Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Je zou denken dat PGAD een typisch mannelijke aandoening is, maar...
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Tot mijn verbijstering bestaat er ondanks mijn medische studie en een leven lang trouw lezen van onderzoeken van belang een aandoening waar ik nog nooit over gehoord heb en die toch niet gemakkelijk aan de aandacht ontsnapt als je er een keertje over hoort. PGAD. Alles in de geneeskunde wordt interessant gemaakt via een afkorting en daar moeten we maar even doorheen. PGAD staat voor Persistent Genital Arousal Disorder.
Dus zeg maar Aandoening van Aanhoudende Opwinding Geslachtsdelen (dus AAOG).
Je zou zeggen: “O, dat is een typische mannelijke aandoening waar vooral vrouwen last van hebben en de helft van de bevolking is er door getroffen”, maar nee, het is heel anders. Het is een aandoening van een klein aantal vrouwen (het is wel een zeldzame aandoening dus). Bij het minste of geringste krijgen ze een orgasme. In de hobbelende bus, bij het aanraken van een trillende wasmachine of gewoon bij een autoritje.
Veel vrouwen maken zich zorgen hoe ze in hemelsnaam een orgasme krijgen, maar vrouwen met PGAD zijn meer bezig om er van af te komen. “Als ik het niet zou controleren en onderdrukken, had ik er honderd per dag en raak ik uitgeput”, zegt een patiënt.
Normaal gesproken is de opwinding in het lichaam na een orgasme voorbij , maar bij vrouwen met PGAD is het nooit afgelopen. Ze vermijden de wasmachine en sommigen komen de deur niet meer uit. Ik vraag me wel af wat een arts aan vrouwen met PGAD moet adviseren. Meestal schrijven artsen, als ze het niet goed weten en denken dat mensen wanhopig zijn, een antidepressivum voor. Maar in dit geval lijkt het me geen oplossing.