© cc-foto: Eigenberg Fotografie
In alle economische sectoren worden mensen gedisciminineerd onder andere op etniciteit. Dus ook op de universiteiten. Goed dat Karim dit weer eens bevestigt, als er ergens het vermogen aanwezig is om in te zien dat met deze blik veel talent buiten de deur wordt gezet, zou dat de academische wereld moeten zijn. Overigens de uitkomt voor Karims onderzoekje op de UVA is echt beschamend.
@Daan Ach, op de UvA stellen ze ook doodleuk plagiërende rectores magnifices aan en benoemen ze notoire aanranders tot hoogleraar. Waarom verbaast dit je dan nog Daan ?
Buitenlanders, en met name die met een Arabisch/Turks klinkende naam, hebben een veel kleinere kans aangenomen te worden dan mensen met een Nederlandse naam. Dit zal in de academische wereld echt niet anders zijn. Los van wat je hier van vindt is dit inmiddels toch wel een feit te noemen lijkt me. Dat er nog mensen zijn die dit gaan ontkennen of hier überhaupt nog aan twijfelen is toch wel bizar te noemen. Waar zijn deze ontkenners toch zo bang voor?
Na de promotie houdt het klimmen op de wetenschappelijke ladder voor de gekleurde Nederlander op. Voor de overgrote meerderheid van de witte Nederlanders ook.
Voorlopig zijn er vermoedellijk meer gekwalificeerde vrouwen die (om diverse redenen) geen kans krijgen door te stromen dan gekleurde mannen. In de faculteit(en) waar ik ervaring mee heb zijn de hoogleraren gewoonlik man, terwijl er al decennia praktisch alleen vrouwelijke studenten afstuderen.
Precies, het probleem ligt breder. Voor 70 procent van de pas gepromoveerden is er uiteindelijk geen plek binnen de (Nederlandse) universiteit. Voor een postdoc-positie moet er niet alleen geconcurreerd worden met andere pas gepromoveerden, maar ook met onderzoekers die na één of meerdere postdoc-aanstellingen nog geen vaste baan hebben weten te vinden. Slechts 20 procent krijgt na één of enkele tijdelijke aanstellingen als postdoc een aanstelling als universitair docent.
@Danielle Bedoel je absoluut of relatief? Als je het eerste bedoelt zal je wel gelijk hebben maar relatief gezien denk ik toch echt niet.
In de richtingen waar ik ervaring mee heb is het aantal vrouwelijke hoogleraren gewoon een afspiegeling van het percentage vrouwelijke studenten een aantal jaren daarvoor. En dan kom je inderdaad uit op een procent of 5. Verklaarbaar en statistisch gezien ook volkomen correct en zelfs een aanwijzing dat er in ieder geval in het betreffende vakgebied geen sprake is van enige bias in het aanstellingsbeleid.
Het Rathenau Instituut heeft in de sectie ‘Wetenschap in cijfers’ een aantal handzame factsheets over samenstelling en carrièreverloop van het universitair personeel. https://www.rathenau.nl/nl/wetenschap-cijfers/wetenschappers/personeel-aan-de-universiteiten
JanB 4 juni 2019 at 00:24 Daarom vind ik het ook zo merkwaardig dat die afspiegeling zo traag tot stand komt in faculteiten met een grote meerderheid aan vrouwelijke studenten. Man/vrouw wordt geregistreerd, allochtoon/autochtoon niet bij mijn weten, laat staan "kleur". Daar kan dus alleen maar over gespeculeerd worden.
José 4 juni 2019 at 10:12 dank voor de link. Het percentage is om en nabij de 20% inmiddels maar daarmee is Nederland wel een van de hekkesluiters.
Prima artikel van Karim Bettache. [….als een cultuur eeuwenlang diepgeworteld is in het idee dat de Europese mens meer ontwikkeld zou zijn, dan heeft dit met het uitblijven van een kritische reflectie op onze culturele historie, zonder meer gevolgen voor onze omgang met gekleurd talent.] Zo is dat. Ik herinner me nog goed de verschijning van het boek “Alledaags racisme” van Philomena Essed. Het trof me op ongeveer dezelfde wijze als de roman “Another country”, de eerste publicatie van James Baldwin die ik ooit las. (In 1973, op vakantie in Canada). Niet zozeer omdat de inhoud iets totaal nieuws voor mij openbaarde, maar omdat het allemaal zo voortreffelijk en indringend onder woorden was gebracht.
"De sollicitatie, ongeacht klink en klare bewijzen van buitengewoon talent, gaat linea-recta op het stapeltje ‘afgewezen’ zodra de selectiecommissie een uitheemse naam leest." Wel erg speculatief om op basis van dit zeer beperkt empirisch onderzoekje de pretentie te hebben te weten wat er in de hoofden van leden van een selectiecommissie om zou omgaan. Mijn inschatting is overigens dat je bij veel bètastudies, bv op onze Technische Universiteiten, een heel ander beeld te zien krijgt.
Geen zin om met B. in discussie te gaan over het personeelsbeleid van zijn Alma Mater. Wel wil ik opmerken dat de RUG zijn studenten grotendeels uit de regio betrekt: Noord en Oost Nederland heeft een andere bevolkingssamenstelling dan de randstad. Ook de 20% buitenlandse studenten, zijn lang niet altijd "gekleurd." Zie ook de klachten over de "witheid" plus discussie www.ukrant.nl/magazine/vijf-verhalen-over-diversiteit/
"Voor dit artikel heb ik een kleine casusstudie gedaan. " Dat is geen studie of onderzoek. Een paar tellingen en dan zulke conclusies. Do I have to say more zo als ze tegenwoordig praten.
