Joop

Het CDA is overleden maar wanneer vertrekt Rutte eindelijk eens?

  •    •  
20-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1646 keer bekeken
  •  

Ellen Deckwitz blikt bij de De Nieuws BV terug op de week waarin alles veranderde. Zo overleed bijvoorbeeld het CDA. Maar een ding veranderde niet: wat er ook gebeurt, Rutte blijft premier.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2023 - 14:03

Overleden is wat veel gezegd, meer op sterven na dood. Ik denk dat ze het willen gaan reanimeren.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt22 mrt. 2023 - 14:08

Ze waren na Rutte1 OOK op sterven na dood. Dan zou je zeggen: leer je les. Maar nee. Opnieuw met Rutte/VVD regeren. En opnieuw op sterven na dood. De ezel?

Gio Servas
Gio Servas21 mrt. 2023 - 11:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon20 mrt. 2023 - 20:17

Dat zal blijken bij de volgende reguliere parlementsverkiezingen ; zo moeilijk is dat toch niet?

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-221 mrt. 2023 - 13:53

@cftbl Ik vermoed dat de meerderheid die wel staat voor een fundamenteel gewijzigd klimaatbeleid op dit moment ondergesneeuwd is geraakt door het 'ik stem tegen' volk dat inderdaad niets met klimaat heeft maar geen meerderheid vertegenwoordigd. Dus wat mij betreft nieuwe verkiezingen. Als er aangetoond kan worden dat de uitslagen van de provinciale verkiezingen te extrapoleren waren dan is dat zo. Ik houd van duidelijkheid. Maar ik het betwijfel het. Laat ze maar komen. Die verkiezingen.

KritischKijken
KritischKijken22 mrt. 2023 - 7:24

@MG 'Stem tegen-volk' ' niks met klimaat' Precies dit tenenkrommende dedain naar kiezers vanuit die superieure 'progessieve' hoek. En dan je op je tenen getrapt voelen als mensen daar tegen ageren, want enige zelfreflectie ontbreekt; 'wij' tegen 'hun, je weet wel wie'.

Mathijsco
Mathijsco20 mrt. 2023 - 19:56

Met zijn vertrek verdwijnt er tegelijkertijd een complete 'kaste' die zich de afgelopen 12 jaar in zijn kielzog heeft genesteld. Zo gaan die dingen nou eenmaal als iemand ergens lang zit, maar het maatschappelijk gat moet je dus even niet onderschatten. Bijvoorbeeld: minister van informatie Jort Kelder, constructieve samenwerkers Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra, Jesse en Atje, 'Mevrouw Kaag', de voorzitter van belangenvereniging particuliere verhuurders Nederland, Ed -3 CV-ketels om mijn zwembad te verwarmen- Nijpels van de klimaat tafels. En last but not least CEO Ben Verwaayen van de multinationals. Maar die zagen we fysiek toch al nooit.

2 Reacties
Zandb
Zandb21 mrt. 2023 - 6:36

Mathijsco U vergeet Caroline van der Plas, die nu aan de beurt is. Of, laat ik het zo duidelijk maken dat u het wellicht ook begrijpt: Zoals we nu niet om CvdP heen kunnen - dat is wat u terecht in andere reacties stelt - zo kunnen we ook niet om Rutte heen.

vdbemt
vdbemt21 mrt. 2023 - 10:43

Dan doe je alsof dat erg is (maatschappelijk gat).

Break on through
Break on through20 mrt. 2023 - 19:56

VVD heeft weinig beters dan Rutte. Edith Schipper is onlang gelukkig incompetent gebleken. En Hermans lijkt me net ietsje te ligt. De dossierkennis heeft ze vast maar ik zie het d'r nu niet doen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 mrt. 2023 - 19:02

Als het CDA is overleden dan geld dat ook voor D66 en de PVV. En er is eindelijk een goede kans om van Rutte af te komen, mevrouw BBB for president.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 mrt. 2023 - 6:39

A little bit of sunshine Ik vind dat een vorm van krimpdenken. Want mevrouw BBB - ik neem aan dat u C. v.d. P bedoelt - zou het niet verdienen om 'for president' te gaan, zou ze bv lid van het CDA zijn?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 mrt. 2023 - 7:50

@Zandb, het CDA zal voorlopig niet groter worden dan de VVD, met de BBB is er eindelijk een serieuze kans dat de VVD niet de grootste partij zal worden, en we dus wellicht verlost worden van Rutte. Hoewel ik verwacht dat hij gewoon een coalitie van 6-7 partijen om de BBB heen zal formeren om toch op dezelfde voet door te kunnen gaan.

