie en morele superioriteit over je die enorm is. U bent gepest en dat is vreselijk, maar is dat een reden om te zeggen dat je moet huilen of lachen om me? Wat u doet zit in het schemergebied van pesten wat mij betreft. U moet uitkijken niet de pestkop te worden waar u vroeger tegen strijdt. - We hebben het allebei niet op Zwarte Piet. U gaat nog wat verder. Mij is dat hele Sinterklaas feest om het even. In vredesnaam wat is je punt dus? - We strijden allebei tegen discriminatie en ongelijkheid. En tegen armoede. U verwijst naar de werkende armen. Ik verwijs naar mensen in schulden. Dat vind ik schrijnend. In vredesnaam. waarom dat pesterige zinsdeel dat u niet weet waarom u moet lachen of huilen? Omdat ik voor mensen opkom die schulden hebben. Gaat allemaal nergens meer om. Ik heb sterk het idee dat u mijn betoog al jaren niet meer leest. En uw mening al vast heeft staan. - Links en rechts dan. U sneerde paar dagen geleden naar mij dat ik niets over ultra rechts moest zeggen want ik heb vroeger rechts gestemd. Maar goed. U denkt in links of rechts. Mensen zien mij als extreem links omdat ik tegen alt right ben. Ik heb wat tegen FvD en PVV. Al heeft zelfs de FvD vooral in de provinciale staten nog wel een paar aardige leden. CDA en VVD hebben prima mensen. Ik heb regionaal op het CDA gestemd. Maar mijn hart klopt links. Maar vooral CDA en VVD hebben buiten de economische paragraaf ook redelijke goede standpunten. Ik ben voor ondernemerschap, lage belastingen voor de middenklasse is niets iets slechts. Meer veiligheid op straat. Minder bureaucratie. Ik ga in Maart op een linkse partij stemmen, maar in het volledige besef dat het of samen met het CDA moet of de VVD. Of beiden. Ik denk helemaal niet in links of rechts. Ik ben het dus met 2/3e met je eens. En bij het derde punt corrigeer ik je conclusie dat ik in links of rechts denk. Nu dat valt wel mee. Ik heb het niet op het gif van alt right. Maar daar heb je mij geloof ik niet voor nodig. Hoef je alleen maar naar FvD te kijken de afgelopen weken of naar PVV de afgelopen tien jaar. Hoef je geen profeet voor te zijn. Dus u moet huilen of dan wel lachen om iemand die het voor 2/3e met u eens is. En die tegenspreekt dat hij in links of rechts denkt. Voor iemand die gepest is, zou je wat meer empathie verwachten. Dat u gepest is vind ik vreselijk. Over mijn achternamen zijn grapjes gemaakt. Maar dat vind ik naar dus dat u gepest bent. Het is geen reden om met zo veel dedain op mij neer te kijken. Als ik u nu vergelijk met Stalin of Hitler dan had dat een reden gehad. Dit is totale onzin.

Ivan61
Ivan6111 dec. 2020 - 18:01

@ Sonic, Ik heb behoorlijk wat meegemaakt in mijn leven en heb geen moeite om daarover te praten maar de omgeving kan dat heel vaak niet aan. Daar kan ik niks aan doen. Over FvD en PVV zijn wij helemaal eens maar ik besteed niet zo veel aandacht aan deze 2 clubjes zoals jij, Ik vind ze niet eens interessant. Waar ik naartoe wil is een rechtswaardige Nederland. Volgens mij wil jij dat ook. Als Rutte dat voor elkaar krijgt bij wijze van grap dan is hij de Man. Zelfs dan ga ik op hem niet stemmen maar hij krijgt mijn eeuwige respect. Mijn standpunt over Sinterklaasfeest. Nederland is de enige land die vriendelijke knecht van Sint heeft. Voor jouw beeldvorming. Sint Nicolaas is katholieke heilige en hij is beschermer van zeelieden, hoeren en kinderen. Krampus is een soort van evenwichtige persoon in oorspronkelijke verhaal. Goed-kwaad om kort te houden. Terug naar de wortels en geen Zwarte Piet meer, Geen Zwarte Piet en geen KOZP. Discriminatie zal afnemen als sociale en inkomsten verschillen kleiner worden en clubjes zoals KOZP dragen weinig positiefs aan. Ik ben van nature positieve persoon en hele tijd verwijten dat iemand fout is vind ik tijd en energie verspilling. Wij moeten met ons allen deze land vooruit helpen toch?

Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 12:09

Ik snapte sowieso niet waarom we nooit gewoon voor kerst hebben gekozen. Het is nagenoeg hetzelfde op de nostalgische gevoelens na dan. Het geeft ook veel problemen de feesten na elkaar. En Sinterklaas geeft wat meer realiteit. Maar als dat echt zo is waarom dan geen echte Sinterklaas maken? Een echt iemand uit Spanje die Sinterklaas mag heten? Dan kunnen volwassenen er ook nog wat meer van genieten. Want bijna alle kinderen weten natuurlijk dat hij niet echt is, alleen maakt het ze niet uit ze gaan mee in de illusie. Maak hem dan ook echter! Mijn kids kwamen allemaal rond hun 4e thuis na het Sinterklaas feest op school met de melding dat die verkleed was. Dat wist ik zelf vroeger ook al. Maar mensen vergeten als je mensen wil doen geloven dat je iets niet gelooft je ook met argumenten moet komen om anderen te overtuigen. Zo kan je de twijfel bij andere sinterklazen weg nemen alleen bij die ene niet. Het feest in zijn huidige vorm wordt daarom ernstig overschat vind ik.

Libertain
Libertain10 dec. 2020 - 11:17

("Arnon Grunberg stelde in zijn 4-mei-lezing terecht dat jodenhaat en moslimhaat fundamenteel op hetzelfde neerkomen, dezelfde logica volgen, dezelfde consequenties hebben.") Grunberg heeft dit terecht aangehaald. De dragers van dergelijke haat zijn in wezen hetzelfde sociale groepen met hetzelfde sociale wortels die gewoon vreemdelingenhaat als culturele kenmerk levend onderhouden die vervolgens zich differentieert per keer in jodenhaat, moslimhaat, Polenhaat, Roemenenhaat, Oost-Europeanenhaat en ga zo maar door - allemaal facetten van een en zelfde sociale verschijnsel. KOZP veroorzaakt binnen deze xenofobe groepen een enorme ophef omdat sinds decennia is dit de eerste volksbeweging voor gelijke rechten in ons land die deze problematiek daadwerkelijk actief probeert aan te pakken. Daardoor ook het algemene weerstand tegen KOZP.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037110 dec. 2020 - 13:45

Inderdaad.

Jelle En Aaltje Huitema
Jelle En Aaltje Huitema10 dec. 2020 - 11:08

Onderhand leven we wel mooi in een 'jij niet en jij wel' maatschappij, lees de vraag: "Waarom Nederlanders bereid zijn de ene gekwetste minderheid tegemoet te komen en de andere niet?" gaat namelijk uit van een discriminerende samenleving, de vraag stelt namelijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen groepen. Het wordt onderhand een beetje zorgelijk, omdat met deze stelling de contouren van een tribale samenleving zijn ontmaskerd, niet de mens telt, maar de groep die je vertegenwoordigd. Je bepaalt zelf niet wie je vertegenwoordigd, dit wordt bepaald door een abstract (mensbeeld) model van sociale klassen.