DanielleDefoe Het team van Ben feringa is volgens mij ook wel divers, volgens mij zit daar oa een moslima in. Niet 100% zeker.
Satya 2 juni 2019 at 21:17 Dat is best mogelijk. Ik ga er niet van uit dat er op kleur of op religie wordt geselecteerd maar op expertise. Wel is de concurrentie vaak moordend. Dat begint al met het krijgen van een promotieplaats. Heb je eenmaal je doctorstitel dan ben je er ook nog lang niet.
Gadfly 2 juni 2019 at 13:03 "Mijn inschatting is overigens dat je bij veel bètastudies, bv op onze Technische Universiteiten, een heel ander beeld te zien krijgt." In ieder geval als het gaat om promovendi (althans toen ik er studeerde). Maar ook als ik hier kijk zie ik vrij veel niet-Nederlands klinkende namen, zo op de eerste pagina's. https://www.tudelft.nl/over-tu-delft/zoek-medewerkers/
Bijna nooit ben ik het met Karim eens, maar deze keer wel. Er wordt bij de universiteiten kennelijk niet exclusief op talent geselecteerd, en dat is puur onrecht. Waarom waardeer ik dit artikel ? Omdat het niet gaat over positieve discriminatie, waar ik fel op tegen ben. Nee, dit artikel toont negatieve discriminatie aan, en dat moet aan de kaak worden gesteld ! Niet alleen vanwege het onrecht maar ook vanwege het verlies aan reëel bestaand talent, zoals Karim terecht aangeeft. Nederland, word wakker !
@ Keilstra “Waarom waardeer ik dit artikel ? Omdat het niet gaat over positieve discriminatie, …” LOL. Wat voor de een negatief is voor een ander betekent heet positief. Wie aangenomen is degelijk positief gediscrimineerd is. Zoek uit wie ze zijn!
Ja, een beetje als GroenLinks :heel inclusief behalve als je te bijdehand doet, als niet-witte.
Al jaren probeer ik niet meer te bewijzen dat de Nederlandse elite voor eigen gekleurde burgers en etnische minderheden hermetisch afgesloten is. Ik raad wel de niet witte hoogopgeleiden om zich internationaal gaan oriënteren. Een land die voor eigen bevolking institutioneel afgesloten is verdiend het niet om voor toekomstplannen meegenomen te worden. Dit soort landen kunnen in globale open markt hun vooraanstaande positie niet behouden. Als ik naar de top van multinationals en de top van nieuwe techno giganten kijk zie ik veel niet westerse namen. Als het aan N.W. Europese elite lag waren ze niet verder gekomen dan een assistent post elders die niet opvalt. Bovendien de herkomstlanden van veel migranten hebben deze gestudeerde en gediplomeerde professionelen harder nodig dan Nederland die hen op afstand houdt van gelijke kansen en rechten. Het kiezen voor een mogelijke Nederlandse carrière door migranten en gekleurde burgergers beloont de Nederlandse witte racisme en neokoloniale houding jegens niet westerse minderheden. Dat is wrang voor hen die niks met racisme te maken willen hebben.
"Het kiezen voor een mogelijke Nederlandse carrière door migranten en gekleurde burgergers beloont de Nederlandse witte racisme en neokoloniale houding jegens niet westerse minderheden." Lijkt me van niet. Verdwijnen beloont racisme. Ik zou zeggen, de beste manier om racisme tegen te gaan is door mensen het tegendeel van hun vooroordelen te tonen: dus juist wel een Nederlandse carrière, door zwoegen en ploegen tegen de wind in, zodat men kan zien dat je niet onderdoet voor een "witte man", en wellicht, mede door je motivatie beter bent. Dát veranderd een beeld. Dat maakt het gewoon dat er meer variëteit te vinden is op de werkvloer. En ja, als vrouw ken ik vooroordelen op school, studie en werkvloer. En wij -ons "soort"- maken 50% deel uit van de bevolking, niet 5%; nog steeds niet terug te vinden in het bedrijfsleven, topposities ed.
@ 4Vier! “de beste manier om racisme tegen te gaan…” Ik pleit niet voor het tegengaan van racisme. Zij hebben evenveel rechten als ieder ander om te bestaan en om op te komen voor hun ideologie en gedachten. De gedachten discrimineren niet wel de praktijk. En dat praktijk is diepgeworteld in Nederland en houdt de “ander” tegen in zijn gelijke behandeling. Dat vrouwen ongelijk behandeld worden komt niet door racistische of seksistische gedachten maar door de profilering als vrouw, in praktijk dus. Dat geld ook voor de migranten. “een Nederlandse carrière, door zwoegen en ploegen tegen de wind in” Met hetzelfde investering bereik je elders ongetwijfeld veel meer dan in NL. Dat is de praktijk. Wie “beter” is kiest ook de “betere” werkomgeving. Dat is voor migranten zeker niet de huidig Nederland. Bovendien niemand wilt of wenst zich als de “betere” laten zien, mensen willen brood op plank en een toekomst voor hun kinderen. Dat biedt Nederland niet.
een Nederlandse carrière, door zwoegen en ploegen tegen de wind in, zodat men kan zien dat je niet onderdoet voor een “witte man” Waarom moet hij tegen de wind in? Bedoel je het 'invechten' En het idee dat Nederlandse witte mannen kunnen zwoegen en ploegen is ook alweer van een tijdje terug. Tegenwoordig halen we dat personeel uit Polen.