Joop

VVD koopt tijd om wonden Rutte te laten helen

  •  
06-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Slothoorzitting onderzoekscommissie Uitvoeringsorganisaties

© DEN HAAG - Herman Tjeenk Willink, Oud-senator en oud vice-voorzitter van de Raad van State, tijdens de slothoorzitting van de tijdelijke commissie die onderzoek doet naar het functioneren van

Herman Tjeenk Willink wordt informateur. Dat hebben de 17 fractievoorzitters in een overleg onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib besloten. In een Kamerdebat zal de benoeming van Tjeenk Willink dinsdagmiddag worden bekrachtigd. De NOS meldt :
" In dat debat zal blijken welke partijen voor Tjeenk Willink zijn als informateur. Forum voor Democratie-leider Baudet en PVV-leider Wilders in ieder geval niet, zeiden ze na de bijeenkomst. Wilders zei verder dat hij een motie gaat indienen voor nieuwe verkiezingen."
De 79-jarige PvdA’er heeft ruime ervaring met kabinetsformaties. In 1972 was hij betrokken bij de vorming van het kabinet-Den Uyl. Hij was ook informateur bij de vorming van het laatste kabinet. Tjeenk Willink is oud-senator en oud vice-voorzitter van de Raad van State.
Update 22:40 uur In het debat in de Tweede Kamer stelde Rutte dat hij wil praten de verhouding tussen de Tweede Kamer en het kabinet, en over een andere bestuurscultuur. Hij wil af van de gewoonte om alle afspraken in vooroverleg af- en dicht te timmeren. Daarin vindt hij onder meer D66-leider Kaag aan zijn zijde. NRC constateert dat de verhouding tussen de twee partijleiders is opgeklaard. Voorlopig gaat het er vooral om de tijd alle wonden te laten helen, constateert de krant.
"Vooralsnog kopen de partijen tijd. Tijd die de VVD nodig heeft omdat in de drie weken die Tjeenk Willink heeft, voordat hij een eindverslag moet voorleggen aan de Kamer, de publieke opinie in het voordeel van Rutte kan kantelen. Tijd die het CDA nodig heeft om de interne crisis op te lossen en de banden met Pieter Omtzigt aan te halen. En óók tijd waarin het vertrouwen van linkse partijen hersteld kan worden. Want Rutte uitsluiten zoals de ChristenUnie, doen GroenLinks en de PvdA niet. Jesse Klaver en Lilianne Ploumen verwezen dinsdag steeds weer naar de motie van wantrouwen die ze eerder hadden gesteund, maar wilden niet zeggen of dat ook betekent dat ze definitief niet meer met Rutte in een kabinet kunnen."
De NOS inventariseert de stemming bij mogelijke coalitiepartijen en ziet Rutte IV aan het einde van een geitenpaadje liggen. Of die bestemming ook echt bereikt gaat worden moet de komende weken duidelijk worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (161)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 apr. 2021 - 10:54

Dit kan allemaal best snel, lijkt me. Marks spanwijdte van zijn geheugen in aanmerking nemende, is-ie afgelopen donderdag al lang weer vergeten. Een slecht geheugen is een conditio sine qua non voor elke politicus, dus zeker voor eentje van VVD-huize. Dit gaat gesmeerd, zand erover, recht zo-die-gaat. Het was maar voor de bühne, wat dacht je wat? Kill, kill, kill. (Onlangs zag ik de documentaire 'Freak Power', die de gooi naar het burgermeesterschap van Aspen van de gonzo-journalist Hunter S. Thompson belicht. Daar moet 'links' Nederland (3 man en een paardenkop) toch eens naar kijken).

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 apr. 2021 - 10:58

De spanwijdte van Marks geheugen in aanmerking nemende, etc

Fredje3
Fredje37 apr. 2021 - 10:53

[VVD koopt tijd om wonden Rutte te laten helen] Onzin, Niet de VVD doet dit, ze doen dit allemaal. Elke partij die niet voor de voeten van Rutte spuugt en de zaal uitloopt is mede schuldig hieraan.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -7 apr. 2021 - 10:51

Kaag: "" het was een persoonlijk gesprek met Rutte waar even aangestipt werd dat Bergkamp gekozen moest worden'' En zo geschiedde; Tjeenk Willink zag het al aankomen en verstandig gezegd dat hij pas morgen begint met de formatie. Die komt er wel uit met zijn stoelendans ... hoop niet dat hij zich in de rondte moet draaien om zijn voorstel te verdedigen en argumenteren.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 12:56

Rechtse Bal Zo jammer toch, dat bepaalde partijen er alleen maar van kunnen dromen om eindelijk eens te kunnen afzien van hun machtspositie, ten behoeve van het Nederlandse volk. Trouwens, uw weergave van de woorden van Kaag klopt niet. Het kan natuurlijk zijn, dat ze dat bedoelde, maar gezegd heeft ze dat niet.

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2021 - 10:20

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 11:43

Ja. Dat had ik wel door. Had jij door dat het zonder de VVD, dus D66 met andere partijen wél misschien mogelijk is? Zeker als het een minderheidskabinet wordt. Dat is ook een optie. En aangezien de hele Kamer, inclusief (in woorden) de VVD, vindt dat de bestuurscultuur moet veranderen, is het toch nu het moment.

ton14024
ton140247 apr. 2021 - 11:50

Lache dit. Slimme mensen maken de makkelijke som.

harmmeijer
harmmeijer7 apr. 2021 - 8:49

De twee grootste partijen laten er geen gras over groeien. Het gekonkel is alweer begonnen. Tijdens de Pasen hebben Kaag en Rutte ‘even met elkaar gebeld’. Een dag voor de verkiezing van de 2e Kamervoorzitter komt D66 nog even snel met een kandidaat aanzetten.

8 Reacties
harmmeijer
harmmeijer7 apr. 2021 - 9:26

Ik ben het zelden of nooit met Wilders eens, maar nu wel. Gisteren tijdens een debat met Kaag over het telefoontje tijdens de Pasen noemde hij het beestje bij de naam: het stinkt.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 9:47

Met een zeer ervaren kandidaat, die een achtergrond heeft die behoorlijk ver weg licht van de VVD en D66. Als die actief was, eerder oppositie dan coalitie. Een uitstekende kandidaat. Zo ook door de kamer beoordeeld.

WiebeI
WiebeI7 apr. 2021 - 10:06

Wat u framed als gekonkel is constructief overleg tussen de winnaars van de verkiezingen. U bent er tegen dat er overleg wordt gepleegd tussen partijen? U overlegt ook nooit met anderen om tot een gemeenschappelijk resultaat te komen? U vindt het onethisch als meerdere partijen tot eenzelfde conclusie komen? U vindt het verdacht als 2 of meer personen dezelfde mening hebben? U bent altijd volstrekt eerlijk en transparant over wat u vindt?

gimli55
gimli557 apr. 2021 - 11:33

@Wiebel Kwam er geen transparantie en nieuw leiderschap met Kaag, uiteraard voor de verkiezingen. Na de verkiezingen blijft machtspolitiek over. Dat mag, maar noem het dan niet transparant en nieuw leiderschap, dan is het nog meer van hetzelfde en is machtspolitiek leidend in een neoliberaal systeem. Dit beschadigt meer en zeker als blijkt dat Rutte 4 al in de coulissen klaar staat om nog meer ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie over Nederland uit te rollen. Niets geleerd, de macht gaat boven alles. Ook dat mag, maar probeer het dan net te verkopen als betrouwbaar en integer. Neoliberalisme is afbraak, corrupt, repressief, onbetrouwbaar, leugenachtig en heeft last van geheugenverlies.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 12:21

@gimli. In het laatste kan ik me wel vinden. Maar hier: "Kwam er geen transparantie en nieuw leiderschap met Kaag, uiteraard voor de verkiezingen. Na de verkiezingen blijft machtspolitiek over." ben je een beetje snel mee. Ze moet nog beginnen. En ze wil bij nul beginnen: alles open latend. Iedereen opnieuw een kans gevend. Is dat machtspolitiek?

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 13:04

Merel Laat u toch niet zo meeslepen. Natuurlijk wordt er 'gekonkeld'. Zelfs een Wilders zal daar niet aan ontkomen. Het is maar de vraag, hoe open zoiets gebeurt en tot hoever zoiets acceptabel we dat acceptabel vinden en vooral hoeveel macht we hebben, er dan een ander stempel op te drukken. En als Kaag al konkelt, dan is ze daar duidelijk over: Ze heeft gebeld heeft en ze heeft iemand van haar partij voorgedragen. Het is dus aan Wilders en u, om maar naar believen en voor de vuist weg te bepalen dat er iets stinkt. (Al kan het de eigen adem zijn!)

harmmeijer
harmmeijer7 apr. 2021 - 13:25

@ Zandb Kaag die de mond vol heeft van ‘transparantie’, ook in aanloop naar de verkiezingen, is ook al niet meer te vertrouwen.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 16:13

Merel U vertrouwt Kaag niet. Dat mag hoor, maar dat is wel heel wat anders, dan dat u stelt dat ze niet te vertrouwen is.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn7 apr. 2021 - 8:39

De deal is al lang gemaakt. Rutte laat de VVD een Kamervoorzitter van D66 steunen en dan mag hij van Kaag opnieuw MP worden. Hoorde ik iemand het woord “achterkamertjespolitiek” mompelen?

5 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 8:56

konijn U veronderstelt achterkamertjespolitiek? Nou. Ik kan u dit zeggen: Welke formatie er dan ook uiteindelijk met welke premier ontstaat, ik kan die er verantwoordelijk voor is/zijn beschuldigen van het gebruik van de achterkamertjes. Zondermeer. Kortom; u zegt dus helemaal niets.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn7 apr. 2021 - 9:31

@ Zandb Dank voor uw erudiete bijdrage. Zoals ze in ons parlement eufemistisch uitdrukken: “Ik hoor het u zeggen”...

