Joop

Het Achtuurjournaal en de macht van beeldvorming

  •  
13-04-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
journaal
Media die medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het onderbuikgevoel ontkennen de aanwezigheid ervan
Met elke dag meer dan 3 miljoen kijkers verpulvert het Achtuurjournaal de kijkcijfers van alle actualiteitsprogramma’s. Wat in dit half uur wordt verteld en vertoond bepaalt grotendeels wat de Nederlandse bevolking er de volgende dag van vindt. De wijze waarop het Journaal over minderheden bericht is dus ook zeer bepalend voor het beeld dat de Nederlandse bevolking over deze groepen heeft. Een zware verantwoordelijkheid waar het Journaal nu slecht mee omgaat.
Het is einde middag 15 januari als het kabinet valt over de toeslagenaffaire. De helft van het Achtuurjournaal gaat die avond over dit aftreden. Er wordt in slechts vier zinnen over discriminatie gesproken. Het wordt hierbij zelfs omschreven als ‘mogelijke discriminatie.’ Premier Rutte zelf besteedt in de brief aan de Kamer over het aftreden 3 pagina’s aan discriminatie en geeft volmondig toe dat dat op grote schaal heeft plaatsgevonden, maar het Achtuurjournaal brengt het als een twijfelachtige bijzaak. Het resultaat: het Nederlandse volk ziet discriminatie in de toeslagenaffaire niet in haar werkelijke omvang.
Als gekleurde Nederlander word je in dit land in vrijwel alle aspecten van je bestaan met discriminatie geconfronteerd. Het vaak uitgevoerde experiment van de witte Nederlander die te hulp geschoten wordt als hij zijn fietsslot niet open krijgt en de gekleurde Nederlander bij wie in dezelfde situatie op gepaste afstand meerdere mensen meteen de politie bellen, is alom bekend. Wellicht had u zelf, in alle eerlijkheid, dezelfde gedachtes gekoesterd als de omstanders.
De toeslagenaffaire legt bloot dat dit experiment niet onschuldig is. Het is in essentie hetzelfde gênante onderbuikgevoel dat leidt tot de onzinnige gedachte dat een gekleurde Nederlander eerder met toeslagen zou rommelen dan een witte Nederlander. Het kabinet schrijft zwart op wit dat discriminatie bij de belastingdienst op grote schaal heeft plaatsgevonden. Een van de belangrijkste overheidsinstanties heeft jarenlang systematisch op minderheden gejaagd. In de brief van het kabinet wordt het gezien als een wake up call en tegelijk ook en call fot action.
Bij andere overheidsdiensten moeten ook anti-discriminatieprogramma’s worden opgestart. Doordat het Achtuurjournaal dit niet vertelt is het voor de drie miljoen kijkers niet de wake up call voor de gehele samenleving. Dus hebben we nu ook geen publiek debat over de verstrekkende gevolgen van de onderbuikgevoelens die onder ons leven. Dezelfde media die medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het onderbuikgevoel ontkennen nu de aanwezigheid ervan.
Minderheden worden in ons land ondertussen vermalen door de gevolgen van die onderbuikgevoelens op een schaal waar niemand zich bewust van is. Op de arbeidsmarkt, huisvesting, schooladviezen: de lijst is eindeloos. Overal dwaalt het discriminatiespook; alleen de minderheden tegen wie de achterstelling gericht is merken het. Je handen blauw schrijven aan sollicitatiebrieven en als je dan eens wél wordt uitgenodigd gepasseerd worden door een aantoonbaar minder ervaren en gekwalificeerd witte kandidaat.
De onwetendheid over het heersende onderbuikgevoel kan in dit soort gevallen leiden tot tragikomische situaties. Enige tijd geleden was ik samen met een andere sollicitant doorgedrongen tot de laatste ronde. Het was hij of ik. De werkgever vertelde me dat de keuze niet op mij was gevallen omdat ze voor zekerheid hadden gekozen. De werkdruk was groot en er was geen ruimte voor een experiment. Ik was in hun ogen vergeleken met de andere kandidaat dus een experiment! Toevallig kende ik de persoon aan wie ze de voorkeur gaven. Ik legde onze werkervaring en competenties naast elkaar. Er viel een stilte, waarna de werkgever herhaalde dat ze voor zekerheid hadden gekozen. De werkgever weet nu nog steeds niet dat hij heeft geselecteerd op basis van zijn onderbuik.
De donkere Nederlander past beter in het plaatje van een fietsendief en de witte Nederlander past beter in het plaatje van een intellectueel goed onderlegde professional. Onbewust schatte de werkgever mijn intellectuele vermogens toch lager in dan die van mijn donkerblonde concurrent. Het komt allemaal uit een onderbuik die niemand denkt te hebben.
Onbewust is het sleutelwoord als het gaat over discriminatie in Nederland. Niemand is zich bewust van de mate waarin zijn eigen handelen en dat van anderen wordt bepaald door onderbuikgevoelens. Want de media, met het Achtuurjournaal voorop, doen van de ware omvang van dit fenomeen geen verslag. Maar op het moment dat ze onbewust de omvang van de onderbuikgevoelens uit het zicht houden, voeden ze diezelfde onderbuikgevoelens, onophoudelijk.
Wederom onbewust maar ongekend hard blundert het Journaal precies een week later in het volgende verslag. ‘’Een Soedanese asielzoeker met een verblijfsvergunning is veroordeeld tot tbs met dwang verpleging. Hij stak vorig jaar de 18 jarige R. in Oss dood……,’’ opent de nieuwslezer. Het is vreselijk als mensen worden gedood. Maar de noodzaak om te vermelden dat de dader een roodharige pasgetrouwde man met hamertenen was, is even relevant als te weten dat het nu een Soedanese asielzoeker betrof. Totaal niet. Een inwoner van Oss met een psychiatrische achtergrond zonder compositiefoto was de enige manier geweest waarop het Journaal dit had moeten brengen. Want enkel de psychische problemen van de man speelden een rol bij de moord. Er was dus enkel reden om die te vermelden en niet dat het toevallig een Soedanese asielzoeker was. Door dit wel zo te benoemen denken mensen onbewust dat er een causaal verband is. Zo werkt taal nu eenmaal.
Het onderbuikgevoel speelt niet bij iedereen. Onder vrienden spreken we vaak van de 5% regel. Het is volgens ons het percentage mensen dat daadwerkelijk geen onderbuikgevoelens heeft. Het zijn in de regel mensen die opgroeien of intensief omgaan met gekleurde Nederlanders. Ze zijn hierdoor, zelfs niet onbewust, niet door de media te overtuigen van onderlinge ongelijkheid, waar het onderbuikgevoel op neerkomt. Het is dit percentage van 5% mensen dat verder moet groeien. Het Achtuurjournaal kan hierbij helpen. Van ontkenners en voeders van onderbuikgevoelens kunnen ze een journalistieke sprong voorwaarts maken.
Laat een helder en eerlijk beeld zien van de Nederlandse samenleving en de krachten die hierin spelen. Opereer vanuit de stellige overtuiging dat mensen niet beoordeeld moeten worden op hun kleur of achtergrond maar op hun persoonlijke individuele karakter. Ga actief monitoren op verslagen en reportages die anders doen vermoeden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

