Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Het doel van de journalistiek is niet waarheidsvinding, maar winst maken!

  •  
29-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
domineegremdaat
In de nieuwe Dominee Gremdaat neemt de dominee de rol van de pers in het vluchtelingendebat op de hak. Het doel van de tegenwoordige journalistiek is niet waarheidsvinding, maar winst maken, aldus Gremdaat. De media heeft belang bij sensatie, die willen vuurwerk, lekker scheldpartijen en afslachtingen. Lekker beelden en sensatie om hoge kijkdichtheid voor elkaar te krijgen. Tuig van de richel wordt neergezet als de bezorgde burger, terwijl het niet meer is dan tuig van de richel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

OlavM
OlavM31 jan. 2016 - 22:04

In het algemeen wel waar, maar niet genuanceerd en inderdaad generaliserend. Maar dat mág Dominee Gremdaat! :)

RoBru
RoBru31 jan. 2016 - 9:03

Natuurlijk moeten media winst maken. Of dachten we dat het beter zou zijn als de media niet op financiën hoefden te letten, omdat de overheid de lasten van de exploitatie draagt? Hoe onafhankelijk zou de luis in de pels dan zijn? Mensen zijn soms net consumenten: ze kiezen zelf wat bij de past. Zijn we geïnteresseerd in gezond eten en /of dierenwelzijn? Dan doen we onze boodschappen (zo veel mogelijk) bij de Natuurwinkel. Vinden we dat niet belangrijk, of zijn we arm, of geven we een groot deel van ons besteedbaar inkomen uit aan sport, hypotheek of vakantie dan doen we boodschappen bij de Aldi. Zijn we een beetje behoudend en mogelijk niet heel hoog opgeleid? Dan lezen we graag de Telegraaf. Zijn we 'policor' en hoog opgeleid? Dan lezen we liever de NRC. Het succes of falen van particuliere initiatieven zoals winkels of kranten is in een vrije samenleving een gevolg van de keuzes die vrije mensen maken, met hun voeten of met hun portemonnee. In dit concrete geval is de berichtgeving teleurstellend omdat vrijwel alleen maar nog maar werd geciteerd uit de hapklare brokken die VenJ (overigens na daartoe gedwongen te zijn) toediende. Maar als de media hun WOB doorzetten om de kale cijfers te krijgen en iets meer tijd nemen om eigen onderzoek te doen zullen de artikelen beter en onafhankelijker worden. 'Onafhankelijker' wil zeggen dat de selectie van onderzoeksgegevens en duiding een beetje zal variëren al naar gelang de visie van het betreffende medium, zoals Joop en GeenStijl bijvoorbeeld heel verschillend rapporteren over "Keulen". In een pluriforme samenleving zijn beide geluiden van belang en vormen burgers ('nieuwsconsumenten') zich zelf een beeld op basis van dit pluriforme geluid.

hugo bergveen
hugo bergveen31 jan. 2016 - 8:58

Als de journalistiek tot doel heeft om winst te maken in plaats van de waarheid te vinden, dan is er in elk geval een markt die daarvoor de gelegenheid geeft. En die markt zijn wij, met onze belangstelling voor het privéleven van B-keuze BNers, opgeklopte sensatieverhalen en desinteresse voor de werkelijkheid daarachter.

Ulltrafox
Ulltrafox30 jan. 2016 - 23:38

Fout Het doel van de gangbare mainstreamjournalistiek is om de Nederlandse machthebbers naar de mond te praten. Dus zoals de wind waait. Beter voorbeeld dan voor en na Keulen is er niet. Voor Keulen verzwegen ze alles en na Keulen roepen ze ineens allemaal moord en brand. Dat is nou de journalistiek in Nedeland en de rest vam de wereld, Wat men ook verder van het asiel thema gaat vinden.....de journalistiek is super hypocriet.

Gerard15
Gerard1530 jan. 2016 - 22:56

Artikel 7.1 van de Nederlandse grondwet luidt: 'Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet'. Persvrijheid in Grondwet en Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens Persvrijheid maakt deel uit van de vrijheid van meningsuiting. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in de Grondwet. Iedereen mag zeggen en schrijven wat hij wil. Zolang het maar niet in strijd is met de wet. Belediging, smaad en het aanzetten tot haat en discriminatie zijn bijvoorbeeld verboden. Of iets in strijd is met de wet beoordeelt een rechter achteraf.

hphilippens
hphilippens30 jan. 2016 - 18:39

Overigens, de media hebben belang, ze heeft of hebt niet.

Acid Prune
Acid Prune30 jan. 2016 - 17:27

En vele domme Nederlanders gaan er gewoon in mee . De Wildersvolgersen , dat nog veel erger is , de Wildersrelativeerders . Liever warme poep in de kop dan koude realiteit

spagaat
spagaat30 jan. 2016 - 16:37

Ik ben bang dat er zeker een kern van waarheid in zit.

Meta Foor
Meta Foor30 jan. 2016 - 11:58

duh Grim,.... het woord ''mediamagnaat'' is niet voor niets een van Dale uitdrukking

Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 10:00

"Het doel van de tegenwoordige journalistiek is niet waarheidsvinding, maar winst maken, aldus Gremdaat." https://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda_model 'tegenwoordig'? https://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent:_The_Political_Economy_of_the_Mass_Media 1988.

elja888
elja88830 jan. 2016 - 8:54

Die zogenaamde bezorgdheid van journalisten vind ik om te lachen. Ze lijken wel jaloerse kinderen omdat ze ergens niet bij mogen zijn. Ha, ha, ha, aantasting voor de persvrijheid. Moest er ook al zo om lachen de hele tijd als ik dat op tv hoorde. Er vindt een gesprek plaats tussen politiek en bevolking die het betreft. Gebeurt zelden toch? En dan weten de journalisten dit ondemocratisch te noemen, lachen toch. Direct in gesprek met wie het betreft, democratischer kun je het bijna niet vinden. En nee, mensen die het niet betreft willen we er even niet direct bij hebben. Gewoon vanwege de onrust die overal plaats vindt. Goede insteek lijkt me.