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 9:51

Verdiep je eens in de achtergrond van Herman Tjeenk Willink. Die verkondigt al sinds de jaren 80 dat de politieke cultuur de verkeerde, te gesloten kant op gaat. Tijdens zijn actieve aanwezigheid gaat het niet gebeuren dat de bestaande cultuur (met de VVD voorop) gehandhaafd blijft.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 12:51

konijn Was ik al bang voor, dat u mijn bijdrage niet doorgrondt. Wanneer u die al als erudiet waardeert, dan zegt dat in wezen al meer dan genoeg. En wat ik beweer eufemisticeert u allesbehalve tot door te zeggen: "Ik hoor het u zeggen". Met die worden onderstreept u nog eens, dat u niets begrijpt van wat ik 'bijdraag'.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn7 apr. 2021 - 13:15

@ Zandb U papegaait.

Norsemen
Norsemen7 apr. 2021 - 8:36

D66, CDA, PvdA en GL zouden moeten doen wat CU heeft gedaan. Zeggen dat ze wel met de VVD verder willen, maar niet met Rutte. Dan kan de VVD wel blijven roepen dat andere partijen niet gaan over het personeelsbeleid van hun partij, maar dan wordt het wel heel zichtbaar voor iedereen dat partijbelang voor landsbelang gaat.

3 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 8:59

Norsemen Eens. Een motie van afkeuring heeft het in zich, dat wie hem treft zijn conclusies trekt, zeker gezien het ternauwernood ontsnappen aan een motie van wantrouwen. Wie de eer dan niet aan zichzelf weet te houden, die moet dan maar voelen wat dergelijke moties werkelijk betekenen. Kamer, neem u zelf serieus.

Haz
Haz7 apr. 2021 - 9:22

Norsemen Dat gaat toch niet meer gebeuren. Dan hadden ze dat al moeten doen na de oproep van de SP.

Paul250371
Paul2503717 apr. 2021 - 12:51

Ik zou het een grote schande vinden als Klaver besluit te gaan ouwehoeren met Tjeenk Willink. Nooit met deze oplichters en leugenaars meeregeren.

Bouwman2
Bouwman27 apr. 2021 - 8:14

Gisteren pleitte Zegers voor echt dualisme in de Kamer, vernieuwing en verjonging. Dualisme?Verjonging? Nog meer ruzie in de zandbak? En dan moet een leidster die al jaren met pensioen is komen om te disciplineren? De Kamer moet zich schamen, en betere wetten maken, en niet anderen de schuld geven voor broddelwerk in haast vervaardigd. Dat is primair de opdracht. Vakwerk leveren en je emoties reageer je maat thuis af. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.

Uilenspiegel
Uilenspiegel7 apr. 2021 - 8:13

Stel de formatie gaat zich voortslepen, is er dan een man/vrouw overboord? Het demissionair kabinet zal dan als een soort van zakenkabinet op de "huisraad" passen. En alleen bij nagenoeg kamerbrede steun, iets spannends op de agenda zetten. Lijkt mij heerlijk rustig. Daarnaast en gelukkig gaan maatschappelijke ontwikkelingen gewoon door. Trends in de energietransitie of in de industrie zijn niet te keren. Kortom kikkerland Nederland zal er niet perse slechter van worden.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 10:07

"Lijkt mij heerlijk rustig". Denk je dat ze daar in Groningen, al jarenlang wonend in bouwval door aardbevingen, net gehoord dat de NAM niet wenst te vergoeden, daar zo over denken? Dat de tienduizenden, ook al jaren in steeds diepere schulden dankzij de overheid, tijdens de toeslagenaffaire, daar zo over denken?

Uilenspiegel
Uilenspiegel7 apr. 2021 - 11:11

@vdbemt Ik denk dat je voor het oplossen van die problemen geen kabinet nodig hebt. Gewoon uitvoerende instanties eindelijk eens de opdracht geven (vanuit de kamer) om: "uit te voeren" en bij gebrek daar aan de boel sanctioneren, dwz uitvoerders ontslaan. Daar hoef je verder geen politiek steekspel meer van te maken.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 13:50

@Uilenspiegel. "Gewoon uitvoerende instanties eindelijk eens de opdracht geven (vanuit de kamer) om: “uit te voeren” Als het zo zou kunnen, hebben we nooit een kabinet nodig. De 2e kamer geeft gewoon de opdracht. Uitvoerende instanties vallen onder de verantwoordelijkheid van ministers uit een kabinet. We hebben nu geen kabinet. Een demissionair kabinet dat lopende zaken afhandelt. Maar geen nieuwe (wijzigingen doorvoeren). Dat gaat dus niet gebeuren.

ZonderNaam2
ZonderNaam27 apr. 2021 - 8:04

Rutte heeft een grote schare bewonderaars onder het volk, die bij dit soort zaken alleen maar goedkeurend knikken dat Mark dit allemaal vakkundig oplost. Maar de VVD moet zich beseffen dat bij de grote meerderheid van het volk die NIET op de VVD gestemd heeft Rutte inmiddels geen enkel krediet meer heeft.

4 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 9:01

Naam Ik weet het nog niet zo net. Wanneer er nu verkiezingen worden gehouden en Rutte zou bij z'n standpunt blijven, dan verwacht ik dat hem en de VVD dat heel zuur opbreekt.

Haz
Haz7 apr. 2021 - 9:39

Dat vind ik altijd zo'n loos argument... geen enkele partij heeft de meerderheid van het volk achter zich. Dan moet je dus meer dan 75 zetels hebben. Dus dan kan je dat als verweer op alle argumenten gebruiken van welke partij dan ook.

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 apr. 2021 - 9:50

zand - maar er worden nu geen verkiezingen gehouden en ik denk dat zowel d66 als vvd tegen zullen zijn want niets aan te winnen. Dus een vrome wens. Die informateur/onderzoeker krijgt drie weken de tijd. Belachelijk. Als die partijen nu nog niet weten wat ze willen dan weten ze het nooit. Maar behalve CU en SP willen ze allemaal wel met Rutte regeren. Dat is duidelijk. Dus zoek een of twee partners bij VVD66 en we hebben een regering. Belangrijkste taak, coronabestrijding met alle maatregelen van belang. Want heus het gaat failisementen regelen en de staatskas is niet onuitputtelijk dus de steunmaatregelen komen linksom of rechtsom aan een eind. Vandaag D-reizen.

ZonderNaam2
ZonderNaam27 apr. 2021 - 11:10

@ Haz Natuurlijk hoef je partij niet direct een absolute meerderheid te halen, maar Rutte is heel hard op weg om iedereen behalve zijn trouwste fans tegen zichzelf in het harnas te jagen.

Eric Minnens
Eric Minnens7 apr. 2021 - 7:38

Op Sigrid Kaag Het is maar een vraag, En ik stel hem niet graag, Maar hoe staat de kraag Van Kaag vandaag? Ze werkt in Den Haag En springt hoog of laag, Maar bezorgt mij gestaag Pijn in de maag. Als een zeurende zaag Zet ze alles op de waag. Dat ik dit nog verdraag... Vind je ''t gek dat ik klaag...

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman27 apr. 2021 - 8:17

Men heeft zich blindgestaard op Kaag. D66 is een trombone, naar voren en dan weer terug. Als HAFMO er nog was had ie er wat van gezegd.

HappyBuddha
HappyBuddha7 apr. 2021 - 8:49

Kaag maakt zo'n indruk op Minnens dat zij hem zelfs heeft kunnen verleiden tot het schrijven van poessie

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 9:08

Eric Ik vind het niet gek dat je klaagt, maar wel dat je dat zo uitgesproken over Kaag doet. Dat Kaag u meer pijn in de maag bezorgt, dan andere politici, in deze kwestie, dat ligt dan meer aan u en uw maag dan aan Kaag. Kaag is in eerste instantie niet verantwoordelijk voor de 'loop van de geschiedenis' en deze gênante gang van zaken. Ze stelt teleur u teleur, dat kan ik me voorstellen. Mij ook. Maar hou het wel een tikje realistisch.

Eric Minnens
Eric Minnens7 apr. 2021 - 10:30

@Zand "Maar hou het wel een tikje realistisch." Ik zou wel willen, maar dat rijmde niet op Kaag.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 13:05

Eric "Het was goed bedoeld maar het leidde tot niets", zong Robert Long.

Eric Minnens
Eric Minnens8 apr. 2021 - 3:43

Waar of niet waar? Ergens in ons land Woont zekere Zand. Deze heer van stand Is een merkwaardige klant. Hij schrijft in Joop's krant, In belerende trant. Is er niets aan de hand, Gaat hij toch over de rand. Het is een teken aan de wand, Maar voel je 'm aan de tand Dan roept hij moord en brand. Zo ontstaat er geen band.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 7:18

Zoals D66 tijd kocht om zaakjes onderling af te stemmen met de VVD! Je kunt nl. na al die moties niet op nul beginnen, daar moest de VVD juist voor wijken. D66 is ook gewoon een ordinaire rechtse machtspartij die heel veel van de VVD geleerd heeft en aan de VVD te danken heeft. Twee handen op een buik.

4 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 9:14

Minoes U zou het wel weten, begrijp ik. Weg met de democratie, als die twee partijen de mogelijkheid biedt - tenminste zoals u dat ziet - als twee handen op één buik te fungeren!

