Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Een initiatief om de hulpverlening te nationaliseren komt natuurlijk op een prettig moment nu net bekend is geworden dat de overheid nog steeds teveel geld over de balk smijt. Sowieso vind ik het al lachwekkend dat een verdere professionalisering per definitie op zijn plaats is bij de overheid. Overheid en efficiency?
Mijn eerste kenismaking met USAID was de amerikaanse presidentsverkiezing rond 1970 in Lahore. De hele binnenstad was rood-wit-blauw gekleurd voor 'the american night'. Westerse muziek schalde uit de luidspeakers; de gebedsoproepen uit de moskees waren eens niet meer te horen; dansende (=lallende) mensen, uitgedost in amerikaanse vlaggen legden het drukke verkeer op the Mall stil. Ik was toen ontwikkelingswerker en was niet op de hoogte van de verkiezing van een nieuwe amerikaanse president, zoals zo goed als niemand van de 6 miljoen andere mensen die toen in Lahore woonden. Behalve natuurlijk de 'ontwikkelden', meestal buitenlanders. Balkenende zou de NLAID wel willen, mocht hij nog een kans krijgen. Ik zie het germaanse hoofd van Wilders al hangen tussen de electriciteitspalen in de hoofdstraten van Nairobi. Want met de NLAID wordt ontwikkelingshulp niets anders dan politiek-economische propaganda, zoals het eigenlijk al jaren lang is en daarom 'blijkt' mislukt te zijn.
Nou daar gaan we weer Het model van USAID kopiëren zou juist contrapruductief werken. USAID klinkt leuk en lijkt een humanitaire organisatie maar is dit niet. Het is een politieke organisatie die vooral 'aid' moet geven aan de belangen van de US. Het doel is niet zozeer hulp geven maar om steun te verlenen aan proamerikaanse groepen om de mogelijkheid om het land uit te buiten door buitenlandse NV's moet worden bevorderd of niet in gevaar moet worden gebracht. Nederland zou wat mij betreft juist beter landen kunnen helpen door geen geld te sturen maar door eerlijke betalingen te doen aan geinporteerde produkten en weigeren dingen toe te laten van bedrijven die min of meer de bevolking van een land slavenarbeid laat verrichten. Het heeft geen zin om mensen die je zelf uitbuit te gaan financieren. En zeker niet zoals de VS doet bij USAID waarbij het geld juist gebruikt wordt dit onrecht in stand te houden.
Mee eens! Dat politieke, dat is nu precies het probleem. Onze politiek kan en mag je niet opdringen aan ontwikkelingslanden. En dat is helaas de richting die de WRR blijft aangeven. Zo komen wij wel verder, maar Afrika niet!
Nederland kan veel, maar niet alles. Concentreer in bepaalde landen op een klein gebied. Pak het hier INTEGRAAL aan, van links naar rechts, van boven tot onder, van voren naar achteren. Infrastructuur, nutsvoorzieningen, medische zorg, onderwijs, veiligheid, enzovoort. Een onderaannemers in dienst voor elke dicipline; vergelijk hun kwaliteit met andere projecten. Benchmarking. Het succes in dit gebied is voorbeeld voor daar buiten. En er is ook een uitstralingseffect.
Het is best wel een aardige gedachte, elk "ontwikkeld" land adopteert naar rato een behapbare hoeveelheid ontwikkelingsland en bouwt daar een langdurige relatie mee op. Bij acute behoefte aan hulp (rampen) springen andere landen in.