Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Het coronavirus benadrukt de noodzaak voor goede huisvesting van vluchtelingen

  •  
06-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-05-06 om 09.29.01

© Screenshot: The Telegraph

Een virus houdt niet op bij de grenzen van landen
Het coronavirus grijpt wereldwijd in steeds grotere mate om zich heen. Hoewel de virusuitbraak in Europa een rustiger verloop lijkt te krijgen, stijgt wereldwijd het aantal mensen dat besmet is harder dan ooit. Vooral in vluchtelingenkampen, waar tienduizenden mensen dicht op elkaar zitten zonder voldoende medische zorg, bestaat een groot risico op rampzalige uitbraken. Nu is daarom de noodzaak groter dan ooit om de vluchtelingenkampen te sluiten en de vluchtelingen te huisvesten.
Bij gebrek aan een vaccin is het virus in dit stadium alleen te bestrijden door sociale onthouding, waarbij iedereen zoveel mogelijk binnen blijft en afstand houdt om zo min mogelijk andere mensen te besmetten. In Europa lijkt deze strategie tot dusver redelijk goed te werken en lijkt de eerste golf af te zwakken, al blijft het gevaar van een tweede golf altijd bestaan. Zo zijn er in Nederland deze dagen zestig tot honderd doden per dag te betreuren, waar dat op het hoogtepunt begin april nog boven de honderdvijftig per dag lag. Wereldwijd zijn we de drie miljoen bevestigde besmettingen gepasseerd, net als de kwart miljoen doden. Het virus is daarom nog verre van verslagen, en kan zowel binnen als buiten Europa nog nieuwe brandhaarden creëren. Het doorzetten van sociale onthouding in brandhaarden is daarom essentieel.
Sociale onthouding is echter alleen mogelijk bij goede huisvesting. Als je in een kleine studio zonder balkon woont, is het een stuk moeilijker twee maanden zoveel mogelijk thuis te blijven dan wanneer je in een groot huis met eigen tuin woont. Des te moeilijker is het als je dakloos bent, en het is daarom terecht dat nu overal leegstaande hotelkamers worden ingezet voor de opvang van daklozen. Een stabiele en veilige omgeving zoals een hotelkamer is een vereiste om je leven te kunnen leiden en je te kunnen terugtrekken voor het virus. In vluchtelingenkampen is sociale onthouding nog moeilijker, en deze bieden geen stabiele en veilige omgeving die nodig is om vluchtelingen een leven in Europa te kunnen laten opbouwen.
Op de Griekse eilanden wonen nu naar schatting zo’n 42.000 vluchtelingen op slechts enkele vierkante kilometers. Officieel is er slechts plek voor 6000. In kamp Moria, op Lesbos, gaat het om 20.000 vluchtelingen, terwijl er plek is voor 3100. De meeste wonen daar in tenten of zelfgeknutselde bebouwingen. Er is een groot tekort aan medische spullen, maar ook aan water en zeep, waardoor zelfs regelmatig handen wassen niet mogelijk is. Er zijn kleine noodhospitalen , maar dat is bij lange na niet voldoende als er een uitbraak van het virus plaatsvindt.
In Europa hebben inmiddels vijftigduizend mensen een petitie ondertekend die oproept om de vluchtelingen die op de Griekse eilanden vastzitten in veiligheid te brengen, bijvoorbeeld door ze op het vasteland onder te brengen in leegstaande hotelkamers. Een eerste stap hiervoor is het in Nederland opnemen van 500 kinderen die op de vlucht zijn zonder ouders, een plan dat door 40 gemeenten en door Eurocommissaris Binnenlandse Zaken en Migratie, Ylva Johansson , wordt gesteund. De overheid moet dit signaal serieus nemen en deze kinderen in Nederland opnemen. Onder andere Frankrijk, Luxemburg en Duitsland hebben inmiddels de eerste kinderen opgenomen.
Dit is natuurlijk slechts een tijdelijke oplossing. De overvolle vluchtelingenkampen bieden geen permanente stabiele en veilige omgeving, daar is goede huisvesting voor nodig. Dat kan, als de asielaanvraag nog loopt, in de vorm van tijdelijke huisvesting, zoals de genoemde hotelkamers maar ook omgebouwde kantoren of prefabwoningen. Zolang het maar een plek is waar je beschermd bent tegen het virus en je de rust en privacy hebt om je nieuwe leven op te bouwen. Vanwege het virus is het zaak om daar nu mee te beginnen en iedereen die in de vluchtelingenkampen verblijven op het vasteland onder te brengen in goede huisvesting. Voordat het virus toeslaat, met alle gevolgen van dien.
Iedereen heeft recht op een menswaardig leven, waar een veilig heenkomen een cruciaal onderdeel van is. Deze crisis laat des te meer zien dat vluchtelingen dit recht niet krijgen.
Een virus houdt niet op bij de grenzen van landen. Solidariteit om het virus te bestrijden moet daarom ook grenzen overstijgen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 mei 2020 - 10:29

