Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het besmeuren van schilderijen leidt de aandacht juist af van de klimaatproblematiek

  •  
26-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3605 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-10-26 om 12.25.33

De komende tijd zal iedereen die het grootste probleem van onze tijd aan de orde wil stellen, zich eerst uitgebreid moeten verantwoorden.

De klimaatactivisten die schilderijen besmeuren met allerhande levensmiddelen, openen inderdaad een discussie: over de veiligheid in musea, over vandalisme, over de kwetsbaarheid van kunst, over van alles en nog wat, behalve over het klimaatprobleem.

Op1 gaf daar woensdagavond een mooi voorbeeld van. Een klimaatactiviste nam het op voor haar radicale geestverwanten Iedere keer als zij probeerde iets informatiefs te zeggen over het klimaat, werd zij door de overige tafelgasten meteen onderbroken. Zij brachten het onderwerp terug naar het besmeuren van kunst. De ochtendjournaals van donderdag brachten het bericht over een activist die zich bij Beau van Erven Dorens (RTL) aan een tafel had vastgeplakt. Ging het over de opwarming van de aarde? Nee, wel over de manier waarop ze hem met tafel en al tijdens een reclameblok uit beeld hadden gekregen.

De komende tijd zal iedereen die het grootste probleem van onze tijd aan de orde wil stellen, zich eerst uitgebreid moeten verantwoorden. En wat denk jij dan over die tomatensoep op de Van Gogh?

Door hun acties in musea bedrijven klimaatactivisten de domste communicatiestrategie die je zou kunnen bedenken: zij leiden de aandacht juist af van waar het om gaat.

De emir van Qatar zit met een niet helemaal vergelijkbaar maar wel verwant probleem. Hij wilde de aandacht op zijn steenrijke monarchietje vestigen door het WK Voetbal te kopen. Dat is gelukt. Alleen gaat het tot nog toe vooral nog over zijn dwingelandij, de feitelijke slavernij in zijn land, de zes en een half duizend doden tijdens de stadionbouw, de vervolging van niet-heteroseksuelen. Hij schijnt daar nogal pissig over te zijn maar hij heeft het aan zichzelf te wijten. Als hij niet zo dom was geweest de voetballerij binnen te halen, had de emir rustig zijn gang kunnen gaan zonder dat zijn beleid onder een vergrootglas werd gelegd. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.