Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het F-woord

  •  
06-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5906474118_d01b16efc7_b
Dat de dader van de aanslag op Afrikanen in Macerata een fascist is, weten we allemaal, maar waarover gaat het in de praatprogramma’s en de kolommen en de journaals?
Stel je voor dat ik de stad in ga om zes oude vrouwtjes het ziekenhuis in te slaan. En stel je voor dat de politiek als reactie op deze gebeurtenis een debat begint over het oude-vrouwtjesprobleem. Dat zou absurd zijn, of niet? Het is precies wat er nu gebeurt in Italië.
Dat de dader van de aanslag op Afrikanen in Macerata een fascist is, weten we allemaal: hij liet zich arresteren bij het oorlogsmonument in de stad terwijl hij, gehuld in een Italiaanse vlag, de fascistische groet bracht. Boven zijn wenkbrauw heeft hij een wolfsangel laten tatoeëren. Bij hem thuis hebben ze onder andere Mein Kampf gevonden. Dat de aanslag een politiek motief heeft, weten we ook: hij heeft ook het partijkantoor van de Partito Democratico in Macerata beschoten.
Maar waarover gaat het in de praatprogramma’s en de kolommen en de journaals? Immigratie. Politici van links tot rechts nemen haastig afstand van de daad van Luca Traini, ‘een gek’ nietwaar, en beginnen dan meteen over de immigratie die sociale onrust zou veroorzaken.
Natuurlijk verwacht ik van Giorgia Meloni, leider van Fratelli d’Italia, met haar verleden in organisaties als het “nationaal-revolutionaire” Jeugdfront , niet dat ze een punt maakt van Traini’s fascisme. Natuurlijk verwacht ik van Matteo Salvini, leider van Lega Nord, voor wie Traini een paar maanden geleden nog op een lokale verkiezingslijst stond, niet dat hij veel zegt over de politieke achtergrond van de dader. En natuurlijk verwacht ik van Berlusconi, die met deze twee onfrisse types samen de verkiezingen in gaat, niet dat hij het F-woord in de mond durft te nemen.
Maar in een poging om Berlusconi de pas af te snijden legt ook de Partito Democratico de bal bij immigratie neer. “Als zij zeggen dat ze 600.000 immigranten terug willen sturen, moet duidelijk zijn dat zij zelf 643.000 immigranten hebben gelegaliseerd,” zegt partijleider Matteo Renzi. En: “Is migratie een bomba sociale ? Zij hebben zelf in 2003 de Dublinverordening getekend.” Nee, de PD wil meer politie en carabinieri, want “ pistolero’s garanderen de veiligheid in Italië niet.” Het klinkt zowaar alsof Traini ‘het recht in eigen handen nam’ wegens een gebrek aan politie.
En zo is deze terreuraanslag een groot succes geworden. Om in verkiezingstijd het debat richting immigratie te draaien, moet je simpelweg de straat op gaan om op Afrikanen te schieten. De gevolgen laten zich raden: in Pavia hebben skinheads de afgelopen dagen Afrikaanse inwoners op straat aangevallen en op verschillende plekken in het land hebben fascisten een eerbetoon gebracht aan Traini.
De eerste peilingen lijken er op te duiden dat vooral Lega Nord electoraal heeft geprofiteerd van de aanslag door een van hun eigen ex-kandidaten. We gaan een, eh, interessante tijd tegemoet.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Rob van Kan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.