[verwijderd]
[verwijderd]14 apr. 2021 - 6:52

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2021 - 17:56

@ Ben R Gek Jij schrijft: Er zouden best mensen in groepen kunnen zitten waar te weinig zorg voor is, terwijl de aantallen toenemen. Journalistiek is dat een issue. Het is vrijwel zeker dat er tussen groepen die veel geweld hebben meegemaakt getraumatiseerde mensen zitten. Het is ook zeker dat de hulpverlening aan die mensen te kort schiet. Zeker ook die aan asielzoekers. En het is absoluut een journalistiek onderwerp Maar dat onderwerp moet je niet behandelen naar aanleiding van een moordende asielzoeker of een ex soldaat. Daarmee stigmatiseer je de hele groep en sta je bovendien die oplossing van het probleem in de weg. Het probleem los je namelijk niet op door alle leden van de groep te typeren als potentiele moordenaar maar los je op door goede diagnostiek en behandeling. Het generaliseren van dit soort problemen is altijd fout en maakt de problemen slechts groter.

DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2021 - 12:45

@ Ben R Gek Jij schrijft: Journalistieke realiteit is dat je door de incidenten er meestal pas achter komt waar het is misgegaan. Realiteit is dat waar dingen misgaan allang is gebleken uit de informatie die bestuurders ter beschikking staat. Iedere stad heeft een rekenkamer, een ombudsman, klachtencommissies, klanten tevredenheidsonderzoeken en een of ander dashboard per thema. Het enige effect van publieke opinie is dat er domme oplossingen naar voren worden gebracht. Zoals vanwege de hogere criminaliteit onder Marokkaanse jongeren alle grenzen dicht. De oplossing heeft dan niets meer met het probleem te maken. Over goede oplossingen voor complexe zaken hebben verstandige mensen goed nagedacht. Dat levert altijd andere en betere oplossingen op dan wat uit de onderbuik van de burger rolt. Dus ik zie geen enkele meerwaarde van dat soort nieuws.

Steven Sikkens
Steven Sikkens14 apr. 2021 - 6:22

Structureel racisme in Nederland bestaat helaas. Dit artikel maakt mooi duidelijk hoe onbewust we met dit gegeven omgaan. De toeslagenaffaire is hier een mooi voorbeeld van en het persoonlijke voorbeeld in het artikel heb ik zelf ook vaak meegemaakt. Het is soms bijna grappig hoe men zich verslikt in hun eigen antwoorden wanneer je cool blijft en gerichte vragen stelt, wanneer je het gevoel hebt gediscrimineerd te worden. In mijn ervaring wordt dan vaak geen antwoord gegeven op de vraag, maar de boodschap “het is nou eenmaal zo, we hebben voor zekerheid gekozen” wordt dan herhaald. Ook als reactie op vervolgvragen komt men dan meestal niet verder en blijft men hetzelfde antwoord herhalen bij iedere nieuwe vervolgvraag, totdat het gênant wordt en dan stopt men het gesprek. Dan wordt men namelijk pas bewust, maar daar kiest men op dat moment dus niet voor. Voordelen hebben we allemaal, ongeacht kleur/achtergrond/deze/etc. Dit is een makkelijke en soms ook praktische manier om onderscheid aan te brengen tussen (groepen)mensen. Discriminatie is het daadwerkelijk onderscheid aanbrengen. Dit is naar mijn idee eveneens een in principe neutraal begrip. Echter de nare aspecten van ‘discriminatie’ als ongewenst aspect van onze samenleving tegenwoordig, ontstaan wanneer er discriminatie plaats vindt op basis van onbewuste vooroordelen. Wat betreft rassendiscriminatie ging het in vroeger tijden ook om vooroordelen, maar deze waren toen heel bewust. Vroeger, nog niet zo lang geleden, was het duidelijk voor iedereen dat een zwarte inferieur was aan een witte. Op rationeel niveau hebben we van rassendiscriminatie als onderdeel van de Nederlandse samenleving definitief afscheid genomen na het abjecte racisme van WOII, maar gewoontes (zoals vooroordelen) laten zich niet gemakkelijk veranderen of afschaffen, want deze zijn nou eenmaal vaak erg comfortabel en praktisch (“zo werkt het hier nou eenmaal”). Vaak is het voor de voormalige topdog in zo’n geval niet zo prettig om uit zijn comfortzone te komen... Die heeft hier vaak helemaal geen zin in. Zeker niet wanneer die zich al onzeker voelt of stress heeft. Onder stress hebben we allemaal sterk de neiging terug te vallen op oude patroontjes, zelfs wanneer die oude patroontjes sub- optimaal zijn gebleken. Bovendien hebben de stresshormonen adrenaline en cortisol een sterk dempend effect op de de hogere mentale functies van empathie en intellectueel denkvermogen: de voormalige topdog heeft dan geen inlevingsvermogen meer en doet of zegt domme dingen die zijn toppositie verder ondermijnen. Uiteindelijk is het allemaal self limiting gelukkig, maar zover is het nu nog niet. The only thing more dangerous than a personal ego is a collective one; onze regering en onze instituties moeten we tegenwoordig helaas beschouwen als een wanhopige ex-topdog, die zijn privilegepositie in een veranderde samenleving niet wil verliezen...

