Joop

Het extreemrechtse Russische web reikt tot in West-Europa

  •  
03-07-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
2924 keer bekeken
  •  
Дугин,_Александр_Гельевич

© cc-foto: Alexander Dugin / Wikimedia

Wie het spoor rond de MH17-verdachten volgt stuit op een structuur die zich niet beperkt tot Rusland, maar zich uitstrekt tot Europa en de VS
Het duurt nog negen maanden voordat op 9 maart 2020 het MH17 proces begint. In de daarop volgende periode zal de wereld pas leren welke bewijzen zijn vergaard tegen de vier verdachten, want tijdens de persconferentie van 19 juni jl. was het duidelijk dat het Joint Investigation Team (JIT) niet het achterste van de tong liet zien. Tot het proces begint kunnen echter wel al een aantal interessante connecties worden gelegd binnen het wijde landschap rond de aanslag.
We beginnen met Igor Girkin (of Igor Strelkov), een van de vier verdachten. Deze voormalige Russische militair was nauw betrokken bij de annexatie van de Krim en hielp hij bij het organiseren van separatistische groepen in Oost-Oekraïne. Daarnaast is er Mikhail Borodaj, de leider van de separatisten in Oost-Oekraïne en de premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk aldaar. Borodaj is in tegenstelling tot Girkin geen verdachte, al werd hij wel genoemd door JIT-leider Fred Westerbeke. Met name vanwege zijn telefoongesprek met Vladlislav Soerkov, een adviseur van de Russische president Poetin.
Malofeev Girkin en Borodaj hebben met elkaar gemeen dat ze in dienst werden genomen door Konstantin Malofeev, een Russische oligarch die zelf een Amerikaanse sanctie aan de broek kreeg op beschuldiging van het financieren van pro-Russische separatisten in Oekraïne. Wie het spoor van Malofeev volgt stuit op een structuur die zich niet beperkt tot Rusland, maar zich uitstrekt tot Europa en de VS. Met ultranationalisme, traditionalisme en populistische rechts als sleutelbegrippen.
Malofeev bracht zijn vermogen bijeen met handel in private equity en is oprichter van het internationale investeringsfonds Marshall Capital Partners. Hij is een ultraconservatief lid van de Russisch orthodoxe kerk. Hij wordt dan ook dan ook niet zonder reden ‘Gods oligarch’ genoemd. Naarmate Poetin meer belang hechtte aan traditionele waarden, rees Malofeevs ster in Rusland. Zo kon hij toetreden tot een groep vooraanstaande Poetin-medestanders waar onder andere ook de directeur van de Russische spoorwegen Wladimir Yakunin toe behoort.
WCF Malofeevs traditionalisme impliceert dat hij zwaar gekant is tegen homoseksuelen, transgenders en abortus. Dat opende de weg naar contacten met de Christian Right in de VS, waar men evenmin rust heeft tot abortus verboden is en homoseksuelen in angst leven. Het tot de Christian Right behorende World Congress For Families (WCF) kan niet alleen rekenen op financiële donaties van de zojuist genoemde Wladimir Yakunin, maar ook op die van Malofeevs liefdadigheidsfonds, de Saint Basil the Great Charitable Foundation.
De jaren waarin de Christian Right Rusland als de Satan beschouwde behoren ondertussen tot het verre verleden. Volgens de paleoconservative Pat Buchanan heeft God voor Rusland gekozen en het WCF beschouwt dat land nu als leider van de mondiale Christian Right; als bondgenoot tegen de ‘goddeloze liberalen.’ WCF-leider Larry Jacobs noemde Rusland ‘the hope for the world.’ Goed verklaarbaar dus dat Russische geestelijken kind aan huis zijn op WCF-bijeenkomsten.
Friendship of trust Het WCF ontstond twee decennia geleden nadat de oprichter ervan, Allan Carlson, in Rusland een onderhoud had met conservatieve sociologen over de terugkeer van traditionele waarden binnen de samenleving. De aldus ontstane connectie kreeg een extra betekenis na de annexatie van de Krim en de daaruit volgende verslechtering van de betrekkingen tussen Moskou en Washington. Voortaan werd het WCF een van de middelen voor Rusland om het Amerikaanse buitenlandbeleid te beïnvloeden, waartoe absoluut mogelijkheden ontstonden nadat de onder de Christian Right zeer populaire Donald Trump het Witte Huis had betrokken. Omgekeerd heeft het WCF ook invloed in Rusland. Het was daar betrokken bij het opstellen van een wet op abortus, alsmede bij een wet die het tonen van homoseksualiteit op TV uitsluit.
Russische ondernemingen om Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden laten het WCF dientengevolge volstrekt koud. Bemoeienissen van Rusland in Oekraïne eveneens. WCF-leider Brian Brown sprak van een ‘friendship of trust with U.S. santioned Russians.’
Dignitatis Humanea Dat het WCF populistisch rechts in Europa een warm hart toedraagt werd dit jaar benadrukt met de toespraak van de extreemrechtse vicepremier van Italië, Matteo Salvini, tijdens een WCF-bijeenkomst in Verona. Geen probleem voor Malofeev, aangezien hij zelf positieve ontmoetingen had met de rechtse populisten Marine Le Pen en Heinz-Christian Strache. Bovendien zijn er de aanwijzingen dat via Malofeev Russisch geld naar extreemrechts in Europa vloeit.
Vanuit het WCF vallen verbindingen op naar andere ultraconservatieve organisaties. Zo trad de (van corruptie beschuldigde) Italiaanse politicus en WCF-vertegenwoordiger Luca Volonte aan als leider van het traditionalistisch-katholieke Dignitatis Humanea.
Donald Trumps voormalige strateeg Steve Bannon wilde samen met Dignitatis Humanea een opleidingsinstituut voor extreemrechtse leiders (‘gladiatoren’) beginnen. Moest gevestigd worden in een leegstaand klooster in het Italiaanse Trisulti. Er volgde protest en twijfels bij de autoriteiten, door wie uiteindelijk een streep door het plan werd gezet omdat betaling van de huur uitbleef.
Civitas Christiana Andere verbindingen manifesteren zich via Alexey Komov, de ambassadeur van het WCF in Rusland en een vertrouweling van Malofeev. Hij is directeur over de buitenlandse projecten van Malofeevs Saint Basil the Great Charitable Foundation.