Er moet iets gedaan worden want het is Europa onwaardig dat die mensen zo moeten leven. De vraag is alleen wat? Een aantal EU landen kan met gemak alle mensen in de Griekse kampen opnemen. Het is alleen mijn vrees dat wanneer dit gebeurd de kampen in no time weer vol zitten. Hoe groter de slagingskans hoe aantrekkelijker het is om de oversteek te wagen. Dan is de vraag; hoe vaak willen deze Europese landen de mensen uit die kampen opnemen? Wat doen we met de mensen die in de kampen zitten op het moment dat deze Europese landen het echt niet meer kunnen / willen? Hoeveel is het maximum? Het is een menselijk en nobel voorstel van Gwildor, echter vind ik het niet overtuigend als je verder kijkt dan de korte termijn.

mariamaria2
mariamaria26 mei 2020 - 16:48

Te weinig huizen, teveel stikstof....nee Nederland is nagenoeg vol. Er zijn genoeg gebieden in de wereld waar plek genoeg is. Saoedi Arabie of Qatar bijvoorbeeld.

2 Reacties
LaBou
LaBou 7 mei 2020 - 6:55

In Antarctia schijnen maar heel weinig mensen te leven op dit moment. En in de Sahara is ook nog volop plaats. Beetje extreem klimaat, deze beide plaatsen maar hé, dan heb je wel ruimte. Waarom willen die mensen nou net wat wij ook willen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 10:45

Nederland kan ook doen waar het goed in kan zijn: betalen.

Leontrotsky
Leontrotsky6 mei 2020 - 14:10

Nederland kan de komende 10 tot 20 jaren heel veel extra vluchtelingen gaan opnemen. Dit komt omdat de babyboomers vanaf nu geleidelijk zullen sterven. Het gaat om mensen die pakweg geboren zijn tussen 1945 en 1955. Dit is ongeveer 14% van de Nederlandse bevolking (2,4 miljoen). Deze mensen gaan verdwijnen en hun huizen komen vrij tussen nu en over pakweg 20 jaar. Dit betekent dat Nederland de komende 20 jaar zeker 2.4 miljoen extra vluchtelingen kan gaan opvangen, simpelweg omdat de ruimte daarvoor vrij komt. Dus naast de reguliere aantallen die Nederland moet gaan opnemen kunnen we de komende 20/25 jaar makkelijk 2 miljoen extra vluchtelingen opvangen want niemand is erbij gebaat dat de woningen die vrijkomen als babyboomers overlijden leeg blijven.

7 Reacties
Jorah
Jorah6 mei 2020 - 14:45

Die bevolkingsreductie komt mooi uit en hoeft niet opgevangen te worden. De huisenmarlt kan dan weer normaliseren, de werkloosheid kan omlaag ondanks verdere automatisering van veel beroepen en de druk op het openbaar vervoer en het wegennet gaat ook omlaag zodat er niet meer bijgebouwd hoeft te worden. Bevolkingsreductie is beter voor het milieu en het klimaat. Daar moeten we op inzetten.

Natnekker
Natnekker6 mei 2020 - 15:35

Dit idee ken ik van een andere Duitse partij uit de jarem 30.