Sam V
Sam V10 dec. 2020 - 10:43

Oftewel de schrijver vindt dit soort “symboolpolitiek” bijdragen aan het verkrijgen van gelijkwaardigheid. Ik zie hier alleen maar meer polarisatie door. De meerderheid zal zich wel neer gaan leggen met minder ZP om van deze onzinnige discussie af te komen. Met corona heeft het Sinterklaasfeest sowieso al een deuk opgelopen. Het zij zo. Ik ben wel bang dat het effect is dat een terechte discussie over echte discriminatie niet hiermee geholpen is. Met het drammen over het gekwetst voelen, terwijl de ander dat niet ziet, krijg je geen gelijkwaardigheid. Dit los van een discussie in hoeverre je absolute gelijkwaardigheid kan bereiken. In wet- en regelgeving is deze er namelijk al. De ongelijkwaardigheid in de hoofden zal blijven. Overal op alle vlakken? Of het nou over kleur, religie, leeftijd of sexe gaat. Daar zal je dus altijd aandacht voor moeten blijven houden, maar niet door te drammen.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 12:15

Sam Ik zou niet weten, hoe iemand door gedram zou bereiken, dat het probleem discriminatie groter wordt. Als ik tegen vermoorden ben, dan ben ik toch tegen vermoorden. en dat verandert toch niet, wanneer iemand maar zou blijven drammen over dat vermoorden? Dan is er toch wel een ander middel om iemand duidelijk te maken, dat je vindt dat die persoon dramt? Als iemand vindt, dat zp maar niet moet omdat sommige mensen er last van hebben, dan ontken je de gedachte dat zp voor die mensen die er last van hebben, met discriminatie te maken heeft. Als die mensen dat dan duidelijk maken, dat zp voor hen wel degelijk met discriminatie te maken heeft dan kan zo iemand voor wie werkelijk van mening is, dat zp niets met discriminatie te maken heeft, daar niet akkoord mee gaan. Hij zal proberen de ander te overtuigen. Maar die laat zich niet overtuigen en dat maakt hij duidelijk. Enz. enz. Grote vraag: Wie dramt er dan in deze situatie? Is het niet zo, dat als je zp maar gaat veranderen om van het 'gedram' af te zijn, dat alleen maar en logischerwijze leidt tot nog meer 'gedram'? Denk bv eens aan de situatie, van een vrouw die haar man verwijt nooit eens 'uit zichzelf' een bloemetje mee te nemen. Geheid als de man dan maar een bloemetje meebrengt, dat hem dat weinig meer oplevert, dan het gevoel, dat het ook nooit goed is.

Paul250371
Paul25037110 dec. 2020 - 13:53

"De meerderheid zal zich wel neer gaan leggen met minder ZP om van deze onzinnige discussie af te komen." Jammer he dat je je bij racisme moet neerleggen.

JoostdeV
JoostdeV10 dec. 2020 - 10:43

Tuurlijk, 'ze' moeten niet zo zeuren en de 'echte' discriminatie aanpakken. Heb je na al die jaren nog niet door dat de karikaturale zwarte piet figuur een Sinterklaasfeest voor alle kinderen in Nederlandse de weg staat? Als je wilt riskeren dat het feest over 50 jaar is verworden tot een naargeestige ultra rechtse traditie moet je blijven vasthouden aan de karikatuur van zwarte piet. Wat jij 'echte' discriminatie noemt zit in duizenden kleine dingen die in jouw ogen misschien onzinnige zaken lijken. De anti discriminatie lobby kan niets afdwingen ze kan alleen aan de dominante groep vragen of ze op zijn minst gelijkwaardig mogen deelnemen aan de samenleving. Discriminatie kan alleen verminderen als deze dominante groep bereid is om goed te luisteren, begrip te tonen en de maatschappij te veranderen op punten die participatie verhinderen. Als de racisme lobby alleen maar verdeeldheid bereikt, is dat iets dat we niet die lobby kunnen aanrekenen. Het is een teken dat we een rot in de samenleving hebben die mensen tegen elkaar opzet en indeelt in groepen als ‘blank tegen zwart’, "Moslims richting Joden", "zwarten tegen blanken".

