Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het eerste optreden van Wilders 1

  •  
22-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3479 keer bekeken
  •  
kee jole 2283

Kee & Van Jole keken woensdag naar eerste deel van het debat over het zogeheten hoofdlijnenakkoord van de ultrarechtse coalitie. Volgens Van Jole herhaalde Wilders grotendeels zijn verhaal dat hij een week eerder op de persconferentie had gehouden bij de presentatie van het akkoord. "Het bestond vooral uit felicitaties aan zichzelf en hoe geweldig hij wel niet is. De oppositie reageerde daar op twee manieren op. Frans Timmermans reageert moreel, dat moet hij ook doen en dat is meteen een stuk rood vlees voor Wilders. Anderen, zoals Henri Bontenbal benaderen het technischer: hoe gaat de coalitie werken? En dat blijkt dan toch wel erg te lijken op de oude politiek, compleet met achterkamertjes."

Kee constateert dat SP-leider Jimmy Dijk het meest trefzeker de aanval opende. "Hij had hele concrete punten en viel Wilders aan op wat hij allemaal voor de rijken doet. Dat was een mooi debat. De SP is weer zichtbaar."

De twee spreken tot slot nog over de Europese positie van de VVD. Andere liberale partijen stellen dat de VVD de onderlingen afspraken schendt door met de extreemrechtse PVV in zee te gaan. Volgens Kee krijgt de partij het zwaar te verduren. "Zaterdag houdt de partij een congres en dan zal dit zeker aan de orde komen."

Bekijk het gesprek via de site van NPO Radio 1 of beluister de podcast

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.