P Haan
P Haan14 apr. 2021 - 5:34

Al je het een keer gezien hebt, blijf je het zien. Mij viel ineens op dat de gezinnen die in beeld gebracht werden met thuiswerken en kinderen die niet naar school waren, getypecast waren. De positieve berichten werden gespeeld door de blanke versie. Een enorme huiskamer waar ze yoga konden doen, blije tweekommadrie kinderen aan een enorme tafel, een blije prozac papa en mama die tijd hebben om te helpen en allemaal dikke laptops. De negatieve berichten werden gefilmd bij de gekleurde tegenhanger daarvan, en soms echt pijnlijk stereotiep. Kijk naar de wijken waar gefilmd wordt, en wat dan het onderwerp is. Let er maar op, ga er gericht naar kijken en je zit met je mond open van verbazing.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2021 - 20:27

@ P Haan Jij schrijft: Kijk naar de wijken waar gefilmd wordt, en wat dan het onderwerp is. Let er maar op, ga er gericht naar kijken en je zit met je mond open van verbazing. Waarom valt jou mond open van verbazing? Zo ziet de werkelijkheid er uit. Er is geen gemêleerde samenleving maar een gesegregeerde samenleving. In de Rotterdamse wijk Hillegersberg is het gemiddelde inkomen ver boven modaal en je komt er nauwelijks gekleurde mensen tegen. Een van de meest arme Rotterdamse wijken is Pendrecht en vrijwel iedereen is daar gekleurd. Je moet in Pendrecht zoeken naar witte mensen als je die wil filmen met een redelijke kans dat je tegen een Pool of Roemeen aanloopt. Wat jij schetst is dat wat ik zie als ik door die wijken loop. Ik ben eigenlijk meer verbaasd over jouw verbazing. Hoe komt dat? Waarom ben je verbaasd?

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2021 - 22:04

Natuurlijk hebben mensen een onderbuik. De schrijver ook. Iedereen. Dan kan men na reflectie uit reageren van anderen en uit interpreteren van ons zelf opmaken. En daar hebben we mee leren omtegaan. Het journaal verspreidt nieuws. Vooral slecht nieuws. Dat is het formaat. Men kan het gebruiken als een soort inktvlek of gekleurde bril, maar het is geen les of advertentie of lief praatprogramma en word het ook nooit. Overigens, psychische problemen worden erger als men in een slechte situatie zit. Dus als een aanvrager voor asiel amok loopt dan is het relevant te weten dat die asielzoeker is. De instellingen en dat eindeloze circuit zijn vaak mensonterend. Daar kan ik wel eens kwaad over worden. Misschien als er nieuws is die dat helpt aan te tonen, zoals bij een man die gek word, doen ze er dan een keer iets aan, en gebeurt het nier weer. Dus of men nu meer of minder over afkomst rapporteert, of men dat negatief of positief interpreteer (de schrijver doet dat in twee gevallen verschillend) ligt ook aan de invalshoek van de kijker.

Markzelluf
Markzelluf13 apr. 2021 - 18:25

Als wetenschapper weet Alaye dat het begint met goed definiëren. Wiki zegt bijvoorbeeld dat goede informatie moet voorzien in de behoefte van de ontvanger: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Informatie Ik denk dat de kijkers van het journaal zeker interesse hebben in de achtergrond van daders, slachtoffers etcetera. Ik begrijp weliswaar de angst van de schrijver dat die berichten het stemgedrag in een andere richting stuurt dan hij hoopt. Maar stel dat mensen door deze informatie zouden concluderen dat asielzoekers beter behandeld moeten worden, dan was hij vast geen tegenstander van deze journalistieke aanpak. En als objectieve journalist moet je eerlijk berichten, toch?

