Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het Europa dat we willen is socialistisch, democratisch, verbonden en optimistisch

  •  
06-06-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1234 keer bekeken
  •  
thefutureiseurope

In deze laatste dagen van de Europese Parlementsverkiezingen hebben veel Europeanen nog maar net de kans om hun volle aandacht te richten op het soort continent waarin ze willen leven en wie die visie het beste kan waarmaken.

Als je, net als ik, gelooft in een verenigd, vreedzaam Europa, dan ben je vast ook ongerust door de manier waarop politiek rechts zich heeft gepositioneerd. Het versterkt wat zo velen van ons al lang weten, namelijk dat hun primaire belang ligt in het behouden van hun eigen macht en privileges, vaak ten koste van de gewone Europeanen. Dit alleen al zou diegenen onder ons die geloven in een meer verenigd, vreedzaam Europa, moeten inspireren om in actie te komen.

Dus aan kiezers die niet zeker weten wat deze verkiezingen met jou te maken hebben, of die het gevoel hebben dat je geen invloed hebt om veranderingen in Brussel teweeg te brengen die een wezenlijk effect op je leven zullen hebben, wil ik vragen om verder te lezen:

Als burgers hebben jullie de macht om Europa naar jullie wensen vorm te geven en er is nog steeds tijd voor de meerderheid die in het Europese project gelooft om te stemmen met hun waarden en ons continent terug te winnen door op te komen voor wat echt belangrijk is.

Ik wil je vragen om te overwegen je aan te sluiten bij onze bredere socialistische en democratische familie in de strijd voor de bescherming van de sociaaldemocratische kernwaarden waar Europa op is gebaseerd en waar de meerderheid van de Europeanen nog steeds in gelooft.

Wij staan voor eenheid, solidariteit en vooruitgang, waarden die verankerd zijn in onze geschiedenis en cultuur.

Onze visie op Europa is er een die Europeanen helpt met de crisis rond de kosten van levensonderhoud, die werknemers naar zinvol werk met betere bescherming leidt, die vrouwen mondiger maakt en hun rechten blijft versterken en die de klimaattransitie eerlijker maakt door de economie toekomstbestendig te maken, zodat deze voor iedereen werkt en niet alleen voor de elite.

Er is bijna geen onderwerp of beleidsdiscussie waarbij onze groep niet het voortouw heeft genomen, door verder te gaan met wat werkt en ervoor te zorgen dat het voor iedereen werkt zodat niemand achterblijft.

Kijk eens naar het binnenlands beleid dat gericht is op werknemers en waar progressieven in heel Europa voorstander van zijn.

In Spanje zijn onder leiding van premier Pedro Sánchez progressieve hervormingen doorgevoerd om de rechten van werknemers te ondersteunen, meer sociale bescherming te bieden als het misgaat en het nationale minimumloon de afgelopen zes jaar te verhogen.

De Deense Mette Frederiksen heeft aangedrongen op meer transparantie en zekerheid in arbeidsrelaties door middel van de wet op de arbeidsovereenkomsten. In Duitsland heeft Olaf Scholz de wet op de arbeidstijden aangenomen, die het aantal uren dat werknemers per week mogen werken beperkt om zo de uitbuiting van werknemers te verminderen.

Vanuit een EU-breed perspectief hebben progressieven, na de explosieve groei van de 'zelfstandige' gig-economie, met succes gezorgd voor betere bescherming voor ongeveer 30 miljoen mensen die via apps werken in de EU.

Deze zwaarbevochten bescherming is nu vastgelegd in de Europese richtlijn voor platformwerk, een initiatief van de gemeenschappelijke kandidaat van PES en Europees commissaris Nicolas Schmit, dat in april van dit jaar werd goedgekeurd.

Platformwerkers - meestal jong en bijna altijd laagbetaald - hebben vaak weinig tot geen baanzekerheid, ondanks het feit dat velen van hen voor bloeiende techgiganten werken. Ze hebben vaak een zelfstandig contract, maar dezelfde verantwoordelijkheden als werknemers.

