Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het beschaafde gat op rechts bestaat niet

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Joosteerdmans

© cc-foto: Arjan71

Kom je dan niet al heel vlug terecht bij de al te platvloerse ‘wij willen Ons Spierwitte Land terug’-roepers?
Al een kleine twintig jaar probeert Joost Eerdmans via de puinhopen van Pim naar een invloedrijke politieke positie te klauteren. Tot dusver tevergeefs, maar waarschijnlijk volgt binnenkort een nieuwe poging. Op Twitter suggereert Eerdmans namelijk dat hij samen met Annabel Nanninga – net als hij een FvD-afvallige – een nieuwe partij gaat opzetten. Dat wordt dan de zoveelste poging om het veelbesproken ‘gat op rechts’ te vullen.
Dat daar ruimte is, hoeft niemand te betwijfelen. Pim Fortuyn toonde het begin deze eeuw aan. Zijn LPF haalde toen maar liefst 26 Kamerzetels en trad toe tot het eerste kabinet-Balkenende. Pim zelf heeft het helaas niet meer mogen meemaken, want hij werd kort voor de Kamerverkiezingen van 2002 vermoord. De door hem opgerichte partij bleek vervolgens een samengeraapt zootje van warhoofden en gelukszoekers, dat al heel snel hevig ruziënd uiteenviel. Balkenende I kwam daardoor in de annalen terecht als het kortst zittende kabinet van na de oorlog (overgangskabinetjes buiten beschouwing gelaten).
Maar daarna? Alleen de PVV van Geert Wilders heeft zich een vaste plek in het politieke landschap weten te verwerven. Maar tja, die is een beetje… hoe zullen we het noemen… de PVV is toch een beetje de partij van de tokkies en de wappies. Een beschaafd alternatief voor kiezers die de VVD te links vinden en Wilders te ordinair en te schreeuwerig is tot dusver niet van de grond gekomen. Al zijn er heel wat serieuze pogingen ondernomen. Onder meer door Rita Verdonk, door enkele LPF- en PVV-afsplitsingen en zelfs door een uitgetreden PvdA-Kamerlid (Jacques Monasch). Maar ze bleken geen van allen in staat ook maar één Kamerzeteltje te bemachtigen.
Afgelopen jaren deden vermoeden dat Thierry Baudet er eindelijk wel in zou slagen het ultrarechtse electoraat een serieuze optie te bieden. Zijn Forum voor Democratie haalde in 2017 twee zetels in de Tweede Kamer en maakte daarna een razendsnelle groei door. Vorig jaar werd de partij bij  de Provinciale Statenverkiezingen zelfs de grootste van het land.
Lang mocht deze met boreale blijdschap begroete ontwikkeling echter niet duren. Al snel brak er in FvD zoveel herrie en gedonder uit dat de herinnering aan de LPF erbij verbleekte. Een paar weken geleden stortte Forum zelfs helemaal in elkaar. Allerlei volgelingen van Thierry ontdekten – beetje laat, maar soit – dat hun Aanbeden Leider een onverbloemde antisemiet is. Dat kon natuurlijk echt niet. Krokodillentranen schreiend verlieten ze de partij. Baudets FvD bestaat nog, maar het heeft volgens de peilingen nauwelijks aanhangers over. Zou het Eerdmans en andere ex-Baudetianen wel lukken een groot aantal kiezers voor hun karretje te spannen? Het valt ernstig te betwijfelen.
Misschien wordt het langzaamaan tijd om je af te vragen of er wel zo’n groot gat bestaat tussen de VVD en de PVV. Is er in het Nederlandse politieke domein wel plaats voor een partij die ‘rechts en toch netjes’ is? Kom je dan niet al heel vlug terecht bij de al te platvloerse ‘wij willen Ons Spierwitte Land terug’-roepers?
De enige nog net fatsoenlijke partij op rechts zou wel eens de VVD zelf kunnen zijn. Er zijn trouwens mensen die zelfs dat betwijfelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (67)

Asega
Asega11 dec. 2020 - 15:09

De VVD is de partij met verreweg de meeste door de rechter veroordeelden. Geeft toch een opbeurende kijk, lijkt me. Daarnaast is door Markt Rutte met behulp van uitvoerder Blok in 10 jaar tijd de hele woningmarkt naar barrebiesjes geholpen. Ondertussen zijn de ondernemers dik tevreden met het fiscale klimaat en de rem op de lonen zodanig dat je wel met zn tweeën moet werken om als gezin rond te komen. Ik weet niet wat voor geheim Rutte verder nog met zich meedraagt maar om deze rechtse puinzooi elke keer opgewekt als een Walhalla te presenteren heb je waarschijnlijk een nog veel groter geheim te verbergen.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom9 dec. 2020 - 7:59

Er zijn ook veel mensen die de VVD de enige nette / beschaafde linkse partij vinden. Is maar net door welke bril je het bekijkt.