Jozias2
Jozias213 apr. 2021 - 17:43

“Een Soedanese asielzoeker met een verblijfsvergunning is veroordeeld tot tbs met dwang verpleging. Hij stak vorig jaar de 18 jarige R. in Oss dood……,’’ Volgens mij wordt bij een dergelijk feit veel vaker nationaliteit, woonplaats, leeftijd, sexe etc vermeld. Terwijl dergelijke zaken zoals leeftijd en sexe voor het feit ook niet relevant zijn en aanleiding kunnen zijn voor discriminatie. En als er drugslabs in Brabant worden opgerold hoor ik brabanders ook niet zeggen dat ze gestigmatiseerd worden. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5176992/rotterdam-steekpartij-meisje https://nos.nl/l/2374926

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 apr. 2021 - 20:45

@ Jozias Voor jou is het ook onmogelijk om de relevantie van de leeftijd van het meisje in te schatten. Was zij een allochtoon of moslim geweest of asielzoekster dan was het voor jourelevant geweest. Dan paste het incident in een maatschappij visie die deze mensen vooral als daders ziet. Maar de meeste mensen vinden de leeftijden van de dader en het slachtoffer relevant omdat de kinderen nog zo jong waren. Hetzelfde was het geval bij de flatbrand in Arnhem. !3 en 14 jaar. Ook die leeftijden werden genoemd niet de etnische achtergrond. De relevantie van dat soort informatie sluit aan op normen en waarden die mensen hebben. Jeugd zou onschuldig moeten zijn, geen slachtoffer moeten zijn. Vanuit dat perspectief vinden mensen het erger als jonge mensen dader of slachtoffer zijn. Maar als je een dergelijk moreel kompas niet hebt dan is het logisch dat je het noemen van leeftijden ziet als een vorm van discriminatie. Overige ging het vermoedelijk om een verliefdheid tussen beide meiden in Rotterdam hoorde ik. Ik hoop nu maar dat de conclusie niet wordt getrokken dat lesbische meiden gewelddadiger zijn dan hetero meiden. Nuance is voor velen niet een voor ontwikkelde eigenschap.

Jozias2
Jozias214 apr. 2021 - 6:57

@Daan In sommige situaties is de leeftijd van slachtoffer of dader inderdaad relevant. Maar de leeftijd wordt er vrij standaard bij vermeld. Ook als diegene meerderjarig is. Google eens zou ik zeggen, honderden voorbeelden. Onderwerp is het benoemen van wel/ niet relevante (persoons)kenmerken. Dat is dus helemaal niet ongebruikelijk en waar iemand vandaan komt (of geen vaste woon of verblijfplaats heeft) wordt net als andere dingen vaak genoemd en niet alleen bij asielzoekers.

DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2021 - 13:07

@ Jozias Jij schrijft: Maar de leeftijd wordt er vrij standaard bij vermeld. Ook als diegene meerderjarig is. Google eens zou ik zeggen, honderden voorbeelden. De leeftijd wordt in dat geval niet gezien als oorzaak van het misdrijf. Overigens de leeftijd wordt er vaak ook niet bijgezet. https://www.1limburg.nl/inbreker-aangehouden-na-achtervolging-door-buurtbewoners En je schrijft: Onderwerp is het benoemen van wel/ niet relevante (persoons)kenmerken. Exact, dus is het logisch om niet relevante kenmerken die leiden tot racisme gewoon te vermijden. Iemand wordt aangehouden voor een misdrijf niet vanwege zijn huidskleur, althans dat mag je hopen. Maar dan gaat het weer om een moreel kompas. Niet een van jouw best ontwikkelde kwaliteiten.

Robbie5
Robbie513 apr. 2021 - 15:55

College voor de Rechten van de Mens moet de Toeslagenaffaire nog schijnbaar beoordelen op Racisme. Zij zullen het (vind ik) als geen concrete discriminatie wegwuiven/zetten. Het maakt sommigen wel heel sterk!

4 Reacties
Jaco38
Jaco3813 apr. 2021 - 18:50

Racisme is niet hetzelfde als discriminatie. Het discriminatoire element in de toeslagenaffaire is dat toeslagouders met een dubbele nationaliteit een verhoogde kans op controle hadden omdat een dubbele nationaliteit als extra risico werd gezien. Dit was niet (meer) niet toegestaan, met racisme heeft dit evenwel niets te maken. Dit is ook niet te vergelijken met etnisch profileren van de politie waarbij burgers met bijv een Marokkaans uiterlijk gericht extra worden gecontroleerd obv een afweging van een individuele ambtenaar met voordelen of erger een racistisch gedachtengoed. In de toeslagenaffaire liep “witte” toeslagouder met een dubbele nationaliteit, bijv Nederlander en Zweed net zoveel kans op deze verhoogde controle dan de Nederlander met ook een Marokkaans paspoort. Dit was een volledig geautomatiseerd proces obv ingestelde profielen. Nationaliteit mag wel een rol spelen in de beoordeling maar alleen als dit relevant is in de beoordeling, de belastingdienst mag bijv wel controleren of iemand de Nederlandse nationaliteit heeft maar niet of hij naast de NL nog een andere nationaliteit heeft. Daar is het mis gegaan, maar dit ligt genuanceerd als je het hele rapport leest. Er is in de toeslagenaffaire heel veel mis gegaan, het dubbele paspoorten deel daarin stelt relatief weinig voor. Dat nieuwsmedia dus niet steeds uitgebreid ingaan op dit stukje is heel goed begrijpen, dat is een bijzaak. Slachtoffers zijn random order gevallen.

Libertain
Libertain14 apr. 2021 - 5:43

@Jaco, (“ ... mag bijv wel controleren of iemand de Nederlandse nationaliteit heeft maar niet of hij naast de NL nog een andere nationaliteit heeft. Daar is het mis gegaan, “) Wat een kroegverhaal om de polderracisme te doen bagatelliseren. Dus, je stelt bijvoorbeeld meneer Wilders als toezichthouder bij de Belastingdienst, die om zijn eigen extreem-rechtse redenen de pesthekel aan de dubbele nationaliteiten heeft om het allemaal te regelen. Vervolgens ga je beweren dat er iets in “het systeem” zou misgegaan zijn. Glashelder, weten we meteen in welke systeem.

Jaco38
Jaco3814 apr. 2021 - 7:25

Libertain, volgens mij begrijp je het niet, althans ik begrijp niet hoe je tot deze conclusie komt. Het kenmerk van discriminatie is dat er ongerechtvaardigd (!) onderscheid gemaakt wordt. Het hebben van de NL nationaliteit verschaft in NL echter meer rechten die voor iemand zonder de NL nationaliteit. Dit geldt ook voor allerlei financiële rechten. Dat nationaliteit voor toezichthouders in de beoordeling en controle een relevante parameter is daarom logisch,’dit heeft niets met discriminatie te maken, het is een gerechtvaardigd onderscheid. Dit mag ook gewoon, nog steeds. Dit is relevant verschil met etnisch profileren door de politie aangezien het allereerst in dat geval niet om nationaliteit gaat (dat is helemaal niet zichtbaar) maar etniciteit (lees huidskleur, zichtbaar) en ten tweede etniciteit nooit een gerechtvaardigde reden kan zijn voor extra controle, terwijl nationaliteit wel een gerechtvaardigde reden kan opleveren voor extra controle. Wat hier mis gegaan is dat het hebben van een 2e nationaliteit naast de NL niet relevant is in de beoordeling, maatgevend is of iemand de NL nationaliteit heeft. Profileren op een een buitenlandse nationaliteit als 1e en enige nationaliteit mag wel. Ík bagatelliseer dat niet, dit is absoluut niet goed, maar wel enigszins te begrijpen hoe dit kon gebeuren. Het is ook helemaal niet gezegd dat deze extra controle ook tot extra slachtoffers heeft geleid bij mensen met dubbel paspoort. Het gaat alleen om een verhoogde controlekans. Het speelt m.i echt een ondergeschikte rol in het geheel.

Robbie5
Robbie514 apr. 2021 - 14:09

Racisme is niet hetzelfde als discriminatie. Het discriminatoire element in de toeslagenaffaire is dat toeslagouders blablabla……… Jaco38 Dit is nou het schoolvoorbeeld van bagatelliseren! En tegenwoordig is het onmogelijk discriminatie aan te tonen, laat staan bewijzen, vind ik.

Rutger Groot
Rutger Groot13 apr. 2021 - 10:29

Ik ben het wel eens met die onderbuikgevoelens en we moeten daar allemaal bewust van zijn, goed om dit nogmaals te benadrukken. Overigens hebben blanken niet het alleenrecht op discriminatie, wordt in schooladviezen de achtergrond van de ouders meegenomen (niet kleur) en werd in de schandalige toeslagen affaire onderscheidt gemaakt op dubbele nationaliteiten en achtergronden (niet kleur). Bewustzijn kweken van de onderbuikgevoelens en hier aandacht aan geven is prima, maar bij "anti-discriminatieprogramma's" moet ik toch gelijk denken aan overbetaalde, incompetente ingehuurde woke-adviseurs die diversiteit en discriminatieprogramma's vanuit de VS klakkeloos in NL willen slijten, met nul effect tot gevolg. Iemand nog iets gehoord van mw Wekker de laatste tijd?

tempest
tempest13 apr. 2021 - 10:16

Tja, waar leg je nadruk op? De toeslagenaffaire legt heel veel problemen bloot. In eerste instantie dat er een bureaucratisch monster is opgezet waar onschuldige mensen door worden vermalen. Ten tweede dat er door de manier van selecteren minderheden onevenredig vaak het slachtoffer zijn. En ten derde dat de overheid bewust probeert de problemen te verdoezelen. Alle drie de zaken moeten aandacht krijgen en worden opgelost. Het concreet aanpakken van specifiek deze discriminatie is relatief simpel en ik meen dat ze dat ook reeds hebben gedaan: aanpassen van de manier van selecteren. Maar dat doet natuurlijk weinig aan de dieper liggende oorzaken: van onderbuik tot gebrekkig kritisch vermogen in de eigen organisatie. Hoe het achtuurjournaal het onderwerp brengt heeft ook sterk te maken met welk onderdeel van het probleem die dag in het debat de meeste aandacht kreeg, dat zijn de visuals. En gezien het racisme-debat in de tweede kamer zou het me niets verbazen als dat onderdeel van de kamerbrief onderbelicht is gebleven. Hoe sterk moet het journaal gaan sturen? Als de politie feiten rond de afkomst van een moordenaar naar buiten brengt, dan is dat ook nieuws. Men kan maar beperkt sturen zonder dat het opvalt en daarmee zelf nieuws wordt. Juist in de moderne aandacht-economie houd je dit soort dingen niet meer tegen: alles wat emotie opwekt krijgt nadruk, dus ook dingen die onderbuikgevoelens aanwakkeren.

1 Reactie
Karingin
Karingin13 apr. 2021 - 11:35

Maar dat etnisch profileren wordt helemaal niet aangepakt, integendeel. Onder Rutte is het gemeengoed geworden

Flash825
Flash82513 apr. 2021 - 10:05

"Als gekleurde Nederlander word je in dit land in vrijwel alle aspecten van je bestaan met discriminatie geconfronteerd" Als gekleurde Nederlander kan ik zeggen dat ik dit helemaal niet zo ervaar. Noem mij maar naief maar ik weiger om vanuit een dergelijk perspectief mijn blik te werpen op de Nederlandse samenleving. Dit zou de Nederlandse samenleving mijn inziens ook flink tekort doen. Verder is het gebruikelijk om bij een dergelijke gruwelijke moord als op de 18 jarige R. in Oss wat meer daderinformatie wordt verstrekt, zie bv Jos B. , Jasper S. etc. Of dat meerwaarde heeft kun je over discuseren, mensen willen in dit soort zaken gewoon graag meer weten over de persoon die tot zo iets in staat is geweest. Wat ik op zich wel grappig vind is dat commentaar op de NOS juist meestal vanuit rechtse hoek komt. De NOS zou veel te links zijn. Ze kunnen het blijkbaar nooit goed doen.

