Joop

Het eerste manvrije festival ter wereld in Zweden

  •    •  
06-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14913546928_16e3606506_z
Na een simpele tweet van de Zweedse comedièn Emma Knyckare met de vraag of er belangstelling zou zijn voor een festival zonder mannen, is het er nu ook daadwerkelijk van gekomen: het eerste manvrije festival ter wereld is gehouden in Zweden en draagt de naam Statement festival. Het is de bedoeling het jaarlijks te blijven organiseren tot dat ‘alle mannen zich weten te gedragen,’ aldus de organisatie. Het was een reactie op de grote gevallen van misbruik op het Bråvalla festival in Norrköping. Zo’n 5000 vrouwen bezochten het festival. Hieronder is de reportage te zien die KRONCRV maakte:

Meer over:

vrouwen, nieuws, festival
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (125)

manic
manic10 sep. 2018 - 11:26

wat een zielige onzin reacties hier als vrouwen dit zo willen organiseren dan moet dat kunnen laat ze genieten !!!

Krek
Krek8 sep. 2018 - 23:21

Een bijzonder slechte zaak. Dit zeg ik niet omdat het mij tegen staat dat de mannen worden buitengesloten, maar omdat de vrouwen zich gedwongen voelen tot afzondering. De vrouwen beseffen niet dat het hek de mannen niet buiten houdt maar de vrouwen binnen, afgezonderd. In feite is dat hek niet wezenlijk anders dan de sluier van de moslimvrouw; een middel om zich door afzondering te onttrekken aan de begeerte van (vreemde) mannen.

MichelD
MichelD8 sep. 2018 - 10:48

wat zal het buiten de hekken van dit festival gezellig zijn!

Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 19:41

Een vermoeiend draadje dat van vooroordelen aan elkaar hangt. de oorzaak waarom vrouwen iets voor zichzelf willen beginnen wordt nauwelijks belicht.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2018 - 11:43

Het Bråvalla Festival 2018 werd afgelast na aangifte van 4 verkrachtingen en 23 aanrandingen in 2017. Hoe het met de aangiftes is gegaan verder is mij niet bekend. Emma Knyckare kwam toen op het idee een alternatief festival te organiseren waar vrouwen zich veilig(er) konden amuseren. Als de discrimineringsombud er geen bezwaar ten maakt past het binnen de Zweedse wet.

EricDonkaew
EricDonkaew7 sep. 2018 - 13:26

Ik vind het prima hoor. Maar dan niet om een man roepen als bij de geluidsinstallatie de stekker eruit ligt.

4 Reacties
punt2
punt27 sep. 2018 - 14:40

Want een vrouw kan de stekker er niet terug in stoppen... Ben bij eer veel concerten backstage geweest en veel vrouwelijk technici gezien. Maar daar gaat het helemaal niet om. Ook al zijn er op dat festival alleen mannelijke technici ... wat dan nog? Is het dan ineens geen vrouwenfestival?

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 sep. 2018 - 15:59

'Maar dan niet om een man roepen als bij de geluidsinstallatie de stekker eruit ligt.' Op welk eiland heb jij de laatste 50 jaar gezeten?

Loebkesman
Loebkesman7 sep. 2018 - 20:11

EricDonkaew. Moet ik uitleggen dat je een grapje maakt?

EricDonkaew
EricDonkaew7 sep. 2018 - 20:51

@Loebkesman -------------------------- Nee, dat hoeft niet. Ik ben wel blij dat jij het doorhebt.

Andrew G
Andrew G7 sep. 2018 - 11:26

(Even voor een vergelijkbaar gegeven beste redactie, dit is natuurlijk niet mijn mening hoor.) Lijkt mij mooi om een Marokkanen vrij festival te creeeren totdat zij zich weten te gedragen. Mag ik dan wel komen en zo niet, mag ik de organisatie dan aanklagen wegens discriminatie? Ik ben natuurlijk ook nog donker dus dit scheelt. Ik zie geen enkel verschil tussen dit en het verbieden van minderheden. Het is xenofobisch en discriminerend en ik vind het heel erg dat er zo luchtig over gedaan wordt. We mogen dus wel xenofobisch en discriminerend zijn onder bepaalde voorwaarden.

13 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 sep. 2018 - 12:31

'Ik zie geen enkel verschil tussen dit en het verbieden van minderheden.' Dat zegt meer over jou dan over dat festival. 'Het is xenofobisch en discriminerend' Flauwekul. Xenofobie betekent angst voor vreemdelingen. Niets wijst erop dat ze daar bij het bovengenoemde festival last van hebben. Ook is het niet discriminerend. Niet mee mogen doen staat niet automatisch gelijk aan achtergesteld worden.

punt2
punt27 sep. 2018 - 12:41

nu ga je er vanuit dat de manen een minderheid zijn. Waarom moet je willen vergelijken op de manier waarop je doet? Is de simpele vaststelling dat mannen ervoor zorgen dat vrouwen dit op deze manier moeten doen niet al erg genoeg? waarom wil je vergelijken? is het gegeven dan minder erg? Het discriminerende is dat wij mannen niet van vrouwen af kunnen blijven op een festival, het xenofobische is dat wij onze handen niet thuis kunnen houden..... Meer is het niet, en je moet je dood schamen dat je dit zou willen wegzetten als discriminatie.

JStokx
JStokx7 sep. 2018 - 13:56

"Niet mee mogen doen staat niet automatisch gelijk aan achtergesteld worden." Kijk, daar kunnen we vanaf nu iets mee.

punt2
punt27 sep. 2018 - 14:31

@ Jstokx , en wat kun je er dan mee? Wat zou je er mee willen doen? Wat is je plan?

W-74
W-747 sep. 2018 - 15:55

“Niet mee mogen doen staat niet automatisch gelijk aan achtergesteld worden.“ Ja dat staat natuurlijk wel aan elkaar gelijk. Of dat in dit geval echt kwalijk is is een andere kwestie, maar de kern van de zaak is uitsluiting. En waar ligt de grens van die uitsluiting eigenlijk? Homoseksuele mannen mogen ook niet komen? Transgenders (van vrouw naar man) ? Jochies van 5?

