Joop

Het belang van Pride: een doorlopend feest van diversiteit en acceptatie

  •  
12-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2584 keer bekeken
  •  
ANP-474924535

Het herinnert aan de vooruitgang die is geboekt, maar ook aan de stappen die nog gezet moeten worden.

De grachtenparade ligt nog maar net achter ons, maar toch moeten we het er nog een keer over hebben: Pride. Het is een feest dat gevierd wordt om te laten zien dat alle mensen goed zijn, ongeacht gender- en seksuele identiteit. Dit feest wordt op verschillende momenten op verschillende plaatsen gevierd, maar eigenlijk is het iets dat we het hele jaar door zouden moeten vieren. Waarom? Omdat het ons kan helpen om vriendelijker en begripvoller te zijn.

Pride gaat niet alleen over vrolijke parades en leuke feestjes. Het staat voor een lange strijd voor gelijke rechten, erkenning en respect voor de lhbti+-gemeenschap. Het evenement is doordrenkt met een geschiedenis van verzet en triomf. Het herinnert aan de vooruitgang die is geboekt, maar ook aan de stappen die nog gezet moeten worden. Door Pride iedere dag een beetje te vieren, houden we deze erfenis zichtbaar en levend. Dit laat ons onthouden dat de rechten van lhbti+ mensen geen tijdelijke zaak zijn, maar dat voortdurende inzet voor gelijkwaardigheid nodig is.

Een doorlopende viering van Pride biedt de gelegenheid om bewustwording te vergroten en vooroordelen te verminderen. Educatie en open dialoog zijn enorm belangrijk om misverstanden en onwetendheid te bestrijden. Door het hele jaar door Pride-evenementen te organiseren, kunnen we gesprekken blijven voeren. Over genderidentiteit en seksuele gerichtheid, maar ook hoe het is om buiten de norm te vallen. Hiermee ontmantelen we vooroordelen en stereotypen. Een doorlopende blootstelling aan diverse verhalen en ervaringen helpt mensen te begrijpen dat liefde en acceptatie universeel zijn.

Bovendien kan een doorlopende viering van Pride helpen om een omgeving te vormen waarin iedereen zich vrij genoeg voelt om zichzelf tot uiting te brengen. Als mensen zien dat anderen trots zijn op wie ze zijn, zelfs als zij afwijken van de norm, dan draagt dit bij aan een inclusieve samenleving zonder angst voor discriminatie of veroordeling. Het schept ruimte voor openheid en oprechtheid, waardoor mensen de moed vinden om hun identiteit te omarmen en zonder angst te delen met anderen.

Voor een doorlopende viering van Pride is het van belang om verschillende benaderingen te hanteren. Allereerst moeten we ervoor zorgen dat het onderwijs beschikt over genoeg lhbti+ gerelateerde onderwerpen in het curriculum. Dit draagt bij aan de vorming van een inclusievere en meer accepterende jonge generatie.

Daarnaast moeten bedrijven en organisaties ook bijdragen. Dit kunnen zij doen door het bevorderen van een inclusieve werkomgeving en het ondersteunen van lhbti+ werknemers. Activiteiten die gericht zijn op diversiteit en acceptatie, zoals lunchlezingen en workshops, dragen bij aan een inclusieve cultuur, die het hele jaar blijft groeien.

Tot slot is de media een krachtig instrument om het belang van Pride te verspreiden. Door middel van films, televisieprogramma’s, boeken en andere vormen van media kunnen we verhalen delen van de mensen achter de letters. Het delen van authentieke verhalen helpt bij het normaliseren van lhbti+ mensen; het zorgt voor meer empathie en begrip.

In de kern is Pride een viering van liefde, acceptatie en de moed om jezelf te zijn. Wie je ook bent, en van wie je ook maar houdt. Dit zouden we het hele jaar door moeten doen, en niet alleen op gezette tijden. Het herinnert ons er immers aan dat diversiteit een van onze grootste krachten is en dat we, door onze verschillen te omarmen, een wereld kunnen creëren waarin iedereen kan bloeien en trots kan zijn op wie diegene is.

Meer over:

opinie, pride
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Robbin_T
Robbin_T13 aug. 2023 - 8:46

Echt het laatste waar ik op mijn werk zit te wachten is lezingen en workshops over mensen hun sexualiteit en gender. Gedraag je professioneel en doe je werk goed.

