Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Het dierenleed achter jouw donzen jas

  •  
04-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Misschien draag jij met dit koude weer wel een jas met dons, of lig je ‘s avonds warm onder een donzen dekbed te slapen. Dan kan het goed zijn dat je er nooit bij stil hebt gestaan waar dat dons eigenlijk vandaan komt, en onder welke omstandigheden de dieren wiens verendek in deze producten terecht komen, gehouden worden. Maar in de afgelopen twee jaar zijn steeds opnieuw misstanden en dierenleed aan het licht gekomen in de pluimveehouderij sector, waar eenden en ganzen gehouden worden en tijdens of na hun leven geplukt worden voor hun dons.
Nieuwe undercoverbeelden van Animal Rights gemaakt in eendenschuren in de provincie Flevoland laten zien dat het leven voor deze dieren nog steeds een hel is. Het BNNVARA programma Kassa bracht de beelden afgelopen zaterdag in een uitzending over dons naar buiten. De beelden tonen dode en stervende eenden van verschillende leeftijden, veel dieren met gewrichtsproblemen, vervormingen van de nek, problemen met de motoriek en neurotisch gedrag. “Wij zien de eendenhouderij als zo fundamenteel in strijd met de natuurlijke behoeften van de dieren dat het geen verbeteringen of aanpassingen behoeft maar opheffing,” aldus Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.
Bekijk hierboven de uitzending van Kassa terug, het item over eendendons begint op 24 minuten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Tom Gr
Tom Gr21 aug. 2019 - 8:33

Ik heb een paar maanden geleden een donzen dekbed gekocht. Op de website van betternights vind ik veel informatie over de herkomst hiervan. Denken jullie dat dit betrouwbaar is?

Luneau
Luneau5 feb. 2019 - 1:10

Vreselijk natuurlijk, die situatie van eenden en ganzen voor dons. Ik kan niet ontkennen dat ik m'n (tweedehands) donzen dekbed heerlijk vind, maar tzt zal de vervanging geen dons zijn. Interessanter vond ik eigenlijk het segment over de donateurs. De naïviteit van de topmensen over hun wervingsbureau's is wonderbaarlijk. En soortgelijk aan de situatie bij callcenters. Zo'n bedrijf wil natuurlijk z'n opdrachtgever behouden en weet dat het daarvoor moet scoren, dus targets zijn een logisch gevolg. De medewerkers weten dat ze moeten scoren om hun baan te behouden, dus agressieve en leugenachtige verkooptechnieken zijn ook daar een logisch gevolg. Na bijna 20 jaar ervaring in de callcenterbranche bevreemdt het me nog steeds dat bedrijven niet meer investeren in kwaliteit, maar in kortstondige kwantiteit. Met goede service bind je iemand langer aan je dan met een vlug verkooppraatje. Natuurlijk leent de flexwet zich ook niet tot het leveren van kwaliteit, want tegen de tijd dat je medewerkers kundig en ervaren zijn, moeten ze ontslagen worden. Gevolg: geen gemotiveerde werknemers, geen binding of loyaliteit naar het bedrijf, geen ervaren of betrokken personeel, regelmatig investeren in dure trainingen, klanten die ontevreden zijn en weglopen, etc.

Linkse Meid
Linkse Meid4 feb. 2019 - 15:25

Dankzij het imperialisme leeft het nutteloos slachten van de dieren voort,net als proefdieren. Onder het socialisme is dit minder tot niets het geval. Het imperialisme steunt financieel bijv proeven op dieren en kijkt de andere kant uit als het gaat om dierenrechten. Immers, economie gaat door de rechten van mens en dier.

1 Reactie
Ozon
Ozon4 feb. 2019 - 17:48

Wat dragen socialisten in de winter? Waar slaap jij onder?

Pindaklaas
Pindaklaas4 feb. 2019 - 10:21

ik voel me niet schuldig. Ik slaap onder een wollen deken. Hopelijk heeft het schaap het goed gehad,

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2019 - 13:41

zelfs mannelijke schapen blijven na een scheerbeurt gewoonlijk in leven al is het voor beide seksen een stressrijke ervaring. De meeste schapen leggen het loodje al voor ze een jaar oud zijn, als lamsbout etc. http://woodstocksanctuary.org/sheep/

trottlesnot
trottlesnot4 feb. 2019 - 10:00

Nu wil ik zeker niet beweren dat het allemaal een feestje is in de Nederlandse (pluim)veehouderij, maar ik heb wel vaak ernstige twijfels bij veel beeldmateriaal dat geleverd wordt door die dierenactivisten. Ik kom niet super vaak, maar wel met enige regelmaat op boerderijen en ik vind het vaak opvallend hoe strak en netjes de stallen er bij staan. En juist op die beelden van de activisten zie je altijd oude aftandse rommelige stallen, net als of die beelden eerder in het voormalige oostblok zijn opgenomen dan in Nederland.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 14:09

En gelukkig ben jij veel geloofwaardiger dan het vele beeldmateriaal dat geleverd wordt door die dierenactivisten, dus is het geen feestje, maar zijn die ganzen gewoon lekker met pensioen.

Me4
Me44 feb. 2019 - 8:41

Ik kan dit soort filmpjes onderhand niet meer aanzien, het grootste beest is de mensheid zelf en we zijn deze planeet niet waardig!

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman24 feb. 2019 - 9:17

De liefde tot het dier is ieder aangeboren. Het dier appelleert direct aan moedergevoelens en maakt romantische gevoelens wakker. Behalve dan als het dier een leguaan op Galapagos is of een eenzame wolf op de Veluwe. Want dan weten we wel raad met het dier en kan het een schop voor zijn kont krijgen, een drijver voor zijn treiter. . . . . .

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 14:14

Bouwman schrijft: "De liefde tot het dier is ieder aangeboren", en levert vervolgens gelijk het bewijs voor het tegendeel. -