Van der Wal
Van der Wal30 jan. 2016 - 7:55

En dat zegt de man die een type speelt die geld verdiend met het uitbuiten van de angst van mensen voor de dood.

jellevwal
jellevwal30 jan. 2016 - 7:50

Het doel van de meeste media lijkt op bezetting, de bezette bevolking zelf de kosten van die bezetting laten betalen. Alle koloniale rijken deden het zo. Zo lijken de meeste westerse media gericht te zijn op propaganda, te betalen door de gehersenspoelden. Het is verheugend dat dat lang niet bij iedereen lukt. MH17, Putin, EU, euro, TTIP, 'vluchtelingen', Ukraine, pensioenfondsen, Israel, bombarderen, participatiemaatschappij.

Piet de Geus
Piet de Geus30 jan. 2016 - 4:35

Het inmiddels toch wel redelijk uitgemolken typetje Dominee Gremdaat is kennelijk ook nog steeds winstgevend. Mogen we daaruit concluderen dat zijn doel is wat er op de rekening van Paul Haenen wordt bijgeschreven en dat hij zijn praatjes alleen maar verkoopt vanwege de centjes? Of is dat wel erg goedkoop en gemakzuchtig? Inderdaad, zoals al het werk van Paul Haenen.

6 Reacties
Roelf Turksema
Roelf Turksema30 jan. 2016 - 17:47

Deed het zeer Piet? Hij heeft er best geinige stukjes bij, deze is leuk over beledigde mensen.... https://www.youtube.com/watch?v=j46RANzFBsU Maar goed, om de heer P. Haenen te Amsterdam zo te beledigen Piet, het heeft onze koningin destijds behaagt, inderdaad, Paul is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau......

Piet de Geus
Piet de Geus30 jan. 2016 - 18:20

"Deed het zeer" Niet iedereen is zo'n loser die de wereld slechts vanuit zijn eigen egocentrische perspectief bekijkt. En die het liefst in iedereen net zo'n oliehoer ziet als zichzelf. "het heeft onze koningin destijds behaagt" Een Poetinista die ineens koningsgezind wordt, het kan verkeren in het land van de opportunisten.

hphilippens
hphilippens30 jan. 2016 - 18:40

Turksema, als het de koningin heeft behaagt, dan heeft ze ook Paul benoemt.

Roelf Turksema
Roelf Turksema30 jan. 2016 - 21:46

@Pillipens, klopt, dat heeft ze.

Roelf Turksema
Roelf Turksema30 jan. 2016 - 21:53

@ Piet, :-), excuus, ik wist beter. ''I learned long ago, never to wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it." - George Bernard Shaw.

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 18:28

"Zijn degenen die zijn humor wel begrijpen en leuk vinden dan ook erg goedkoop" Alleen al door de waan dat er mensen zijn die die behaagzieke gemakzucht niet begrijpen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*29 jan. 2016 - 22:06

Deze zogenaamde journalisten moeten allemaal gezamenlijk naar de nieuwe bioscoopfilm *Spotlight* om wat zelfreflectie en zelfinzicht te krijgen: de journalisten in deze film (gebaseerd op waargebeurde verhalen) deden hun werk toen blijkbaar in eerste instantie gebaseerd op hun idealen en zeker niet puur uit eigenbelang. Een fijne avond.

crumb2
crumb229 jan. 2016 - 20:58

Dominee Gremdaat zit er ook wel eens naast. Tuig van de richel wordt neergezet als tuig van de richel en de bezorgde burger ook. O potverdrie, dat had iemand geschreven. Nou ja, dan staat het er nu twee keer.

Kees Apollo
Kees Apollo29 jan. 2016 - 19:52

Dominee Gremdaat zit er ook wel eens naast. Tuig van de richel wordt neergezet als tuig van de richel en de bezorgde burger ook.

5 Reacties
H.Witte
H.Witte29 jan. 2016 - 20:45

Ik ben een bezorgde burger, maar gedraag me wel fatsoenlijk. D.w.z. volgens de normen en waarden die en samenleving leefbaar houdt. Praat jij nu onbeschoftheid goed? Nee toch?.

Donostia2
Donostia230 jan. 2016 - 7:59

henkwitte, met uw suggestieve commentaar kwalificeert u zich voor de eerste categorie. Apollo praat helemaal niet goed.

Albert Einstein
Albert Einstein30 jan. 2016 - 9:43

Henkwitte, Als onrecht de wet wordt, is verzet een plicht

H.Witte
H.Witte30 jan. 2016 - 16:06

Donostia, nog maar eens: Ik ben een bezorgde burger, maar gedraag me wel fatsoenlijk. D.w.z. volgens de normen en waarden die en samenleving leefbaar houdt. Als mijn interpretatie van de woorden van Apollo fout was, dan spijt me dat. Einstein: Onrecht zit in het (westers)systeem, niet in de wet. Verzet of opstand daartegen blijft niettemin een morele plicht.

Acid Prune
Acid Prune30 jan. 2016 - 17:30

Bezorgde burger - ook al weer zo'n witwasterm !