Komov is naast het WCF ook verbonden aan de oorspronkelijk in Spanje opgerichte, maar thans internationaal actieve katholieke organisatie CitizinGo. In Nederlander wordt CitizinGo vertegenwoordigd door Michiel Hemminga, de medeoprichter van het ook al tegen homoseksualiteit en abortus strijdende Civitas Christiana. Op uitnodiging van Hemminga hield Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet hier een aantal toespraken.
Dugin
In Rusland begon Malofeev het op de leest van het Amerikaanse Fox News geschoeide TV-kanaal Tsargad en de denktank/website Katehon. Met beide biedt ‘Gods oligarch’ een platform aan de Russische filosoof, occultist en ultranationalist Alexander Dugin.
Dugin, die in Nederland vooral bekend is vanwege zijn enthousiasme voor Thierry Baudet en zijn ontmoetingen met de FVD-leider, is oprichter en leider van de Euraziatische beweging. Met vertakkingen in Europa, de VS en de Midden-Oosten regio (bijvoorbeeld in Iran en Turkije, maar ook in Israël) mag die zich met recht internationaal noemen.
Eschatologie De met fascisten en nationaal-socialisten dwepende Dugin streeft naar een Euraziatisch blok. Dat moet onder supervisie van het ‘arische’ Rusland de strijd aan gaan tegen de ‘atlanticide’ globalisten in de VS. Einddoel is een allesvernietigende oorlog die de mensheid volgens Dugin naar zijn ‘spirituele oorsprong’ terug zal voeren. Overduidelijk dat zijn eschatologische ideologie aansluit bij het diepe gewortelde verlangen onder christelijke fundamentalisten naar een (nucleair) Armageddon. Omdat daarmee volgens de Bijbelse voorspellingen de weg open zou komen te liggen naar de wederkomst van Jezus Christus.
Toch baseert Dugin zich niet alleen op christelijke beginselen. Hij kan dan evenals Molofeev lid zijn van de Russisch orthodoxe kerk, maar tegelijkertijd voelt hij zich bijvoorbeeld ook geïnspireerd door de occultistische opvattingen van de Italiaanse ‘superfascist’ Julius Evola, die het ook bij de Alt Right in de VS goed doen.
Philippe de Villiers Aangezien de Euraziatische beweging ook al wordt gefinancierd door Konstantin Malofeev, moet hij er uiteraard voor zorgen dat de roebels binnen blijven stromen. In Frankrijk heet zijn zakenpartner Philippe de Villiers, eigenaar van het op Disneyland na grootste Franse entertainmentpark.
Philippe de Villiers is een telg van het oeroude adellijke geslacht Le Jolis de Villiers. Naast zakenman is hij politicus. In 1994 richtte hij het Mouvement pour France op. Deed hij samen met de zeer EU-sceptische Brits-Franse zakenman James Goldsmith, die de partij in het Europees Parlement zou vertegenwoordigen tot hij drie jaar later zijn laatste adem uitblies.
Themaparken Naast EU-sceptisch is Mouvement pour la France tegen de islam, immigratie, de functie van vakbonden, abortus en het homohuwelijk. Daarnaast zou de partij van de Villiers graag een referendum zien over herinvoering van de doodstraf. De partij slaagt er bij verkiezingen echter niet in veel stemmen te halen. Alleen  de Vendée, waar de Villiers uit afkomstig is, geldt als een bolwerk van Mouvement pour la France.
Die geringe aanhang diskwalificeert hem in de ogen van Malofeev echter niet als geschikte zakenpartner. Samen werken die twee aan themaparken over de Russische geschiedenis; in Rusland, maar ook op de geannexeerde Krim. In verband met dit project had Phillipe de Villiers ook een ontmoeting met Poetin.
Pierre de Villiers Wie het gele hesjes-protest in Frankrijk nauw volgt zal de naam de Villiers wellicht bekend voor komen. Terecht, want de broer van Phillipe de Villiers, Pierre de Villiers, werd door gele hesjes leider Christophe Chalençon, genoemd als de ideale leider van Frankrijk.
Pierre de Villiers was opperbevelhebber van de Franse strijdkrachten, tot hij in 2017 door president Macron werd ontslagen. Aanleiding was de kritiek van de generaal op een reductie van het defensiebudget. Het is onduidelijk in hoeverre Pierre de Villiers een politieke carrière ambieert. Alexander Dugin roemt hem weliswaar als ‘antiglobalist’, maar of Pierre de Villiers dat ook werkelijk is blijft al even onduidelijk. Dat hij de broer is van Molofeevs zakenpartner is een schamele indicatie omtrent zijn opvattingen.
Bovendien, dat er grote onenigheid binnen de familie de Villiers kan bestaan bleek wel toen Phillipes zoon Laurent verklaarde door zijn broer Guillaume (die een onroerend goed ondernemingen van zijn vader in Rusland vertegenwoordigt) verkracht te zijn. Een lelijk schandaal was het gevolg.
Rothschild… Waar geen twijfel over kan bestaan is dat Malofeevs ideologische pitbull Dugin groot enthousiasme kent voor het protest van de gele hesjes. Op Facebook schreef hij daar het volgende over:
“Macron is Rothschield (sic), Soros, Swamp, Big Finance, cultural left, Political Correctness, economic right, globalization,  hatred to French and European identity, Bernhard Henri Levy, more immigration, more gay marriage, higher prices, destruction of middle class. Global government, cosmopolitism. If You love this, don’t come to Paris and don’t participate in protest of gillets jaunes. But if you by any chance don’t, please join us. Today all world is divided, whether you are yellow vest, or you are part (slave) of global Macronia. Vive la France! Vive le peuple francais! A bas la tyrannie…”
Tenslotte: de in dit artikel beschreven connecties binnen het ‘MH-17 landschap’ wekken alleszins de indruk het topje van de ijsberg te zijn. Voor een compleet beeld dienen nog veel punten met elkaar verbonden te worden. Het is niet uitgesloten dat nieuwe feiten, die ongetwijfeld rond het MH-17 proces zullen opduiken, daar een bijdrage aan kunnen leveren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2019 - 20:36

