cc-foto: WikiImages
Het begon allemaal zo vrolijk en voortvarend met het kernwapen. Amerikanen vonden het ding uit, wierpen twee exemplaren op Japan, waarop de Japanners pardoes hun vijandelijkheden staakten. De Tweede Wereldoorlog was ten einde, de Zevenenzeventigjarige Vrede brak aan, van 1945 tot de Russische invasie van Oekraïne in 2022.
Doordat meer landen na 1945 de allesverwoestende atoombom verwierven, ontstond een schijnbaar machtsevenwicht in de wereld. ‘Niemand voert nog oorlog, de wapens zijn te sterk’, was een veelgehoorde paradoxale juichkreet. Met de kennis van nu – ik schrijf dit in 2030 – vragen we ons af of de lange periode van stabiliteit werkelijk door wederzijdse nucleaire afschrikking veroorzaakt werd.
Tegenwoordig wijzen historici op Amerika’s economische en politieke macht als reden voor de afgebakende toestand sinds ‘45. Veel meer dan Rusland, de andere grote overwinnaar van de Tweede Wereldoorlog, zetten de VS zaken naar hun hand. Denk bijvoorbeeld aan de sterke positie van de dollar en het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York.
Na de millenniumwisseling verspeelde Amerika in rap tempo zijn gezag. Honderdduizenden Irakezen vonden de dood na een illegale operatie waartoe president Bush begin 2003 besloot. Ondertussen werkte in Rusland een nieuwe sterke man aan de toekomst. Vladimir Poetin stabiliseerde de economie, om zijn land vervolgens een prominente plek op het wereldtoneel te bezorgen.
In 2022 stortte de bestaande orde definitief in, verrassend genoeg betekende dit het einde van de machtspositie van de kernbom. Terwijl zijn grondsoldaten op Oekraïense bodem vochten, dreigde Poetin om de haverklap met een nucleaire knock-out. Telkens bleken dit loze woorden, waardoor een ernstige inflatie van atoom-afschrikking optrad.
Experts op het gebied van internationale betrekkingen noemden het de Poetin-paradox: afschrikking die zelfs voor de afschrikker te afschrikwekkend was. Mentaal bleek de drempel onoverkomelijk hoog toen het erop aankwam, de mensheid voerde vervolgens een opvallend traditionele Derde Wereldoorlog.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"de Zevenenzeventigjarige Vrede brak aan, van 1945 tot de Russische invasie van Oekraïne in 2022." We hebben toch nog steeds vrede? Volgens mij zijn 'we' niet in oorlog met Rusland. Ja. er s een lokaal geschil tussen Rusland en Oekraïne, waar we last van hebben, maar er is hier nog niets van mobilisatie oid. Zolang 'we' ons daar niet mee bemoeien, zitten we goed.
Wat met het westen nu om geen nucleaire raketten te gebruiken . Je hebt er vier nodig verspreid over heel Rusland van Noord tot Zuid en van West naar Oost . Gooi er vier en vaag dat hele Werelddeel van de Aardbodem . Vernietig dat Land met zijn Volk . En weg zijn de problemen voor het Westen . Wees niet Bang !! Het komt er toch wel een keer van , Maar dan is de hele Wereld aan de beurt !!
Een kernwapen kan alleen worden ingezet tegen een land dat zelf niet over kernwapens beschikt. Tegen de VS kunnen dus geen kernwapens worden gebruikt. Tegen een Navo-land is ook af te raden. Tegen Oekraïne is riskant maar zal, zeker als het gaat om een klein kernwapen met een beperkte vernietigingskracht dat op grote hoogte tot explosie komt, niet onmiddellijk leiden tot nucleaire represailles van het westen. Het is dus nog maar de vraag of het niet tot een kernoorlog gaat komen.
Er wordt veel te veel gelult !! Je hebt vier kernraketten nodig om heel Rusland van d aardbodem te vegen incl zijn volk ! Weg er mee !!
Als we allemaal kerncentrales gaan bouwen hebben we bij een oorlog geen kernbom meer nodig!
Dat lijkt me onwaarschijnlijk Minoes, een kerncentrale geeft in dat geval wel stralingsgevaar maar is geen latente kernbom. Wat wel waarschijnlijk is, is dat als we veel meer kerncentrales gebouwd hadden, we nu niet afhankelijk waren van de energie van Poetin en hij niet in de positie was geweest om die oorlog te starten. De Gaulle is er ook niet mee begonnen omdat hij ongerust was over het klimaat maar omdat hij onafhankelijk van anderen wilde blijven.
''Experts op het gebied van internationale betrekkingen noemden het de Poetin-paradox: afschrikking die zelfs voor de afschrikker te afschrikwekkend was.'' De wens is de vader van de gedachte. Overigens is de populistische kreet ''Poetin-paradox'' nogal misplaats. Het zijn de Amerikanen die de atoombom als eerste hebben gebruikt en later ook mee gedreigd. Het is dat de Russen zo verstandig waren om geen kernoorlog uit te lokken anders was WO3 in 1962 al een feit geweest. We kunnen alleen maar hopen dat Bidden zo verstandig is om ook geen kernoorlog uit te lokken. Het uitlokken van een conventionele oorlog is al erg genoeg. ''Kennedy-paradox'' dus. Overigens kun je beter de Russen niet vertrouwen/voorspellen. Waarom hebben de Russen de oorlog in Oekraïne niet in een paar dagen beslist. Door op dag 1 het centrum van Kiev meedogenloos plat te gooien? Niet vreemd opkijken als ze dat snoepje bewaren voor de finale. Stel je voor, zo een enorme paddenstoel boven het Maidanplein.
In 1962 hebben de Amerikanen gedreigd de Russische schepen, die raketten naar Cuba vervoerden, aan te vallen, ze dreigden niet met atoombommen. Natuurlijk bestand wel het gevaar van escalatie en dus alsnog een atoomoorlog, ware het niet dat Chroestsjov & Kennedy met een compromis kwamen, waarin niet alleen tot ontmanteling van de raketbases op Cuba werd besloten, maar ook tot terugtrekking door de Verenigde Staten van de op de Sovjet-Unie gerichte Jupiter-raketten in Italië en Turkije. Tevens werd besloten dat de Verenigde Staten de territoriale integriteit van Cuba zouden respecteren, hetgeen Kennedy later van conservatieve zijde zeer kwalijk werd genomen. Om de publieke schade voor Kennedy beperkt te houden stemde Chroesjtsjov ermee in de terugtrekking van Amerikaanse raketten uit Turkije en Italië niet openbaar te maken. Russische inzet van 'tactische' kernwapens tegen Oekraïne is nooit uit te sluiten, maar is erg onwaarschijnlijk. Tenslotte ligt Rusland daar dan heel dicht bij.
er was geen 77 jaar vrede, dankzij de vele wapens was er 77 jaar oorlog en wapenwedloop.
Klopt, maar dat hadden ze in 2030 onder de mat geveegd. De 80-jarige oorlog die leidde tot wederopstanding van Duitsland als militaire grootmacht mocht niet zo genoemd worden.