1 Reactie
Libertain
Libertain11 dec. 2020 - 8:13

@Marcel, begrijp ik zeer goed wat u hier aanhaalt, omdat het kenmerkend is voor de diep-verborgen kernpunten van een bepaalde cultuur, is voor mij uiterst luguber door de walgelijke ultrarechtse stank die vanuit deze soort levendige extreem-rechtse kijkpunten uitspringt.

OlavM
OlavM9 dec. 2020 - 0:47

[Een beschaafd alternatief voor kiezers die de VVD te links vinden en Wilders te ordinair en te schreeuwerig is tot dusver niet van de grond gekomen.] Zo'n "beschaafd" alternatief is dan ook onmogelijk. "Rechts" en "netjes" vormen een innerlijke tegenstelling. Via hoogdravend en pretentieus geouwehoer zakt men net zo goed, zij het meer gecamoufleerd dan bij expliciet extreem rechts, weg in een bruin walmend, stinkend politiek moeras.

3 Reacties
poeslief
poeslief9 dec. 2020 - 6:52

@OlavM Uw riedeltje is een voorbeeld van dat rechtse hoogdravende pretentieuze geouwehoer? Sterk voorbeeld! U bent er goed in, erg bedreven.

OlavM
OlavM10 dec. 2020 - 1:01

@ poeslief: Natuurlijk begrijp jij er niets van.

Libertain
Libertain11 dec. 2020 - 8:14

@OlavM, niet opletten - het is gewoon een trol, onder vele andere.

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 16:56

Sowieso bestaat beschaafd rechts niet. PVV/ FvD zijn diep onbeschaafde partijen. Mensen die er op stemmen moeten zich kapot schamen. Dat mogen ze elke dag horen. Hun grote voorbeeld in Amerika wil stemmen die niet voor hem zijn het liefste in de prullenbak gooien. Keiharde "voter shame" dus. VVD is nu ook niet echt beschaafd, maar een strohalm tegen nog veel onfatsoenlijker rechts. Wat mij betreft doen FvD en PVV kiezers het hele land een groot plezier als ze op 17 Maart gewoon thuis blijven. Dat Amerika, Engeland, Hongarije en Polen door achterlijk stemgedrag hun land naar de afgrond laten glijden is hun probleem. Dat moeten wij voorkomen. Roei het gif nu eens eindelijk uit. Maar dat schijnt een deel van de Nederlandse kiezers niet te willen.

9 Reacties
Westen2
Westen28 dec. 2020 - 20:43

Beste Sonic, waarom schrijft u steeds hetzelfde commentaar ?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 dec. 2020 - 23:18

Beste Westen Zijn mening hierover verandert niet?

poeslief
poeslief9 dec. 2020 - 6:54

@Westen LOL wat een top vraag!! Ben zo benieuwd of u een antwoord ontvangt; als er een antwoord komt dan kan ik het riedeltje wel dromen

Sonic2
Sonic29 dec. 2020 - 9:36

@ Westen Ten eerste. U liegt. Heel duidelijk dat ik niet elke keer hetzelfde commentaar af draai. Dat maken een aantal hier er elke keer van. En voor de rest heeft Stokkickhuysen helemaal gelijk. Waarom zou ik mijn mening moeten herzien eigenlijk? De afgelopen weken geven mijn gelijk. De softe reacties van u en van Poeslief bewijzen dat gelijk ook. Liever Sonic bashen en haten als antisemitisme en racisme uitroeien. Zo staat een behoorlijke minderheid hierin. Net als in Amerika trouwens. Liever de Democraten bashen als je uitspreken tegen een president die legale stemmen wil weg gooien. Net als Poeslief bent u uiterst laf. En staat u voor vunzig autoritair gif. En nee. Dit betoog is niet borstkloppend bedoeld. Het is bedoeld als kompas en als invalshoek. Hoe belicht je iemand als Baudet? En hoe kan je reageren op een artikel als dit als je ervan uitgaat dat fatsoenlijk rechts bestaat en dat er een gat is voor beschaafd rechts. Als je daarvan overtuigd was kon je Fons Kockelmans van alles verwijten. En boos om hem worden. Dat is volledig onterecht. En het maakt ook wat uit voor de rechters en de media. Waar u en Poeslief nooit wat tegen doen. Als je Baudet of Wilders als de verlossers ziet dan betekent het dan alles geoorloofd is tegen de media en de rechtstaat. Die is immers corrupt en bevooroordeeld. Daarom is de bijdrage van Kockelmans en van mij zinnig. En als je roekeloos en gevaarlijk stemgedrag ga weg zetten als bezorgde burgers dan sla je ook de plank mis. Overigens ben je van mij af als je stopt met liegen dat ik elke keer dezelfde riedels uithang. En als een aantal mensen hier stoppen met elke keer de verkeerde labels op de verkeerde partijen te drukken. Kennelijk is vrijheid van meningsuiting vooral iets van u en van Poeslief. En om op die laatste zin terug te komen. U wilt het gif niet uitroeien. Poeslief ook niet. Dus dat is helder. En vooral erg laf.