@ Ostara Hase Jij schrijft: Dat geldt niet voor ieder ander die zo overduidelijk de openlijke belijdenissen van verschillende leden van de partijleiding van CPN, SP, PPR, en PvdA aan de communistische heilsleer van de Russische en Chinese communisten hebben mogen horen, zien, en herhaald worden. Die mensen zijn er helemaal niet. Er zijn slechts mensen zoals jij die graag willen horen wat ze hopen te horen. Er heeft nooit linkse politicus voorgesteld een communistische heilstaat in te richten naar het model van Rusland of China. Ook destijds was al duidelijk dat het geen succes was. Er zijn slechts mensen die geloofden en geloven in een socialistische of communistische staat. En dat mag, ook al vinden mensen zoals jij van niet. Ik beweer niet dat de PVV en het FvD marionetten zijn. Dat zijn jouw nogal simplistische ideeën over manipulatie. En niet mijn uitspraak of suggestie. Het zijn wel dit soort clubs die de door Rusland aangeleverde informatie niet kritisch beschouwen en geloofwaardiger vinden dan het JIT-onderzoek. En met hun voortdurende politieke interventies en uitspraken het proces belemmeren.

Frits Jansen
Frits Jansen5 jul. 2019 - 12:34

De echte vraag is wie het bedacht heeft dat vliegtuig neer te schieten, en niet wie op de knop heeft gedrukt of die BUK naar zijn lanceerplaats heeft gebracht. Verder is er - helaas - dikke kans dat ze zich vergisten dat het een militair vliegtuig was.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jul. 2019 - 16:51

Helaas heeft Tiny Kox van de sp zich tomeloos ingezet de russen weer de raad van Europa binnen te loodsen, o.a. Blok is daarmee akkoord gegaan, een klap in het gezicht van de slachtoffers van MH17, daaraan kan je al zien dat de functie voor Blok te hoog gegrepen is en Kox verkoopt ons aan de russen want die dansen op de graven van de slachtoffers. Laat het even tot je doordringen. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/02/rusland-buiten-de-raad-van-europa-was-contraproductief-a3965830 https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/05/rusland-is-een-trojaans-paard-binnen-de-raad-echt-griezelig-a3966196

DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2019 - 21:57

@ Ostara Hase Jij schrijft: Van de CPN en de SP hoef je niet eens te beginnen het te ontkennen hoezeer ze aan de leiband liepen van respectievelijk de Sovjets en China, net als in dat laatste geval ook de PPR waarvan de partijleiding met de Gaay Fortman die na er rondgeleid te zijn juichend terugkeerde deze staatsinrichting na te volgen, maar ook de PvdA die in de periode van Nieuw Links Oost-Duitsland als het “goede Duitsland” zag en er veel kameraadschappelijke uitwisseling plaatsvond. Deze zinnen zijn van de eerste tot de laatste letter flauwekul. Zelfs toen de CPN geld kreeg van Rusland voor de partij organisatie waren het doodgewone Nederlandse werknemers die binnen die partij de koers bepaalden. Er kwam geen oekaze vanuit Rusland die vervolgens leidde tot het gewenste besluit. Niet bij de PPR niet bij de PvdA. Wat jij hier doet, en niet voor het eerst, is met een soort dommige onderbuik teksten iedereen waar je het niet meer eens bent in het beklaagde bankje zetten. Het is idioot. Doet het CDA wat de paus opdraagt? Niet dus. En zo werkt het. De opvattingen van CPN, PPR, PvdA hebben bijgedragen aan het Nederland dat er nu is. Met een grote afkeer van kernwapens, kernenergie en oorlogsvoering. Dat zijn de resultaten van de linkse politiek stromingen maar die kwamen niet tot stand omdat dit moet van Moskou maar omdat dit de mening was en is van een groot deel van de Nederlanders. Die dus helemaal niet moeten hebben van jouw rechtse gedachtegoed. En deze belachelijke reactie laat weer eens zien dat je grote moeite hebt met mensen die andere opvattingen hebben als jij. En je schrijft: En welke partij heeft dan heden ten dage wel die politieke invloed.. Er zijn maar 2 partijen die contact onderhouden met Rusland en een visie hebben die vergelijkbaar is met die van Poetin. Dat is het FvD en de PVV. Het verhaal dat Rusland echt de MH17 niet heeft neergeschoten is door deze partijen verschillende malen uitgedragen. Er is echter buiten die 2 niemand die dat serieus neemt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jul. 2019 - 20:26

Geen wonder dat Baudet ineens riep dat we christenen zijn, de schijnheil. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hoe-de-conservatieve-christen-zijn-hoop-stelt-in-baudet~b11c6a79/

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen5 jul. 2019 - 13:03

Ik vrees dat Baudet met zijn Belgische familieachtergrond een van de vele Roomsen is die ons land met hun kinderrijke gezinnen hebben overspoeld en onze gereformeerde landscultuur naar de gallemiezen hebben geholpen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jul. 2019 - 15:03

reactie op Frits Jansen – 5 juli 2019 at 15:03 Daar heb ik geen zicht op hoewel ik meer voel voor de geformeerde landscultuur dan de roomse maar acht hem (B.) onecht als het om het religieuze insteek gaat, hij kijkt een beetje hoe Trump dat doet, kopieert dat en voilà. Dit is de manier om figuren als Baudet tot de enkels af te branden, het was vroeger gebruik om met cabaret en dergelijke dit soort compleet voor lul te zetten, ik herinner me dat kort voor de dood van Fortuin een cabaretploegje bezig was met zo een programma, door de volksopstand die er bij z’n dood kwam hebben ze er wijselijk van afgezien maar sedertdien is er op een drastische manier het klad in gekomen, dat deze traditie nieuw leven ingeblazen mag worden, het psychologisch effect is m.i. dermate dat daar niets tegen opgewassen is, ze worden en plein public uitgekleed en ontdaan van hun nimbus. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/arjen-lubachs-nieuwe-single-beter-dan-baudet-in-bed-zou-zomaar-een-dikke-zomerhit-kunnen-worden~bb14ba02/

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jul. 2019 - 15:27

corr: " het religieuze insteek " het=de.

Jansen7
Jansen74 jul. 2019 - 15:34

Ik stem voortaan maar op globalistische partijen, dat voorkomt dat ik over 10 jaar wellicht ondervraagt ga worden waarom ik niet meega met de mainstream.

2 Reacties
Robert Follon
Robert Follon5 jul. 2019 - 6:20

[ondervraagt ga worden] Dan zal het eerder over je taalvaardigheid gaan dan over je stemgedrag....

