Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Hervormde kerk weigert vrouwelijke predikante

  •  
12-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijbel300_01.jpg
Reden: Prediking door een vrouw is 'onbijbels'
De hervormde kerk in Siddeburen (Groningen) heeft een vrouwelijke predikante geweigerd op de preekstoel plaats te nemen. De kerk meent namelijk dat prediking door een vrouw onbijbels is. De kerk, die is aangesloten bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft dat vrijdag zelf bekend gemaakt.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

bobbie2
bobbie212 aug. 2011 - 11:49

Gun ze die vrijheid om te handelen naar hun eigen inzichten. Maar laat ons dan ook handelen naar onze inzichten en deze mensen verbieden een openbaar ambt te bekleden. Zoals het ontslaan van trouwambtenaren die homo's weigeren. Zo is iedereen tevreden.

JoopSchouten
JoopSchouten12 aug. 2011 - 11:49

Het wordt tijd voor Christelijk feminisme (...).

Bernie2
Bernie212 aug. 2011 - 11:49

Deze dominee schijt evident op vrouwen. Kijk, deze trieste fundamentalist zégt het gewoon: "...vrouwen zijn te stom om een spreekbeurt te houden. Wij mannen behandelen graag moeilijke zaken." In DePers: "...Het staat heel lang in de Bijbel dat de functies van predikant en ouderling voorbehouden zijn aan mannen," aldus dominee Van der Wind. "Dit is mede vanwege de verantwoordelijk die gedragen wordt voor de gemeenschap, soms spreken we over zware maatschappelijke misstanden en moeilijke thema's..." Tsja, dan ben je redelijk uitgeluld. (Vrouwelijke) aanhangers van deze godvruchtige sekteleider moeten verstandelijk gehandicapt danwel behept zijn met een zwaar terminaal gehoorprobleem. Ik zeg: geen kudo's voor deze übervrome aambei.

Godbestaatniet
Godbestaatniet12 aug. 2011 - 11:49

Wanneer gaan dit soort instellingen eens inzien dat ze geloven in iets wat jaaaaren terug al tot bewezen kletskoek is verklaard. Je kunt ik elfjes, trollen en pratende appelvlaaien willen geloven, dat maakt het nog niet echt. Geloven is als een hobby, hartstikke leuk maar om er nu je hele leven naar in te richten.

Michiel Online
Michiel Online12 aug. 2011 - 11:49

Wat mij betreft mag de religie de prullenbak in.

lindenboom
lindenboom12 aug. 2011 - 11:49

Misschien even een bordje ophangen bij de uitgang van die kerk: "wil de laatste bezoeker even het licht uitdoen?

Coropa
Coropa12 aug. 2011 - 11:49

Toen kwamen er farizeeën op hem af om hem op de proef te stellen. Ze vroegen: ‘Mag een man zijn vrouw om willekeurig welke reden verstoten?’ En hij vervolgde: ‘Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één worden; Maar in sommige grondfilialen hebben ze toch nog heel andere gedachten.

meijerlahn
meijerlahn12 aug. 2011 - 11:49

De fundamentele charistenen kruipen langzamerhand weer uit hun holen, gesterkt door hun SGP-broeders als gedoger in de 1e Kamer.

Zjenny
Zjenny12 aug. 2011 - 11:49

Ik zie in deze fundamentalistische opvattingen de laatste stuiptrekkingen van een reeds ten dode opgeschreven patriarchaat.

wowiemina
wowiemina12 aug. 2011 - 11:49

Wat een achterlijke toestand zeg. Bah. Mocht ik ooit gaan trouwen, dan neem ik een vrouwelijke predikant. :-)

1 Reactie
Joeri2
Joeri212 aug. 2011 - 11:49

Om mee te trouwen neem ik aan.

[verwijderd]
[verwijderd]12 aug. 2011 - 11:49

Best wel een wezensvreemde aktie van die hervormden. Maar ja... Dat zie je wel vaker bij religieuze sektes. Ik vertrouw erop dat er straks iemand met een vergoelijkende opmerking komt dat we dit moeten respecteren om te voorkomen dat vrouwen in de hervormde gemeenschap helemaal buitengesloten worden, of zo iets.

2 Reacties
Joeri2
Joeri212 aug. 2011 - 11:49

U heeft het woord sektes éen keer te vaak in uw zin.

rgeurtsen
rgeurtsen12 aug. 2011 - 11:49

Ach gut Aert toch. je spreekt van religieuze sekte als het over een geloof in God gaat. Jouw lieve VVD-ers hangen een geloof aan dat net zo star is - en waar het individu prevaleert boven empathie. dat vinden anderen nou net weer sekte-achtig. Bescheidenheid is wellicht op de plaats.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 aug. 2011 - 11:49

Dit is zo'n voorbeeld waarvan ik vind dat Nederland zich sterk moet maken tegen discriminatie. Ik hoop dat het door het OM wordt opgenomen, en dat de rechter zich er over uitspreekt. Ik hoop dat discriminatie uit Nederland wordt verbannen.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw12 aug. 2011 - 11:49

Isse moeilijk vrijheid van godsdienst en vereniging.

Joeri2
Joeri212 aug. 2011 - 11:49

Tijdens de Olympische spelen zie je op de horde 200m voor mannen ook zo weinig vrouwen.. Sommige spelletjes zijn niet voor vrouwen bedoelt. Bij de grootste pedo club ter wereld zouden vrouwen waarschijnlijk teveel vragen gaan stellen.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw12 aug. 2011 - 11:49

Een weinig voorname reactie en ook niet gebaseerd op een duidelijk oordeel. De grootste pedoclub ter wereld zal de katholieke kerk zijn, althans, dat neem ik maar even aan.

