Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

'Herovering van Mosul op IS voorbereid voor voorjaar'

  •  
23-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mosul300.jpg
VS traint nieuwe veiligheidstroepen voor offensief ... 'IS heeft probleem met werven nieuwe strijders'
De op één na grootste stad van Irak, Mosul, is de grootste stad in het door IS uitgeroepen kalifaat. Vorig jaar juni werd de stad op de grens met Oost-Syrië door strijders van IS veroverd, waarna veel inwoners onder wie christenen, soennieten en Koerden op de vlucht sloegen. De door de VS geleide coalitie tegen IS en het Iraakse leger bereiden een offensief voor om de stad dit voorjaar weer terug te veroveren op de jihadisten, meldt de Wall Street Journal.
De coalitie valt regelmatig doelen in Mosul aan. Afgelopen woensdag werden nog 16 doelen in de stad bestookt. De VS wil hiermee de aanvoer van IS-troepen en wapens tussen Syrië en Irak belemmeren.
Offensief 
 Eén van de opperbevelhebbers van het Amerikaanse leger, Generaal Austin, zegt dat de troepenmacht dit voorjaar uit Irakese militairen, Koerdische Peshmerga-strijders en soennitische strijders zal bestaan. Deze laatste groep wordt getraind door de VS.
Militaire functionarissen zeggen dat de VS op vier verschillende plekken nieuwe Iraakse veiligheidstroepen aan het opleiden zijn. Deze troepen worden ingezet om de ervaren militairen te vervangen, die zo worden vrijgemaakt om deel te nemen aan de geplande herovering van Mosul. De twee Iraakse divisies die het offensief gaan leiden, worden volgens Austin ook vier tot zes weken getraind in voorbereiding op het offensief.
‘Probleem met werven strijders’ IS heeft nog veel gebieden in noorden en westen van Irak in handen, maar de Koerden hebben ook al veel terug veroverd. Koerdische media melden dat Peshmerga-strijders verschillende dorpen rond Mosul hebben heroverd. Deze week zouden er 200 IS-strijders gedood zijn bij gevechten rond Mosul en aan het Dijila-front, aldus de Volkskrant. Volgens generaal Austin heeft IS moeite nieuwe strijders te werve.
Cc-foto: The U.S. Army

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Nico de Mus
Nico de Mus23 jan. 2015 - 19:16

mooi toch,dat deze barbaren maar snel opgeruimd mogen worden

peterh2
peterh223 jan. 2015 - 19:16

Beetje naïef om te denken dat de sjiieten daar met open armen onthaald zullen worden. Zolang de soennieten niet serieus genomen worden zal het een puinhoop blijven.

MichelReiziger
MichelReiziger23 jan. 2015 - 19:16

@Nico deMus, vr 23 januari 2015 21:20 IS het perfecte excuus voor de VS om zich direct met de oorlog in Syria te kunnen bemoeien. Dat gebeurd nu al niet alleen meer vanuit de lucht. IS moet worden uitgeroeid, daar is vrijwel de hele wereld het over eens. Maar ik kan u nu al vertellen, IS zal OF een probleem blijven totdat het regime van Assad is verwijderd, VS militairen zullen actief op de grond steun blijven geven (in de vorm van 'adviseurs' en 'trainers' ) niet alleen het regime van Assad maar ook de geschat ruim 30.000 Iraniers zijn doel.

Sardar2
Sardar223 jan. 2015 - 19:16

Terrorisme is niet te verslaan met oorloog, er is meer nodig in de regio om IS te verslaan. Met elke stap verdrijving van IS, westen moet rekening houden met sektarische uitzaaien van IS naar buurlanden en naar het westen.