7 Reacties
pahan
pahan13 aug. 2023 - 9:39

@Robbin, Dat kan, en dat staat je volledig vrij. Maar daarmee zet je je wel buiten het moderne bedrijfsleven, en die gevolgen zijn dan ook voor jou.

BartP2
BartP213 aug. 2023 - 13:06

Bij ons op werk hebben we regelmatig online 'trainingen' waar je leest welk gedrag er van je verwacht wordt, met voorbeelden van collega's waar het duidelijk mis ging. Deze trainingen zijn verplicht. Werkt prima denk ik. Verdere aandacht lijkt me niet nodig.

PGS
PGS13 aug. 2023 - 15:24

Inderdaad. Hoe mensen zich ervaren, doen zij maar in hun eigen tijd. Op het werk ben ik bezig met zakelijke bezigheden. En niet hoe iemand naar de realiteit kijkt.

PGS
PGS13 aug. 2023 - 15:25

@ pahan "Maar daarmee zet je je wel buiten het moderne bedrijfsleven, en die gevolgen zijn dan ook voor jou." En dat is toch een hele vreemde conclusie, ervanuit gaande dat wij in het vrije westen leven.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 aug. 2023 - 20:10

"Maar daarmee zet je je wel buiten het moderne bedrijfsleven, en die gevolgen zijn dan ook voor jou." Hoe inclusief is dit? Of werktacceltatie maar één kant op?

pahan
pahan14 aug. 2023 - 5:24

@PGS Wat heeft een vrij westen hiermee te maken? Ik heb toch al heel wat drogredenen gehoord, maar deze is voor mij nieuw. IHAG Er zijn niet veel bedrijven in Nederland meer die geen onderdeel uitmaken van internationale holdings. Die hebben een Chief Diversity Officer, en die hebben zo hun eigen targets. Ik heb geen streep op de vlag, maar was nieuwsgierig en ben er deel van uit gaan maken. Je leert je leven lang, technisch ben ik uitgebreid onderlegd maar terugkijkend miste ik op dat gebied wel het een en ander. En tja, als je een keer de waarde bent gaan zien hou je natuurlijk vol.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2023 - 9:46

En wat het vrije westen voor PGS betekent weten we. Niet de vrijheid van anderen om te zijn wie ze willen zijn, maar zijn eigen vrijheid om te mogen discrimineren.

Rene712
Rene71213 aug. 2023 - 8:07

"Allereerst moeten we ervoor zorgen dat het onderwijs beschikt over genoeg lhbti+ gerelateerde onderwerpen in het curriculum. Dit draagt bij aan de vorming van een inclusievere en meer accepterende jonge generatie." Zo lang leraren steeds meer moeite hebben en zelfs soms niet meer durven om geschiedenis van de Holocaust te geven, lijkt me dit nog mijlen verder weg te liggen..

4 Reacties
Volrin
Volrin13 aug. 2023 - 12:55

"Zo lang leraren steeds meer moeite hebben en zelfs soms niet meer durven om geschiedenis van de Holocaust te geven, lijkt me dit nog mijlen verder weg te liggen.." Hoe vaak komt dat daadwerkelijk voor dan? Ik herken dat namelijk niet als geschiedenisdocent.

Rene712
Rene71213 aug. 2023 - 13:36

@Volrin Als ik het goed onthouden heb, geef jij les in Friesland. Ik denk dat het meer speelt in het westen van het land waar de bevolkingssamenstelling wat anders is. Ik heb ergens gelezen dat het gaat om tussen de 3 en 30% maar dat vind ik dan weer bullshit want dat is wel een heel groot verschil en dan zet ik vraagtekens bij het onderzoek (en ja, ik het vanuit mijn ervaring vaak onderzoek laten doen)

PGS
PGS13 aug. 2023 - 15:26

@ Volrin Dan kan ik concluderen dat jij geen les geeft in de randstad ?!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 aug. 2023 - 20:13

Misschien moet het onderwijs zich eerst maar eens concentreren op basisvaardigheden als taal en rekenen. Dat schijnt tegenwoordig (helaas) al een uitdaging te zijn.

de passie preker
de passie preker13 aug. 2023 - 7:46

Er is in de media en op scholen al zo extreem veel aandacht voor lbtq + en inclusiviteit, dat ik vrees dat nog meer aandacht averechts gaat werken. Wat zijn trouwens nog concrete doelen die de lbtq nog wil bereiken? Er is nog nooit in de geschiedenis een minderheid geweest met zoveel macht en aandacht.