poeslief
poeslief9 dec. 2020 - 11:55

lieve Sonic. Wat zou u doen als u nu de baas van NL zou worden voor de 20 jaar? U alle macht. U wikt en beschikt. Zet nu een keer uiteen wat u zou veranderen en graag hoe dit in werking gaat brengen. En fijne gozert ik geef je regelmatig een poeslieve tik maar trek het je niet zo aan want poeslief vindt jou best https://www.youtube.com/watch?v=Ti1bFMBd6V4 En accepteer nu eens een x dat ikke rechtdoorzee (ik zou niet weten waarom ik iets anders zou zeggen dan dat ik vind) ben enne uiterst bloedlink (in het echie), SP stem; en uw links/rechts marsje nu wel kan dromen.

poeslief
poeslief9 dec. 2020 - 12:08

Sonic Ziet u echt werkelijk niet dat poeslief u vaak de spiegel voor houdt. U bent zelf hier op joop.nl 1 van de verreweg meest autoritaire reaguurders die niet, nimmer, nooit tegen tegenspraak kan. Lees uw laatste rant er nog s een x op na. Verheven idealen maken geen verheven mensen Sonic. Niet! Nooit! Westen krijgt op geen enkele wijze een antwoord op een uiterst korte en eenvoudige open vraag. Hoe kan het toch zijn dat u zich zo laat gaan? U - en uw vrindjes hier net zoals u - lukt het niet eens om een eenvoudige vraag te beantwoorden; wat is er nu zo mis met de vraag van westen? Maar wel heel heel heel giga mega fijn dat u aan mijn verwachtingspatroon (zie 07:54 uur) dat ik van u heb weer eens helemaal precies heeft voldaan. Doe nu s een keer rustig lezen wat er werkelijk geschreven staat lieve Sonic; u schiet x op x de vijandbeeldaannames is. Zo zonde.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 dec. 2020 - 15:47

Poeslief refereert aan zichzelf in de derde persoon? OMGDFP

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 dec. 2020 - 15:48

Of is Poeslief en Westen dezelfde reaguurder, en was hij even vergeten met welke naam hij was ingelogd?

poeslief
poeslief9 dec. 2020 - 21:34

@Stokk. en maar liefst 2 x (1 x met rijmpje). En een leuk liedje voor Sonic vindt u niet? Voor u ook 1: https://www.youtube.com/watch?v=vSgGNd6thrc

Thuru
Thuru8 dec. 2020 - 15:35

Het is gewoon dat men bepaalde problemen opgelost wil zien worden en dus niet gepamperd word wat duidelijk is dat dat niet helpt. Zelf hoop ik ooit op een grote partij aan de rechterkant van VVD wat die zaken wel durft te benoemen en aan te pakken. Wat dan ook weer heel goed is of zal worden voor Nederland uiteindelijk.

5 Reacties
Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 17:01

Er is altijd wel weer een andere rot smoes waarom mensen op ultra foute partijen stemmen. Hoeveel kopvoddentaks momenten moeten we nog hebben? Hoeveel homeopatische verdunning moeten we nog hebben? Hoeveel Jared Taylor's mogen we nog hebben? Geen enkel excuus is er om dan maar op gif te stemmen. Maar veel mensen hebben geen enkele behoefte om wat aan gif te doen. Of om het probleem ook maar iets minder groot te maken. U bent zo persoon. Er zijn zorgen. Dat zeker. Nog geen vrijbrief om op fout rechts te stemmen. Zo simpel is het.

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 17:39

We weten toch al lang dat Thuru voorstander is van een autoritaire rechtse staatsinrichting? Het is alleen niet duidelijk of hij hier nu hoopt op instemming of op tegenspraak.

