Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het belang van deze Provinciale Statenverkiezingen

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
895 keer bekeken
  •  
ANP-464535240

Met de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in zicht is het goed om stil te staan bij de redenen waarvoor en waarom we (zouden) stemmen. De belangrijkste thema's deze verkiezingen zijn ongetwijfeld de crises op het gebied van stikstof, klimaat, asielopvang en wonen. Stuk voor stuk thema´s waar de provincies een rol in spelen. Ook de rol van de Waterschappen mag niet onderschat worden, want een nieuwe Watersnoodramp willen we voorkomen, toch?

De campagne voor deze verkiezingen geven mij echter weinig energie, het voelt eigenlijk vanaf het begin al als een grijsgedraaide plaat, of zoals Francisco van Jole het zei: ''Groundhog Day''. De politiek is onvoorspelbaar, maar ook in de politiek is er altijd een tijd van komen en gaan geweest. Toch zien we nu al dertien jaar lang een herhaling van zetten, terugkerende problemen én personen.

Wanneer het gaat over de minister-president, gaat het al snel over zijn houdbaarheidsdatum. In alles is Mark Rutte als premier, en de VVD als voornaamste machtspartij, over de datum. De politieke cultuur is nog steeds verrot. De crises in ons land duren voort. Steeds vaker lijkt het kabinet aan politiek touwtrekken te doen, waarbij VVD en CDA aan de ene kant staan en D66 en ChristenUnie aan de andere kant. De spanningen zullen niet minder worden nu de provinciale afdelingen van vooral de coalitiepartijen zich nadrukkelijker laten horen en het kabinet in de Eerste Kamer eensgezind kant zal moeten kiezen tussen PvdA en GroenLinks (en PvdD) op links of BBB en JA21 (en PVV) op rechts. De regeringspartijen zullen geen kabinetscrisis willen, maar ze zouden er zomaar eentje kunnen krijgen.

‘’Deze verkiezingen valt er écht wat te kiezen’’, een uitspraak die u de afgelopen weken ongetwijfeld gezien of gehoord zal hebben. Normaal gesproken niets meer dan nietszeggendheid, maar nu ligt het genuanceerder. De provincie wordt wellicht belangrijker dan ooit voor de invulling van landelijk beleid, terwijl het landelijk beleid enorm bijgestuurd zal moeten worden om door de senaat te komen. Zelfs in een tijd van onzekerheid, of een tijd dat de politiek ons regelmatig teleurstelt, zijn het onze stemmen die ons kunnen leiden richting beterschap. Dat is niet alleen ons democratische recht, maar misschien ook onze democratische plicht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Satya
Satya11 mrt. 2023 - 9:47

Deze reactie is verwijderd

Joop  den Uil
Joop den Uil11 mrt. 2023 - 8:59

BBB helpt de groene en socialistische partijen aan een dikke winst. ps: CDA kan voortaan beter zijn leidsmannen verbieden zich niet te scheren.

PGS
PGS11 mrt. 2023 - 7:04

Als ik kijk hoe de maatschappij zich ontwikkelt heeft sinds de laatste 12 jaar, dan wordt ik daar niet vrolijker op. En als ik kijk naar de samenstellingen van de afgelopen kabinetten dan zie ik dat 4 partijen die hier voor verantwoordelijk zijn: VVD; CDA; PVDA; d'66; CU. Dus dit zijn de partijen waar mijn stem dus nooit naar toe gaan. Want als ik niet vrolijk word van wat zij in het verleden voor elkaar hebben gebracht, dan moet ik wel heel gek zijn om mijn toekomst aan hun toe te vertrouwen.

2 Reacties
Sententia
Sententia11 mrt. 2023 - 10:12

Dat een politieke partij de afgelopen 12 jaar niet meegeregeerd heeft, is geen enkele garantie, dat die het in de toekomst beter doet. Nu gaat het echter over (de verkiezingen van) de provenciale staten en de waterschappen, en die hebben een hele andere rol dan het kabinet. Met name de provenciale staten hebben invloed op hoe de dingen geregeld zijn voor de burger. Momenteel is de CDA de grootste in 4 provincies, FvD in 3, GroenLinks in 2, VVD in 2 en PvdA in 1. De verwachting is, dat die verdeling met de opkomst van BBB sterk gaat veranderen. Juist nu stemmen, kan dus een verschil maken.