JStokx
JStokx7 sep. 2018 - 16:06

Ik zie artikelen voor me over dat te top van het bedrijfsleven een mannenbolwerk is en dat te weinig allochtone jongeren stageplaatsen krijgen. Maar ik snap nu dat zij niet worden achtergesteld, dus dat stelt me gerust.

punt2
punt27 sep. 2018 - 16:21

@Jstokx, is dat je vergelijking? Kon je werkelijk niets anders verzinnen? Poeh... nou dat is wel een enorme schokgolf die je nou teweegbrengt hoor.... Had je nou echt niets anders ??

koffieleut2
koffieleut27 sep. 2018 - 21:24

Tja als er ervaring hebt met vervelende mannen, dan houd je party`zonder mannen. Vind je vrouwen vervelend, dan zonder vrouwen, vind je hetero`s lastig, dan zonder hetero`s en vind je homo`s vervelend, dan zonder geer en goor. Vind je rechts vervelend dan zonder rechts, en vind je links vervelend dan zonder links. zijn er slechte ervaringen met rooms katholieken, dan een feest zonder rooms katholieken, en zijn er slechte ervaringen met moslims, dan geen feesten met moslims. Gewoon een vraagje . Waar ligt het omslagpunt?.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 sep. 2018 - 13:08

@W74 'Ja dat staat natuurlijk wel aan elkaar gelijk. ' It's all in the eyes of the beholder. Als vrouwen een feestje willen organiseren waar ik als man niet welkom ben dan voel ik me niet achtergesteld. Sterker, ik denk dan: laat ze lekker. Dat er geen vrouwen in het eerste van Ajax spelen noemen we toch ook geen discriminatie. @koffiel 'Waar ligt het omslagpunt?.' Dat staat gewoon in de wet: op het moment dat je gaat selecteren op etnische afkomst.

koffieleut2
koffieleut28 sep. 2018 - 15:08

Joe, Volgens mij is ligt dat op de wijze hoe jij de wet leest. Dat zie je wel meer met bevooroordeelden die vinden dat hun denkwijze die van de wet is. Maar voor jij artikel 1 Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Waar zie jij etnische gronden. Ik weet, er staat op welke grond dan ook. Uitsluiting is niet per definitie discriminatie, maar uitsluiting op een van bovenstaande redenen gegint er wel op te lijken. Dus, nogmaals, en nu even over nadenken , waar ligt het omslagpunt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 sep. 2018 - 18:15

'uitsluiting op een van bovenstaande redenen gegint er wel op te lijken.' Ik zou er wel eens een goed ingelezen jurist over willen horen. Kan me niet voorstellen dat dit festival als discriminatie wordt gezien. Zou het bijvoorbeeld zijn: 'iedereen is welkom behalve mensen met spleetogen' dan vermoedelijk wel.

koffieleut2
koffieleut29 sep. 2018 - 7:55

Joe, Dit antwoord begint te lijken op mijn vraag. Ik zie ook geen kwaad in een festival voor vrouwen, een club voor mannen enz. Maar eerlijk is eerlijk, je maakt dan wel onderscheid tussen de twee "hoofd seksen". Te weten man en vrouw. Als dat toegestaan is, mag uitsluiting op andere gronden dan ook?. En zo nee waarom dan niet. De reden van het organiseren van dit festival heeft een duidelijke reden, en daar heb ik begrip voor. Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn, maar vooruit dit is een oplossing. Een voorbeeld Er zijn in dit land enkele zwembaden gesloten. De reden van enkele zwembaden in dit mooie land had ook een oorzaak. De reden was dat de beveiliging zo duur werd doordat bepaalde groepen zich niet konden gedragen. Enkele jaren geleden had het tikibad ( als commercieel bad) hier ook last van. Vindt jij het dan redelijk dat a het bad sluit. b alle mannen worden geweerd c de desbetreffende groep wordt geweerd. d apart zwemmen voor mannen en vrouwen. Om gezeur te voorkomen en geld over te houden zou ik ook voor a gaan, maar redelijk is het niet. want dan zou je voor c moeten gaan. Vandaar dat ik mij afvraag, waar ligt het omslagpunt.

koffieleut2
koffieleut29 sep. 2018 - 8:06

Andrew, Toen ik als puber op school zat stond er op de deur van enkele supermarkten, niet meer dan 2 scholieren tegelijk. De reden was simpel en denk misschien ook wel redelijk. Toen dacht ik er anders over, maar het zij zo en we hadden het er maar mee te doen. Nu scrollen we vooruit in de tijd. In mij "stadje" werd een asielzoekers centrum geplaatst. De desbetreffende supermarkt daar werd nog net niet leeggeroofd door asielzoekers. Ik heb de manager diverse malen zijn woede zien uiten richting de politie omdat hij , maar zeker ook de politie, geen grip hadden op deze groep. Een bordje met niet meer dan twee asielzoeker mocht toen niet. Dus "We mogen dus wel xenofobisch en discriminerend zijn onder bepaalde voorwaarden". Is correct. Het mag, als de groep maar veel autochtonen bevat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 sep. 2018 - 11:18

Doet me denken aan een feministisch vrouwenfestival in 1981, waar mijn ex ook bij was, in Groningen volgens mij. De stroom viel uit, kortsluiting in de geluidsinstallatie op het podium. Het bleef meer dan uur donker omdat er geen electromonteuses gevonden konden worden. Uiteindelijk kwam het goed nadat een paar heren monteurs knarsetandend werden binnengelaten. Mocht je achteraf niet om lachen, (in de Volkskrantrubriek inzendingen) want dan was je sexist! :-)

4 Reacties
punt2
punt27 sep. 2018 - 12:46

was eens in Paradiso voor mijn werk , INXS speelde en de stroom viel uit, de zaal was ook vol mannen ... maar het concert stopte en ging niet verder.... en niemand kon het verhelpen .... zelfde jaar, op Pinkpop, The Black Crowes speelden en de stroom viel uit ... heel mannen rond zien lopen backstage.... maar gebeurde toch ... wat is je punt?

Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 19:22

@ Rob Roy, Jammer dat er geen vrouwen waren bij al die storingen, dan waren die al lang opgelost. :) Vrouwen moeten gewoon doen waar ze zin in hebben. Wanneer ze het zonder mannen af kunnen moeten ze dat vooral doen. Ik signaleer wel iets anders. Vrouwen worden door mannen nog steeds niet met respect behandeld. Ze voelen zich in grote menigten niet veilig door mannen die hun handen niet thuis kunnen houden. Laten we nu eens wat doen aan de oorzaken in plaats dat vrouwen evenementen gaan organiseren waarbij alleen vrouwen betrokken zijn. In Nederland heeft een vrouw het veld geruimd nadat de relatie met een politicus op de klippen liep. De man krijgt steun van een minister uit zijn partij. Nog steeds komt de man met de schrik vrij en is de vrouw slachtoffer. Onbegrijpelijk dat zoiets anno nu bij een partij als D66 nog steeds gebeurt. Van mij had die buikspreekpop ook mogen vertrekken. Hij calculeert heel slim dat hij niet wordt aangesproken op het voorval.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 sep. 2018 - 20:56

Rob Roy, wat een oerdomme vraag om dan te gissen naar mijn punt! Je kunt toch begrijpend lezen veronderstel ik?

punt2
punt28 sep. 2018 - 5:42

@Hannes wat is je punt dan? Dat veel vrouwen bij elkaar geen stroomstoring kunnen oplossen omdat ze daar te dom voor zijn? En dat jij daar geen grap over mag maken .... Wow... poehee... zo jaren zeventig dit

henk-alexander
henk-alexander7 sep. 2018 - 11:03

Niks mis met de wens van de dames om even zonder graaiende kerels in de buurt plezier te hebben. Zoals ze dat ook kunnen doen tijdens een avondje met de Chippendales. Of is dat wat anders …? Al met al heeft het met segregatie weinig te maken. Want in de meeste sporten kunnen vrouwen apart voldoening beleven. Alleen zijn daar mannen die hun sportieve prestaties bewonderen wel welkom.