Oki Doki
Oki Doki8 dec. 2020 - 17:43

Wat voor problemen mogen dat dan wel niet zijn dan? Als er al problemen zijn dan zijn de uiterst rechtse partijen die problemen zeker niet aan het oplossen.

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 20:38

@Oki Doki "Wat voor problemen mogen dat dan wel niet zijn dan? Als er al problemen zijn dan zijn de uiterst rechtse partijen die problemen zeker niet aan het oplossen." Klopt als een bus. PVV en FVD hebben geen toegevoegde waarde. Maar ook de SP is een spek-en-bonen partij en dat geldt ook voor het grootste deel van het one-issue grut. Ze halen wel zetels weg bij de middenpartijen, wat regeren moeilijker maakt.

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 21:02

@ Oki Doki Inderdaad. Door mensen zoals u krijg ik ook weer wat hoop in de mensheid. Ik denk dat het heel goed is om problemen benoemen( voor zover PVV en FvD dat doen) echt heel duidelijk los te koppelen van de mogelijkheid dat ze dat oplossen. Dat doen ze niet.

Joop Schouten
Joop Schouten8 dec. 2020 - 14:17

'Rechts' zou verboden moeten worden.

1 Reactie
BobSon2
BobSon28 dec. 2020 - 15:18

Links en rechts moeten beide bestaan en mekaar in balans houden. Anders gaat het goed fout.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2020 - 13:05

Logisch verhaal. Het is onvermijdelijk dat er rechts van de VVD wel draagvlak is voor een extreem rechtse beweging maar niet voor een fatsoenlijke extreem rechtse beweging. Het is inherent aan het gedachtegoed en de opvattingen van de potentiele stemmers dat er altijd en onvermijdelijk fascistisch gedachtegoed deel uitmaakt van de ideologische bagage. Zodra eigen volk, eigen cultuur, eigen grenzen dominante thema's zijn wordt door de partij en achterban een groot deel van de andere Nederlanders uitgesloten en gekozen voor een isolement ten opzichte van andere landen. Het zijn de uitgangspunten zelf die leiden naar het fascisme. Kockelmans schrijft dat netjes op. En zijn betoog wordt bevestigd voor de laatste peilingen. De potentiele kiezers van het FvD zijn nu weer potentiele kiezers van de PVV. En aanzien de VVD zich sociaal economisch wat meer naar het midden beweegt zal de PVV nog wel wat groeien.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 12:37

Ik snap de redenering van Kockelmans niet. De enorme winst van het Forum bij de statenverkiezingen, toen voor de meeste mensen nog niet duidelijk was dat het een antisemitische fascistoïde partij is, bewijst toch dat er ruimte op rechts is?

1 Reactie
poeslief
poeslief8 dec. 2020 - 13:54

Fons heeft zijn wensgedachten gedeeld met ons. Er is ruim voldoende potentieel voor een fatsoenlijke conservatieve (midenstands-) partij op midden op rechts. Of het er van gaat komen waag ik te betwijfelen. Een sociaaldemocratische partij midden op links zou ook geen overbodige luxe zijn. En een SP gevrijwaard van GL invloeden. Dan valt er weer wat te kiezen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 dec. 2020 - 12:32

Ik denk dat de vraag niet helemaal juist gesteld is. Ik denk dat dat gat er wel is, maar op sociaal-cultureel rechts, economisch links, dat helaas het retorische gezicht moet krijgen van 'toch een beetje hakken op vreemdelingen', anders gaat het niet werken. PvdA en GL kunnen dat niet, want de mensen die de partij dragen, de leden, willen dat xenofobe sentiment niet. Eigenlijk geldt dat ook voor de SP. (Ik zit in deze hoek, dus voor mij zou het reden zijn stante pede mijn lidmaatschap op te zeggen.) O Op rechts doet de PVV het met woorden (al stemmen ze verder altijd met de VVD mee), en FvD al helemaal niet. De afsplitsingen van die laatste partij (Otten CS.) zijn juist economisch rechts. Als de antibuitenlanderretoriek wegvalt, blijft er een rabiate, nog neoloberalere VVD over. Dat willen mensen niet. Monasch heeft het geprobeerd: het program van Nieuwe Wegen ademde populisme+verzorgingsstaat+anti EU+streng vreemdelingenbeleid. Mij was het te xenofoob, maar ik hoopte van Monasch dat hij de antivreemdelingenretoriek nog binnen het aanvaardbare kon houden. Volgens mij zit hat gat daar.

