Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hervorming omroepbestel? Hoezo?

  •  
06-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nederlandse omroepen worden niet meer op hun leden, maar op hun kwaliteit beoordeeld. En wie gaat die kwaliteit dan beoordelen?
Dat is dan de grote revolutionaire verandering: Nederlandse omroepen worden niet meer op hun leden beoordeeld maar op hun kwaliteit. Het zal wel aan mij liggen maar daarmee is toch de grond voor het publieke bestel weggenomen?
Wat moeten we met die clubjes als ze niet een grondslag hebben in ledental of een bepaalde groep vertegenwoordigen? Weg ermee.
Dit is erger dan erg. Want wie gaat die kwaliteit beoordelen? Niet wij, de kijkers, maar een of andere raad, een soort collectieve zendercoördinator. Die gaan beoordelen of het niveau laag genoeg is om 17 miljoen Nederlanders aan te spreken. Publieke omroep voor iedereen en altijd. Kom op, laten we er nou eens mee ophouden.
Radio 1 is al verkloot, de nieuwsfunctie van de publieke omroep al naar het laagste niveau verdomd, de borreltafels van bedenkelijk niveau en nu gaan ze de kwaliteit ergens in een achterkamer (of, waarschijnlijker, een luxe directiekamer) bespreken? Ga toch weg!

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

withinthefourseas
withinthefourseas6 dec. 2012 - 14:25

Waarom niet z.s.m. gewoon een BBC-model zoals in Groot-Britaanië of een Eén/Canvas-model zoals in Vlaanderen? Hoeveel miljoenen kunnen gespaard worden om te werken met één organisatie? Het gespaarde geld kunnen naar het maken van echt goede programma's gaan voor Nederland 1, 2 en 3. Max, WNL, EO, KRO, NCRV, VPRO, VARA enz.: zijn al deze verschillende omroepen met hun eigen leden nog nodig in deze moderne tijd en vooral met het opkomst van nieuwe media?. Gewoon z.s.m. één links/rechts tv zender met drie kanalen onder één organisatie zonder radicaal-linkse of ultrarechtse ideologie zal het beste combinatie voor Nederland anno 2012 wat mij betreft. Het PO moet toch ook met de moderne tijd meegaan naar mijn persoonlijke mening. Met 600 miljoen euro onder één grote organisatie kan het PO eventueel heel veel goede en mooie programma's maken voor alle 16 miljoen Nederlanders.

lembeck
lembeck6 dec. 2012 - 14:25

En weer een nieuw Controle-lichaam. Voor alles en over alles moeten nieuwe op te richten controle-lichamen opgericht worden. En alles moet minimaal drie keer gecontroleerd worden, voor het goed gekeurd kan worden. In de Zorg komen soms ZEVEN controle lichamen iets controleren, na een aanvraag voor bv een traplift... Daar gaan onze centen naar toe. Naar vaak nutteloze controles. Daarnaast: smaak is persoonlijk. Wat ik vreselijk vind, vind een ander juist geweldig. Dus hoe controleer je dat dan? En hoe schat je een programma dan in? Of komt er een extra controle lichaam om DAT te controleren? En we moesten toch bezuinigen????

FritsGuevara
FritsGuevara6 dec. 2012 - 14:25

De titel of het voorwoord van het artikel slaat de spijker helemaal op z'n kop! Vrijheid van meningsuiting is naar de haaien op deze manier. Dit is "meer met minder" voor de gewone werknemer aldaar, en dus mega stress, en on top of that een dramatisch hogere overheids-arm-de-pap op wat er op de publieke omroepen te zien is. Creatief is alles wat duidelijk voortkomt uit de menselijke geest, dus je kunt alle godsdienstige omroepen die beweren andere inspiratie te hebben, op je buik schrijven. Evenzo alle van Marx afgeleide linkse meningen, die naast het museum verhuizen naast het burgerschap wat ook al eeuwen bestaat, van de TROS of de AVRO en Veronica. Ik verwacht dat dus de boel alleen maar kunst en cultuur wordt op de buis. Iets recht toe recht ans wat er altijd al geweest is, is dan niet meer de norm. Maar het moet creatief zijn. Dit is alleen maar reden te meer om de publieke omroep, al was het alleen maar omwille van de vrijheid, op te doeken als dat van overheidsgeld komt (ten koste van natuurlijk weer "Der Ewige Belastingbetaler" die zo egoïstisch is dat hij het anders voor zichzelf had gehouden en het aan de verkeerde dingen zou hebben uitgegeven in plaats van intelligente TV).

adriek
adriek6 dec. 2012 - 14:25

En de keuze van wat goed is en wie geld krijgt komt te liggen bij een laag managers met waarschijnlijk een economieopleiding, veel ervaring in het bedrijfsleven en een marktconform salaris. Ja, ik heb er alle vertrouwen in dat we een prachtig omroepbestel tegemoet kunnen zien...

turbo10a
turbo10a6 dec. 2012 - 14:25

Michael, helemaal mee eens.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai6 dec. 2012 - 14:25

De Nederlandse publieke omroep wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. In 2008 bedroeg deze financiering b.v. 738 miljoen euro. Daarmee zenden de omroepen zo veel rommel en hooguit 10% overhoud wat de van enige waarde is . Nu dat is simpel lijkt me, komen we uitstekend weg met pakweg 70 miljoen.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 dec. 2012 - 14:25

En de omroepen worden dus betaald van belastinggeld. Vroeger luister en kijkgeld is nu een belastring geworden. We weten niet hoeveel we per huishouden betalen nu. Maar betalen doen wel.