Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hersenen bijen aangetast door pesticiden

  •  
28-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-bij_300
Nieuw onderzoek toont aan waarom pesticiden schadelijk zijn voor bijen
Twee soorten pesticiden die geregeld gebruikt worden bij de landbouw, tasten de werking van de hersenen van bijen aan. Vooral het leervermogen en het geheugen ondervinden hinder, blijkt uit een wetenschappelijke studie die woensdag werd bekendgemaakt.
De twee soorten pesticiden samen tonen een nog grotere negatieve impact op de hersenen van bijen en lijken het leerproces van de bijen te belemmeren.
Op dit moment probeert de Europese Commissie het gebruik van de pesticiden voor twee jaar opgeschort te krijgen. De lidstaten kwamen onlangs niet tot overeenstemming over een tijdelijk verbod.
Het gaat erg slecht met de bijen. Hele volkeren sterven uit. Bijen zijn onmisbaar voor onze landbouw.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

insignia
insignia28 mrt. 2013 - 7:18

"Silent Spring" - leren we het dan nooit?

eeweew
eeweew28 mrt. 2013 - 7:18

Als pesticiden geen invloed hadden gehad op bijen waren het geen goede pesticiden. Hoe lang laten we dit nog doorgaan?

lembeck
lembeck28 mrt. 2013 - 7:18

Ik begrijp werkelijk niet, waarom dit onder de kop GROEN staat en niet onder de kop ECONOMIE. Het heeft een vernietigend effect op onze economie. Nu het als Groen gezien wordt interesseert het haast niemand iets. Evert, geld is inderdaad een enge ziekte geworden. ALs je voor korte termijn heel veel geld in staat bent de toekomst van je kinderen en kleinkinderen volledig te vernietigen dan kan je niet anders dan knotsgek of zeer ernstig geestelijk gestoord zijn.

FritzFriebl
FritzFriebl28 mrt. 2013 - 7:18

Volgens de Politicus van het Jaar tijdens Rutte I........Henk Bleker is daar helemaal niks van waar. BASF, BAYER etc hadden de onschuld van hun bestrijdingsmiddelen zelf aangetoond door onderzoek aan Un. van Wageningen. En onze Henk gelooft dat.............

JanB2
JanB228 mrt. 2013 - 7:18

Ook de hersenen van Bleker zijn er door aangetast: met name die gebieden waarin het normbesef vorm krijgt hebben het zwaar moeten ontgelden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 mrt. 2013 - 7:18

Wat vervelend nou. Het ligt weer eens gecompliceerder. "De oorzaak van de verhoogde sterfte ligt in een combinatie van factoren. In volgorde van belangrijkheid zijn dat: de varroamijt, een afname van de biodiversiteit in onze omgeving, secundaire infecties en ten slotte de pesticiden. De varroamijt is een parasiet die de bijenvolken verzwakt en sinds midden jaren tachtig in België aanwezig is. De daling van de biodiversiteit leidt tot te weinig voedsel voor de bijen. De secundaire infecties treden op bij verzwakte bijen. Deze kan je vergelijken met een aids-patiënt die door de verzwakking van zijn afweersysteem bijvoorbeeld een simpele schimmelinfectie niet meer te boven komt. Daarbij komen dan op de vierde plaats nog de pesticiden. Tien jaar geleden deed ik al onderzoek naar neonicotinoïden en ik stelde vast dat de waarden die de pesticideproducenten opgaven correct waren. Probleem is dat enkel het effect op gezonde volken wordt getest, terwijl het effect op verzwakte volkeren eigenlijk meer relevant is vandaag. Toegelaten concentraties van pesticiden worden berekend op basis van het effect op gezonde volken, maar verzwakte bijen gaan al ten onder bij lagere concentraties en lage concentraties zullen de bijen niet doden, maar wel verzwakken. Als er andere en belangrijkere oorzaken zijn voor de bijensterfte, waarom draait de discussie dan voornamelijk om pesticiden? Frans Jacobs: Er is eigenlijk nog een vijfde factor in het spel. Traditionele imkers zijn 'groen' en gebruiken zo weinig mogelijk medicatie voor hun bijen in de bestrijding van de varroa. Als ze dan toch medicatie gebruiken, worden die niet in de juiste dosage of op het juiste moment ingezet. Waardoor ze soms meer kwaad dan goed doen. http://www.mo.be/opinie/bijenspecialist-frans-jacobs-verbod-op-pesticiden-zal-het-bijenprobleem-niet-oplossen

