Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heropen de cultuursector

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
theater

© cc-foto: sabinevanerp

Desnoods via een juridische procedure.
Het slot moet nu echt van de cultuursector af. Het is disproportioneel dat de IKEA en de Bijenkorf wel open zijn, maar theaters, musea en bioscopen niet. En mocht het kabinet niet snel handelen, laten we dan doen wat onze zuiderburen deden: die wonnen een kort geding tegen de staat en dwongen zo heropening af.
We zien het allemaal: de cultuur is keihard geraakt door de coronacrisis. En waar de sector aanvankelijk het braafste jongetje van de klas leek – protesten bleven lang achterwege – is het nu tijd voor een stevige vuist. Straatacties, demonstraties en de plotselinge opening van horeca: de overheid staat het oogluikend toe of greep niet in. Maar als de cultuur een ludieke en fijne actie organiseert, besluit het gros van de burgemeesters ineens dat er gehandhaafd moet worden. Dat is oneerlijk. Of in de woorden van de Belgische Raad van State: disproportioneel
Laten we niet vergeten dat cultuur een gezondheidskwestie is. Kunstenaars voeden het kritisch en creatief kijk- en denkvermogen van ons land. Toen het kabinet bij de laatste persconferentie besloot om de roep van de sector opnieuw te negeren, nam de boosheid meteen flink toe. Inmiddels lijkt de juridische weg haast de enige uitweg. In België werd er eerst lacherig gedaan over de gang naar de rechter, maar inmiddels weten we dat het werkt. Want: als de meeste andere sectoren open zijn, waarom dan niet de cultuur? Als er één branche is die weet hoe je bezoek op afspraak organiseert, zijn zij het wel.
Essentieel belang Binnenkort komt het kabinet met een visie over hoe we met coronavirus zullen moeten leren leven. Dat betekent dat Nederland uit de modus van het overleven zal stappen. Hoe doen we dat? Volgens filosofe Marli Huijzer woelt onderliggend aan de crisis de vraag naar sterfelijkheid. Een vraag die we nu ontwijken en spannend vinden. Toch is het júist de cultuursector, de plek van verbeelding, verwondering en kritiek, die ons kan helpen om na te denken over dit soort essentiële vragen. Kortom: cultuur is van levensbelang!
Daarom zeggen wij: heropen de cultuur zo snel mogelijk. Desnoods via een juridische procedure.
Marc Newsome – Voorzitter Netwerk Cultuur PvdA Mark Gerrits Henk Hofstra Julie d’Hondt Mirjam Sweid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

pahan
pahan21 jan. 2022 - 6:53

'Kunstenaars voeden het kritisch en creatief kijk- en denkvermogen van ons land. ' Dat is me nogal een stelling. En zo duidelijk niet waar dat dat geen argument is om wat dan ook maar open te gooien.

Cam Millo
Cam Millo19 jan. 2022 - 16:58

Nog even geduld. Week of drie en dan gaan ook wij over naar het endemisch verklaren van Corona. In Engeland gebeurt dat nu en aangezien we wat achterlopen op Engeland duurt het bij ons wat langer

AlexanderVolken
AlexanderVolken19 jan. 2022 - 16:54

Cultuur is wellicht van essentieel belang, maar de vraag is of je alleen van cultuur kunt genieten in een theater of museum. Ook als er geen pandemie is, worden deze instellingen slechts door een kleine elite bezocht. (Voor de rest van de populatie is het kennelijk minder essentieel.) Laat deze elite een inzameling houden om de medewerkers te steunen en gewoon een paar weekjes wachten. En ondertussrn genieten van de cultuur op straat.

1 Reactie
antipanda
antipanda20 jan. 2022 - 12:26

Hoezo elite. Als je in de zomer langs het van gogh museum komt of het anne frank huis dan staar er een rij van een halve kilometer. De aantrekkingskracht van een stad als amsterdam komt voor een groot deel omdat iedereen onze musea wil bezoeken of de alternatieve cultuur wil opsnuiven. (die inmiddels al aardig om zeep geholpen is al voor corona). En dan heb je natuurlijk nog de theater en muziekfestivals zoals oerol, de zwarte cross, noorderzon... (bepaald niet elitair). Die organisaties moeten ver van tevoren beslissen wat ze deze zomer gaan doen. Een flink aantal is al omgevallen en het technisch personeel vertrekt naar andere sectoren vanwege de onzekerheid. En elke keer wordt er gezegd een paar weekjes wachten is toch niet zo erg.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jan. 2022 - 14:33

Ik kan me voorstellen dat het voor de cultuursector erg zwaar is, maar de gemiddelde Nederlander kan beter nog een paar weken zonder theater, museum en bioscoop dan zonder niet noodzakelijke winkels. Dus als je dan toch een indeling moet maken dan kun je dat beter doen adhv wat de gemiddelde Nederlander wil ipv wat de sectoren willen.