7 Reacties
Pater
Pater8 dec. 2020 - 13:53

Zie Denemarken, waar de sociaaldemocraten de xenofobe weg op is gegaan, en het daarmee electoraal goed doet. Ze koersen op behoud van de welvaartsstaat en, opvallend, op een strenger integratiebeleid. Zo moeten moslimvrouwen meer gaan leven naar Deense normen en moet er een maximum komen aan niet-westerse bewoners in achterstandswijken. Overigens wonnen de sociaaldemocraten maar 1 zetel, ze werden wel opnieuw de grootste partij. De sociaal-liberale partij won er 8, de socialisten 7. Interessant: https://www.groene.nl/artikel/voor-de-nieuwe-denen

Mokker
Mokker8 dec. 2020 - 15:11

Wel eens dat het gat er wel is, verklaart ook de ooit hoge peilingen van wel 20 zetels voor Baudet voordat hij als neo-fascist definitief door de mand viel. De schrijver van het stuk blijft ook wel een beetje op kleuterniveau hangen door te doen alsof mensen waar je het niet mee eens bent per definitie niet fatsoenlijk zouden kunnen zijn, demoniseren schiet niemand wat mee op.

Mr Ed
Mr Ed8 dec. 2020 - 15:42

"Zie Denemarken, waar de sociaaldemocraten de xenofobe weg op is gegaan, en het daarmee electoraal goed doet. Ze koersen op behoud van de welvaartsstaat en, opvallend, op een strenger integratiebeleid. Zo moeten moslimvrouwen meer gaan leven naar Deense normen en moet er een maximum komen aan niet-westerse bewoners in achterstandswijken." Mooi stukje framing weer. Dit heeft niets met xenofobie te maken, dit zal er alleen maar voor zorgen dat de allochtonen die al in Denemarken zijn meer kansen zullen krijgen. Het beleid van de afgelopen 50 jaar heeft veel meer kwaad gedaan: grote groepen allochtonen binnenlaten, op een kluitje in de armste wijken zetten en maar hopen dat het goed komt.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 dec. 2020 - 16:49

Ja, het rechtse gambiet van de Denen. Ik zie liever een aparte partij, ik denk namelijk dat ze intern nog wel wat appeltjes te schillen krijgen daar, vooral ook omdat ze met leden in de problemen komen. De mensen die op zo'n rechtse PvdA stemmen worden geen lid, en degenen die er vroeger op stemden zeggen hun lidmaatschap op.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 dec. 2020 - 16:53

@Mokker, als mensen stemmen voor een partij die mijn buurvrouw wil deporteren (en ze weten dat) en de mijn leerlingen het licht in de ogen niet gunt, behoud ik me het recht voor die mensen onfatsoenlijk te noemen. Ik weet niet of ik het doe, misschien wel niet om allerlei tactische of minder tacgtische redenen, maar voor mij is het ook persoonlijk. Laat staan als het om je vrouw en je kid gaat of om jezelf en je hele familie. Mag je, @Mokker, dan uberhaupt verwachten dat mensen daar koeltjes, afstandelijk en tactisch op reageren? Het gaat om mensen hun bestaansrecht, om hun recht om hier te zijn, om het ter discussie stellen van hun burgerschap. Vergeet dat niet.

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 18:11

Het zal lang duren voordat ik politici die ontdekt hebben dat xenofobie een sentiment is waar je rekening mee moet houden en dat exploiteren en hun kiezers als fatsoenlijke mensen zie. Als ik ze alleen maar dom noem, dan is dat omdat ik ze teveel krediet geef.

Pater
Pater10 dec. 2020 - 16:18

Links moet open blijven staan voor vluchtelingen. Maar wat betreft stoppen met de vrijblijvendheid t.o. integratie en de geringe aandacht voor verdediging van vrouwenrechten mag links NL best meer op de Denen gaan lijken.

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 11:55

Die rechtse partij is er niet en zal er ook nooit komen omdat die helemaal niet nodig is. Op rechts heb je de VVD en het CDA. Dit zijn echte regeringspartijen, via hen heb je meestal invloed op het beleid. Dat geldt ook voor D66, PvdA en CU. GroenLinks is geen vlees en geen vis. Durven ze regeringsverantwoordelijk aan of verschuilen ze zich weer eens achter hun principes? De toegevoegde waarde van SP en PVV is gering. Het zijn beide partijen voor ontevreden mensen met een slachtoffermentaliteit, de zogenaamde vooruitgangsverliezers. Dan is er ook nog het kleine one-issue grut, dat soms ook wel eens een goed idee heeft. In de Tweede Kamer zetelen te veel partijen die niet geschikt zijn om het land te besturen, maar wel zetels weghalen bij de middenpartijen. Maar is dat voldoende reden voor een kiesdrempel?

Dave Velzen
Dave Velzen8 dec. 2020 - 10:48

De Deense methode op links werkt heel goed daar en zou in Nederland ook goed werken. Vergeet niet dat in 2017 bij de verkiezingen alleen bij de PvdA 10 zetels thuisbleven. De linkse kiezer blijft massaal thuis of stemt PVV als protest.

5 Reacties
Karingin
Karingin8 dec. 2020 - 11:44

Nee want dat is dus niet links hè, migrantjes pesten

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 dec. 2020 - 12:33

@Karingin: klopt, dat is niet links. Maar het is wel wara het gat zit, zie mijn post boven.

Mokker
Mokker8 dec. 2020 - 15:28

Linkse partijen in Nederland hebben er nog steeds grote moeite mee dat migranten soms ook onwenselijke elementen met zich meebrengen. Ik zie niet in waarom je niet links zou kunnen zijn, maar wel een streep trekt voor nepmigranten die hier niet komen voor veiligheid, maar om te misbruik te maken van het 'sociale' systeem zonder er aan bij te willen dragen (= asociaal), en zelfs met het vooropgezette plan om georganiseerd misdaden te plegen. Aangezien mensen in de samenleving de overlast van de nepmigranten wel degelijk aan den lijve ondervinden, is wegkijken een slecht antwoord op deze problematiek De SP probeert het soms om die scheidslijn te trekken, maar wordt dan vaak door de andere linkse partijen als racist/fascist weggezet, wat blijkbaar nog steeds een effectieve manier is om de discussie dood te slaan.

Thuru
Thuru8 dec. 2020 - 15:39

Ben het geheel eens met het Deense model, dan zou PVDA zeker ook groeien verwacht ik als ze dat zouden doen.

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 19:01

@ Dave Velzen en Thuru Het is echt een grote leugen dat het Deense model werkt. Weer zo sprookje en fantasie. De Deense PvdA schommelt al tijden rond de 25 a 30%. Nu even een klein sprongetje die elke regeringsleider heeft gekregen. https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/denmark/ Voor het jaar 2000 zaten de Deense sociaal democraten boven de 34%. Om daarna eigenlijk van 2005 tot en met 2019 rond de 25% te hangen. Met een zeteltje extra in 2019. Een fantasie en echt een sprookje dat het Deense Model werkt. Onzin. Tijd dat dit soort mythes eens worden ontmaskerd. Niet dat ik ook maar iets persoonlijk tegen Dave of Thuru hebt. Of dat ik jullie voor leugenaars wil uitmaken. Het is alleen totaal onbewezen. In Denemarken is er geen enkel bewijs dat het PVV achtige model werkt. Onzin dus. Onbewezen onzin.

Buitenstaander
Buitenstaander8 dec. 2020 - 10:35

Gelet het feit dat de bv VVD steeds meer naar het midden opschuift, is er best een zinnig gat in te vullen op rechts. Dat mensen als Fons dat wellicht niet te pruimen vinden, is eerder een politieke voorkeur. En je hoeft het ook niet mee eens te zijn, maar dat hoef je met partijen links van t midden ook niet. Het suggereert dat alleen linksdenken normaal en superieur is, wat gelet de recente populistische verkiezingsprogrammas op links echt wel geleugenstraft wordt.

7 Reacties
Karingin
Karingin8 dec. 2020 - 11:53

Nee Norm, gewoon nee. Dat jij en je slechtsvriendjes dat zo zien zegt hooguit dat jullie rechtser zijn geworden.De VVD roept nu af en toe dat 't allemaal wel een beetje ver naar rechts is doorgeschoten, maar ze handelen er vooralsnog helemáál niet naar. En ja, natuurlijk is links gedachtegoed superieur - menselijker en meer van de lange termijn, uiteindelijk ook economisch gezien verstandiger. Maar "het volk" heeft zich de afgelopen 40 jaar laten wijsmaken dat nú geld hebben/besparen het summum van verstandig beleid is, dat het trickle down effect echt bestaat en vooral dat de mens een homo economicus is. Heel gek, maar dat blijkt nu allemaal toch niet helemaal zo te werken...geef 't nog een paar jaar. Niet dat men dan opeens gaat zeggen dat ze op links altijd al gelijk hadden, nee, dan is het voortschrijdend inzicht van rechts. Ook prima wat mij betreft, als het beleid eindelijk eens maatschappelijk verantwoord wordt

LaBou
LaBou 8 dec. 2020 - 11:54

Als je zelf meer en meer naar rechts schuift in een hoger tempo dan de VVD, ja dan lijkt die VVD naar links te drijven, net zoals het station achteruit lijkt te gaan als een trein begint te rijden. Maar het is toch echt die trein die rijdt, net zoals norm naar rechts verdwijnt.

