Joop

Het gaat niet om de oproep tot gebed maar om de speakers

  •  
21-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  
blauwemoskee

© Cc-foto: Arch

God zal wel meewarig het alwijze hoofd schudden
Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam West, wil elke vrijdag de oproep tot het gebed door de buurt laten schallen. De luidsprekers zijn al besteld. Hij denkt dat dit verbindend werkt. Het is al meer dan dertig jaar geleden maar ik weet nog precies hoe ik in Makassar naar de zee zat te kijken terwijl de avond viel en de moskeeën van de stad een prachtig geluidsdecor optrokken. Dit is wat Elforkani wil: de aanwezigheid van de islam normaliseren en dan hoor je vijf keer per dag op straat die gebeden, te beginnen bij zonsopgang.
Dat is in het seculiere Nederland vragen om moeilijkheden. Waarom zouden gelovigen het voorrecht moeten hebben hun boodschap versterkt aan de bevolking mee te delen? Hoezo krijgt U de handhavers – vers met pepperspray en wapenstok uitgerust – aan de deur omdat U Uw liefde voor forró, salsa of heavy metal met de hele straat wil delen? Is het redelijk dat U dan als verward persoon en rustverstoorder wordt behandeld, terwijl de beheerder een van een godshuis uit naam van het Opperwezen van zijn voorkeur ongestoord de volumeknop omhoog mag draaien?
Aan de andere kant kennen wij in Nederland al eeuwen klokgelui. Onno Hoes, tegenwoordig aanvoerder van de makelaars, bekende zelfs bij Goedemorgen Nederland dat hij daar op zondagochtend zo graag door wordt gewekt. Waarom wordt dan de imam de voet dwars gezet, als hij op zijn eigen manier óók de omwonenden wakker wil schudden? Daar is evenmin een speld tussen te krijgen.
Toch laat dit probleem zich gemakkelijk oplossen. Het gaat immers niet om de oproep, het gaat om de speakers. Verbied elektronische versterking aan de buitenkant van religieuze gebouwen. Of maak dat vergunningsplichtig. Of handhaaf dat voor iedereen. Ik denk niet dat de ondernemersvereniging zonder toestemming van de gemeente die muzak in de winkelstraat mag laten horen, tenslotte.
Als de Blauwe Moskee oproepen tot het gebed over de wijk wenst uit te strooien, dan kan niemand daar bezwaar tegen hebben. In de kerk hangen tenslotte ook klokken. Laat Elforkani dan zo´n religieuze zanger de minaret opsturen om zijn salat te doen. Net als in de tijd van de rechtgeleide kaliefen. Niks versterkers en luidsprekers. Stelletje watjes die aan hun stem niet genoeg hebben. God zal wel meewarig het alwijze hoofd schudden.
De spirituele ochtendoproep van Han van der Horst: Is there a place for me?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (112)

[verwijderd]
[verwijderd]23 okt. 2019 - 8:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander23 okt. 2019 - 11:28

Beste oma, Met Duitse humor kun je je buren niet lang rustig houden.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub22 okt. 2019 - 14:41

"Aan de andere kant kennen wij in Nederland al eeuwen klokgelui....Waarom wordt dan de imam de voet dwars gezet, als hij op zijn eigen manier óók de omwonenden wakker wil schudden? Daar is evenmin een speld tussen te krijgen." O nee, mag ik eens proberen? Er is wel degelijk een verschil tussen klokkengelui en een gesproken boodschap door speakers. De boodschap luidt: Allah is de grootste Ik getuig dat er geen andere godheid is dan Allah. Ik getuig dat Mohammed de Boodschapper van Allah is Kom naar het gebed, Kom naar de verlossing, Allah is de grootste. Ik getuig dat er geen andere godheid is dan Allah. Zeggen dat Allah de enige god is en ook de grootste god is, is een belediging voor alle andere gelovigen. Het is bovendien kwetsend, dus waarom zouden we dit toestaan? Als Moskeeën dit mogen doen, stel ik voor dat kerken óók grote speakers gaan ophangen en iedere zondag heel hard gaan omroepen dat God de enige ware god is, dat god de grootste is en dat Jezus de enige ware boodschapper is. Kijken wat er dan gebeurt.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 okt. 2019 - 14:53

De vertaling van Allah is God en het is ook de God van Abraham Izaak en Jacob, de god van het oude testament. De joden, de christenen en de moslims delen dezelfde god. En deze mededeling is voor hen dus inhoudelijk geen belediging. Je kunt natuurlijk over die zin m.b.t Mohammed vallen. Ik kan mij voorstellen dat fundamentalisten dat doen en dat Boeddhisten en Hindoes hun vraagtekens hebben bij de hele tekst. Dat wel. Maar jij niet . En waarom is een getuigenis een belediging? Kun je me dat uitleggen? Is het een belediging als iemand iets anders zegt dan jij denkt en je dus ongelijk geeft? Gaat dat niet een beetje ver?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2019 - 6:34

De betekenis van de woorden boeit me niet. Ik vind echter dat je een gebed binnen moet uitdragen en niet buiten. Dat vind ik in alle gevallen. Een neutraal herkenbaar geluid ( niet een stem, geen woorden) op zich waardoor mensen opgeroepen worden naar de moskee te komen vind ik minder een bezwaar. Door de enorme bebouwing kaatst geluid ook gemakkelijk terug waardoor het veel harder wordt. Het hangt ook af van het aantal keren dat het geproduceerd wordt en niet onbelangrijk vooral de duur ervan. Kerkklokken luiden niet zo vaak meer en vaak veel korter, alleen als er daadwerkelijk iets te doen is, een gezamenlijke viering. De andere keren is het vrij kort en geeft het enkel de tijd aan! Ik vind het daarom ook minder indringend. Aan de andere kant denk ik ook dat het voor een deel met gewenning te maken kan hebben. Geluid waaraan je gewend bent hoor je vaak minder,. Echter de hoeveelheid herrie die we in Nederland al hebben is wel schadelijk gebleken voor de mens. Mensen kunnen er daardoor ook op gefixeerd raken. Het kan gekmakend zijn.