Jansen7
Jansen75 jul. 2019 - 8:48

@Robert Follon: corrigeer je ook mensen op taalfouten met wie je het inhoudelijk wel eens bent? ;)

DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2019 - 12:46

@ Ostara Hase Jij schrijft: wordt beschreven door hetzelfde links wat toen vooral zelf zo effectief en vergaand gemanipuleerd werd maar dat nooit erkende. Dit soort tekstjes komen uit de domme rechter duim. De beïnvloeding van de linkse beweging door de sovjet unie is zorgvuldig gedocumenteerd en vastgelegd en heeft nooit een vergelijkbare invloed gehad als die nu blijkt o.a. in het kader van de Amerikaanse verkiezingen en de MH17. En is op geen enkele manier vergelijkbaar met de wijze waarop nu sociale media gebruikt worden en nepnieuws wordt verspreid. Dit soort tekstjes van jouw zijn beschamend omdat je de integriteit van mensen ter discussie stelt. Het roept daarmee vragen op over jouw integriteit. Waarom schrijf je dit soort zaken? Je hebt geen enkel bewijs. Je verspreid verdachtmakingen. Ik vind het nogal laf.

poeslief
poeslief4 jul. 2019 - 11:31

Peter Edel zijn voormalige site 'turksnieuws.nl' vond ik een verrijking. Had destijds de indruk dat Peter een onafhankelijke en gedegen journalist was. Bovenstaand is goedkoop Rusland (Putin en zijn wanstaltige kliek) bashen net alsof de andere actoren - zoals VS, EU, NATO, Oekraine - van een verheven allooi zijn. Natuurlijk poogt Rusland in het buitenland stemming te maken en van alles te beinvloeden. Hoezo zouden zij zich anders dienen te gedragen dan andere machtsfactoren? Ik zie Putin en trawanten het liefst nog vandaag van het toneel verdwijnen. maar dat heb ik met wel meer politici. Slechte beurt Peter Edel. Stemmingmakerij.

de Boer2
de Boer24 jul. 2019 - 8:45

Even dacht ik dan toch de nieuwe Dan Brown te pakken te hebben, Zoveel feiten en zoveel suspence levert spannende verhalen op. Het is waar, maar geloof het niet.

kipzonderkop
kipzonderkop4 jul. 2019 - 8:21

Helemaal mee eens dat zoals te doen gebruikelijk problemen niet alleen bij die ander gezocht moeten worden (hier dus de Russen die toch hun eigen gang gaan en zich verweren tegen de EU/Navo expansiedrift) maar vooral intern, hier in West Europa en de VS. De meest eenvoudige/duurzame/goedkope oplossing zou zijn dat ene verband door te snijden dat steeds weer opduikt als cement tussen de diverse groeperingen die niet in ons straatje passen. Te weten religie. Het wachten is op machthebbers die daarin het voortouw nemen. Te beginnen met een presidentskandidaat in de VS die onomwonden stelt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met reli quatsch. En echt niet alleen vanwege abortus waar hypocriete ''progressieven'' voor de bühne schande van spreken.

1 Reactie
kipzonderkop
kipzonderkop4 jul. 2019 - 8:23

Deze bijdrage was bedoeld in reactie op JanB 4 juli 2019 at 01:13

Auslander
Auslander4 jul. 2019 - 7:15

Een stuk die de meningen baseert op complot denken en niet op politieke publieke belangen. Daarom krijgt men het gevoel vast te zitten in een politiek niet tegen te werken “web van maffiapolitici”. Dan maar het aan andere donkere krachten (geheime diensten) overlaten. Het stuk bedient geen politieke bewustwording en geen publieke belangen. En dat vind ik jammer. Deze data in een ander soort presentatie zouden veel waardevoller gefungeerd hebben. Nu roept het soortgelijke indruk en bijwerking als het interview van VK met AIVD-directeur Dick Schoof. (http://bit.do/eXQAK)

JanB2
JanB23 jul. 2019 - 23:13

Het probleem is niet zozeer een Russische probleem als wel een pan-europees en amerikaans probleem. De "mystici" uit Rusland vinden in het Westen een gewillig oor bij allerhande rechts-extreme, alt-right (voor zover dat niet hetzelfde is als extreem rechts) en fundamenteel religieuze bewegingen. Voor de goede orde: in de VS zit zo'n mafklapper gewoon in het Witte Huis. En zelfs hier in Nederland hebben we onze eigen boreaal geinspireerde goeroe in het parlement. Dit alles afdoen als een russisch probleem is te kort door de bocht en draagt de kans in zich van fatale beoordelingsfouten. Wél is het zo dat Putin ongetwijfeld dit soort lieden als nuttige idioten zal zien en ook zal gebruiken. Daarmee zit hij er een stuk confortabeler bij dan de europese machthebbers en een groot deel van het amerikaanse propaganda- en veiligheidsapparaat. Dat laatste heeft zijn handen al vol om de strapatzen van de eigen president een beetje verteerbaar te maken voor de internationale bühne (wat ze slecht lukt, is onbegonnen werk) en weinig instrumenten om tot de russische (en chinese!) politieke opinie door te dringen. Putin daarentegen heeft tentakels tot in de europees-amerikaanse politiek zelf. Ik heb de indruk dat daar tot nu toe weinig gebruik van gemaakt is. Maar dat kan veranderen als de relatie met Rusland niet snel wordt verbeterd. Het westen is daarbij aan zet overigens. De schoffering van Rusland was er immers als eerste. Pas daarna kwam de russische reactie (Krim/Ukraine).