Wanneer een platformwerker zich in deze situatie bevindt, zal de richtlijn ervoor zorgen dat platformwerkers alle sociale bescherming krijgen waar werknemers recht op hebben. Bovendien stelt de richtlijn ook de eerste EU-regels vast voor het gebruik van algoritmesystemen op het werk. Dit zal miljoenen werknemers helpen.

En deze richtlijn inzake platformwerk is slechts een van de vele maatregelen die door socialisten worden aangevoerd. Kijk maar naar de Richtlijn Minimumloon, de Strategie voor Gendergelijkheid, de Europese Green Deal... de lijst gaat maar door.

Deze beleidsveranderingen staan in schril contrast met de uitbuiting van arbeiders en de ontkenning van fundamentele arbeidsrechten waar rechts bekend om staat. Kijk naar Finland om te zien hoe de rechten van werknemers worden afgebroken door een rechtse regering die vastbesloten is om de Thatcheriaanse aanpak nieuw leven in te blazen.

Als het gaat om klimaatverandering en de achteruitgang van het milieu die mensen steeds meer treffen in hun dagelijks leven, met gevolgen voor huisvesting en de kosten van levensonderhoud, is de weg naar een groener Europa een andere belangrijke pijler waarop PES zijn inspanningen richt.

Socialisten en democraten in het Europees Parlement hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Europese Green Deal-beleidsagenda door middel van initiatieven als de Richtlijn Milieucriminaliteit, die probeert aansprakelijkheid voor milieuschade af te dwingen, en het Fonds Rechtvaardige Transitie, dat werkt aan een eerlijke sociaaleconomische overgang naar klimaatneutraliteit. Daarentegen werd de Natuurherstelwet, gesteund door bedrijven, wetenschappers en het publiek, geboycot en tegengewerkt door de EPP en de invloed van rechtse partijen.

De geschiedenis heeft ons keer op keer laten zien dat we buitengewone dingen kunnen bereiken als we samenwerken. Van de naoorlogse wederopbouw die leidde tot de oprichting van de welvaartsstaat tot de burgerrechtenbewegingen die opkwamen voor gelijkheid en rechtvaardigheid, progressieven hebben in de voorhoede gestaan van positieve verandering.

Zoals we in de Verklaring van Berlijn hebben uiteengezet, verwerpen we extreem rechts en hun programma van verdeeldheid en angst. Dit betekent dat er geen allianties of coalities mogelijk zijn met ECR of ID in het Europees Parlement.

In plaats van extreemrechts te vergoelijken, en ondanks de rechtse schaduw die delen van Europa omhult, hebben we onze inspanningen gericht op 'dingen gedaan krijgen’ voor het voortzetten van beleid dat het verschil maakt.

De politiek die de Europeanen verdienen is een politiek die werknemers meer rechten geeft, een passende levensstandaard garandeert en hoop geeft aan degenen die het nu moeilijk hebben. Dat is waar PES voor staat en dat is wat Nicolas Schmit zal leveren.

Er is een voelbare energie onder ons, een verlangen naar een Europa dat onze echte waarden weerspiegelt.

Door deze energie aan te boren kunnen we het omzetten in actie. Laten we onze buren de hand reiken, zinvolle gesprekken aangaan met onze collega's en elkaar eraan blijven herinneren dat de macht om onze toekomst vorm te geven in onze handen ligt.

De rechtervleugel mag dan een lange schaduw hebben geworpen, maar onze collectieve kracht en vastberadenheid kunnen en zullen die overschaduwen. De geschiedenis bewijst dat dit altijd het geval is, zolang we samen voorwaarts gaan.

Sluit je aan bij deze beweging. Laten we onze stem laten horen en ervoor zorgen dat het Europa van morgen er een is waar eenheid, solidariteit en vooruitgang hoogtij vieren.