Ch0k3r
Ch0k3r24 okt. 2019 - 8:47

@HanvanderHorst Even een Godwin omdat het zo treffend is in dit geval. Als iemand zegt, Adolf Hitler is de grootste en de beste, kan dat dan worden opgevat als een belediging? En als je een Godwin in deze niet vindt kunnen, waarom niet?

Oki Doki
Oki Doki22 okt. 2019 - 9:24

Hou het gewoon voor jezelf, mensen zijn echt niet geïnteresseerd in de relatie van iemand met één of andere Allah. Mensen willen als volwaardig en gelijkwaardig beschouwd worden omdat we als mensen volwaardig en gelijkwaardig zijn aan elkaar, de islam of wat voor religie dan ook ziet dat totaal anders en het is daarom niet waardevol dat dit genormaliseerd wordt in de maatschappij.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2019 - 19:03

@ Oki Doki Jij schrijft: Mensen willen als volwaardig en gelijkwaardig beschouwd worden omdat we als mensen volwaardig en gelijkwaardig zijn aan elkaar, En ej schrijft: de islam of wat voor religie dan ook ziet dat totaal anders en het is daarom niet waardevol dat dit genormaliseerd wordt in de maatschappij. Kortom islamieten of mensen die een andere religie aanhangen zijn voor jou niet volwaardig en gelijkwaardig.

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2019 - 6:13

Eigenlijk vind ik de koppeling aan de kerkklokken een beetje jammer. Het doet geen recht aan de ambitie van imam Yassin Elforkani. Hij wil de islam een normale plek in de Nederlandse samenleving geven. Dat is mooi, geniale vent is dit. Daarmee legt hij ook de vraag neer wat die plek is en of er voor de Nederlandse islam niet andere regels gelden dan voor de islam in Tunesië of Irak. Dat denk ik wel trouwens, er gaat een europese islam ontstaan. Dus je zou deze vraag op zijn merites moeten bezien. Vinden Nederlanders zo'n oproep acceptabel? Vindt men dat gejammer prima als anderen dat graag willen? Hoeveel ruimte bieden wij nieuwe Nederlanders om hun cultuur in stand te houden? Volgens mij heb je dan een andere discussie dan wanneer de kerkklokken erbij worden betrokken. Want dan geldt al snel dat wat het ene geloof mag het andere ook toegestaan moet worden. Persoonlijk vind ik dat zowel de kerkklokken en de gebedsoproep prima met een smartphone kan. Net zoals muziek tegenwoordig via je de smartphone en de oortjes beluisterd kan worden. Ik wil anderen niet lastig vallen met mijn muziek en wil ook niet lastig gevallen worden met kerkklokken of gebedsoproepen. Maar andere uitingen van het christelijke, joods of islamitische geloof vind ik prima.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 11:16

De overbodigheid van geroep vanaf de minaret lijkt nog het meeste op de overbodigheid van de stadsomroeper en de lantaarnaansteker. Technische vooruitgang. Met een verandering in geloofsregels heeft dat weinig te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 11:18

opsteker natuurlijk niet aansteker

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2019 - 14:17

@ DanielleDefoe Jij schrijft: De overbodigheid van geroep vanaf de minaret lijkt nog het meeste op de overbodigheid van de stadsomroeper en de lantaarnaansteker. Dat is niet het criterium die overbodigheid. Er is zo veel overbodig. Zo'n pruik in een Engels parlement. Zwarte Piet. Vlaggetjesdag voor de nieuwe haring. Carnaval. Allemaal overbodig. Met een beetje moeite een eindeloze lijst. Maar waar het om gaat is of een overbodige gebedsoproep vanaf een overbodige minaret welkom is in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 22:04

U gooit wel heel verschillende overbodigheden op een hoop. De moderne techniek stelt de minaret in staat de doelgroep te bereiken zonder anderen er bij te betrekken, maar wellicht is dat niet wat Elforkani voor ogen staat.

CharlesdeValois
CharlesdeValois22 okt. 2019 - 5:50

Denk aan een authentieke kerkklok in een frans dorpje als je op vakantie bent. Als je zo'n geluid uit het dal hoort dan is de toestand af.Zo moet je het een beetje zien. Je gaat daar niet heen om het niet te willen horen. Dan kan je beter ergens anders heen gaan.

