© cc-foto: distelAPPArath
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
'Een gebroken vaas die doet of hij heel is'. Wat een prachtige uiteenzetting Tom. Ik beleefde het ongeveer zo: het dier in ons weet uit ervaring, of voelt aan, dat veronderstelde kracht wordt beloond, en veronderstelde zwakte afgestraft. Dat maakt het tonen van zwakte risicovol. Degenen die het slachtoffer van pesterijen en misbruik zijn, omdat ze fysiek zwak ogen, maar ook vaak omdat ze slecht kunnen liegen, weten daar alles van. Dus gedragen de meeste van ons stoer, blazen we ons op, bewapenen we ons, om meer of beter of sterker te lijken dan we in werkelijkheid zijn. ...De leugen om bestwil is geboren. Om als volwaardig burger te kunnen functioneren zien we ons genoodzaakt van anderen te leren hoe we de ons toegewezen delen van het reeds bestaande rollenspel moeten meespelen. ...En daar blijken we niet allemaal even goed in te zijn. ...Dus hebben we geen gelijke kansen. De in eerdere incarnaties verworven talenten helpen ons verder om deze uit te bouwen. Dat noemen we evolutie. Wonderkinderen bestaan er in werkelijkheid niet. Wat we ik of ego noemen, bestaat uit meerdere lagen, die elkaar via transformatie beïnvloeden. De persoonlijkheid/ziel lijkt daar een van te zijn. Die ontvangt immers indrukken/ervaringen van het fysieke lichaam, ook een ik, en zorgt deels ook voor de besturing daarvan. Naast de autonome lichaamsfuncties heeft het fysieke lichaam door oefening vaardigheden ontwikkeld, die het zonder ingrijpen van de persoonlijkheid kan uitvoeren. ...Ze zijn automatismen geworden. Anderzijds legt de ik van het fysieke lichaam, ter bescherming, beperkingen op aan wat de persoonlijkheid ik van dat fysieke lichaam zou mogen eisen. Zoals vermoeidheid en pijn. Wat mijn huidige persoontje op basis van al eerder verzamelde informatie als de echte ik ervaart, is de waarnemer die dit alles gadeslaat, en dat vervolgens vergelijkt met de bestaande, reeds in het geheugen van de persoonlijkheid ik opgeslagen denkbeelden. Inclusief de daaraan gekoppelde gevoelens, die de persoonlijkheid ik ook reeds kent, en daarom ook herkent. En vervolgens laat de waarnemer ik het de in de betreffende situatie meest passende reactie, (die voor de persoonlijkheid beschikbaar is), door het hierop getrainde lichaam uitvoeren.
Perfecte omschrijving van het ego. Zo denk ik er ook ongeveer ego. Iedereen wordt rond zijn 7e ervan bewust dat niet al het verlangen voor het grijpen ligt. Als er meer is tussen hemel en aarde ligt de kern van het bestaan op dat vlak zeg ik altijd maar. Waarschijnlijk zijn we als mens vanaf onze geboorte tot die dag in de waan dat niks ons tegenhoud, dat deel dat egoïsme is onuitroeibaar. Ik denk ook niet dat het iets slechte is, het zegt iets over onze echt ik. Het is wat bestaat uit een grenzeloos verlangen zonder beperkingen. De vraag is of zo iets wel echt bestaat of gewoon een Fata Morgana(bedrog) van het leven is.
Ik vind het een mooi stuk. Ik heb nooit zo nagedacht over het ego van de groep, maar het klinkt eigenlijk wel logisch. Het voor jezelf toegeven dat je er naast zat is pijnlijk, maar als groep toegeven dat je er naast zat, is bijna onmogelijk. Je noemt Japan, het land waar harakiri populair is als uitweg bij gezichtsverlies door falen. Dat is niet voor niets. Ten overstaan van iedereen toegeven dat je fout zat, als individu of als groep, is een van de lastigste dingen die er is. Wel mooi, dat ze in Japan de twee uitersten hebben uitgevonden om te kunnen omgaan met falen. De makkelijke uitweg waarin je niet hoeft te leven met je fouten en de moeilijke, waarin je leert om jouw falen als iets waardevols te zien. Toch is het een belangrijk ding. Willen we als mensheid echt vooruit en niet telkens in dezelfde valkuilen blijven vallen, dan zullen we dit wel een keer moeten leren. Uiteindelijk telt alleen dat wat waar is. Ook al dacht je eerst dat het anders was. Ook al had je het fout.
Ik ben eigenlijk van jongs af aan al van mening dat we als maatschappij totaal verkeerd over het begrip mens denken. We zien onszelf als een mens met 1 goede kwaliteit. Ik hoor het John de mol net nog over AlI B zeggen dat hij 1 ding goed kon. Maar laten we daar mee kappen met dat eenhoorntjes gedoe wat ook het voetbal heeft verpest. We zouden onszelf moeten zien als som van wat we kunnen. Al onze goede kwaliteiten bij elkaar opgeteld. Als we zo kijken naar onszelf zullen veel problemen verdwijnen en mensen die totaal niet stroken zoals narcisten veel minder kansen krijgen.
Je bent per definitie een door het zelf, de "ik", gecreëerde persoon vanaf het moment dat je je bewust bent geworden van dat "ik", welke ontstaat en gevormd wordt in een samenspel met die "ik" en de personen die je omgeven en waarvan je je bewust bent. Dit zelf-creëren tot een persoon, een voortdurend proces, is eerst nog uitsluitend aan de hand van die anderen, vergaand "ik"-gelijken en daarom geschikt voor spiegeling, maar daarna ook al snel aan bewust en onbewust gecreëerde beelden van jezelf in mogelijke omstandigheden en situaties, maar ook fantasiefiguren. Zo wordt het ik en de daaraan verbonden persoon als creatie al snel en veel meer vooral een zelfcreatie die bij volwassenheid steeds onafhankelijker wordt van anderen maar nooit in definitieve mate.
Het ego herkennen, zien en realiseren dat de maskers niets met jou hebben te maken haalt de scherpe randen van het ego af, zodra je de minder scherpe randen herkent dan is er een mogelijkheid dat het ego leeft maar dat jij niet meer meedoet en alles laat lopen zoals het loopt. het antwoord op de vraag: "Wie ben ik ?" maakt "je" vrij.