4 Reacties
punt2
punt27 sep. 2018 - 13:08

want omdat vrouwen naar de Chippendales gaan mag jij ze betasten op een festival?

henk-alexander
henk-alexander7 sep. 2018 - 16:57

'(…) want omdat vrouwen naar de Chippendales gaan mag jij ze betasten op een festival?(…)' Je trekt een kwalijke insinuerende conclusie die ik opvat als een belediging. Alsof ik (je hebt het over 'jij') ooit van plan ben vrouwen tegen hun zin op een festival te betasten - vandaar ook mijn vorige reactie.

punt2
punt28 sep. 2018 - 5:46

Henk Alexander: een avondje chippendales , of is dat wat anders......? Ik ga het niet ens uitleggen hoe suggestief die opmerking is.. wanneer jij dat zelf niet eens begrijpt...

henk-alexander
henk-alexander8 sep. 2018 - 13:46

Rob Roy, Daar je het zelf niet kunt uitlegen, zal ik maar een poging doen. Als je mjn reactie eens goed tot je door laat dringen, moet je tot de conclusie komen dat ik het ongevraagd betasten van vrouwen op festivals (niet alleen daar) categorisch afwijs. Het staat vrouwen helemaal vrij om hun eigen vertier te zoeken, dus ook als ze er voor kiezen om een show van de Chippendales (of een ander 'Full Monty' gedoe) mee te maken. Het is de vrije keuze van vrouwen om daar naar toe te gaan - een man heeft er niets over te zeggen. Hij mag zich wel afvragen waarom vrouwen naar zo’n stelletje wiegende gladjakkers willen kijken, maar verder zijn mond houden als hem niets gevraagd wordt. Fijn weekend verder.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 sep. 2018 - 10:18

Verwarrend, ik heb altijd gedacht dat Zweedse mannen van die feminiene softies waren die vrouwen schriftelijke toestemming vroegen voor fysieke toenadering.

marietje3
marietje37 sep. 2018 - 9:29

Triest dat h et zo moet. Blijkbaar kunnen zweedse mannen hun handen niet thuis houden, dat was in de tijd van de Vikingen al erg maar de laatste jaren is het blijkbaar nog erger geworden, waarschijnlijk aangemoedigd door de groei van extreem recht.

5 Reacties
marietje3
marietje37 sep. 2018 - 9:30

beste redactie, extreem recht. moet zijn: extreem rechts

punt2
punt27 sep. 2018 - 10:37

@Marietje, dat gegeven vraagt om een onderbouwing met cijfers. Waar ik het bewust over alle mannen heb , kom jij met een specifieke groep. Dan moet je dat ondersteunen met bewijs.

Sam V
Sam V7 sep. 2018 - 10:38

Dat mannen hun handen niet thuis kunnen houden door de groei van extreem rechts? Ik ben bang voor jou dat de meeste daders niet extreem rechtse denkbeelden hebben. Verdiep je even in de achtergrond van de voorvallen die tot deze stap hebben geleid en je zult een ander beeld krijgen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 sep. 2018 - 11:17

@marietje Je generaliserend etnisch profileren komt op mij nogal extreem-rechts over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 12:29

Waar de Zweden zich in 800-1000 mee bezig hielden lijkt me niet langer relevant.

De Vries3
De Vries37 sep. 2018 - 9:26

En de mensen die werken op het festival? Zeker ook alleen vrouwen? Zou je eens andersom moeten doen. Of in de vacature zetten; alleen mannen hoeven te solliciteren.

1 Reactie
punt2
punt27 sep. 2018 - 12:47

Mensen die backstage werken komen niet zo vaak midden in het publiek, je zoekt spijkers op laag water

Britta van Rees
Britta van Rees7 sep. 2018 - 9:24

Vrouwen willen helemaal niet zonder mannen feesten. Dit is een doodlopende weg. Het is lekker provocerend voor een keer, maar er is geen markt voor. Symbolisme.

4 Reacties
punt2
punt27 sep. 2018 - 10:38

dat valt te bezien, eerst de reacties maar eens afwachten hoe het is bevallen. Ik denk dat het juist een festival kan zijn wat in West -Europa juist kan aanslaan.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar7 sep. 2018 - 11:01

Brittus, Veel te generalistisch, ik ken zat vrouwen die zonder mannen willen feesten, dan hebben ze een meiden-/vrouwenavondje. Het weekend erop gaan ze weer met hun man of vriend uit of gaan ze naar een festival voor iedereen, waar ze de ongewenste intimiteiten op de koop toe nemen. Het gaat niet om het willen uitsluiten van mannen, maar om het vrij willen zijn van ongewenste intimiteiten. Je bent duidelijk geen vrouw of hebt nul-komma-nul empathie voor vrouwen, maar dat wisten we al van je eerdere posts hier.

Britta van Rees
Britta van Rees7 sep. 2018 - 15:00

@Applonia Mannen doen ook wel eens iets onderlings zonder vrouwen, zeker. En dat geldt natuurlijk ook voor vrouwen. Maar toch, een groot evenement zonder mannen ? Nee ! Ik zou dat echt ongezellig vinden, en ik weet zeker dat de meeste vrouwen er zo over denken. En ongewenste intimiteiten komen ook tussen vrouwen voor.

koffieleut2
koffieleut28 sep. 2018 - 15:11

Britta, daar schijnt het helaas nodig te zijn. Was vroeger geen markt voor, nu wel. De oorzaak is bekent, maar kan door regelgeving niet statistisch worden onderbouwd.

punt2
punt27 sep. 2018 - 8:23

Ik schrik van de reacties, geen boosheid om de reden van dit festival, maar alleen omdat het alleen voor vrouwen is.... alle vrouwen zijn welkom.. geen enkele discriminatie wat dat betreft. Het is verschrikkelijk dat het zo moet, maar er zal een volkomen andere sfeer zijn dat op een gemengd festival. En voor alle azijnpissers hier, ik zag jullie niet staan met met spandoeken voor de sauna's die een speciale vrouwendag hebben. Wordt boos om de achterliggende reden!! En misschien bevalt het zo goed, is de sfeer zo geweldig, dat het vaker plaats zal vinden en zelfs tot meerdere festivals door heel Europa zal gaan leiden.