OlavM
OlavM21 okt. 2019 - 22:39

Zoals prgrssf (21 oktober 2019 at 12:04) al zegt, het gaat met name om het vrijdaggebed. Zelf woon ik tamelijk dicht in de buurt van een moskee, en ik vind de oproep van de muezzin, ook als niet gelovige, een bepaalde charme hebben, die niet onder doet voor klokgebeier. Het doet mij vooral herinneren aan een verblijf in Aswan (Egypte), waar ik bij ondergaande zon een zelfde "prachtig geluidsdecor" ervoer als Han van der Horst in Makassar. In een Nederlandse stad zijn decibelbeperkingen wel noodzakelijk, denk ik.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2019 - 7:26

Ook het luiden van klokken gehoord?

henk-alexander
henk-alexander23 okt. 2019 - 11:31

Mij stoort het gebeier en het staccato van de muezzin niet. Ik schrik me wel steeds het lazarus als op de eerste maandag van de maand de sirenes gaan loeien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2019 - 5:41

henk-alexander Is ook de bedoeling! Maar hopen dat er op de eerste maandag van de maand nooit een echte ramp plaatsvindt denk ik dan! Ik dacht overigens dat ze daarmee zouden stoppen, al een tijd geleden dat ik dat meen gehoord of gelezen te hebben!

adriek
adriek21 okt. 2019 - 21:22

Hanen mogen niet kraaien, katten wel janken. De muziek mag niet te hard, de uitlaat mag lekker brullen. De kerkklokken mogen beieren, de imam niet roepen. De ambulanceheli mag niet vliegen, maar Schiphol wel uitbreiden. Nederland is gek, ik ben blij dat ik er woon.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2019 - 11:07

Indien de pastoor zijn klokken zou vervangen door kerkelijk gezang zou hij van mij meteen mogen/moeten stoppen.

Joop den Uil
Joop den Uil21 okt. 2019 - 20:02

aan een traditie van ruim 1000 jaar moet je niet gaan tornen en gewoon mee doorgaan, zoals met elke langdurige traditie.

1 Reactie
LaBou
LaBou 22 okt. 2019 - 5:23

Je bedoelt zoals de oproep tot het gebed? Want dat is een traditie van ruim 1000 jaar. Of geldt het alleen voor zaken die je wel wilt en niet voor die dingen die je niet wilt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2019 - 19:31

Mijn buurman twee huizen verder heeft iedere zomer de ramen wagenwijd openstaan en keihard 'zijn muziek' aan staan. Heel de buurt mag meegenieten. Dan ga ik maar weer naar binnen!

4 Reacties
adriek
adriek21 okt. 2019 - 21:15

Je kan ook zijn muziek mooi gaan vinden, dan kan je lekker buiten blijven.

Case65
Case6522 okt. 2019 - 10:50

Minoes&tuin, wil je daarmee zeggen, dat je dat gejammer uit de speakers bij een moskee ook maar niets vindt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2019 - 10:59

Lees jij daarbij maar eens een boek!

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2019 - 6:07

Eirda Je kunt ook rekening houden met anderen! Wat kan is nog niet! Voor alles is een tijd en plaats, zelfs als je het mooi zou vinden. Sommige mensen leven echter alsof ze alleen op de wereld zijn!

Pensionada2
Pensionada221 okt. 2019 - 15:35

Het luiden van de kerkklokken stamt nog uit de tijd dat de mensen geen horloges hadden en dus door de kerkklok op de hoogte werden gesteld van de tijd en de aanvang van religieuze diensten. Tegenwoordig is dit natuurlijk geheel overbodig en daarom zouden zowel de oproep tot gebed vanaf de minaretten en het luiden van kerkklokken verboden moeten worden.

6 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen21 okt. 2019 - 17:23

Kerkklokken worden ook geluid bij begrafenissen. Mijn school was naast een kerk en sommige leraren konden er absoluut niet tegen als er een "dure dooie" was die eindeloos klokgebeier had besteld voor zijn afscheid van het aardse.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2019 - 19:21

Het maakte ook duidelijk dat er een dienst was. Dat zijn twee verschillende zaken, is nu nog zo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 10:33

Kerkklokken zouden dan ook als seculier cultureel erfgoed kunnen worden beschouwd. Maar in de praktijk is de verwevenheid met religie nog niet verdwenen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2019 - 11:00

DanielleDefoe Het is een meer neutraal geluid. Ik zou het ook niet appreciëren indien mijnheer pastoor een halve mis over iedereen uitstrooide. Is toch echt iets anders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 12:29

Minoes ik ontken niet dat er verschillen zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2019 - 7:22

Ik benadruk het ook maar!

ZwartePiet
ZwartePiet21 okt. 2019 - 12:29

Bij de reacties weten ze het weer beter dan de schrijver van dit stuk. Goed bezig!

Markzelluf
Markzelluf21 okt. 2019 - 12:08

Je kunt tegenwoordig toch gewoon een appje sturen als reminder. We leven niet meer in de Middeleeuwen.

5 Reacties
And it's gone
And it's gone21 okt. 2019 - 15:06

Great minds think alike... Inderdaad. Gewoon discreet een appje sturen. Stop de indoctrinatie

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 17:54

Maar dat geldt dan natuurlijk ook voor die kerkklokken, toch?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 11:33

Ook in de middeleeuwen waren de mensen al niet naar de kerk te branden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 okt. 2019 - 23:02

DanielleDefoe 22 oktober 2019 at 13:33 [ Ook in de middeleeuwen waren de mensen al niet naar de kerk te branden. ] Die kerken zelf, daarentegen, stonden voortdurend in de fik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2019 - 10:10

De Nidarosdom die ook talloze malen is afgebrand en weer opgebouwd sinds 1070 is wel heel mooi. In Noorwegen waren er ooit wetten die de "gelovigen" verplichtten minimaal een aantal malen per jaar naar de kerk te gaan.