Samen kunnen we Europa terugwinnen voor de waarden die we koesteren. Progressieven en de PES zetten zich in voor een Europa dat werkt voor iedereen, niet alleen voor de bevoorrechte minderheid.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Soesie
Soesie
8 jun. 2024 - 5:00
Prachtig verwoord!
Soesie
Soesie
8 jun. 2024 - 5:00
Deze reactie is verwijderd
Anna R. Chist
Anna R. Chist
7 jun. 2024 - 16:37
De grote vraag die we onszelf eigenlijk moeten stellen is hoe we de macht van de EU kunnen breken . Deze is in handen van de grote bedrijven en ondemocratische bureaucraten en kan intern in feite niet veranderd worden. Als we als Europeanen dat niet via de stembus bereiken kunnen zouden we een andere methode moeten vinden om onze toekomst veilig te stellen. U kunt revolutie roepen maar vaak leidt dat slechts tot de volgende groep machtswellustelingen die in naam van de revolutie vrolijk verder gaan met de mensen het leven zuur te maken. Stakingen? Een bedrijf oprichten (tenslotte heb je dan een organisatie die macht kan uitoefenen) . Ik weet het niet. Maar het is natuurlijk noodzakelijk.
1 Reactie
Marie Timmerman
Marie Timmerman9 jun. 2024 - 9:07
Een revolutie houdt in dat het bestel verandert, niet zomaar wat poppetjes. Dat hoeft geen banana republiek of Robbespiere geweldadige terreur te zijn of zo. Een brede sociale beweging voorbij de al overgenomen parlementaire partijen zal een vereiste zijn, en daarbij zou staken kunnen passen als er weer een andere soort bonden komen.
Dr. Znayder
Dr. Znayder
6 jun. 2024 - 19:30
Jacques Delors probeerde van de Eurozone een soort op Frankrijk gebaseerde verzorgingsstaat te maken met een sterke op de Mark gebaseerde euro. Met krachten zoals Thatcher en Schäuble in z'n nek die het anders zagen. Uiteindelijk is het niet echt gelukt. Maar de EU zit wellicht juist wel nog altijd in de juiste positie om de verzorgingsstaat van de 21e eeuw op te tuigen. Door de euro schiet de invloed op het monetaire beleid van de lidstaten tekort, daarnaast hebben het verschil tussen het zuinige noorden en het zuiden dat op tekorten leeft. Er zijn in theorie grote dingen mogelijk zoals een "people's QE" en een meer uitgebreid EU-breed fiscaal beleid.
PGS
PGS
6 jun. 2024 - 18:30
De zegen van de EU: je laat een uitzendbureau een dependance openen in een voormalig oost blok land. Je werft mensen die betaald wordt conform het salaris van dat land. Om vervolgens die mensen in bv Nederland te laten werken en wonen. Het gevolg is dat zij zwaar onderbetaald zijn om hier te kunnen overleven.
Gio Servas
Gio Servas
6 jun. 2024 - 17:00
We willen wel een sociaal Europa, maar zeker geen socialistisch Europa, zo iets hebben ze gehad in de Sovjet Unie en dat was niet echt wenselijk. Verder geloof ik niet zoals u en Hitler in een verenigd Europa.
10 Reacties
Karingin
Karingin6 jun. 2024 - 23:03
Holy crap! Je zal maar het streven naar gelijkwaardigheid, vrede en welzijn vergelijken met de dictaturen van Hitler en Stalin - ik had bijna "gelijkstellen" gezegd, maar dat verwijt wil ik zelfs jou niet aandoen....hoewel je er bijna om vraagt, idioot
Marie Timmerman
Marie Timmerman7 jun. 2024 - 4:13
De Sovjet Unie was niet socialistisch. Het was ten eerste de voortzetting van het Russisch Keizerrijk. Ook al droeg het wat andere kleren. Telkens als men voor sociale democratie wil gaan komt er wel weer een liberaal die je als Stalinist of als Fascist wil wegzetten.
Gio Servas
Gio Servas7 jun. 2024 - 4:30
@Karingin, alhoewel jouw reactie tegen de huisregels is, zie ik het wel als een compliment dat iemand met jouw gedachtengang mij een idioot noemt. Het zou mij wel weer beledigen als jij het met mij eens zou zijn.
Zandb
Zandb7 jun. 2024 - 6:42
Karin Eens. Je zal maar behept met zijn met zo veel onbenul.
Karingin
Karingin7 jun. 2024 - 7:35
Blijkbaar vindt Joop jou ook...dat wat jij tegen de huisregels vindt zijn😂
Karingin
Karingin7 jun. 2024 - 7:36
vindt zijn...? 🤔
Dr. Znayder
Dr. Znayder7 jun. 2024 - 9:02
Een reductio ad Hitlerum is zo goedkoop en makkelijk.
Van S tot H
Van S tot H7 jun. 2024 - 13:53
@Marie Timmerman "De Sovjet Unie was niet socialistisch" In Rusland heeft Lenin de theorieën van Marx gebruikt als grondslag voor zijn eigen revolutionaire ideeën, wat via de Oktoberrevolutie van 1917 leidde tot het ontstaan van de Sovjet-Unie. Daarmee werd de Sovjet-Unie de eerste socialistische staat (socialistisch in de betekenis die Marx eraan gegeven had).
Marie Timmerman
Marie Timmerman7 jun. 2024 - 21:29
Dat waren die andere kleren. Ze hebben dat Russische rijk gewoon doorgevoert. Nee, niet in de betekenis van Marx. In de zin dat Kamopuchea 'democratisch' zou zijn geweest omdat men dat etiket erop plakte.
Marie Timmerman
Marie Timmerman8 jun. 2024 - 9:16
Dat waren die andere kleren. Ze hebben dat Russische rijk gewoon doorgevoert. Nee, niet in de betekenis van Marx. In de zin dat Kampuchea zgn 'democratisch' zou zijn geweest omdat men dat etiket erop plakte.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
6 jun. 2024 - 15:15
Goed stukje (als in, goed geschreven) Maar ik vraag mij dan af. Ik zie een natiestaat nog wel socialistisch worden. Althans, sociaal democratisch dan Maar een heel groot sociaal democratisch Europa. Dat vind ik dan toch moeilijker om mij voor te stellen. Kan je linkse politiek niet beter in een land bevechten? Tot nu toe is Europa voornamelijk een neoliberaal VVD/D66 project geweest. Waarom zou dat ineens anders zijn? VVD en D66 zijn nog wel te pushen voor het groene beleid en het cultureel progressieve beleid. Maar men heeft totaal geen moeite met lage lonen en slechte/geen huisvesting. Men zou nooit met de SP samenwerken, men loopt met een grote boog om rode politiek heen Omdat machten van die omvang, altijd kapitalistisch waren (Amerikaanse stijl) of communistisch (USSR) Ik zie zo'n sterke, grote Europese mega staat zich dan eerder ontwikkelen tot een soort Amerika, of een soort China
7 Reacties
Dr. Znayder
Dr. Znayder6 jun. 2024 - 19:22
De EU zit in principe juist in een hele goede positie om de verzorgingsstaat opnieuw op te tuigen. Men heeft in theorie invloed op het monetaire beleid van de eurozone. Tot op zekere hoogte is die EU-verzorgingsstaat er al, maar vooral voor het grootkapitaal.
Karingin
Karingin6 jun. 2024 - 22:56
Het zal altijd lastig blijven om lokale belangen te stroomlijnen met internationale issues. Dat gaat soms goed en soms fout, maar dat laatste is geen reden om het niet te proberen
Marie Timmerman
Marie Timmerman7 jun. 2024 - 4:25
In princiepe? In de praktijk ziet men nu net de voortdurende afbraak van de sociale verzorgingstaten door het liberale vrije markt EU project dat in die verdragen staat. Stemmen kunnen niet meer doen dan een grondwettelijk verdrag ze laten doen. En dat is niet veel. Dus wat moet men doen om die theorie ook echt princiepes te maken? Hoe krijg je, gezien de ontdemocratisering en de ontoerijkbaarheid van de hogere trappen aangestelde regeerders, een socialer verdrag?
Dr. Znayder
Dr. Znayder7 jun. 2024 - 8:47