PGS
PGS11 mrt. 2023 - 16:30

De provinciale staten kiezen de leden van de 1e kamer. En dat heeft dus wel degelijk effect op wat er in de 2e kamer gebeurd. Onder Rutte was de functie van de 1e kamer helemaal uitgehold tot een verlengstuk van de 2e kamer. Terwijl de 1e kamer de wetten moeten controleren die uit de 2e kamer komen. En daar hebben zij de afgelopen jaren flink in gefaald. En als mijn stem betekent dat het huidige kabinet geen enkele wet meer er door heen kan krijgen, dan is dat een goede zaak. Dat heet strategisch stemmen. Want zoals ik al zei: ik word niet vrolijk van wat de afgelopen 12 jaar gebeurd is. Dus als ik op deze manier een tegenstem kan geven, dan doe ik dat met liefde.

pahan
pahan11 mrt. 2023 - 6:31

Er valt zeker wat te kiezen. Als je je oren maar weet te sluiten voor het landelijke geweld en zelf nadenkt. Waterschappen hebben geen relatie met Eerste of Tweede kamer zetelverdelingen, maar elke burger heeft er op een of andere manier toch mee te maken. Verdiep je, en maak je eigen keus. Voor PS geldt hetzelfde. De kieswijzers geven al een redelijk handvat om je gedachten te bepalen, laat je verrassen door de uitkomsten en bepaal je keus door wat voor jou het zwaarst weegt ook het zwaarst te laten wegen. Provincies zijn groot en de belangen divers, onder de rook van Schiphol zal je andere belangen hebben dan iemand in Drenthe die zich hard maakt voor het eigenaarschap van de energievoorzieningen. Laat er maar uit komen wat er uit komt, dat dient de democratie het meest.

Gio Servas
Gio Servas11 mrt. 2023 - 4:46

We moeten af van partijen die de ellende hebben veroorzaakt en van de partijen die dit mogelijk hebben gemaakt, dan blijft er wel weinig over. Weg met VVD, CDA, D66, CU, PvdA en GL. Maar wie dan wel?

1 Reactie
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst11 mrt. 2023 - 16:29

De SP natuurlijk!

Thuru
Thuru11 mrt. 2023 - 0:46

Deze verkiezing is belangrijk. Men kan dan kiezen om daadwerkelijk een verandering af te dwingen. Zaak is dus op de juiste partij te stemmen. Hopelijk is de kiezer slim en zal PVV 20 zetels of meer krijgen zodat er echt iets kan gaan gebeuren. En dan over 2 jaar hopelijk Wilders 1.

4 Reacties
LaBou
LaBou 11 mrt. 2023 - 11:14

"Hopelijk is de kiezer slim en zal PVV 20 zetels of meer krijgen zodat er echt iets kan gaan gebeuren. En dan over 2 jaar hopelijk Wilders 1." Dit is een contrdictio in terminis. Kiezers die slim zijn blijven ver bij wilders en de pvv vandaan. Maar het tekent wel de reaguurder thuru.

Zandb
Zandb11 mrt. 2023 - 11:21

Thuru Wil je daadwerkelijk veranderingen 'afdwingen' dan ben je in de Eerste Kamer aan het verkeerde adres. Maar afgezien daarvan zullen maar weinig mensen vinden dat je niet op de juiste partij moet stemmen. Of het nou een bewijs is, dat je slim bent, als je op de PVV stemt, dat lijkt mij niet, want dan kies je voor een partij die artikel 1 van de grondwet niet wil toepassen zo dat bedoeld is.

Gentleman
Gentleman11 mrt. 2023 - 11:58

https://dutchturks.nl/henk-en-ingrid-worden-hard-genaaid-door-de-pvv/ Hier een staaltje PVV politiek, weliswaar uit 2015 maar nog steeds actueel.

Gio Servas
Gio Servas11 mrt. 2023 - 14:32

@LaBou, Het is iig slimmer om op PVV te stemmen dan op VVD, CDA, D66, CU, PvdA of GL.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 mrt. 2023 - 20:53

Politiek trouwtrekken is maar op enkele (progressieve) onderwerpen. Over de zaken die er echt toe doen als de economie, belastingen, de zorg, onderwijs en sociale zekerheid kunnen partijen als de VVD, D66 en de rest het prima vinden. Daarom gaat het daar tijdens de verkiezingen ook niet over... En verder moet de senaat weer gaan doen waar ie ooit voor opgericht is. De politiek wordt hopeloos complexer doordat de senaat ook wordt gebruikt voor politieke dealtjes.

Mathijsco
Mathijsco10 mrt. 2023 - 19:20

D66 -niet mijn partij- doet haar ding: een elitaire machtspartij zijn die opkomt voor enkel hoger opgeleiden, expats en verdere integratie met de EU. Kwestie van het staat op de verpakking. En alhoewel ik van deze partij walg, geef ik ze groot gelijk dat ze hun stempel zo op dit land drukken. Ik zou hetzelfde hebben gedaan. De grootste Judas is Mark Rutte: werkelijk iedereen heeft deze man verraden. En dan heb ik het niet enkel over bijstandsmoeders en toeslagenouders: ook MKB'ers en kleine zelfstandigen -traditioneel vaak VVD-stemmers- heeft hij voor een aanzienlijk deel de vernieling in geholpen. Als ik een ding mag wensen voor deze verkiezingen, is dat de VVD een dermate harde en historische nederlaag lijdt, dat deze narcist voor goed van het politieke toneel verdwijnt.