Samen Delen
Samen Delen21 okt. 2019 - 11:46

Hier werd een test uitgevoerd om de bewoners in Enschede kennis te laten maken met de oproep tot het gebed in de moskee, voordat die gebouwd werd. "Voorbereidende proef "Oproep tot gebed" in Enschede" https://www.youtube.com/watch?v=XNBloFGRZk4 De Volkskrant er over: "Een moskee vindt Enschede prima, maar hoe ga je de geluidsoverlast tegen?" "Tijdens een chaotisch verlopen gemeenteraadsvergadering afgelopen maandag werd een compromis bereikt: de gebedsoproep mag een keer per week klinken, te beginnen met 55 dB, met een maximum van 57dB. De gemeente betaalt 10 duizend euro extra kosten voor de geluidsinstallatie." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-moskee-vindt-enschede-prima-maar-hoe-ga-je-de-geluidsoverlast-tegen~b024168e/

6 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 13:19

57 dB? Dat is het geluidsniveau van een tamelijk beschaafd gesprek. Daar heb je geen versterker voor nodig maar een geluidsdemper. Als ik mijn dB-meter nu het open raam uitsteek hoor ik de geluiden van de Amsterdamse binnenstad. En dan meet ik een basisgeluid van rond de 65 dB

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof21 okt. 2019 - 15:41

Als het achtergrondgeluid 65 db is is naar mijn mening 57 db nog wel licht te hard maar misschien net acceptabel. Voor de buren dan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 okt. 2019 - 18:02

'En dan meet ik een basisgeluid van rond de 65 dB' En dan komt er nog niet eens zo'n pvv-er op een Harley langs die alle auto alarms laat afgaan..

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof21 okt. 2019 - 19:11

@Joe Speedboot. Dus Harley rijders zijn PVV-ers? Vooroordelen heb je ook werkelijk overal....

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 okt. 2019 - 8:13

'Dus Harley rijders zijn PVV-ers?' Dat maak jij ervan. Waar ik het over heb is een bepaald type wat er lol in schept met van die herriepijpen te rijden. Zelfde soort wat zich ook graag laat zien in van die V8 Ram Vans. Reken maar dat daar relatief veel extreem rechtse types tussen zitten.

Ch0k3r
Ch0k3r22 okt. 2019 - 10:26

Vind het veel erger dat er 10.000 EU gemeentelijk belastinggeld wordt aangewend voor de aankoop van wat klotespeakertjes (voor 57 dB heb je niet zulke grote nodig) voor een RELIGIEUZE instelling. Ik vraag me überhaupt af of dat mag.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2019 - 11:37

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen21 okt. 2019 - 17:25

De Mos komt van de PVV - en zou nu al zo ver zijn dat hij moslims helpt?

LaBou
LaBou 22 okt. 2019 - 5:26

Als het maar genoeg schuift.

Samen Delen
Samen Delen21 okt. 2019 - 11:29

Ik hoor enkel zaterdag avond om kwart voor zeven gedurende 5 minuten het mooie geluid van de kerkklokken op zo'n 200 meter afstand luiden, en op zondagochtend weer 5 minuten om kwart over tien. In beide gevallen begint de mis een kwartiertje later. Met het raam dicht hoor ik het nauwelijks. Ook hoor ik ze een keer per jaar om middernacht luiden terwijl het vuurwerk afgaat met oud en nieuw. Als ik me daarbij voorstel dat ik in plaats daarvan elke dag vijf keer per dag een mannenstem in het Arabisch zou horen schalmen door luidsprekers dan voel ik me een geluksvogel slechts een enkele keer die kerkklokken te horen luiden. Ze klinken volkomen neutraal, als muziek zonder tekst. Vind het ook wel bij het Hollandse landschap passen, net als molens.

Thuiszitter
Thuiszitter21 okt. 2019 - 11:08

Van mij hoeft het niet , luiden van de kerkklokken, jengelen door een microfoon. Kunnen de instanties geen gebruik maken van de hedendaagse technologieën ? een alarm cq oproep middels de mobiele telefoon bijvoorbeeld. Een goede bekende woont naast een katholieke kerk en elke zondag voelt hij zich de Sjaak , geen oordopje houdt de herrie tegen. Wat mij betreft kappen met die onzin.

Zakenpief
Zakenpief21 okt. 2019 - 10:55

Voorlopig gaat het om 1 oproep per week, op vrijdagmiddag. Ik vind eigenlijk dat niemand het recht heeft tot overlast, maar dit moet kunnen, lijkt me. Hoewel ik me goed kan voorstellen dat als je in Sloten woont, je er niet gelukkig van wordt. Daarnaast vind ik een mensenstem indringender dan klokgelui.

Bert de Vries
Bert de Vries21 okt. 2019 - 10:45

Luidsprekers verbieden vanwege het lawaai en klokken ongehinderd laten luiden is onbegrijpelijk. Gelijke monniken gelijke kappen. Ook als het om moslims gaat. Niet de electronische versterking is het criterium, maar het aantal decibels op bepaalde afstanden van de bron van het geluid. De normen daarvoor kunnen per stad, dorp of wijk verschillen omdat ook de klokken verschillen. Sommige klokken zijn enorm en dreunen je uit bed, andere zijn klein en klinken iel. Even de nuance in het oog houden, ook als je de pé in hebt.

