Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Herten afgeschoten op snelweg na actie Oostvaardersplassen-activisten

  •  
20-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Edelhert_in_de_Oostvaardersplassen_5
Staatsbosbeheer heeft zondagmiddag drie edelherten moeten doodschieten op de snelweg A6 tussen Almere en Lelystad. De dieren waren uit natuurgebied de Oostvaardersplassen ontsnapt en op de snelweg beland, nadat dierenactivisten in de nacht van zaterdag op zondag op 21 plekken de afrastering hadden doorgeknipt.
De activisten zijn volgens Staatsbosbeheer ’s nachts op meerdere plekken over de hekken geklommen om balen hooi te verspreiden. Daarbij werden langs de Knardijk de hekken doorgeknipt en werd even verderop, bij het uitzichtpunt aan de Praambult, vuur gestookt. ‘Onacceptabel,’ noemt Staatsbosbeheer de actie: ‘Met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar.’
Drie van de herten die via de gaten in de hekken het gebied verlieten, kwamen op de snelweg terecht. Omdat die situatie een gevaar voor de verkeersveiligheid opleverden, moesten de dieren worden afgeschoten.
Tijdens de wintermaanden was er veel te doen rond de dieren in de Oostvaardersplassen. Omdat er te weinig voedsel beschikbaar was voor alle dieren, stierven veel van hen. Om dat te voorkomen werd besloten zwakke dieren preventief te ruimen. Dierenactivisten kwamen daarbij in opstand en ondernamen dagelijks, tegen alle waarschuwingen van experts in, tochten naar de Oostvaardersplassen om daar balen stro en ander vaak oneetbaar materiaal over de hekken te gooien. Ook stond er een improvisorische hamburgerkraam om de dierenvrienden van een broodje vlees te voorzien.
Hoewel er inmiddels weer voldoende voer voor de dieren te vinden is in de Oostvaardersplassen, zijn er dus nog steeds activisten die zich daar niets van aantrekken. De provincie Flevoland zal in de komende maanden besluiten hoe het beheer van de Oostvaardersplassen en de dieren daarin er in de toekomst uit komt te zien.
Bronnen: NOS, Omroep Flevoland / cc-beeld: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.