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 12:25

“Het is disproportioneel dat de IKEA en de Bijenkorf wel open zijn, maar theaters, musea en bioscopen niet. “ Waarom disproportioneel? Ik kan me heel goed voorstellen dat als je in een verhuizing zit, uit elkaar gaat of op kamers dan het op enig moment wel essentieel is dat je wat huisraad kunt kopen. Dat lijkt me in dergelijke gevallen wat essentiëler dan een film kijken bij Pathé thuis ipv in de bioscoop of een paar weken later uit eten of naar het theater gaan. Als je besluit dat niet alles tegelijk open kan dan kan ik me deze volgorde wel voorstellen.

15 Reacties
Nejras
Nejras19 jan. 2022 - 13:01

@jozias De essentiële spullen van de Ikea kunnen gewoon online besteld worden. Hoe zo is het logisch dat cultuur achteraan staat? Cultuur is geen abstract iets: het is een sector waar velen werken. En we hebben nu al twee jaar praktisch een beroepsverbod. Openen/sluiten op basis van huisnummers zou nog eerlijker zijn dan het huidige gekots op de cultuur sector. De ene dag de even nummers, de andere de oneven. ????

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jan. 2022 - 13:29

'Ik kan me heel goed voorstellen dat als je in een verhuizing zit, uit elkaar gaat of op kamers dan het op enig moment wel essentieel is dat je wat huisraad kunt kopen. ' En dat theatermakers en muzikanten gewoon hun brood kunnen verdienen is natuurlijk minder essentieel als dat jij bij Ikea kan shoppen. Je reactie illustreert perfect de denkwijze van domrechts. Shoppen is essentieel, dat er mensen zijn die geen inkomen hebben is onbelangrijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jan. 2022 - 13:34

Als je op kamers gaat wonen kun je vast wel wat spullen uit het ouderlijk huis meekrijgen. Daarbij kan ik de kringloop aanbevelen. Voor de lockdown nog net een complete uitneembare boekenkast bemachtigd (voor de prijs van 1 losse nieuwe plank van het "merk").

Starter2
Starter219 jan. 2022 - 13:39

Joe, theatermakers en muziekanten krijgen gewoon coronasteun. Net als andere getroffen sectoren. Voor cultuur is zelfs een extra steunpakket. Maar met Sanne Wallis de Vries heb ik geen medelijden, die eet geen boterham minder in deze tijd.

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 13:50

@Nejras en Joe Het argument was niet dat de kunstenaars zelf niet rond kunnen komen. Daarin is de cultuursector natuurlijk niet anders dan andere sectoren waarin al dan niet vanwege sluitingen minder werk is. Hoewel veel kunstenaars gewoon kunnen werken en geld kunnen verdienen is dat voor sommigen niet het geval. Meestal niet de kunstenaars zelf maar de niet creatieve mensen die in de sector werken maag nogmaals de cultuursector is daarin niet anders dan andere sectoren en vice versa. Het argument was echter: "Kunstenaars voeden het kritisch en creatief kijk- en denkvermogen van ons land." Het gaat dus niet om het inkomen van de mensen in de cultuursector maar het welzijn van de bezoekers. En daarbij moet je afvragen of het welbevinden van een bezoeker aan een museum zo erg geschaad wordt als dat nog een week of duurt. Dan kan ik mij voorstellen dat voor sommige mensen het inrichten van hun huis wel even wat nijpender is. En als je een babykamer moet inrichten dan is een opmerking dat je bij de kringloop wel een kast kunt halen een beetje in de categorie 'dan zet je tot een dvd' tje op' overigens waren de kringloopwinkels net als de Ikea ook gewoon dicht.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jan. 2022 - 14:09

'theatermakers en muziekanten krijgen gewoon coronasteun.' Vandaar dat velen het water inmiddels aan de lippen staat. Misschien moet je je oor eens wat beter te luisteren leggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jan. 2022 - 14:39

Ik ga u niet vermoeien met de inrichting van jongeheer Defoes babykamer van destijds.

LHTJ
LHTJ19 jan. 2022 - 14:53

starter Verdiep je eens in die coronasteun. Het is sowieso bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken, los van het eigen inkomen. Daarbij vallen gigantisch veel ondernemingen erbuiten. Er is een grote groep ZZPérs die überhaupt geen rooie rotcent krijgen. Dit is trouwens niet alleen in de cultuursector zo maar gewoon over de hele linie.

