Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het eerlijke verhaal van AstroTV

  •  
23-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_astro_tv_01.jpg
AstroTV, vertel het hele verhaal en niet alleen dat wat de kijkers willen horen
Bertha, 54, juf van groep drie. Bertha zag het leven niet meer zitten. Ze verloor haar man drie jaar geleden aan een spannende stewardess en haar veertienjarige kinderen aan de heroïne.
Een belletje naar AstroTV voelde als een laatste kans voor Bertha. Trillend pakte ze de telefoon en draaide ze het 0909-nummer dat op de televisie voorbijkwam. Snikkend zocht ze hulp van het medium dat op dat moment aan het werk was. Vanaf de eerste seconde kwam alles eruit. Het verdriet. De wanhoop. Het onbegrip. En de vragen natuurlijk, want Bertha zocht naar antwoorden; zelf kon ze die niet meer vinden. Het medium vertelde Bertha dat haar iets moois stond te wachten. Na het telefoongesprek voelde het voor Bertha als een opluchting, maar daar bleef het ook bij. Ze geloofde er niet echt in. In haar leven heeft ze immers nooit echt geluk gehad. Maar wat denk je? Een week later nam haar leven plotseling een totaal andere wending. Bertha ontmoette een leuke piloot – ook al was dit na het gluiperige stewardessenavontuurtje van haar ex-man natuurlijk even wennen. Bert, 56, sportief, humor, en speelde net als Bertha graag Ganzenborden. Samen adopteerden ze een jongetje met prachtige, donkere ogen. Jeffrey uit Nigeria, 16, vrolijk, sportief, en een echt moederskindje. Bertha voelde zich gelukkig, intens gelukkig. Eindelijk weer. Ze genoot ineens van de kleine dingen in het leven. Mensen in haar omgeving zagen Bertha na een ellenlange, loodzware periode eindelijk weer eens stralen. Volop stralen. Oh man, wat voelde ze zich fantastisch, alsof ze de hele wereld aankon. Bertha kon nauwelijks nog bevatten dat het medium gelijk had gekregen. Haar leven was fortuinlijker dan ooit tevoren.
Twee maanden later overleed Bertha aan een ongeneeslijke hersentumor. Het medium had uiteraard ook dít zien aankomen, maar ja, dat zou de kijkers hebben weggejaagd. Het punt dat ik hiermee wil maken is niet dat AstroTV lukraak wat kaarten pikt en een commercieel onzinverhaal ophangt. In mijn ogen is dat overduidelijk, maar ik heb er helemaal niets op tegen dat een aantal mensen hier wél in gelooft en hier misschien zelfs ook kracht uit put. 
Mijn punt is dat AstroTV niet het hele verhaal vertelt. Het vertelt alleen het verhaal dat de bellers én de kijkers willen horen. Nou denken jullie waarschijnlijk: hij gelooft er toch niet in? Waarom zegt hij dan dat ze bepaalde dingen achterhouden, die ze zogenaamd wel weten? En waar maakt hij zich dan druk om? Dat is simpelweg omdat ik eerlijkheid wil zien tegenover mensen die vaak enorm depressief of verdrietig zijn en om hulp vragen. Stel nou dat AstroTV zelf – en dat lijkt er soms wel op – wél in haar speciale krachten gelooft, dan moet ieder medium ook eerlijk zijn tegenover de bellers en kijkers: óf je zegt tegen de beller dat je een onzinverhaal ophangt, óf je vertelt hem eerlijk dat hij volgens jouw kaarten over drie maanden op de A4 door een opgevoerde ijskar wordt geschept.
CC foto: Rede Globo

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten23 jun. 2013 - 15:27

Spirituele kwakzalverij met placebo-effecten.

neutralist
neutralist23 jun. 2013 - 15:27

Het is pure oplichterij van de allerhoogste soort.

adriek
adriek23 jun. 2013 - 15:27

"Het medium had uiteraard ook dít zien aankomen, maar ja, dat zou de kijkers hebben weggejaagd." Bullshit. Mediums zien niks aankomen, hooguit achteraf. Als angst voor de kijkers een rol zou spelen zou het slechte nieuws ook buiten beeld gebracht kunnen worden. Heel die astrotv is gewoon commerciële bezigheidstherapie. Niks mis mee zolang maar duidelijk is dat het dat is.

GingerTed
GingerTed23 jun. 2013 - 15:27

Ik ben ervan overtuigd dat het onzin is. Maar je mist een mogelijkheid die in mijn optiek nog vaker voorkomt. Dat de zakenmensen om het medium heen het niet kan schelen of het echt is, en dat ze verreweg meestal niet zullen geloven dat het echt is, maar dat het hen 100% om de centen gaat, maar dat veel van die "mediums" vaak wel degelijk geloven dat ze over zekere bijzondere spirituele krachten beschikken en dat ze daarom er terecht geld mee mogen verdienen. Het zijn derhalve niet altijd, en zeker niet noodzakelijkerwijs, pathologische leugenaars, maar gevallen van pseudologia fantastica. Ze worden daarom des te overtuigender, tenminste voor wie het net als hen graag allemaal geloven wil.

tinekea2
tinekea223 jun. 2013 - 15:27

huh?

schleborsjki
schleborsjki23 jun. 2013 - 15:27

Met zulke studenten heb je geen pulp t.v. meer nodig.

RosaLange
RosaLange23 jun. 2013 - 15:27

Ook mij is het wel eens overkomen dat mensen die het niet meer zagen zitten bij mij kwamen uithuilen. En wat zeg je dan in zo'n geval? Net als dit “medium”: dat het allemaal wel weer goed zal komen, dat er ook weer leuke dingen staan te gebeuren. En dat gebeurde dan ook prompt. Want dat het leven ups en downs kent is toch een waarheid als een koe. Ook ik zou tegen zo'n persoon niet zeggen dat je ook gewoon pech kunt hebben, een ziekte kunt krijgen, net als alles zo goed lijkt te gaan. Maar om daar nou onder het mom van waarzeggerij geld voor te vragen vind ik dan toch naar oplichterij ruiken.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet23 jun. 2013 - 15:27

De mensen die hier geld aan uitgeven, verdienen het om opgelicht te worden.

YannickLGD
YannickLGD23 jun. 2013 - 15:27

@Piet Dat is de 'grap' om mijn stuk te versterken. Zoals ik al schreef: ik geloof er zelf niet in. Dat staat er duidelijk. Dat ik in de slotalinea vervolgens meen dat ze ook het slechte nieuws moeten vertellen, is bedoeld om te laten zien dat ze een lulverhaal ophangen en helemaal niets weten. Er is dus maar één manier om eerlijk te zijn voor de vrienden van AstroTV: toegeven dat het slechts zoveel mogelijk geld probeert binnen te hengelen en profiteert van mensen in wanhoop.

YannickLGD
YannickLGD23 jun. 2013 - 15:27

@Adrie "Het medium had uiteraard ook dít zien aankomen, maar ja, dat zou de kijkers hebben weggejaagd." Met deze zin doel ik uiteraard juist op het egoïsme van AstroTV. Natuurlijk ziet het medium geen ziekte aankomen, het ziet niets aankomen. Dat verduidelijk ik alleen maar door overdreven te beschrijven dat ze de hersentumor konden voorspellen.