Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het einde van Tata Steel in zicht? Hoe het Overton Venster verschuift in IJmuiden

  •  
18-01-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
21867 keer bekeken
  •  
tata

De bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger op 13 januari jongstleden markeerde een kantelpunt in het debat rond Tata Steel. Waar voorheen de focus lag op verduurzamingsplannen, hing er nu een sfeer van onzekerheid en realisme. Zelfs de directeur Sustainable Transition van Tata Steel, Jeroen Klumper, leek zijn eerdere enthousiasme te hebben verloren. Openlijk werd gesproken over een 'Plan B' voor de regio, mocht Tata Steel vertrekken. Deze verschuiving in het debat illustreert hoe het Venster van Overton, het spectrum van politiek aanvaardbare ideeën, aan het veranderen is.

Het Overton Venster is het bereik van ideeën dat op een bepaald moment als politiek acceptabel wordt beschouwd. Ideeën binnen het venster kunnen politici opperen zonder extreem te lijken. Het venster verschuift mee met veranderingen in de publieke opinie. De groeiende zorgen over de gezondheidsimpact en de twijfels over de haalbaarheid van de verduurzamingsplannen van Tata Steel hebben geleid tot een bredere acceptatie van het idee dat Tata Steel wellicht moet vertrekken. Politici en beleidsmakers die voorheen ondenkbaar leken, opperen nu openlijk alternatieve scenario's.

Hoogtepunt van de bijeenkomst was de bijdrage van SOMO-onderzoeker Boris Schellekens. Hij benadrukte de Europese context van de staalconsumptie en -productie. De consumptie is momenteel 100 miljoen ton. Staal is het ultieme circulaire product. Het doel is om 75% te recyclen. Dat is goed mogelijk, maar nu exporteren we ons schroot. Van de huidige 25 staalfabrieken in Europa zouden we dus maar 5 fabrieken nodig hebben om heel Europa van nieuw staal kunnen voorzien. Deze fabrieken moeten strategisch worden geplaatst op locaties met groene energie en grondstoffen, zoals Noord Zweden of Zuid Europa. Deze visie plaatst de toekomst van Tata Steel in IJmuiden in een nieuw perspectief.

De belangrijkste punten uit de discussie:

●      Onzekerheid over de toekomst: De directeur Sustainable Transition van Tata Steel leek minder overtuigd van zijn plannen dan bij vorige spreekbeurten. Hij benadrukte de afhankelijkheid van Europese subsidies en de complexiteit van de verduurzamingsplannen.

●      Plan B: Europarlementariër Brigitte van den Berg (D66) wil Europees groen staal plan gaan maken en de druk opvoeren bij de staalbedrijven om met het beste plan te komen. Mocht Tata Steel geen goed plan inleveren, dan wil ze inzetten op clean tech in IJmuiden. Zeester-vertegenwoordiger Denis Mulder sprak openlijk over de noodzaak van alternatieve innovatieve industrieën voor de regio, mocht Tata Steel vertrekken.

●      Verschuiving Overton Venster: De publieke opinie is aan het kantelen. Steeds meer mensen staan open voor het idee van een toekomst zonder Tata Steel in IJmuiden.

●      Europese context: SOMO-onderzoeker Boris Schellekens benadrukte dat Europa met slechts vijf staalfabrieken aan haar staalbehoefte kan voldoen en dat de business case voor Nederland als vestigingsland niet rendabel is.

●      Gezondheidsimpact: Bewoners waren gefrustreerd dat de aanhoudende gezondheidsschade van Tata Steel, die nog tot 2050 aanhoudt, geen discussiepunt was

●      Financiële haalbaarheid: Er werden vragen gesteld over de financiële haalbaarheid van de verduurzamingsplannen en de rol van de overheid daarin.

De weg vooruit:

De bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger heeft duidelijk gemaakt dat het debat rond Tata Steel een nieuwe fase is ingegaan. Het is tijd voor een open en eerlijke discussie over de toekomst van de staalindustrie in Nederland, met oog voor de belangen van alle stakeholders.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

●      Gezondheid: De gezondheid van de omwonenden moet centraal staan in de besluitvorming.

●      Transparantie: Tata Steel moet openheid geven over de financiële haalbaarheid van de verduurzamingsplannen en de daadwerkelijke impact op de leefomgeving.

●      Alternatieven: Er moet serieus werk worden gemaakt van alternatieve scenario's voor de regio, mocht Tata Steel vertrekken.

●      Europese samenwerking: De toekomst van de staalindustrie moet in een Europese context worden bezien, met aandacht voor strategische autonomie en duurzaamheid.

Conclusie:

Het Venster van Overton is aan het verschuiven. Het idee dat Tata Steel wellicht moet vertrekken uit IJmuiden wordt steeds meer geaccepteerd. Dit is een kans om de toekomst van de regio opnieuw vorm te geven, met een focus op gezondheid, duurzaamheid en economische diversiteit. Het is tijd voor een open en eerlijke discussie over de toekomst, zonder taboes.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
13 dec. 2024 - 19:59

Wie vormt vaak een remmende (niet opbouwende) factor?’

Dat was één van de vragen, ik weet het antwoord, Pieter Omtzigt, het is niet voor niets dat het in die tijd over ontpieteren ging.