@Marie Timmerman Klopt wat je zegt, maar ik geef alleen aan dat de EU technisch gezien de juiste systemen heeft. Verder democratiseren en federaliseren zou wellicht werken, maar electoraal gaat het die kant niet op. Uiteindelijk helpt het vaak al gewoon als er een andere wind gaat waaien waarin oude dogma's doorbroken worden. Dan krijg je op een gegeven moment hopelijk mensen die anders denken binnen invloedrijke instituties zoals de ECB.
Marie Timmerman
Marie Timmerman7 jun. 2024 - 21:32
Die systemen zijn de oorzaak van de afbraak van de verzorgingstaten. Dus wat ze zecht klopt niet. Het is maar een hoop dat het anders zou zijn gegaan of gaat. Maar dat is dus niet. Een ander wind of dogmas? Je moet het systeem veranderen. Niet maar hopen dat de trein zomaar naar links zal gaan, want zo zijn de rails niet gebouwt.
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jun. 2024 - 7:33
Karingin Ze hebben ook min of meer met de AOW iets moeten regelen, dus kan het volgens mij ook met andere zaken. Nu gaan ze zitten wachten totdat prijs-loonverhoudingen langzaam naar elkaar toegroeien, althans dat was volgens mij de bedoeling.Maar zelfs met Spanje blijft er nog een groot verschil en met de prijzen in Duitsland versus Nederland. Dat lukt dus nog niet zo, of lukt niet heel snel, zeker niet als er te snel teveel armlastige landen bij de EU komen. Daarbij ligt nl. ook uitbuiting op de loer, zelfs voor de hand. Het wordt werkgevers en zogenaamde uitzendbureaus in ieder geval wel erg gemakkelijk gemaakt. Er ontstaat vervolgens dus een soort van mensenhandel in goedkope werkkrachten en uitbuiting, rechtsonzekerheid door die malafide uitzendbureaus. In veel landen is het ook nog zo dat je zelf eerst voor woonruimte moet zorgen wil je er komen werken en volgt ook niet automatisch het recht op blijvend wonen in een land na een paar maanden werk, tenzij je zelf ook dan voor je eigen woonruimte zorgt.
Marie Timmerman
Marie Timmerman8 jun. 2024 - 9:18
Die systemen zijn de oorzaak van de afbraak van de verzorgingstaten. Dus wat ze zegt klopt niet. De richting en de snelheid is totaal duidelijk. Het is maar een hoop dat het anders zou zijn gegaan of gaat. Maar dat is dus niet zo aan het gaan. Een ander wind of dogmas? Je moet het systeem veranderen. Niet maar hopen dat de trein zomaar naar links zal gaan, want zo zijn de rails zoals je ziet niet gebouwt.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
6 jun. 2024 - 13:53
Hier de machtigen van de EU die over ons lot beslissen. https://nl.wikipedia.org/wiki/European_Round_Table_of_Industrialists [De European Round Table stelde zich tot doel het Europees beleid te sturen, niet in details, maar vooral in de grote lijnen. Zij had daartoe een bevoorrechte toegang tot toppolitici in de Commissie en nationale regeringen. De ERT kan daarom beschouwd worden als een van de belangrijkste architecten van de grote Verdragen van de Europese Unie]
Anna R. Chist
Anna R. Chist
6 jun. 2024 - 13:49
[Als burgers hebben jullie de macht om Europa naar jullie wensen vorm te geven ] Nee die macht hebben we niet!
2 Reacties
PGS
PGS6 jun. 2024 - 18:31
Hadden wij als burgers maar die macht. Dan zou de EU er heel anders uit gezien hebben. Maar het is een mooie illusie die goed verkoopt in verkiezingstijd.
Anna R. Chist
Anna R. Chist6 jun. 2024 - 21:28
https://decorrespondent.nl/3915/interview-met-yanis-varoufakis-de-vijanden-van-de-democratie-zijn-de-economisch-machtigen/aa45ddec-e491-0dc0-2b70-30c6c83937d7
Koolblom
Koolblom
6 jun. 2024 - 12:58
Wat een inspirerend artikel!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor