Joop

Het Binnenhof gaat dicht, maar verder blijft alles bij het oude

  •    •  
06-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
binnenhof

© cc-foto: Frank Magdelyns

Waar voorlopig ook geen verandering in komt is de naam van de premier.
De Tweede Kamer vergadert donderdag voorlopig voor het laatst op de huidige locatie, want het Binnenhof moet een grootscheepse verbouwing ondergaan. Het gebouwencomplex, dat deels nog uit de Middeleeuwen stamt, verkeert in een zo slechte staat van onderhoud dat renovatie onontkoombaar is. De Kamer huist de komende jaren (ná het zomerreces vanzelfsprekend) in het pand waar tot niet zo lang geleden het ministerie van Buitenlandse Zaken was gevestigd. Ook de senaat, het departement van Algemene Zaken en de Raad van State wijken uit naar een ander Haags adres. Het is de bedoeling dat de opknapbeurt 5,5 jaar gaat duren, maar het zou mij verbazen als die termijn wordt gehaald. Verbouwingen duren bijna altijd langer dan gepland. Soms véél langer. Ook de kosten van de operatie, volgens de raming ruim een half miljard euro, zullen wel flink overschreden worden. Maar goed, als het om de democratie gaat mag je niet op een cent kijken.
Je kunt je afvragen of er door de tijdelijke verhuizing nog meer verandert. Ik denk (vrees) dat dat nauwelijks het geval zal zijn. Kamerdebatten bestaan ongetwijfeld ook straks weer uit gemillimeter over punten en komma’s, afgewisseld met schreeuw- en scheldpartijen tussen coalitie en oppositie, en ze zullen eindeloos duren. Met bijna twintig fracties is dat laatste onvermijdelijk. Weliswaar zal tijdens de renovatie minimaal één Kamerverkiezing plaatsvinden (twee of drie lijkt mij lang niet onwaarschijnlijk), maar er bestaat geen enkele garantie dat er dan minder partijen worden verkozen. In ieder geval zullen het er niet véél minder zijn.
Waar voorlopig ook geen verandering in komt is de naam van de premier. Die zal ook aanstaande jaren, wellicht zelfs tot na de verbouwing, Mark Rutte luiden. Zijn vierde kabinet laat vermoedelijk nog een hele tijd op zich wachten, maar dat het er komt staat wel vast. Een paar maanden geleden was regeren met de onbetrouwbaar geachte Rutte voor veel partijen nog vrijwel taboe. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemde begin april samenwerking van zijn partij met deze leugenaar ‘uitgesloten’. Maar ook PvdA en GroenLinks en zelfs het CDA deden na ‘Omtzigtgate’ heel moeilijk als de naam Rutte viel. Inmiddels lijkt echter alles vergeven en vergeten. Alle bovenstaande partijen vechten om een plaatsje in het nieuwe kabinet. Wie de strijd wint is op dit moment onduidelijk, maar dat Rutte de minister-president zal zijn staat buiten kijf. De komende weken gaat hij samen met D66-leider Sigrid Kaag een opzetje voor het nieuwe regeerakkoord schrijven. (Dat wil zeggen: hun assistenten Sophie Hermans, Mark Harbers, Rob Jetten en Steven van Weyenberg zullen het grootste deel van het werk wel op zich nemen). De andere partijen mogen vervolgens zeggen of ze instemmen met de tekst. Wie te veel op- en aanmerkingen heeft valt af, dus ik verwacht terughoudende reacties.
Met andere woorden: hoe Rutte IV er precies gaat uitzien is  nog een open vraag. Wanneer het aantreedt uiteraard ook, maar het zou mij zeer verbazen als dat vóór Prinsjesdag is. Hoogstwaarschijnlijk ruim daarna. De formatie zal wel een lengterecord vestigen. Dat staat nu nog op naam van de vorige, die 225 dagen in beslag nam.
Welk beleid Rutte IV gaat voeren is deels afhankelijk van welke partijen er meedoen, maar ik voorzie geen revolutionaire koerswijziging. Misschien dat in de inleiding van het regeerakkoord straks die indruk wordt gewekt, maar de geschiedenis leert dat je inleidingen van regeerakkoorden met een korreltje zout moet nemen. Het Binnenhof gaat langdurig op slot, kabinet en parlement opereren vooralsnog op een andere plek, maar verder zal er heel veel bij het oude blijven.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Freddy2
Freddy27 jul. 2021 - 7:09

