Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Het boek van Job’ van Annemarie Haverkamp beste non-fictieboek van het jaar

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1672 keer bekeken
  •  
annemariehaverkamp

‘Het boek van Job’ van Annemarie Haverkamp is verkozen tot het beste non-fictieboek van het jaar. Dat werd vrijdag bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van Humberto. Het boek van Haverkamp kreeg 28 procent van de ruim 4.000 stemmen die werden uitgebracht.

Het boek gaat over Haverkamps vorig jaar overleden zoon Joran. Hij was door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt. Haverkamp schreef veel over hem, onder meer voor Joop.nl. Ze noemde Joran in haar liefdevolle verhalen Job.

Emma Louise Diest, boekenredacteur bij Humberto, liet zich eerder dit jaar zeer lovend uit over Het boek van Job. “Van het prille begin tot het plotselinge verdrietige einde, het is Haverkamp gelukt om Job met dit boek in alles wat hij was en uiteindelijk is geworden te omarmen. Alsof we in ieder verhaal Job opnieuw omhelzen. Na het lezen van de laatste woorden worden we overvallen door een intens gevoel van gemis. Een leegte die nooit opgevuld zal worden.”

De stukken die Haverkamp voor Joop.nl schreef over Job zijn nog altijd na te lezen in ons archief.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 dec. 2022 - 9:04

Beste non-fictieboek van het jaar. Ik kan me daar alles bij voorstellen, Nog nooit heb ik iemand zo invoelbaar zien schrijven als Anne-Marie en haar (hun) leven met Job, vanaf zijn geboorte en alle gevoelens die daarbij kwamen heeft ze mensen (mij) meegenomen, daarin. Je werd letterlijk zijn en deels hun leven met Job binnengezogen. Als ik nu het groene licht gefilmd zie op TV moet ik immer aan Job en Anne-Marie denken.

KritischKijken
KritischKijken23 dec. 2022 - 21:24

Indrukwekkend boek. Proficiat!

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 dec. 2022 - 19:18

Felicitaties aan mevr. Haverkamp, ik heb de stukjes over Job hier vaak met plezier gelezen.

Eric Minnens
Eric Minnens23 dec. 2022 - 18:57

Gefeliciteerd Annemarie. Al je 245 (als ik goed geteld heb) stukjes staan inderdaad nog op Joop. Al kon ik van de 'onderste' alleen nog de inleiding lezen (wél met de reacties). En als ik dan naar de op één na onderste wilde klikken, moest ik weer helemaal opnieuw van bovenaf door- en door- en doorklikken naar beneden. Kortom, daar is de lol gauw af... (De stukjes staan trouwens chronologisch nogal kriskras door elkaar.) Dus ben ik wel gedwongen om jouw boek zelf maar in huis te halen. Niks mis mee toch, vanuit jouw standpunt bekeken? Van die 245 heb ik er wellicht slechts een stuk of 50 gelezen, dus er blijft nog een heleboel nieuws voor mij over. Nogmaals proficiat!

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens23 dec. 2022 - 20:37

● (De stukjes staan trouwens chronologisch nogal kriskras door elkaar.) ● Dit neem ik terug. De chronologie klopt wél.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 dec. 2022 - 12:05

Eric Minnens Doen, daar krijg je geen spijt van! Ik heb het boek niet gelezen maar wel de stukken op Joop. Het is intens, bewonderenswaardig en zeer de moeite waard.

Greendutch
Greendutch23 dec. 2022 - 16:49

PROFICIAT ANNEMARIE