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 10:19

Zandb. U zegt het, twee partijen, die de democratie om zeep hielpen! De PvdA en de VVD deden het in paars. We zitten sinds die tijd in de ellende. Rutte verdeelt en heerst...... Wie erin trapt, gaat eraan. Kaag is hopelijk intelligenter dan Samsom en gaat subtieler te werk. De nulstand houden tot zijzelf in de plus komt en niet Rutte.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 13:09

Grijsje Dat zeg ik niet, dat die twee partijen de democratie om zeep helpen. Ik zeg dat de democratie het mogelijk maakt, dat deze twee partijen, als twee handen op één buik kunnen fungeren en dat de enige manier omdat tegen te gaan is, zo je dat zou willen, dat je de democratie zo ombouwt, dat zoiets niet mogelijk is. En de enige mogelijkheid die ik zie, is 'afschaffen' van die democratie.

Gerygrr
Gerygrr7 apr. 2021 - 13:28

Oké Zandb, Weg met de democratie, als die de mogelijkheid biedt dat twee partijen enz. Dat zei u, als reactie op Minoes. Een interpretatie van u richting Minoes. De democratie is vooralsnog niet te vervangen door een beter systeem. De constatering van twee handen op 1 buik is kritiek op het huidige functioneren van de democratie. Het sluiten van verbonden en het uitsluiten of slinks wegwerken van de mogelijke tegenstanders. De kiezers, die nog steeds de moeite namen om een linkse stem uit te brengen en werden misleid door Kaag en media, “het momentum” Kaag, moeten gehoord worden! Niet gehoord als stemmers op Kaag, wel gehoord als de wanhopige en uitgeweken linkse stem. Dat deugt niet en is ondemocratisch!

Poeh, poeh
Poeh, poeh7 apr. 2021 - 7:12

Goed artikel vandaag in Trouw hoe het CDA een rol zou kunnen spelen in het manipuleren van het gaspedaal van VVD/D66, mocht het tot een kabinet komen waar het CDA aan mee gaat doen. Met de PvdA erbij zou in de betrokkenheid bij de samenleving de nadruk op individualisering en economisch gewin minder gewicht krijgen. https://www.topics.nl/een-kabinet-heeft-hinderlijke-tegenspraak-vanuit-het-cda-nodig-a15790686trouw/?context=mijn-nieuws/

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 7:07

"We willen transparantie en geen achterkamertjespolitiek". Dus vertelt Kaag dat ze Rutte heeft gebeld en wat ze in dat gesprekje zei, en meteen nemen veel mensen haar weer kwalijk, dat ze nota bene niet transparant is en achterkamertjespolitiek bedrijft. Maar weinig mensen komen blijkbaar op het idee, dat dan de vraag aan de orde is, wat 'wij', mensen, dan precies onder "transparantie" en "achterkamertjespolitiek" moeten verstaan verstaan. Nee, we verwijten liever, schrijven af, framen kortom we kiezen voor het populisme Kijk, ik begrijp echt wel, dat iemand vindt dat dingen anders moeten, maar zo iemand moet zich dan wel realiseren wat dan precies, concreet anders moet gaan. En wat daar de gevolgen van zijn of kunnen zijn. (Zie de bv Toeslagenaffaire.) En lege kreten als "transparantie" en "achterkamertjespolitiek" die helpen daar niet bij, of je die in positieve of negatieve zin gebruikt. (De goede verstaander, begrijpt dus dat ik Kaag cs niet uitsluit, vanwege haar reclame maken met dat nietszeggende begrip "transparantie". Transparantie omvat zeker wel iets meer, dan iemand bellen en vervolgens vertellen wat je gezegd hebt.) De moraal: Dàt we transparant moeten zijn, daarover krijgen we meestal geen ruzie. Wel n.a.v. de vraag, wat je dan concreet mag verwachten van iemand. Die vraag gaan we liever uit de weg, omdat je dan merkt dat werkelijk zinvol veranderen niet zo eenvoudig is. Velen worden daar moedeloos van; "Dan kun je niets meer doen", heet het dan zo populistisch. (Terwijl dat inderdaad nog niet eens altijd zo raar is, dat je besluit te accepteren dat regels (uitzonderingen zijn meestal ook regels!) nu eenmaal gevolgen hebben.) Je krijgt de handen eerder op elkaar, wanneer je dergelijke problemen dus populistisch afhandelt: na ons immers de zondvloeden. Helaas zijn er weer weinig mensen werkelijk thuis, wanneer zondvloeden zich aandienen. En spinnen populisten daar weer het meeste garen bij. En zo komen die zondvloeden weer een stukje dichterbij.

3 Reacties
Krek
Krek7 apr. 2021 - 7:57

Ik vind het een lastige materie. Aan de ene kant lijkt transparantie prachtig, en het past ook meer de tijdsgeest. We zijn er aan gewend geraakt dat alle informatie met een Google zoekopdracht te vinden is, of anders krijgen we het wel ongevraagd via een newsfeed binnen. Daardoor is de burger veelal beter, of in geval méér, geïnformeerd dan vroeger en wil meer directe zeggenschap. Aan de andere kant denk ik dat veel compromissen mogelijk zijn doordat de kamerleden een en ander vertrouwelijk hebben kunnen bespreken. Ik denk ook niet dat je dat kunt tegenhouden. Overleg achter gesloten deuren zal heus wel blijven, zowel bij de coalitie als de oppositie. Er zal uiteindelijk wel een middenweg gevonden worden, maar ik heb vooralsnog geen idee hoe die er uit zou moeten zien.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 9:16

Krek Krek. Dank voor uw eerlijke antwoord. Dat is onder meer wat ik bedoel, dat het echt niet zo makkelijk allemaal is. Een voetballer die naast schoot is natuurlijk niet goed bij zijn hoofd, wanneer die dat betreurt, wanneer hij ook raak had kunnen schieten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 apr. 2021 - 11:59

Dit zoals het is, is min of meer, uiteraard de middenweg, zoals die in de Nederlandse situatie gegroeid en beslist is.

Mark Huysman
Mark Huysman7 apr. 2021 - 6:12

Hopelijk draait het allemaal op niks uit en hebben we nog maanden (liever jaren) geen nieuw kabinet. Hoe minder nieuw beleid er gemaakt kan worden hoe beter voor het land. We weten immers dat de huidige politieke meerderheid alleen maar in staat is tot ramp-maatregelen en een demissionair kabinet kan nu eenmaal weinig nieuw beleid maken. Ik weet dat het wishful thinking is en dat men zich er wel weer uit zal draaikonten. En ik zal niet verbaasd zijn als Ploumen en Klaver met de nodige huichelachtige praatjes met de opperleugenaar in een nieuw afbraakkabinet stappen. Maar een mens mag hopen.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens7 apr. 2021 - 6:40

@Mark Huysman "Hopelijk draait het allemaal op niks uit en hebben we nog maanden (liever jaren) geen nieuw kabinet." Hier zit wat in. In ieder geval de 'second best thought'.

Rode druppel
Rode druppel7 apr. 2021 - 6:57

Als PvdA en GL dit doen is de geloofwaardigheid van geheel links naar de knoppen. Daar zal zelfs de SP last van krijgen.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 7:03

Yep, ik wens U nog jaren zonder regering (oud Chinees spreekwoord).

ZonderNaam2
ZonderNaam27 apr. 2021 - 8:07

Ja daar zit ook wat in. De Belgen hebben het om die reden ook eens een jaar zonder kabinet gedaan en dat ging ook prima.

Mark Huysman
Mark Huysman7 apr. 2021 - 8:28

[Als PvdA en GL dit doen is de geloofwaardigheid van geheel links naar de knoppen. Daar zal zelfs de SP last van krijgen.] Klopt. Rutte2 heeft ook heel links een enorme opdonder gegeven. Als partijen die voor links doorgaan rechtse maatregelen gaan nemen dan gaan mensen nu eenmaal niet denken ‘nou dan probeer ik de volgende keer maar eens een andere linkse partij’. De conclusie voor veel mensen is dat links of rechts kennelijk weinig uit maakt en je dus net goed op rechts (of extreemrechts) kunt stemmen. De enige manier waarop de SP (en Bij1 en de PvdD) kunnen groeien in een dergelijke situatie is als ze de handschoenen uittrekken en kei- en kei- keihard tegen elke rotmaatregel en elke bezuiniging en elke bevoordeling van het grote kapitaal van leer trekken en proberen getroffenen en anderen te mobiliseren. Zodat mensen beginnen te zien dat er twee soorten ‘links’ zijn. Een links dat gaat voor het pluche en een links dat de belangen van de bevolking centraal stelt.

Break on through
Break on through7 apr. 2021 - 5:18

Beste wat dit land kan overkomen is een kabinet ZONDER de VVD. Desnoods een constructie met zeven of achten partijen. Of wat mij betreft nog meer. Ik ben wel klaar met wéér de VVD met wéér meer schandalen van steeds weer een nieuwe VVDclown die de tent voor gelogen/belazerd/bestolen heeft.

5 Reacties
Bastet2
Bastet27 apr. 2021 - 6:50

Voor de korte termijn zou dat inderdaad het beste zijn, voor de lange termijn desastreus. Je weet dan al precies wat er gebeurd. Het zal aan die nieuwe regering zijn om dan de problemen op te lossen die onder Rutte 10 jaar lang zijn genegeerd of verergerd. Dat houdt in dat er lastige en vervelende keuzes gemaakt moeten worden waar uiteraard die partijen vervolgens op worden afgerekend. En dan zal dom en kortzichtig Nederland nog massaler op rechtse partijen stemmen dan ze tot nu toe deden. Dan beter de VVD dwingen verantwoordelijkheid te nemen.

WiebeI
WiebeI7 apr. 2021 - 8:14

Volgens mij heeft de VVD de verkiezingen gewonnen. U vertegenwoordigt een minderheidsstandpunt

gimli55
gimli557 apr. 2021 - 9:39

@Bastet, Als verantwoordelijkheid nemen het ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie inhoudt, liever niet. Veronderstellen dat het nu wel gebeurt, is erg naieve. Er is geen enkele reden voor dat het nu echt de "nieuwe politiek" gaat worden. Als straks het D'66 lid tot voorzitter wordt gekozen, weet je zeker dat Rutte 4 komt. Dan heeft D'66 wat binnengehaald en moet er alleen nog iets voor het CDA geregeld worden. Dan is er geen sprake van "nieuwe politiek", dan is het gewoon oude machtspolitiek.

LaBou
LaBou 7 apr. 2021 - 11:37

"Volgens mij heeft de VVD de verkiezingen gewonnen. U vertegenwoordigt een minderheidsstandpunt" Ook de VVD komt maar tot 20% van de stemmen. Dat is bij lange na nog geen meerderheid. Maar misschien moet Rutte met zijn VVD eens die grote broek aantrekken: leg het aan de kiezers voor. Wel of geen Rutte al dan niet in combinatie met de VVD.

Bastet2
Bastet27 apr. 2021 - 11:41

@gimli Natuurlijk, daar wordt je ook niet blij van. Ik ook niet. Maar als er nu een regering komt die noodzakelijke zaken serieus aan pakt, dan zullen de rechtse roependen aan de zijlijn, inclusief de VVD, daar electoraal succes mee boeken. En dan is dat voor over vier jaar een opmaat naar Bruin II, waar onrecht en racisme helemaal de vrije hand zullen krijgen. Dan toch liever nu een door D66 en Gr Links nog enigszins gecontroleerde VVD in Rutte IV. Nieuwe politiek, daar gelooft helemaal niemand in. Dat is een utopie, zolang er 2 miljoen kiezers zijn die het allemaal geen zak interesseert op wat voor partij ze stemmen, zolang ze er zelf maar niet door geraakt worden. En Rutte het maar leuk doet bij Linda op de bank...

P Haan
P Haan7 apr. 2021 - 5:09

En zo blijkt Mark Rutte de meest standvastige en meest betrouwbare politicus te zijn van het hele zootje. Dat is toch een apotheose die niemand voorzien had.

2 Reacties
Exkraker
Exkraker7 apr. 2021 - 7:26

In mijn omgeving veel mensen die op Rutte hebben gestemd. Veruit de beste Nederlandse politicus van de afgelopen tien jaar.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 9:21

Ja mensen, laten we eens objectief vast gaan stellen, wie de beste is. Laat het Eurovisiesongfestival als een schimmig achterkamertjes gebeuren aan zijn lot over en vervangen door deze objectief, feitelijk juiste wijze van vaststellen. Jules zong al: Hee, hee, koning Onbenul.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 4:45

Gerecyclede politiek! Bouwen aan een nieuw 'huis' met oude materialen.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries7 apr. 2021 - 7:21

Dat heet 'monumentaal'.

Jozias2
Jozias27 apr. 2021 - 7:32

@bert nee, circulariteit :)

itsme3
itsme37 apr. 2021 - 7:44

@Bert de Vries "Dat heet ‘monumentaal’. " Nee, dat is bouwen aan een oud huis met nieuwe materialen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2021 - 23:44

"af van de gewoonte om alle afspraken in vooroverleg af- en dicht te timmeren" Dat is leuk gezegd. Want zou kunnen wijzen naar meer parlementaire en dus democratische regereing met wisselende meerderheden, in plaats van alleen maar die van een bepaalde meerderheid. Maar ja, ze zeggen zo veel. Je kunt schimmen op een minderheids regering zelfs terwijl en als deel van een beweging naar een meerderheids vast akkoord. Als tojdelijke belofte die men later dan zogenaamd helaas toch niet meer kan waarmaken.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2021 - 23:50

Trouwens, het zal gewoon betekenen dat de VVD wel met bijvoorbeeld GL wil regeren maar ze er minder voor terug willen beloven. Als GL steunt voor een dingetje of twee maat wat ze zeggen eigenlijk te willen word steeds weggestemd door de PVV et al.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 apr. 2021 - 23:00

Een scenario: De huidige coalitie regeert door, maar de plaats van de CU wordt ingenomen door Volt. Samen hebben ze 76 zetels, dus dat is net genoeg. Rutte, die is versleten vanwege al zijn leugens van de afgelopen tien jaar, wordt ingeruild voor Kaag. Van Kaag zijn nog niet zoveel leugens bekend, dus die kan nog best vier jaar mee. In ruil voor de D66-premier krijgt de VVD iets terug dat veel meer waard is; het VVD-verkiezingsprogramma wordt het nieuwe regeerakkoord. De VVD kan rustig werken aan een opvolger voor Rutte, die zelf nu een mooie 'functie elders' kan gaan vervullen. Bij de volgende verkiezingen wordt de VVD beloont, omdat vrijwel alles wat deze partij wil, ook is uitgevoerd. Minister-president Kaag ziet haar meisjesdroom werkelijkheid worden. De eerste vrouwelijke premier van Nederland! Ze schrikt pas wakker bij de volgende verkiezingen, omdat regeren met de VVD, betekent dat de helft van je kiezers zich van je afkeren aangezien je niets voor elkaar hebt kunnen krijgen. Vier jaar later is Rutte's gejok al lang weer vergeten en vergeten. Als er in die tijd geen opvolger is gevonden kan hij alsnog zijn vierde kabinet in elkaar zetten met een nog grotere fractie in het parlement.

Bert de Vries
Bert de Vries6 apr. 2021 - 21:15

Op dit moment wordt door de meeste partijen het vertrouwen in de politiek nog verder afgebroken. Kaag is aan het draaien, Klaver en Ploumen houden opeens deuren open, Hoekstra heeft geen standpunt meer, Segers maakt in Op1 duidelijk dat zijn standpunt nu geldt, en dus straks misschien niet meer. En intussen om het hardst schreeuwen over betrouwbaarheid en transparantie. In de toekomst. Dat wel. Maar van deze club kun je niets verwachten. Meer dan schandalig.

4 Reacties
Déjà vu
Déjà vu6 apr. 2021 - 22:10

"Maar van deze club kun je niets verwachten. " Van een solide bestuurd land, dat overal in voorop liep, een pre-bananenrepubliek maken die overal achteraan kacheld, is op zich al een hele prestatie! Ze hebben mijn verwachtingen derhalve al ruimschoots overtroffen.

Jozias2
Jozias26 apr. 2021 - 22:27

Misschien is het voor de lange termijn beter om eerlijk te zijn en dat alles transparant en open niet realistisch is. Dat politiek vaak geven en nemen is. Dat het een schaakspel is waar je rekening moet houden met strategische keuzes, tegenzetten en belangen. Onderhandelen in het openbaar is nu eenmaal vaak niet de beste methode.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 4:21

Gelukkig hadden we Esther Ouwehand nog. Zij en Marijnissen waren zowat de enigen die werkelijk stonden voor wat ze zeiden. Ploumen voelde zich in de rug gestoken door het een-tweetje tussen Kaag en Rutte wat betreft de functie van kamervoorzitter. Azarkan was ook scherp.

Jozias2
Jozias27 apr. 2021 - 13:51

@minous En wat heeft dat gebracht voor hun achterban? Heel principieel niets bereiken?

Kit2
Kit26 apr. 2021 - 20:56

Mevrouw Kaag was 's nachts niet gehaaid genoeg om Rutte de fatale dolksteeg toe te brengen. Nu stond ze voor de gedwongen keuze toch de deur naar Rutte open te zetten, maar ze maakt onmiddellijk haar tweede fatale fout: dit is een dolksteek in de rug van partijleiders die wel expliciet durfden te zeggen dat ze niet met Rutte aan de slag willen: vooral Marijnissen en Segers. Ze manoevreert als een Chinees vrachtschip in het Suez-kanaal. Nu mag Tjeenk Willink als lokale Boskalis optreden, maar nog zo'n onbeholpen blunder van Kaag en we draaien echt vast, boeg en kiel.

3 Reacties
Kit2
Kit26 apr. 2021 - 23:04

De derde blunder van Kaag is binnen: met Rutte babbelen over je kandidaat voor het voorzitterschap van de kamer. Als Vera Bergkamp gekozen wordt leg je nooit meer uit dat dat geen wisselgeld was voor Rutte IV. Dom, dom, dom, dom.

Zakenpief
Zakenpief7 apr. 2021 - 0:03

@Kit, Dit lijkt mij juist een topresultaat voor D66. De 2 partijen waar D66 toch niet mee wilde samenwerken, hebben vrijwillig het veld geruimd. Nu is het aan Kaag om haar progressieve vriendjes GL en PvdA binnen te loodsen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 4:41

Niet gehaaid genoeg? Dat wil ze jou doen geloven en je trapt er met grote voeten in. Dat heet diplomatie.

Uitgekleed
Uitgekleed6 apr. 2021 - 17:52

formatie zou zijn

Uitgekleed
Uitgekleed6 apr. 2021 - 17:50

Tjeenk Willink heeft al eerder in Buitenhof kenbaar gemaakt wat voor hem de beste forma

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 16:19

Bye bye Arib. Die wordt alvast ingeruild. Wat zalig toch dat nieuwe leiderschap en de mooie transparante politiek van mevrouw Kaag. En zo lekker progressief ook.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2021 - 18:44

Het voelde voor de PvdA als een mes in de rug. Even met Rutte over gesproken die ze had gebeld in het week-end. Maar verder niets aan de hand!