5 Reacties
Biokat
Biokat21 okt. 2019 - 12:37

En denk je dan dat het hierbij blijft? Zoals Dhr Elforkani elders al zei: "de islam moet worden genormaliseerd." Dan blijft het volgens mij niet bij 1 oproep per week. Ik vind overigens alle oproepen vanuit religie behoorlijk asociaal en opdringerig. Ik dacht dat we die tijd achter ons hadden gelaten.

korheiden2
korheiden221 okt. 2019 - 14:24

@Bert : Er is anders wel verschil. De oproep tot gebed is in feite een geloofsbelijdenis in het Arabisch. Kerkklokken doen dat niet en luiden bovendien ook bij andere gebeurtenissen en zelfs om de tijd aan te geven. Ik zou nog wel eens willen zien wat de reacties zouden zijn als alle kerken op zondag de geloofsbelijdenis (desnoods gezongen) zouden laten schallen vanuit luidsprekers op de kerktoren. Het geluidsniveau zou een criterium kunnen zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries21 okt. 2019 - 15:07

Het verbod aan moslims om even veel decibels over de stad te strooien als de christenen wel mogen doen, is zuivere discriminatie. Overigens interesseert mij de ene noch de andere boodschap, en evenmin de vorm waarin die wordt gegoten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2019 - 19:25

Klokken zijn toch nog wel wat anders dan zang!

Richard84
Richard8421 okt. 2019 - 20:32

Bert de Vries, klinkt net zo Nederlands als kerkklokken die luiden. Dat is exact het verschil, Bert de Vries. Voor velen niet meer met religieuze, maar een culturele betekenis. Elk restantje wat daarvannog bestaat moet worden weggepoetst door correct nieuw links. Oké, het koekje bij de koffie mag blijven (lusten Moslims vast ook). Het is dat cultuurrelativisme en politiek soort van correcte, wat PVV en FvD groot maakt. Da's wel fijn, dan kunnen 'we' daar weer over zeuren.

Gi Raf
Gi Raf21 okt. 2019 - 10:42

Prima natuurlijk dat reli minderheden vragen om steeds meer (en luider dus) hun reli uitingen over de Nederlandse samenleving als geheel te mogen uitstorten. Alle minderheden roeptoeteren steeds luider hun ongenoegen in onze oren. En als we niet per omgaande de eisen inwilligen dan zijn daar zelfs demonstraties, geweld en chantage. Maar is dat wel de richting die we met de samenleving als geheel op willen? De trend was uit ooit minder reli waanzin in Nederland. Nu lijkt het wel of minderheidsgroepen de samenleving steeds meer reliwaanzin willen opdringen. Met alle beste bedoelingen uiteraard maar we weten ook allemaal dat zieke reliwaanzin onprettige situaties/gebeurtenissen veroorzaakt. Het streven was, en moet derhalve blijven, minder reliwaanzin. Geen enkele relisekte uitgezonderd. Alle kinderen naar dezelfde openbare basisschool om te beginnen.

6 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer21 okt. 2019 - 13:13

Ik ben het eigenlijk vrijwel altijd met U oneens maar dit is me uit het hart gegrepen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 11:41

Met die laatste zin ben ik het ook eens.

H@wkeye81
H@wkeye8122 okt. 2019 - 12:39

Dit is precies zoals ik het ook zie. Ik wil niet lastig gevallen worden met de uitingen van religie. Hou dat lekker binnenskamers onder elkaar. Fijn voor de gelovigen dat ze nog in sprookjes geloven maar val mij en mijn familie daar alstublieft niet mee lastig. En even voor de goede orde en duidelijkheid; dit geldt voor alle geloven!

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas22 okt. 2019 - 13:22

OF alle geloven zitten ernaast, OF 1 is juist. En met geloven bedoel ik ook die van een Atheist, agnost of wat voor naam (geloof) er ook voor is verzonnen.. Het is echt niet moeilijk om te constateren wat juist en onjuist is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 18:21

Een agnost neemt aan dat het al dan niet bestaan van opperwezens niet valt aan te tonen. Het eerste godsbewijs dat niet onderuit valt te halen moet nog verzonnen worden. Voer voor filosofen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 okt. 2019 - 22:35

Tamer Aslantas 22 oktober 2019 at 15:22 [ Het is echt niet moeilijk om te constateren wat juist en onjuist is. ] Als je zoveel onzin op een hoop gooit maak je het anders ook niet makkelijker.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal421 okt. 2019 - 10:42

reclame maken via openbare luidsprekers vanaf 5 uur smorgens ? niemand die dat product ooit meer zal kopen. Mijn advies: niet doen dus, probeer het met een appje , kortingzegeltjes of flyers.... veel meer succes zul je zien.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 10:30

Geluid is geluid, electronisch versterkt of niet. Als gristenen herrie mogen maken met hun klokken mogen andere sprookjesboekaanhangers dat ook. Stel dus decibelnormen en tijdsnormen in voor religieuze oproepen in de openbare ruimte.