JJP2
JJP26 mei 2020 - 16:02

Met alle respect: de huizen van baby boomers die vrijkomen (richtprijs 300.00kE en hoger) zijn nu niet echt de plekken waar statushouders voor in aanmerking komen. Daar zijn genoeg andere gegadigden voor te vinden. Daarnaast klopt uw redenatie van geen kant: er is ook nog zoiets als natuurlijke bevolkingsaanwas. De mensen die de komende jaren sterven worden vervangen door geboortes en aanwas van reguliere immigratie. Het is niet dat er 'opeens' een gat valt. De bevolkingsaanwas gaat vanwege wellicht Corona en verminderde immigratie wellicht wat minder hard.

Pseudoniem82
Pseudoniem826 mei 2020 - 16:21

Dat klopt natuurlijk niet zo. Je gaat er dan vanuit dat er in Nederland zelf geen kinderen meer geboren worden de komende 20 jaar. Blijft het geboortecijfer +-1,7 dan komen voor die 2,4 miljoen mensen toch weer ruim 2 miljoen baby's terug.

korheiden2
korheiden26 mei 2020 - 22:09

@Leon : Dit lijkt me ver bezijden de waarheid. De bevolkingsgroei is al jaren voornamelijk aan immigratie te danken en het sterftecijfer zal niet plotseling spectaculair gaan stijgen. Er is in ons land domweg geen plaats voor grote aantallen vluchtelingen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 mei 2020 - 10:31

Dat klinkt als een troll maar je weet maar nooit. Mocht dat niet zo zijn dan kunnen een aantal wiskunde, demografie en economie lessen geen kwaad. Zoals de anderen zeggen, inderdaad je vergat dat mensen ook kinderen krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 10:43

De bevolking neemt de komende 20 jaar volgens de prognoses toe, niet af. Over lege huizen maak ik me niet veel zorgen. De huurwoningen die babyboomers al verlaten hebben en nog zullen verlaten worden toegewezen aan lui op de wachtlijsten en ook koophuizen zullen behalve in de marginale gebieden wel verkocht worden.

Petra Privacy
Petra Privacy6 mei 2020 - 12:54

Al bijna 25 jaar ben ik actief voor de beweging van sociale en positieve mensen. Die geven dagelijks solidariteit aan hun medemens. En daar heb ik nog nooit geen reden voor nodig gehad. Woningsdag 2020 is dit jaar het begin van de campagne tegen de stijgende woonlasten. De huurverhoging is ieder jaar weer een ramp voor veel huurders in Nederland. En dat gaat samen met de bewuste keuze van het chronische tekort aan betaalbare woningen. Maar zolang de bevolking dit beleid blijft steunen, zoals niet gaan stemmen, kan ook de volgende regering bezuinigen wat ze willen. En de woonlasten nog verder laten stijgen. Volgend jaar kan je ook een sociaal en positief beleid kiezen! Want die bestuurders hebben in de Eerste Kamer door een aangenomen motie een duidelijk succes behaald. Het bevriezen van de huurverhoging vanaf 1-7-2020! Stop de stijgende woonlasten en steun deze actie. Voor het verminderen van de armoede in dit land, zodat ook onze jongeren en dakloze jongeren meer kansen hebben op een kamer. En maak gebruik van je stemrecht volgend jaar en kies voor een sociaal en positief beleid. Dus kamers met kansen voor dakloze mensen en migranten, het investeren in mensen, middelen en mogelijkheden en huizen om in te wonen. Want de solidariteit die we vaak nu weer ervaren, daar kunnen we volgend jaar een regering mee vormen. Hierbij de link voor meer informatie: https://doemee.sp.nl/stop-de-huurverhoging

3 Reacties
Jorah
Jorah6 mei 2020 - 14:40

Ik kies voor sociaal, positief en realistisch. In mijn geval CDA. Maar het zou heel mooi zijn als komende verkiezingen alle mensen gebruik maken van hun stemrecht. Stemmen op middenpartijen zodat die samen tot een regering komen zou het meest verstandig zijn en een mooi signaal dat Nederland klaar is met extremisme.