21 Reacties
Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 8:55

Ik denk dat witte mannen het niet alleen vervelend dat ze nu buitengesloten worden maar ook dat ze iets in de schoenen wordt geschoven waar ze zich niet in herkennen. Men zou zich moeten afvragen waarom deze festival problemen nu optreden terwijl deze problemen de afgelopen 40 jaar niet leken te bestaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 9:15

"Wordt boos om de achterliggende reden!!" precies.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 sep. 2018 - 9:28

@Rob Roy Ik snap de achterliggende gedachte en vind het op zich geen probleem. Ik ga graag naar mijn plaatselijke sauna en kan alleen woensdag niet gaan want speciale vrouwendag. Specifiek op dit thema geen last van. Maar je moet ook beseffen dat je je met segregatie op een hellend vlak begeeft. En dan beslist niet alleen op etniciteit maar ook op sexe. Want natuurlijk worden in dit geval alle mannen gediscrimineerd. Vervang in jouw bijdrage het woord vrouwen eens door blanken en je hebt een ranzig PVV-stukje.

punt2
punt27 sep. 2018 - 9:43

@Frank. Niet leken te bestaan..... het is pas sinds de laatste jaren dat het gedrag nog meer de spuigaten uitloopt dan voorheen, dat vrouwen terecht meer voor hun rechten opkomen en dat er een stukje gewaarwording moet plaatsvinden !!! Dat heeft te maken met een lossere moraal bij mannen en een strikter besef bij vrouwen over wat normaal zou moeten zijn en wat niet. Onder het mom” alles moet maar kunnen” zijn een aantal heren doorgeslagen . En dit is een goed signaal!!

Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 10:24

@Rob Roy Je bent verkeerd geïnformeerd over de achtergrond van de daders van deze aanrandingen en verkrachtingen. Gezien het feit dat hier niet over mag worden gesproken verbaast mij dat niet.

punt2
punt27 sep. 2018 - 10:43

@HerrVoragend, knap wat je erbij verzint. !! prachtig!! Maar daar gaat het niet over, hoe moeilijk kan het zijn om bij het specifieke onderwerp te blijven? Het gaat om een festival voor vrouwen, een festival waar vrouwen niet worden lastig gevallen door mannen. Het gaat niet om marspersonen (m/v) of wat dan ook . Je kan niet zomaar iets invullen voor iets anders. Ik begrijp dat je de discussie wilt sturen in een richting waar het niet over gaat, maar waarom? kan je niet op een normale wijze je mening geven? Festival voor vrouwen, omdat vrouwen worden lastig gevallen op festivals. hoe moeilijk kan het zijn?

Alfons de B
Alfons de B7 sep. 2018 - 12:38

RobRoy, In 2016 schreef de NY Times al over dit festival. https://www.nytimes.com/2016/07/06/world/europe/swedish-police-investigate-over-40-reports-of-rape-and-groping-at-2-music-festivals.html Dan kun je zelf begrijpen naar het waarom het festival nu zo is zoals het is. Zoals je zelf zegt: hoe moeilijk kan het zijn?

punt2
punt27 sep. 2018 - 12:55

@Frank1234, ik ben helemaal niet verkeerd geïnformeerd, het waren namelijk mannen die het deden. Ook jij wil dit heel graag in een bepaalde hoek plaatsen, om dan vanuit die hoek weer helemaal los te gaan. Het klopt ook, de hoek waar de schuldigen zitten waren mannen. Onderzoek toonde aan dat het aantal vrouwen wat dit gedrag vertoonden naar vrouwen niet meetbaar was.

punt2
punt27 sep. 2018 - 14:29

@Alfons de B, wat is de toegevoegde waarde? De daders waren mannen .... en deze vrouwen hebben nu een festival zonder mannen. Prachtig dat zelfs het nieuws is doorgedrongen tot Amerika. Dank voor de link..... maar wat veranderd het? Of beweer je dat het geen mannen waren die deze aanrandingen etc. pleegden? Dan hoor ik het graag van je .

Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 14:34

@Rob Roy Je zou ook kunnen zeggen dat het mensen waren die dit deden, of misschien meer in het algemeen bipeds. Lees verder de link van Alfons de B voor meer informatie hierover.

punt2
punt27 sep. 2018 - 14:54

@Frank, zeg het dan wat je wil zeggen, maak dan duidelijk waar je de hele tijd naar toe wilt gaan!!! Jij wil zo graag met je wijzende vingertje de schuldigen duiden, en zo graag duidelijk maken dat “ zij” dat waren.... Maar daar gaat het helemaal niet om, iedereen weet wie de daders zijn. Dat is allang bekent en zeer duidelijk voor iedereen de constatering doet pijn. Erg veel pijn.... voor ons mannen .!!! de daders zijn mannen. Vieze mannen, gluiperige mannen die zonodig stoer denken te zijn om als een holbewoner een vrouw lastig te vallen, aan te randen en te verkrachten. En omdat de daders mannen zijn is er dit festival. En wanneer jij denkt dat er bepaalde groepen zijn die het alleenrecht hebben op dit gedrag moet ik je helaas teleurstellen dat hebben ze niet. Het bespottelijke gedrag komt onder alle soorten van mannen voor. Onder alle afkomsten, geloofsovertuigingen en kleuren. Dat heeft dit probleem wat op zeer veel festivals speelt wel duidelijk gemaakt. Dat jij het wil pinnen op 1groep is dus niet terecht!!

Alfons de B
Alfons de B7 sep. 2018 - 15:04

RR "Of beweer je dat het geen mannen waren die deze aanrandingen etc. pleegden? Dan hoor ik het graag van je ." Inderdaad waren het geen mannen die de aanrandingen/verkrachtingen, maar jongens. In ieder geval volgens hun identiteitskaarten en omdat geboorteaktes ontbreken is er verder geen controle op. Overigens wel jongens die al vroeg baardgroei ontwikkelen Ik merk dat je graag het kind met het badwater weggooit als ik je argumentatie lees. Helaas biedt het geen enkele, maar dan ook werkelijk geen enkele oplossing voor een afname van het aantal aanrandingen/verkrachtingen. Je 'vrouwvriendelijke oplossing' is zelfs bijzonder vrouwonvriendelijk, en wel voor alle vrouwen buiten het festivalterrein en op alle andere dagen van het jaar. De geboden oplossingen in Zweden (een armbandje dragen met de tekst tafsainte en een contract bij gewenste intimiteit) gaan ookniet helpen, al was het maar omdat de daders deze teksten niet kunnen lezen. En een oplossing kan ook pas komen als het probleem bespreekbaar is. Dat is het niet (bij jou ook niet) en dit verklaart waarom er bij de verkiezingen komende zondag veel gaat veranderen, zeker voor Zweedse begrippen. Duidelijker kan ik niet worden, zoals je bij anderen gemerkt hebt is het lastig hier iets over de oorzaken te plaatsen, nog afgezien van het feit dat sommigen helemaal geen interesse hebben in probleemherkenning maar slechts open staan voor brood en spelen om geheel tevreden te zijn, Rob Laat ik het erop houden dat het enig maatschappelijk inzicht in sociale problemen vereist om niet verbaasd te zijn over verkiezingsuitslagen. En de toegevoegde waarde (want daar vroeg je naar), beste Rob, is dat als het probleem bespreekbaar is er begonnen kan worden aan een oplossing. Daar zullen Zweedse dames in ieder geval wel blij mee zijn..