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 12:02

@Karingin Sinds de totale deconfiture van het communisme weten we dat marxisme niet werkt maar slechts leidt tot armoede en onderdrukking. Blijft over het kapitalisme, dat in verschillende vormen al zo oud is als de Soemerieërs. Om de scherpe kantjes van het kapitalisme af te veilen is de sociaaldemocratie opgekomen en is er een (sober) sociaal vangnet gecreëerd. Dit wordt wel het Rijnlandse model genoemd.

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 12:18

Dat wij hier niet in een nachtwakersstaat leven kun je concluderen uit de begrotingscijfers. Van elke euro die in Nederland verdiend wordt, gaat zo'n 40 cent naar de algemene middelen. In 2019 was dat 305 miljard (!) euro. De twee grootste begrotingsposten waren sociale zekerheid en zorg, beide zo rond de 80 miljard. Dit jaar is het mede vanwege Corona nog veel meer. Al dat geld wordt opgebracht door de werkende 53% van de Nederlanders, die houden zichzelf en de andere 47% aan het eten. Dat de regering probleemloos tientallen miljarden kan lenen komt door het verstandige financiële beleid van de kabinetten Rutte.

Tom Meijer
Tom Meijer8 dec. 2020 - 12:20

Er is inderdaad geen enkele twijfel aan het feit dat links gedachtengoed superieur is aan rechts "gedachtengoed". Aan de term "gedachtengoed" hangt een vies luchtje, doet me aan meneer Fortuin denken.

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 13:02

@ Norm Het zit hem in het woord zinnig. Als nationalistisch rechts eens tot zelfreflectie in staat was dan had ze kunnen concluderen dat al de pogingen tot het invullen van het beschaafde gat op rechts tot mislukken gedoemd was. Omdat het altijd door idioten en narcisten wordt ingevuld. De heersende opinie hier is dat links het altijd verkloot. Wat mij betreft is rechts en ultra rechts ver van het paadje. Karingin verwoordt dat in de 2e alinea al prima. Over PVV, FvD en wat alt right mislukkingen kunnen we beter zwijgen. Niet links is overigens moreel superieur. Ultra rechts en rechts faalt eigenlijk altijd en geeft altijd haar tegenstanders alle mogelijkheden om ultra rechts als dwazen neer te zetten. Ultra rechts gedraagt zich idioot en dan wordt je ook zo gezien. Economisch rechts wil alleen maar rekenen. En de boekhouder uit hangen. Heeft niet met morele superioriteit te maken. Heeft alles te maken met het historische en grote ongelijk van de ultra rechtse stemmers.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 dec. 2020 - 23:34

@Labou Helemaal raak!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2020 - 10:32

er gaapt een enorm gat op links en men wil dan fictieve rechtergaatjes vullen.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503718 dec. 2020 - 15:33

Inderdaad. Gat op extreem rechts is gelul, er zijn wannebenazi's zat. Het wordt tijd dat er eens een linkse partij opstaat.

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 20:34

@paul SP, GL, PVDA? Een partij die nog linkser is dan deze drie komt in de buurt van de zolderkamercommunisten die pas uit de SP gegooid zijn. Er zijn gelukkig maar heel weinig mensen die op dergelijke extremisten zitten te wachten, laat staan erop gaan stemmen.

Van Tax
Van Tax8 dec. 2020 - 10:11

Er is een gigantisch gat op links. Forum was de grootste partij de afgelopen verkiezingen. Een deel daarvan kan je toeschrijven aan het feit dat mensen graag op iets nieuws stemmen. Maar het grootste deel van die stemmen (en dat waren er meer dan een miljoen maart 2019) komt van mensen die niet allemaal als extreem rechts zijn weg te zetten. Maar wel rechtser willen stemmen dan de VVD. De VVD is vooral rechts in verkiezingstijd maar voert verder braaf een middenagenda uit. VVD heeft gewoon amper concurrentie op rechts. De PVV is economisch immers meer links. Het CDA is onder De Jonge steeds net iets linkser. De VVD is daardoor heel ver naar links kunnen opschuiven. Kortom, voor een economisch meer rechtse partij is alle ruimte.