1 Reactie
Volrin
Volrin13 aug. 2023 - 12:56

"Er is in de media en op scholen al zo extreem veel aandacht voor lbtq + en inclusiviteit, dat ik vrees dat nog meer aandacht averechts gaat werken." Dat valt reuze mee, in ieder geval in het onderwijs. " Wat zijn trouwens nog concrete doelen die de lbtq nog wil bereiken?" U denkt dat discriminatie en haat niet terug kunnen komen? " Er is nog nooit in de geschiedenis een minderheid geweest met zoveel macht en aandacht. " Bron? Waar haalt u die quatsch vandaan?

pahan
pahan13 aug. 2023 - 6:24

Ik ben nogal een beelddenker, en ik zag ineens voor me dat er elke dag een paar Pride boten door de Amsterdamse grachten zouden varen. Gevuld met acteurs, want niemand heeft daar verder tijd voor. Maar eigenlijk gebeurt het al. In Nederland is alles te koop, zelfs acceptatie. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er ergens aandacht aan besteed wordt, positief en negatief. De wereld ga je er niet mee redden en in Maleisië blijf je strafbaar maar ik denk wel dat er een duidelijke cultuuromslag is geweest waardoor iedereen zich uit kan spreken en in ons onderbewustzijn ingeprent is dat er meer is dan alleen het klassieke patroon. Terugkijkend kan je je afvragen hoeveel meer mensen er zijn geweest die zich nooit comfortabel hebben gevoeld in de uniformen die bij de tijd en de klassieke patronen hoorden.

Frits Jansen
Frits Jansen13 aug. 2023 - 5:39

Misschien doen homo's soms opzichtig ter compensatie, maar ik ben er in het algemeen tegen als mensen zich al te opzichtig manifesteren as seksuele wezend, homo en hetero. Als het land toleranter was geweest voor homo's in de tijd dat ik verwekt werd, was mijn vader met een man getrouwd en had ik niet bestaan. Maar pas na zijn dood ontdekten wij dat vader niet maar een beetje bi was maar volop homo. Dat heeft me toch geschaad, al was het maar vanwege het slechte huwelijk van mijn ouders.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 aug. 2023 - 10:14

Frits Ik ken homoseksuelen die er zelf niet zo heel blij mee zijn. Die Pride een over-geseksualiseerd feest vinden. Mensen die moeilijk een vaste relatie kunnen vasthouden omdat het ander oververtegenwoordigd is. Die continue seksuele uitstapjes hebben weinig te maken met liefde vinden zij. Overigens mijn vriendin en ik lopen vaak hand in hand en knuffelen elkaar ook weleens. Beiden zijn wij gewoon heteroseksueel. Nooit last van gehad. Nu wonen wij niet in een grote stad,

PGS
PGS13 aug. 2023 - 15:40

Een vreemde conclusie die je trekt. Je zegt terecht dat als je vader met een man was getrouwd dan zou je niet geleefd hebben. Maar vanwege die maatschappelijk houding toen, ben jij geboren en leef jij nu. Wees dankbaar dat vanwege die maatschappelijk houding toen, dat je nu leeft. Het feit dat je niet zou leven is toch schadelijker voor jou dan het pas op latere leeftijd iets ontdekken dat je vader homo was.

Den Denkert
Den Denkert13 aug. 2023 - 5:18

De lijst prominente homo's en lesbi's in Nederland en op de Nederlandse tv is eindeloos. En ik heb het idee dat het overgrote deel van de Nederlanders daar geen enkel probleem mee heeft. Paul de leeuw, Andre van Duin, Ien Dales, Claudia de breij, Olongren......met als hoogtepunt de door alle klassen, ook de zogenaamde onderklasse omarmde Pim Fortuyn. Pride is prima, voor wie zin heeft in een dol feestje, maar doe nou niet alsof de acceptatie van mensen met een andere sexuele geaardheid in Nederland in de kinderschoenen staat. Ik denk wel dat een groot deel van de moslimgemeenschap er nog wel behoorlijk wat moeite mee heeft , maar daar gaat een pride helaas niks aan veranderen vrees ik.