punt2
punt27 sep. 2018 - 16:18

@Alfons de B, ik heb medelijden met jou, je komt met voorbeelden van jongens alsof dat geen mannen zoude zijn. Je geeft een inkijk in jouw gedachtengang dat dit gedrag alleen voorkomt bij deze groepen, pijnlijk is dan de wetenschap dat dit niet zo is. Naast de voorbeelden van deze mannen zijn er andere voorbeelden van andere mannen met hetzelfde gedrag. Dat valt niet ineens weg tegen de verschrikkelijke handelingen begaan door deze groep! het geeft alleen aan dat dit verachtelijke gedrag overal voorkomt. Dat het deze mannen zijn, maar ook de Gooise knapen bij Hilversum alive die zich niet kunnen inhouden of de boeren op de zwarte cross, de studenten op lowlands en noem maar op. Je wil zo graag dat dit gedrag een probleem is alleen voor de door jou aangedragen groep, maar helaas dat is niet zo! De reden voor dit festival is duidelijk, steeds meer mannen kunnen hun grijpgrage handen niet thuishouden! En deze mannen hebben veel verschillende achtergronden en kleurtjes , Maar ze hebben hun misselijkmakende gedrag als overeenkomst.

Alfons de B
Alfons de B7 sep. 2018 - 16:37

RR 1818u "Dat het deze mannen zijn, maar ook de Gooise knapen bij Hilversum alive die zich niet kunnen inhouden of de boeren op de zwarte cross, de studenten op lowlands en noem maar op." Sorry, Rob, zowel anderen als ik hebben het over het over het onderwerp waarover is geschreven: een festival in Zweden. De achterstelling van vrouwen in NL, Afghanistan of Congo staat niet op het program vandaag. De enige overeenkomst daarmee die ik kan vinden is in je eigen opmerkingen": je vindt alle mannen "vies", "gluiperig", "aanranders" en "verkrachters". (RR 1654u) Prima dat je graag jezelf beschrijft, maar spreek dan ook alleen voor jezelf en laat een ander daarbuiten.

Karingin
Karingin7 sep. 2018 - 16:40

Het probleem is echt niet van de laatste jaren, als vrouw heb ik tientallen keren last gehad van opdringerige mannen en veel erger. Bijna allemaal roomblank. Alleen werd je vroeger geacht het te slikken, tenzij het om regelrechte verkrachting ging. Dus dit festival is gewoon een goed statement. Gejank van mannen die zich aangesproken voelen terwijl ze zich naar eigen zeggen niet zo gedragen is nogal sneu. Het gaat dan dus niet over jou. Jammer voor je dat je een keer niet toegelaten wordt op een feestje, maar er zijn er meer waar je wel naartoe kunt.

punt2
punt28 sep. 2018 - 5:53

@Alfons de B, wat een zwaktebod die laatste reactie ... Valt wel op dat wanneer je geen argumenten meer hebt je maar moet gaan beledigen.. pathetisch gedrag . En dat allemaal omdat je zo graag wil zeggen dat het buitenlanders waren, dat zij de schuld zijn !!! Jammer voor je ... dat zijn ze niet. Het probleem dat mannen niet van vrouwen op festivals af kunnen blijven en daarmee denken dat het 1 groot jachtgebied is waar ze hun gang kunnen gaan is niet voorbehouden aan die groep die jij zo graag hier de schuld van wil geven.

Satya
Satya8 sep. 2018 - 7:48

DanielleDefoe Wat is die reden? Graag naar een onafhankelijk onderzoek verwijzen, niet 1 of andere rechts krantje, mijn Zweedse vrienden zijn er duidelijk over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2018 - 16:25

Guardian goed genoeg? https://www.theguardian.com/world/2017/jul/03/swedens-bravalla-music-festival-cancelled-next-year-after-sex-attacks

Satya
Satya8 sep. 2018 - 20:10

DanielleDefoe Ik moet je mijn excuses aanbieden in deze, jij verwees niet indirect naar de culturele achtergrond van de daders. Volgens mijn Zweedse vrienden waren er ook vrouwen die zeiden dat ze er vrij zeker van waren dat er blanke mannen waren die dit deden. Wat mij gezien de festival waar ik ben geweest realistisch lijkt.

Satya
Satya8 sep. 2018 - 20:16

Alfons de B Waarom zijn er geen processen? Waarom hoor je van vrouwen in het uitgaansleven andere verhalen? Waarom heb ik als vrouw de ervaring dat mannen uit alle culturen dit doen? Ik negeer het zoals de meeste vrouwen. Weg met alle zwarten en moslims of niet?