9 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 11:02

electrisch

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2019 - 11:35

Zelf zit ik gelukkig op ruime prima afstand van deze herriebronnen, maar voor de minder gelukkingen is een beperking van het aantal decibellen zeker te overwegen. Dat zou wel eens een klein klokje worden en een navenant klein versterkertje en niet vaker dan 1x per week uiteraard.

Stheno
Stheno21 okt. 2019 - 11:42

Nick, De azan (een oproep/gebed tot onderwerping aan god) is wel iets anders dan wat wat rinkelen van bellen. Godsdienstvrijheid betekent ook dat je een bepaalde godsdient niet actief opgedrongen krijgt.

Samen Delen
Samen Delen21 okt. 2019 - 12:12

Het is "christenen." U schrijft toch ook b.v. -denigrerend- "muzies" maar gewoon "moslims"?

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 13:04

Stheno 21 oktober 2019 at 13:42 Herrie is herrie. [ Godsdienstvrijheid betekent ook dat je een bepaalde godsdient niet actief opgedrongen krijgt.] Als kerken zich mogen opdringen dan mogen andere gebedshuizen dat ook.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 13:13

Samen Delen 21 oktober 2019 at 14:12 Niks mis met het woord 'gristenen'. Als het denigrerend klinkt is dat omdat het zo bedoeld is. Gristenen zijn mensen die 'christen' uitspreken met een scherp g inplaats van een k en dat blijken in de praktijk ook de meest hypocriete en onverdraagzame vertegenwoordigers van die religie. Ik ben tussen die kwezels opgegroeid, dus ik weet waar ik het over heb, Het woord moslims probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken omdat het zoiets als "onderworpene aan god" betekent en ik vind het nogal aanmatigend als mensen hun vermeende 'nederigheid' zo onbescheiden van de daken schreeuwen. Los nog van het feit dat die god helemaal niet bestaat, natuurlijk. Ik gebruik dan ook liever de woorden "islamiet" of "mohammedaan".

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2019 - 14:35

Naar analogie met christen is mohammedaan wel toepasselijk.

Samen Delen
Samen Delen22 okt. 2019 - 20:38

Ik vermoed dat die harde Ch die als een K klinkt komt van het Grieks.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 okt. 2019 - 22:51

Samen Delen 22 oktober 2019 at 22:38 [ Ik vermoed dat die harde Ch die als een K klinkt komt van het Grieks. ] Nope. In het Grieks schrijf je Χρήστος, met een Χ = chi (uit te spreken als giechelen) In het Latijn werd dat Christus en die Romeinen (rare jongens immers) maakten daar een k van omdat ze die scherpe g-klank niet kenden. Een bepaald slag gelovigen in Nederland - met name het strenge/bevindelijke/ vrome/kwezelige slag - is op enig moment weer gristus en gristen gaan zeggen. Vermoedelijk om zich te onderscheiden van het klootjesvolk met een k. Of dat hen een extra speciaal plaatsje in de hemel oplevert waag ik te betwijfelen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof21 okt. 2019 - 10:26

Heel aardig hoor, dat geloofsgedram, maar als ik met een aantal gelijkgestemden nu het pand tegenover die moskee zou kopen en 5 maal per dag versterkt de boodschap zou uitroepen dat alle goden en met name god, allah en jaweh niet bestaan, nooit bestaan hebben, nooit zullen bestaan en dat al hun volgers mafklappers zijn, zou deze imam daar dan ook postief tegenoverstaan?

JdR2
JdR221 okt. 2019 - 10:14

Gebeier van kerkklokken vergelijken met onderstaand? Ik voel een wezenlijk verschil. Allah is de grootste, Allah is de grootste, (āllahu ākbar, āllahu ākbar) Ik getuig dat er geen godheid is dan Allah (āsh'hadu ān lā ilaha illā-llah) Ik getuig dat Mohammed Allahs boodschapper is (āsh'hadu ānna mūhammadār rasūlu-llah) Haast u naar het gebed (hayyā `alā-s-salah) Haast u naar het welslagen (hayyā `alā-l-falāh) Het gebed is beter dan de slaap (ās-salatu khaīrum min ān-naūm) Allah is de grootste, Allah is de grootste (āllahu ākbar, āllahu ākbar) Er is geen godheid dan Allah (lā ilaha illā-llah)

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r21 okt. 2019 - 11:13

Ik ook Die klokken verkondigen geen onzin Degenen die ze luiden dan wel weer

prgrssf
prgrssf21 okt. 2019 - 10:04

Volgens mij ging het alleen om het vrijdagavondgebed. Andere moskeeën in Nederland hebben het ook. Zoiets moet je lokaal regelen. Geluidsoverlast is een gegronde reden om beperkingen op te leggen. Men moet daarbij wel rekening houden met de vrijheid van religie. Juridisch houdt het geen stand als je het helemaal verbiedt.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer21 okt. 2019 - 13:17

Dan maar geen vrijheid van godsdienst.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 okt. 2019 - 22:08

En zo kennen we Tom Meijer weer. Ik vroeg me al of of hij toch iets in verdraagzaamheid zag.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 okt. 2019 - 15:04

@FransAkkermans Ik zondig tegen mijn eigen stelregel: blijf zakelijk en inhoudelijk, wordt niet persoonlijk en emotioneel. Maar af en toe wordt ik door onzin, domheid, onkunde, intolerantie of kwaadaardigheid zo overweldigd dat ik me laat gaan en mijn ergernis spontaan laat blijken. Niet goed, excuses meneer Meijer. Ik kan het helaas niet meer ongedaan maken.