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!6 apr. 2021 - 19:36

Kaag valt hard door de mand

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 19:49

Ach de PvdA is ook niet vies van spelletjes Minoes, die houden de deur weer op een kier na de motie van wantrouwen en na het spelletje rond Arib. Ze zullen wel weer verantwoordelijkheid willen nemen en Rutte aan een meerderheid helpen. Het pluche, ruikt zo zoet. GL onthield zich helemaal van de discussie die moeten echt gaan fuseren met D66. We zien het over een week of drie wel. Dan is het gekonkel in de achterkamertjes voorbij, zijn de offers gebracht en kunnen we genieten van nieuw leiderschap en krijgen we ook nog een tegenmacht. Jawel. het kan niet op.

korheiden2
korheiden26 apr. 2021 - 21:36

@Zapata : Kaag blijkt een uiterst sluw politica, die niet vies is van machtsspelletjes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 4:27

GL kon ook niet veel meer na wat er naar buiten was gekomen in de 'verkenningen'. Mijn intuïtie had me wat Klaver betreft niet in de steek gelaten. Ik had dat al lang aan Jesse Klaver gemerkt voor de verkiezingen, dat geflirt met Rutte, de VVD en die omdraaiende bewegingen bij ieder onderwerp. Hij hield Rutte al uit de wind voordien.

Zandb
Zandb7 apr. 2021 - 6:20

Zapata Onmogelijke kip zonder kop Barbertje moet hangen redenering. We weten namelijk exact wat mevrouw Kaag gedaan heeft. Hoeveel transparanter wilt u het nog hebben, dan?

Krek
Krek7 apr. 2021 - 8:11

Geachte Korheiden, "Kaag blijkt een uiterst sluw politica, die niet vies is van machtsspelletjes" Mee eens. Daarbij komt dat ze tot tweemaal toe al heeft laten merken dat haarzelf nogal aan transparantie ontbreekt, en dat vooral waar het de belangen van haar echtgenoot betreft. Na het huwelijk in het geniep en daaropvolgende verlies van haar vertrouwensfunctie bij Buitenlandse zaken, en het versneld overmaken van 13 miljoen naar haar voormalig werkgever UNRWA zonder daar voorafgaand de coalitepartners van op de hoogte te stellen. Om Kaag nu te horen over transparantie is lachwekkend..

Sonic2
Sonic26 apr. 2021 - 16:14

Kaag moet niet onder Rutte gaan dienen. Daarna moet Kaag minderheidskabinet gaan samenstellen met PvdA en Groenlinks en mogelijk SP. Als ik goed geteld heb kom je dan op 50 zetels. Zet met die partijen een geweldig goed regeer akkoord in elkaar. En dan ook een echt sociaal en links beleid. En laat CDA/ VVD/ PVV/FvD/Ja21 dan maar dat kabinet weg stemmen. Laat ze maar zien hoe erg ze het op hebben met de lage inkomens. Wat ze meer waard is. De inhoud of de haat naar Kaag en links. Ik weet het antwoord wel, maar het zal vunzig en achterbaks rechts ontmaskeren voor wat ze zijn. Laat ze vooral tegen de verlaging van het eigen risico stemmen. Laat ze vooral tegen het ophogen van het minimumloon stemmen. Laat ze vooral er tegen stemmen en laat ze het ook voor hun eigen achterban duidelijk maken wat voor asociale politiek ze voeren. En laat ze dat minderheidskabinet vooral weg sturen. In crisis tijd. Of tijdens de wederopbouw van Nederland. Deze optie vereist lef en moed en het is inderdaad niet enorm stabiel, maar het is wel een vernieuwende politieke cultuur.

18 Reacties
Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 16:20

U heeft het knipoogje Rutte Kaag gemist. Dit gaat zekers over rechts maar dan verteerbaar rechts voor de luitjes die nog geloven in deze onzin.

Rode druppel
Rode druppel6 apr. 2021 - 16:50

Sonic. Heb met grote verbazing gekeken naar het debatje. Kaag viel echt op, in negatieve zin. Ik vraag mij af, of ze te vertrouwen is. Ze had op mij tot nu toe een redelijke indruk achter gelaten. Maar de bodem van de mand zakte nu helemaal in elkaar.

erikbos
erikbos6 apr. 2021 - 17:10

" dan maar dat kabinet weg stemmen" Welk kabinet, hoe denkt een coalitie van 50 zetels gemachtigd te worden om ministers te mogen aanstellen?

Buitenstaander
Buitenstaander6 apr. 2021 - 17:42

Maar Sonic, leg eensuit, waarom moeten tenminste 3 partijen deelnemen aan een regering, terwijl ze of nooit opgekrabbeld zijn uit een vorig pak slag; of een tik op de neus hebben gekregen van de kiezer? Is uw aversie tegen alles wat maar even rechts kan worden genoemd zo groot dat zelfs uw hoog geprezen objectiviteit, u bent immers links, maar opzij gezet wordt? Is dat nou het type vernieuwing waar we op uit zijn: De kiezer heeft gesproken, maar we doen toch wat wij vinden dat beter voor t land is?

MG1968
MG19686 apr. 2021 - 17:59

Of je zet die bestuurlijke vernieuwing en die progressieve agenda echt in gang. Rutte hoef je niet lang mee te nemen. Die is sowieso op politiek gebied nu op sterven na dood. Betwijfel of op het eind van de formatierit de VVD het aandurft met Rutte als regeringsleider. Dat risico is ook voor die partij nou gewoon veel te groot. Zou me niet verbazen als op het eind van de rit een bezweringsformule er uit komt dat het 'gezien de situatie beter is als onze lijsttrekker in de kamer als fractievoorzitter plaats neemt'. En eerlijk gezegd zie ik hem daar nu (vanuit VVD perspectief) ook meer betekenen. Nu kon de VVD Rutte niet laten vallen. Er staat immers niet zomaar een opvolger klaar (daar wordt nu naar gezocht en worden verkennende gesprekken gevoerd) en het gezichtsverlies naar de VVD-kiezer was te groot geweest. Maar het gaat er gewoon van komen dat Rutte zijn verlies neemt. Nu nog zoeken naar die manier om dit als 'winst' of 'het juiste doen' presenteren.

korheiden2
korheiden26 apr. 2021 - 18:07

@Sonic : Ik waardeer je bijdragen doorgaans zeer, ook al gaat het wel erg vaak over Wilders en Baudet, maar dit voorstel gaat 'm echt niet worden. Het meest waarschijnlijk acht ik een kabinet met VVD, D66, CDA, GL en PvdA. Doordat Rutte aangeschoten wild is zal hij eerder akkoord gaan met deelname van Klaver. Die heeft immers vrijwel alle breekpunten al ingeleverd. Het zal veel tijd kosten, dat wel.

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 18:49

@Druppel. Nee Kaag is niet te vertrouwen,. Dat is ze nooit geweest. Ze heeft alleen de media en wat spindokters mee.

