Joop

Herten afgeschoten op snelweg na actie Oostvaardersplassen-activisten

  •    •  
20-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Edelhert_in_de_Oostvaardersplassen_5
Staatsbosbeheer heeft zondagmiddag drie edelherten moeten doodschieten op de snelweg A6 tussen Almere en Lelystad. De dieren waren uit natuurgebied de Oostvaardersplassen ontsnapt en op de snelweg beland, nadat dierenactivisten in de nacht van zaterdag op zondag op 21 plekken de afrastering hadden doorgeknipt.
De activisten zijn volgens Staatsbosbeheer ’s nachts op meerdere plekken over de hekken geklommen om balen hooi te verspreiden. Daarbij werden langs de Knardijk de hekken doorgeknipt en werd even verderop, bij het uitzichtpunt aan de Praambult, vuur gestookt. ‘Onacceptabel,’ noemt Staatsbosbeheer de actie: ‘Met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar.’
Drie van de herten die via de gaten in de hekken het gebied verlieten, kwamen op de snelweg terecht. Omdat die situatie een gevaar voor de verkeersveiligheid opleverden, moesten de dieren worden afgeschoten.
Tijdens de wintermaanden was er veel te doen rond de dieren in de Oostvaardersplassen. Omdat er te weinig voedsel beschikbaar was voor alle dieren, stierven veel van hen. Om dat te voorkomen werd besloten zwakke dieren preventief te ruimen. Dierenactivisten kwamen daarbij in opstand en ondernamen dagelijks, tegen alle waarschuwingen van experts in, tochten naar de Oostvaardersplassen om daar balen stro en ander vaak oneetbaar materiaal over de hekken te gooien. Ook stond er een improvisorische hamburgerkraam om de dierenvrienden van een broodje vlees te voorzien.
Hoewel er inmiddels weer voldoende voer voor de dieren te vinden is in de Oostvaardersplassen, zijn er dus nog steeds activisten die zich daar niets van aantrekken. De provincie Flevoland zal in de komende maanden besluiten hoe het beheer van de Oostvaardersplassen en de dieren daarin er in de toekomst uit komt te zien.
Bronnen: NOS, Omroep Flevoland / cc-beeld: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Verwijdert
Verwijdert22 mei 2018 - 11:25

Vergeet ook niet het vrouwtje die een "koe" redden van de Oostvaardersplassen om daarna de koe vol te pompen met hormonen. Omdat deze activist dacht dat de koe transgender was: https://twitter.com/SterkNikki/status/998465185206755328 Hiep hoi activisme!

1 Reactie
Nathalja67
Nathalja6724 mei 2018 - 12:13

Een Koe redden van de Oostvaardersplassen? Dit slaat werkelijk helemaal nergens op.

omaoeverloos
omaoeverloos22 mei 2018 - 10:18

Vreems dat het in gevaar brengen van het verkeer door actievoerders nu maar een paar reacties losmaakt.

Joop den Uil
Joop den Uil22 mei 2018 - 9:08

daders opzoeken, en ze alles laten betalen. Daar wat publiciteit aan geven , incl de babbelprogramma's, en gegarandeerd dat we eind 018 een braaf land zijn, waar je sávonds nog over straat kunt lopen.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP221 mei 2018 - 16:49

Dat heb je er nou van, als je het normaal vindt dat je op een "Partij voor de Dieren" kunt stemmen. In Duitsland heb je daar een prachtig weekaktueel voorbeeld van : Frau Beatrix von Storch roept in de Bundestag iets over "Kopftuchmädchen". Prompt worden er over het hele land incidenten gemeld, waarbij "activisten" hoofddoekjes van meisjes rukken. Domheid en abjekte ideen worden gefaciliteerd en vervolgens door het gepeupel omgezet in daden. Hebben we toch al eens eerder gezien, oder ?

punt2
punt221 mei 2018 - 7:02

Activisten en de werkelijke gevolgen van hun acties .............. blijft een moeilijk onderwerp. Dieren willen beschermen waardoor ze dood gaan , iets zegt me dat er ergens niet helemaal goed over de gevolgen van de acties is nagedacht ....

Piet de Geus
Piet de Geus20 mei 2018 - 23:45

Wat een verstand weer: bijvoeren als het groen tegen de klippen op groeit. Hebben we het nog maar niet over het doorknippen van de hekken, zodat de dieren zich een habitat kunnen zoeken op het asfalt. En dan ook nog een vuurtje stoken in de nacht. Je vraagt je af of er werkelijk geen ondergrens zit aan het menselijk denkvermogen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2018 - 7:44

Nee, dat wat u ook wel. Nu heb ik wel eens een edelhert over een metershoog hek zien springen, maar dat was in de herfst.