12 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen13 apr. 2021 - 11:02

Kom op Flits, de enige kleur die jij hebt is een roze gloed op je wangen.

Karingin
Karingin13 apr. 2021 - 11:34

Ja die onzin komt inderdaad uit de rechterhoek, maar die vinden alles links wat niet in hun straatje past - het is aantoonbaar gelul. Fijn dat jij geen discriminatie ervaart, maar het is gewoon een feit dat het in NL nog veelvuldig voorkomt. En het erge is dat het door een groot deel keihard ontkend wordt. Als antiracist weet ik van mezelf dat ik ook vooroordelen heb die mede gebaseerd zijn op afkomst/huidskleur. Daar ontkom je gewoon niet aan, en daar komt bij dat we allemaal de neiging hebben om mensen die op ons lijken aan te trekken. Tel daarbij op hoe de media met dit soort zaken omgaat en je hebt een stevig recept voor discriminatie en uitsluiting

Paul250371
Paul25037113 apr. 2021 - 11:45

Bij Jos B en Jasper S wordt daar ook hun huidskleur vermeld of hun nationaliteit?

Paul250371
Paul25037113 apr. 2021 - 11:46

Ik zou "rechts" hun stupiditeit met het gelul over "linkse media" niet serieus nemen. Die mensen zijn niet lekker.

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 apr. 2021 - 11:56

Amen. En ik weet zeker dat de meeste gekleurde, wat heb ik er toch een hekel aan om te moeten typeren middels pigment, er ook zo in staan. In Nederland krijg je alle kansen, je moet ze wel pakken en er iets voor doen. Een ondernemer maakt het geen bal uit als je paars bent, zolang jij zorgt voor omzetstijging.

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 12:58

@Paul "Bij Jos B en Jasper S wordt daar ook hun huidskleur vermeld of hun nationaliteit?" Nee, maar hun voornamen delen is natuurlijk wel weer heel stigmatiserend voor witte Nederlanders. Je verwart overigens twee dingen, het melden van afkomst door melden land van afkomst en het beschrijven van de huidskleur een persoon op basis van de status 'gezocht'.

Flash825
Flash82513 apr. 2021 - 14:06

@stokkickhuysen Ik moet je teleurstellen ik ben geen trol. In plaats van een roze gloed, zijn mijn wangen voorzien van een door de Arubaanse zon gecreëert kleurtje :-) @Karingin Ik zal zeker niet ontkennen dat discriminatie voorkomt, dat weet ik maar al te goed, je hoeft er meestal niet eens lang voor te zoeken. Dat ik daar in alle aspecten van mijn bestaan mee wordt geconfronteerd gaat mij echter te ver.

Satya
Satya13 apr. 2021 - 16:50

"In Nederland krijg je alle kansen, je moet ze wel pakken en er iets voor doen." Dus er is kansen gelijkheid in NL? Ik geloof er helemaal niets van. Veel te vaak met vooroordelen geconfronteerd om daar in te geloven. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben ie de sociale omgeving van Flash.

michellekepen
michellekepen13 apr. 2021 - 18:07

stokkickhuysen: "Kom op Flits, de enige kleur die jij hebt is een roze gloed op je wangen" Eigenlijk best wel schofterig, dat jij iemand die zegt een "gekleurde Nederlander" te zijn, er van beschuldigd hier over te liegen. Blijkbaar doe je dat alleen maar omdat diens persoonlijke ervaring, niet strookt met zoals jij het graag zou willen hebben. (als je even de moeite had genomen de reacties van @Flash door te bladeren, dan had je gezien dat Flash slechts een besperkt aantal keren aan diens huidskleur refereert. En daarnaast consistent lijkt te reageren. Werkelijk geen enkele reden dus om een trol te vermoeden). Nu hebben we hier een scala aan zogenaamde diversiteitsspecialisten. Aan hen de vraag: hioe dit te duiden? Daar zal ongetwijfeld een term bijhoren: een gekleurd persoon, die er van wordt beschuldigd blank te zijn (je zou het ook kunnen omdraaien: een wit persoon, die er van beschuldigd wordt in werkelijkheid gekleurd te zijn...). Termen als bounty en verkaasd, zijn bekend. Maar zijn hier dus niet van toepassing. De vraag is, wat dan wel? (tip: je zou een hulplijn naar Sylvana, Wekker etc. kunnen inschakelen)

DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2021 - 7:33

@ michel Jij schrijft: Nu hebben we hier een scala aan zogenaamde diversiteitsspecialisten. Aan hen de vraag: hioe dit te duiden? Een gekleurd persoon kan heel goed blanke opvattingen uitdragen. Er waren ook zwarten die zwarte slaven hielden. De huidskleur maakt iemand niet goed of slecht is,het gaat om het gedachtengoed dat iemand uitdraagt de zijn handelen. Flash825 draagt dezelfde boodschap uit als jij zelf. Beiden ontkennen het racisme in de Nederlandse samenleving. Als zijn huidskleur al gekeurd is, is zijn tekst echter 100% wit. Net zoals die van jou overigens. Ik zou mijzelf nooit diversiteitsspecialist noemen. Maar ik heb inmiddels wel aardig wat kennis opgedaan ten aanzien van de manier van denken van extreem rechts.

