Joop

Het foute voorbeeld van Wim Kok

  •    •  
08-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Als boegbeeld van de sociaal-democratie legitimeert Kok het misdadige gedrag van arrogante bestuurders op lager niveau.
Het Parool van zaterdag 6 februari opent met het bericht dat het stadsdeel Oud-West in Amsterdam enige jaren geleden meer dan tien villa’s heeft verkocht aan een woningcorporatie tegen afbraakprijzen, miljoenen onder de marktprijs. De transactie is gedaan door de zich noemende wethouder van het stadsdeel, Hans Weevers.
Hoort deze man wel in de stal van Lodewijk Asscher, die immers het toonbeeld is van integriteit , inspiratie en transparantie ? Het antwoord is Wim Kok. Deze is onlangs door Nelleke Noordervliet getypeerd als een burgemeester in oorlogstijd, vanwege zijn verklaring voor de commissie De Wit dat hij de hoge bonussen aan de falende bestuursvoorzitter van ING, Tilmans goedkeurde, met het argument dat hij bij vertrek zou zijn vervangen door iemand anders.
Deze houding van Kok was mij al eerder opgevallen toen het ging om rechtsherstel jegens de Joodse gemeenschap en de roof van de schilderijen van Jacques Goudstikker. “Mijn vader heeft in de oorlog ook geleden” liet Kok zich in dit kader ontvallen. Als boegbeeld van de sociaal-democratie legitimeert Kok het misdadige gedrag van arrogante bestuurders op lager niveau, zoals Weevers.
Het bestuur van de Partij van de Arbeid lijkt aan zet.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 7:34

Mooi altijd weer, om te zien hoe interne vetes extern worden uitgenut in de verkiezingsstrijd.

Irmaatje
Irmaatje8 feb. 2010 - 7:34

Het is nu eenmaal zo dat daden meer zeggen dan woorden. Niet de beloften uit het verleden voorspellen het resultaat in de toekomst, maar het gedrag uit het verleden zegt alles. Het is jammer dat de PvdA door dit soort mensen van partij voor arbeiders en sociaal-democraten veranderd is in een gematigd-liberale partij.

Simbro
Simbro8 feb. 2010 - 7:34

Waarschijnlijk meent de heer Kok het als hij zegt, dat hij goed gehandeld heeft. Het denken en de mentaliteit van mensen wordt bepaald door de maatschappij waarin zij leven. In een maatschappij waarin het marktdenken allesoverheersend is geworden, is er geen morele grens meer aan beloningen, alleen nog een economische.

trujac
trujac8 feb. 2010 - 7:34

Kok is voor mij altijd het prototype van een windvaan geweest. Hoe kan een mens zo karakterloos zijn door enerzijds zijn bazen te betitelen als exhibisionistische zakkenvullers en anderszijds het achterwerk van diezelfde bazen te likken. Voor zulke figuren is het altijd oppassen, Het wordt tijd dat de PvdA eens krachtig afstand neemt van de heer. Stuur hem de derde weg op wat de geschiedenis betreft.

rgeurtsen
rgeurtsen8 feb. 2010 - 7:34

Het is een actueel virus dat dergelijk ethisch wangedrag normaal gevonden wordt. Niet alleen PvdA, niet alleen links, rechts, arm en rijk... heel raar en verontrustend... en toch een interessant sociologisch probleem. Waar blijven de commentaren van maatschappijwetenschappers? Politicologen, sociolgen, psychologen... rasbestuurders? Voelen we als we dergelijke berichten lezen allemaal de boter langs de oren lopen. En doen we net alsof het ons niet aangaan. We schelden op anderen, zij zijn fout. En intussen is er te weinig correctie op wangedrag. Kom op Bos en Asscher.