1 Reactie
Volrin
Volrin13 aug. 2023 - 13:00

"maar doe nou niet alsof de acceptatie van mensen met een andere sexuele geaardheid in Nederland in de kinderschoenen staat." Dat wordt in dit artikel ook niet beweerd. Wat een flauwe stropop.

PGS
PGS12 aug. 2023 - 17:22

"gelijke rechten, erkenning en respect voor de lhbti+-gemeenschap" Kan men mij vertellen op welk gebied deze gemeenschap minder rechten heeft als de rest van de maatschappij ?

5 Reacties
Ricardo Brouwer
Ricardo Brouwer13 aug. 2023 - 9:11

Het antwoord op je vraag is te vinden op onder andere de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/lhbti-emancipatie/gelijke-rechten-lhbtis

Jozias2
Jozias213 aug. 2023 - 10:45

@ricardo Ik lees daar allemaal onderwerpen waarbij de rechten gelijk zijn getrokken. Daarmee geeft het geen antwoord op de vraag op welke gebieden er geen sprake is van gelijke rechten.

Volrin
Volrin13 aug. 2023 - 13:02

Ter aanvulling van de link van Ricardo: het gaat ook niet alleen om het verkrijgen van gelijke rechten, maar ook het behoud er van. Amerika is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van hoe de rechten van lhbti-ers, maar ook vrouwen, toch opnieuw in het geding kunnen komen.

PGS
PGS13 aug. 2023 - 15:33

@ Ricardo Brouwer De laatste keer dat ik naar deze maatschappij keek, heeft deze gemeenschap gewoon recht om te stemmen; te trouwen; een beroep kiezen; allerlei goederen te kopen; kinderen te adopteren; gezondheidzorg; hun mening te verkondigen; om samen te komen; een bankrekening te openen; belasting betalen; een eigen politieke op partij oprichten; op vakantie gaan; gebruik maken van horeca; en zo kan ik nog meer op noemen. En bij die link die jij geeft, ondersteept alleen maar dat art. 1 v/d grondwet gewoon werkt. Nogmaals: welke specifieke rechten zoals die in de Wet staan, wordt deze gemeenschap ontnomen ?

PGS
PGS13 aug. 2023 - 15:35

@ Volrin Ik heb niets met Amerika te maken. Ik ben Nederlander die hier woont. De harde realiteit is, is dat deze gemeenschap alle rechten geniet die elke Nederlander heeft.

Ch0k3r
Ch0k3r12 aug. 2023 - 17:07

”Dit zouden we het hele jaar door moeten doen, en niet alleen op gezette tijden." Euh, als we het elke dag zouden vieren dan is het normaal. Voor mij was Pride onnodig geweest, aangezien ik het normaal vind dat anderen andere voorkeuren hebben dan ik. Maar er zijn ook heel veel mensen die niet zo denken als ik. Met Pride bereik je daar een deel van. Een ander deel stoot je alleen maar verder van je doel weg. We vieren ook niet elke dag dat er mensen zijn die op dikke of juist dunne mensen vallen, jarige of kale, lange of korte, etc etc. Als je elke dag iets wilt vieren, vier dan elke dag dat er heel veel mensen zijn die niet zijn zoals jij bent. Vier het normale.

1 Reactie
Ricardo Brouwer
Ricardo Brouwer13 aug. 2023 - 9:13

Hoezeer ik ook van feestjes houd, het is dan ook niet mijn oproep om elke dag een feestje of parade te organiseren. Waartoe ik vooral oproep is te lezen n alinea's 5, 6 en 7.

Markzelluf
Markzelluf12 aug. 2023 - 13:52

Volgens mij is de ‘pride ‘ nog lang geen ‘feest van acceptatie ‘. Ik vind dat de reguliere media erg weinig aandacht besteden aan de haat van veel groepen in de samenleving richting niet-hetero’s. Neem de talrijke incidenten rond drag Queens die een taxi willen. Die commerciële dienst wordt zeer regelmatig geweigerd wegens… tja, waarom eigenlijk? Ik dacht er in mijn ( volks)krant noch op Joop er iets over gelezen te hebben. Zie https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/08/11/amsterdam-geschrokken-na-incidenten-met-dragqueens-tijdens-pride/?gdpr=accept Mooi dat je er een doorlopend feest van wil maken, maar wat doen we met de verstorende elementen?