Max6
Max66 mei 2020 - 18:49

@Petra sorry, maar elke keer hetzelfde stukje tekst knippen en plakken gaat echt niemand overtuigen op de SP te stemmen... ik vind het eigenlijk een beetje ongepast.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 mei 2020 - 15:36

@Petra de trol, Zou u misschien een tekst kunnen tikken waar iets zinnigs instaat ipv elke keer hetzelfde knippen en plakken, het wordt erg irritant.

Ch0k3r
Ch0k3r6 mei 2020 - 12:50

Het is idd een schande hoe we in de EU omgaan met de asielzoekerskampen in Griekenland. Volgens nieuwscheckers.nl is 6,7 procent van de asielzoekers in NL een veiligelander. Komt uit op ongeveer 1760 veiligelanders. Als NL zijn aandeel zou pakker (procentueel gezien qua inwoneraantallen in de EU, 3,8% ongeveer), van die 42.000 asielzoekers in Griekenland er ruim 1.600 kunnen opnemen. Dus ook al zouden al onze AZC's vol zitten, op papier hebben we ruimte zat. Kwestie van prioriteiten stellen.

Jozias2
Jozias26 mei 2020 - 11:50

De opvang van vluchtelingen in Nederland door het coa is gewoon goed. Qua voorzieningen beter dan waar we in Nederland een gemiddelde student en tot voor kort militairen huisvesten. De situatie in de kampen in Griekenland is inderdaad schrijnend maar niet echt een kwetsbare doelgroep qua Corona. Maar waarom wel decembernummer uit Griekse vluchtelingenkampen hier naar toe verplaatsen en niet de miljoenen die elders in de wereld dicht op elkaar leven. Dat zijn er minimaal nog een miljard. Dat kan dus niet. Laten we de echte vluchtelingen met recht op asiel opvangen maar we kunnen niet al het leed van de wereld zomaar oplossen.

1 Reactie
Jozias2
Jozias26 mei 2020 - 11:51

Autocorrect maakte ‘decembernummer’ van ‘de vluchtelingen’

Linkse Meid
Linkse Meid6 mei 2020 - 11:35

Nederland zou er goed aan doen, om ten eerste jonge, onschuldige kinderen op te nemen die oorlog, honger en verdriet hebben meegemaakt. Hoeft niet veel te zijn, al zijn het maar om te beginnen 2.000. Daarna volgens internationaal recht komt gezinshereniging. Hoe moeilijk kan het zijn?

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 mei 2020 - 10:35

Kinderen zijn geen auto's die je kan importeren en vervolgens parkeren. Een aantal van 2000 kinderen is zeker geen maar. Die hebben erg veel zorg, aandacht, pleegouders? etc nodig.

JJP2
JJP26 mei 2020 - 11:03

Voor mijn gevoel -en ik kan me vergissen- is er weinig tot geen animo (meer) om in Nederland hiervoor de handen op elkaar te krijgen: het massaal importeren van deze groepen richting Nederland. Temeer om dat er bij de meeste mensen (ook op deze site) wel degelijk onderscheid gemaakt wordt tussen 'echte' vluchtelingen en mensen die we over het algemeen als 'gelukzoekers' bestempelen. En natuurlijk, zielige weeskinderen overvliegen, dat is natuurlijk makkelijk scoren voor de gemeentelijke politiek, omdat ze weten dat het beleid hieromtrent door de landelijke politiek gemaakt wordt (en dan laat ik even in het midden of jongens van 16 jaar die door hun familie zijn vooruit gestuurd om kwartier te te maken ook zielig zijn). Maar uiteindelijk los je hier het probleem niet mee op: op het moment dat er 500 kinderen 'verdeeld' zijn, is die ruimte ook meteen weer opgevuld met nieuwe aanwas. Ook het besef dat ons landje tegen de grens van de beschikbare middelen aanloopt: de woning die aan een statushouder vergeven wordt, kan niet gebruikt worden door iemand die al 5 jaar op een woning wacht.Onbeperkt bouwen, zoiets bestaat ook niet.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r6 mei 2020 - 12:52

