Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het format van College Tour Debat is duidelijk voor verbetering vatbaar

25-10-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1811 keer bekeken
  •  
ANP-481826869

De aftrap van het verkiezingsdebatseizoen was afgelopen zondagavond aan het televisieprogramma College Tour. Een belangrijk moment omdat televisiedebatten bijna altijd een grote rol spelen tijdens een campagne. Media blikken er doorgaans op vooruit (wie mag tegen wie en wie zijn er waarom niet uitgenodigd), de kijkcijfers zijn altijd hoog en ze worden achteraf dagenlang geanalyseerd. Doe je het goed tijdens de eerste debatten dan heb je daar de rest van de campagne profijt van. Kortom: verkiezingsdebatten vormen een belangrijk onderdeel van een campagne.

Zelf schreef ik jaren geleden een boek over de kwaliteit van de Nederlandse verkiezingsdebatten. Sinds heb ik veel geadviseerd bij de voorbereiding van grote televisiedebatten. Voor RTL Nieuws was ik tussen 2010 en 2021 als vaste adviseur verbonden bij de voorbereiding van onder andere de Carrédebatten.

Town Hall

Vol verwachting ging ik er zondagavond dan ook voor zitten: het College Tour verkiezingsdebat. Gekozen was voor het zogenaamde ‘Town Hall-format’, een Amerikaans concept. Burgers, in dit geval studenten, die vragen stellen aan de kandidaten in plaats van een debat tussen de politici. Wat mij betreft een geweldige vorm om in aanloop naar verkiezingen politici aan de tand te voelen. Bij RTL Nieuws moest ik er jaren voor strijden voordat dit element aan een verkiezingsdebat werd toegevoegd in 2021. Het leverde onder andere het inmiddels redelijk beroemde fragment tussen Mark Rutte en toeslagenaffaire-slachtoffer Kristie Rongen op waarin zij het de premier meer liet zweten dan alle voorgaande verkiezingsdebatten bij elkaar opgeteld.

Waarom werkt een Town Hall-debat zo goed? Het succes zit in de rechtstreekse confrontatie tussen een burger en een politiek boegbeeld van een partij. Als kijker kun je je identificeren met de vragensteller en als politicus moet je enorm op je hoede zijn. Politici zijn ontzettend ervaren in het beantwoorden van kritische vragen van journalisten en politieke concurrenten. Dat doen ze iedere dag. Als je het met een sportwedstrijd zou moeten vergelijken dan is het een soort standaard spelsituatie zoals een corner. Je kunt je er prima op voorbereiden. En je kunt vrij stevig verdedigen want je speelt tegen een team van ongeveer gelijk niveau. Je mag hard verdedigen en vervolgens overschakelen naar een counteraanval.

Maar de confrontatie met een burger is vele malen ingewikkelder. Op de eerste plaats omdat het geen gelijke strijd is. De door de wolf geverfde minister-president Mark Rutte tegenover de kwetsbare, zichtbaar gespannen, Kristie Rongen is een ongelijke strijd. Iedereen ziet dat en is op voorhand al voor de underdog. Daar moest Rutte in dit geval rekening mee houden. Het ontwijken van de vraag of een slimme tegenwerping, standaardmethodes in debat met collega’s of tijdens een interview, zat er in deze situatie niet in. Daarnaast staat er een politicus die rechtstreeks verantwoording moet afleggen tegenover een inwoner van ons land voor de keuzes waar hij leiding aan heeft gegeven. En meer dan een miljoen mensen kijken kritisch mee. Dat vergt voor de politicus een totaal andere manier van spreken. Zeker wanneer het een kritische vraag is over een standpunt van de partij, of gevoerd beleid, waar de vragensteller de dupe van is geworden.