1 Reactie
Karingin
Karingin8 dec. 2020 - 11:43

Jij hebt echt geen flauw idee wat links is - en de PVV is dat zéker niet, ook niet economisch. Wilders is een VVDer, hij lult af en toe wat linksig voor de bühne, maar hij stemt gewoon met zijn oude partijtje mee hoor. Wie rechtser wil stemmen dan de VVD kan prima bij de PVV terecht, economisch wordt 't echt niet rechtser in dit land, het enige waar het dan nog over gaat is het culturele aspect, oftewel hoe xenofobisch wil je 't hebben

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 dec. 2020 - 9:44

"De enige nog net fatsoenlijke partij op rechts zou wel eens de VVD zelf kunnen zijn. Er zijn trouwens mensen die zelfs dat betwijfelen". Gezien de VVD al lang niet meer de oude conservatieve, rechtse partij is voordat die naar het midden ging schuiven, geeft de schrijver al hier aan dat dit gat er is.

4 Reacties
Bastet2
Bastet28 dec. 2020 - 10:36

De VVD is helemaal niet naar het midden opgeschoven; de partij is de afgelopen 20 jaar een stuk rechtser geworden. Dat ze nu sinds een of twee jaar af en toe doen alsof ze het fatsoenlijke licht gezien hebben, betekent helaas niet dat dat ook omgezet wordt in daden. Ondanks de tientallen miljarden die nu (terecht!) naar het bedrijfsleven gaan moest en zou de 2 miljard lastenverlichting voor onze multinationals er toch ook nog doorheen gedramd worden.

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 10:57

Ging de VVD naar het midden schuiven? Wanneer was dat dan?

Karingin
Karingin8 dec. 2020 - 11:36

Hahaha...ja hoor, daarom hadden we 't tot voor kort over "PVV-corvee" bij Zijlstra en later Dijkhoff - nee man, ze hebben 't xenofobe gejank van Wilders helemaal geïncorporeerd en van 't neoliberale gedachtegoed bepaald geen afscheid genomen, al zetten ze er nu af en toe vraagtekens bij. Wat niet wil zeggen dat ze daarnaar gaan handelen, daarvoor zijn ze te kortzichtig en star

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 dec. 2020 - 12:22

De VVD is de gangmaker van de EU in de praktijk. Het betuttelen gaat boven liberalisme. Grenzen dicht blijkt niet te gelden maar allerlei pardon wel. Hypotheekrente is geen heilig huisje meer. De maximum snelheid: idem. Zou de VVD onder Bolkestein zelf maar overwegen om met GL te gaan praten om in een kabinet te zitten? Nee, onder Rutten is dat wel een optie. De VVD is de partij voor de rijken, dat nog steeds. Maar de liberaal, conservatieve veren zijn al lang afgeschud en het is nu de Rutten-juichclub.

Wemibono
Wemibono8 dec. 2020 - 9:40

Is de dichotomie links-rechts niet wat eendimensionaal? Hoe komt het bijvoorbeeld dat "linkse" partijen als GroenLinks en PvdA veel beter met de "rechtse" VVD overweg kunnen dan met de eveneens "linkse" SP?

5 Reacties
White Knight
White Knight8 dec. 2020 - 11:22

Dat dus. De reden dat de schrijver (en sommige andere politicologen) de PVV graag op " rechts" zetten (al-dan-niet met fijntjes het woord "extreem" erbij) is de islamkritiek en de kritische houding t.o.v. de EU. Blijkbaar is dat (extreem)-rechts, hoewel hoewel antisemitisme onder extreem-rechts valt en de PVV vaak te horen krijgt veel te pro-Israel te zijn. En met standpunten als de AOW-leeftijd op 65 valt men ook niet rechts-van-de-VVD.

Karingin
Karingin8 dec. 2020 - 11:33

Omdat je die partijen nauwelijks links kunt noemen - hoewel ze nu weer erg hun best doen

Gerygrr
Gerygrr8 dec. 2020 - 11:49

PvdA en Groen Links zijn elitair links. Hun groene en sociale plannen hebben door compromissen de middeninkomens veel inkomen gekost. Dat begrepen ze niet, alleen de SP begreep dat. Teleurgesteld is men afgehaakt.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 13:56

Dat zijn jouw fantasietjes Wemi, misschien je hoop, maar het is in elk geval niet de realiteit. @Grijsje "Dat begrepen ze niet, alleen de SP begreep dat." Vandaar de fantastische winsten van de SP bij de diverse verkiezingen. Vooral de euroverkiezingen waren een lichtend voorbeeld: nul zetels.

Gerygrr
Gerygrr8 dec. 2020 - 15:55

Pater, Dat stomme filmpje was een miskleun, de SP onwaardig. De winst voor Timmermans liet zien, dat links ergens nog wèl enthousiast voor kon worden.