@JJP " Onbeperkt bouwen, zoiets bestaat ook niet." Idd, nu helemaal met dat stikstofgebeuren. Dus we moeten meer asielzoekers opvangen, maar we mogen vanwege het klimaat niet meer huizen bouwen, maar we hebben al een woningtekort, fuck it, nog meer mensen. De politiek aan de linkerzijde roept tegenstrijdige dingen en de politiek aan de rechterkant is voor alle argumenten doof.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos6 mei 2020 - 9:53

Er is in Nederland een wet die de overheid toestaat om ouders uit de ouderlijke macht te ontzetten. Dit komt voor bij kindermishandeling, wanneer de ouders hun kinderen aan hun lot overlaten etc. Is het niet zo dat wanneer ouders hun minderjarige kinderen er alleen op uitsturen om in Europa asiel aan te vragen geen reden genoeg om deze uit de ouderlijke macht te ontzetten? Het is uiteraard nobel en goed om weeskinderen op te vangen, maar het is niet de bedoeling dat wanneer het weesje opeens uit een gezin van 15 kinderen blijkt te komen en dat pappa, mamma en alle broertjes en zusjes ook asiel krijgen. Door de ouders van de AMA tijdens de aanvraag meteen uit de ouderlijke macht te ontzetten voorkom je het nareizen terwijl je het kind wel goed op kunt vangen.

1 Reactie
adriek
adriek6 mei 2020 - 11:45

Je kunt de Nederlandse wet niet zonder meer toepassen op ouders in Afrika, die vallen onder andere wetten. Bovendien zo je op die manier bij verstek, zonder advocaten, hoor en wederhoor zeer ingrijpende beslissingen over mensen nemen. Dat is in ons rechtssysteem (terecht) niet aanvaardbaar.

Phil2
Phil26 mei 2020 - 9:51

De crisis noodzaakt tot vrede en stabilisatie in het Midden-Oosten, waarna met economische hulpprogramma's landen herbouwd kunnen worden en mensen kunnen terugkeren. Er is zelfs geen andere optie.

Max6
Max66 mei 2020 - 9:44

Het klinkt misschien heel cru... maar toch zijn deze mensen waarschijnlijk nog beter af als de miljoenen dagloners in India (die nu met honger in kampen blijken te zitten). Of wat te denken van de mensen in de townships in Zuid-Afrika die kilometers in de rij staan voor een voedselpakket. Het virus houdt inderdaad niet op bij de grenzen. We kunnen (helaas) niet al het leed in de wereld oplossen... zeker nu niet. Er moet een oplossing komen voor deze kampen, maar ik vind het niet ok om Corona als een drukmiddel te gebruiken om allerlei dingen gedaan te krijgen waar blijkbaar normaal gesproken geen draagvlak voor is "In Europa hebben inmiddels vijftigduizend mensen een petitie ondertekend"... sorry, maar dat is net een promille van de EU inwoners

I am Legion
I am Legion6 mei 2020 - 8:48

Vluchtelingen ja. Niet de >95% aan mensen die als immigranten met alle macht en middelen de EU of andere westerse landen proberen binnen te komen.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen6 mei 2020 - 9:21

U zit op de verkeerde site. Op "De Dagelijkse Standaard" kun je mopperen op "gelukszoekers". Me dunkt dat de toestanden in de Griekse kampen voldoende akelig zijn om geen "aanzuigende werking" te hebben. Verder maken migranten die geen echte vluchtelingen zijn weinig kans op asiel. Natuurlijk, er zijn er bij die hun terugkeer saboteren, maar dat is toch een beletsel om een mooi nieuw bestaan op te bouwen in het Rijke Westen.

