Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Het einde van het staand plassen is in zicht

  •  
26-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de 'stehpinkler'
Gelukkig: een rechter in Düsseldorf heeft geoordeeld dat de huisbaas die een huurder aangeklaagd had wegens het staande plassen (waardoor de druppels op zijn mooie marmeren vloer spatten en er vlekken in komen) geen gelijk heeft. Zijn huurder mag staande plassen.
Toen ik het bericht las dacht is dat het een spoof was, een satirisch nieuwsbericht over iemand, of in dit geval over een heleboel mensen: mannen. Het blijkt echter helemaal geen grap, maar de bittere werkelijkheid. Ook in Zweden maakt men zich er druk om. De linkse partij in Sörmland (Centraal Zweden) zet zich krachtig in tegen staand plassen. Het is er een politiek issue geworden. En in Taiwan heeft de minister voor Milieubescherming gevraagd om maatregelen tegen staand plassen, te beginnen met het ophangen van waarschuwingen op toiletten: ‘Heren ga zitten als u moet plassen.’
In Duitsland blijkt men zich er ook erg druk over te maken en als argument worden schade voor het milieu en beter voor de gezondheid aangevoerd. Gezondheidsonderzoekers lenen zich ook overal voor.
In de Verenigde Staten heeft men ook een goede reden om staand plassen aan te pakken. Kijk maar bij sportevenementen, bezoekjes aan een drukke bioscoop of welke andere gelegenheid waarbij veel mensen bij elkaar komen. Er staan altijd lange rijen bij de dames, terwijl je bij de mannen meestal direct terecht kan. Dat komt omdat er veel meer urinoirs in een toiletruimte kunnen dan zit-wc’s. Oneerlijk. Vrouwen zouden ook naar mannentoiletten moeten kunnen gaan, maar dan moeten die urinoirs natuurlijk verdwijnen. Zelf denk ik meer dat je de oplossing in andere richting moet zoeken. Maak drie damestoiletten tegen één herentoilet.
Ik dacht dat we in Nederland ons niet met zittend of staand plassen bezig houden, maar niets is minder waar. In een artikel in Trouw uit 2010 wordt eens goed uitgelegd waarom zittend plassen voor mannen gezonder en hygiënischer is.
Mijn inschatting is dat wereldwijd het ‘stehpinkeln’ snel verleden tijd zal zijn en dat staand plassende mannen opgejaagd wild zullen zijn. Buiten kan het al niet meer omdat wildplassen strafbaar is, maar thuis is de kans groot dat je gezin zich tegen je keert als je nog staat als je plast. Bij mijn schoonmoeder zag ik toen ik daar voor het eerst thuis kwam al een behoorlijke veelheid aan waarschuwingen op de WC hangen. ‘Heren doe de bril omhoog, dames zitten ook graag droog’. Dat is slechts het begin. Binnenkort zal elke enigszins geëmancipeerde vrouw van haar partner eisen dat hij gaat zitten.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

123456zeven
123456zeven26 jan. 2015 - 10:17

Geen gezin nemen. Scheelt enorm veel gezeik.

TonMaps
TonMaps26 jan. 2015 - 10:17

“Mannen mogen steeds minder.” Voorbeelden van wat wordt verstaan onder 'huiselijk geweld': Refusing to have sex with her Sending her unwanted gifts Watching her at home or work Criticising her appearance Ignoring her http://web.archive.org/web/20020109092304/http:/www.domesticviolencedata.org/4_faqs/faq02.htm

pietdeg2
pietdeg226 jan. 2015 - 10:17

Bij gezeur over zittend plassen is er gelukkig een afdoende remedie: je al plassend omdraaien en vragen wat ze nou precies zei.

JohnV12
JohnV1226 jan. 2015 - 10:17

Ik zie nooit een staande plasbak in de aanbieding , raar nietwaar ?

panterarosso65
panterarosso6526 jan. 2015 - 10:17

in een wereld waar 10 jarige meisjes met explosieven er op uit gestuurd wordt en een 16 jarig meisje van een loverboy 80 klanten moet afwerken denk ik dat deze discussie trivaal is bovendien volgt hij bij velen het standaard patroon, mannen kunnen hierdoor sneller plassen en hoeven niet in de rij te staan, oplossing zorgen dat ze niet meer sneller kunnen plassen de afpak maatschappij in al zijn glorie

WJansen2
WJansen226 jan. 2015 - 10:17

Toen bij het gaan samenwonen vriendin-lief ook met het "voorstel" kwam aan mij om toch vooral zittende te gaan plassen heb ik haar meteen aangegeven: Liefje, bij het verdelen van de huishoudelijke taken neem ik o.a. het schoonmaken van de badkamer en toiletten voor mijn rekening. Nooit meer "gezeik" gehad over staand plassen van vriendin-lief.

neutralist
neutralist26 jan. 2015 - 10:17

Als de vrouwen ook een onhebbelijkheid willen opgeven doen we zaken.

janwijn
janwijn26 jan. 2015 - 10:17

Een man is niet gebouwd om zittend te plassen, velen kunnen het niet eens omdat hun urinebuis afklemt. Wat hygiëne betreft: ooit in een openbare dames wc gekeken?

JanDuine2
JanDuine226 jan. 2015 - 10:17

Bij mij thuis geldt al járen de regel dat op het toilet in de badkamers niet staand wordt geplast. Hoe goed je ook mikt, het spettert vrijwel altijd wel wat en ik vind het redelijk goor om met je blote voeten(badkamer!) door druppels al dan niet opgedroogde pis te lopen....

[verwijderd]
[verwijderd]26 jan. 2015 - 10:17

Echte mannen kunnen mikken. En dan niet in het bodempje water onderin de pot, wat voldoende herrie maakt om het hele huis wakker te maken, maar er net boven, zodat het geen herrie maakt maar de onvermijdelijke spetters ook je broek niet kunnen bereiken. En over de gezondheidsvoordelen van zittend plassen? Als dat tot lang in de rij wachten leidt, dan leidt dat ook tot meer blaasontstekingen. En die zijn bij een man nog een tandje vervelender dan bij een vrouw. Ik schaar me dan ook achter de oplossing van Ivan Wolffers: bouw meer damestoiletten!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer26 jan. 2015 - 10:17

"Echte mannen kunnen mikken" Dat is allesbehalve zeker. Als je ouder wordt merk je dat nog wel.