MG1968-2
MG1968-221 mrt. 2023 - 8:41

"En er is eindelijk een goede kans om van Rutte af te komen, mevrouw BBB for president." Tijdens de provinciale verkiezingen heeft nederland de neiging om de proteststem luid te laten horen maar tijdens de tweede kamer verkiezingen duidelijk minder daartoe bereid en stemt men op het bekende. Dat heeft enorme nadelen (en is de reden waarom rutte er nog zit) maar vlakt grote verschuivingen wel degelijk af. Een nogal groot deel van de kiezers op BBB heeft helemaal niets met de boeren en heeft hierop gestemd uit onvrede en het uitsteken van de middelvinger 'omdat het kan'. Een deel daarvan heeft zich kapot geschrokken. Het landsbestuur overdragen aan het marketingproject sweetcaroline? Het was leuk zolang het leuk was. Wat mij betreft valt het kabinet. De machtsverhoudingen van de provinciale verkiezingen extrapoleren zou wel eens onterecht kunnen wezen, maar de roep om de consequenties van deze extrapolatie klinkt wel luid. En dat begrijp ik. Als ze terecht is, is er ook niets mis mee dat er duidelijkheid over zou bestaan. Wat mij betreft dus nieuwe tweede kamer verkiezingen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 mrt. 2023 - 9:23

@MG, we zullen het zien. BBB zal vast proteststemmen hebben gekregen, maar de verhoudingen zijn wel wat anders. 1/3 van de stemmen in een paar provincies, is wat anders/meer dan de proteststem die we gewend zijn. Denk niet dat de BBB 34 zetels in de tweede kamer zal krijgen, maar 20+ is zeker mogelijk. Alles afhankelijk van hoe het de komende periode met de partij zal gaan.

MG1968-2
MG1968-221 mrt. 2023 - 13:57

@Albit Daar zou je best gelijk in kunnen hebben. En eerlijk gezegd zie ik die zetels liever landen bij BBB dan bij de overige partijen op klein rechts. Maar een meerderheid anti-klimaat bestaat nu waarschijnlijk alleen in de hoofden van mensen die anti-klimaat zijn en juist daarom BBB stemden. Dat zal zelfs binnen de BBB-stemmers een minderheid zijn. Jammer genoeg geen minderheid bij degene die het bbb-beleid gaan uitvoeren. Nogmaals, ik houd van duidelijkheid. Mocht ik me vergissen dan is dat zo. Laat maar komen. Die verkiezingen.

Polarisario
Polarisario20 mrt. 2023 - 18:41

Zolang Rutte terug kan vallen op zijn geliefde linkse wolk zal hij natuurlijk gewoon blijven. Het zijn Klaver en Kuiken die (als het CDA niet breekt) die hem op het pluche houden.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 mrt. 2023 - 6:41

Polarisario U kunt wel proberen om links de verantwoordelijkheid voor Rutte in de schoenen te schuiven maar ik vertrouw er, dat de meesten onder ons wel begrijpen waarom u zich "Polarisario" noemt.

Joop  den Uil
Joop den Uil20 mrt. 2023 - 18:38

kleine aanvulling: wanneer vertrekken Rutte En Kaag. wordt mooi met de mantel der spindokters bedekt maar ze zijn toch samen in de coalitie die met de meeste stemmen het beleid hebben bepaald. Je wou toch niet beweren dat er een spelletje van Good-Cop-Bad-Cop gespeeld is ?

1 Reactie
Zandb
Zandb21 mrt. 2023 - 6:43

Joop Als we dan toch ons wensenlijstje in kunnen dienen: "Wanneer vertrekt u hier van dit platform"?