Gefaald
Gefaald21 okt. 2019 - 9:51

Dit is nou een mooi voorbeeld van de niet-absolute gelding van grondrechten. Natuurlijk mogen ook islamitische godshuizen oproepen doen, net als kerken met klokken, maar er wel zijn grenzen aan de mate van hinder die dat mag opleveren. Als de moskee elke dag heel vroeg de hele buurt wakker gaat schreeuwen dan wordt de hinder echt te groot. Maar als men het bijvoorbeeld alleen op vrijdag doet en op een christelijker tijdstip dan 05.00 in de ochtend, dan lijkt de hinder mij gewoon acceptabel.

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 okt. 2019 - 9:47

Klokgelui is gelukkig al aardig teruggedrongen en beperkt zich tegenwoordig op de meeste plaatsen tot de latere zondagochtend en bij begrafenissen. Van mijn bezoeken aan Turkije weet ik dat de meeste geluidsinstallaties op de minaretten bestaan uit krakkemikkige blikken megafoons. Daarnaast worden 9 van de 10 muezzins niet gehinderd door enig zangtalent dus dan snap je dat mijn Turkse schoonvader wel eens heeft verzucht dat ie het liefst een raketwerper had om de minaret omver te schieten, maar dat terzijde. Ik zou het volgende voorstellen want wat kerken mogen mogen moskeeën natuurlijk ook: Alleen oproep voor het vrijdaggebed en bij begrafenissen en bij begin en eind van ramazan. Daarnaast een beperkt volume, een kwaliteitseis voor de installatie en een zangdiploma voor de muezzin.

Katootje2
Katootje221 okt. 2019 - 9:46

"Het is al meer dan dertig jaar geleden maar ik weet nog precies hoe ik in Makassar naar de zee zat te kijken terwijl de avond viel en de moskeeën van de stad een prachtig geluidsdecor optrokken." Ik ken het uit Kabul, Kandahar en Karachi, maar het was overal hetzelfde gejammer. Ain't Misbehavin' - https://www.youtube.com/watch?v=PSNPpssruFY

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2019 - 19:28

En wat dacht je; Ik ga ook weer naar huis?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 11:39

... om dan te constateren dat het gejammer ook daar inmiddels is doorgedrongen?

nieko47
nieko4721 okt. 2019 - 9:38

'Als de Blauwe Moskee oproepen tot het gebed over de wijk wenst uit te strooien, dan kan niemand daar bezwaar tegen hebben. In de kerk hangen tenslotte ook klokken.' Een 'subtiel' verschil is toch wel dat in de zomer de zon op komt rond half zes. Klokken luiden niet zo vroeg. Daarnaast ook geen 5 keer per dag. Er past dus echt wel een speld tussen die vergelijking.

EmC2
EmC221 okt. 2019 - 9:35

Een bijbel preek door een luidspreker is net zo onaangenaam, heeft dus niets met geloof te maken.

Midden man
Midden man21 okt. 2019 - 9:26

Ik ben recentelijk in een streng Arabisch land geweest en ik werd elke ochtend om 0500 gewekt door de oproep van het gebed, was dat leuk? Nee, maar als beschaafd persoon respecteer je de plaatselijke gebruiken. Ik stel dus deze Iman voor om onze seculiere plaatselijke gebruiken te respecteren.

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2019 - 9:46

En zo is het. Maar ik vrees dat het laatste tegen dovemansoren is gezegd. Aanpassen werkt vaak helaas niet twee kanten op.

madbako
madbako23 okt. 2019 - 8:53

@Midden man 21 oktober 2019 at 11:26 Ik stel dus deze Iman voor om onze seculiere plaatselijke gebruiken te respecteren. Respecteert hij die gebruiken dan net?

JasDon
JasDon21 okt. 2019 - 9:19

"aanwezigheid van de islam normaliseren" Wat een onzin, die is toch al normaal? Of het allemaal wenselijk is vraag ik me als niet-gelovige wel eens af. Dit soort speakers werken alleen maar segregatie in de hand, niet gelovigen willen immers niet gestoord worden met dit soort onzin en zullen uit moskeewijken willen verhuizen. Kerkklokken zijn al even vervelend, maar de aanwezigheid van klokken en de frequentie van het luiden is al significant teruggeschroefd. Hun aanwezigheid i.v.m. cultureel erfgoed lijkt me daarentegen nog wel te verdedigen.

de Boer2
de Boer221 okt. 2019 - 9:14

De Boer woont -zoal je weet- heel rustig, ver weg van luiklokken en minaretten. Er is ook geen ADE bij hem in de buurt.Geen vuurwerk en ook geen andere folklore. Hij wil liever niet dat de melk voortijdig gaat klonteren of schiften. . Er is al lawaai genoeg en gedemonstreerd wordt er ook meer dan voldoende. Dat is de Boer zijn mening die hij in rust & stilte en geheel legaal vormde. Daarom is het ook zo jammer dat de mensen die de natuur zeggen te beminnen zo druk doen en zo veel ophef & herrie maken. Dat de Boer een ascetische levenswijze moet betrachten en zijn hedonisme op stel en sprong moet laten varen. Dat zeggen ze, maar ze zijn nooit binnen in de boerderij geweest, nooit hebben ze daar aan de keukentafel gezeten. .Men roept in den blinde, men fluit in het donker. Daar wordt op de deur geklopt, hard geklopt maar op antwoord wordt niet gewacht. . Wie de stilte bemint zwijgt in alle toonsoorten. . .