Alfons de B
Alfons de B9 sep. 2018 - 12:15

Je hebt het stukje in de NY Times vast niet gelezen. Ik help je een stukje op weg. Zoals je zelf ook wel begrijpt is zo'n festival een evenement waar vooral veel 'blanken' komen, net zoals bijv tennis of korfbalwedstrijden of bij een GL meetup met Klaver. Dit is ook logisch, al was het maar omdat er in Zweden nu eenmaal veel blanken wonen. Ondanks de overdaad aan blanken, staat er in de NY Times: "The police have been examining seven suspects, six of them foreigners, whose ages range from under 18 to 35.." Er is wel meer info beschikbaar, mocht het niet genoeg zijn voor je: https://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/04/swedish-music-festivals-hit-by-reports-of-rapes-by-migrants/ of http://flavorwire.com/583424/seven-suspects-identified-at-swedish-festival-where-over-32-sexual-assaults-were-reported Deze laatste raakt ook aan jouw opmerking ("Waarom heb ik als vrouw de ervaring dat mannen uit alle culturen dit doen?") want in de laatste paragraaf staat: "Sexual assault has been an ongoing problem at music festivals throughout the world (there were, for example, alleged cases of sexual assault and/or rape in Denmark at the 130,000-attendee Roskilde Festival), but these numbers from Swedish festivals are extremely and grossly high. They come not long after Swedish police were accused of covering up information about sexual assaults at a Stockholm festival (mostly involving groping) the previous year. (The groping had allegedly been perpetrated by a group of young migrants, and it was speculated that the police may have been trying to avoid anti-immigrant backlash — as there’d been cases of arsonists attacking asylum centers hosting refugees.)" Waarom je niks over processen leest? Dit heeft de Zweedse politiek bepaald: in een poging een bepaalde politieke partij de wind uit de zeilen te nemen, mochten kenmerken van verdachten niet meer geregistreerd en of verspreid worden. Of er mocht helemaal niet bekend gemaakt worden dat er een delict heeft plaatsgevonden. In het NY Times stukje zie je daar ook een deel van terug: "The Swedish police have already been under scrutiny. The Swedish newspaper Dagens Nyheter accused the police of failing to publicize details about sexual assaults at a festival in Stockholm last summer until the newspaper drew attention to the episode. The newspaper also accused the authorities of failing to warn the public ahead of the festival that similar attacks had taken place in 2014 and suggested that the police were trying to avoid an anti-immigrant backlash." En ook de andere 2 artikelen wijzen naar het verzwijgen van gebeurtenissen door de Zweedse overheid om zo gemeenschappelijke dader kenmerken niet te hoeven benoemen. You do the math, Satya, met als extra wegingsfactor dat na 2016 de Zweedse overheid nog wat strenger toeziet op het niet-publiceren van gegevens en waarom er over 2017 nog minder is gepubliceerd, behalve (letterlijk) '..jongeren' (of 'alle mannen' of andere vage begrippen om de grootste groep daders niet te hoeven benoemen). Toen nog geen maand geleden 80-100 auto's in de brand werden gezet, hoorde je ook vrij weinig over de daders. https://www.ad.nl/buitenland/gemaskerde-jongeren-steken-in-zweden-88-auto-s-in-brand~a756232e/ En ook de politie-inspecteur heeft het over: 'jongeren)'. Je laatste opmerking, iets vragen en tegelijk suggereren ("Weg met alle zwarten en moslims of niet?") heb je al eerder geprobeerd bij mij: je weet iets niet maar gaat bij voorbaat uit van racisme - dat is behoorlijk discriminatoir van je, eufemistisch gezegd. Beter lijkt het mij dat aanrandingen en verkrachtingen zoveel mogelijk beperkt worden, nietwaar? En dat is in Zweden om te beginnen het probleem van de dadergroep bespreekbaar te maken. Zweden heeft een probleem met 'jongeren' en dat gaat helaas niet opgelost worden door simpelweg naar 'alle mannen' te wijzen als dader, of door het simpelweg te verzwijgen.

Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 8:12

Bestond Michfest niet ook voor het sneuvelde door transactivisten?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 11:08

Het Michigan Womyn’s Music Festival werd na 40 jaar beeindigd, maar vooral wegens gebrek aan belangstelling zeker niet alleen vanwege het protest van transvrouwen tegen "womyn born womyn" .

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2018 - 8:09

Een beetje provocatie, ik moet de mens nog tegenkomen wie mij, met hoedje en toeter bewapend, tegenhoudt als ik wil gaan staan waven. Ik ken mijn recht op entertainment!

1 Reactie
punt2
punt27 sep. 2018 - 8:35

buiten het hek ben je van harte welkom met je hoedje, je vlaggetje en je toeter.

Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 7:55

Vreemd dat de aanleiding voor dit festival niet genoemd (mag?) worden.

8 Reacties
punt2
punt27 sep. 2018 - 9:36

De reden weet iedereen!!! Omdat vrouwen niet veilig zijn voor mannen op een festival. En dat heeft niets te maken met de herkomst van die mannen, hoezeer je ook die kant op wil.

Thuiszitter
Thuiszitter7 sep. 2018 - 9:40

@Frank - wordt toch genoemd nl. “ . Het was een reactie op de grote gevallen van misbruik op het Bråvalla festival in Norr

Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 10:27

@Rob Roy @Thuiszitter Stel jezelf de vraag waarom dit festival in Zweden plaatsvindt.

Satya
Satya7 sep. 2018 - 10:27

Frank bedoeld dat het zwarten en moslims zijn. Blanke mannen doen dit niet, nee hoor, kijk in Bangkok en Afrika frank jullie gaan ervoor op vakantie omdat je weet dat de pakkans hier groter is.

Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 12:05

@Satya Net zoals men in Bangkok voorzichtig moet zijn met toelaten van alleenstaande blanke mannen in dat land, denk ik dat men in Zweden voorzichtig moet zijn met toelaten van bepaalde andere groepen mannen op deze festivals. Dit lijkt mij persoonlijk een logisch gevolg van de ontstane situatie. Maar wellicht ben ik te pragmatisch, maar ik weet vrij zeker de realiteit niet veranderd door het ontkennen ervan. Het feit dat men zonder ban hier niet meer over kan praten, is om zich al vrij zorgelijk. Het is namelijk niet iets wat ik verzin uit fobische overwegingen, maar iets wat geconstateerd is door de Zweedse politie.

punt2
punt27 sep. 2018 - 13:02

@Frank1234, ik stel die vraag niet omdat het mij niet interesseert, het simpele feit dat dit festival er is omdat vrouwen aangeven dat dit er moet zijn zegt genoeg. Lowlands 2017 : Zanger Sam Carter van de Britse band Architects heeft vrijdag zijn publiek op Lowlands even ferm toegesproken! Tijdens een van zijn nummers was een vrouw aan het crowdsurfen en Carter zag dat een man uit het publiek naar haar borst greep. Dat liet hij niet aan zich voorbij gaan. Dansen in de zon, een dutje doen op het gras, lekker eten en drinken: dat was wat de Amerikaanse journaliste Vera Papisova meemaakte op het festival Coachella. Maar ook: seksuele intimidatie. Tien uur lang was de journaliste op het festivalterrein van Coachella, een groot festival in in Californië. "In die tien uur ben ik 22 keer betast", DEN HAAG - Tijdens Parkpop in Den Haag zijn zondag vechtpartijen uitgebroken in het publiek, waarbij gewonden zijn gevallen. Ook zijn volgens de politie vrouwen betast. Twee vrouwen hebben aangifte gedaan hiervan.

Thuiszitter
Thuiszitter7 sep. 2018 - 16:49

Frank123 eerst zeg je dat de aanleiding niet wordt vernoemd en antwoord ik met de zin waar het antwoord wordt gegeven en nu moet ik mij weer afvragen waarom het festival in Zweden plaatsvindt , kom ik weer met hetzelfde antwoord omdat er vorig jaar grote onrusten zijn geweest. Wat wil je nu eigenlijk zeggen ?

Satya
Satya8 sep. 2018 - 7:46

Frank1234 Weleens op een festival geweest? De meerderheid van de mannen is blank. Ga jij nu eens uitzoeken of alle klachten daadwerkelijk over migranten gaan? Dat de rechtse pers zo hard hun best hebben gedaan om klachten over zwarten siert hun weer echt. Praat eens met vrouwelijke festival gangers en vraag hen waar de meeste overlast vandaan komt. Aan mij hebben toch vooral blanke handjes gezeten, logisch ook als je de verhouding bekijkt.

korheiden2
korheiden27 sep. 2018 - 7:48

Of dit vooruitgang is betwijfel ik sterk. Als vrouwen doordringen in een mannenbolwerk (zoals die eliteclubs in Engeland) is dat positief. Het kan verkeren, zei Brederode al.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 11:11

Als ik me goed herinner mochten ze daar drankjes rondbrengen in veel te korte jurkjes.