Op dat moment vertegenwoordigt de burger alle andere kijkers die in een vergelijkbare situatie zitten. Het maakt de vraag vele malen relevanter en krachtiger dan welke vraag Frits Wester of Twan Huys ook maar kunnen stellen. Dat zijn toch meer zakelijke vragen gesteld door een professional die zijn werk doet. Een burger, die rechtstreeks geraakt is, plaatst de politicus in een kwetsbare positie. Hier kom je niet weg met een zorgvuldig voorbereidde, pakkende algemene boodschap.

Politici omsingelen

De gedachte achter het College Tour verkiezingsdebat was dan ook goed. En ik heb een uur lang geboeid gekeken naar de studenten die zelfverzekerd relevante vragen stelden. En ook de beantwoording door de politici was ontspannen en degelijk met af en toe een scherpe aanvullende vraag door Twan Huys. Kortom, een informatief en aantrekkelijk debat. Toch deed het wat mij betreft onvoldoende recht aan het doel en de potentie van een Town Halldebat: de rechtstreekse confrontatie tussen politicus en burger.

Dat zat hem op de eerste plaats in de zaalinrichting. De politici in comfortabele stoelen op een podium en de vragenstellers op grote afstand in een zaal. Daardoor verloor het gesprek tussen de studenten en de politici aan kracht. Al vrij snel verzandde de gestelde vraag in een discussieonderwerp tussen de lijsttrekkers onder leiding van Huys en verdween de student letterlijk en figuurlijk uit beeld. En dat is jammer. Ideaal voor een Town Halldebat is een driekwart arena opstelling waar het publiek letterlijk de politici vanaf een tribune omsingelen. De politici staan in het midden, eventueel bij een statafel en een kruk. Ze kunnen op de vragensteller aflopen zodat een echt gesprek ontstaat. En continu is het publiek in beeld. Dat zijn immers de mensen om wie het draait. Het draagt bij aan het persoonlijke gesprek met echt contact tussen kiezers en gekozenen.

Persoonlijke vragen

Daarnaast waren wat mij betreft de meeste vragen niet krachtig genoeg. Een goed deel van de vragen had net zo goed door de debatleider zelf gesteld kunnen worden; “Zijn de bombardementen op Gaza een schending van de internationale rechtsorde?”, “Hoe gaat u het woningtekort voor studenten oplossen?”, “Wat gaat u doen met vervuilende bedrijven zoals TATA Steel?” Het was krachtiger geweest als de studenten het persoonlijker hadden gemaakt door een groot maatschappelijk vraagstuk op zichzelf te betrekken en de politici te confronteren met de consequenties van gemaakte keuzes. Het had het debat tastbaarder en persoonlijker gemaakt. “Mijn familie in Gaza ligt op dit moment onder vuur. Wat gaat u daar aan doen?”, “Ik ben 30 jaar en woon noodgedwongen nog steeds bij mijn ouders. Dankzij uw beleid. Wat is mijn perspectief?”.

De vraag van Gerben die zijn ervaringen met de GGZ deelde toen hij acuut suïcidaal was, liet zien dat een persoonlijk verhaal tot een beter gesprek leidt. Het dwingt politici om uit de ‘standaard spelsituatiemodus’ te komen en enigszins empathisch contact te maken. Ook wanneer ze een moeilijke boodschap moeten overbrengen. En dat is precies wat kiezers ook willen zien; de mens achter de professional.

Een Town Halldebat vergt, net als alle andere vormen van verkiezingsdebatten, een hele grondige voorbereiding. In dit geval gaat die voorbereiding vooral zitten in het zorgvuldig selecteren en voorbereiden van de vragenstellers. Ze moeten symbool staan, net als destijds Kristie Rongen, voor een gevoel dat breed leeft in (delen van) de samenleving. Kijkers moeten zich met hen kunnen identificeren. Vervolgens moeten ze geholpen worden met het zo goed mogelijk formuleren van hun persoonlijke vraag. Het is vergelijkbaar met het voorbereiden van een debatstelling. In mijn tijd bij RTL Nieuws waren we letterlijk maanden bezig met het formuleren van vier stellingen die de essentie van een ingewikkeld vraagstuk verwoorden op zo’n manier dat ze inzicht geven in de verschillende standpunten en achterliggende denkrichtingen van partijen.