I am Legion
I am Legion6 mei 2020 - 14:32

@Frits ???? Heb je er iets op tegen dat ik juist in belang van vluchtelingen voor oorlog en staatsgeweld de hen in mogelijkheden en middelen enorm verdringende aantallen economische migranten die zich geforceerd een weg zoeken naar de EU graag met meer inzet en macht weggestuurd zie worden? Ik ben niet de enige hoor. Daar denkt een heel grote meerderheid van de Nederlanders autochtonen en niet autochtonen net zo over. En hoezo "De Dagelijkse Standaard"? Over deze zaak denkt Joop-opiniemaker Joost Smiers (Emeritus hoogleraar politicologie) net zo hoor. Kijk maar: "Ver voordat de bootjes met illegalen de twaalfmijlszone van Schengen bereiken, moeten die boten tegengehouden worden; dat kan omdat we ondertussen weten waar die varen. De boodschap die ze moeten krijgen, is dat er geen enkele kans bestaat dat ze de twaalfmijlszone van Schengen kunnen passeren: de vaarweg wordt voor hen afgesneden. Dan krijgen ze de keuze uit twee mogelijkheden: op eigen kracht terugvaren. Of, als de bootjes te gammel zijn om de opvarenden heelhuids terug te brengen, wordt aangeboden dat ze teruggesleept worden naar de twaalfmijlszone van het land waar de boot vandaan is gekomen. Uiteraard zullen smokkelaars dan gaan beseffen dat hun route afgesneden is en ze zullen andere vaarwegen gaan proberen. Dat is snel genoeg bekend; dus moet de douane van de Schengenlanden vervolgens daar met maximale macht de poort naar Europa dichthouden. Het is niet ondenkbaar dat landen als Turkije of Libië niet staan te juichen als Europa zijn grenscontroles serieus uitvoert. Dan ontstaat een nieuwe realiteit: dan moeten zij bij Europa aankloppen met de vraag wat te doen met de vluchtelingenstroom waarmee zij te maken hebben. Dat is heel wat anders dan de huidige situatie, waarin de Europese landen moeten bidden en smeken - en gechanteerd worden - of bijvoorbeeld Turkije een fatsoenlijke opvang van vluchtelingen regelt. Eindelijk kunnen landen van vertrek van vluchtelingen en de Europese landen dan op voet van gelijkheid met elkaar praten over wat te doen met mensen die de oversteek zouden willen wagen. Mensen die echt voor geweld in hun land op de vlucht slaan, verdienen een betere behandeling dan mogelijk op zee hun graf te vinden. En wie helemaal niet thuishoort in die categorie van vluchtelingen, maar hier komt om economische motieven, moet weten dat de overtocht over de Middellandse Zee niet meer gerealiseerd kan worden. Kortom, Europa heeft de morele plicht om zijn douane op zee met alle mogelijke middelen uit te rusten en in te zetten." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zet-alles-in-voor-bewaken-zeegrens~b2136c23/ En zo denken met recht velen er dus over.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal46 mei 2020 - 8:10

SP , zowel lokaal als landelijk , vervreemdt zich in steeds hoger tempo van de realiteit en werkelijkheid. Hoelang nog ?

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen6 mei 2020 - 9:28

De SP heeft naam gemaakt als activistische partij die werkt aan misstanden dicht bij huis. Dat heeft ook iets egoïstisch. Wie begaan is met het lot van de wereld kan beter elders onderdak zoeken. Trouwens ook wie begaan is met het lot van Nederland, want de SP is wat de naam zegt: een socialistische partij. Dus geen sociaaldemocratische partij. In wezen zijn het communisten. Communisten zien er geen been in om desnoods gewelddadig de "ideale" maatschappij te vestigen. Er wordt hier veel gemopperd over marktwerking, maar communistische landen laten zien dat je de markt alleen radicaal kunt uitbannen met een draconische dictatuur. Sociaal of ik schiet!

LaBou
LaBou 6 mei 2020 - 16:27

Frits moet zich blijkbaar hoognodig eens verdiepen in wat nu precies communisten zijn.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 mei 2020 - 15:41

@Labou, Ik denk eerder dat al die communisten zich dan eens zouden moeten verdiepen, wat hij beschrijft is zoals het in werkelijk ieder land waar de communisten aan de macht kwamen toeging. Dus of al die communsten hebben het niet begrepen of u niet, en iets zegt me dat u het dus niet heeft begrepen (of wil begrijpen).

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 mei 2020 - 8:07

Lijkt me niet zozeer een kwestie ie van betere huisvesting, maar minder mensen op 1 plek tezamen. Onze opvangcentra in bijv Ter Apel zijn goed te noemen, maar daar zitten de mensen nog steeds op elkaar. En hele steden bouwen voor vluchtelingen is in een land als NL niet haalbaar om meerdere redenen.