Sonic2
Sonic26 apr. 2021 - 19:43

@ Zapata Zou kunnen. In de volgorde van: Als je premier wilt worden dan neem je het D66 verkiezingsprogramma maar over. Of Kaag wordt vice premier en dan hebben we 2 premiers. Of Kaag neemt wat linkse vriendjes mee. Maar u mag het anders interpreteren. Zeker u, want u zegt doorgaans zinnige dingen. @ Rode Druppel Eens. Ik vond Kaag niet heel sterk. Zal ze niet van wakker liggen dat ik dat vind. @ Erik Bos Een goede politicus en een goede partij leider( dus niet Samsom en Rutte in 2012) houdt tijdens de formatie rekening met wat de eerste kamer doet. Wat het programma van andere partijen is. Wat voor hun aanvaardbaar is. Kok deed het in 1994. Het kan falen zeker, maar dat ligt dan aan Kaag. En voor uw informatie. CDA en CU hebben in 2010 ook een tijdje demissionair door geregeerd. Zonder de PvdA. Als je maar wilt. @ Norm U kunt uw haat richting mij nauwelijks onderdrukken, dus u bent verre van objectief. Voor een functie kan een werkgever soms kiezen uit tientallen sollicitanten. Als optie 1, optie 2 niet lukt ga je naar optie 3. Net als je eerst date niet meteen je nieuwe vriendin kan worden. Maar dat het misschien je 2e of derde date is. Dat is het leven. Je hebt opties. En als de ene optie niet lukt, huil je uit en ga je naar optie 2 en optie 3. En optie 4. Uw favoriete vriendjes zetten zich door achterlijk wangedrag al jaren buitenspel. Wilders en Baudet bedoel ik. Ik hoef geloof ik u niet voort te kauwen wat Rutte gedaan heeft. Wat Rutte gedaan heeft is door een aantal hier in veel fellere bewoordingen getypeerd als mijn persoon. Maar dat vindt u klaarblijkelijk niet zo interessant. Als het met Rutte niet lukt( en er is geen enkele verplichting voor links om Rutte aan een meerderheid te helpen) dan proberen we het met Kaag. Rechts en ultra rechts doet niets anders als schelden op links. Dus links moet eens de middelvinger opsteken. Prima als je wilt schelden, maar wij helpen dan alleen partijen aan een meerderheid die wij nuttig en noodzakelijk achten. Dan maar met 7 partijen. Of met 4 partijen in een coalitie en 3 partijen die het gedogen uit de oppositie. Of extraparlementair. In Nederland levert wel vaker de 2e of zelfs 4e partij de premier. Overigens is je arrogantie richting links stuitend. Zonder 1 linkse partij lukt het niet. Of je moet geloven dat Ja21 en D66 in een regering kunnen. Zonder PvDA of Groenlinks geen kabinet. Of CU en D66 moeten elkaar nog 4 jaar lang willen frustreren. Segers heeft bovendien zich duidelijk van Rutte gedistancieerd . Leer er maar mee leven Norm. Zonder een linkse partij gaat het niet lukken. En ach die 34 zetels van de VVD, die 17 van de PVV en die 8 van FvD. Ik heb niet het idee dat er bijzonder veel denkwerk van hun kiezer achter die stem zitten. Ik steek niet morgen het Binnenhof in de fik als ze met elkaar gaan regeren. Dat is hun keuze. Maar ik hecht nauwelijks waarde aan die 17 bij elkaar gelogen populistische oneliner zetels van Wilders. Die 8 bij elkaar gelogen wappie gebral van Baudet. En die 34 "staatsman" en " gewoonte" stemmers van de VVD. Het betekent in moreel opzicht niets. Dan liever die 6 van de partij voor de Dieren. Dat zijn echte en eerlijke zetels. @ MG 1968 Er zijn genoeg premiers aangetreden die 2e of zelfs 3e keuze waren. Premier Edith Schippers? Die zie ik ook wel overleven. Volgens mij hebben we de laatste tien jaar vooral stabiele kabinetten omdat vooral CDA en VVD heel bang zijn voor FvD en PVV. En D66 was dat voor Groenlinks. In het huidige kabinet. En de peilingen waren vooral voor het CDA slecht en tot ver in de campagne voor D66. Nederland kan prima zonder Rutte. De VVD kan ook prima zonder Rutte. Die implosie gaan ze toch wel een keer krijgen. Al zal dat ook wel meevallen. De VVD zie ik gewoon niet snel onder de 15% eindigen. En dan ben je al bijna de grootste in Nederland. @ Korheiden De focus ligt bij veel mensen op wat ik over Wilders en Baudet te vertellen heb. Voor de rest heb ik het ook vaak over andere partijen. Maar daar ligt wat minder focus op. We moeten out of the box denken vind ik. Het CDA bijvoorbeeld. Alleen als ze bij de volgende verkiezingen Omtzigt naar voren schuiven zie ik ze een gooi doen naar het premierschap. Maar wat is het plan nu? Alweer dienen onder Rutte? Of Schippers? En dan geheel voorspelbaar weer worden fijn gemalen als kleine partner in een regering coalitie. De VVD wil het CDA er alleen als stootkussen bij. Misschien een keer over links? Kaag ook weer. Die zal alle moeite doen om PvdA en Groenlinks te verleiden. Ze heeft in deze campagne het goed gedaan, maar de uitslag van 2021 vertekende. In de PS, EP en GR heeft D66 verloren. D66 kan alleen maar verliezen naar mijn mening als ze met Rutte pacteren. Ik volg vaak wielrennen en andere partijen( minus de VVD) dus rijden elke keer met de snelste sprinter in een massasprint naar de finish. Die snelste sprinter is Rutte en dus wordt je altijd geklopt. Misschien een keer tijd voor creativiteit. Rutte mag mee onderhandelen naar mijn mening. Rutte mag een regeerakkoord in elkaar timmeren, maar volgens mij worden minister posten aan het einde bepaald. En dus ook de minister van algemene zaken. De premier dus.

WiebeI
WiebeI6 apr. 2021 - 19:54

Van de linkse partijen die u noemt heeft alleen de SP gevoel voor mensen met een laag inkomen. De andere partijen zijn elitair.

Fredje3
Fredje37 apr. 2021 - 3:44

@Sonic, goed plan, is meteen en nekslag voor die nieuwe regeringspartijen. We hebben aan de PvdA gezien dat linkse stemmers en niet begrijpen wat samenwerken is en ook direct partijen afstraffen als er maar iets is wat hen niet zint.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 4:33

Vergeet niet Kaag is een diplomate en die vaardigheden gebruikt zei volop. Alleen leiden die in de politiek tot iets anders. We zullen ook dat priemende vingertje nog vaak zien. Rutte vloog overigens ook bijna uit de bocht met zijn agressieve reactie, was dat niet n.a.v. de opmerking van Ploumen? Ik ben het helaas vergeten. De driftkikker kwam even tevoorschijn. Het enige dat hij eraan overhield waren trillende handjes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 4:36

zei=zij. Oef dat is me nog nooit overkomen!

Sonic2
Sonic27 apr. 2021 - 8:00

@ Fredje Linkse kiezers zijn WEL kritisch ten opzichte van hun leiders. Die verafgoden hun leiders niet. Linkse kiezers straffen wel leugens af. Linkse kiezers straffen wel huichelachtig gedrag af. In tegenstelling tot uw vriendjes aan de rechterkant. En die kudde schapen die er achter na lopen. Poetin aanbidding is het aan de rechterkant. Hoe Wilders, Rutte en Baudet worden aanbeden. Ten eerste staan die mensen aan de foute en verkeerde kant en ten tweede is het eng om leiders te aanbidden. Misschien dat in deze variant het CDA en de SP een beetje verliezen en daar blijft het wel bij.Al zit zowel de SP als het CDA echt op de bodem. In uw natte dromen ziet u alle linkse partijen op 0 zetels staan en gaan die allemaal naar rechts. Maar ik denk dat veel linkse partijen al aardig op de bodem zitten.

Siphra Spier
Siphra Spier7 apr. 2021 - 8:43

Verhoging minimum loon komt er sowieso, met of zonder links: "Nieuwe wetgeving minimumloon: miljoenen Europeanen gaan meer verdienen | Instagram | AD.nl" https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-wetgeving-minimumloon-miljoenen-europeanen-gaan-meer-verdienen~ac163fee/

Piet Helmons
Piet Helmons7 apr. 2021 - 10:32

Het is dat het slecht weer is; anders zou ik denken dat Sonic een zonnesteek heeft opgelopen. Hoe denkt hij dat je met 50 zetels een kabinet kan vormen? De linkse partijen hebben 3 weken geleden flink verloren maar dat schijnt Sonic al weer vergeten te hebben. De VVD en D66 komen wel weer on speaking terms. Ze hebben blijkbaar onderling al gesproken over het Kamervoorzitterschap want waarom zou Kaag Rutte wel bellen met de mededeling dat D66 een kandidate gaat opbrengen maar de andere partijen hierover niet belt? De kern van een nieuw kabinet wordt dus VVD, D66 en CDA aangevuld met een een kleinere partij. Zou met niet verbazen dat dit Volt of JA21 wordt.

Sonic2
Sonic27 apr. 2021 - 11:15

@ Piet Helmons CDA en VVD regeerde in Rutte 1 met 52 zetels. Met gedoogsteun van 24 PVV zetels. Omdat u vol zit met Sonic haat en niet anders doet als mij onbeschoft( zoals een ware nationalist betaamt) onder uit halen, vergeet u de boodschap die er onder zit. Zo'n kabinet stelt namelijk zich "sociaal" noemende partijen voor het blok. CDA/ CU en PvDD. PvDD wil heel ander beleid. CU wil van het neoliberalisme af. En Omtzigt en het CDA hebben de mond vol over dat het marktdenken mislukt is. Dat wil ik dan wel eens merken. Die 2 foute charlatans die u steunt vinden dat ze opkomen voor de Nederlandse arbeider en Wilders vindt zichzelf sociaal. Dat wil ik dan wel eens merken. En wel eens echt ervaren. U bent bekrompen en denkt in hokjes. En u bent gewend geraakt aan meerderheidskabinetten. Daar moeten we vanaf. En voor de rest. Voor de rest kan zoiets trouwens goed werken als je tijdens een minderheidskabinet in het programma al rekening houdt met de wensen van CU, CDA en PvDD. Maar Sonic is de sukkel waarschijnlijk. Nou nee de echte sukkels zijn de types die weer onder Rutte gaan dienen. Net als Buma een sukkel was om niet over links te gaan. Nu is hij burgermeester van Leeuwarden en hij had nu gewoon premier kunnen zijn. Had hij over links gemoeten, maar ik durf met de Corona crisis wel te voorspellen dat hij waarschijnlijk nog 4 jaar had gekregen. Maar het ontbrak Buma aan lef. Buma verkoos om laf zich te laten leiden door Rutte en zijn partij ligt nu in puin. Het CDA gaat zich niet herstellen onder Rutte. D66 heeft wel eens vaker de vlucht van de kwikstaart genomen. PvdA en Groenlinks verkiezen ook Rutte. En nog even dat punt maken over andere partijen. Het CDA heeft verloren. PVV heeft verloren. FvD is geen schim meer van wat ze in 2019 waren. Ja21 is even groot als DENK. Aan de rechterkant zit het vol met grote waffels en al helemaal van Wilders. Maar ik zie Wilders vooral verliezen de afgelopen jaren. Waarom zit Wilders er nog eigenlijk? Of Hoekstra? En waarom zit Baudet er nog? En waarom zit Rutte er nog? Met die toeslagen affaire? Maar liever beantwoord je niet die vragen en bash je laf Sonic. Zo enorm sneu. Je steunt hier allerlei foute types dus het zou je sieren( niet dat je het moet doen, maar het zou je sieren) als je wat dimt. Als je zo erg aan de foute en verkeerde kant staat dan mag je best wat meer dimmen.

Piet Helmons
Piet Helmons7 apr. 2021 - 16:57

Sonic: ik ben een realist. Je kan de situatie zoals in 2010 niet vergelijken met wat jij voorstelt. In 2919 hebben CDA, VVD en PVV samen een regeerakkoord afgesloten (zij hadden toen een meerderheid) en hebben besloten dat PVV geen ministers en staatssecretarissen zou leveren maar de regering zou gedoogsteunen. Jij stelt nu voor dat 3 partijen die samen 50 zetels hebben een regeerakkoord moeten gaan maken en dan maar moeten verwachten dat andere partijen dit akkoord gaan steunen. Maar waarom zouden deze 3 partijen dit mandaat moeten krijgen? Kaag heeft met D66 gewonnen maar PvdA heeft zich niet hersteld van de enorme nederlaag van 2017; GL was de grootste verliezer van de verkiezingen en SP heeft al vele verkiezingen al verloren. De eerste slag voor VVD / D66 is al gewonnen (Kamervoorzitter) zoals ik voorspeld had en nu is het de beurt aan D66 om de VVD weer in armen te sluiten.

