Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Het appèl van NIDA

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2018-03-13-om-10.18.38

© Nourdin El Ouali

Zijn traditioneel linkse partijen als GroenLinks, D66, PvdA en SP het contact verloren met Nederlandse burgers met een niet-Europese en niet-christelijke achtergrond?
Onlangs werd bekend dat NIDA – die vertegenwoordigd is in de gemeenteraden van Rotterdam (2014), Den Haag (2018) en Almere (2019) – ook meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Voormalig GroenLinks-er Nourdin El Ouali is partijleider en lijsttrekker.
‘Nida’ is een begrip uit de Koran en betekent ‘oproep’. Een beetje zoals het woord ‘appèl’ in de naam van het CDA. De letters vormen geen afkorting, maar spelend met de letters, rept de partij over ‘de stem van een nieuwe generatie met superdivers DNA en Islamitische inspiratie’. Op de website lees ik: ‘NIDA pioniert als eerste politieke partij met de nodige prioriteit voor thema’s als racisme, islamofobie en de inclusie van diversiteit. Dit doet NIDA vanuit een door islam geïnspireerde, alomvattende, samenhangende visie.’
Nourdin El Ouali komt politiek gezien uit de schoot van GroenLinks. En dat roept vragen op. Biedt GroenLinks te weinig ruimte voor religieuze inspiratie? Hadden bijvoorbeeld partijkopstukken van GroenLinks en De Linker Wang geen bruggen kunnen slaan tussen jonge progressieve moslims en GroenLinks? Dat lijkt me geen overbodige luxe in een steeds ‘witter’ wordend GroenLinks waarin diversiteit en inclusie weliswaar met de mond worden beleden, maar lang niet altijd gepraktiseerd.
Zijn traditioneel linkse partijen als GroenLinks, D66, PvdA en SP het contact verloren met Nederlandse burgers met een niet-Europese en niet-christelijke achtergrond? Toen DENK ontstond na een forse ruzie bij de PvdA, was ik getriggerd: een etnische breuk binnen de sociaaldemocratie! Maar het was ook wel weer logisch omdat conservatief Turks nationalisme botst met de progressieve waarden van de PvdA. Het moest kennelijk een keer gebeuren.
Maar NIDA is anders dan DENK. Frisser, progressiever en inclusiever. Op de website lees ik: “Geloof, zingeving, religie, spiritualiteit, levensbeschouwing, ethiek; het komt voor NIDA op hetzelfde neer en is essentieel voor ieder mens. Ethiek gaat voor NIDA verder dan een spiritueel moment in een hoekje thuis, in kerk of moskee. De verhouding tussen mens en spiritualiteit is eerder andersom: we are spiritual beings in a human experience.”
NIDA doet me denken aan de islamitische variant van de Evangelische Volkspartij (EVP) die later opging in GroenLinks. De eigen geloofstraditie beleven vanuit een open en oecumenische inslag en er inspiratie uit halen voor een wereld van gerechtigheid, vrede en heelheid van de aarde.
De dingen gaan zoals ze gaan en hebben hun reden. Zolang GroenLinks maar afstand houdt van dogmatisch secularisme. Politiek kan niet zonder inspiratie die in Nederland zo divers geworteld is. NIDA vind ik daarom een verrassende loot aan de stam van de Nederlandse politiek.
Deze column verscheen eerder in magazine De Linker Wang

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

JdV2
JdV229 okt. 2020 - 10:21

Reciprociteit. Hoe zou het toch gaan met christelijke, westelijke burgers die zich in laten we zeggen Turkije, Iran of Saudi Arabie bevinden? Ik mag toch hopen dat daar een uitgebreide mogelijkheid is om als westerse christen je te laten vertegenwoordigen door een of meer partijen die er voor zorgt dat jouw wereldbeeld en normen en waarden voldoende aandacht krijgt binnen de voornamelijk anders georiënteerde samenleving waarin je je daar bevindt? Vanuit het gelijkheidsbeginsel mag ik toch hopen dat dit net zo goed geregeld is als bij Nida in NL. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan verwacht ik dat er door alle partijen inclusief Nida bij de desbetreffende landen op wordt aangedrongen dit met de grootst mogelijke spoed te realiseren.

2 Reacties
Libertain
Libertain29 okt. 2020 - 11:49

@JdV, is het helemaal niet aan de orde van de dag omdat er thans specifiek over onze politieke stelsel gaat op het moment dat er verkiezingen in ons land zijn. Daar gaat het artikel van de heer Theo Brand over. Gaan we bij dit specifiek onderwerp het zeker niet over nog 193 wereldlanden hebben, hoe graag jij dan ook het onderwerp wil doen verwateren.

Willem Heerema
Willem Heerema29 okt. 2020 - 12:52

JdV: Tsja, of in Israël, door velen geclassificeerd als de enige democratie in het Midden Oosten. Geldt daar ook gelijkheid voor alle burgers, ongeacht of men autochtoon is, of nieuwkomer van na 1948?

Sarajlija
Sarajlija29 okt. 2020 - 9:08

De heer El Ouali wil bepaalde organisaties uit Frankrijk via lokale bestuurders middels Shelter City onderdak bieden. Alsof Frankrijk een dictatuur is. Vreselijk krom en hypocriet. Steeds grotere probleem is dat mensen misbruik maken van vrijheid hier in Nederland en politieke partijen en maatschappelijke organisaties zwijgen of maken misbruik van. Voorzitter van Tweede Kamer, burgemeesters van Rotterdam en Arnhem zijn lichtende voorbeelden van geslaagde integratie. Net zoals talloze succesvolle ondernemers zoals de eigenaar van Corendon.

Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 23:17

GroenLinks, D66, PvdA en SP zijn , gezien de peilingen, sowieso het contact verloren met de Nederlanders.

2 Reacties
Libertain
Libertain29 okt. 2020 - 8:21

(".....gezien de peilingen....") Volgens hetzelfde peilingen is op dit moment Hillary Clinton het President van de VS en dus niet Donbald Trump.

FonsRietdijk
FonsRietdijk29 okt. 2020 - 11:45

hetzelfde peilingen?

Grietje Genot
Grietje Genot28 okt. 2020 - 21:11

Heel goed. Kan ik mijn proteststem op de zwarte kousen van de SGP eindelijk 's omzetten naar een stem op een partij met een ziel, een zaligheid en een zoetgevooisde fluisterstem die verlokkend spreekt van duizend-en-een-nachten. Misschien komen we ooit nog 's van die spruitjesgeur af. Viva NIDA.

3 Reacties
Thuru
Thuru29 okt. 2020 - 8:26

Kan je beter CU stemmen dan NIDA. Tenzij je voor shiara enzo bent, maar dan nog.

Thuru
Thuru29 okt. 2020 - 8:31

Voor een protest stem zou je ook aan PVV, FvD of SP kunnen denken, ook een prima alternatief. Los van CU en SGP, wat ook prima is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 16:50

Verlokkende fluisterstemmen blijken nog wel eens aan oplichters toe te behoren.

Pater
Pater28 okt. 2020 - 20:35

Wereldvreemd verhaal. GL is absoluut voor godsdienstvrijheid, maar ook voor vrouwenrechten en tegen gedwongen huwelijken en tegen eerwraak. Zaken waarover NIDA over zwijgt. Wel heeft Nida zich actief verzet tegen een politie-eenheid om beter op te kunnen treden tegen eerwraak. En natuurlijk veel over islamofobie en over gebedsruimtes in de (semi-)publieke ruimte. En wat is er precies mis in de relatie tussen het burgerlijk en godsdienstig huwelijk?

michellekepen
michellekepen28 okt. 2020 - 20:02

Ik heb het een paar keer herlezen, maar volgens mij staat er tocht echt: NIDA doet denken aan EVP, dat later opging in GroenLinks. Even verderop, maar hier wel direct mee in verband staand: "Zolang GroenLinks maar afstand houdt van dogmatisch secularisme. Politiek kan niet zonder inspiratie die in Nederland zo divers geworteld is. NIDA vind ik daarom een verrassende loot aan de stam van de Nederlandse politiek" Kortom, om NIDA niet van zich te vervreemden, een oproep aan GL om het secularisme los te laten. Het bewust gebruikte adjectief 'dogmatisch', kan ik niet anders duiden dan als (een poging tot) diskwalificatie. Vreemd, want de directe link tussen NIDA, islam en (extreem) dogmatisme is onmiskenbaar.... maar voor dat soort dogmatisme kijkt Theo Brand blijkbaar graag de andere kant op. Ergo, dogmatiek op zich vormt kennelijk geen enkel punt. Alleen specifieke dogma's zijn vervelend. Gelijk Animal Farm... Dit betreft regressief links redeneren, ten top. En 'woordvoerder' Alfred Blokhuizen doet daar (zo mogelijk) nog een schep bovenop.

1 Reactie
JasDon
JasDon30 okt. 2020 - 13:29

Uitstekende analyse. Ik snap de positie van de religieuzen binnen GL niet helemaal. Het lijkt eerder een artefact uit een ver verleden dan een match met de GL ideologie.

Willem Heerema
Willem Heerema28 okt. 2020 - 17:33

NIDA kennen we vooral vanwege de terechte kritiek door hen op het toelaten van de Israëlische busmaatschappij EBS, waarvan moedermaatschappij Egged EBS in Israël en Palestina mensenrechten schendt. De #EBS werd terecht Apartheidsbus genoemd.

2 Reacties
Mokker
Mokker29 okt. 2020 - 8:08

Dat El Ouali fel anti-Israël is maakt hij zelf geen geheim van. Maar hij is wel uiterst selectief wat betreft opkomen voor mensenrechten, de onderdrukking van Palestijnen door zijn vrienden van Hamas hoor ik hem niet over.

Willem Heerema
Willem Heerema29 okt. 2020 - 11:11

Mokker: als er geen al ruim 50 jaren durende bezetting zou zijn geweest zou er ook geen voedingsbodem zijn geweest voor Hamas dat pas sinds 1987 bestaat. Israël heeft zoveel tijd gehad om het ontstaan van de als verzetsgroep bedoelde Hamas te voorkómen, echter heeft die kans niet benut.Het beste is dat Israël de illegale bezetting stopt, zich terugtrekt en een herstelplan maakt. Dan valt Hamas ook weg. Dus begrijpelijk dat El Ouali niet de nadruk op Hamas legt.

Jaco38
Jaco3828 okt. 2020 - 15:35

Niet-westers - niet-christelijk wordt m.i ook wat snel op een hoop gegooid. Actuele cijfers kan ik zo snel niet vinden, maar uit volgens wat oudere cijfers van het CBS is het aandeel moslims onder de migranten met een niet-westerse achtergrond circa 40%, circa 20% christen en de rest niet of anders gelovig.

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.228 okt. 2020 - 16:40

Goed punt. Het merendeel van de christenen is niet westers en de meeste christenen wonen in Afrika.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 18:12

Christenen met een niet-westerse achtergrond zijn niet zo zichtbaar maar ze zijn er wel, zelfs in grote getale. Alleen in Rotterdam zijn al zo'n 100.000 niet-Westerse christenen verdeeld over zo'n 200 migrantenkerken. Ook in de Amsterdam Zuid-Oost zijn ze te vinden. https://cip.nl/76150-zon-100000-nietwesterse-christenen-in-rotterdam-huisvesting-kerken-een-probleem

Jaco38
Jaco3828 okt. 2020 - 15:24

Het is zoiets als het verschil tussen SGP (Denk) en CU (Nida). https://www.trouw.nl/verdieping/bij-nida-vinden-ze-denk-maar-een-slap-aftreksel-van-hun-eigen-partij~b89fcc7d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F En daar is helemaal niets mee, lijkt mij wel een sympathieke lijsttrekker, spreekt mij meer aan dat Denk in elk geval. Laat onverlet dat ik de poging Nida neer te zetten als een progressieve linkse partij niet sterk vindt, althans dan is CU dat net zo goed. Over waar ze precies voor staan tov landelijke issues kan ik trouwens niet veel vinden, net even de website gecheckt, blijft bij wat algemene kreten die erg CDA-achtig klinken.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax228 okt. 2020 - 17:50

Jaco38, meneer El Ouali oogt sympathiek maar is een wolf in schaapskleren. Net doen alsof ze links zijn terwijl linkse waarden en standpunten haaks op die van 'de' Islam staan.

Thuru
Thuru28 okt. 2020 - 23:28

Men kan 1000x beter stemmen op SGP of CU dan NIDA of DENK.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis28 okt. 2020 - 15:19

Het verbaast me telkens weer: linkse, progressieve politici die islamisten, die de scheiding tussen kerk en staat willen opheffen (‘secularisme is ook een vorm van extremisme’) als progressieve medestrijders beschouwen. Ja, soms zelfs Al Qaida en IS als een soort guerrillabeweging menen te zien, te vergelijken met de FSLN in Nicaragua, zoals Haro Kraak in de Volkskrant, die anti-islamisme (= tegen wetgeving op basis van de Islam) als een vorm van racisme beschouwt. Wat ik zo van NIDA lees gaat gelukkig wat minder ver dan deze extremen, maar als ik hun programma zo tussen de regels door is lees, begrijp ik dat zij – zij het in elk geval op dit moment – op geweldloze, democratische wijze streven naar het implanteren van de sharia in de Nederlandse samenleving. Ik heb er moeite mee om dat ‘diversiteit’ en ‘inclusiviteit’ te noemen. Groenlinks is al een paar keer met haar koers onderuit gegaan: lijsttrekker Mohamed Rabbae bepleitte voor zijn eigen achterban dat Rushdie uitgeleverd moest worden aan een islamitische tribunaal (‘lees ter dood veroordeeld moest worden’). Een tiental jaren geleden dreigde de Haagse tak overgenomen door de Turkse gemeenschap. Terecht dat de partij nu wat voorzichtiger is geworden.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax228 okt. 2020 - 17:41

Als NIDA voor is, ben ik automatisch tegen. Eng clubje.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 18:00

NIDA is een wolf in schaapskleren. DENKers zijn veel duidelijker over hun doelstellingen. Toch is het goed dat beide partijen meedoen aan de verkiezingen met als bijkomend voordeel dat ze daardoor zichtbaar blijven. Er moet ruimte zijn voor alle meningen en zienswijzen.

Thuru
Thuru28 okt. 2020 - 18:03

Als ik dit zo lees is dus NIDA met afstand de meest waardeloze partij. Niet stemmen erop dus. Beter op een andere partij stemmen. Een partij dat shiara wilt moet je niet willen. Okee de partij is gelukkig klein. Laat het ook klein houden met 0 zetels in de 2e kamer. Overigens mag Bij1 ook op 0 blijven en DENK ook liefst naar 0. Er zijn betere alternatieven om op te stemmen.

Leontrotsky
Leontrotsky28 okt. 2020 - 14:21

Het feit dat er (grote en belangrijke) partijen komen vanuit de hoek der Nederlanders met een andere culturele achtergrond bewijst dat de integratie wel degelijk heel goed gelukt is, het is als het ware een doorslaand bewijs van dit feit. Jammer voor rechtsradicalen als Wilders en Baudet die constant blijven schreeuwen dat de integratie mislukt is. NIDA (en minder DENK) zijn partijen voor iedere Nederlander, of deze nu wel of niet een andere culturele achtergrond is, iedereen kan zich bij deze partijen (vooral NIDA) goed thuisvoelen. De belangrijke thema's waar vooral NIDA zich op richt: Inclusie, diversiteit, racisme en islamofobie zijn thema's die voor elke Nederlander van belang zijn en waar we als Nederland van de toekomst sterk en gezond mee kunnen worden. NIDA is een partij met visie, een visie voor de onvermijdelijke toekomst van Nederland want of we het leuk vinden of niet, het toekomstige Nederland zal een land zijn waarin heel veel verschillende culturen samen moeten leven. Rutte haat visie, hij vindt visie zoiets als een "olifant die het uitzicht belemmert", maar we hebben een partij of partijen nodig met de juiste visie en NIDA levert wat dat betreft heel wat meer dan de oude vastgeroeste rechtse VVD.

5 Reacties
Libertain
Libertain28 okt. 2020 - 14:40

@Leon, u ziet het helder. Onze huidige sociale problemen komen mede door een zeer verouderd politiek stelsel die steeds verbeten blijft oma-fietsen terwijl de moderniteit met elektrische auto's voorbij vliegt. De oude establishment-garde ziet ons land als een ouderwetse mono-cultuur die uit een mono-etniciteit opgebouwd zou zijn, terwijl de veelkleurige diversiteit aan culturele stromingen gewoon vervelt binnen onze dagelijkse leven. Komen dan DENK, NIDA, Bij1 om deze diversiteit te gaan weerspiegelen wat zeer goed zichtbaar met de volgende verkiezingen zal worden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 okt. 2020 - 14:44

Leon toch, je weet jezelf keer op keer te overtreffen. Ik vind het wel vermakelijk, maar dat vind ik het A-team ook. Maar die neem ik ook niet serieus.

Mr Ed
Mr Ed28 okt. 2020 - 19:26

@Libertain Grappig, politieke partijen verwijten ouderwets te zijn en dan met partijen als Denk en Nida te komen als voorbeelden van moderniteit.

Pater
Pater29 okt. 2020 - 4:34

Beste Trotski, NIDA is een progressieve partij zolang het niet gaat over zaken als vrouwenrechten. NIDA doet de strijd tegen vrouwenonderdrukking binnen delen van de islam, ook in NL, juist af als islamofobie. NIDA staat dan ook vijandig t.o. Femmes for Freedom. Daar wordt NL niet sterk & gezond van ...

Roel2
Roel229 okt. 2020 - 8:00

Het staat ook gewoon in de column: 'Geloof, zingeving, religie, spiritualiteit, levensbeschouwing, ethiek; het komt voor NIDA op hetzelfde neer en is essentieel voor ieder mens.' Wat mist hier toch? Identiteit, die is immers moslim volgens de NIDA. En dan vallen ineens een hoop mensen buiten de boot (of van een dak).

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 okt. 2020 - 14:20

Ik blijf het een vreemde zaak vinden, dat bepaalde zich links noemende mensen, zoals schrijver van het artikel hierboven, en multi-reageerder Alfred Blokhuizen hieronder, NIDA proberen te framen als een progressieve partij. Dat is het niet. Net zoals b.v. SGP en CU dat niet zijn. NIDA is gewoon een conservatief-religieuze partij die haar inspiratie in de Islam vindt. En nee dat is niet erg, we leven in een vrij land. Dat vroeger mensen met een islamitische achtergrond vooral op linkse partijen stemden komt omdat links destijds vooral een sociaal-economische agenda had waarin het op die gronden immigranten ondersteunde. Sinds dat links zich meer oriënteerde op zaken als vrouwen- en homorechten bleven progressieve moslims bij de linkse partijen zitten maar werd het voor conservatieve moslims wat ongemakkelijk en richtten ze hun eigen partijen op zoals DENK en NIDA. Meer is het niet, maar hou alsjeblieft op met recht praten wat krom is.

6 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky28 okt. 2020 - 14:24

Het is duidelijk dat u zich niet heeft verdiept in de partij NIDA en waar deze voor staat.

JasDon
JasDon28 okt. 2020 - 14:35

Juist de medemenselijkheid die NIDA proberen uit te stralen is maar een heel dun vernislaagje op de enge orthodoxe ideeën die er achter liggen. Ik vrees dat auteur vooral een bondgenoot heeft gevonden tegen progressieve mensen, die voor een meer seculiere samenleving zijn waar bv. kinderen i.i.g. tijdens het staatsonderwijs worden gevrijwaard van indoctrinatie. Zie ook de aanval op het 'dogmatisch secularisme' van auteur.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!28 okt. 2020 - 14:47

En dat is tevens het antwoord op de vraag van Theo Brand. Enkele progressieve Nedelanders met een niet westerse achtergrond stemmen nog wel Links, de meer conservatieve stemmen NIDA en Denk.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 okt. 2020 - 15:55

@Tweede Kans Het is daarnaast zo dat veel progressieve Nederlanders met een islamitische achtergrond juist ook weggelopen zijn bij linkse partijen omdat bepaalde witte linkse mensen zich nogal ongemakkelijk voelden als ze zich kritisch uitlieten over de islam inzake vrouwen- en homorechten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 okt. 2020 - 15:57

@LeonTrotsky Open hun Facebook en Twitter en er zal een wereld voor je open gaan Leon.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!28 okt. 2020 - 16:41

Herr Vorragend, Dat is absoluut waar wat u zegt. Daarom zeg ik ook enkele. Ik twijfel dan ook aan het aantal progressieve Nedelanders met een niet westerse achtergrond. Ik denk dat wanneer het aankomt op vrouwen- of LHTBQ rechten, ze behoorlijk conservatief zijn ingegeven door geloofsovertuiging of opvoeding.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 13:57

"En de traditionele partijen hadden vooral moeten zorgen voor een kiesdrempel, een verdere versplintering door one issue/one doelgroep partijtjes lijkt mij onwenselijk. Laat nieuwe partijen maar eerst een breder gedragen platform bouwen voordat ze het democratisch proces verder verstoren. " Een kiesdrempel is uit den boze. Het is juist mooi dat iedereen een partij op kan richten en al met zo'n 60000 a 65000 stemmen een zetel kan halen, zodat elke politieke smaak in het parlement vertegenwoordigd is. De ervaring leert dat een tweepartijenstelsel leidt tot vaak extreme polarisering. En dat in landen waar een kiesdrempel bestaat, het ook niet altijd eenvoudig is om een regering samen te stellen. Ons systeem is zo gek nog niet: de middenpartijen in de regering, de wat extremere in de oppositie. En zelfs voor de one-issue clubs is er een plekje gereserveerd. Dus ook voor NIDA, maar mijd de Denkers van Erdogan

Thuru
Thuru28 okt. 2020 - 13:25

Ieder zijn mening. Van mij hoeven NIDA, DENK en Bij1 geen zetels te halen. En komen deze 3 partijen helemaal onder de onderste plaats van beste partijen. Er zijn betere partijen om op te stemmen in mijn opinie.

4 Reacties
Kuifje3
Kuifje328 okt. 2020 - 16:22

Er zijn altijd betere partijen te bedenken als een partij de uwe niet is. Dat is maar goed ook. Ik denk dat we goed af zouden zijn met een drempel van een zetel of 3 tot 5. Dat zou de bestuurbaarheid van ons land veel goed doen. Geen 15 partijen in de speelkamer meer en dus ook wat meer fatsoenlijke debatten (ik heb het dan over normalere spreektijden bijvoorbeeld). Zo heb ik niets tegen de dierenvriendinnen of FvD of 50+ of DENK, maar het zijn wel heel erg veel onnodige splinters in het bestel.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 19:35

@Jerommeke Een kiesdrempel is uit den boze. Het is juist mooi dat iedereen een partij op kan richten en al met zo’n 60000 a 65000 stemmen een zetel kan halen, zodat elke politieke smaak in het parlement vertegenwoordigd is. De ervaring leert dat een tweepartijenstelsel vaak leidt tot extreme polarisering. En dat in landen waar een kiesdrempel bestaat, het ook niet altijd eenvoudig is om een regering samen te stellen. Ons systeem is zo gek nog niet: de middenpartijen in de regering, de wat extremere in de oppositie. En zelfs voor de one-issue clubs is er een plekje gereserveerd.

JasDon
JasDon28 okt. 2020 - 22:07

"Een kiesdrempel is uit den boze. Het is juist mooi dat iedereen een partij op kan richten en al met zo’n 60000 a 65000 stemmen een zetel kan halen, zodat elke politieke smaak in het parlement vertegenwoordigd is" Je realiseert hoogstens dat er gigantisch veel kleine partijtjes ontstaan die meer doen wat op clientelisme lijkt dan iets voor de bredere maatschappij te betekenen. Een kiesdrempel zorgt er juist voor dat partijen zich richten op een bredere doelgroep. Het werk overigens top in veel landen om ons heen.

Kuifje3
Kuifje329 okt. 2020 - 10:24

We hebben iedere keer bij een debat 15 partijen die hun mening geven over ieder detail. Als zo’n partij dan over, zeg maar, 4 sub-onderwerpen twee minuten spreektijd pakt dan zijn we al twee uur verder. Heel vaak roepen partijtjes precies hetzelfde als wat een ander al gezegd heeft. Als iemand dan iets zegt wat een ander even niet bevalt dan begint het circus pas echt. Ellenlange interruptie sessies en slaapverwekkende repeterende monologen zijn het gevolg. Is dit democratie? Ik hoef geen 2 partijenstelsel zoals in de VS of zo, maar het mag van mij best wat minder allemaal.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 okt. 2020 - 13:12

Ik denk dat linkse partijen niet ten koste van alles hun islamitische achterban moeten vasthouden. Denk is een goed voorbeeld. Maar het simpele feit dat NIDA er zelf voor kiest een door religie geïnspireerde partij te willen zin geeft al aan waar de grens voor linkse partijen ligt.

Tjeempie2
Tjeempie228 okt. 2020 - 12:48

Rond de verkiezingstijd had ik vroeger vaak discussies met m'n Marokkaanse collega's. Ze stemden zonder uitzondering PvdA, en hadden eigenlijk geen idee waarom. Als ik dan het verkiezingsprogramma van de PvdA voor ze opzocht, veranderde hun mening vrij snel. De meeste bleken liberaler te zijn dan ik had verwacht. Zowel DENK als NIDA zal hen niet aanspreken, maar ik zie wel in waar het gevoel voor de noodzaak van zo'n partij vandaan komt. Het elitaire deuggebrabbel van de traditionele linkse partijen past echt niet bij deze jongens.

JasDon
JasDon28 okt. 2020 - 12:40

"Zolang GroenLinks maar afstand houdt van dogmatisch secularisme." Dat is eenvoudig, secularisme is alleen maar dogmatisch wanneer je het niet kan of wil beargumenteren waarom je het belangrijk vind, ook voor de specifieke aspecten in de maatschappij waar het op kan worden toegepast. Ik het vreemd om een gelovige zo een opmerking te zien maken. Een gelovige is namelijk per definitie dogmatisch, dus auteur zit gewoon met een steen te werpen terwijl hij zelf niet zonder zonden is. En de traditionele partijen hadden vooral moeten zorgen voor een kiesdrempel, een verdere versplintering door one issue/one doelgroep partijtjes lijkt mij onwenselijk. Laat nieuwe partijen maar eerst een breder gedragen platform bouwen voordat ze het democratisch proces verder verstoren.

Sarajlija
Sarajlija28 okt. 2020 - 12:16

SP heeft 3 leden van niet westerse afkomst in Tweede kamer. Nida wil meedoen en dat vind ik prima maar laten wij beestje bij de naam noemen. Zij spreken vooral gelovige mensen aan en niet alle niet-westerse mensen zijn gelovig. Zo eenvoudig is dat. Prettige wedstrijd Nida.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 13:56

U haalt niet westers door de war met religieus. Daar gaat het iedere keer fout. Hoe komt dat? Goh, het juist heel geïntegreerd als men zelf een politieke partij opricht en zó invloed uit te oefenen op beleid? Als ze stemmen binnenhalen is er kennelijk behoefte aan. Het is het toppunt van integratie als men op democratische wijze deelneemt aan het politieke debat.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 13:59

"Het is het toppunt van integratie als men op democratische wijze deelneemt aan het politieke debat. " Helemaal mee eens. Het mooie van ons systeem is dat je al met 60000 a 65000 een zetel kan halen.

Sarajlija
Sarajlija28 okt. 2020 - 14:19

Alfred, Dat staat in column: Zijn traditioneel linkse partijen als GroenLinks, D66, PvdA en SP het contact verloren met Nederlandse burgers met een niet-Europese en niet-christelijke achtergrond? Volgende keer aandachtig lezen Alfred. Hoe komt dat? Dat weet ik veel beter dan jij.

Mokker
Mokker28 okt. 2020 - 12:15

Nourdin El Ouali komt sympathiek over en is een goede spreker, maar als puntje bij paaltje komt blijkt NIDA een behoorlijk orthodoxe moslimpartij te zijn. Dat de schrijver hier zo vreselijk pro-NIDA is komt een beetje naief over, ik zou me bijna afvragen of hij door NIDA betaald wordt voor dit reclameverhaal dat bol staat van de holle termen als ' inclusie van diversiteit'. Heeft de schrijver ook kennis genomen van de volgende NIDA standpunten? - Boetefonds NIDA om boets van burka-draagsters te betalen. - Bezwaar tegen aanbesteding van gemeente Rotterdam aan een ' Joods' busbedrijf. - Fel tegenstander van Femmes For Freedom posterscampagne over vrije partnerkeuze/gemengde relaties met oa LBTIQ stellen en een zoenende man met een keppetje. - Diverse smerige pogingen vrouwenrechtenorganisatie Femmes For Freedom en haar voorvrouw Shirin Musa zwart te maken en weg te zetten als ' islamofoob' .

8 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 12:54

Waarom spreekt u onwaarheden? What's iun it for yoy? 1. Boetefonds burka's.... ja... in 2019 geen enkele boete. Die wet slaat dus nergens op en dat is daarmee bewezen. 2. Het gaat niet om een Joods busbedrijf, een buslijn heeft geen geloof. Het gaat om een Israëlisch busbedrijf. Toch wel apart dat ons OV Bijna geheel in buitenlandse handen is gevallen. Nu zelfs exploitanten van buiten de EU. Daar zou u toch op moeten aanslaan. U koos ervoor om een onwaarheid te verspreiden door het een religieus verhaal ervan te maken, dat is het niet. 3 Fel tegenstander van die postercampagne. Ik mis het tussenzinnetje, "net zoals SGP, ChristenUnie". Waarom laat u dat weg? 4. "smerige pogingen"..... daarmee zet u zich buitenspel. Iemand mag iemand islamofoob vinden. Dat is vrijheid van meningsuiting. Maar wat vindt u van uw eigen handelen nu? U zet nu NIDA neer als anti Joods. Doet u niet hetzelfde als waar u NIDA van beticht? Is het neerzetten, op basis van een onwaarheid, van anti joodsheid van NIDA niet net zo "smerig" als het verwijt islamofoob?

fluffie3
fluffie328 okt. 2020 - 12:56

En niet te vergeten de oproep van Nida afgelopen maandag om de door Frankrijk verboden clubs een toevluchtsoord in Nederland te bieden.

Sarajlija
Sarajlija28 okt. 2020 - 12:59

Beste Alfred, Wat en wie verdedigt u op deze manier? In Frankrijk verboden organisaties in Nederland onderdak bieden is per definitie fout. Snapt u dat?

Tampert
Tampert28 okt. 2020 - 13:29

@ Alfred Blokhuizen Kun je een voorbeeld geven van een positieve bijdrage van de seculiere islam voor onze maatschappij? Heb er lang over nagedacht maar kan er niet eentje bedenken.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 13:50

@ Fluffie @ Sarajlija Er is nog geen islamitische organisatie verboden in Frankrijk @ Tampert Uw vraag slaat nergens op. Dat kun je voor iedere overtuigen stellen. Welke positieve bijdrage heeft uw denkwijze toegevoegd aan onze samenleving? Ik ben nog aan het denken. U gaat me vast voorzien van een hele lange lijst.

Mokker
Mokker28 okt. 2020 - 13:54

@Alfred Uw manier van discussiëren begint een beetje grappig te worden. Ik zet de bovenstaande punten tegenover het mij wat al te rooskleurige reclameverhaal van de schrijver, om ook de in mijn ogen helemaal niet zo frisse kanten van NIDA aan te stippen. U duikt meteen de loopgraven in, maar het is u in Nederland uiteraard toegestaan voorstander te zijn van het opleggen van conservatieve religieuze normen aan onze samenleving. Net zoals ik het recht heb daar een grote hekel aan te hebben en dat in mogelijk voor u kwetsende woorden tot uitdrukking te brengen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker28 okt. 2020 - 14:55

"1. Boetefonds burka’s…. ja… in 2019 geen enkele boete. Die wet slaat dus nergens op en dat is daarmee bewezen". Vreemde redenering. Dus als er geen veroordeling zijn voor een wet, dan slaat die wet nergens op. Ik denk dat als we deze mening eens consequent doortrekken, dat de schrijver een hoop zinnige verboden nergens op vindt slaan.Dit zegt meer over handhaving. "3 Fel tegenstander van die postercampagne. Ik mis het tussenzinnetje, “net zoals SGP, ChristenUnie”. Waarom laat u dat weg?". De schrijver waar u op reageerde, gaf aan dat Nida een orthodoxe moslimpartij was. Dat 'moslim' staat niet ter discussie. Het feit dat u met andere orthodoxe confessionele partijen komt, geeft al aan waar je Nida onder kan plaatsen. Ja, deze partij is net zo progressies als de christelijke partijen die u zelf noemt (de persoon waar u op reageerde hoefde die niet te noemen omdat deze zijn verhaal niet tegenspraken)..

Karingin
Karingin28 okt. 2020 - 20:48

Ook hier weer roeptoeterij en het klakkeloos papegaaien van geruchten en frames. - Dat boetefonds, ach, da's ter rechterzijde ook een beproefd middel om kenbaar te maken dat je 't niet eens bent met bepaalde maatregelen. Was er niet iemand die meteen aanbood de boeren te compenseren voor de boetes die ze konden krijgen voor hun vernielzucht..? - Bezwaar maken tegen het meedingen bij een aanbesteding van een Israëlisch bedrijf is niet meteen anti-Joods, Israël heeft een steeds repressiever systeem en lapt de mensenrechten aan zijn laars. - Tegenstander zijn van de postercampagne van FfF - en Leefbaar - is niet hetzelfde als tegen die organisatie of vrouwenrechten zijn. Ik vond 't ook een domme campagne die haar doel voorbij schoot. Over smerige pogingen anderen zwart te maken gesproken...

Cageman2
Cageman228 okt. 2020 - 11:59

Landen waarin de islam de dienst uitmaakt stralen weinig empathie en diversiteit uit maarja. Waarom is links toch zo ongelooflijk naïef rondom deze godsdienst? In iran trokken ze ook samen op tegen de Shah. Liep af bungelend aan een hijskraan...

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 13:51

@ Kees van Bemmelen U verwart een opinie met een feit. Het gaat daar over een opinie van een gewaardeerde collega columnist. Maar goed, daar gaat het nieuwsbericht niet over.

Marcus A.2
Marcus A.228 okt. 2020 - 11:57

Het is een lastige spagaat voor linkse partijen, pro niet westerse mensen met een niet christelijke (lees islamitische) achtergrond, en ondertussen tegen het traditioneel christelijke gedeelte van Nederland zijn. Daarbij progressieve normen uitdragen die in de kern net zozeer of eigenlijk nog véél meer botsen met traditioneel islamitische waarden. Ondertussen wel zij aan zij met moslims tegen het beleid van Israël jegens de Palestijnen (elke linkse demonstratie gaat per definitie gepaard met Palestijnse vlaggen). Het is al met al een complexe en niet bestendige relatie tussen links en de moslims in Nederland. Ze kunnen elkaar tot op zekere hoogte gebruiken, maar ik denk dat moslims veel meer aansluiting zullen gaan vinden met partijen met een traditioneel islamitisch gedachtengoed gecombineerd met een strijd tegen racisme en ongelijkheid, zoals dat ervaren wordt.

Aldtsjerk
Aldtsjerk28 okt. 2020 - 11:54

“Zolang GroenLinks maar afstand houdt van dogmatisch secularisme. Politiek kan niet zonder inspiratie die in Nederland zo divers geworteld is.” Zegt Theo Brand nu met zoveel woorden dat inspiratie alleen uit spirituele bronnen kan komen en niet seculier geworteld kan zijn? Dubieuze stelling. Afsplitsingen van partijen, met DENK en NIDA als gevolg, heeft niet als oorzaak dat de grote partijen het contact verloren hebben met een niet westerse of christelijke achterban, maar juist andersom. Zij willen, overigens net als de SGP en ChristenUnie, er juist zelf niet bij horen, omdat hun godje net iets beter is dan de andere, en het liever in zelfisolatie zoeken en toekijken vanaf de zijlijn, dan samenwerken binnen een partij om politiek iets proberen te bereiken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 okt. 2020 - 11:50

Ongeveer even links als de SGP. Scheiding tussen kerk en staat zou nu toch echt eens in de praktijk gebracht moeten worden.

2 Reacties
ton14024
ton1402428 okt. 2020 - 14:22

Waarom nu ineens wel? Maar eerst, wat wil je met die scheiding tussen kerk en staat?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 okt. 2020 - 15:14

@Ton14024 Dat zou ik ook wel eens willen weten want we zijn al lang zo'n land waar dit de praktijk is.

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 okt. 2020 - 11:24

Nida, de partij waar ze extremistische moslims die in Frankrijk de wacht worden aangezegd hier welkom heten en deze vergelijken met Hugenoten, daar heb ik niet zoveel mee. Kun je leuke, zalvende woorden op je website zetten, maar de afgelopen dagen is gebleken waar ze echt voor staan. Totaal geen empathie met slachtoffers man moslimextremisme, wel met diegene die daar betrokken bij waren.

18 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 11:53

Nee, de Nederlandse NIDA is niet verboden in Frankrijk en is geen extreme organisatie. Dus uw conclusie is ongegrond en onjuist eigenlijk belasterend. Is het ook voor u een optie om eerst de feiten te checken? Ze staan namelijk gewoon hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/NIDA

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen28 okt. 2020 - 12:07

@A Blokhuizen: ik zie twee gelijkluidende reacties van u in deze draad. In beide gaat u niet in op de kern van opmerkingen van betreffende scribent. NIDA wil in Nederland ruimte bieden aan organisaties die elders zijn verboden wegen ernstige verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. Dat geeft te denken. Dat NIDA niet verboden is wordt in beide bijdragen niet gesteld. Uw reactie mist daarmee feitelijke grondslag. NIDA heeft zichzelf belasterd.

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 okt. 2020 - 12:20

Beste Alfred, Nida heeft een oproep gedaan: https://twitter.com/NIDApartij/status/1320744907431170055 Dus u mag eerst feiten checken voordat u een ander beticht van laster. Waarvan akte.

