Joop

Het F-woord

  •  
06-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5906474118_d01b16efc7_b
Dat de dader van de aanslag op Afrikanen in Macerata een fascist is, weten we allemaal, maar waarover gaat het in de praatprogramma’s en de kolommen en de journaals?
Stel je voor dat ik de stad in ga om zes oude vrouwtjes het ziekenhuis in te slaan. En stel je voor dat de politiek als reactie op deze gebeurtenis een debat begint over het oude-vrouwtjesprobleem. Dat zou absurd zijn, of niet? Het is precies wat er nu gebeurt in Italië.
Dat de dader van de aanslag op Afrikanen in Macerata een fascist is, weten we allemaal: hij liet zich arresteren bij het oorlogsmonument in de stad terwijl hij, gehuld in een Italiaanse vlag, de fascistische groet bracht. Boven zijn wenkbrauw heeft hij een wolfsangel laten tatoeëren. Bij hem thuis hebben ze onder andere Mein Kampf gevonden. Dat de aanslag een politiek motief heeft, weten we ook: hij heeft ook het partijkantoor van de Partito Democratico in Macerata beschoten.
Maar waarover gaat het in de praatprogramma’s en de kolommen en de journaals? Immigratie. Politici van links tot rechts nemen haastig afstand van de daad van Luca Traini, ‘een gek’ nietwaar, en beginnen dan meteen over de immigratie die sociale onrust zou veroorzaken.
Natuurlijk verwacht ik van Giorgia Meloni, leider van Fratelli d’Italia, met haar verleden in organisaties als het “nationaal-revolutionaire” Jeugdfront , niet dat ze een punt maakt van Traini’s fascisme. Natuurlijk verwacht ik van Matteo Salvini, leider van Lega Nord, voor wie Traini een paar maanden geleden nog op een lokale verkiezingslijst stond, niet dat hij veel zegt over de politieke achtergrond van de dader. En natuurlijk verwacht ik van Berlusconi, die met deze twee onfrisse types samen de verkiezingen in gaat, niet dat hij het F-woord in de mond durft te nemen.
Maar in een poging om Berlusconi de pas af te snijden legt ook de Partito Democratico de bal bij immigratie neer. “Als zij zeggen dat ze 600.000 immigranten terug willen sturen, moet duidelijk zijn dat zij zelf 643.000 immigranten hebben gelegaliseerd,” zegt partijleider Matteo Renzi. En: “Is migratie een bomba sociale ? Zij hebben zelf in 2003 de Dublinverordening getekend.” Nee, de PD wil meer politie en carabinieri, want “ pistolero’s garanderen de veiligheid in Italië niet.” Het klinkt zowaar alsof Traini ‘het recht in eigen handen nam’ wegens een gebrek aan politie.
En zo is deze terreuraanslag een groot succes geworden. Om in verkiezingstijd het debat richting immigratie te draaien, moet je simpelweg de straat op gaan om op Afrikanen te schieten. De gevolgen laten zich raden: in Pavia hebben skinheads de afgelopen dagen Afrikaanse inwoners op straat aangevallen en op verschillende plekken in het land hebben fascisten een eerbetoon gebracht aan Traini.
De eerste peilingen lijken er op te duiden dat vooral Lega Nord electoraal heeft geprofiteerd van de aanslag door een van hun eigen ex-kandidaten. We gaan een, eh, interessante tijd tegemoet.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Rob van Kan

Meer over:

fascisme, italië, opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2018 - 19:16

Dat een fascist op straat 6 mensen neerschiet en dat hier slechts 7 reacties staan is nog het meest zorgwekkend. De schrijver heeft een goed verhaal, maar ook de reactie van Onruststoker spreekt mij aan. Ik weet niet of hij of zij het mij eens is, maar de oplossing voor de problemen in Afrika ligt niet in Europa. De mensen die hiernaartoe komen moeten terug en het liefst direct. Ook de mensen die vluchten voor oorlog en geweld maar zeker de mensen die naar Europa komen met de hoop op een betere toekomst. Die krijgen zij hier niet. Ongeacht hun energie, opleiding en capaciteiten zullen zij heir altijd tweederangsburgers blijven. Voor een groot deel van de mensen hier zijn ze niet welkom. Dat is een feit. Een succesvolle integratie van deze mensen is onmogelijk. Er moet gezocht worden naar een oplossing daar. Op een menselijke manier maar de stroom van mensen hiernaartoe moet hoe dan ook gestopt worden.