L.Brusselman
L.Brusselman3 jul. 2019 - 23:12

Wat een onzinartikel,het hangt van de verdachtmakingen en veronderstellingen,zonder enig bewijs,aan elkaar. Typisch een complotdenker.

DaanOuwens
DaanOuwens3 jul. 2019 - 19:07

Prima stukje. Wat mij echter doet aarzelen is dat ook de verbanden die die schrijver legt wel heel erg los in elkaar zitten. Het gaat om mensen die elkaar ontmoeten, dezelfde doelen steunen, dezelfde opvattingen uitdragen. In beginsel doen de supporters vereniging van Feyenoord hetzelfde. Maar toch lees ik op deze site en anderen soms teksten die deze gedachtegang ondersteunen. Het is voor het eerst dat ik hier een dergelijk verhaal lees. Maar ik lees wel frequent teksten van mensen die Poetin wel heel gemakkelijk het voordeel van de twijfel gunnen en wel heel gemakkelijk de conclusies van het JIT opzij leggen. En ook de beïnvloeding van de verkiezingen in de VS en de spionage en zelfs moorden hier in West-Europa zijn zaken die niet zo gemakkelijk weerlegd kunnen worden. Rusland voert een heel agressieve buitenlandse politiek. En laat daarbij geen middel onbenut. Als het werkelijk zo ernstig is als de schrijver beweert zal niet alles in de rechtszaak aan orde komen. Ik denk dat ook voor Nederland van belang is dat niet openbaar wordt wat men weet. Ik hoop wel dat er voldoende feiten op tafel komen om een onderbouwde veroordeling uit te spreken. Daar hebben de slachtoffers recht op.

5 Reacties
JanB2
JanB23 jul. 2019 - 23:16

Als het werkelijk zo ernstig is als de schrijver beweert zal niet alles in de rechtszaak aan orde komen. In die rechtzaak zal niets aan de orde komen dat er écht toe doet. De verdachten ontbreken namelijk. En niet alleen fysiek als je begrijpt wat ik bedoel. Wat zich werkelijk heeft afgespeeld rondom MH-17 en wie de échte betrokkenen waren horen we misschien pas over 30 jaar als de relatie's met Rusland dat toelaten. En anders nooit.

JanB2
JanB23 jul. 2019 - 23:26

Het is voor het eerst dat ik hier een dergelijk verhaal lees. Nationalistische mafklappers, occultisten en andere lieden die Het Noorden dat ze zeggen te vertegenwoordigen feitelijk helemaal kwijt zijn zijn er in Rusland al geweest vanaf het moment dat de Sovjet-Unie uiteen viel. Slechts een deel hier zal zich Vladimir Jirinovski herinneren. De man is nog steeds actief trouwens, met een kaart van Rusland in zijn hoofd die alleen via WOIII te realiseren is. Bij Putin hebben dit soort lieden gelukkig niet veel kans. Het échte probleem is dat Europa zelf besmet is geraakt met rechts ectreem gedachtengoed dat hier in Europa ook veel succesvoller is dan in Rusland. Jirinovski is een marginaal verschijnsel. Baudet daarentegen wordt door velen als de grootste intellectueel van na de oorlog gezien en zit met een aanzienlijke fractie in de 1e kamer. En in Italië regeert de Lega zelfs. Het "systeem Putin" mag dan totaal ongeschikt zijn voor de rest van Europa, in Rusland biedt het een bastion van redelijkheid tegen een pseudo-religieus nationalisme waar de honden geen brood van lusten.

DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2019 - 11:15

@ JanB Jij schrijft: Wat zich werkelijk heeft afgespeeld rondom MH-17 en wie de échte betrokkenen waren horen we misschien pas over 30 jaar als de relatie’s met Rusland dat toelaten. Ik schreef al: Maar ik lees wel frequent teksten van mensen die Poetin wel heel gemakkelijk het voordeel van de twijfel gunnen en wel heel gemakkelijk de conclusies van het JIT opzij leggen. Jij behoort tot de groep die ik dus al omschreef. En jij schrijft: Het échte probleem is dat Europa zelf besmet is geraakt met rechts ectreem gedachtengoed dat hier in Europa ook veel succesvoller is dan in Rusland. Aangezien Poetin een rechts extremistische dictator is is er nog geen Europees land waar het rechts extremistische gedachtegoed nog succesvoller is dan Rusland. Italie, Polen en Hongarije hebben ook een regering waaraan rechts extremisten deelnemen maar Poetin heeft de alleen heerschappij. Je schrijft dus grote onzin op.Maar dat weet je zelf ook wel.

poeslief
poeslief4 jul. 2019 - 13:22

@DaanOuwens Wat Jan schrijft is dat Poetin nog grotere - rechts extremistischer - gevaren onder de duim houdt. U bekijkt Rusland niet vanuit Russisch perspectief maar vanuit wensgedachten.

DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2019 - 22:04

@ poeslief Jij schrijft: Wat Jan schrijft is dat Poetin nog grotere – rechts extremistischer – gevaren onder de duim houdt. Dat doet Poetin niet. Je beweert dat hij een rechts extremistisch beleid voert om andere rechts extremisten de wind uit de zeilen te nemen. Hetzelfde als de VVD een rechtsextremistisch beleid voert om de PVV de wind uit de zielen te nemen, of de SP een rechts extremistische EU-campagne voert om de PVV en het FvD de wind uit de zeilen te nemen. Het moet ook jou en JanB opgevallen zijn dat zoiets een niet erg verstandige strategie is. Dat pakt per definitie niet goed uit. En ik denk niet dat Poetin zo dom is om te denken dat zoiets werkt. Hij heeft niet de domheid van Trump of het SP-bestuur.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 jul. 2019 - 18:50

Het kan geen toeval zijn dat het populisme overal in Europa de kop op steekt. Netzomin dat de oorsprong ervan in Rusland gevonden wordt. De reden lijkt me duidelijk, macht terug winnen. Iets uit het verleden ontdoen van zijn oorspronkelijke betekenis en als symbool en ritueel aanbieden voor de naar zekerheid snakkende westerling. Dat de ondermijning van onze liberale democratie de vorm aanneemt van ultra reactionaire prietpraat is ook niet voor niets. Het is het onbekende en daardoor lonkende utopia dat als alternatief wordt voorgeschoteld voor de groeistuipen en onzekerheden van een langzaam naar elkaar toegroeiend Europa. Toch denk ik dat het maar tijdelijk aantrekkingskracht heeft. Slechts een kleine minderheid wordt er door geraakt. Niemand zal vrijheden willen opgeven voor een vaag en zeer schimmig ideaal dat niets anders is als een verre echo uit de middeleeuwen. Het is natuurlijk een gotspe dat Baudet die zich ziet als een moderne kruisridder deze zwaar geromantiseerde beweging de nieuwe Renaissance noemt. De echte Renaissance was juist een reactie op al die middeleeuwse christelijkheid en legde de basis voor de verlichting waar wetenschap en samenleving verlost werden van het bijgeloof dat Doegin en met hem Baudet weer proberen te cultiveren.

8 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy3 jul. 2019 - 23:37

Populisme is al sinds eind jaren 90 een gegeven in de Europese politiek, dat is niet veroorzaakt door de Russen. De gevestigde politiek weet er maar geen goed antwoord op te geven. Dat gezegd hebbende maken de Russen zeker gebruik van 'the usefull idiots' aan de rechterkant van het politieke spectrum. Baudets reactie op het MH17 onderzoek 2 weken terug sloeg werkelijk alles. Tuurlijk, als kamerlid hoor en mag je kritisch zijn. Maar ik had het idee meer met de Russische ambassadeur te maken te hebben, dan een Nederlands kamerlid.

JanB2
JanB23 jul. 2019 - 23:43

Het kan geen toeval zijn dat het populisme overal in Europa de kop op steekt. Netzomin dat de oorsprong ervan in Rusland gevonden wordt. Ik zie dat je je zondebok gevonden hebt. Lekker de verantwoordelijkheid voor de huidige politieke puinhoop en het falen van de eigen politieke voorkeur afschuiven op een land dat 20 jaar geleden geen deuk meer in een pak boter kon staan. Dat was overigens ook de tijd dat Fortuyn zijn mega-zege vierde in het "fijnbesnaarde" Nederland. Putin was toen net president en zeer westers georienteerd. Nee man. Dat populisme hier is helemaal van eigen bodem, een reactie op 30 jaar individualisering, neoliberalisme en sociaal-economische afbraak. Het is de rekening voor een systeem dat totaal gefaald heeft en dat nu in zijn fase van teloorgang zit. Mij zal het jeuken trouwens. Ik heb jaren gewaarschuwd voor datgene wat zich nu afspeelt. Voor gek werd je verklaard, vaak op een manier die zo kwetsend en beledigend was en zo gespeend van enige rudimentaire intelligentie dat je vanbinnen kookte van woede bij zoveel bot geëtaleerde domheid. Nu is het zover. Overal populisten, de EU een puinzooi die niet meer te redden is, Le Pen mogelijk nu al de volgende president van Frankrijk, het VK op ramkoers met de rest van Europa en een komplete gek met heel zijn gestoorde gevolg in het Witte Huis. Vind je dat zelf ook niet een beetje teveel eer voor een stel door Putin betaalde trollen? Men heeft het hier gewoon verknald. En wat men nog niet heeft verknalt dat verknalt men alsnog, al was het maar met de benoeming van een uitgerangeerde incompetente plagiaat plegende duitse minister op de belangrijkste post binnen de EU en een aan nalatigheid schuldig bevonden, niet ter zake kundige juriste tot ECB president. The shit continues, en het lukt me zowaar ervan te genieten.