Henriette3
Henriette37 sep. 2018 - 7:07

Dat het zover heeft moeten komen...

Erikvanwegen
Erikvanwegen7 sep. 2018 - 6:56

In bepaalde culturen, is het heel normaal om feesten zoals bruiloften en godsdienstige bezigheden volledig gescheiden te doen. Ik heb niet het gevoel dat dit vooruitgang is... in ieder wel het gevoel dat er iets heel erg mis is in Zweden..

1 Reactie
Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 9:33

Of zoals dat in Harry Potter genoemd wordt: "He Who Must Not Be Named".

punt2
punt27 sep. 2018 - 6:50

Dat hebben wij in Nederland al jaren, twee zelfs! De Libelle zomerweek en de huishoudbeurs ......

1 Reactie
Hertog2
Hertog27 sep. 2018 - 8:22

Ho ho, ik moest gedwongen mee. Wel grappig alle mannen die ik daar tegenkwam (huishoudbeurs) liepen er net als ik verloren bij en zochten elkaar zeer nadrukkelijk op. Gedeelde smart is halve smart.... On topic, in en in triest, next step white people only?

Sam V
Sam V7 sep. 2018 - 6:50

Wel jammer dat nu alle mannen moeten boeten voor het gedrag van een paar gekken. Of gaan we voortaan alle groepen straffen voor het gedrag van een enkeling uit de groep. Waarbij het benoemen van een aantal personen tot dezelfde groep natuurlijk willekeur is.

omaoeverloos
omaoeverloos7 sep. 2018 - 6:47

Het wachten is nu op het eerste festival slechts vir blankes.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 8:10

De diskrimineringsombudsman gaat er haar licht over laten schijnen.

Montesquieu2
Montesquieu27 sep. 2018 - 6:39

Dit is hoe dan ook fout dit. “Het is de bedoeling het jaarlijks te blijven organiseren tot dat ‘alle mannen zich weten te gedragen,’ aldus de organisatie.” Vervang “mannen” in het stukje voor bijvoorbeeld “Marokkanen”....

1 Reactie
punt2
punt27 sep. 2018 - 8:13

maar waarom fout? waarom altijd weer discriminatie erbij halen. Wanneer vrouwen een eigen festival willen zonder mannen moet dat gewoon kunnen. Er zal een heel andere sfeer hangen dan met mannen erbij, is dat dan fout? De reden is afkeurenswaardig op zijn minst, maar het feit is dat een vrouwenfestival gewoon moet kunnen.

Jaap174
Jaap1747 sep. 2018 - 4:27

Het mag van mij hoor, maar ik neem aan dat iedereen ontploft van verontwaardiging als er een festival wordt georganiseerd waar alleen mannen welkom zijn.

1 Reactie
Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 8:13

Nee hoor. Mij zou het niet boeien. Sowieso zijn er genoeg mannenclubs waar vrouwen niet welkom zijn.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins27 sep. 2018 - 2:20

Ik snap de actie. Maar het feit is dat dit pure discriminatie van het zuiverste soort is en het is bovendien een enorme deuk in de Zweedse rechtstaat. Wat houd een rechtsextremist nou nog tegen om een "moslimvrij" feest te organiseren? Als dit niet verboden kan worden mag zo'n feest ook doorgaan. Het is net so Sovjet unie. De ideeen zijn goed bedoeld. Maar in feite komt het neer op facisme.

4 Reacties
Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 8:16

Het is fascisme als mannen overal en altijd deel van moeten uitmaken en besluiten dat vrouwen niet zonder hun onderdrukkers kunnen samenkomen. Wat lijkt het me fijn, een gezellig festival, zonder dronken mannen, zonder opdringerige mannen, zonder starende mannen, maar gewoon vrouwen onder elkaar, zonder 's avonds als het wat donkerder wordt op je hoede te moeten zijn en/of bepoteld te worden. Heerlijk!

punt2
punt27 sep. 2018 - 8:16

Zeur niet zo, niet gelijk die discriminatiekaart trekken. Wat is erop tegen om een vrouwenfestival te organiseren? Alle kleuren en geloven zijn welkom... alleen mannen niet. Ik begrijp de ophef om de reden maar zeker niet om het feit dat het er is. Juist het commentaar erop vind ik zeurderig en vooral kleinzielig. Maar je druk om de reden!!!

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 9:13

Rob Roy 7 september 2018 at 10:16 Ik denk ook niet dat de rechtstaat gevaar loopt in Zweden en het commentaar heeft een zeker zeurgehalte. Geen voorstander van seksescheiding, gewoonlijk leidt die tot toestanden die nadelig zijn voor vrouwen, maar zo'n festival ach.... Ik wordt ongerust als er een seksescheiding in de openbare ruimte of op de werkvloer wordt bepleit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2018 - 9:39

ik word

Zandx
Zandx7 sep. 2018 - 1:22

Dit zal ze leren, nu gaan alle vieze mannen in Zweden hun handjes thuis houden in het vervolg!

Thuiszitter
Thuiszitter6 sep. 2018 - 23:52

De midzomernachtfeesten tijd is schijnbaar voorbij het kan verkeren . In Zweden is het echt uit de hand gelopen . Alhier bezoek ik weleens festivals , het valt mij dan op dat de beveiliging bij de entre super streng is, over het terrein constant beveiliging is te zien , ik weet niet of dat afdoende is en dat er hier ook van dit soort praktijken voorkomen. Spijtig dat dit op deze manier nu moet worden opgelost, vind wel dat ze een duidelijke boodschap uitdragen .

JvanDeventer
JvanDeventer6 sep. 2018 - 22:45

Jottem! Weg Met Mij!

Erik1976
Erik19766 sep. 2018 - 22:29

'totdat alle mannen zich weten te gedragen'. Dat wordt een mooie jaarlijkse traditie. Alsof mannen zich om deze reden ineens allemaal gaan gedragen; dit zeg je tegen kinderen.

1 Reactie
Roel2
Roel27 sep. 2018 - 7:19

"ik ga gesluierd door het leven totdat alle mannen zich weten te gedragen" In een onwillend oor kan het inderdaad klinken dat mannen zich niet meer hoeven te gedragen, hadden die vrouwen maar een manvrij feestje moeten organiseren...

kindval
kindval6 sep. 2018 - 22:03

Goh, wat een vooruitgang!

Henri Zwols
Henri Zwols6 sep. 2018 - 21:36

Ondernemersvrijheid. Als jij als private onderneming een festival organiseert en wil discrimineren op geslacht, ras, leeftijd of wat dan ook, dan mag dat van mij. Zolang de overheid er maar niet aan meewerkt.