Flash825
Flash82514 apr. 2021 - 9:25

@DaanOuwens Je praat me een identiteitscrisis aan :-) Ik onken zeker niet dat racisme aanwezig is in de Nederlandse samenleving, ik ervaar het alleen niet de zelfde mate als de auteur van dit artikel. Ik kan wel roepen dat ik iedere dag met racisme/discriminatie word geconfronteerd maar dat is gewoon niet zo. Misschien is het voor jou een eyeopener maar geloof me er zijn veel niet witte Nederlanders die er net zo als ik in staan. Ik begrijp dat dit voor jou kortsluiting in je hersenen veroorzaakt, maar ik kan het niet mooier maken dan het is.

michellekepen
michellekepen14 apr. 2021 - 9:39

@stokkickhuysen: “Kom op Flits, de enige kleur die jij hebt is een roze gloed op je wangen” Daarbij implicerend dat @Flash over diens huidskleur liegt. (hetgeen ik als nogal schofterig beschouw) @DaanOuwens: "Een gekleurd persoon kan heel goed blanke opvattingen uitdragen. Er waren ook zwarten die zwarte slaven hielden. De huidskleur maakt iemand niet goed of slecht is,het gaat om het gedachtengoed dat iemand uitdraagt de zijn handelen. Flash825 draagt dezelfde boodschap uit als jij zelf. Beiden ontkennen het racisme in de Nederlandse samenleving. Als zijn huidskleur al gekeurd is, is zijn tekst echter 100% wit" En Ouwens doegt daar qua schofterigheid nog een schep bovenop, door @Flash's persoonlijke(!) ervaring ("helemaal niet zo ervaar"), te vertalen in: racisme in de Nederlandse samenleving ontkennen. Blijft mijn vraag open staan (want die kan of wil @Ouwens kennelijk niet beantwoorden): welke term of welk label is hier van toepassing? sideline: @Ouwens: "Een gekleurd persoon kan heel goed blanke opvattingen uitdragen. Er waren ook zwarten die zwarte slaven hielden" Sterker nog, voordat ze in Afrika ook maar één blanke hadden gezien, kenden ze het hele fenomeen 'slaven' daar al lang....(blijkbaar is dat een universeel fenomeen, kijkend naar het Romijnse rijk, de Egyptenaren etc. etc.)

rudypoppeschieter
rudypoppeschieter13 apr. 2021 - 9:58

Ik denk eigenlijk dat het erger is dan je denkt Het journaal, zich hyper-bewust van zijn verantwoordelijkheid en van zijn invloed op wat de mensen de volgende dag denken, heeft dat aspect van discriminatie expres niet benadrukt om te voorkomen dat kijkers weg zappen terwijl ze denken: ‘daar heb je weer dat gejengel over mensen die zich gediscrimineerd voelen, dat weten we nou wel, als de belastingdienst alleen dat soort mensen heeft benadeeld dan valt die toeslagenaffaire nog wel mee, dan is dat weer zo’n opgeblazen zeepbel van de antidiscriminatie activisten’ Dat gevoel heb ik bij het motief van het journaal, hoe jammer je het ook kan vinden, die affaire is geen affaire meer als de ‘geprivilegieerden’ doorhebben dat vooral buitenlandse mensen het slachtoffer waren Ook later bij de honderden interviews met slachtoffers had ik het gevoel dat ze vooral die mensen in beeld brachten die er niet als ‘buitenlander’ uitzagen, juist om de ernst van het schandaal te benadrukken Zo cynisch had je het nog niet bedacht?

2 Reacties
tempest
tempest13 apr. 2021 - 10:32

“ Zo cynisch had je het nog niet bedacht?” Nee, dat was nog niet in me opgekomen, maar juist dat hele hokjes-denken en dat hyper-bewust met afkomst bezig zijn wakkert dit soort denken wel aan. Een andere mogelijk cynische/bevooroordeelde redenatie zou kunnen zijn: Ze waren bang om vooroordelen te bevestigen en kozen daarom voor iemand waarvan ze aannemen dat die ieder geval Nederlands spreekt. Maar überhaupt: je weet vaak niet waarom het journaal sommige mensen aan het woord laat en anderen niet. Tot het tegendeel wordt bewezen ga ik uit van goede intenties en dus dat ze simpelweg hun best doen het onderwerp te belichten. Vecht tegen cynische gedachten, je komt er niets verder mee.

Karingin
Karingin13 apr. 2021 - 11:26

Sorry maar die vlieger gaat niet op, want dan zou het niet als twijfelachtig zijn weggezet - dat is ronduit een verkeerde voorstelling van zaken

DenFlexwerker
DenFlexwerker13 apr. 2021 - 9:46

"Maar de noodzaak om te vermelden dat de dader een roodharige pasgetrouwde man met hamertenen was, is even relevant als te weten dat het nu een Soedanese asielzoeker betrof. Totaal niet". Asielzoekers zijn hier ten gevolge van politieke keuzes. Hamertenen, rood haar of pas getrouwd zijn, niet. Wil ik in het stemhokje een keuze maken over migratie en asielzoekers, dan is dit wel relevant.

4 Reacties
Karingin
Karingin13 apr. 2021 - 11:27

Nee Bruinwerker, asielzoekers zijn hier omdat er hier mensenrechten gelden...of zouden moeten gelden in elk geval. Als jij denkt dat je daar over kunt stemmen, dan ben je tegen onze democratische rechtsstaat

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 12:53

"asielzoekers zijn hier omdat er hier mensenrechten gelden" Nee, ze zijn feitelijk hier omdat ze uit het land van oorsprong zijn gevlucht en het eerste land van opvang en daarna zich onder de radar van andere EU-landen zijn gebleven in plaats van zich als vluchteling te melden. Vervolgens hebben ze, omdat ze hier zijn aangekomen recht op asiel. Maar het voortraject kan wat mij betreft mee worden meegenomen op het geven van de asielstatus. En als daarvoor verdragen moeten worden aangepast, so be it. Dan kan een politieke keuze zijn.