Joop den Uil
Joop den Uil21 okt. 2019 - 9:04

valt onder milieuvervuiling; als ik toeter om te waarschuwen kost me dat 95 euro.

Dr. Drees
Dr. Drees21 okt. 2019 - 8:57

Twee opmerkingen: in heel veel steden is het luiden van de klokken op zondag verboden, juist vanwege de ervaren overlast. En ten tweede: waarom überhaupt een oproep? Tegenwoordig kan dat ook via je telefoon en op een gegeven moment weet je natuurlijk wel hoe laat je in de moskee verwacht wordt. Tenzij je dement bent natuurlijk.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 okt. 2019 - 8:46

Godsdienstvrijheid. In jouw huiskamer mag je jouw god aanhangen. Iemand die via een luidspreker daar binnenkomt, roept dat hun god de enige is en de jouwe dus niet bestaat, is een aanslag daarop.

rvb2
rvb221 okt. 2019 - 8:28

beter om gewoon een geluidsplafond af te spreken, dat geldt dan voor kerken, moskeeen en andere godsdienstige gebouwen. En of dat geluidsniveau dan van enorme klokken of van luidsprekers komt is niet van belang. Zo voorkom je ook dat je maandagochtend om 7 uur gewekt wordt door 20 pastafari's met vuvuzela's (die zijn onversterkt al vervelend genoeg).

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2019 - 15:42

Dat de kerkklokken gedeeltelijk zijn geseculariseerd is ook een feit en over het algemeen klinken carillions best aardig. Dat geldt weer niet voor vuvuleza's ongeacht wie ze bespeelt en waarom.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 20:06

En ik maar dat denken dat die spaghettisten het liefst didgeridoo spelen...

OlavM
OlavM21 okt. 2019 - 22:17

Goed idee! Die vuvuzela's van de pastafari's geven bij mij de doorslag! :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2019 - 23:10

Ik kan mij voorstellen dat spaghettisten geen specifieke voorkeuren hebben, maar wel een afkeer van het harmonium .

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 okt. 2019 - 7:00

Afkeer is wat sterk, ze zullen het eerder formuleren als een 'liever niet'. Persoonlijk snap ik dan weer niet wat een mens tegen een harmonium zou kunnen hebben. Warme herinneringen aan een concert van Nico, waarbij ze regelmatig achter haar harmonium kroop.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 9:01

Ik kende haar alleen als zangeres en heb nooit een concert van haar meegemaakt. Ik ben ook niet overmatig dol op spaghetti, maar een authentieke geemailleerde vergiet heb ik weer wel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 okt. 2019 - 23:00

@Danielle Spaghetti in een vergiet is vragen om door de gaatjes wegglippende slierten. Ik vind spaghetti onderschat: niks lekkerder dan een snelle aglio, olio (e peperoncino) of een veggie carbonara. Waar spaghetti dus geschikter voor is dan andere (hippere) pastavormen. Maar ja, dat ben ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2019 - 10:16

Mijn vergiet is in gebruik als fruitschaal. Spaghetti ziet er ook leuker uit dan andere pastas.

Ch0k3r
Ch0k3r21 okt. 2019 - 8:27

"Toch laat dit probleem zich gemakkelijk oplossen. Het gaat immers niet om de oproep, het gaat om de speakers. Verbied elektronische versterking aan de buitenkant van religieuze gebouwen." Echter, die oplossing is hetzelfde als die van het "boerka-probleem". We noemen het een verbod op gezichtsbedekkende kleding, en tadaam. Nu noemen we het een verbod op electronische speakers voor religieuze instellingen; probleem opgelost. Als dit voorstel doorgang vindt, krijgen we daarna weer een discussie over dat dit speciaal tegen moslims is gericht. Niet dat ik tegen het verbod zou zijn, overigens.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r21 okt. 2019 - 10:38

@Ikzelf Laat ik de woorden in de zin dan vervangen: “Toch laat dit probleem zich gemakkelijk oplossen. Het gaat immers niet om de niqaab/boerka, het gaat om de verhullende gezichtsbedekking. Verbied verhullende gezichtsbedekking in openbare ruimtes”

Ch0k3r
Ch0k3r22 okt. 2019 - 14:08

@ikzelf Maar kerkklokken zijn overal te horen, iemand die bovenop een minaret staat niet. Dus als je de speakers zou verbieden (die in elk Islamitisch land gebruikt worden, iig allen die ik heb bezocht) krijg je het verwijt dat de moskee achtergesteld wordt omdat hun oproep niet tot ver weg mag klinken. Dus wordt de moslim gediscrimineerd omdat hij niet de oproep over de hele wijk mag laten schallen. Want die kant gaat deze discussie uiteindelijk op. Tegenstanders willen die islamitische oproep niet horen (man ik zou dat gejammer ook niet elke dag willen horen), moslims wel. Dus verbieden we speakers aan de buitenkant van moskeen, dat wordt gezien als een alternatieve route naar het verbieden van islamitische uitingen, en vliegen we elkaar weer in de haren omdat Nederland toch zo anti-moslim is.