1 Reactie
Andrew G
Andrew G7 sep. 2018 - 11:30

Deze onthou ik. Kan ik gebruiken als ik geen Islamieten aan wil nemen. (dikke vette knipoog hoor) Echter dit excuus is dus absurt.

Satya
Satya6 sep. 2018 - 21:14

Geen mannen heerlijk.

8 Reacties
Erik1976
Erik19766 sep. 2018 - 22:31

LOL!!! "Woordafbreking heer·lijk Woordherkomst en -opbouw In de betekenis van ‘prachtig, aangenaam’ voor het eerst aangetroffen in 1200 [1] afgeleid van heer met het achtervoegsel -lijk" ..als in 'gelijk een heer'..

Extra belegen
Extra belegen6 sep. 2018 - 22:52

tja, mannen in ouderwetse mannenclubs dachten waarschijnlijk precies het omgekeerde.. en deze clubjes werden door feministen zo afgekeurd. Hoe tijden toch snel kunnen veranderen.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins27 sep. 2018 - 2:16

Ik shrik er van dat jij dit zegt. Jij was toch tegen discriminatie? Dit is pure discrimimatie van het zuiverste soort. Dit nodigt ook uit om feesten te organiseren waarbij geen moslims, zwarte of homo's mogen komen. Ik heb je ooit nog gewaarschuwd, De walgelijke ideen van de xenofobe racisten vergiftigd een mens snel.

Frank1234
Frank12347 sep. 2018 - 7:52

@Drunken Pumpkins Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen. Aangezien dit feest als doel heeft vrouwen van hun vrijheid te laten genieten doet het aspect vrouw zijn er wel degelijk toe en is het dus geen discriminatie. Zo is het ook geen discriminatie dat een gynaecoloog alleen vrouwen behandeld. Indien er bij dit vrouwenfeest vrouwen met rood haar (een niet relevant kenmerk binnen de context van dit feest) zouden worden geweigerd, dan zou dit weer wel discriminatie zijn geweest.

Satya
Satya7 sep. 2018 - 8:01

Drunken Ik schrijf alleen geen mannen heerlijk. De rest vul jezelf in. Ik zie mannen toch echt als de grote overlast gevers, vooral als er drank inzit. Geloof zeker niet dat dit de manier is maar het idee, heerlijk een festival zonder mannen, moslima zwarten blanke gele allemaal gezellig, alleen vrouwen. Wedden dat er weinig ellende zal zijn? Als drank en drugs dan ook nog worden uitgesloten, wauw.

Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 8:19

Ik ben het helemaal met je eens. Er is trouwens in Nederland ook een festival voor vrouwen, ik ben nog niet geweest, maar hou het in de gaten. Het is wel spiritueel met allerlei trainingen, dus als dat je ding niet is, is dat jammer... maar het is eventueel iets om te overwegen. De naam schiet me zo niet te binnen, maar het is te googelen. Een meer standaardfestival, zoals gewoon met muziek enzo, enke voor vrouwen? Heerlijk! Wat zou dát me goed lijken.

RonVa
RonVa7 sep. 2018 - 15:41

Satya, Het is dus gewoon willekeur. Mannen mag je overlastgevers vinden en weren, mannen met een bepaalde achtergrond die overlast geven mag je weer niet weren.

Loebkesman
Loebkesman7 sep. 2018 - 20:26

Polarisatie heerlijk.

DoNotAssumeMy
DoNotAssumeMy6 sep. 2018 - 20:44

Segregatie kan nooit het antwoord zijn.

5 Reacties
tempest
tempest6 sep. 2018 - 23:03

Denk dat het meer gewoon leuk is om met enkel dames te zijn en nergens echt een antwoord op. Vergelijk het met de Canal parade in Amsterdam: een leuk feestje met een heel eigen sfeer combineren met een statement maken.

Donutz
Donutz7 sep. 2018 - 5:53

Helemaal mee eens. Segregatie is niet de oplossing. Foute mannetjes zie ik daar niet van leren en normale mannen dupeer je dan. Goed om fout gedrag onder de aandacht te willen brengen (van in dit geval ziekelijke mannen) en bestrijden maar de manier waarop is niet de juiste weg om de wereld een stukje mooier te maken.

Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 8:29

@Donutz.... Waarom moeten vrouwen altijd maar het ''leermateriaal'' van mannen zijn? Waarom zou het onze collectieve taak zijn om de standaard-festival-ellende te ondergaan in de hoop dat een paar vrouwenhaters er wat ''van leren''? (wat ze niet zullen doen) (en sowieso... hoe leer je ze wat dan ook? Een tirade afsteken?) Laat dat eens de taak zijn van die ''normale mannen''.

Donutz
Donutz7 sep. 2018 - 9:28

@M: vrouwen als leermateriaal, hoe kom je daar bij? Niemand dient als leermateriaal. En die zieke testosteron mannetjes valt vrees ik weinig tot niets te leren. Het weigeren op van een groep wegens de misdragingen van een paar is gewoon fout. Als ergerns iemand (bijv een handtastelijke kerel) een ander lastig valt dan is het aan een ieder daar iets aan te doen, die taak is niet aan specifiek mannen (of juist vrouwen) weggelegd. Misschien iets van een festival/evenementen verbod voor mensen die gepakt zijn op walgelijk gedrag zoals handtastelijkheden? Hooligans leggen we ook een stadionverbod op van tijdelijke of permanente duur. Dat scheelt al wat rotte appels op een evenement.

Miranda7
Miranda77 sep. 2018 - 11:00

@Donutz Nadeel is wel dat de drempel om zo iemand dan te melden er wel is, ook om praktische redenen. Daarnaast zullen veel mensen eisen dat er bewijs is van wangedrag, wat zowat niet te doen is. Dan komt het erop neer dat je óf mensen hun woord aanneemt als waarheid, óf zowat niemand gelooft als het niet ook op video oid staat. En waar meld je het? Bij wie? Op een druk, donker festival? Wat wordt er vervolgens mee gedaan, WIL je wel continu verantwoordelijk zijn voor de handhaving door continu wangedrag te melden? Daarnaast is het punt niet alleen het gedrag zelf. Bijvoorbeeld, dronken mannen, zonder dat ze direct iemand lastigvallen, veroorzaken al een andere sfeer en een minder veilig gevoel. Als iemand handtastelijk is, is het kwaad al geschied. Het lijkt me dan juist een verademing dat dat probleem er sowieso al zowat niet is. Er zijn al genoeg festivals waar mannen kunnen drinken en vrouwen kunnen bepotelen, één enkel festival waar je die ellende niet hebt is dan teveel gevraagd? Mwah... Het punt is niet dat foute mannetjes ervan leren, het punt is dat ze lekker wegblijven en dat (vrouwelijke) festivalgangers er voor de verandering geen last van hebben. Misschien is de meest nodige les wel dat we dit zó zat zijn, dat ze helemaal niet meer hoeven te komen tot ze zich massaal beter gaan gedragen.