Satya
Satya13 apr. 2021 - 17:05

Jasdon heb jij je weleens verdiept in hoever sommige landen gaan in het in de gaten houden van burgers? Bv Iritrea. Ik hoop dat jij in nood jezelf tegenkomt, iemand met een compleet gebrek aan medemenselijkheid en geweten. Wat mij betreft mogen landen met een rol als de Nederlandse veel meer doen. De grootste misdadige bedrijven zitten hier gevestigd. Kapitaalvlucht maken we in grote mate mogelijk. Dictaturen zoals in Burundi helpen we in het zadel.

DenFlexwerker
DenFlexwerker13 apr. 2021 - 18:46

@Karingin: "Bruinwerker": ga je de homofobe kant op. En de rechten van die Ossenaar die dood is gestoken. Die tellen zeker niet. En mensen die hier geen woning hebben omdat we mensen blijven toelaten (Er is ook woningsnood als we op volle kracht bouwen). Zeker valt hier wat te stemmen, dat is juist de essentie van een rechtsstaat.

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 9:32

Ik kan me niet herinneren wanneer ik het achtuurjournaal voor het laatst heb gezien. Dat is er volgens mij vooral voor bejaarden en traditionalisten. Die sterven vanzelf uit. "Maar de noodzaak om te vermelden dat de dader een roodharige pasgetrouwde man met hamertenen was, is even relevant als te weten dat het nu een Soedanese asielzoeker betrof. Totaal niet." Waarom niet? Het is iemand die blij mag zijn dat hij hier onderdak heeft gekregen. Als dit bv. boven proportioneel vaak gebeurt mogen mensen zelf bedenken hoe ze met die informatie omgaan.

2 Reacties
Karingin
Karingin13 apr. 2021 - 11:25

Ja joh, en mensen doen dat natuurlijk allemaal, want ooh wat zijn we rationeel met z'n allen. Wat een gelul, meer dan de helft van de NLers zit voor de tv met een "zie je wel, altijd gezeik met die asielzoekers" - terwijl het in dit geval dus een psychiatrisch patiënt betreft (die waarschijnlijk ook geen adequate zorg kreeg, de IND staat niet bekend om haar gezonde verstand)

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 12:50

Karingin, Ik ben het helemaal met je eens dat mensen alles behalve rationeel zijn. Zie het bijwerkingen circus. Maar bewust informatie achterhouden omdat het volk, de stemmer vooral niet zijn eigen conclusies mag trekken is ook weer doorslaan naar de verkeerde kant.

Bouwman2
Bouwman213 apr. 2021 - 9:16

Ik las op TELETEKST dat een belangrijk percentage van de burgers niet het AstraZenica vaccin wil, maar zelf wil bepalen welke prik ze krijgen. Er moet vrijheid wezen. Dat is natuurlijk heel fijn. Vrijheid om te kiezen. Maar het vaccin i niet door de burger gemaakt, mar door de gehate farmaceuten.En het is bovendien geheel gratis. Ga je op je verjaardag ook zeggen als je een presentje uitpakt, jakkes toch, had je nou niet iets anders kunnen bedenken? Hier haal ik mijn nieuws dus van de ouderwetse kale TELETEKST en verder voor de details van TER ZAKE. Drie onderwerpen per keer. Want veel kennis vergaren is ook veel smart ondergaan. De smart van een prik is daarentegen te verwaarlozen. Mensen noem elkaar geen mietje, je laat je niet enten voor jezelf alleen, maar in het algemeen belang. Blijf je voortaan binnen omdat het buten drie graden is ener wat natte sneeuw is voorspeld?

1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy13 apr. 2021 - 12:37

Ik heb je antwoord 5 keer gelezen, maar ik snap nog steeds niet wat je bedoelt

Martin007
Martin00713 apr. 2021 - 9:15

Ik ken een plaats waar 7 families wonen die daar al God weet hoe lang inteelt plegen. Als je als buitenstaander in die paats komt te wonen, kun je het schudden. Je komt er niet tussen. Ze zien je nog niet hangen. Tussen enkele van die families is er ooit onenigheid ontstaan die tot op de dag van vandaag doorgaat. Jij mag als lid van de ene familie niet met een meisje omgaan dat lid van die andere familie is en meer van dat soort onzin. De plaats waar ik het over heb, daar wonen alleen witte mensen. Blijkbaar gaat het niet alleen om kleur, afkomst of religie. Er is iets anders aan de hand.

3 Reacties
Karingin
Karingin13 apr. 2021 - 11:19

Natuurlijk gaat het in het geval van discriminatie van mensen van kleur wel om de kleur/afkomst. Dat onder bepaalde groepen iedereen "van buiten" wordt buitengesloten heeft daar niets mee te maken

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2021 - 11:59

Natuurlijk hebben mensen een onderbuik. Maar het journaal verspreidt nieuws. Vooral slecht nieuws. Het is geen les of advertentie of lief praatprogramma. Overigens, psychische problemen worden erger als men in een slechte situatie zit. Dus als een aanvrager voor asiel amok loopt dan is het relevant te weten dat die asielzoeker is. De instellingen en dat eindeloze circuit zijn vaak mensonterend. Misschien doen ze er dan een keer iets aan, en gebeurt het nier weer.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2021 - 22:05

@Martin007 Pardon. Dat was als algemene opmerking bedoelt. Niet in reactie tot je eigen contributie.