Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Herverdelende overheid blijkt een geluksmachine

  •  
17-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1564 keer bekeken
  •  
rijkdom

© cc-foto: Tumisu

Mark Rutte is ervan overtuigd dat de overheid “geen geluksmachine” is. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat de overheid wel degelijk van grote invloed is op het geluk en ongeluk van haar burgers. Uit een vergelijking van de gelukscores en economische ongelijkheid in 78 landen tussen 1981 en 2020 blijkt dat burgers ongelukkiger worden als de overheid toestaat dat de ongelijkheid te groot wordt.

“Als de ongelijkheid toeneemt, profiteren de mensen met hoge inkomens nauwelijks van wat ze extra hebben gekregen. Veel rijken zijn meer gefocust op de mensen die nog meer hebben”, vertelt onderzoeker David Bartram van de Universiteit van Leicester aan The Guardian. Wie arm is, heeft ondertussen wel meer te lijden onder de toegenomen ongelijkheid. “Zij voelen zich buitengesloten”, aldus Bartram.

De bevindingen van Bartram staan haaks op de jarenlange overtuiging dat het bij economisch beleid niet moet gaan om de verdeling van de taart, maar om de omvang van de taart. Volgens invloedrijke economen zou iedereen baat hebben bij zoveel mogelijk economische groei. Als sterke economische groei gepaard gaat met meer ongelijkheid, hoeft dat geen probleem te zijn, was het idee.

Uit het onderzoek van Bartram blijkt dat het in werkelijkheid net iets anders te ligt. Zo daalde de gemiddelde gelukscore in India tussen 1990 en 2006 van 6,7 naar 5,8, terwijl de ongelijkheid toenam. In 2012 was de score, ondanks een periode van lange economische groei, nog altijd lager dan in 1990. In landen waar de ongelijkheid afnam, zoals in Polen, Peru en Mexico, namen de gelukscores juist toe.

cc-foto: Tumisu

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.