Bouwman2
Bouwman28 feb. 2010 - 7:34

Hoewel emeritus professor Heertje dat in een bijzin ontkent blijft het beeld van corrupte bestuurders na zijn toch wel schimmige beschuldigingen aan het adres van Weevers haarscherp achter. Weet Heertje niet hoe lastig het is om dure huurpanden rendabel te maken? Zo lastig dat de markwaarde ervan niet is vast te stellen. Over het hoofd van Weevers keert Heertje zich tegen Wim Kok door op gezag van Nelleke Noordervliet de term burgemeester in oorlogstijd op hem toe te passen. Alsof uit de oorlog geen andere lessen van grotere importantie te trekken zijn. Het meest pregnante voorbeeld van deze metafoor is uitgerekend de Joodse Raad waarin professor Asscher een rol speelt. Een dermate tragische en complexe geschiedenis die zich volstrekt niet leent om hier in een betoog toe te passen. Het beeld van Wim Kok als zich zelf verrijkende commissaris bij ING past eveneens niet, noch het verwijt dat Kok als ambteloos burger zich niet als voorbeeld voor de natie heeft opgesteld. Dat is een romantische gedachte want niemand kan aan de omschrijving voldoen, zefs iemand die de militaire Willemsorde draagt niet. Heertje komt hier tevoorschijn als de spreekwoordelijke vriend die elke vijand overbodig maakt, inderdaad hét manco dat de PvdA aankleeft. Natuurlijk heeft Heertje daartoe het volste recht, maar het zou hem sieren als hij zich minder vaag beschuldigend, minder rancuneus en iets meer bij zijn status passende stukjes zou betonen.

Winston22
Winston228 feb. 2010 - 7:34

Heertje snijdt weld degelijk een relevant punt aan. In mijn jeugdige naïviteit was Kok mijn held. Eerst als voorzitter van de FNV, later als oppositieleider in de Tweede Kamer. Eenmaal op het pluche als minster en premier zag ik mijn idool veranderen in een humeurige en krenterige bestuurder. Dieptepunt was zijn houding m.b.t. de joodse tegoeden waarbij Gerrit Zalm moest dreigen met een ministercrisis om Kok op het rechte spoor te houden en de gedecimeerde en beroofde joodse gemeenschap te geven wat hen rechtens toekwam. Al jaren weet ik beter en het verhoor van Kok vorige week heeft mij eigenlijk alleen maar bevestigt in wat ik al wist. Maar erg pijnlijk is dat wel.

objectivist
objectivist8 feb. 2010 - 7:34

Inderdaad triest van Kok. Geeft aan dat hij in Den Haag niet op de samenleving was aangesloten. Maar die beroemde beelden met hem en een computermuis maakten dat ook duidelijk. Den Haag en de maatschappij. Dat zijn twee heel andere zaken. De Tweede Kamer is een maatschappij op zichzelf en zeer geisoleerd.

Bouwman2
Bouwman28 feb. 2010 - 7:34

Over het criminele arrogante gedrag dat professor Heertje ontwaarde op gezag van het Parool is sinds 6 februari niet meer gepubliceerd. Wellicht vindt er nader onderzoek plaats naar een kwestie uit 2006 maar niet uit te sluiten valt dat Heertjes ernstige en pertinente beschuldiging onvoldoende feitelijk is. Wie tekent als wetenschapper dient lichtzinnigheid te mijden en een voorbeeld te zijn voor hen die zich op de wetenschap verlaten, professor.

Paradox2
Paradox28 feb. 2010 - 7:34

Uitermate pijnlijk.

doeidoei
doeidoei8 feb. 2010 - 7:34

De PVDA heeft nu de kans op een aantal politiek zeer relevante onderwerpen te laten zien waar de partij voor staat. Niet met mooie verhalen, die kennen we genoeg, maar met besluiten en met een interne partijhygiëne.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 7:34

Waar staat die partij nog voor dan, met iconen die een voor een van hun voetstuk afdonderen?

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2010 - 7:34

Als het klopt wat Arnold Heertje schrijft, is het 1. pure fraude om gemeenschapsgoederen onder de marktprijs verkopen, 2. ondemocratisch om te weigeren de raad te informeren over de waarheid. 3. de raad is geen knip voor zijn neus waard om zich te laten voorliegen, en om geen consequenties te verbinden aan deze fraude. Waarom zou deze partij nog een herkansing verdienen om zich te rehabiliteren?