Sonic2
Sonic27 apr. 2021 - 20:24

@ Piet Helmons Je bent ook een visionair, want je weet wat er in 2919 al gaat gebeuren. Dat is best knap. Dat is over 9 eeuwen. Je bent voor de rest absoluut niet een realist. Even een kleine opsomming. De PVV heeft zichzelf buitenspel gezet en heeft al 5 tot 10 jaar geen enkele rol meer in de machtsvorming. We parkeren even de VVD. Want dan kunnen we de hele discussie wel over doen van vorige week. Het CDA past bescheidenheid vinden ze zelf. Dan is het gewoon daarna heel realistisch dat er naar links wordt gekeken. Dat FvD en Ja21 gaan mee doen is ook absoluut geen zekerheid. Dat allerlei partijen nu perse onder Rutte willen gaan dienen is ook niet heel erg verstandig. Bovendien heeft de CU zichzelf uitgesloten. PvdA en Groenlinks willen samen met elkaar een kabinet in. Als ik nog verder ga door redeneren staat de nr.1 van de verkiezingen ter discussie. De nr.3 heeft zichzelf buitengesloten. De nr.4 kiest voor zelfverkozen terughoudendheid. De nr.5 wilt niet met Rutte. Een realist ben je absoluut niet. Een links en Sonic hater des te meer. Ik weet dat u er van gruwt maar VVD/CDA/ D66 halen geen meerderheid. Hou maar rekening met wat links in het kabinet. Of anders wel gedogen. Ik snap dat het ver af ligt van uw PVV/ FvD droom coalitie. En voor de rest mis jij het hele punt wat ik maak. Kaag, Klaver, Segers, Ploumen moeten niet vanzelfsprekend willen dienen onder Rutte. Want de kiezer ziet het voor wat het is. Links en het CDA houden Rutte in het zadel. Dus dan maar creatieve minderheidskabinetten.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -6 apr. 2021 - 14:50

Segers en Marijnissen kunnen in ieder geval de komende weken vacantie nemen ... wat zullen ze een spijt hebben (evenals Dijkhoff)

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter6 apr. 2021 - 15:35

Hoe zo spijt hebben?

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 16:01

Huh waarom spijt? Ik heb nooit zoveel spijt gehad dat ik me niet bij hypocriete luitjes heb geschaard.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2021 - 18:47

Ik weet niet, maar waarom sluiten jullie iedere keer de Partij vd Dieren daarvan uit. Die verschilde totaal niet van mening met Lillian Marijnissen. Fons Burger deed daar zojuist ook al zijn best voor. Is dat afgesproken of zo? Zou me niets verbazen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 apr. 2021 - 14:13

Alles is natuurlijk beter dan een kabinet waar partijen in zitten die de grondwet niet respecteren. Dat wil zeggen bepaalde burgers rechten af willen nemen. Christelijke en progressieve partijen zullen dat toch wel willen voorkomen mag ik hopen.

2 Reacties
Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 16:02

Ach nee toch? Mag de VVD van u niet mee doen?

Duralex
Duralex7 apr. 2021 - 13:18

Is er nog een partij die de grondwet serieus neemt? Ik ben oprecht benieuwd, welke partij er afgelopen jaar blijk van heeft gegeven de grondwet serieus te nemen. Een klein beetje serieus reken ik ook goed. Art. 8, 15, 19, 22, 23. Ik ken geen partijen die de rechten in deze artikelen onverkort wensen te handhaven. Op naar het Coronapaspoort, ook zonder grondwetswijziging.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 apr. 2021 - 12:29

"Wilders zei verder dat hij een motie gaat indienen voor nieuwe verkiezingen." Hij heeft teveel naar Trump gekeken. Net zo'n loser voor wie de druiven zuur waren na geconfronteerd te zijn met de werkelijkheid.

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 apr. 2021 - 12:37

En over Willink, mooi en nu meters maken. Door die onzin over onze nieuwe volksheld (die zijn nooit te vertrouwen) zijn we inmiddels een week verder waarin het alleen ging de kleingeestigheid van onze politici. VVD, CDA en D66 en wie de plek van CU inneemt, laat zien dat je boven die geestelijke armoede staat.

adriek
adriek6 apr. 2021 - 13:29

Wilders protesteert om in het nieuws te komen. Zijn aanghang verwacht dat hij in opstand komt tegen 'het establishment' en ze vergeten daarbij dat Wilders datzelde establishment is: hij lummelt al langer in het Haagse Circus rond dan Rutte...

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 apr. 2021 - 13:30

Martin, ik ben het met je eens. Enige spoed is geboden. Wellicht kunnen de accoorden deze keer niet in granieten zuilen gehakt worden. Geen ja-knikkers in het parlement.

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 14:48

Maar waarom die haast dan? De operationele taken gaan gewoon door en wat betreft het corona beleid en financieel economisch beleid mag de demissionaire regering gewoon op de winkel passen en alles in goede banen leiden. Juist geen haast. Alles goed afwegen.

vdbemt
vdbemt6 apr. 2021 - 18:07

@Zapata. Waarom die haast? Het kabinet Rutte is demissionair. Demissionaire kabinetten houden alleen lopende zaken aan de gang, maar pakken geen nieuwe dingen meer op. Er zijn nogal wat nieuwe dingen nodig. Zolang er geen nieuw kabinet is, wordt dat niet gestart. Daarom die haast.

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 18:48

vdbemt. België heeft ruime een jaar zonder kabinet gezeten en is er niet veel slechter van geworden. Je overschat de politiek een beetje wat betreft daadkracht of dat ze nu zoveel invloed zouden hebben op het reilen en zeilen van een land. Dus ik zou zeggen doe maar rustig aan jongens en meisjes. Dan kunnen jullie ook niets stuk maken.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 7:53

@Zapata. Als je genoegen neemt met 'niet veel slechter op geworden' dan laat je onder andere de Groningers, en de tienduizenden die ellende hebben ondervonden van de toeslagenaffaire, barsten. Dat zijn dus kwesties waarom het toch zo snel mogelijk mag. Maar wel vooral goed.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 apr. 2021 - 8:46

Zapata, waarom haast? Omdat we als de donder beleid moeten maken om de klimaatproblemen en de problemen in de woning- en landbouw aan te pakken. En omdat er achterstallig onderhoud nodig is vanwege het pappen en nathoudbeleid van Rutte. Liefst in de vorm van 3 parlementaire enquêtes. Ons afscheidscadeau voor Rutte.

Jozias2
Jozias26 apr. 2021 - 12:20

2 april: Dit is hoe ik denk dat het zal gaan. 1. Er wordt gewacht tot na Pasen; Check! 2. Er komt een informateur met een statuur van een minister van staat en zonder betrokkenheid bij de vvd. Bijvoorbeeld Tjeenk Willink, waar alle partijen respect voor hebben. Check! Nu (6 april) dus nog de volgende stappen: 3. De informateur gaat eens rustig in gesprek. 4. Uitkomst is dat er wordt geformeerd aan de hand van de inhoud. Vvd wilde met cda, D66 wilde progressief. Er zal dus in eerste instantie gekeken worden naar pvda, D66, Gl en vvd. 5. Er wordt een regeeerakkoord gesloten op hoofdlijnen gesloten. Deze partijen zitten op 1 lijn op medisch ethische kwesties, Corona beleid, herstel voor mkb en werknemers, herstel van doorgeschoten marktwerking, meer eu, op immigratie (streng maar rechtvaardig) en klimaat vinden ze wel een balans. 6. Zo is er een akkoord waar geen van deze partijen nee tegen kan zeggen. Rutte wordt mp, kaag Vp en minister van Buza, koolmees financiën, pvda krijgt sociale zaken en GroenLinks krijgt een minister van milieu met een grote opgave op het gebied van klimaat. 6. Eventueel wordt volt nog toegevoegd.

9 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 apr. 2021 - 12:39

Jozias, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het zou een opsteker voor ons land zijn.

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 apr. 2021 - 13:20

Zeer onwaarschijnlijk. Het is nog nooit voorgekomen dat partijen na een motie van wantrouwen daarna (vroeg of laat) weer vertrouwen kregen in een politicus. Dus GL en PvdA gaan niet onder Rutte in een kabinet, zet dat maar uit je hoofd.

Starter2
Starter26 apr. 2021 - 13:22

Niks wonderen, gewoon de meest logische optie kiezen.

Richberg
Richberg6 apr. 2021 - 13:45

@Jozias Probleem is dan nog wel dat zowel PvdA, als GroenLinks, voor de motie van wantrouwen tegen Rutte hebben gestemd. Het zou toch al meteen een negatief punt voor hen zijn als wel met hem in een nieuw kabinet gaan zitten.

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 14:49

Gaat niet gebeuren, het CDA wil niet met een progressief motorblok.