JanB2
JanB23 jul. 2019 - 23:49

Je analyse van Baudet deel ik trouwens. Baudet is inderdaad geen intellectueel maar een pedante flapdrol, het tegendeel van de grote geesten die zowel de Renaissance als de Verlichting hebben voorgebracht. Zijn agitatie tegen alles dat met klimaatverandering te maken heeft is onwetenschappelijk, op het debiele af.

Katootje2
Katootje24 jul. 2019 - 0:47

"Niemand zal vrijheden willen opgeven voor een vaag en zeer schimmig ideaal dat niets anders is als een verre echo uit de middeleeuwen." Reagan en Thatcher hebben al lang het tegendeel bewezen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 jul. 2019 - 15:14

Ik zeg niet dat Rusland het populisme heeft uitgevonden maar dat wanneer je de wortels van het huidige populisme gaat zoeken je in Rusland moet zijn. Rusland levert de informatie en westerse populisten voeren het uit. Plus dat ze het financieren, openlijk zoals in het geval van LePen en schimmig in alle andere gevallen. Zowel links als rechts, in ieder geval alles dat anti EU is of zeer kritisch wordt gesteund door Rusland. En daarnaast is Rusland net als vroeger de steun en toeverlaat van terroristen. Niet rechtstreeks maar indirect via stromannen. Het rechts extremisme in oost Duitsland en het vroegere links extremisme van RAF en de BM groep.

Jansen7
Jansen74 jul. 2019 - 15:30

@JanB: je vergeet het klassieke spel! Als er binnenlandse problemen zijn dan geven we een buitenlandse mogendheid de schuld. Een beetje kinderachtig gedrag van je dat je het spel met MartinvanderLinde niet meespeelt ;)

Jansen7
Jansen74 jul. 2019 - 16:35

@MartinvanderLinde Maar wat je moet aantonen is dat de stemmen op Fortuyn, Wilders en Baudet voortkomen uit Russische manipulatie en niet met onvrede over de bezongen multiculturele samenleving en de globalisatie. Je hoeft niet aan te tonen dat grote mogendheden vijandig actief zijn in andere landen. De VS heeft hierin ook een bedenkelijke reputatie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 jul. 2019 - 11:55

Jansen, natuurlijk is er binnenlandse onvrede. Die poets je niet weg door de degenen die die onvrede aanwakkeren aan te wijzen. Punt is dat zij dat met een duidelijk doel doen. Niet omdat ze het er mee eens zijn maar omdat die ontevredenheid een geopolitiek doel dient. Jan B., er is een interessant artikel over de rol die vooral oost Duitsland en Rusland hierin spelen. Ik citeer: "De Duitse onderzoeksjournalist Boris Reitschuster (44) zegt dat Rusland in Europa een ondergronds spionage- en sabotagenetwerk uit de tijd van de Sovjet-Unie heropstartte. Ze trekken rekruten aan om onze democratieën te destabiliseren. 'Zo spelen ex-Stasi-figuren een leidende rol in Pegida." Het artikel is uit 2016 en daar wordt vermeld dat: 'De paramilitaire fase wordt nu niet ingezet maar voorbereid zijn ze wel. Alle leden hebben wapens. Er zijn mogelijk ook opslagplaatsen met springstof." Zoals we weten zijn pas geleden zaken aan het licht gekomen die laten zien dat die fase nu wel is ingezet. "Er is altijd een risico op escalatie van de spanningen met Rusland. Dan loop je gevaar dat men in Moskou bevel geeft tot destabilisering door middel van geweld. Dat is al eens gebeurd ook. De linkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF) werd met goedkeuring van Moskou vanuit de DDR ondersteund door de Stasi." Ook dat punt hebben we inmiddels bereikt. Op dit moment voert Rusland hetzelfde destabiliseringsproces uit in Georgië dat ze eerder in Oekraïne gebruikten. In de Volkskrant van vandaag staat: " De grote vraag is dan ook: waarom blaast Rusland een binnenlandse politieke crisis op tot een internationale crisis? Met de sancties drijft Moskou de regeringspartij in het nauw. En juist de regeringspartij herstelde de afgelopen jaren de handelsrelaties tussen Rusland en Georgië, die afgebroken waren na een korte oorlog tussen de twee landen in 2008. De oppositie pleit voor een veel kritischer Ruslandbeleid. Tirade. Volgens Poetin zijn Russen hun leven niet zeker in Georgië sinds de protesten." Een bekend scenario, breng een Russisch gezinde regering in het nauw en grijp in. Link: https://www.demorgen.be/nieuws/poetin-zet-oude-kgb-spionnen-in~b2b5e088/