Starter2
Starter219 jan. 2022 - 15:17

Vandaar dat velen het water inmiddels aan de lippen staat. Misschien moet je je oor eens wat beter te luisteren leggen. Want? Iedereen wordt getroffen door de coronacrisis mensen met een winkeltje, de trompetist van het concertgebouw. Worden allemaal geholpen. Of het voldoende is, dat is de vraag. Maar er is nu eenmaal een afweging gemaakt de ene sector eerder open te doen dan de andere. Dat laat onverlet dat ik deze actie wel prima vind en dat de burgemeester nogal overspannen reageren.

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 15:25

@joe Ebbinge verdiend zijn geld ook gewoon met tv, Youp met zijn columns etc dus Dlbe artiesten hoef je echt geen medelijden te hebben. Ook schrijvers, schilders, dichters, tv en film acteurs, technici bij tv en film etc, musici kunnen nog gewoon of grotendeels werken. Er is inderdaad een deel van het ondersteunende personeel wat werkzaam is in theaters of in een tournee of in een museum of bij podia die geen inkomen hebben. Daarvoor gelden dezelfde regelingen als in andere sectoren. Maar als je tijdelijk extra inkomen nodigt hebt dan hadden ze bij de ggd ook nog personeel nodig tegen behoorlijke uurtarieven. Dat doet het horecapersoneel ook.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jan. 2022 - 16:08

'En daarbij moet je afvragen of het welbevinden van een bezoeker aan een museum zo erg geschaad wordt als dat nog een week of duurt.' Waar jij totaal aan voorbij gaat is dat kunst en cultuur voor veel mensen zeer belangrijk zijn. Een goede voorstelling of tentoonstelling geeft dat soort mensen energie waardoor ze zich prettiger voelen en beter presteren. Maar goed voor iemand die de Ikea en leven volgens de regeltjes zo belangrijk vindt is dat ongetwijfeld de ver van zijn bed show.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jan. 2022 - 16:15

'Maar als je tijdelijk extra inkomen nodigt hebt dan hadden ze bij de ggd ook nog personeel nodig tegen behoorlijke uurtarieven. ' Daar werken ook mensen uit de cultuursector. Neemt niet weg dat de overheid het dat soort mensen al bijna twee jaar onmogelijk maakt hun vak uit te oefenen. Twee jaar moeten stilstaan is nogal wat. Ik ben benieuwd hoe jij zou reageren als men zou zeggen: 'Jozias je mag je beroep niet meer uitoefenen. zet je business maar stil, ga maar fijn prikken zetten bij de GGD, en ik wil je niet horen piepen'.

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 17:00

@joe Zoals ik al aangaf is dat punt terecht. Maar niet anders dan andere sectoren waar dit speelt. Maar dan moet je niet aankomen met argumenten alsof het niet om je eigen werkgelegenheid en inkomen gaat maar omdat jouw kunstvorm zo verheffend is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 jan. 2022 - 18:06

'Maar dan moet je niet aankomen met argumenten alsof het niet om je eigen werkgelegenheid en inkomen gaat maar omdat jouw kunstvorm zo verheffend is.' Proest! Het gaat helemaal niet om mijn eigen werkgelegenheid/inkomen. Ik verdien mijn geld in een heel andere sector. Voor mij zijn kunst en cultuur echter wel heel belangrijk vanwege de energie en de inspiratie die ik eruit haal. Maar goed dat snappen de meeste VVD-ers toch niet. Voor hen zijn er de Toppers en dixieland. En oja wat betreft de noodzaak van het openstellen van je Ikea, je kan ook gewoon online bij ze bestellen. Dat kon ook tijdens de lock-downs.

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 21:33

@joe Ik heb het niet over jouw persoonlijke inkomen. Maar de argumentatie wisselt voortdurend. Eerst ging het om: “ Kunstenaars voeden het kritisch en creatief kijk- en denkvermogen van ons land.” Daarna ging het om: “ En dat theatermakers en muzikanten gewoon hun brood kunnen verdienen is natuurlijk minder essentieel” En nu gaat het weer om: “Voor mij zijn kunst en cultuur echter wel heel belangrijk vanwege de energie en de inspiratie die ik eruit haal.“ Nogmaals dat zijn twee verschillende zaken. Ik snap dat u en nog een paar duizend mensen graag naar het theater wil, maar mensen willen ook graag hun sport op een normale manier in teamverband uitoefenen, mensen willen ook graag de sportwedstrijden van hun kinderen bekijken of naar het stadion bij hun favoriete voetbalclub, of uit eten of als student mensen ontmoeten in een café of op een festival etc etc iets wat nu allemaal niet kan. En natuurlijk heeft iedereen zijn eigen hobby. Maar hoe erg is het nu echt om 2 of 3 weken te wachten voordat je naar een museum of theater kan? En natuurlijk kan je dingen online bestellen maar als je als je geld uitgeeft aan een inventaris of keuken dan is het handig dat je het ook in het echt ziet. Dat is nogmaals in de categorie danser je maar een dvd op.