Jozias2
Jozias26 apr. 2021 - 15:21

@tom en richmond Klaver deed zijn hele verkiezingsprogramma in de uitverkoop om maar mee te mogen regeren. Immigratie is geen obstakel en een begrijpelijke maar openlijk te veroordelen leugentje van Rutte wel? Pvda staat na 4 jaar oppositie nog steeds op 9 zetels. Lijkt me niet het moment om principieel te worden. Is Rutte echt zo belangrijk als je belangrijke inhoudelijke zaken in het regeerakkoord kunt krijgen. Ik denk dat de vvd met behoorlijke concessies deze partijen wel mee krijgt. En daar sorteren ze ook al op voor: https://www.zeelandnet.nl/nieuws/pvda-en-groenlinks-aan-kaag-en-rutte-om-impasse-te-doorbreken

Jaco38
Jaco386 apr. 2021 - 16:01

In principe hoeft de motie van wantrouwen niet te betekenen dat een nieuw kabinet onder leiding van Rutte is uitgesloten, immers kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld om de gewenste open bestuurscultuur te bewerkstelligen en / of andere belangrijke punten binnen worden gehaald zoals afschaffing van het toeslagensfelsel. Als PvdA en / of GL die hobbel kunnen nemen valt er wel wat binnen te slepen, bal ligt wel op de stip wat dat betreft voor links nu CU zichzelf buitenspel heeft gezet, evenals de SP. Het alternatief is nieuwe verkiezingen, maar of links bij nieuwe verkiezing die kans nogmaals krijgt is de vraag. Zoals de tekenen nu zijn wordt VVD bij nieuwe verkiezingen waarschijnlijk opnieuw de grootste, wellicht met wat minder zetels, maar verder het kan alle kanten op springen. Het valt ook niet uit te sluiten dat Rutte zich in een campagne herpakt en groter terugkomt. Wat dat betreft weet je dat met Rutte maar nooit. Bovendien valt de sterke onderhandelingspositie van links weg als bij nieuwe verkiezingen toch weer massaal voor Rutte gekozen wordt. Probleem is wel dat Jesse Klaver in zijn tweet vandaag zijn steun voor de motie van afkeuring bevestigde maar ook dat als gevolg daarvan regeren met Rutte er niet in zit. Of hij nog geloofwaardig uit dit gat kan klimmen is de vraag. Dat krijg je met een uit de hand gelopen debat tot in de late uurtjes waar in de emotie / vermoeidheid grote, stellige en persoonlijke uitspraken zijn gedaan. Daarmee hebben ze zich zelf behoorlijk vast gezet. De PvdA zou hier nog wel weg kunnen komen, maar voor Jesse wordt dat wel erg lastig. Een coalitie over rechts lijkt mij al helemaal uitgesloten.

Jozias2
Jozias26 apr. 2021 - 17:23

@zapata Daarom heb ik het cda er uiteindelijk niet bij staan.

MG1968
MG19686 apr. 2021 - 18:01

Het zou mij niet verbazen als het CDA 'gewoon' mee gaat doen en puntje 7 wordt dat Rutte niet zal plaatsnemen in het kabinet maar fractieleider blijft. Het afbraakrisico is daar ook voor de VVD gewoon te groot voor.

Break on through
Break on through6 apr. 2021 - 12:06

Hele goede keuze. PvdAer die veel kennis en ervaring meebrengt. Als Tjeenk Willink het niet kan niemand het... Het draait toch uit op een 7 of 8 partijen kabinet.

3 Reacties
adriek
adriek6 apr. 2021 - 13:32

hahaha Met een regeerakkoord op hoofdlijnen? En de belofte van meer openheid? En we gaan 'Groningen', de toeslagenaffaire, de belastingontwijking, het woningtekort en nog veel meer oplossen? hahaha

Zapata
Zapata6 apr. 2021 - 14:50

/En we gaan ‘Groningen’, de toeslagenaffaire, de belastingontwijking, het woningtekort en nog veel meer oplossen? hahaha/ Dat hebben we de afgelopen 10 jaar ook niet gedaan dus wat stelt u voor?

vdbemt
vdbemt6 apr. 2021 - 18:09

@Eirda. Wat het gaat worden, zal nog blijken. Ik mag toch hopen dat het anders wordt dan wat er zat. Want zie jij dit: "En we gaan ‘Groningen’, de toeslagenaffaire, de belastingontwijking, het woningtekort en nog veel meer oplossen?"' opgelost door dezelfde Rutte-club, die het veroorzaakt heeft?

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 11:52

Ik vind dat als je de vice voorzitter va de RvS uitkiest, die dus een plaatsvervanger is je voor hetzelfde geld en beter de echte voorzitter had kunnen kiezen. Die is voor zo ver ik weet ook geen lid van de PvdA.

5 Reacties
itsme3
itsme36 apr. 2021 - 12:36

De RvS heeft zoveel vertrouwen in die voorzitter dat die zich nergens mee mag bemoeien. Beter niet dus. Bovendien, hij is te druk met linten knippen.

vdbemt
vdbemt6 apr. 2021 - 18:14

Even googlen, Bouwman. De voorzitter van de RvS is sinds 2019 Jet Bussemaker. Een PvdA-er. Tjeenk Willink is een bewezen kanjer als het om informeren gaat. Een uitstekende keuze.

itsme3
itsme36 apr. 2021 - 19:22

Even doorgooglen vdbemt. De voorzitter van de raad van state is Willem Alexander van Amsberg, ook wel bekend als koning Willem Alexander.

OlavM
OlavM6 apr. 2021 - 22:10

Hieraan voeg ik toe, dat Thom de Graaf de huidige vice-voorzitter is van de RvS. Die is dus degene die feitelijk als voorzitter fungeert. (De koning is dat slechts qualitate qua). Jet Bussemaker is voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. (Een adviesraad die een samenvoeging is van twee voorgaande adviesraden).

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 7:59

@itsme/OlavM. Ik moet toegeven: ik heb niet genoeg doorgegoogled. Met dank aan OlavM. Het is zoals hij beschrijft. Thom de Graaf is D66. Bussemaker PvdA.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 apr. 2021 - 11:39

Oude wijn in nieuwe zakken.

Kit2
Kit26 apr. 2021 - 11:33

Herman Tjeenk Willink, bijna 80 jaar oud, is een in alle kringen gerespecteerd PvdA-man vanuit de jaren ‘70: begaan met de hele maatschappij, gemaakt om te oordelen, besturen, beslissen en analyseren. Dat geeft een weemoedig gevoel nu de PvdA gekaapt werd door een Greenpeace-activist met tunnelvisie (dag, Diederik, blij dat je opgehoepeld bent), een onduidelijke richtingloze beslissingloze namaaksocialist (dag, Lodewijk, het ga je goed als burgemeester van Surhuisterveen), een vrouwenrechten-activiste (tja, Lilian, 9 zetels vanuit de oppositie, schaam je rot) en een fractie waarin je in de verste verten geen potentiele bestuurder meer in kunt ontdekken. Weemoed.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 12:00

Intussen is degene over wie je spreekt, menee, Samson dus,bloedend het land al jaren ontvlucht en veilig in Brussel, de stad van olala & en olijk, Nou olijk Den Haag is een verspreking, Dat is enkel de stad van olala,

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 apr. 2021 - 11:22

Kaag heeft heel subtiel aangegeven het vertrouwen tussen PARTIJEN te willen herstellen. Haar vertrouwen in Rutte is een ander verhaal natuurlijk.

7 Reacties
ton14024
ton140246 apr. 2021 - 11:48

En wat bedoeld Kaag met vertrouwen? In Nederland kennen we sinds jaren een lijvig regeerakkoord.

itsme3
itsme36 apr. 2021 - 11:50

Bij Kaag is belangrijker wat zij niet zegt in plaats van wat zij wel zegt. Ze gaat uiteindelijk overstag. En ze wilde Rutte al weg werken voor door een maximum aantal termijnen voordat dit probleem op de proppen kwam.

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2021 - 12:06

Je vergist je in Kaag. Die spreekt zelden met dubbele tong, ze is erg geschrokken van haar vermetelheid en heeft spijt als haren op haar hoofd. Want er moet wel leiding gegeven worden op basis van de feiten. Dat is de uitslag van de VK2021 van vorige maand. Kaag gaat echt niet om nieuwe verkiezingen verzoeken. Een keer dansen is wel genoeg. Wilders doet een trumpje, da's logisch, als je zijn zwager bent. . .

GHS
GHS6 apr. 2021 - 12:12

Itsme: Helemaal niet gek, een termijn van b.v. 2 x 4 jaren. Dan weet je waar je aan toe bent. Maar dan ook gelijk een andere manier van kiezen. Geen 33 partijen en dan 17 partijen in de kamer. Kijk maar naar het Zwitserse systeem, die bovendien ook nog een referendum hebben. Over democratie gesproken.

itsme3
itsme36 apr. 2021 - 12:44

@GHS " Kijk maar naar het Zwitserse systeem, die bovendien ook nog een referendum hebben. Over democratie gesproken. " Ik ben niet zo onder de indruk van het Zwitserse systeem. Het was dankzij het reverendum het laatste westerse land dat het vrouwenkiesrecht invoerde. Een termijn van acht jaar als premier is veel te kort, zeker in een land waar regeringen vaak hun termijn niet afmaken. Maar datzelfde geld als kamerlid. Als je kamerlid wordt hoor je voor minimaal acht jaar te gaan en eigenlijk minstens twaalf.

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 apr. 2021 - 13:15

Dat bedoel ik dus Bouwman, ze zegt letterlijk tussen partijen. Wat ze niet zegt, zegt genoeg.

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 13:16

Zwitserland is conservatief maar voor de rest een prima land. De kantons en de gemeenten hebben veel zelfstandigheid, daarom is de omvang van de bondsregering niet al te groot. De 4 grote partijen vormen een permanente regering. Er worden regelmatig referenda gehouden, die al geleid hebben tot een boerka- en minarettenverbod. Het minarettenverbod ligt trouwens slecht in Brussel. Gemeente kunnen zelf beslissen of iemand van buiten wordt toegelaten, dat leidt soms tot discriminatie maar weinig mensen maken zich daar druk over.