[verwijderd]
[verwijderd]12 aug. 2011 - 11:49

Gaan die Hervormden nou ook al beginnen? Vrijzinnig Protestant betekent straks Zwaar Gereformeerd. En barst straks de emancipatie en gelijke rechten voor vrouwen weer los. Ik dacht dat we die tijd achter ons hadden gelaten in de voorgaande eeuw. Maar er schijnt een hang naar back to the dark ages te zijn. In sommige gelederen. Niet bij mij.

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten12 aug. 2011 - 11:49

Verkeerd begrepen, Fatima. De vrijzinnigen hadden de predikante uitgenodigd, de kerk weigerde haar te laten spreken. Daarna hebben de vrijzinnigen de samenwerking met de kerk opgezegd.

sjaakie2
sjaakie212 aug. 2011 - 11:49

Wat een ophef weer om niets! Er zijn toch ook bijvoorbeeld lady's nights in bioscopen waar mannen niet worden toegelaten, of gescheiden zwemmen? Mensen moeten eens bijzichzelf nagaan of hun verontwaardiging niet erg selectief is.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 aug. 2011 - 11:49

Oh, jij dacht dat het één speciale dag was waarop er geen vrouwelijke predikant in die kerk wordt toegelaten? Dat ze precies de verkeerde zondag hebben uitgekozen, zo'n dag waarop die mannen eindelijk eens gezellig onder elkaar in de kerk willen zitten? Dan heb je het nieuws toch niet helemaal goed begrepen...

BenJoosten
BenJoosten12 aug. 2011 - 11:49

U hebt deels wel gelijk, natuurlijk. Maar de tijd van de "feministiese vrouwenkafees" waar geen mannen werden toegelaten ligt alweer een tijdje achter ons. En de ladies' nights in casino's en andere etablissementen, waar vrouwen gratis toegang hebben en mannen moeten betalen zijn commerciële stunts, meer niet, in de grond natuurlijk wel discriminatie, maar nogal onschuldig. Religie daarentegen gaat (nou vooruit, voor de meesten onder ons: ging) veel dieper. Er is niet voor niets vrijheid van godsdienst. Op de totale wereldbevolking vormen agnosten en atheïsten een bijzonder kleine minderheid, Nederland is wat dat betreft een uitzondering. De meeste mensen op de wereld zijn religieus, en daarom is het wel degelijk relevant hoe binnen zo'n religie met gelijke rechten wordt omgegaan. Postzegelverzamelaars mogen wat mij betreft op hun verenigingsavond discrimineren wie ze willen. Maar ik zou het een goed ding vinden als het kerken onmogelijk gemaakt werd om onderscheid op sekse te maken. Om te beginnen in Nederland.

Radius
Radius12 aug. 2011 - 11:49

Tja Vrijheid van Godsdienst levert soms voor gelovigen en/of andersdenkenden merkwaardige standpunten op. Je hoeft het er uiteraard niet mee eens te zijn, maar dan moet je toch een andere kerk (of kerkgebouw) zoeken. Persoonlijk zie ik een predikante/theologe als bijvoorbeeld Jacobine Geel liever dan menig andere orthodoxe dominee, maar ook daar denken anderen wellicht anders over. Smaken verschillen net als geloven.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 aug. 2011 - 11:49

[Tja Vrijheid van Godsdienst levert soms voor gelovigen en/of andersdenkenden merkwaardige standpunten op.] Vrijheid van godsdienst is geen excuus om de wet aan je laars te lappen. Je mag denken wat je wilt. Dat is vrijheid van godsdienst. Je mag zeggen wat je wilt, begrensd door de wet. Je mag met elkaar een kerk bouwen, en daar ongestoord je diensten houden. Maar je mag niet je godsdienst als smoes gebruiken om de wet te ontduiken.

EpiktKtistec
EpiktKtistec12 aug. 2011 - 11:49

In een paar moskeeën heb je vrouwelijke imams oftewel hoca's, maar die mogen dan niet voorgaan in het gebed als er ook mannen aanwezig zijn. Dus veel stelt het niet voor. Wat dat betreft heeft de Islamitische gemeenschap nog een langere weg te gaan dan de christelijke die in veel van haar geledingen wel geëmancipeerd is, en spelen er ook daar vooral culturele factoren een rol, net als bij de christenen, maar is het geloof zelf een niet te verontachtzamen oorzaak. Sowieso mogen deze vrouwelijke imams hun functie niet uitoefenen als ze menstrueren. 'Als voorganger doe je alle bewegingen voor, dus als je voorover buigt kijkt iedereen tegen je achterwerk aan. Dat zou dan maar afleiden.' aldus Mariëtte Bogaers (47) islamitisch geestelijk verzorgster in de vrouwengevangenis in Breda hierover in Opzij. http://www.opzij.nl/WAD-Mediabank-pagina/De-imam-is-een-vrouw.htm

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten12 aug. 2011 - 11:49

"'Als voorganger doe je alle bewegingen voor, dus als je voorover buigt kijkt iedereen tegen je achterwerk aan. Dat zou dan maar afleiden.'" Dat zou mij ook afleiden. Als ik een bukkende vrouw zie is mijn eerste gedachte niet gewijd aan het opperwezen.