Joop

Herstel gedupeerden toeslagenaffaire loopt vast door ambtelijke chaos

  •    •  
02-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
804 keer bekeken
  •  
image1
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Greendutch
Greendutch2 feb. 2023 - 12:18

ik begrijp dat het moeilijk is om snel een nieuw instituut in de richten voor een nieuw probleem maar dat het kader bang is fouten te maken en hun verantwoordelijkheid op de schouders van de mensen op de werkvloer leggen is ontoelaatbaar. zij hebben mogelijk de boodschap van het ministerie meegekregen dat fouten niet getolereerd worden om het aanzien van de allen niet verder te beschadigen maar wat in Nieuwsuur naar voren kwam is onacceptabel. blijkbaar heeft men niet het gezamenlijke motto: zo snel mogelijk de ouders helpen?

PVDB2
PVDB22 feb. 2023 - 9:51

Het lijkt er op dat het zoveel mogelijk gefustreerd moet worden. Net zoals dat bij de afwikkling van de Groninger aarbevingschade compensatie zo lijkt te zijn. Blijkbaar mag het niet te veel kosten. en loopt het volgens Rutte als een trein. Maar ja, het is niet zijn achterban. Want dan was het waarschijnlijk veel sneller geregeld geweest.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 feb. 2023 - 16:40

@PVDB, de VVD is na D66 de grootste partij in de provincie. D66 vooral in de steden. en de VVD op het platteland (dus ook de aardbevingsgebieden). Dus hoezo niet hun achterban?

Jonkheer
Jonkheer 2 feb. 2023 - 8:32

Volgens de laatste schatting (oktober 2022) is de helft van de mensen die een claim hebben ingediend geen partij in deze affaire, of heeft geen recht op een vergoeding. Dit soort gelukszoekers - en ik ken er tot mijn verbijstering eentje - strooien zand in de machine en duperen daarmee de mensen die wél recht hebben op een uitkering. Schandalig!

4 Reacties
PVDB2
PVDB22 feb. 2023 - 9:58

Ja, jonkheer. Het is van alle tijden. Er is altijd altijd een kleine groep die uit oppurtunisme en schaamteloosheid misbruik wil maken van sociale regelingen of compensatieregelingen. Door de haast en druk denken er mee weg te komen. Met als gevolg dat zaken langer duren, meer controle, meer versobering. Ook ken iemand die misbruik wilde maken van de chaos in de PGB toeslag. Waar deze geen recht op had en ook uiteindelijk niet kreeg. Maar er zijn er in dit geval ook een hoop die kunnen bewijzen dat ze er echt op hebben, dat ze gelijk hebben. Maar toch met alle kracht tegengewerkt worden. Door meerderen van goedwillende ambtenaren.

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2023 - 10:09

@ Jonkheer Jij schrijft: Dit soort gelukszoekers - en ik ken er tot mijn verbijstering eentje - strooien zand in de machine Wat ik raar vind is dat jij kennelijk van mening bent dat iemand geen recht heeft op compensatie terwijl de belastingdienst kennelijk moeite heeft dat vast te stellen. En zij hebben alle informatie en jij niet. Ik denk dat de opvattingen die spreken uit jouw tekst allereerst al de oorzaak zijn van het hele toeslagen schandaal. Het idee dat iedereen die ondersteuning krijgt van de overheid gezien moet worden als fraudeur. En vervolgens is diezelfde maatschappij opvatting op de oorzaak van het feit dat gedupeerden die recht hebben zo verschrikkelijk traag gecompenseerd worden. Ik mijn optiek is de oorzaak niet alleen de beleidsvisie binnen de belastingdienst maar vooral een maatschappij opvatting die dominant is in Nederland. Daardoor ontstaat dit soort ellende.

Jonkheer
Jonkheer 2 feb. 2023 - 11:00

@Daan - Zoals wel vaker zitten we niet op één lijn. Je schuift me met liefde en het grootste gemak allerlei veronderstellingen in de schoenen die niet de mijne zijn. Nu ook weer. Met dat soort tendentieuze framing - al is het maar in jouw hoofd - zet je vooral jezelf te kakken. Als (zelfs meer dan) 50% van de aanvragers geen recht heeft op een toeslag omdat ze überhaupt niet gedupeerd zijn geweest, dan is dat een constatering. Niet de mijne, maar van de mensen die de aanvragen beoordelen. En even om jouw twijfel over mijn manier van denken weg te nemen: Mensen die een toeslag aanvragen, doen dat doorgaans niet uit luxe maar uit nood. Het is schandalig als je vervolgens op basis van je achternaam, geslacht, huidskleur, een postcodegebied of de plek waar je wieg stond wordt beoordeeld en/of gediscrimineerd en/of bevoordeeld. Zoals ik al een keer op Joop heb aangegeven, mag ik dan wel blank zijn, maar was het gezin waarin ik opgroeide dat beslist niet. Ik kan derhalve uit talloze persoonlijke ervaringen meepraten over discriminatie en racisme. Hoe dat voelt. Hoe dat mensen raakt. Vernederend! Frustrerend!

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2023 - 15:18

@ Jonkheer Jij schrijft: Je schuift me met liefde en het grootste gemak allerlei veronderstellingen in de schoenen die niet de mijne zijn. Ik schuif je niets in de schoenen. Ik reageer op jouw tekst. Jij stelt dat iemand uit jouw omgeving onterecht een claim uitbrengt. Dat kan je helemaal niet beoordelen. Ook het feit dat 50% onterecht een claim uitbrengt kan je niet beoordelen. Mensen brengen geen claim uit als ze weten dat die per definitie wordt afgewezen. Er is dus sowieso wat aan de hand. Dat jij dat op voorhand ondenkbaar acht is een voorbeeld van die maatschappijvisie die ik benoemde.

Armoedegrens
Armoedegrens2 feb. 2023 - 8:13

Nederland is in twaalf jaar een openlijk treiterstaatje geworden onder de treiterstaatjes.