Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Het CDA blijft gewoon rechts

  •  
11-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Op het komend partijcongres zal de kritiek keurig worden geneutraliseerd
Er is de laatste dagen in de media veel te doen over de koers van het CDA. De partij zou linksaf willen slaan, nu het bondgenootschap met de PVV het politieke christendom alleen maar windeieren legt. De benadering van Maxime Verhagen – kort samengevat: ik eet ook liever kroketten dan halal – reduceerde de partij immers tot een soort b-merk in de schaduw van de AAA-moslimbasher Geert Wilders. Dan kun je beter op het merkproduct stemmen, zo denken CDA-stemmers die liever kerktorens zien dan minaretten terwijl de tegenstanders van het populisme hun heil zoeken bij het veelkleurig aanbod van links.
En daarom dan zou het CDA naar links zwenken om in ieder geval daar wat verloren terrein te herwinnen. Dat kan des te gemakkelijker nu Maxime Verhagen zich opzichtig uit de strijd om het leiderschap heeft teruggetrokken.
Als Verhagen iets doet, heeft dat altijd een dubbele bodem. Hij is zo’n  onrechtvaardige rentmeester over wie Jezus waarderend wist  op te merken “De kinderen dezer wereld zijn voorzichtiger, dan de kinderen des lichts”.  In De Pers van woensdag constateert Hans Wiegel dat hij door die stap opzij zichzelf en zijn beleid immuun heeft gemaakt voor kritiek. Hij heeft de linkervleugel van de partij haar boksbal ontnomen. Die is nu weer veroordeeld tot het in gezamenlijk overleg opstellen van mooie documenten over gerechtigheid en – ja – rentmeesterschap.
Dat hoort al decennia bij de traditie van het CDA. Het vooruitstrevend element krijgt alle ruimte in studiecommissies en bij het wetenschappelijk bureau. Idealistische professoren aan de VU worden altijd aanhoord en hun bijdragen verschijnen in de Christen-Democratische Verkenningen. Maar daar blijft het dan bij. Maar verder gebeurt er niets mee. Op het komend partijcongres zal de kritiek keurig worden geneutraliseerd. Aan het eind van de bijeenkomst zingen de broeders en zusters dan unisono en  geroerd het Wilhelmus.
De ware geest van de partij kwam tot uiting, toen de leden bij een meningspeiling massaal kozen voor Camiel Eurlings als nieuwe leider van de partij.
Eurlings heeft zich altijd doen kennen als een overtuigd lid van de rechtervleugel. Hij voelt zich uitstekend op zijn gemak met de gedoogcoalitie. Hij speelde zich in het verleden het liefst in de kijker met behoudende thema’s of kritiek op de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Ideologisch zitten Maxime en Camiel op één lijn. Alleen beschikt laatstgenoemde over veel meer sociale intelligentie. Hij zou een uitstekende stemmentrekker zijn die de partij zo weer in de richting van de dertig zetels sleept.
Door zo massaal hun heil bij Eurlings te zoeken, lieten de CDA-leden zich kennen. Linksaf slaan? Lauw kans. Willen ze niet. Doen ze niet.
Maak je geen illusies.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

meijerlahn
meijerlahn11 jan. 2012 - 12:37

Wim Aantjes, Jaap Boersma, Bouke Beumer, Hans de Boer, Sytze Faber, Jan van Houwelingen, Jan Nico Scholten: de laatste der mohikanen uit de jaren 70 die een poging deden om het CDA ook een enigszins links smoel te geven. Daarna heeft het CDA weer het oude pad gekozen van zijn naar feodalisme riekende politiek.

trujac
trujac11 jan. 2012 - 12:37

Het CDA zal nooit een echte linkse partij worden, Van oudsher is dit een machtsgeile club die als het er op aankomt altijd kiest voor de gevestigde macht. Verhagen is wat dat betreft de ideale partijleider, hij is de personificatie van dat machtsdenken. Mocht er toch ooit een linkse koers worden ingezet dan zullen de ondemocratische krachten uit het bedrijfsleven etc. deze koers kapen en stilletjes weer de nek omdraaien.

ockham
ockham11 jan. 2012 - 12:37

M.i. hebben de kreten links en rechts hun oude betekenis verloren sinds blijkt dat PvdA kamerleden de hoogste hypotheken hebben, en elk lid een eigen huis. Links is tegenwoordig feiten onder ogen zien, rechts die ontkennen.

wvdstraat
wvdstraat11 jan. 2012 - 12:37

Het CDA is conservatief én confessioneel, dus kan helemaal niet "naar links". Met enkele individuele uitzonderingen erop (vrnl uit het verleden) is het per defininitie een rechtse partij, altijd geweest ook. De afvalligen zitten nu bij de VVD, rechtgeaarde gelovigen kunnen terecht bij CU en SGP, de dommerikken zitten (hopelijk tijdelijk) bij de PVV. De reeds genoemde 'uitzonderingen' kunnen bij de PvdA terecht. Er is maar één realistische koers: Opheffen !

BasVV
BasVV11 jan. 2012 - 12:37

Han: Een rake analyse. Ik denk dat je gelijk hebt.

jannie11
jannie1111 jan. 2012 - 12:37

Wordt het niet eens tijd om het hele links rechts verhaal los te laten?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 jan. 2012 - 12:37

Het blijft voorlopig de vraag of Eurlings het stokje wil overnemen, indien ja zou het m.i. inderdaad lood om oud ijzer zijn. Ze hebben de oud CNV vakbonds bullebak van stal gehaald om wat sociale elementen bij de bloedeloze Verhagen doctrine voor te spiegelen. Gezien het feit dat de CU b.v. niet echt baat heeft gehad bij de teloorgang van het cda, eerder de vvd en de pvv, geeft mij de indruk dat de kiezers nu ze die uitwijkmogelijkheid hebben niet echt op een christen democratisch appel zitten te wachten. Mogelijk dat Eurlings daar enige verbetering in kan aanbrengen, dat zou volgens mij weer ten koste van de vvd en pvv gaan, ze vissen in dezelfde vijver. Wat ik interessanter vind is hoe de vvd verder moet met een gedoogpartner die zich eerder als een blok aan het been laat kennen en waar geen land mee te bezeilen valt, dat moet zelfs een rasoptimist als Rutte grijze haren bezorgen. Ik hoop dan ook dat de pvv iets verder groeit omdat het dan verloren stemmen oplevert en ten koste van de vvd en het cda gaat.

