Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heropvoedingskampen ter voorkoming van liquidaties

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zware criminaliteit bestrijd je niet met stigmatisering en loze discussies
De liquidaties in Amsterdam zijn niet geheel onopgemerkt gebleven, opnieuw krijgt de noodklok een slinger van jewelste. Het is vijf voor twaalf en zelfs tijd voor heropvoedingskampen (Wilders doet een dansje).
Vijf voor twaalf Volgens veldwerker en CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga en jongerenimam Yassin el Forkani is het nodig de knuppel in het hoenderhok te gooien. De vele liquidaties gijzelen de Marokkaanse gemeenschap en jongeren reageren op geweld alsof het gewoon is. In het AD zegt Wijbenga hier onder meer over: “[..] Het geweld daar keken ze nauwelijks van op. Die zijn dus ook nog maar een stap weg van het gebruiken van geweld.”
Het interview in het AD is uitgebreider, maar eigenlijk gaat het nergens over. Wijbenga laat in het AD zien dat hij, evenals imam El Forkani in Knevel & van den Brink, geen flauw idee heeft wat er zoal speelt en zij strooien dan ook met dooddoeners (Antillianen, woonwagenkampers, mogen natuurlijk niet ontbreken) die, dat dan weer wel, alarmerend overkomen.
Steeds weer wordt opnieuw geroepen dat het vijf voor twaalf is of dat de knuppel in het hoenderhok gegooid moet worden. Goeie god! Zware criminaliteit los je niet op met lomp stigmatiserend horlogegelul of het starten van de zoveelste discussie. In de afgelopen jaren is er meer dan genoeg gediscussieerd en zonder het iets heeft uitgehaald. Ook deze oproep zal uiteindelijk kansloos blijken. Een deel van deze criminele gasten is niet meer te redden (soms ook letterlijk niet meer) en zoals gebruikelijk zal er over een aantal jaren gewoon weer opnieuw een verloren generatie zijn. Dat is niet te voorkomen.
Amsterdamse gangsteroorlog Ja, er speelt ontzettend veel binnen de Amsterdamse onderwereld (zie ondere andere  hier , hier , hier  en hier  op de uitstekend ingevoerde websites CrimeScene.Pro en TeleCrime.nl), veel van de verdachten/daders en slachtoffers zijn van Marokkaanse kom af. Dit is niet iets wat ontkent, verzacht of wat dan ook hoeft te worden. Het is ook niet vreemd dat mensen (dit zal zeker niet alleen bij de Marokkaanse jeugd aldaar zo zijn) op den duur laconiek reageren op veelvoorkomend excessief geweld. Hier schreef ik in mijn stukje ‘Tuig of slachtoffer’  in december 2011 al het volgende over: “[….] Steeds weer als er iemand het leven liet die we kenden werd ons verteld dat het erbij hoorde. Dat de persoon het in de meeste gevallen heeft verdiend. Wie zijn billen brandt, moet ten slotte op de blaren zitten. Wie dit jaren achtereen moet meemaken weet op een gegeven moment niet beter [….]” . Dit zegt overigens weinig over een stap verwijderd zijn van zelf geweld gebruiken.
De oproep van Wijbenga en El Forkani irriteert mij, maakt mij boos. Ze doet mij ook denken aan de oproep van burgemeester Aboutaleb die de Marokkaanse gemeenschap opriep zelf met het tegengif te komen. Of aan de actie van ‘revolutionaire antidrugspioniers’ SMOR (Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Rijnmond) om met wat voorlichting (ja ik weet het, ik doe waarschijnlijk dit project tekort) iets uit te kunnen richten. Hierover schreef ik voor VersBeton.nl : “We stappen er met veel poeha op af, we strooien met dooddoeners en of het resultaat heeft zal ons uiteindelijk aan de spreekwoordelijke reet roesten.”
Eigen boezem Steeds weer dezelfde discussie, steeds weer het kijk-ons-eens-de-hand-in-eigen-boezem-steken gedrag, steeds weer meegaan in de onzin van de talkshows (stelling bij KvdB luidde: Marokkaanse criminelen zijn moeilijker aan te pakken dan criminele autochtone jongeren . Ongeveer 79% van de mensen was het hiermee eens) en steeds weer de gemeenschap betrekken. Alsof het een homogene gemeenschap betreft die hier verantwoordelijkheid voor draagt of oplossingen dient aan te dragen.
Ik blijf het zeggen. Voor kattenkwaad kun je ouders prima aanspreken, voor de aanpak van zware criminaliteit en de daarbij behorende netwerken moet je bij de overheid zijn. De problemen zijn hiervoor gewoon te complex. 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