Rutger Groot
Rutger Groot10 dec. 2020 - 10:14

"Dat zie je ook aan de argumenten die terloops of nadrukkelijk gebruikt worden als het gaat om het behoud van zwarte piet of om islamkritiek" Wat vele mensen zo mateloos irriteert is de drammerigheid van KOZP en het er met de haren bijslepen van slavernij, gemakkelijk trekken van de racisme kaart etc. Dan krijg je dat voorstanders in de loopgraven kruipen en dan polariseert de boel alleen maar. De redelijkheid in dit debat is zoek en zo wordt de weg naar verandering van dit kinderfeest door volwassenen geblokkeerd. En wat zo treurig is aan de islamkritiek discussie, is dat bij elke vorm van kritiek op de uitwassen van de islam de 'islamofobie-kaart' wordt getrokken. En een goede spotprent zet inderdaad aan tot "nadenken, reflectie, vragen stellen" - de suggestie die hier wordt gewekt dat je soms excuses moet aanbieden (in het licht van spotprenten over moslims) is belachelijk: "niemand kan zich beroepen op het recht om niet gekwetst te worden" en in dit land moeten we geen uitzonderingen maken voor bijvoorbeeld moslims.

3 Reacties
Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 12:22

Rutger Je bent gewoon voor of tegen zp. Anderen de schuld geven van hoe je over zp denkt, is wel het laagste wat je kan doen. Het is waanzin om de verantwoordelijkheid voor wat je vindt bij de ander te leggen: "Ik ben tegen zp maar omdat iemand zo 'dramt' * ben ik er voor." Dat is wel een heel kromme manier van denken. (Ik bedoel daar niet mee, dat iemand zoiets niet mag denken, ik vind dat hij het niet zou moeten doen. Maar ik weet en accepteer, dat ik daar niet over ga. Nooit.) * Nog afgezien van de vraag, of die ander wel in feitelijke zin 'dramt'. Per slot is dat ook nog eens uw invulling.

Paul250371
Paul25037110 dec. 2020 - 13:56

Wat vele mensen zo mateloos irriteert is de drammerigheid van KOZP Wat veel mensen irriteert zijn de Rutgers die maar blijven drammen zodat het net is alsof hun racisme normaal is.

Karingin
Karingin10 dec. 2020 - 23:22

Ach hou toch op met je drammerij, als één groep drammerige kleuters blijkt te zijn dan zijn 't wel de pro-pieters, allemachtig zeg. Bovendien helpt vriendelijk vragen niet hè, want dan was 't allemaal 20 jaar - of eerder - al opgelost. Echt gast, het domste argument tegen activisme is wel "de toon". Als je dat zo'n probleem vindt, dan moet je maar luisteren als er nog in alle redelijkheid gevraagd wordt of je alsjeblieft rekening met dit of dat wil houden

tinekea2
tinekea210 dec. 2020 - 9:52

wat verlang ik toch terug naar de jaren 70. toen kon alles gezegd worden, werd er vooral gekeken naar de bedoeling en was niemand zo fijngevoelig als tegenwoordig. Niemand was beledigd en alles kon gezegd worden als het goed(moedig) bedoeld was. en nu: moeten we met iedereen rekening houden en iedereen is beledigd. als je a zegt is de een beledigd, maar als je a niet zegt is de ander beledigd. En we moeten met iedereen die zich beledigd kan voelen rekening houden, wat uiteraard onmogelijk is. gevolg: nog meer mensen beledigd en nog meer proberen iedereen de mond te snoeren. ik vind het de verkeerde kant op gaan, maar zo zijn golfbewegingen in de geschiedenis. over een jaar of 20 / 30 zal het weer de andere kant op gaan.

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2020 - 10:39

@ tinekea Jij schrijft: wat verlang ik toch terug naar de jaren 70. toen kon alles gezegd worden, werd er vooral gekeken naar de bedoeling Daar klopt weinig van. Er kon niet alles gezegd worden. En er werd ook niet gekeken naar wat je bedoelde. Het enige dat je met een dergelijke bewering doet is laten zien dat je glorietijd 50 jaar geleden was.

Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 10:47

Vroeger waren de dingen ook veel gemakkelijker. Toen kon je nog een goede baan krijgen met doorzettingsvermogen en een LBO diploma. Tegenwoordig gaat men je sporen na waarbij het onmogelijk is om aan te ontsnappen. De sporen wijze allemaal naar jezelf. Dit terwijl de oorzaak niet alleen bij jezelf hoeft te liggen maar ook op de manier waarop men met je omgaat. Vaak hangt dat weer af van diezelfde sporen die je achterlaat. Maar ook afkomst, religie en huidskleur spelen daar een rol in. Daarom zijn er vooral veel donkere mensen die in een bijstandspositie belanden.