Conclusie? Well done redactie van College Tour voor een verfrissend format en een mooie start van de campagne. De lat is op een goede hoogte gelegd voor de volgende debatten. Tegelijkertijd is er nog voldoende ruimte om het Town Hall-format verder te ontwikkelen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Sand dunes
Sand dunes26 okt. 2023 - 16:24

Campagne?....volg 4 jaar of minder de kamerdebatten en stemmingen. Dat is je campagne. Ik heb zelf geen stemrecht hier maar veel succes er mee.

Frits Jansen
Frits Jansen25 okt. 2023 - 22:10

Er gaan nog meer programma's mis omdat Twan Huys zichzelf zo geweldig vindt. Hij heeft het vak immers geleerd in de VS? Voor College Tour zoekt hij de oppervlakkigheid. Toen hij de Wit-Russisch dissidentenleidster Святлана Ціханоўская te gast had nam dat ronduit gênante vormen aan.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt26 okt. 2023 - 13:47

Maar dit is helemaal niet misgegaan. Dit was verademend.

Sonic2
Sonic225 okt. 2023 - 14:46

De debatten zijn over het algemeen waardeloos. Het door elkaar heen schreeuw formaat bij RTL/1 Vandaag speelt de meest onbeschofte en onfatsoenlijke populisten in de kaart. Zo'n Townhall speelt handige populisten in de kaart. Van der Plas kwam sympathiek over voor veel mensen toen ze inging op die man met mentale problemen. Voor de rest heb ik haar niets opzienbarend zien zeggen en doen. Gewoon terug gaan naar dit model. https://www.youtube.com/watch?v=PM0kGGQSVEw Een verschraald biertje. Een inhoudelijk debat en twee lijsttrekkers die in papieren zitten te rommelen. Zo zou een debat er uit moeten zien. Of zoals deze. https://www.youtube.com/watch?v=12lYZ7DYSws Zo zouden debatten er uit moeten zien. En niet de kermis zoals het nu is

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens26 okt. 2023 - 6:09

@Sonic Kok-Lubbers was geweldig, levendig. Den Uyl-Van Agt naar mijn idee overdreven formeel, met al die afgebakende spreektijden. Slaapverwekkend (helaas). Maar goed, ik begrijp je punt. Zo'n debat moet in de eerste plaats informatief zijn. Dat waren beide formats. Wat mij betreft het liefst terug dus naar 1989 (K-L).

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger25 okt. 2023 - 14:20

Dit debat was al een verademing vergeleken met veel debatten van eerdere jaren. Wat mij stoorde is dat geklap van de eigen aanhang bij antwoorden. Ook valt er misschien wat voor te zeggen om niet uitsluitend te selecteren op basis van peilingen. Ik ben absoluut in de verste verte geen fan van D66 of CDA, maar had het wel zo eerlijk gevonden als deze partijen in dit debat mee hadden mogen doen om datgene waar ze nu voor lijken te worden afgestraft te kunnen verdedigen.

Break on through
Break on through25 okt. 2023 - 14:11

Wellicht is het een idee om ook even te kijken wie je eigenlijk op de buhne zet. Van der Plas heeft er duidelijk te weinig zin in om uberhaupt iets te gaan doen., ze is onzichtbaar en onhoorbaar. Yesilgoz slaat de plank telkens volledig mis, ze zit tjokvol met duidelijk zichtbare ingestudeerde trucjes. Scary.... Ik vind Omtzigt en Timmermans het best goed doen al vind ik het jammer dat Omtzigt nu net als een platte rechte populist uit de verf is gekomen.