adriek
adriek28 mrt. 2013 - 7:18

"-wij- zijn degenen die dit moeten stoppen." Schrijft Dr. Strangelove, en dat is de simpele waarheid, tenminste voor een belangrijk deel. Als wij (consumenten) massaal biologisch geteelde groenten gaan kopen wordt het gebruik van pesticiden geminimaliseerd. Maar ja: net zoals we met de kiloknallers de plofkippenfabrieken in stand houden, zijn we ook te beroerd om een dubbeltje meer voor een krop sla te betalen. (Overigens: de nederlandse kastuinbouw is al zo goed als pesticidenvrij, de landbouw gaat, weliswaar langzaam maar toch, de goede kant op.) Door selectief te zijn in de winkel, en niet alleen naar de prijs te kijken, kunnen we in relatief korte tijd de wereld veranderen, te beginnen in nederland!

lancelot2
lancelot228 mrt. 2013 - 7:18

Kijk maar eens naar de wietrokers.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2013 - 7:18

"Hersenen bijen aangetast door pesticiden" Van de produ-centen ook.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 mrt. 2013 - 7:18

Van consumenten ook, van iedereen.

Peterman
Peterman28 mrt. 2013 - 7:18

hmmm voortbestaan van de mensheid - geld, voortbestaan - geld, voortbestaan - geld. Laten we toch maar het zekere voor het onzekere nemen en voor het geld gaan, stel dat het goed gaat dan wil je toch niets hebben misgelopen.....

1 Reactie
boeie
boeie28 mrt. 2013 - 7:18

De mens is een plaag, het niet meer voorbestaan zou een hoop oplossen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2013 - 7:18

Bijen zijn onmisbaar voor onze landbouw. Bijen zijn onmisbaar voor ons eten.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer28 mrt. 2013 - 7:18

"Bijen zijn onmisbaar voor onze landbouw. Bijen zijn onmisbaar voor ons eten." Er wordt altijd 'vergeten' dan bijen niet de enige bestuivers zijn. Volgens mij wordt de rol van andere bestuivers enorm onderschat. Bijen zijn als bestuiver minder belangrijk dan altijd gesuggereerd wordt. Waarmee niet gezegd is dat de problemen die imkers met hun bijenvolken hebben onbelangrijk zijn.

techneutje2
techneutje228 mrt. 2013 - 7:18

Nieuwe taak voor onze werklozen, bloemetjes bestuiven! :(

2 Reacties
dollen
dollen28 mrt. 2013 - 7:18

meen je de opmerking,erg laag dan. en het zou moeten zijn onze moetwillig gemaakte werklozen,door import van goedkoe baanjes jatters, plannen van 10+ jaren terug op EU niveau,achter de schermen. en he zelfs met de behoud van uitkering slavernij en met de import van roemen volgent jaar,zelfs dan ben je te duur. immers een roemeen doet het voor 1.65 euro per uur via een nep roemeens nederlands bedrijf,en dan moet ie er voor vrachtwagen rijden, dus met een plumo vol bloem stuif rond lopen is stukken makkelijker.

boosje
boosje28 mrt. 2013 - 7:18

Dat doen in China toch de sschoolkindertjes al? Kijk eens bij Zembla uitzending gemist!

JoopSchouten
JoopSchouten28 mrt. 2013 - 7:18

De ontdekker van het verband tussen neonicotinoïde pesticiden en bijensterfte is de toxicoloog Henk Tennekes. Hij is nu slachtoffer van een boycot en zijn leven is veranderd in een nachtmerrie. Hij krijgt wereldwijd bijval door vele collega-wetenschappers uit de hele wereld. Zijn onderzoeksresultaten zijn empirisch bewezen maar in het Europarlement werden de drie stofjes die deze ellende veroorzaken besproken, imidacloprit, clothianidin (bayer) en thiamethoxam, (Syngenta/Monsanto). Het was de bedoeling deze te verbieden maar lobbyisten konden Duitsland en Groot-Brittanië overtuigen dit voorstel te torpederen. De drie genoemde stofjes hebben geen 'veilige dosis', is vergelijkbaar met kankerverwekkende stoffen en richt schade aan in het zenuwstelsel. Ook in dat van mensen. De verwevenheid van bedrijven, politiek en wetenschap zal per direct moeten stoppen. Het creëert schoften.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 mrt. 2013 - 7:18

Whuh ? : 'Hij krijgt wereldwijd bijval door vele collega-wetenschappers uit de hele wereld.' Sorry, moet zijn; 'Hij krijgt wereldwijd bijval door vele collega-wetenschappers'. Ik ben weer lekker slim bezig (...).