Frits Jansen
Frits Jansen
13 dec. 2024 - 14:35

De conclusie is onontkoombaar dat Omtzigt geen leiding kan geven. Hij had zich kunnen redden door zelf partijfilosoof te blijven en het personeelsbeheer over te laten aan iemand die dat wel kan.

1 Reactie
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans13 dec. 2024 - 16:02

En dus is Omtzigt zelf degene die het slechtste functioneert...

H.Witte
H.Witte
13 dec. 2024 - 13:29

Dit lijkt verdraaid veel op interne tribunalen. Forum zal jaloers zijn.

Uilenspiegel
Uilenspiegel
13 dec. 2024 - 13:22

Het zal staatsrechtelijk ook wel goed zijn, proest.

Zandb
Zandb
13 dec. 2024 - 13:03

Tja.

Als je er van uit zou kunnen gaan dat iedereen in staat is om zakelijk en objectief te onderbouwen, dan is dergelijke informatie goud waard.

Aldtsjerk
Aldtsjerk
13 dec. 2024 - 12:41

Symion, “Het is onze passie om jouw organisatie te helpen toegevoegde waarde te vinden en samen deze ‘waardemotor’ op gang te brengen en te houden. Jouw toegevoegde waarde staat bij ons voorop.

Dat is ‘Samen Ondernemen’.”, denkt dit te kunnen doen door de NSBer in ons wakker te maken. Nooit meer inhuren dit cluppie.

MG1968-2
MG1968-2
13 dec. 2024 - 12:25

Omtzigt is weer terug.

Het zal geen toeval zijn dat nu de kritische geluiden die er tijdens zijn afwezigheid toch af en toe waren weer verstomd zijn.

.

Overigens was al vanuit zijn CDA tijd bekend dat hij niet bepaald gemakkelijk was in de omgang en dat zijn focus op onveiligheid toch echt die van hem betrof.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-213 dec. 2024 - 12:26

(alleen die van hem)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 dec. 2024 - 3:28

“Het zal geen toeval zijn dat nu de kritische geluiden die er tijdens zijn afwezigheid toch af en toe waren weer verstomd zijn.”

Ik ga het nsc steeds meer als een sekte beschouwen rondom een ietwat sikkeneurige leider waar je geen ruzie mee wilt krijgen, z’n ex collega’s van het cda hebben dat keurig beschreven, een tering hond, maar wat opmerkelijker is, zijn theorieën/hersenspinsels slaan bij praktisch niemand aan, als het al aan de man wordt gebracht blijkt het weinig doordacht en doortastend, de menselijke factor lijkt compleet afwezig en dat met een kleurloosheid waar zelfs het cda bij verbleekt, geen sprankje humor, het aller ergste vind ik dat door zijn medewerking we met dit kabinet zitten opgescheept, dat dit land z’n waarden verliest, het enige wat Pieter bij mij goed kan doen is de stekker uit het kabinet trekken.

MG1968-2
MG1968-214 dec. 2024 - 12:49

@Raymond

.

Ik onderschrijf ieder woord van je in je bovenstaande post.

Joop1961
Joop1961
13 dec. 2024 - 12:23

Misschien toch functie elders n betere optie gezien zn gemoedstoestand nu , en die is onstabiel!

HabenundSein
HabenundSein
13 dec. 2024 - 12:19

iets met splinter en balk in het oog Omtzigt is de loopjongen van extreem rechts en ultrakapitalistisch NL geworden. Een in en in slecht mens.

Robbin_T
Robbin_T
13 dec. 2024 - 12:09

Dit zou je jaarlijks bij elk bedrijf moeten doen en dan de slechts scorende ontslaan.

Dat zou een hoop helpen.

4 Reacties
Redskibeat
Redskibeat13 dec. 2024 - 12:45

Ervaring leert dat uitkomsten subjectief zijn en de onderlinge omgang tussen collega's en functioneren en productiviteit niet verbeteren. Negatieve beweegredenen van mensen kunnen o.a. afgunst, eigen positionering zijn. Onderschat roddelen en kliekvorming binnen organisaties niet.

PVDB2
PVDB213 dec. 2024 - 13:07

Bij een bedrijf krijg je elk jaar een functioneringgesprek. Met verbeterpunten. Haal je die niet na nog 1 of 2 gesprekken kan het negatieve gevolgen hebben. Waar je uiteraard je tegen kan verdedigen als de motivering en onderbouwing te kort schiet. Als er een reorganisatie zal plaats vinden zal men de eerste zijn die mag vertrekken. Of het contract niet verlengt word.

+

Het is daarom goed dat er werknemersrechten zijn. Vakbonden. Dat er bescherming is. Dat er CAO onderhandelingen zijn. Waar ook (verbeterde) werkomstandigheden afgesproken kunnen worden.

Rechten die voor jou en mij geld. Maar waar je pas het belang van inziet als jer mee te maken krijgt.

Karingin
Karingin13 dec. 2024 - 15:02

Seriously?? Wat een rancuneus terinzootje zal het in jouw bedrijf zijn, likken naar de baas en trappen naar je collega's

Robbin_T
Robbin_T13 dec. 2024 - 16:47

@Karingin

Laat het dus nou net niet de baas zijn die over jouw functioneringsgesprek gaat maar je collega’s. Of was dat niet duidelijk?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor