Het Amsterdamse scholenexperiment: van Wereldschool tot Latijnse school
• 15-08-2015
• leestijd 2 minuten
Gemeente Amsterdam start Onze Nieuwe School 'challenge' ... Schoolmakers dienen plannen in ... Op wie stem jij?
In Amsterdam zijn ze opzoek naar een nieuwe school. En niet zomaar een nieuwe school. De gemeente Amsterdam startte samen met Kennisland een aantal maanden geleden een ware challenge, waarin schoolmakers – van welk niveau dan ook – een plan konden indienen voor een nieuwe school. Eén van hen is Bart Ongering, ook wel bekend als Meester Bart.
Samen met vier anderen wil Meester Bart een ‘Wereldschool’ opzetten. Tegenover RTL Nieuws verklaart hij altijd al een verre droom te hebben gehad om een school op te zetten. Met Rik Seveke, Sultan Goksen en Lisanne de Berg verzon hij een school waar leerlingen leren ‘hoe zij zelfstandig en met elkaar kunnen leven’.
De bedoeling is dat op de Wereldschool niveaus worden ontstegen. In Nederland zouden we sowieso te veel in niveaus denken. Alle leerlingen, van vier tot 18 jaar, volgen onderwijs en zitten, ondanks niveauverschil, bij elkaar in de klas op de Wereldschool, maar kinderen zijn er al vanaf 0 jaar welkom.
RTL Nieuws schrijft over het plan:
Niveaus zijn van ondergeschikt belang. Leerlingen mogen zelf hun vakken kiezen en zelf het niveau kiezen, in samenspraak met de onderwijzers uiteraard. “Dan kan het zijn dat je vmbo wiskunde volgt en vwo Nederlands.” Met als doel: een diploma op maat voor de leerling.
Stemmen op de school kan tot 25 augustus. Onder de overige inzendingen zit onder meer een Latijnse school. Die school kenmerkt zich door:
onderwijs aan leerlingen van 6 tot 16 jaar en bereidt in tien jaar tijd voor op het academisch onderwijs en het behalen van het vwo-diploma. Het programma is gebaseerd op het studieprogramma van antiek en middeleeuws Europa.
Maar ook een Howard Gardner school, gebaseerd op de meervoudige intelligentie-theorie van psycholoog Howard Gardner.