Satya
Satya10 dec. 2020 - 11:34

Ik ben van een veel later tijdstip. Als ik over de jaren 70 lees heb ik het idee dat niet alles gezegd werd. Ik heb het idee, ik weet het dus niet zeker, dat men toen een duidelijke grens had, zodra iemand daarover heen ging was het een fascist, volgens mij terecht, die niet meer serieus word genomen. De identiteitspolitiek, volgens mij met Fortuyn genormaliseerd, is niet positief. Tel daarbij op de Amerikaanse toestanden rond kruispunt denken, die daar een zeer terechte grond hebben alleen doorslaan en je hebt een recept voor een zooi gezeur. Ik vind het jammer dat humor doodgemaakt wordt door alle gevoeligheden, die niet alleen bij minderheden liggen ook bij de zich conservatief noemende partij. Er is op zich niets mis met humor op vooroordelen, volgens mij zal niets die vooroordelen harder doen slopen. Sommige vooroordelen zijn ook gewoon een kern van waarheid, ik beleef tijd anders als blanken en hou er in sociale contacten rekening mee. Ik beleef muziek volgens mij ook anders, blanken gaan er zo houterig op bewegen, alsof ze in pijn zijn. Deze grapjes zijn op papier en tegen wildvreemden erg gevaarlijk. Wij proberen mijn moeder altijd woorden te laten zeggen waar het haar niet van lukt de klank goed te krijgen, matras is matlas bv. Dit is een goedaardig plagen en dat weet ze. Ik heb in het donker vaak gehoord lach eens dan weet ik waar je bent. Prima hoor. Volgens mij moet je dit niet alleen bij minderheden leggen maar ook bij de meerderheid. Ik voel me vaak onzeker, een Henk Bres worden grapjes meegemaakt terwijl dat een racist is, overduidelijk ik weet voor mezelf dan niet meer waar ik dat moet plaatsen dus word gevoeliger.

Zandb
Zandb10 dec. 2020 - 12:43

tinekea Ik weet niet waar u dat maar steeds vandaan haalt, dat je dingen niet mag zeggen. Wanneer je dingen zegt en mensen zijn beledigt, dan hebben die mensen een probleem dat ze u graag in de schoenen schuiven. Maar dat wil niet zeggen, dat ze de macht hebben om u monddood te maken. Vroeger, zoals toen met het programma "Zo is het toevallig....." werd de tv als een god voorgesteld. Dat heeft de VARA heel, heel veel leden gekost. Maar de VARA kon natuurlijk niet monddood gemaakt worden. En zo is het nog steeds. Alleen is het vandaag de dag veel gemakkelijker om je ongenoegen 'landelijk' kenbaar te maken. Maar ook om te reageren op wat anderen beweren. Maar niets en niemand kan u (of iemand anders) dwingen om uw mond te houden of om ergens, waar dan ook, rekening mee te houden. Mits u zich aan de wet houdt. Vindt u dat zp moet kunnen, dan vindt u dat. Moet u alleen accepteren dat niet iedereen het daar mee eens is, dat niet iedereen dat op een even leuke manier kenbaar maakt. Natuurlijk zijn de mogelijkheden waarop we nu in de multimedia kunnen reageren op elkaar onomkeerbaar. Er zal nooit meer een terugkeer naar de 70-er jaren mogelijk zijn. Waarschijnl;ijk zult u er rekening mee moeten houden, dat het allen maar erger wordt. Of bent u het niet met me eens, dat gevestigde mensen die in de 70-er jaren leefden, ook met weemoed terugkeken naar tijden waarin de mensen nog fatsoenlijk waren.

Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 13:17

@ /zandb Tuurlijk moet je alles kunnen zeggen echter wat je vaak ziet bij humor is hypocrisie. Een grapje over een gehandicapte moet kunnen maar bij een grapje over je directeur met een scheve das wordt er teruggedeinsd. Bij veel mensen is humor een ideale manier om hun status even aan te dikken en heeft het met lachen opzich niks meer te maken.

Paul250371
Paul25037110 dec. 2020 - 14:00

Alles zeggen is overdreven. Ik geloof niet dat de terechte kreet "Johnson moordenaar" gepruimd werd.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 dec. 2020 - 14:32

Satya, "Ik beleef muziek volgens mij ook anders, blanken gaan er zo houterig op bewegen, alsof ze in pijn zijn." Haha, nee hoor, we zijn niet in pijn, we bewegen ons expres minder soepel om anderen niet jaloers te maken. Kijk maar hoe gladjes dat gaat als we onder elkaar zijn: https://www.youtube.com/watch?v=qTFGxP4eIOw

Deugkeizer
Deugkeizer10 dec. 2020 - 15:47

Moet je anders is op linkedin kijken zat Kesen en Hansen van de babyboomers tot de flowerpower generatie die nooit doorgeleerd hebben, gestopt zijn bij de eerste bladzijde, school intens haatte maar wel manager zijn of eigenaar.

Satya
Satya10 dec. 2020 - 18:26

Kees Ik heb een hele leuke dansavond gehad met een jongen die eigenlijk niet kon dansen maar zoveel plezier had in het bewegen op muziek dat het niets uitmaakt of het goed of slecht is, we hadden lol. Ik ben dol op dansen. https://youtu.be/aqVTq5uasv8

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 dec. 2020 - 19:59

Als je het maar naar je zin hebt Satya, dan maakt het ook niet uit.

OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 22:52

@ Paul250371: [Ik geloof niet dat de terechte kreet “Johnson moordenaar” gepruimd werd.] Het ging vooral om Johnson "oorlogsmisdadiger", te weten volgens de criteria van de naoorlogse processen van Neurenberg en Tokyo. Belediging van een buitenlands staatshoofd was in 1968 nog strafbaar tout court (Zelf ben ik met drie anderen in een soort proefproces veroordeeld, tot en met de uitsprsak van de Hoge Raad die precies werd gedaan toen Nixon als president werd gekozen). Naderhand werd een staatscommissie ingesteld om het desbetreffende strafwetboekartikel tegen het licht te houden. Het werd later inderdaad gewijzigd (nl. alleen nog strafbaarheid indien een buitenlands staatshoofd of regeringsleider zich in Nederland bevindt), en strafvervolging heeft op dit punt überhaupt niet meer plaatsgevonden.

Karingin
Karingin10 dec. 2020 - 23:16

Je mocht helemaal niet alles zeggen, júist niet. Janmaat werd veroordeeld voor uitspraken die nu gewoon mainstream zijn (oké is iets later, maar toch). Satya heeft gelijk, Fortuyn heeft een kentering gebracht en dat is voor bepaalde minderheidsgroepen echt niet positief. De tegenreactie zie je nu, geen wonder als je constant als minderwaardig, hier niet thuishorend wordt neergezet. Dat gaat niet om humor, wat inderdaad vaak over het uitvergroten van stereotypen en vooroordelen gaat. De meeste mensen kunnen dat best hebben, ik word ook niet warm of koud van een sexistische grap. Al hangt 't er natuurlijk wel vanaf wíe zo'n grap maakt en in welke context. Van een notoire aanrander zou ik 't niet pikken. Net zoals een racist niet grappig meer is als ie een grap over negers maakt of zo. En als jij of de groep waar je toe behoort, stelselmatig de grond in wordt getrapt waarbij allerlei vooroordelen worden gedebiteerd, dan zijn grappen daarover ook echt niet leuk meer. Dan wordt het treiterij, uitsluiting, leedvermaak over jouw rug, en dan wordt je daar terecht boos om. En dat is uiteindelijk waar deze "identiteitspolitiek" (stom en verkeerd woord, maar goed) over gaat; mensen zijn de treiterijen en de uitsluiting gewoon zat