GMatth52
GMatth526 feb. 2018 - 13:36

Onruststoker: "Het wordt hoog tijd dat de EU Italië laat zien wat het waard is. Onmiddellijk afsluiten van de Middellandse Zee grenzen, de vluchtelingen problemen moeten daar worden opgelost waar de vluchtelingen vandaan komen." Het is waar dat Italië het ergst wordt getroffen door -wat u noemt- de vluchtelingencrisis, maar dat dat komt doordat noordelijke Europese landen hun grenzen hebben gesloten. De vluchtelingen kunnen niet verder. Dat is in Griekenland ook zo. Maar het is de Europese Unie zelf, die deze "crisis" heeft veroorzaakt door haar "buitengrenzen" hermetisch af te sluiten. Daardoor zijn vluchtelingen veroordeeld tot levensgevaarlijke reisroutes en overgeleverd aan criminele mensensmokkelaars. Vluchtelingen moeten veilig kunnen reizen en overal hun asielaanvraag kunnen indienen. En niet tegengehouden worden door het eerste EU-land, dat op hun route ligt (als zij daar al binnen komen komen). Er moet een ruimhartig opvangbeleid komen naar het voorbeeld van Merkel ("Wir schaffen das"). Het is onrealistisch de vluchtelingenproblemen op te lossen daar "waar de vluchtelingen vandaan komen". de kampen in Libanon en Jordanië zijn overvol. Deze landen herbergen vluchtelingen, die een derde uitmaken van de totale bevolking. Vluchtelingen hebben daar geen perspectief op werk. Politici in Europese landen, die vreemdelingenangst en -haat aanwakkeren om daar politieke winst uit te halen, zijn onverantwoordelijk bezig en leggen een ontstellend gebrek aan besef van elementaire mensenrechten aan de dag. Een burgemeester in Polen is met de dood bedreigt, omdat hij 1 (één) gezin van islamitische vluchtelingen wilde opnemen in zijn gemeente. Zo ernstig verziekt is het klimaat. En niet alleen in Polen.

2 Reacties
OlavM
OlavM7 feb. 2018 - 0:53

@ GMatth52: Prima reactie, waarbij ik me geheel aansluit.

Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 10:45

Helemaal eens.

Appie Mohamud
Appie Mohamud6 feb. 2018 - 13:09

Facisme terug van nooit weggeweest in Europa, de 100 jaar is bijna voorbij zeker.

Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 12:10

We moeten wel in de gaten houden dat Italie, van alle Europese landen, het ernstigste wordt getroffen door de vluchtelingencrisis. Niet dat je begrip moet hebben met de daders, maar de reactie van het volk wordt wel navenant. 1) Het wordt hoog tijd dat de EU Italie laat zien wat het waard is. Onmiddellijk afsluiten van de Middellandse Zee grenzen, de vluchtelingen problemen moeten daar worden opgelost waar de vluchtelingen vandaan komen, of daar in de buurt. (zul je zien dat bij 95% de motivatie tot vluchten verdwijnt, en die 5% dat zijn waarschijnlijk echte vervolgde vluchtelingen) 2) En de EU kan Italie niet laten stikken met de vele duizenden vluchtelingen die reeds in het land zijn. Direct nagaan waar ze vandaan komen, dat kan door dialect-experts, en op slimme manieren ondervragen, en ze terugbrengen naar de plaatsen uit punt 1 van de reactie. Er moet doortastend worden opgetreden anders gaan er rampen gebeuren.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 10:46

Een typische laat de Afrikaanse migranten en vluchtelingen maar verrekken reactie.

Rene3
Rene36 feb. 2018 - 11:53

na de islamitische aanslagen in europa ging men ook op zoek naar de achterliggende motieven. Waarom zulke jongens tot die daden over gingen. Er moest wat gedaan worden aan discriminatie, uitsluiting etc. Na de aanslag in Italië is het logisch dat men dan ook verder kijkt, waarom hij het gedaan heeft, heeft het te maken met die moord eerder door een immigrant? etc.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 feb. 2018 - 7:39

Rene Prima. Als het maar geen; "dit is verkeerd, maar......redenering" wordt.