Smaakmaker
Smaakmaker25 okt. 2023 - 14:08

Deze reactie is verwijderd

vdbemt
vdbemt25 okt. 2023 - 14:07

"De gedachte achter het College Tour verkiezingsdebat was dan ook goed. En ik heb een uur lang geboeid gekeken naar de studenten die zelfverzekerd relevante vragen stelden. En ook de beantwoording door de politici was ontspannen en degelijk met af en toe een scherpe aanvullende vraag door Twan Huys. Kortom, een informatief en aantrekkelijk debat. Toch deed het wat mij betreft onvoldoende recht aan het doel en de potentie van een Town Halldebat: de rechtstreekse confrontatie tussen politicus en burger." Maar is het zo dat het een Town Halldebat MOET zijn? Is het doel een Town Halldebat? Of is het doel : een vorm waarin je succesvol politici aan de tand kunt voelen? M.i. het laatste. En dat is gelukt. Zoals de auteur zelf ook concludeert.

2 Reacties
Sonic2
Sonic225 okt. 2023 - 14:58

Het is allebei gewoon niet boeiend, maar dat is mijn persoonlijke mening. Als je de kiezer/burger er bij betrekt krijg je op tv 2 smaken. Of je krijgt het Vandaag Inside publiek met hun PVV /BBB meningen. Die meningen heb ik nu al zo vaak gehoord dat ik ze kan dromen. En als ik ze niet kan dromen hoef ik maar 1 dag op deze site te kijken. En de mening van studenten in College Tour weet ik nu ook wel. Ook dat is weer een bepaald segment van het electoraat. Zet er een keer een CDA'er neer of een SP'er. Een praktische opgeleide MBO'er of iets dergelijks die SP stemt. Of een kiezer uit Zoetermeer of Nieuwegein. Of voor mijn part Purmerend. We kunnen namelijk ook alle regionale kiezers wel uittekenen. Net als dat geldt voor de boze burger. Want we weten hun meningen inmiddels wel. Je wordt er mee dood gegooid. Het beste zou een situatie zijn waarin je afwijkende kiezers krijgt en ook politici krijgt met boeiende standpunten. Met standpunten die afwijken en ook origineel zijn Van der Plas had ook prima vervangen kunnen worden door Dassen of door Ouwehand. Voor mijn part voor Eerdmans. Al is het alleen maar dat je dan wat meer afwijkende debatten krijgt. Het worden nog een paar zware weken met politici die elke keer met niets nieuws komen. En dan moet Wilders nog komen met zijn grijze plaats en zijn nietszeggende oneliners. En Wilders schijnt een goede debater te moeten zijn

vdbemt
vdbemt26 okt. 2023 - 13:53

@Sonic. "Zet er een keer een CDA'er neer of een SP'er. Een praktische opgeleide MBO'er of iets dergelijks die SP stemt. Of een kiezer uit Zoeter...........". Als het je daarom gaat dan heb je het niet over de vorm, maar over de deelnemers.

Abma
Abma25 okt. 2023 - 13:55

@Willemd2 Nee Wopke is geen goede bestuurder.

Willem D2
Willem D225 okt. 2023 - 12:20

Misschien moeten we meer naar het Franse model waar 2 of 3 kandidaten een uur uittrekken om een bepaald onderwerp te bespreken. Nu is het meer een debat wedstrijd, wie het leukst om meest spitsvondig is. Je ziet ook na afloop van links tot rechts gediscussieer, wie er gewonnen heeft. Misschien is de beste bestuurder wel dodelijk saai.

Inzicht
Inzicht25 okt. 2023 - 12:03

Waarom moeten we ook hierin weer een voorbeeld nemen aan de USA? Gaat het daar zo goed met de democratie? Inderdaad, een confrontatie met de gewone kiezer vergt andere vaardigheden van een politicus. Heel empathisch overkomen bijvoorbeeld, veel zeggen niks beloven, hulp vragen aan diezelfde kiezer, etc. Maar dit zijn net zo goed trucs. Het ten tonele voeren van de gewone kiezer legt vooral veel meer macht bij de televisieproducent, de media. Confronteren we Timmermans met een norse, steenrijke veevoerimporteur, of met die knappe boerenzoon die met tranen in de ogen vertelt over alle stress die zijn ouders thuis ervaren van alle stikstofwetgeving? De schrijver van bovenstaande inzending zou dit natuurlijk graag beschikken!