JoopSchouten
JoopSchouten11 jan. 2012 - 12:37

Dus er staat ons nóg meer christelijk neoliberaal politiek emotie-cabaret te wachten ... Leuk.

1 Reactie
KeboEdan
KeboEdan11 jan. 2012 - 12:37

Dus er staat ons nóg meer christelijk neoliberaal politiek emotie-cabaret te wachten ... ..ik heb al een kratje bier staan en kleenex......

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2012 - 12:37

Maakt mij niet uit of het CDA links of rechts afslaat, zolang ze maar flink verdeeld blijven vind ik het allemaal prima. Hoe eerder die enge bende uit elkaar valt hoe beter.

1 Reactie
JanJansen9
JanJansen911 jan. 2012 - 12:37

Dat waar, maar het gaat er om dat de kiezers zich ook massaal blijven afwenden van deze boerenpartij. Peilingen zeggen zo weinig en ons volk behoort niet tot de slimsten.

Patrick Faas
Patrick Faas11 jan. 2012 - 12:37

In de parabel van "de onrechtvaardige rentmeester" (Lucas 16) prijst Jezus een econoom (oikonomos) die geld van zijn baas weggeeft aan armen, door hun schulden kwijt te schelden, nadat hij gehoord heeft dat hij ontslagen gaat worden. Dat je al je geld moet weggeven om in de hemel te komen, heeft Jezus vaker aangegeven. Een rijk man komt de hemel niet in. Maar hier gaat het om andermans geld. Jezus prijst de Robin Hood mentaliteit van de econoom, die steelt van de rijke en geeft aan de armen. We hoeven er niet aan te twijfelen dat Jezus zéér extreem links gestemd zou hebben in moderne verkiezingen. Maar, ome Han, ik zie niet helemaal hoe Verhagen van een Robin Hood-mentaliteit beschuldigd kan worden. Heeft hij Griekse schulden kwijtgescholden, zonder dat zijn baas (het parlement) ervan wist? Heeft hij stiekem iets goeds gedaan om zijn ziel te redden?

1 Reactie
johwih
johwih11 jan. 2012 - 12:37

Parabels zijn niet voor niets parabels. Je moet er daarom geen letterlijke politieke vertaling uit willen halen. Er zijn dan ook parabels waaruit je een PVV standpunt van Jezus kan destilleren. Maar je kan niet zeggen dat hij daarmee op een fascistische partij zou uitkomen bij de stembus. Temeer daar het geen fascist. partij is, noch extreem rechts. (zo, we zijn weer thuis, W.!)

frankie50
frankie5011 jan. 2012 - 12:37

Beste Han, Maar stel nou eens dat ze wel iets naar links gaan afbuigen, want een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat het groen van poen uit het logo rood/roze wordt ingekleurd, zullen Rutte en Wilders deze feilbaren dan nog langer blijven gedogen, of zullen zij uit eigen belang ook water in de wijn gaan doen?

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje11 jan. 2012 - 12:37

Rutte en Wilders weten, hopelijk net als de rest van Nederland, dat het CDA net zo wanhopig op zoek is naar kiezers als naar een partijleider. Het CDA is bereid alles in hun verkiezingsprogramma te zetten, er naar handelen zullen ze toch nooit. Als ze al 180 draaien voor de verkiezingen, dan zullen ze na de verkiezingen net zo hard terug draaien. Een partij die akkoord gaat met het sluiten van sociale werkplaatsen, oorlogen, uitzetten van asielzoekers, vernietigen van alle natuurgebieden, etc., die is gewoon niet links, niet rechts, die is alleen machtsgeil.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2012 - 12:37

Ik begrijp niet wat er in godsnaam nu zo rechts is aan het CDA.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten11 jan. 2012 - 12:37

Ze zitten in de regering.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2012 - 12:37

"Ik begrijp niet wat er in godsnaam nu zo rechts is aan het CDA. " Dat begrijp ik nu ook niet. In mijn ogen is de partij extreem-links. Architecten van zeer veel uitkeringen en de uit de hand gelopen subsidie cultuur. Gelduitgevers van geleend geld (niks rentmeesterschap, gewoon meer staatsschuld maken en de Slochteren opbrengst erdoor jassen) en voorstanders van een extreem dominante staat met zeer veel ambtenaren. Ze zijn eigenlijk het politieke tweelingbroertje van de PVDA. Samen met de PVDA hebben ze Nederland met een monstrueuze staats- en hypotheek schuld opgezadeld. Het wordt hoog tijd dat Nederland van deze 2 clubs afkomt.

1 Reactie
LxGoodies
LxGoodies11 jan. 2012 - 12:37

nou, Duckie het is maar wat je als "links" opvat he.. Wanneer jij (ooit) als goed menend linkspoot de belangen van het volk hebt verdedigd, dan kun je toch niet ontkennen, dat jouw teddyberen Rutte en Wilders er een potje van maken.. inperken van rechten, zoals 3x tijdelijk contract.. lekker sociaal beleid voeren die vriendjes van jou Lx