msj_meijerink
msj_meijerink3 jul. 2013 - 20:00

De schrijver doet precies dat waarvoor wij autochtone Nederlanders benauwd/bezorgd/boos zijn als weer een k*tmarokkaantje op straat iets onoirbaars heeft uitgevreten: wegkijken en de bal bij de overheid leggen, in plaats van de dominante rol van de ouders buitenshuis (volgen de Nederlandse mores) te benoemen. De ouders zijn in ons land óók op straat het eerst verantwoordelijk voor het doen en laten van het kroost en en niet de overheid. Dus daarom begint alle opvoeding van jongeren bij de ouders, daarom moeten zij als eersten hun kinderen aanspreken en corrigeren. Daarna, als dat dreigt mis te gaan, komt pas de overheid (politie, hulpverlening en of welzijnswerk) in beeld. Als je je als ouders en of gemeenschap daaraan wilt onttrekken kun je beter gaan! Dat hebben bijv. Aboutaleb en Marcouch en nu ook Wijbenga meerdere keren gezegd.

TheRealHandyman
TheRealHandyman3 jul. 2013 - 20:00

Dus je bent allergisch voor eigen verantwoordelijkheid? Wat er nu gebeurd is precies wat we allemaal wilden. Vanuit eigen gelederen wordt er over gesproken dat er een oplossing moet komen, maar nu bevalt de oplossing niet, dus gooien we Wilders in de strijd en vinden we het weer geen oplossing? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ik ben blij dat medemensen het zelf wel inzien, dan kunnen die paar linkse kwakzalvers gewoon blijven huilen terwijl de rest van Nederland echte oplossingen zoeken met elkaar.

opgeheven
opgeheven3 jul. 2013 - 20:00

Jongens worden niet van de één op de andere dag topcrimineel. Dat is een geleidelijk proces. Als een 25 jarige kilo's coke verhandelt is het voor de ouders inderdaad te laat. Op het moment dat hij als 14 jarige om 3 uur snachts niet thuis is, met scooters thuiskomt die hij niet kan betalen, met verkeerde vrienden omgaat enz. Dan is het nog iets waar ouders wat aan kunnen doen. Het probleem is dat het ze geen zier interesseert, en dan als hun zoon 10 jaar later wordt geliquideerd, dan is het opeens de schuld van de overheid die de zware criminaliteit aan had moeten pakken. Laat me niet lachen.

Khalidow
Khalidow3 jul. 2013 - 20:00

Raar is het eerste woord waar ik aan denk als ik zie dat veel Marokkaanse jongeren (helaas) deel uitmaken van een zwarte circuit waarin iedereen elkaar overhoop schiet en nergens voor terugdeinst. Ten eerste is dit zorgelijk, maar geheel niet onbelangerijk, omdat zij moslims zijn. In ONS geloof is het hoe dan ook verboden om drugs te dealen, te stelen, te overvallen etc. Iedere seconde kan ons laatste zijn, en geloof mij, dit is absoluut niet uit te leggen aan Allah. We hebben eten, te drinken, school en nog veel meer, maar toch willen helaas sommige Marokkaanse jongeren vliegen i.p.v. te kiezen voor de normale pad tot een mooi (rijk) welvarend leventje. Tevens zouden (sommige) Marokkanen dit niet moeten doen, omdat wij over uitzonderlijke talenten beschikken (zoals voetbal etc.).We zijn net als veel andere mensen in staat om op een normale manier ons brood te verdienen. Oplossingen zijn er uiteindelijk ook zeker, zo ben ik er een voorstander van om straffen FORS te verhogen en hen naar werkkampen te sturen waar ze ZEKER zullen waarderen dat een normaal leventje toch nog niet zo slecht is. Daarnaast vind ik dat de ouders die, ondanks dat ze van Allah de opdracht hebben gekregen om op hun kinderen te passen/letten, ook keihard moeten worden aangepakt (bijvoorbeeld stoppen van uitkering). Maatregelen die zeker nodig zijn aangezien veel Marokkaanse ouders met hun gedachten in Marokko zijn, terwijl men daar slechts een vakantie doorbrengt en we hier aan onze toekomst moeten en zullen bouwen. De oplossingen zijn hard, maar in deze tijden zeker nodig om deze 'moslims' weer op het pad te krijgen die ze behoren te volgen. Nogmaals we hebben hier alles (eten, drinken etc.) en veel Marokkanen doen het hier goed, we zullen dus alles in het werk moeten stellen om hen die dat niet doen genadeloos te straffen

JoopSchouten
JoopSchouten3 jul. 2013 - 20:00

http://www.doorbraak.eu/gebladerte/60059d03.htm