Oef, een half miljard voor een sociale werkplaats. Wel veel geld hoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2021 - 13:34

Ik hoop dat ze in Leiden eerst een vaccin tegen Rutte ontwikkeld hebben! Anders wordt het heilige der heilige weer meteen ontheiligd. Ik hoop dat we tegen de tijd dat het klaar is niet al onder water verdwenen zijn.

OlavM
OlavM6 jul. 2021 - 12:11

De bijnaam van het voormalige gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is "de apenrots". Alle kans dat de toekomstige gebruikers deze naam alle eer aan zullen blijven doen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2021 - 13:26

Ze zullen wel als 'ingang' een nieuwe Ruttegate bouwen!

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2021 - 9:09

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Karingin
Karingin6 jul. 2021 - 11:19

Daar gaat het stuk dan ook niet over, nog een keer lezen en dan opnieuw proberen

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2021 - 13:27

Misschien komen er wel een paar lijken uit de kast! Weet jij veel!

Kit2
Kit26 jul. 2021 - 9:03

Ik ben erg benieuwd of de lijken in de kasten van het Binnenhof (en daarmee de Nederlandse geschiedenis) eindelijk aan de oppervlakte komen. Natuurlijk of het lichaam van Oldenbarnevelt, vermoord door Maurits, ergens stiekem weggemetseld ligt. Interessanter is dat Willem Van Oranje zich inspande om alles wat herinnerde aan de graven van Holland te vernietigen. Hun grafmonumenten in Rijnsburg en Egmond, maar ook die begraven liggen onder de voormalige kapel in het Binnenhof. Bij de vorige restauratie was de Oranje-haat tegen de graven van Holland nog zo diep dat de lichamen als een soort kermisattratie omhoog gehouden werden en er daara een laag beton overheen gestort werd. De reden van die haat was, dat de graven van Holland de voorouders waren van Filips II, die Oranje juist zo graag als een soort koning van Verweggistan (Spanje) wilde karakteriseren. Zo zullen er nog wel meer smerige geheimen boven komen drijven,maar je mag betwijfelen of we ze te zien krijgen of moeten wachten tot de restauratie van 2212.

gimli55
gimli556 jul. 2021 - 9:01

Blij dat iemand hetzelfde ziet gebeuren, de status quo moet behouden blijven. Dat is de enige manier waarop een falend systeem kan overleven. Door repressie zal de macht behouden blijven, dat is vergelijkbaar met vele andere regimes voor de onze. We staan op een kruising en de regering en coalitie willen de macht behouden. Voor de verkiezingen worden een radicale nieuwe koers beloofd met een nieuwe bestuurscultuur. Na de verkiezingen geven de partijen na een hoop gehakketak het kleine beetje macht dat ze hadden weer weg aan de veroorzakers van institutioneel racisme en discriminatie. De burger wordt geen alternatief geboden en het perspectief op een verbetering wordt door de sponsoren vanuit het bedrijfsleven, de nek omgedraaid. Never waste a good crisis, dat is precies wat deze regering en de politieke partijen doen. Zorgen dat er geen verandering komt in het falende systeem. Mooi dat Fons dat nu eindelijk ook ontdekt heeft, het eerste schaap is over de dam. Nu de rest van de kudde nog.

Libertain
Libertain6 jul. 2021 - 8:29

Teflon III is gevallen. Lang leve Teflon IV!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2021 - 13:25

Lobertain Ben benieuwd hoeveel betonrot ze tegen komen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2021 - 13:35

Libertain natuurlijk.

Bouwman2
Bouwman26 jul. 2021 - 7:47

Het Binnenhof is gebouwd door Willem, graaf van Holland als jachtslot. Die functie is inderdaad altijd behouden gebleven.