Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Herman Finkers buigt niet voor de NAM, laat video online staan

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17444 keer bekeken
  •  
hermanfinkers

Herman Finkers weigert om een video offline te halen over de injectie van verontreinigd afvalwater door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in de Twentse bodem. “De NAM heeft laten weten dat ze wil dat ik het filmpje verwijder”, schrijft de cabaretier op Twitter. Hij wil dat pas doen als “de lozingen definitief zijn gestopt”.

Sinds 2011 pompt de NAM dagelijks miljoenen liters vervuild water in lege gasvelden in Twente. Omwonenden, onder wie Finkers, maken zich grote zorgen over die lozingen. Vorige maand bracht de cabaretier een protestlied uit. “Groningen in het kwadraat”, meent hij.

In de video die Finkers via Twitter deelt, is een woordvoerder van de NAM te horen die zegt dat hij geen deskundigen kent die bezwaar maken tegen het injecteren van het afvalwater. Vervolgens komen verscheidene deskundigen aan het woord die wel degelijk bezorgd zijn over deze praktijken van de NAM. Zij wijzen erop dat het grondwater verontreinigd kan raken. Ook neemt de kans op aardbevingen toe door de injecties.

Vorig jaar sprak ook de Tweede Kamer zich uit tegen het injecteren van afvalwater in Twente. De NAM is nu van plan om de lozingen binnen drie jaar te verplaatsen van Twente naar Drenthe.

De NAM ontkent ooit contact te hebben gehad met Finkers. Het bedrijf erkent wel contact te hebben opgenomen met de actiegroep die strijdt tegen de injecties met verontreinigd water, omdat de NAM het filmpje vervelend vindt. De video zou volgens het bedrijf "onjuist geknipte quotes van een collega" bevatten. Waarom de citaten "onjuist geknipt" zouden zijn, blijft onduidelijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.