RobSon2
RobSon220 mei 2018 - 17:31

Dit is actie voeren om het actie voeren, zonder daadwerkelijk een goed doel na te streven. Oliedom.

DeRedeMist
DeRedeMist20 mei 2018 - 17:29

Wat een mazzel dat er niet een zich aan de maximumsnelheid houdende jonge vader met vrouw en twee kinderen zich doodreed op de herten. Dan was de ophef wel wat groter geweest, maar ach, een goed dierenactivisit zou er niet mee zitten... Maar poging tot doodslag is het natuulijk wel, wellicht niet juridisch, maar moreel wel...

remmerik
remmerik20 mei 2018 - 16:52

Er kleven twee kanten aan dit verhaal, dat is precies de reden waarom ik denk dat provincie Flevoland de verkeerde keuzes gaat nemen. Een ecoloog waar ik vroeger samen mee in een klooster heb gewoond, stelde 'dat de natuur het allemaal zelf kan'. Op zich ben ik het daar mee eens, maar het 'ideaalplaatje' dat natuurliefhebbers hanteren met betrekking tot een natuuromgeving waarin de mens niet meer hoeft in te grijpen is onhoudbaar, hypocriet en onwenselijk. Natuur kan alleen de vrijheid krijgen binnen onze bestaande cultuur, natuurontwikkeling kan alleen plaats vinden binnen onze cultuur. - Het is onhoudbaar omdat de maximale vrijheid dat natuur krijgt tegen de grens aanloopt van onze veiligheid en alle andere soorten belangen, waarvan een aantal verwerpelijk zijn, maar waarvan er ook een aantal plausibel zijn. - Het is hypocriet, omdat er bij het plan van de Oostvaardersplassen sprake is van ontwerp, berekening en voorspellingen doen van hoe dit natuurgebied eruit moet gaan zien. Wat dit gebied overigens ook laat zien is dat moeilijk te voorspellen valt hoe natuur zich ontwikkelt, ik heb stukken gelezen waarin de uitkomsten van voorspellingen bij lange na niet zijn gehaald, wat een reden schijnt te zijn om het beleid over een andere boeg te gooien. - Het is onwenselijk omdat nu eenmaal bij goed natuurbeleid er iets te verdienen valt en we daarmee nog onnodig dierenleed kunnen voorkomen ook. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de bever in Limburg, die doet het zo goed daar, dat het begint te wringen. Mevrouw Marianne Thieme, kan de bever vragen of ze vrijwillig aan de pil gaan, maar dat is niet zo realistische, op het menu zetten is daarom nog niet zo slechte oplossing, wat evengoed had kunnen gelden voor een teveel aan dieren op de Oostvaardersplassen. Ik wens provincie Flevoland veel wijsheid toe in de besluitvorming.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2018 - 9:55

Ook zou er kunnen worden gedacht aan andere "realistische" oplossingen. Kan Nederland niet weer gewoon een emigratieland worden? Plenty lui vinden het er maar niks schijnt het.

JasDon
JasDon20 mei 2018 - 13:22

En toch zullen sommige van de activisten dit als een succes bestempelen. Als je zo diep in je tunnel zit qua visie is er geen houden meer aan.

Robert Rozenburg
Robert Rozenburg20 mei 2018 - 13:02

Een typische activistische circle jerk van übermoralisten met het verstand van een stoeptegel. Waarschijnlijk zo geabsorbeerd door het vermeende eigen gelijk dat de wrange nasmaak van dit faalactivisme na een lijntje speed en een halve liter Schültenbrau weer snel is vergeten.

1 Reactie
OlavM
OlavM21 mei 2018 - 0:54

Mag het ook Schultenbräu zijn? :)

Hetty van Grootel
Hetty van Grootel20 mei 2018 - 12:55

Ziek. Dit soort acties.

Ecclesia
Ecclesia20 mei 2018 - 12:46

De ironie van dierenactivisten die nu voor de dood van dieren zorgen. Wellicht in de toekomst gewoon via normale kanalen proberen. Desnoods zelf de politiek ingaan en op die manier 'eventjes' de wereld veranderen. De mensen die de afgelopen maanden voedsel en andere dingen naar de OVP brachten, de beestjes dachten de helpen, zullen heus wel het hart op de goed plek hebben zitten. Maar het verstand, nee :(

Arne Johannson
Arne Johannson20 mei 2018 - 11:47

De extreme dierenactivisten gaan zoals wel vaker als zij dat in belang van hun ideologie nodig achten over lijken. Zowel die van mensen als de dieren die ze beide welbewust in dodelijke omstandigheden brengen.