Mokker
Mokker28 okt. 2020 - 12:28

@Alfred Waar zegt Jerry dat NIDA verboden is? En de Franse groepering CCIF waar het hier over gaat, staat in Frankrijk wel degelijk op de nominatie om verboden te worden wegens onder anderen het faciliteren van haatzaaien en radicalisatie. https://fr.wikipedia.org/wiki/Collectif_contre_l%27islamophobie_en_France Misschien is het wel zo verstandig om niet meteen in de verdediging te schieten als er kritiek op islam is, er zijn helaas voldoende aanleidingen voor, zoals recent afgesneden hoofden. Ook wel zo sympathiek richting moslims die liever niet door hun extremistische geloofsgenootjes onderdrukt worden.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!28 okt. 2020 - 12:34

Alfred, Niemand zegt dat NIDA verboden is in Frankrijk. Wel dat ze in Frankrijk verboden organisaties zoals CCIF en Baraka City een toevluchtsoord willen bieden in Nederland. Waarom verboden? Omdat zij banden hebben met salafisten die menen dat de islam boven de normen en waarden van de Franse republiek staan. Misschien slim om zelf de feiten te checken? https://nida.nl/2020/10/26/nida-bied-verboden-franse-moslimorganisaties-toevluchtsoord-in-nederland/

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 12:40

@ Bidet en anderen. De oproep geldt voor moslimorganisaties die juist NIET de Franse waarden willen aantasten, maar wel worden aangepakt. NIDA pleit juist VOOR de Nederlandse waarden van vrijheid van vergadering en vereniging. Waarom bent u daar tegen? Omdat het woord "moslim" erin staat? Is dat het? Ik ben niet van NIDA, dat staat duidelijk in mijn profiel. Maar dat bashen van gewoon een fatsoenlijke partij, die voor belangen van hun hun achterban opkomt is wel opvallend. Het fijne is dat u er niet op hoeft te stemmen......

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 okt. 2020 - 12:47

Alfred, Ik zal het omdraaien: Waarom mogen we daar niet kritisch op zijn? Omdat het moslims betreft? Hoe noemen we dat ook alweer? Racism of low expectations? En als je echt gelooft wat je hierboven schrijft, ben je oneindig naïef of kwaadaardig. U mag kiezen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 12:59

@Tweekeerbellen Goh, we hebben een geschiedenis van onderdak geven van organisaties die elders verboden zijn. Overigens gaat het hier om organisaties die mogelijk verboden zouden kunnen gaan worden. Maar ja.... ANC was verboden, Dwaze Moeders waren verboden Amnesty is in tal van landen verboden, Greenpeace idem..... Kortom, selectieve verontwaardiging.

JasDon
JasDon28 okt. 2020 - 13:21

@Alfred Beide Franse clubs schurken tegen het Moslimbroederschap aan en werken samen met engnekjes. Ik vind dat de rechter er sowieso aan te pas moet komen bij een verbod, maar wellicht weten de Franse veiligheidsdiensten genoeg om tot ontbinding over te gaan. Het geeft wel degelijk aan wat voor club NIDA echt is.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 okt. 2020 - 13:24

Alfred Blokuizen, Lees dit eens en noem NIDA dan nog eens een 'fatsoenlijke partij': https://joop.bnnvara.nl/opinies/probleem-nida-en-denk-chanteren-bereik-niets

Tampert
Tampert28 okt. 2020 - 13:42

@ De heer Blokhuizen Voor iemand die niet bekend was (of het niet wilde weten) met het feit dat DENK Nederlandse kamerleden van Turkse afkomst bij de AKP aangaf die de Armeense genocide niet wilden verloochenen trekt u wel een erg grote broek aan. Dacht trouwens dat GroenLinks vóór gelijkberechtiging van man en vrouw was en daar hoeft u bij de religieus geïnspireerden van Nida Niet op te rekenen. In deze heeft de SGP ook een bedenkelijke rol maar daar heeft de verlichting langzamerhand vat op gekregen.

Satya
Satya28 okt. 2020 - 13:51

Worden PVV en Fvd ook verboden? Frankrijk heeft met de hulp van NL moslims in Niger en Mali van hun grond verdreven om hun grondstoffen te kunnen delven. Waarden en normen?

poeslief
poeslief28 okt. 2020 - 14:15

@Alfred "Goh, we hebben een geschiedenis van onderdak geven van organisaties die elders verboden zijn." Gouden Dageraad ook maar uitnodigen dan? Of toch selectief?

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 okt. 2020 - 14:50

@Satya De PVV en FvD zijn niet in Frankrijk actief. Maar mochten ze daar verboden waren, dan zal Nida ze vast wel willen opvangen. En voor de rest komt het aloude stokpaardje weer om de hoek kijken, maar het gaat nu over het gevolg van een onthoofde leraar, met als gevolg daarop welke personen daar ogenschijnlijk niet zo'n moeite mee hebben. Zullen we ons daar even op focussen, gaan we het volgende keer weer over Afrika hebben, akkoord?

Karingin
Karingin28 okt. 2020 - 20:07

Sorry hoor, maar jullie hebben helemaal geen broek aan, jullie staan in je hemd. Heeft iemand zich verdiept in CCIF? Ik geloof er geen reet van! Ik ook niet, maar NIDA blijkbaar wel. In Frankrijk wordt nu de botte bijl gehanteerd, begrijpelijk, maar je kan er vergif op innemen dat ook bonafide organisaties de dupe worden van het nieuwe beleid. Ook in Nederland gaat dat lang niet altijd goed, was 't niet bij Haga dat de overheid door de rechter werd terechtgewezen omdat er allemaal verzonnen zaken in de rapporten waren opgenomen? Een beschuldiging van banden met de Moslimbroederschap lijkt me sowieso niet voldoende om meteen een organisatie te verbieden, zonder nadere specificatie wat dat dan inhoudt. Dus trek eerst maar eens een broek aan jongens, en onderbouw die stellige mening dat CCIF verboden zou moeten worden.

JasDon
JasDon28 okt. 2020 - 22:09

"Dus trek eerst maar eens een broek aan jongens, en onderbouw die stellige mening dat CCIF verboden zou moeten worden." Zie mijn reactie, ik zeg dat het enge clubjes zijn. Baudet wordt voor minder als fascist aangezien.

Pater
Pater29 okt. 2020 - 4:57

@Alfred NIDA verzet zich in de praktijk niet tegen de vrouwenonderdrukking die in delen van de islam, ook in NL, onderdeel van de cultuur is. Homoseksualiteit mag, praktiseren niet. NIDA vergelijkt Israël met IS. NIDA ondersteunt de AK. NIDA is sociaal en ecologisch gezien inderdaad wel progressief, evenals DENK.

Satya
Satya29 okt. 2020 - 8:55

Jerry Wil jij mij vertellen wat ik wel of niet mag zeggen? Ik trek de normen en waarden van de Franse republiek in twijfel. Lijkt mij zeer terecht gezien de zeer agressieve acties.

Satya
Satya28 okt. 2020 - 11:21

Dat contact zijn genoemde partijen al lang verloren. De SP heeft het nooit gehad, de Bolsjewieken eisen onderdanigheid naast dat ze uiterst onbetrouwbaar zijn, gedane beloften schenden ze zo. D66 en GL zullen misschien ooit links zijn geweest maar ik zie hen niet opkomen voor de in achterbuurten gepropte arbeiders met laag loon, dat zijn meestal allochtonen. Kortom er is geen partij die de belangen van hen behartigt en dan zijn we door extreemrechtse partijen als PVV en FvD tot vijand verklaard. De extreemrechtse denktank vrijlinks stookt de boel nog verder op door Ekiz en Ozdill iedereen met een liefde voor zijn vaderland als untermensch te verklaren. Wat verwachten mensen zelf dat er dan gebeurt, iedereen in eigen bubbel. Dankzij Fortuyn, ook al mag je op die martelaar tegenwoordig geen kritiek meer hebben.

3 Reacties
michellekepen
michellekepen28 okt. 2020 - 19:24

Satya, Jij beweert: "De extreemrechtse denktank vrijlinks stookt de boel nog verder op door Ekiz en Ozdill iedereen met een liefde voor zijn vaderland als untermensch te verklaren" Twee vragen: 1. waar is jouw bewering dat VrijLInks extremrechts zou zijn, op gebaseerd? Graag bronnen. Als je daar tenminste over beschikt. 2. waar verklaren Ekiz en Ozdill dat iedereen met liefde voor zijn vaderland, een untermensch zou zijn? Graeg een serieuze bron of verifieerbaar citaat/quote (bij mijn weten is VrijLInks voor secularisme. Als dat voor jou gelijk staat aan extreemrechts, dan moet je toch echt eens bij jezelf te rade gaan) Overigens verwacht ik weinig van jouw reactie. Dit gebaseeerd op hoe jij meent, meerdere malen(!), tegen mij te keer te moeten gaan. Maar ik laat me graag verrassen, doe graag nieuwe inzichten op m.b.t. VrijLinks, Ekiz en Özdil.

Satya
Satya29 okt. 2020 - 8:52

Michel Vrij links werkt met Waling, gelooft in cultuurmarxisme en Terstall schrijft voor de Telegraaf, daarnaast promoten ze niet etnisch nationalisme. Waling die promotie werk deed voor KKK ideoloog Kennedy. Ozdill en Ekiz promoten dat niet etnisch nationalisme en wie niet in die pas loopt wordt bespot. Ik beschouw jou als een bedreiging.

michellekepen
michellekepen29 okt. 2020 - 16:41

Satya, Dank voor je toelichting, waarom VrijLInks volgens jou extreemrechts zou zijn. Hoewel, toelichting, het zegt eigenlijk vooral iets over jou. En het gemak waarmee jij zaken aan personen of entiteiten toedicht. En over je kennelijke afkeer van mensen met een specifieke achtergrond, die naar de (volgens jou) verkeerde 'overlopen'. Tenminste, ik schat in dat jij dat zo ervaart en zou beschrijven. Past perfect in het regressief links plaatje, die specifieke (kennelijk extra) afkeer van mensen met een bepaalde etniciteit. Dat je zelf daarmee je discriminatoire inslag blootgeeft, ontgaat je waarschijnlijk. Jammer dat je niet met concrete voorbeelden komt van dat vermeende "niet etnisch nationalisme" en bespotten door Ekiz en Ózdil. Ik vroeg nota bene nog om "serieuze bron of verifieerbaar citaat/quote". Nu heeft het erg veel weg van ideologisch ingegeven geroeptoeter.

Rutger Groot
Rutger Groot28 okt. 2020 - 11:19

NIDA leek wellicht een vefrissende loot aan de stam van de NL politiek, maar de ware aard komt na de verschrikkingen in Frankrijk bovendrijven... Heeft de schrijver de reacties van NIDA op de Franse acties tegen het terugdringen van islamitisch extremisme in Frankrijk al gelezen? NIDA wil bijvoorbeel de onlangs in Frankrijk verboden organisatie CCIF een toevluchtsoord bieden in NL. Deze organisatie is ontbonden omdat zij banden hebben met salafisten die menen dat de islam boven de normen en waarden van de Franse republiek staan. Zoals Erdem Can in een reactie in de VK al schreef: door dit soort naieve reacties krijgen we hierdoor geen vrijheid, in tegendeel.

Miss Piggy
Miss Piggy28 okt. 2020 - 11:15

Is NIDA niet die partij die in Frankrijk verboden extreme Islamitische organisaties een plekje in Nederland wil geven? Ik zou dat niet bepaald fris en progressief willen noemen. Uiteraard moet je kijken waarom linkse partijen niet meer interessant zijn voor veel burgers met een niet-Westerse achtergrond. Maar waarom weer zo naiëf?

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 11:52

Nee, de Nederlandse NIDA is niet verboden in Frankrijk en is geen extreme organisatie. Dus uw conclusie is ongegrond en onjuist. Is het ook voor u een optie om eerst de feiten te checken? Ze staan namelijk gewoon hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/NIDA

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 okt. 2020 - 12:23

Alfred heeft Azaan horen zingen maar geen idee waar de moskee staat.

Louwke
Louwke28 okt. 2020 - 12:26

Alfred als u mensen vraagt eerst feiten te checken wil ik u vragen even goed te lezen. Er wordt gezegd namelijk dat Nida de in Frankrijk verboden en extremistisch bestempeld zijn toevlucht wil geven in Nederland. Ze hebben dit gesteld in een tweet van Nida zelf. Mocht u het na willen zoeken hier een link voor u https://www.ad.nl/rotterdam/nida-zet-deur-open-voor-verboden-franse-moslimorganisaties~a9e2a457/

X4
X428 okt. 2020 - 11:07

Partijen als SP, Groenlinks PvdA en D66 zijn voor alle duidelijkheid anti-christelijke partijen.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 okt. 2020 - 11:48

U zit er echt naast. In GroenLinks zitten 2 christelijke stromingen. Katholiek (PPR) en Protestant (EVP). Verder ken ik mensen binnen de andere organisaties die behoorlijk kerks zijn. Kortom, voor "alle duidelijkheid": uw mening klopt voor geen millimeter. Dat is overigens niet zo moeilijk om te ontdekken. Het staat gewoon op Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/GroenLinks Is het een suggestie om eerst de feiten te checken voordat u uw mening geeft?

LaBou
LaBou 28 okt. 2020 - 12:14

Ze zijn, op één na, ook niet bepaald echt links.

X4
X42 nov. 2020 - 22:37

Beste Alfred, bijna al hun standpunten op ethisch gebied zijn niet-christelijk. Zij draaien volledig op atheïstische ideologie. Dat kan, maar laten we niet doen alsof dat Christelijk is.