Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hersenscan verraadt verwaarlozing peuters

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
870 keer bekeken
  •  
childbrain_300.jpg
Wetenschappers benadrukken het belang van vroeg ingrijpen in de opvoeding als het mis gaat
Hersenscans van peuters van drie jaar oud laten zien of een kind genoeg moederliefde heeft gehad. Foto’s van de hersenen van verwaarloosde kinderen zijn aanzienlijk kleiner en tonen meer zwarte plekken dan de foto’s van hersenen van kinderen die wel voldoende aandacht en liefde hebben gekregen.
Beide foto’s vertonen hersenen van een 3-jarig kind. De linker is van een ‘normaal’ opgevoed kind dat liefde van de ouders heeft gehad. De rechter toont de hersenen van een kind dat is verwaarloosd en misbruikt.
RTEmagicC_childbrain.jpg
De achtergebleven groei van de hersenen van verwaarloosde kinderen kan in de toekomst voor heel wat problemen zorgen, zegt Professor Allan Schore van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) in de Britse krant Sunday Telegraph. Zo zouden ze eerder in de criminaliteit terecht komen en drugs gaan gebruiken, minder inlevingsvermogen hebben en vaker werkloos zijn dan kinderen die een stabiele opvoeding hebben gehad.
De eerste twee jaar van opvoeding van een kind zijn essentieel, meent Schore. De genen die een kind heeft gaan zich volgens de professor gedragen naar hoe het kind wordt behandeld door zijn hoofdopvoeder, vaak de moeder. Wanneer in deze cruciale jaren de hersenen worden beschadigd heeft dat blijvende consequenties.
Het onderzoek van Schore onderstreept het belang van vroege interventie programma’s in de opvoeding. Daarbij wordt de moeder of de hoofdopvoeder in de eerste babyjaren gecoached en begeleid.
Volgens Schore zou iedere overheid flink moeten investeren in zulke inteventieprogramma’s. Er bestaat volgens hem een vicieuze cirkel als een kind wordt verwaarloosd, aangezien het kind het verkeerde opvoedgedrag van de ouders overneemt om de eigen kinderen op te voeden.
Er is geen twijfel over mogelijk dat vroege interventie enorm kan bijdragen aan onze maatschappij. Om maar de financiele voordelen te noemen. Het scheelt een enorm bedrag aanbelastinggeld voor zorg, voor het uit huis plaatsen van kinderen, cellen enzovoorts.”
In januari bewees een eerder onderzoek al dat kinderen die veel moederliefde kregen, een grote hippocampus hebben. Dit deel in de hersenen is belangrijk voor leren, het onthouden van dingen en de omgang met stress.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.