Mathijsco
Mathijsco20 mrt. 2023 - 18:31

Laat een team van gedegen juristen en strafrecht deskundigen nog maar eens goed gaan onderzoeken of we hem als Nederlandse staat aansprakelijk kunnen stellen of vervolgen voor zijn gevoerde beleid. Liegen onder ede en meineed plegen bijvoorbeeld. Dat valt volgens mij niet onder presidentiële onschendbaarheid of parlementaire immuniteit.

2 Reacties
Jozias2
Jozias220 mrt. 2023 - 23:25

@mathijs Wat let je? doe aangifte. Misschien eerst eens even verzinnen wanneer hij meineed heeft gepleegd. Want als je je baseert op een twitter filmpje waar iemand dat beweert: fake news.

Zandb
Zandb21 mrt. 2023 - 6:58

Mathijsco En wat wilt daar nu voor conclusie aan verbinden nu dat niet gebeurt. Dat het ene grote rot zooi is in Nederland? Een leuk frame, maar...... Want waarom zouden er geen gedegen juristen en strafrechtdeskundigen te vinden zijn, die graag aangifte zouden doen, als dat mogelijk was? Uw populistisch denken lijkt op dat van Wilders. Het moet toch een fluitje van een cent zijn te bewijzen dat de islam een gewelddadige religie is. Doe dan aangifte en bewijs! Dan kunnen we verder.

Fromspace
Fromspace20 mrt. 2023 - 17:58

“ Het CDA is overleden maar wanneer vertrekt Rutte eindelijk eens?” Waarom zou Rutte moeten vertrekken als de meeste kiezers op hem hebben gestemd? Iemand stelt zich verkiesbaar voor een termijn van 4 jaar.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2023 - 19:24

Als je even het niet herinneren, het liegen en de meineed buiten beschouwing laat, dan is het zo dat Rutte democratisch gekozen is. Dat komt, bij deze versnippering van partijen, neer op ca 30% van de stemmen. De meeste kiezers hebben dus NIET op hem gestemd. Dan antwoord op de vraag waarom hij zou moeten vertrekken. Wat zou je denken van de ellende door de gasboringen in Groningen het alsmaar NIET oplossen/afhandelen daarvan de toeslagenaffaire het alsmaar NIET afhandelen daarvan de ellende op de woningmarkt de klimaat/stikstofproblematiek in zijn tijd alsmaar vooruitgeschoven, waardoor we nu in de dikke shit zitten de klimaat/stikstofproblematiek, daar NU nog steeds geen antwoord op hebben de ernstige problemen in de zorg, jeugdzorg, ouderenzorg, psychiatrische zorg onderbezetting bij de politie en justitie falen (al jaren- en jarenlang) van de ICT bij overheden (zoals de Belastingdienst, Politie) ..............

Jozias2
Jozias220 mrt. 2023 - 23:28

@vd bemt Wat u opnoemt zijn allemaal hele goede redenen om niet meer op hem te stemmen. Maar zo werkt het niet. Bij de laatste verkiezingen (dus na de toeslagen affaire en toen was Groningen al bekend) hebben 2 miljoen mensen op hem gestemd. En de meerderheid van de kamer met allemaal gekozen volksvertegenwoordigers hebben vertrouwen in hem. Dat u niet op hem stemt is geen reden om nu op te stappen.

Ejoth
Ejoth21 mrt. 2023 - 6:33

Bemt. Je bent nu Rutte aan het afkatten zeg. Remember ?

vdbemt
vdbemt21 mrt. 2023 - 10:45

@Ejoth. I remember. Maar dit zijn wel feiten. Ik kan het niet beter maken. Wel slechter.

Peter Arold
Peter Arold20 mrt. 2023 - 17:58

Zelfs als de BBB instort voor al dan niet vervroegde de tweede kamer verkiezingen en zelfs met marginaal verloop van BBB naar extremer rechts is het waarschijnlijk wel exit met Rutte als PM. Nog veel zekerder is het dat D66 de komende jaren geen PM gaat leveren. So far de Kaag en de dromen van D66.