5 Reacties
Satya
Satya12 aug. 2023 - 22:25

Wat wel veel op Joop valt te leze

Satya
Satya12 aug. 2023 - 22:41

Je vindt dat er nog niet genoeg xenofobie op Joop wordt verspreid? Het komt mij inmiddels echt de neus uit. Bij alles wordt naar donkere mensen gewezen. Breedveld had hier een erg goed stuk over. Griezelig hoe mensen als Mark zich gedragen, bedreigend begint het te worden. https://www.frontaalnaakt.nl/archives/ronald-plasterk-voert-een-totale-oorlog.html

michellekepen
michellekepen12 aug. 2023 - 23:42

Markzelluf: "maar wat doen we met de verstorende elementen?" Verzwijgen? Een beproefd recept, dat de afgelopen jaren telkens weer met succes is toegepast....

Satya
Satya13 aug. 2023 - 10:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin13 aug. 2023 - 13:04

@Michellekepen U bedoelt racistische onderbuikgevoelens ventileren om naar niet naar de daadwerkelijke oorzaken te kijken?

Oki Doki
Oki Doki12 aug. 2023 - 13:13

Ja leuk, als ons hele leven in het teken komt te staan van de Pride, er zal wel veel animo zijn voor het elke dag vieren van de Pride door iedereen. Persoonlijk vind ik een Pride-week wel genoeg eigenlijk.

Valkz
Valkz12 aug. 2023 - 12:27

Sinds wanneer is de lgbt-gemeenschap zo belangrijk dat de rest van de maatschappij zich moet aanpassen voor de lgbt-gemeenschap? Waarom moet de lgbt-gemeenschap hun boodschap verkondigen op elke niveau van onze samenleving. Na verloop van tijd komt het de spuigaten uit en zal de tolerantie voor de lgbt-gemeenschap alleen maar afnemen. De lgbt-gemeenschap krijgt van mij 1 dag en meer heeft het niet nodig.

1 Reactie
Volrin
Volrin13 aug. 2023 - 13:04

Wat nobel dat ze van u en hele dag krijgen zeg. Nou, nou, poeh, poeh....

BartP2
BartP212 aug. 2023 - 11:11

Het hele jaar door Pride vieren oké, maar hou je nog wel tijd over om vragen te beantwoorden die binnenkomen op je stukjes?

Mathijsco
Mathijsco12 aug. 2023 - 10:48

Jullie emancipatiebeweging vind ik prachtig en dapper. Heeft in 60 jaar gigantische stappen gezet en mijlpalen geslagen. Ik vind het vreemd dat u met coca-cola narratieven, eenhoorns en verhaaltjes strooit: alsof ik een lezer ben die door u in een gethematiseerd verhaal van de contentkalender getrokken moet worden om te worden voorgelicht. En u deelt mij nu mede wanneer dat moet plaatsvinden? Is dit niet gewoon een -iets te aangezette- pitch? En moet u die dan niet houden bij een reclamebureau?

Kuifje3
Kuifje312 aug. 2023 - 10:20

Het trieste echter is dat de acceptatie achteruit holt wereldwijd en de pride eerder steeds meer een commercieel feestje aan het worden is. In onze hoofdstad durven koppels van gelijk geslacht ook al steeds minder hun liefde in het openbaar te tonen. Ik ben misschien wat te somber. Ik hoop dat ik te somber ben.

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 aug. 2023 - 5:42

Liefde in het openbaar tonen vind ik al gauw klef, homo net zo goed als hetero.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 aug. 2023 - 10:31

Frits Jansen Liefde betonen vind ik prima maar daarvoor behoef je niet in het openbaar te gaan tongzoenen, een zoen is prima. Dan maakt het voor mij niet uit of je hetero, homo of iets anders bent.

Polarisario
Polarisario13 aug. 2023 - 11:46

@Frits: Dat is dan nog geen reden om mensen in elkaar te rammen toch?