1 Reactie
Roderik van Grieken2
Roderik van Grieken225 okt. 2023 - 13:25

Mijn ervaring is dat media hier over het algemeen integer mee omgaan. Wel is het belangrijk dat iedere politicus hetzelfde behandelt wordt. Oftewel: iedereen wordt even kritisch benaderd.

Armoedegrens
Armoedegrens25 okt. 2023 - 11:22

Ah, dus u heeft er als vaste adviseur bij RTL mede voor gezorgd dat in de jaren 2010-2021 die debatten van alle inhoud gestript zijn, de Nederlandse kiezer steeds slechter wordt geïnformeerd en de democratie op de helling staat. Nou ja, toch dank voor uw inzet, dan. Als we overigens de staat van de Amerikaanse democratie bekijken, zal een townhall debat ons ook niet redden.

1 Reactie
Sonic2
Sonic225 okt. 2023 - 15:08

Het is niet de schuld van RTL of van van Grieken. Het is de schuld van de perceptie van kiezers en kijkers en ook analisten. Het gaat alleen maar over premierskandidaten. Het gaat over peilingen. Het gaat over wie met elkaar gaan regeren. En het gaat in de media vooral over Israel en Hamas. Waarbij Nederland geen enkele invloed heeft welke kant het op gaat. Voor de rest leest bijna niemand verkiezingsprogramma's. Vooral "rechtse" mensen niet. Dat kan je ook meteen merken aan de enorme stroom van ongeïnformeerde reacties.

pahan
pahan25 okt. 2023 - 10:51

Kristie Rongen. De Kristie Rongen waarvan later bleek dat ze Rutte er voor al uitgebreid gesproken had, maar toch koos voor een aanval waar Rutte zich niet tegen kón verdedigen omdat hij haar dossier te goed kende. De Kristie Rongen die nu de politiek in wil. Die Kristie Rongen? Daar ben jij dus verantwoordelijk voor, een van de meest genante debat momenten van deze eeuw (En dat zegt wat!) en je laat je er ook nog op voorstaan? Heel bijzonder.

weereenmening
weereenmening25 okt. 2023 - 10:40

Ik vond het best wel een aardige opzet. De presentator was wellicht wat veel aanwezig en de vragen waren iets eenzijdig, maar over het algemeen best aardig. In ieder geval een stuk beter dan de poppenkasten die we in het verleden zagen.

Jan Wijn
Jan Wijn25 okt. 2023 - 9:48

Well done, Town Hall-format? Met deze Engelse termen van de oprichter en directeur Nederlands Debat Instituut, komt Sjaak en Annie niet uit hun volkstuintje naar het stemlokaal.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2023 - 9:18

Boeiend verhaal over het Town Hallconcept, de lange voorbereiding etc. En zeker is verbetering mogelijk. Zoals de presentator (/trice) deed in de discussie Kristie/Rutte, nl.: zich er minimaal/niet mee bemoeien. Dat was voor Twan Huijs teveel gevraagd. Die houdt het liefst toch zoveel mogelijk controle over de discussie en stelt vaak sturende tussenvraagjes. Of leeft zijn persoonlijke hobby uit door maar te blijven vragen of Omtzigt nu wel of niet MP wil worden. (Waarbij het ook steeds weer herhaalde antwoord voorspelbaar is.)

1 Reactie
vdbemt
vdbemt25 okt. 2023 - 14:12

"Dat was voor Twan Huijs teveel gevraagd. Die houdt het liefst toch zoveel mogelijk controle over de discussie en stelt vaak sturende tussenvraagjes. " Deze vorm is niet geschikt om het zonder gespreksleiding te doen. Als je publiek vragen wilt laten stellen, moét er iemand zijn die dat stuurt en er ook op toeziet dat er werkelijk antwoord gegeven wordt. En zonodig op een andere manier de vraag herhaalt en/of doorvraagt naar een echt antwoord.