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman28 feb. 2010 - 7:34

Misdadig gedrag gedrag van arrogante bestuurders legitimeren is een zware beschuldiging in de richting van oud premier Kok en van de wethouder. Toch bestaat er geen enkel (bewezen) verband tussen hem en Weevers anders dan door Heertje gelegd. Zolang een beschuldiging niet is bewezen is iedereen onschuldig, zo is dat nu eenmaal in de rechtstaat geregeld. En om voor wettig en overtuigend bewijs door te gaan is meer nodig dan gepraat over jaren geleden, meer dan tien huizen en miljoenen onder de kostprijs. Zo lang Heertje niet levert is grootspraak van zijn kant eenvoudiger aan te tonen. Een wetenschapper - Heertje schijft dit niet als burger maar als emeritus hoogleraar - dient exact te zijn en zich te onthouden van alles wat naar het populisme van De Telegraaf zweemt. Dat schaadt namelijk niet alleen zijn eigen gezag maar ook dat van de wetenschap.

PietPaaltjes
PietPaaltjes8 feb. 2010 - 7:34

En dat zijn nou net de redenen waardoor de bevolking zich tegen de PvdA keert. Als er nou eens een goede bezem doorheen zou gaan, en de misdragingen zou straffen met royement, dan heb je kans dat de PvdA weer sociaal wordt en de kiezer terugkeert.

1 Reactie
fvanweely
fvanweely8 feb. 2010 - 7:34

Vroeger werden communisten en gelukzoekers binnen de sociaal democratische vakbeweging en de PvdA zorgvuldig en met reden buiten de deur gehouden. Toen Ella Vogelaar een hoge positie kreeg in de Abop bedankte ik meteen. Ella stapte zonder probleem over van CPN naar PvdA en werd meteen staatssecretaris. Als de bezem door de partij zou worden gehaald blijven voor bewust sociaal democraten alleen van der Laan, Aboutaleb en Asscher herkenbaar over. Helaas wat aan de magere kant.

Joop den Uil
Joop den Uil8 feb. 2010 - 7:34

Heertje begint zich te roeren ... als econoom zeer hoog in aanzien, maar dat wil nog niet zeggen dat hij zich op sociaal politiek vlak genuanceerd kan opstellen. Hoeft ook niet , maar hij moet zich nu niet verlagen tot een '' op de man schieten ''. Dat schaadt z'n reputatie . Als hij Kok -met recht hoor, laat dat wel duidelijk zijn- echt zwart zou willen maken, moet hij ook zijn betrokkenheid bij de WA-Mozambique projecten aanhalen (en z''n uiteindelijk verlies op investeringen).

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen8 feb. 2010 - 7:34

Wiens betrokkenheid bij WA-Mozambique investeringen?

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2010 - 7:34

hear, hear Wat ben ik blij dat er nog scherpe en bovenal kritische geesten zijn als de heer Heertje. Dit schept vertrouwen. De PvdA zou zich opnieuw moeten hervinden. Een katharsis is broodnodig Voor eens en altijd alle corrupte en ondemocratische elementen uit de partij snijden Dan heeft de partij overlevingskansen En ja dat proces zal hard zijn Maar alles beter dan dit door kabbelen want de kiezers lopen (terecht) massaal weg en veel van de overblijvers voelen zich ook niet senang. (zie bv website de Liefdevollen van Marcel Duyvenstein) Minder Herfkens, minder religie, minder corruptie in A'dam ZO en meer Asscher, Terstall, Seculariteit en bovenal integriteit.

1 Reactie
Simbro
Simbro8 feb. 2010 - 7:34

Te laat. Er is een mooie uitdrukking voor: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Achter de PvdA zit een hele geschiedenis van socialistische bewegingen, vanuit de 19e eeuw, die allemaal hebben bijgedragen aan de emancipatie van de arbeidersklasse en geijverd hebben voor de sociale wetgeving. Door ineens de vrije marktwerking te omarmen en in een kabinet met de VVD te gaan zitten, verloor een heel volksdeel vaste grond onder haar voeten en de trouwe aanhang fladderde alle kanten uit. Om het vertrouwen terug te krijgen, zal de PvdA jarenlang een consistent beleid moeten voeren en vooral geen concessies doen op essentiële punten, omdat men zo graag mee wil regeren. Het is logisch, dat de PvdA zoveel kiezers heeft verloren, partijen als CDA en VVD hebben ook gekozen voor het neoliberalisme, maar voor die partijen is dat geen draai van 180 graden, zoals voor de PvdA.