Een agent die weet dat-ie gefilmd wordt en mág worden, gedraagt zich anders dan een agent die buiten het oog van de camera zijn machtsgeilheid kan botvieren op een onschuldige burger
Op YouTube is het al jaren een fenomeen, Amerikanen die alle akkefietjes met de politie op video opnemen. Voornamelijk zwarte Amerikanen maken gestaag gebruik van dit recht. Het effect is dat bij veel mensen, die maar niet wilden geloven dat het ‘echt zo erg was’, de ogen zijn geopend voor politiegeweld en intimidatietechnieken jegens voornamelijk mannen (maar regelmatig ook vrouwen) met een kleurtje. Je gelooft werkelijk niet wat je ziet. Kinderen van 8 die gewelddadig gearresteerd worden omdat ze snoepjes verkopen of succesvolle zwarte heren die aangehouden worden omdat ze rondlopen in de verkeerde wijk – hun eigen wijk.
Het is ontzettend van belang dat dergelijk gedrag van de politie onder het publieke oog komt. Zeker in een vrije democratie. Het creëert namelijk empathie, vooral onder hen die het politiegeweld niet te verduren hebben. Door de video’s te bekijken kun je in de schoenen gaan staan van mensen die dagelijks onder intimidatie en vernedering door de politie te lijden hebben. De pijn en onmacht die zij voelen worden op deze manier door jou, als kijker, deels geïnternaliseerd.
Maar het heeft nog een ander positief effect. Het tempert namelijk de reactie van de politie. Een agent die weet dat-ie gefilmd wordt en mág worden , gedraagt zich anders dan een agent die buiten het oog van de camera zijn machtsgeilheid kan botvieren op een onschuldige burger. Het filmen van de politie heeft dus ook een beschermend effect voor het slachtoffer. Het is toch werkelijk van de zotte dat men zich dient te beschermen tegen een instituut dat er zou moeten zijn om óns te beschermen.
Als burgers hebben wij rechten. De politie, maar ook de politiek, dienen deze rechten te beschermen. Toch vond recentelijk een deel van onze politiek dat het verboden zou moeten zijn om de politie herkenbaar te filmen. PvdA, VVD en SP waren van mening dat burgers agenten niet herkenbaar in beeld mogen brengen. Een voorstel dat gelukkig niet is geaccepteerd. Maar het geeft wel te denken.
Van rechts mogen we het verwachten, maar dat twee linkse partijen een dergelijk voorstel doen is onthullend; zij staan dus niet voor de rechten van de burger, maar voor het beschermen van de macht. Het ingediende voorstel geeft aan dat wij als burgers op onze hoede moeten zijn omdat er binnen de politiek klaarblijkelijk krachten zijn die ons willen ontdoen van vrijheden die van belang zijn om onszelf te beschermen tegen staatsgeweld.
In Amerika is het onderhand een zelfbeschermingsmechanisme geworden van zwarte burgers: acuut de telefoon pakken en filmen zodra de politie ook maar een klein beetje dichterbij komt. En als je weer eens als een stuk vuil behandeld wordt, gelijk het filmpje op social-media zetten. Laat de wereld maar zien, keer op keer, wat je moet meemaken als die gasten je weer publiekelijk vernederen om wie je bent.